Jonge homo pleegt zelfmoord

Van jongs af aan werd hij op school gepest omdat hij anders was. Toen hij eindelijk de moed vond om voor zijn gelovige familie uit de kast te komen, probeerde zijn moeder hem meteen te exorceren. Toen dat niet lukte werd hij zonder pardon op straat gegooid. Hoewel Eric James Borges zichzelf bijeen raapte en zich als filmmaker inzette voor de It Gets Better-campagne om het aantal zelfmoorden onder jonge homoseksuelen terug te dringen, benam hij zichzelf anderhalve week geleden van het leven.

Advertenties

37 responses to “Jonge homo pleegt zelfmoord”

 1. WESP says :

  ”I had nowhere safe to go, either at home or at school..”

  En dan mag iedere veroordelende, of nietszeggende broeder en zuster zich afvragen waarom hij niet kon zeggen ”
  “I had nowhere safe to go, either at home or school…but at my church they talked with me and gave me comfort, I felt loved eventhough the people there did not really understand what I was going through, they listened! “

 2. Johan says :

  @WESP: Ik zou nog iets verder willen gaan: ‘… the people in my church non only listened, but also understood what I was going through’. Als je mensen (ongeacht wie) niet ten diepste begrijpt, kun je nooit een echt thuis voor ze zijn.

 3. Jaap says :

  Het is voor heteros el moeiklijk om homos te begrijpen.(zie boven)
  Paulus is ook nogal hard in zijn oordeel. Romeinen 1; 27.
  Ook zijn de homos in de minderheid, ook al een probleem..

  Toch zijn deze dingen geen verontschuldigingen., Integendeel
  Wij hebben jarenjang een homo in de gemeente gehad.
  Dat liep goed, maar hij was ook single…….

  We moeten ook meer in gesprek zijn, veel weten, is veel begrijpen.
  Als je op de koffie gaat, en je legt je oor te luisteren, dan zul je veel begrijpen.

  We hebben ook last van het exstavagante gedrag van sommige
  homos, zoals de Gaypride.
  Dit geeft een vertekend beeld

  De meeste homos, die zie je niet, die wonen samen, gaan naar hun werk, net als een ander.

  Jaap

 4. evangelischeloterij says :

  Ik heb het echt te doen met deze jongen. In Nederland is zelfmoord onder homoseksuelen hoog, helaas hoor je daar in de media weinig tot nooit iets over.

 5. henkjan37 says :

  @Jaap,
  Wat is precies je probleem met die gaypride? Is daar een probleem mee hebben niet ook een vorm van homofobie? Zolang daar niemend tegen zijn zin aan mee moet doen lijkt het me geen enkel probleem.

  Ik denk dat de reactie van die ouders ook niet persé een christelijke is, eerder extreem conservatieve. We moeten als christenen zijnde echt proberen uit Zijn naam betere mensen te zijn naar elkaar toe, juist ook naar hen die wellicht in een gedeelte van hun wezen zoekende of dwalende zijn.

 6. Jaap says :

  Henkjan, we moeten inderdaad betere mensen zijn naar de ander toe.Daar ligt de verantwoordelijkheid, en de uitdaging.

  Over de Gaypride, ik dan dat de Gaypride een verkeerd beeld schept van wat Homofilie werkelijk is..Dat is in wezen het probleem.

 7. bramvandijk says :

  @Jaap

  Over de Gaypride, ik dan dat de Gaypride een verkeerd beeld schept van wat Homofilie werkelijk is..Dat is in wezen het probleem.

  Het is ook maar wat je wil zien.

  Geeft een willekeurige discotheek of nachtclub een goed beeld van hetero’s? Maar waarom komt niemand ooit op het idee om te stellen dat heteroseksualiteit slecht is met een verwijzing naar dergelijke gelegenheden?

  En ja, gaypride is trots op je homo zijn, en legt natuurlijk specifiek de nadruk op die dingen waarin homo’s en hetero’s verschillen. Het is wel erg dom en kortzichtig om te denken dat dit een representatief beeld geeft voor alle homo’s en voor hoe zij zich iedere dag gedragen.

  Het is meer een slecht excuus dan een goed argument.

