Open brief aan Maxime Verhagen

Mariska Orbán, de blonde hoofdredactrice van het Katholiek Nieuwsblad, gaat op dit moment aan kop in de strijd om de felbegeerde Gouden Bikini. Extra bijzonder omdat ze nu hoogzwanger is en op kerstavond tegelijk met Maria hoopt te bevallen van een klein verlossertje. Intussen worden de honneurs bij het KN waargenomen door Dr. Th.A.M. van der Horst, een bestuursjurist uit Den Haag die in een open brief aan vice-premier Maxime Verhagen het ultieme katholieke bord-voor-de-kop vertolkt. Verhagen had naar aanleiding van het rapport Deetman over het seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk gezegd dat de bisschoppen bij zichzelf te rade moeten gaan of ze moeten aftreden. Volgens Verhagen moet er een omslag in de kerk komen om het vertrouwen te herstellen. Maar hoe durft Verhagen dat te zeggen?! Onder zijn bewind worden jaarlijks 30.000 ongeboren kinderen vermoord! Hij moet dus zélf aftreden en de goede Nederlandse bisschoppen zijn nederige excuses aanbieden. Lees de hele brief HIER.

51 Reacties op “Open brief aan Maxime Verhagen”

 1. Kees Kramer zegt :

  Bij punt 1 heeft hij gelijk, maar ik vraag me af of Verhagen zijn uitspraken deed als vice-premier of als verontwaardigd katholiek.

 2. Onno zegt :

  Excuses aanbieden? Het idee alleen al. Naar voorbeeld van katholieke leiders zelf zeker?

 3. Onno zegt :

  Ik weet wel een goed antwoord voor Maxime Verhagen naar goed voorbeeld: “Mocht ik iets verkeerd hebben gezegd dan heb ik dat niet zo bedoeld en dan spijt me dat” 🙂

 4. aafke zegt :

  Wat een ontstellende domme man.
  Ongetwijfeld heeft hij na de lagere school veel bijgeleerd maar zijn sociale, politieke en maatschappelijke antennes zijn bepaald onvoldoende ontwikkeld.
  Deze vergelijking van appels met peren onderstreept dat overduidelijk.

 5. Ruitje zegt :

  Wanneer gaat Verhagen zijn excuus aanbieden? Vroom roepen na verkiezingen: ‘Ons past bescheidenheid’ en vervolgens de kans met beide handen aanpakken om weer op het pluche te zitten. Hoezo bescheidenheid? Machtswellust lijk me beter passen.

 6. Wilfred zegt :

  @Ruitje: Dat klopt helemaal, maar staat een beetje los van dit onderwerp…

  Stuitend om te zien welke toon dhr. van der Horst durft aan te slaan, vlak na de publicatie van het rapport Deetman! Je zou denken dat katholieken onderling nu wel zo wijs zouden zijn elkaar niet publiekelijk aan te vallen, maar dat heeft deze man blijkbaar niet door…

  Verhagen heeft als privepersoon m.i. alle recht om die uitspraak te doen, dat heeft niks de maken met de scheiding van kerk en staat. Of hij dat voldoende duidelijk heeft gemaakt, weet ik niet. Ik heb de uitzending niet gehoord. Hij vertegenwoordigt met die mening denk ik veel katholieke kiezers, dat is dan weer zijn belang… 😦

 7. Onno zegt :

  @Ruitje, je hebt natuurlijk wel gelijk maar dat heeft in die zin weinig met het bovenstaande te maken. Toch?

 8. Wilfred zegt :

  @Onno: Twee zielen (alhoewel ik die volgens Pittig niet heb 🙂 ) een gedachte… 😉

  Overigens wordt mij uit dat interview (net even het betreffende stukje geluisterd) niet duidelijk in welke hoedanigheid Verhagen hier een opmerking over maakt. Hij wordt ingeleid als Minister van Economische Zaken en voorafgaand aan de betreffende vraag aangesproken als ‘meneer Verhagen’. Tja, dan beland je in een soort petten-discussie. Hilbert Nawijn had er ooit in de Kamer erg veel moeite mee…

 9. Richard zegt :

  Handige zet om over abortus te beginnen. En hoeveel duizenden mensen vragen zich op dit moment af waar hun kindje is gebleven dat ergens achter de begraafplaats is begraven omdat het stierf voordat het is gedoopt? Zullen we daar dan even over beginnen?
  Dan kunnen we bezig blijven… Beetje vaag om misbruik te negeren en het over een totaal ander onderwerp te gaan hebben.

