Zweden erkent kopimisme als godsdienst

Kopimisme, de godsdienst van internetpiraten (zie dit eerdere bericht op Goedgelovig), is in Zweden nu een officieel erkende religie in de zin dat de priesters van dit geloof nu ook mensen voor de staat mogen trouwen. Dat bevestigde een woordvoerster van het zogenoemde Kammarkollegiet. Dit college keurt namens de Zweedse staat onder meer te beëdigen vertalers, huwelijksvoltrekkers en godsdiensten. De Missionerende Kopimistengemeenschap staat volgens de zegsvrouw nu officieel bijgeschreven als ‘een geloofsgroep die bouwt op godsdienstige werkzaamheden en daarvoor samenkomsten met gezamenlijke meditatie of bidden organiseert.’

Kopiëren en verspreiden van materiaal, illegale bestandsdeling volgens critici, staan hoog in het vaandel bij de kopimisten, net als bij de Zweedse Piratenpartij die de politieke spreekbuis voor de internetpiraten is. De partij mist zetels in Zweedse volksvertegenwoordigingen, maar heeft sinds 2010 wel twee afgevaardigden in het Europarlement. Volgens de kopimistenpredikant Isak Gerson, een filosofiestudent uit het Zweedse Uppsala, telt zijn religieuze stroming 3.000 leden in tien landen.

Advertenties

11 responses to “Zweden erkent kopimisme als godsdienst”

 1. Johan says :

  Dus elke lobbygroep kan z’n eigen kerk oprichten en zo wat illegaal is legaliseren? Dan kunnen pedopriesters een eigen pedokerk oprichten waar het misbruiken van kinderen deel is de religieuze levenswijze…

 2. John says :

  Dus elke lobbygroep kan z’n eigen kerk oprichten en zo wat illegaal is legaliseren?

  Welkom in de wondere wereld van religie 😉

 3. aafke says :

  Mooi om te weten dat de Zweedse GG/Dwaze Schare kan worden ingezet om huwelijksvoltrekkingen te regelen voor NL reaguurders.
  Blij mee! 😉

 4. Pittig says :

  @ John

  En leuk voor al die bandjes die op deze manier veel minder inkomsten krijgen… En voor al die filmmakers die miljoenen in een film moeten investeren…

  Maar gelukkig blijf jij strijden tegen verkeerde vormen van religie! 😉

  Enne… is er naast de Zweedse Kammarkollegiet ook maar iemand die denkt dat ze dit echt als hun religie zien?

 5. bramvandijk says :

  @Pittig
  Wat is precies de definitie van een religie?

  Meestal gaat het toch om je diepste overtuigingen? Degenen die bepalen hoe je tegen andere kwesties aankijkt?

  Ik kan me enigszins voorstellen dat mensen het als hun diepste overtuiging zien dat alle informatie vrij uitwisselbaar zou moeten zijn en dat alle beperkingen daarop censuur zijn die mensen hun vrijheid afneemt. Dat als je iets koopt, dat het dan van jou is en je er mee mag doen en laten wat je wil.

 6. Ruub says :

  In Nederland had je jaren geleden toch ook de rechtzaak rondom de Zusters van Sint Walburga die tot de godsdienstuitoefening het aanbieden van seksshows rekende? En natuurlijk heb/had je ook nog de rokerskerk in België. En was hier eerder ook niet ergens Marihuanakerk? Die zijn er er trouwens overal, zoals deze thc-ministry op Hawai.
  Daarom moet we de sacramenten en geloofsregels van DS inderdaad ook nog verder uitwerken: er valt nog veel meer uit te halen.

 7. Pittig says :

  Ruub, zullen we die Dwaze Schare toch maar als echt kerkgenootschap gaan oprichten?

  En zelfs GG zou dan een graantje mee kunnen pikken. Dan is GG dus onderdeel van die religie en zou kritiek op GG in sommige gevallen als discriminatie op basis van religie gestraft kunnen worden!

  Ik zie mogelijkheden !

 8. Wilfred says :

  @Pittig: Laten we GG dan gelijk tot Anbi laten bestempelen. Kunnen giften ook aftrekbaar worden! 😉

 9. Hendrik says :

  Ik weet niet hoor…. als je door zo’n kopieerpriester je huwelijk laat bevestigen zou ik toch het idee hebben dat ie dat met m’n partner daarna nogeens en nogeens en nogeens doet….. En krijg ik ook vast steeds weer een “nieuw” aanzoek.

 10. Pittig says :

  @ Hendrik

  😀

 11. Jos says :

  “Dus elke lobbygroep kan z’n eigen kerk oprichten en zo wat illegaal is legaliseren? Dan kunnen pedopriesters een eigen pedokerk oprichten waar het misbruiken van kinderen deel is de religieuze levenswijze…”

  Tot voor enkele jaren werd er al uitstekend in die behoefte voldaan.
  En omdat er wezenlijk niets veranderd is in die organisatie, zal dat over pakweg 10 jaar wéér het geval zijn.
  Het tijdelijk overbruggen van die behoefte door een nieuw kerkgenootschap te stichten, heeft publicitair en politiek het tij tegen. En bovendien heeft zo’n nieuw op te richten kerk natuurlijk ook niet meteen zo’n ruime voorraad potentiele slachtoffertjes.