 8. kees says :

  triest verhaal. Jammer dat de discussie zich gelijk toespitst op uitwassen als gayprides. Als hetero’s zo op bootjes door de grachten zouden varen zou ik het ook belachelijk vinden. Get back to the point. Wat doen wij in onze kerk, en zelf om homo’s zich thuis te laten voelen. Om zich niet anders dan anderen te laten voelen, om zich geliefd te voelen door onze lieve God?

 9. Jaap says :

  OK Bram, bedankt.
  Jaap

 10. Wesp says :

  @Kees

  Amen!

 11. bramvandijk says :

  @kees

  Wat doen wij in onze kerk, en zelf om homo’s zich thuis te laten voelen. Om zich niet anders dan anderen te laten voelen, om zich geliefd te voelen door onze lieve God?

  Wat doet god zelf om homo’s zich geliefd te laten voelen?

  Ik heb nog wel een paar ideetjes:
  -een appendix aan de bijbel (ik had verwacht dat jullie net als de jas uit twee stukken stof ook dat punt van homoseksualiteit wel zouden laten voor wat het was, sorry dat ik jullie vermogen tot zelf nadenken had overschat.)
  -stuur anders nog een profeet;
  -of laat de Paus ex-cathedra het RK-homostandpunt herroepen;
  -of zorg ervoor dat een echte homokerk enorm gat groeien als teken van de zegen van boven, de anglicanen hebben toch een homoseksuele bisschop?
  -verander niet homo’s in hetero’s, maar laat de homohaters op miraculeuze wijze van gedachten veranderen, dat is ook een stuk simpeler.

 12. Jaap says :

  Het beste wat God al heeft gedaan, is te leren dat wij elkaar zouden liefhebben.
  Dit lees je in het Nieuwe testament, ook een belangrijk onderdeeel van wat Jezus leerde.
  Maar dat gebod is nog veel ouder.
  Ook in Deutronomium 6 lees je dat God leert dat we hem moeten liefhebben en onze naaste als onszelf.
  Het probleem is dat we het onvoldoende doen.

  Liefhebben, is, naar de ander luisteren,belangstelling tonen.

 13. Mosiah says :

  Bij de Mormonen gebeurt dit ook regelmatig, niet alleen vanwege homoseksualiteit maar ook vanwege masturberen. Erg tragisch vind ik dat, die verstikkende seksuele “moraal” van veel religies.

 14. bramvandijk says :

  @Jaap

  Het beste wat God al heeft gedaan, is te leren dat wij elkaar zouden liefhebben.
  Dit lees je in het Nieuwe testament

  Laten we het er op houden dat de bijbel niet eenduidig is, en dat er massa’s christenen zijn die een andere boodschap uit de bijbel halen.

  Liefhebben, is, naar de ander luisteren,belangstelling tonen.

  Nou, liefde gaat veel verder, betekent ook de ander accepteren, ook als die een andere weg gaat dan jouw persoonlijke theologie toelaat.

 15. Ds Dre says :

  Opvallend dat het “progressieve” GG spreekt over zelfmoord en niet over zelfdoding.

 16. henkjan37 says :

  @ dr dre, lekker belangrijk hoe je dat noemt! sowieso schandalig hoe die familie en zn omgeving dit jong hebben behandeld! Ik zou niet precies weten hoe dat in Nederland is, ik denk dat het vaak echt wel beter gaat hoor! Maar een nadruk op naastenliefde zou wel de kern van theologie moeten zijn.

  Ik deel overigens nog steeds niet geheel de visie van sommigen hierboven met betrekking tot de noodzaak voor zoiets als een homokerk of een heroeping van het katholieke standpunt, ik heb hier met enkelen al wat over gediscucieerd. Het lijkt me centraal staan een open en bewogen houding ten opzichte van iedereen aan te nemen en ons daarbij niet te laten verblinden door theologische verschillen. Immers, bijna elke christen deelt de opvatting dat haat en verwerping van mensen simpelweg niet de bedoeling is.

 17. henkjan37 says :

  @ pittig, ben je tegenwoordig met je theologiestudie de hele dag amerikaanse serieus overdag aan het kijken? krijgen we straks ook ontwikkelingen uit de bold and the beautiful te zien?

 18. Ds Dre says :

  @Henkjan37.