 10. Wilfred zegt :

  @Richard: Doel je op het afschaffen van het voorgeborchte door Benedictus XVI? Heeft men ooit wel nagedacht bij het formuleren van dergelijke hypotheses hoeveel ellende die met zich mee brengen?
  Hoe men dan nog aan onfeilbare pauzen kan denken, is me echt een raadsel…

  Tja, je zou denken dat men eerst eens de hand in eigen boezem zou steken. Maar ja, dat gaat ten kosten van het instituut. Dan krijg je dit soort absurde reacties….

 11. Flipsonius zegt :

  @Wilfred
  Ben je niet in de war met het vagevuur – het purgatorium?
  Volgens mij houdt de opheffing van het voorgeborchte in dat de zielen die daar in (relatieve) gelukzaligheid verkeren alsnog worden toegelaten tot de hemel. Een soort generaal pardon dus voor hemelse asielzoekers.

  En tja, die brief……wat een gotspe. Van der Horst mag blij zijn als de genoemde bisschoppen strafrechtelijke vervolging ontlopen. En dan roepen “..waar haal je de euvele moed vandaan?”

  Maar katholieke leiders treden nooit af. Die worden geruisloos overgeplaatst als er een ‘probleempje’ is. Alleen in het ergste geval geexcommuniceerd. Maar dan heb je het wel erg bont gemaakt. Bijvoorbeeld door het celibaat of de transsubstantiatie openlijk in twijfel trekken.

 12. Vera van Haarlem zegt :

  Tenenkrommend. Fijngevoelig om even snel een bruggetje te slaan tussen misbruik en abortus om je eigen gelijk te bewijzen. Een opsteker in de donkere dagen voor Kerst voor mensen die hier mee worstelen. Wie weet zijn er nu wel mensen die met allebei moeten leven.

  Al zou je nog zo overtuigd zijn van je gelijk, kan dan in ieder geval de liefde voor degene die kwetsbaar zijn er niet voor zorgen dat je dat (vermeende) gelijk gewoon voor jezelf houdt?
  Dan ga je ergens op een andere plaats en op een andere tijd een boom opzetten over abortus.

  Nu lijkt het me heel erg wenselijk als je met z’n allen vanuit de Katholieke Kerk je gaat ontfermen over mensen die beschadigd zijn door misbruik. Als je moeite hebt om je in te leven, er zijn een aantal zeer indringende films. Dat helpt alvast goed op weg.

 13. Wilfred zegt :

  @Flipsonius: Ik heb me op de onderstaande site gebaseerd.
  http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?t=2291

  Maar het zou best de onjuiste term kunnen zijn. Ik ben niet zo thuis in de bijzonderheden van het katholicisme… 😦

  “Volgens mij houdt de opheffing van het voorgeborchte in dat de zielen die daar in (relatieve) gelukzaligheid verkeren alsnog worden toegelaten tot de hemel.”

  Oh nee! Dat kun je die arme, in relatieve gelukzaligheid verkerende zielen, niet aandoen!! 🙂

 14. Flipsonius zegt :

  @Wilfred
  Voor het verschil (en de theologische achtergrond) kan je de Wiki raadplegen of Isidorusweb: http://www.isidorusweb.nl/asp/default.asp?id=3394&t=show&zoek1=voorgeborchte
  Dat lijkt me iets betrouwbaarder dan jouw bron 🙂

  Maar het roept bij mij weer de vraag op: zou er ook een nageborchte bestaan? Bijvoorbeeld voor zielen die wegens wangedrag tijdelijk de hemel uitgezet worden, of die het daar niet zo naar hun zin hebben? Vragen, vragen…….

 15. Wilfred zegt :

  @Flipsonius: Dat van die bron mag waar zijn, maar de door mij gebruikte term was niet onjuist. Paus Benedictus XVI heeft de hypothese van het voorgeborchte ontmanteld.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Voorgeborchte

  Dus zo onbetrouwbaar was mijn bron nu ook weer niet! 🙂

  “Maar het roept bij mij weer de vraag op: zou er ook een nageborchte bestaan? Bijvoorbeeld voor zielen die wegens wangedrag tijdelijk de hemel uitgezet worden, of die het daar niet zo naar hun zin hebben? Vragen, vragen…….”