  Mooi dat je het belang inziet. Moord is een strafbaar feit, vroeger zelfmoord ook. Inmiddels hebben veel mensen daar andere ideëen over en daardoor moord vervangen door doding.

 19. Pittig says :

  @ DsDre

  Ik ken de gevoeligheden rond de term, maar vind het zelf eerlijk gezegd nogal verdoezelend om over zelfdoding te spreken. Je brengt iemand om het leven — of dat nou jezelf of een ander is. En het woord “doding” helpt niet, want doodslag of doding is toch ook een strafbaar feit? Of je iemand doodt of vermoor-dt, het blijft toch hetzelfde? De emotionele waarde die je aan woord hecht is voor iedereen weer verschillend.

  @ henkjan37

  Gewoon een kwestie van goed googlen. Bijvoorbeeld de woorden “Gays suicide”. Je krijgt dan lijsten met schokkende verhalen voorgeschoteld.

 20. Ronald says :

  Met dank aan alle religies…

 21. Pittig says :

  @ Ronald

  Met dank aan oneerlijke generaliseringen… !

 22. henkjan37 says :

  @ drdre,

  Een soort negatieve houding ten aanzien van zelfdoding/moord is weer een heel andere discussie. Binnen onze christelijke context bestaat er denk ik toch wel een duidelijk concept dat zelfmoord niet goed is en ook zeker niet toegestaan. De vraag is dan weer of het beter op een softe of een harde manier benaderd kan worden. Over het algemeen lijkt het me wel gezond er niet te positief tegenover te staan, immers het is een tamelijk ziekelijk iets dat mensen dat doen…of dat nou uit een schreeuw om aandacht is of door een diepe ongelukkigheid en het gevoel geen uitzicht meer te hebben.

  Veelal blijkt dat mensen die zichzelf van tevergeeft van het leven hebben beroofd dat deze hier naderhand op terugkijken als een fout. Het is slecht zelden dat mensen deze keuze daadwerkelijk rationeel maken, het is vrijwel altijd vanuit een soort momentactie, wat dat betretft past het eerder bij het juridische concept van de dooslag dan van de moord. Desondanks is het houden van een negatieve connotatie juist mensen die zeer sterk labiel zijn als gevolg van een heftige depressie werl goed, hierdoor zullen ze namelijk minder snel toch die afweging maken, iets waar ze naderhand bijna altijd weer blij mee zijn.

  Dat neemt niet weg dat het einge dat daarwerkelijk kan gebeuren hiertegen een open en sociale samenleving creeren waarin mensen een plek hebben. Daarbij kunnen we trouwens wel zeggen dat Nederland het wat dit betreft zeker niet slecht doet..in de ons omringende landen komt het veel vaker voor. Dit heeft ondermeer te maken met het niet uitspreken van zaken en de schaamtecultuur.

  Op grond hiervan ligt er voor de kerken denk ik ook een ontzettend heldere en duidelijke functie en dat geld zeker ook voor de nieuwere evangelische en pinksterkerken. Niet alleen hebben die een aardige aanhang van mensen met problemen, maar ook hebben die kerken een soort pseudo-open houding, waarbij er ontzettend veel ruimte is voor een persoonlijk verhaal…(dat is dus goed)..maar tegelijkertijd ook een ontzettende dwang en schaamte bestaat, waarbij dus juist niet alles kan worden uitgesproken. Vooral de gedachte dat God alles goedmaakt en dat geloven in hem de oplossing is, is daarbij een ontzettend schadelijk iets. Immers, ondanks mijn stellige overtuiging dat de Schepper van hemel en aarde alles kan genezen en elk gebed verhoord, moeten we ons ook realiseren dat ieder mens zijn eigen kruis te dragen heeft en zijn eigen moeilijkheden heeft. Twijffel en eigen keuze zijn geen tekenen van zwakte maar een teken van kracht, van het fantastische Plan dat de Here God ons gegeven heeft. Immers..hij heeft ons naar Zijn eigen beeld geschapen en ons de mogelijkheid gegeven zelf onze keuzes te maken. En dat merken we in onze samenleving al te vaak, dat goed en kwaad elkaar vaak in evenwicht houden. Maar juist als christenen moeten we samen zorgen het goede te doen en te vechten met onze twijffel en verleidingen en ons kruis als een loutering te zien, zoals Jezus Christus dat heeft gedaan voor ons.

  Als het dus gaat om problemen rondom homoseksualiteit moeten degenen die daarmee te maken hebben en christen zijn niet worden veroordeeld en zeker niet worden gepest. In tegendeel, we moeten van ze houden en ze deel maken van de gemeenschap. En hoe ze ook leven, in gemeenschap met een man of vrouw, of juist kiezen voor het celibaat, we moeten ze steunen en omarmen. Want in het dezelfde deel van Romeinen waar de afkeur wordt afgesproken wordt die uitgesproken over het oordelen. Laten we dus God vragen of hij de Heilige Geest in ons wil laten spreken en ons te helpen niet te oordelen over anderen en juist van hen te houden. En laten we ook bidden voor degenen die homoseksueel zijn, dat God voor hen mag zorgen en ze mag geleiden in hun leven.

 23. Onno says :

  Hoe erg dit verhaal ook is wil ik wel even de nuancering aanbrengen dat dit de VS is en dat dit minder snel in Nederland zal plaatsvinden op zo’n extreme manier. Ik ben God heel dankbaar dat ik niet in de VS ben geboren.

  Gelukkig is er bij God wel begrip en genade voor deze jongen waar dat bij zijn familie niet te vinden was.

 24. evangelischeloterij says :

  Wat mij steeds opvalt aan christenen en christelijke leiders is dat wanneer een christen “uit de kast” komt, ze zeggen dat ze iemand accepteren, maar vervolgens een homorelatie afkeuren. Er wordt niet bij stil gestaan hoe eenzaam iemand zich moet hebben gevoeld, voordat hij of zij uit de kast kwam. Als je dan aan een voorganger of kerkelijk leider raad vraagt wordt er in pinkster- en evangelische kringen gezegd dat een homo relatie niet mogelijk is vanuit Bijbels oogpunt. Iemand hecht daar waarde aan en komt vervolgens in een nog diepere crises en eenzaamheid terecht. En daar stopt het dan vaak, homo’s verdwijnen uit de kerk door teleurstelling en afwijzing. Ondertussen denk ik dan aan pinkstervoorgangers die op deze wijze hebben gewerkt en later hoor dat deze figuren incest met hun kinderen hebben gepleegd, hun vrouw bedrogen, mensen financieel uitkleedde en dat wordt dan in een doofpot gestopt of ze verdwijnen van het podium. Dat zijn dan dezelfde mensen die met hun Bijbelse onderbouwingen christen homo’s de kerk uit hebben verjaagd.
  Ik heb liever 2 homo’s die lief en trouw zijn voor elkaar, dan christenhuwelijken die elkaar in de tang houden en diep ongelukkig zijn.

 25. John says :

  @Onno

  Hoezo niet zo extreem? Ik vind het al extreem genoeg dat in Nederland de helft van alle homojongeren wel eens aan zelfmoord denkt, omdat mensen hen niet accepteren.

  http://www.gk.nl/index.php?id=9&a=bericht&bericht=7949

 26. John says :

  en 16% van de meisjes en 9% van de jongens hebben wel eens een zelfmoordpoging gedaan:

  http://gay.blog.nl/algemeen/2010/06/24/dramatische-zelfmoordcijfers-homojongeren

 27. de Klokkenluider says :

  Kom zoals je bent, maar blijf niet zoals je was is de roep van God aan ieder mens. (Ook de homo) Maar lijkt wel of die zoiets hebben van, ik kom zoals ik ben en ik blijf zoals ik ben en God moet het er maar mee doen.

 28. bramvandijk says :

  @de Klokkenluider

  Kom zoals je bent, maar blijf niet zoals je was is de roep van God aan ieder mens.

  Inderdaad! Lees Thomas 114 er maar op na:

  114
  Simon Petrus zei tot hem:
  Stuur Maria van ons weg, want vrouwen zijn het leven niet waard.
  Jezus zei:
  Zie, ik zal mij met haar verbinden en haar tot mens maken, opdat ook zij een levende geest worde, net als jullie mannen. Want ook iedere vrouw die mens wordt zal het koninkrijk der hemelen binnengaan.