  Lijkt me een prima onderwerp om tijdens de komende kerstdagen onder de heidense kerstboom eens goed over na te denken! 😉

  *komt zonder ziel (conclusie van Pittig naar aanleiding van mijn reactie op Arjan Lock) toch in geen van beide!* 🙂

 16. Ds Dre zegt :

  Opvallend dat dhr Van der Horst de grootste aborteur niet in de beklaagde bank zet. http://nl.wikipedia.org/wiki/Miskraam
  We wachten op een open brief van hem aan God.

 17. Pijpkaneel zegt :

  Pijnlijke en hatelijke column. Bah.

  Haaks daarop staan overigens de cartoons op diezelfde site. Daar zitten een paar heel leuke kritische tussen.

 18. Pittig zegt :

  De gastdocent van vandaag is dr. Th.A.M. van der Horst en de cursus zal gaan over “Hoe jaag je mensen je kerk uit en hoe zorg je voor een nog negatiever beeld van je kerk?”

  Dr. van der Horst heeft al veel succes gehad met zijn methode.

  Hier zijn enkele reacties van eerdere deelnemers aan de cursus :

  ‘Sinds die cursus weet ik als geen ander hoe om de vinger naar anderen te wijzen.’ (bisschop uit Ierland)

  ‘Ik kan nu mijn eigen straatje moeiteloos schoonvegen.’ (aartsbisschop uit België)

  ‘Als iemand mij nu ergens van beschuldigt, weet ik feilloos een groot onderwerp te pakken en daarmee de ander om de oren te slaan.’ (Nederlandse priester)

  ‘Ik heb ervaren dat dit werkt! Succes gegarandeerd.’ (Mariska Orban de Haas)

 19. Thomas O. zegt :

  Het lijkt me duidelijk dat het Maxime niet past uitspraken te doen over de katholieke kerk. Wie is hij om zijn vinger op te richten over moraal naar de enige juiste kerk. De enige juiste vertegenwoordiger van G’d. Dat Maxime nog niet begrijpt dat G’d katholiek is.

  Daarmee wordt de katholieke kerk de drager van het moraal. Een voorrecht die ze al vele eeuwen met grootse passie uitdragen. Een goddeloze regering die de kerk terecht wijst. Dat is de omgekeerde wereld.

 20. Wilfred zegt :

  @Thomas
  @Pittig
  @Drs. Dre:

  🙂 🙂

  De kerstdagen brengen het beste in jullie boven 😉

 21. Thomas O. zegt :

  Wat leuk, de katholieken lijken in de leer te zijn gegaan bij onze charismaniakken. Een ieder met kritiek is tegen ons en bevuilt het eigen nest.

  Ene meneer Ruitenbeek is een petitie begonnen tegen o.a Frank Bosman die samen met nog drie anderen een reactie hebben geschreven

  Nog even een quote-je

  Ruijtenbeek: “Meteen grepen Bosman en van den Berg de gelegenheid aan om deze eerlijke hartekreet een draai te geven en publiciteit te genereren, over de hoofden van de misbruikslachtoffers en over de hoofden van gekwetste orthodox-gelovende katholieken die onschuldig zijn aan dit misbruik, maar het zo ongeveer wel mede in de schoenen geschoven krijgen. En dat vlak voor Kerst. Van der Horst, een man op leeftijd met een verdienstelijk leven achter zich fungeert als kop van jut.”

  En dat vlak voor kerst. Met zulke aanvallen uit de eigen gelederen krijg je toch haast geen hap meer door je keel. Als dat geen domper op de feestvreugde is weet ik het ook niet meer.

 22. Wilfred zegt :

  @Thomas O.: Beide links werken helaas niet 😦

  Goede kerstdagen gewenst!

 23. Thomas O. zegt :

  @ Wilfred.

  Dank voor de tip. Is blijkbaar iets misgegaan.

  petitie

  reactie

  Ook fijne kerstdagen gewenst.

 24. Thomas O. zegt :

  De eerste blijft raar doen.

  Hier het losse adres:

  http://www.petities24.com/stop_de_polarisering

 25. Wilfred zegt :

  @Thomas O.: De dagen van verbroedering breken weer aan!

  Ben benieuwd naar de verschillende missen (en nee, niet die schaars geklede vrouwen 😉 ) die vanacht worden opgedragen. Zou er nog iets van te merken zijn, iets van nederigheid en schaamte misschien? Ben benieuwd, maar vrees van niet… 😦

 26. Flipsonius zegt :

  @Thomas O.
  Dank voor de linkjes, schokkend inderdaad.

  Met vrienden als Ruitenbeek heeft de RKK geen vijanden meer nodig…
  Nog een kwootje:

  Als ouderwets katholiek in de goede zin van het woord is voor hem een bisschop geen manager of een directeur, maar een vader. Hij laat zijn hart spreken en zegt wat menig katholiek voelt maar in het mediageweld niet durft te zeggen; ‘als je aan mijn familie komt, dan doet dat pijn’.

  Dus als die vader zijn kinderen laat misbruiken door ooms en neefjes, en ze daarmee weg laat komen, vervolgens de zaak in de doofpot stopt en daar jaren later over liegt, moet je als goed katholiek zeggen: ‘het doet pijn als mensen aan mijn familie komen. Want, tja, het blijft toch je vader.’

  Ik vraag me af of Ruitenbeek de (onlangs nog op tv uitgezonden) film ‘Festen’ van Thomas Vinterberg heeft gezien. Daarin is het de zwakste zoon, het watje, het mietje, de outcast, die de tirannieke, zijn kinderen misbruikende vader uiteindelijk ontmaskert en ten val brengt.

 27. Flipsonius zegt :

  Speciaal voor Ruitenbeek dit liedje van Ben Harper (tekst van een zekere B. Dylan)

  Dig a hole in the ground
  Straight down to hell
  There ain’t no more water in your well well well
  Get down on your knees
  With nothing left to sell
  Won’t you dig a little deeper in your well well well

 28. Thomas O. zegt :

  @ Flipsonius

  Ach elke denominatie heeft zijn joker nodig.

  Deze beste meneer is niet de RKK. Gelukkig maar. Wat wel opvalt is dat het KN (waar deze meneer ook stukjes op schrijft) een scherpe koers heeft ingezet.

  Het is natuurlijk wel van belang te herkennen dat deze beste man niet de kerk is.

  Ik heb Orban gehoord op de radio, mbt de brief over abortus aan Jeanine Hennis-Plasschaert. Ik werd daarbij bevangen door plaatsvervangende schaamte. Het moraliserende toontje met een sausje “christelijk” liefde voor haar naaste was niet om aan te horen.

  Ook de RKK kan zeker wat meer nederigheid tonen, maar deze meneer gaat net een stapje verder m.i. Ik ben wel benieuwd hoe de RKK in Nederland tegen dergelijke reactie aankijken.

 29. Ruitje zegt :

  @Onno en Wilfred, inderdaad een ander topic, maar de naam Verhagen ontlokt mij al snel zo’n reactie. 😉

 30. Anthony Ruijtenbeek (@Reclusius) zegt :

  @Flipsonius,

  Laat ik me er voorlopig toe beperken dat ik die opmerking over ‘vaderschap/ouderschap’ zeker niet te gemakkelijk maak. Als het je slechts te doen was je gal te spuwen, dan is je dat gegund, maar dan laat ik het ook bij jou. Als je werkelijk wat achtergronden wilt weten waarom ik zoiets zeg, dan ben ik bereid er met je persoonlijk over te praten, via mail/telefoon, maar dat ga ik niet op het internet vermelden.

  In algemene zin; ik pleit op geen enkele manier ervoor dat er ook maar iets in de doofpot gestopt moet worden, of dat bisschoppen niet aansprakelijk gesteld zouden moeten als daar grond voor is. Ik heb zelf voor een zero-tolerance aanpak gepleit: http://bit.ly/sOls5j waarbij aangetekend mag worden dat ik vooral kritiek kreeg uit de progressieve flank.

  Wat ik heb willen zeggen is, naast de terecht opmerkingen die van der Horst zélf al maakte over de geest van hypocrisie die dit onderwerp omgeeft (heeft iemand GroenLinks al aangeklaagt als criminele organisatie omdat ze jarenlang pedoseksualiteit en kinderporno trachtten te legaliseren?), dat een bisschop een ‘vader is. Wat nu als je vader van iets heel ernstigs wordt beschuldigt? Hoe reageer je dan? En nog een stap verder; het blijkt waar te zijn, wat dan?