  Dus als je vrouw bent moet je man worden!

 29. de Klokkenluider says :

  Que? Thomas 114? Is dat iets van de papen?

 30. WESP says :

  @Bram van dijk. (23jan. 3:32)
  In die comment laat je wel een beetje zien dat je de wereld van de gelovige ziet als de grote poppenkast van God. Niemand hoeft te kiezen, als je iets afdwaalt dan komt er een onfeilbaar teken uit de hemel dat je richt…… Hebben we discussie over iets….. Dan een profeet er tegenaan….. Misschien nog wel een Messias, hup wat voor dood kunnen we daar nu voor verzinnen?….. Oké ik overdrijf.
  Ik ga er een beetje van uit dat we genoeg tools hebben om te kunnen nadenken en beslissen. (dat zou jij toch moeten waarderen) en tegelijkertijd vink je God weg als ‘niet bestaand’ o.i.d. Omdat hij je ruimte laat om zelf na te denken en je vraagt ( oké opdraagt ) het oordelen aan Hem over te laten…… Snap ik niet helemaal…

  Dan over homo kerken. Ik heb ook nooit zo de noodzaak of toegevoegde waarde begrepen, tot ik een keer werd gevraagd om te spelen tijdens een evangelische roze viering in Amsterdam. Daar vertelden een aantal mensen me dat deze vieringen zo goed waren/zijn omdat ze zich daar niet ‘die andere’ voelden. Degene die afwijkt van de norm. Net zoals het volgens mij voor een kleurling ook lekker is om gewoon een kerkdienst te bezoeken die voornamelijk door kleurlingen wordt bezocht, gewoon om een keer niet anders te zijn dan de rest. Dus volgens mij voorziet het in een basale behoefte….. Thuis voelen, onvoorwaardelijk geaccepteerd zijn… Etc

 31. rob says :

  @Bram
  ,blockquote>Dus als je vrouw bent moet je man worden

  ik ben dus ontzettend goed bezig om rob als nickname te gebruiken 🙂
  Maar ik zou het nog iets verder moeten doorvoeren.

 32. bramvandijk says :

  @Wesp
  Ik had inderdaad geen smiley toegevoegd, maar je moet ook weer niet te veel lezen in een enigszins satirische (of satirisch bedoelde) reactie 😉

  Waar je wel een punt hebt is dat er binnen het christendom massa’s verschillende godsbeelden zijn. En dat mijn reacties vaak uitgaan van de klassieke god, alwetend, almachtig, en vol liefde. Mijn achtergrond in voornamelijk niet-helemaal-zwaar-reformatorische-kerken speelt daarin ook mee. Zelf kritisch nadenken was daar niet een taboe, maar er was wel een soort grens waar mensen je eerder irritant begonnen te vinden of zo… Op een gegeven moment moest je ook gewoon maar een gezellig clubje gelovigen zijn en blijven.

  Natuurlijk, god kan heel anders zijn dan het beeld dat in een bepaalde kerk leeft, maar dat godsbeeld is wel wat ik herken bij Different en ook nog wel in het filmpje van dit topic. Dus ja, jij kan wel tegen mij zeggen dat god anders is dan ik denk (volgens jou dan 😉 ), maar misschien is het goed dat dat ook eens tegen christenen wordt vertelt die om bijbelse redenen nogal homofoob zijn.

 33. Onno says :

  @John, natuurlijk is dat verschrikkelijk en natuurlijk is dat al erg en extreem genoeg. Alleen is het nu eenmaal zo dat de VS nog veel extremer is. Ik denk dat je de cijfers niet wil zien van daar.

 34. WESP says :

  @bramvandijk
  Omdat jij het vraagt zal ik m’n best doen 😉

 35. suzanne says :

  evangelischeloterij,

  Precies helemaal mee eens met jou verhaal.

  Misschien was Paulus zelf wel homo en was dat zijn doorn in het vlees.
  Als alle mensen nu eens hun eigen hand in eigen boezem steken,dan had je ook niet zulke discussies.
  Ken u zelf, ja echt ken u zelf, dan heb je vast niets om op te roemen we zijn allemaal gelijk en als we dat eens beter beseften dan was er vast meer liefde onder elkaar.