  Als het gaat om de huidige bisschoppen, dan heb ik zo het idee dat ze vooral de puinhopen van hun voorgangers hebben geërfd en verder niet veel meer hulpeloos zijn dan dit hele land als het om misbruikschandalen gaat. Want dat we aan het begin staan, lijkt me wel duidelijk.

 31. Vera van Haarlem zegt :

  @Anthony
  In je petitie maak je je boos op Bosman en vdBerg. Een gedachtewisseling over een rijtje RK hete hangijzers zou met waardigheid en fijngevoeligheid moeten plaats vinden.
  Vervolgens gaat het over bestuursjurist en ethicus Dr. Th. A. M. van der Horst, een “ouderwets katholiek in de goede zin van het woord” die abortus gebruikt om in een open brief Maxime Verhagen een spiegel voor te houden. Is dat dan wel de manier waarop daarover met waardigheid en fijngevoeligheid gesproken wordt?

  “v.d.Horst wordt onterecht verweten abortus en seksueel misbruik op één hoop te gooien en Verhagen op te roepen tot aftreden, twee zaken die helemaal niet in de brief zo staan, maar listig zo worden voorgesteld.”
  Ik lees dat V.d. Horst abortus er bij bijsleurt om een punt te maken om op te komen voor bisschoppen die in een moeilijke situatie zitten (door het seksueel misbruik-schandaal) en laat Verhagen de keuze of hij af wil treden of niet. Ik kan er niet veel anders van maken.

  Uit de brief van V.d.Horst: “Maar in alle geval blijft de vraag waar u de euvele moed vandaan haalt onze bisschoppen publiekelijk de les te lezen in plaats van u beschaamd op de achtergrond te houden.”

  Kijk dat laatste vind ik een punt. ik mis katholieken die zich beschaamd op de achtergrond houden. En dan heb ik het niet over Bosman waarvan ik hoor dat hij contacten heeft met mensen die misbruikt zijn. Nee, dan heb ik het over mensen als v.d. Horst (nee, die ga ik niet als arme oude man zien (jij schrijft: “Van der Horst, een man op leeftijd met een verdienstelijk leven achter zich fungeert als kop van jut.”)
  Laat hij achter de schermen een opbeurend briefje sturen aan de bisschoppen als hij aardig gevonden wil worden, maar niet het middel kiezen van een open brief aan Verhagen. En als hij in zo’n brief dan ook nog uit de bocht vliegt, denk ik dat de Kerk weer een beetje toevoegt aan het povere beeld dat ze in de media geschapen heeft.

  Tot jullie grote ongeluk is dat niet de schuld van Bosman of v.d. Berg. Zij doen m.i. nog aan ‘harm reduction’ in de publieke opinie.

 32. Anthony Ruijtenbeek (@Reclusius) zegt :

  @Vera,
  Ik heb op de site van de petitie al op je gereageerd. Wat wil je nog weten? En waar wil je dat ik reageer? 😉

 33. rob zegt :

  @Anthony

  Een speciaal ‘boeteklooster’ waar religieuze seksuele misbruikers berouw kunnen hebben en eventueel behandeld voor pedofilie. Dat stelt de katholieke publicist en twitteraar Anthony Ruijtenbeek voor.
  “Een plaats ergens in het land, maar bij voorkeur in het noorden van het bisdom Groningen-Leeuwarden, waar daders van seksueel misbruik, zowel reguliere als seculiere geestelijken, in afzondering bijeen worden gebracht.”

  Dit is je zero tolerance beleid?
  Het noorden zal blij zijn met een klooster vol met pedofielen.(not)
  De vrouw van Dutroux wilde ook in een klooster herstellen van een turbulente periode (rondom kindermisbruik enzo), maar er ging een storm van protest op in de omgeving van het desbetreffende klooster. Ik dacht dat het niet doorgegaan is.

  Wat dacht je van een flinke gevangenis straf en daarna TBS.
  Denk je overigens echt dat de meeste pedofielen het in zich hebben om te veranderen?
  Denk je dat een katholiek klooster daarbij behulpzaam kan zijn?
  Een katholieke omgeving heeft er namelijk nooit voor gezorgd dat de pedofiele “gelovige” niet tot daden over kon gaan.
  Hoe zie je de therapie voor je? En waar haal je dit vertrouwen vandaan?

  Wat ik heb willen zeggen is, naast de terecht opmerkingen die van der Horst zélf al maakte over de geest van hypocrisie die dit onderwerp omgeeft (heeft iemand GroenLinks al aangeklaagt als criminele organisatie omdat ze jarenlang pedoseksualiteit en kinderporno trachtten te legaliseren?), dat een bisschop een ‘vader is.

  Er staat me iets bij van de kwestie rondom de pedoclub Martijn, waarbij iemand van groen links stelde dat de club mocht blijven in samenhang met de vrijheid van meningsuiting. Zoiets. Het was in een interview op televisie , waar en wanneer, dat weet ik niet meer.
  Maar is dat volgens jou precies hetzelfde als : het jarenlang proberen om pedofilie te legaliseren?

  Dus: wat bedoel je precies?

  Wat nu als je vader van iets heel ernstigs wordt beschuldigt? Hoe reageer je dan? En nog een stap verder; het blijkt waar te zijn, wat dan?
  Als het gaat om de huidige bisschoppen, dan heb ik zo het idee dat ze vooral de puinhopen van hun voorgangers hebben geërfd en verder niet veel meer hulpeloos zijn dan dit hele land als het om misbruikschandalen gaat. Want dat we aan het begin staan, lijkt me wel duidelijk.

  Wat nu als je vader van iets ernstigs wordt beschuldigd, wat dan?
  Hoe reageer je dan?

  Waarom vraag je dit?
  Denk je echt dat kinderen ten alle tijden loyaal zouden moeten blijven uit het oogpunt van vergeving?

  Het is waar, de bisschoppen zitten met de puinhopen van hun voorgangers.
  Het vreemde is dat men blijft meedraaien in een systeem dat heilig en onfeilbaar zou moeten functioneren.
  Het katholieke systeem heeft een flinke top-down structuur. De paus is zelfs heilig verklaard.
  Maar toch is er heel wat mis gegaan onder die heilige leiding.
  Als bisschop of als gewoon katholiek begrijp ik niet waar je nog het (blinde) vertrouwen in heilig leiderschap vandaan haalt.

  Ik ben het met je eens dat er veel kindermisbruik plaats vindt en dat het probleem nog wel veel groter is dan we nu denken ( in alle lagen van de maatschappij).

  Ik denk dat kindermisbruik veel te laag bestraft wordt en de pakkkans voor de dader veel te klein is.
  Ik heb niet veel hoop op “genezing” van zo’n dader.
  Iemand die een kind misbruikt is behoorlijk ver heen.
  De publieke verontwaardiging staat in schril contrast met de actie van de overheid (en de kerk)

 34. patrick zegt :

  nooit pleegde mijn lieve moeder abortus,maar ze kreeg 2 keer een doodgeboren kind,en dat moest van Mijnheer Pastoor achter de Heg in ongewijde grond begraven worden,tot haar dood had ze last van veel verdriet hierom

 35. Vera van Haarlem zegt :

  @Anthony De discussie hier is voor mij praktischer. Ik moest nog even m’n best doen om de petitie terug te vinden ;0).

  Jij schreef daar: “Het misbruikschandaal is zeker niet uniek katholiek.”
  De doofpotcultuur van de RK kerk is dat vrees ik wel en de weinig empatische manier waarop gereageerd wordt staat ook haaks op waar de Kerk voor staat.

  Jij schreef: “Ik denk dat het niet alleen verstandig is, maar zelfs nodig om dit onder ogen te zien. Wat nu lijkt te gebeuren is dat de katholieke Kerk als bliksemafleider fungeert. Beuk er flink op in, politici voorop, dan hoeven we er ons verder niet meer druk over te maken. Daar komt dan nog de persoonlijke ambitie van de heren Bosman en van den Berg bij die zoiets pijnlijks voor eigen doeleinden willen gebruiken. Nee, daar pas ik voor.”
  Jij roept Bosman en Van den Berg op om de discussie over kerkelijke hete hangijzers op een juiste manier te voeren, maar zelf gebruik je deze manier om het aan de kaak te stellen. Zou het niet beter ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ zijn?
  Is dit het moment om het op te nemen voor de Kerk onder het motto ‘anderen deden het ook en er werden ook goeie dingen gedaan’? Ik vind van niet gezien alle gevoeligheden.

  Jij schreef: “Als lid van een Kerk die zowel de bruid van Christus is als de hoer van Babylon, een Kerk wiens eerste primaat fout op fout maakte, maar toch tot inkeer kwam, maar waarvan sommige primaten wellicht in de hel zitten volgens Dante, weet ik het verschil tussen gelijk hebben en heilig zijn.Als het zo zou moeten zijn dat iedereen die feilbaar mens is, z’n mond maar moet houden, dan zal de waarheid niet meer (kunnen) klinken. Om een voorbeeld te geven van zo’n redenering; ik ben niet alleen katholiek, maar ook Nederlander; Nederland was in de jaren ’70/’80 zo’n beetje de voorloper in de ‘pedoseksualiteit-emancipatie’. Hoewel ik het daar helemaal niet mee eens ben, mag ik als Nederlander, die toch van z’n land houdt, m’n stem niet meer laten horen?”
  Van mij mag iedereen z’n stem laten horen. Er is echter zo’n spreekwoord over de toon die de muziek maakt. En dat er voor alles een tijd en plaats is en ik denk dat er door de Kerk daar grote kansen gemist worden.

 36. Vera van Haarlem zegt :

  @Patrick Vreselijk, dan schieten woorden tekort.

 37. Taco zegt :

  Als ik het goed begrijp, vind de heer Van der Horst dat je niet ergens een moreel bezwaar over mag uiten, als je zelf op een volkomen ander gebied moreel steken laat vallen.

  Dat is op zich al een uiterst aanvechtbaar principe.

  Maar als we die redenatie volgen, praktisch gezien, mag dan de katholieke kerk voorlopig helemaal nergens meer een oordeel over vellen, zolang het kindermisbruik niet met wortel en tak uit de organisatie is geroeid.

  En dat lijkt dan wel weer bijna een voordeel.

 38. Wilfred zegt :

  @Vera: Ruitenbeek schreef: “maar waarvan sommige primaten wellicht in de hel zitten volgens Dante”. Op de onderlinge vetes af te gaan, zitten er onder de katholieken (en overige gelovigen) nog een heleboel ‘primaten’… 🙂

  “De orde der primaten is waarschijnlijk ontstaan in het Krijt. In die tijd leefde een klein zoogdier, Purgatorius genaamd, in de Rocky Mountains.”
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Primaten

  Dat kleine zoogdier moet wel katholiek zijn geweest! 😉

 39. Flipsonius zegt :

  @Anthony Ruitenbeek
  Even ter introductie: ik ben zeker geen rabiate ‘papenvreter’. Ben opgegroeid in een tamelijk oecumenische omgeving: mijn ouders waren Luthers-evangelisch, hun vriendenkring bestond voornamelijk uit katholieken en a-religieuzen. Ik ken dus de verhalen over het Rijke Roomse Leven – ontroerende, hilarische en naargeestige verhalen en ik heb oog voor de goede en slechte kanten van het katholieke geloof.

  De trigger voor je petitie wordt gevormd door de negatieve reacties op de open brief van van der Horst. Ik vind die brief zowel qua timing als qua inhoud een complete misser. De serie misbruik schandalen die de laatste jaren aan het licht zijn gekomen raken de RKK in het hart op een aantal essentiele onderdelen: de hierarchische, autoritaire structuur, het gebrek aan verantwoording op alle niveau’s (wat leidde tot het afdekken van alles wat het beeld van de Heilige Moederkerk zou kunnen schaden) en het celibaat. Je ontkomt er niet aan dat deze dingen wederom ter discussie worden gesteld – binnen en buiten de kerk. En je ontkomt er ook niet aan dat katholieke bekende Nederlanders in interviews naar hun mening wordt gevraagd over het rapport-Deetman. Had Verhagen moeten zeggen: “geen commentaar”? Of: “ik sta volledig achter de bisschoppen en de kerk”? Was hij dan geloofwaardig geweest? Ik vind het niet meer dan terecht dat hij zich afvraagt of de bisschoppen niet hun conclusies moeten trekken ten aanzien van hun positie. Net zoals ministers, burgemeesters en hoofdcommissarissen dat doen. En ook die struikelen vaak over de erfenissen van hun voorgangers. Het gaat dan niet meer over de geloofwaardigheid van de ‘poppetjes’, maar van het ambt en de functie zelf. Die is ondermijnd – niet door de criticasters, maar door de houding van de kerk zelf.

  Van der Horst heeft misschien een punt met zijn opmerking over de scheiding van kerk en staat, mits en voorzover Verhagen zijn uitspraak als minister van EZ heeft gedaan en niet als privepsersoon. In plaats van het daarbij te laten valt van der Horst Verhagen echter aan op een onderwerp dat met deze discussie niets uitstaande heeft, nl. abortus. Als je intentie is om het maatschappelijk debat over abortus te heropenen kan je je geen slechter moment en geen slechtere aanleiding voorstellen.

  Ik heb sterk de indruk dat jij en van der Horst (en Orban) de discussie over de werkelijk belangrijke zaken (de autoritaire structuur van de kerk, het celibaat en de doofpotcultuur, die het misbruik jarenlang mogelijk maakten) uit de weg willen gaan, door de aanval te openen -via andere onderwerpen- op de liberale en progressieve katholieken die die discussie wel willen. Dus wie polariseert er nu eigenlijk?

 40. Quino van het Slotbosch zegt :

  Het katholieke misbruik is niet groter dan elders. Zie Deetmanrapport

  De reacties van de media zijn overdreven tegen de Katholieke Kerk gericht Zie Deetmanrapport

  Wel aantallen publiceren maar geen percentages !!

 41. Thomas O. zegt :

  @ Quino van het Slotbosch

  Volgens mij gaat het er hier niet om dat misbruik binnen de RKK meer voor zou komen. Als ik het goed heb is de kans op misbruik het grootst wanneer een kind niet in de thuissituatie wordt grootgebracht. Dus ook bij pleeg- en stiefouders.

  Er is echter wel iets iets dat de RKK onderscheidt van de seculiere maatschappij.

  1.
  Het gaat om een organisatie en niet een individueel geval. Zie de verontschuldigingen van de Australische overheid voor hun opvoedkampen. Ook hier was er sprake van een organisatie die wordt aangesproken

  2.
  De RKK stelt zich als vertegenwoordiger van G’d met als opperhoofd de Paus. In die rol stelt en beschouwd deze zichzelf als drager van de moraal. Zeker sinds 1870. Daarom neemt de RKK ook zo’n prominente rol in bij het abortus debat. Het is dan wrang als de organisatie lieden onder zich heeft die deze moraal niet na kunne leven. Wat nog wranger is, is dat deze lieden niet verantwoordelijk worden gehouden voor wat er is gebeurd. Er is geprobeerd dergelijke praktijken stil te houden.

  Als je zegt wij weten wat goed is en wat niet. Dan mag je daar zeker op aangesproken worden. Bij een dergelijke hoogmoed past dan ook zeker diep knielen als je niet aan je eigen standaard (sorry die van G’d) kunt voldoen.

 42. Onno zegt :

  “rabiate papenvreter” hahahahaha 🙂 Die moet ik onthouden :p

 43. Vera van Haarlem zegt :

  Ja zeg, zo schiet het niet op. Als radicale katholiek als V.d. Horst kom je nergens meer toe, als je steeds met open brieven moet reageren op politici die zich ‘tegen de Kerk aan bemoeien’.

  http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/1398-sgp-aftreden-bisschoppen-zou-goed-zijn.html

  Moeten we niet als goeie daad op de valreep van 2011 met z’n allen googelen op misstanden binnen de SGP-achterban? Dan is het niet zo’n klus voor V.d. Horst. Die man wordt ook al een dagje ouder ;0). Ik sla even over, de hongerigen voeden is hier nu even top-prioriteit.

 44. Wilfred zegt :

  @Vera: Zijn die er dan in het rijke Haarlem? 😉

 45. Vera van Haarlem zegt :

  Ik ben van de arme tak en bovendien voorheen van Haarlem :0).

 46. Wilfred zegt :

  Aaaach! Arm schaap… 😉 En waar ben je nu van dan? (en nee, ‘van Paulus’ of ‘van Christus’ rekenen we niet goed!)

 47. Flipsonius zegt :

  @Vera 5.51 pm
  Straks gaat Johan Cruyff zich er ook nog tegenaan bemoeien….

 48. Vera van Haarlem zegt :

  @Wilfred Beeehhhh ;0)
  @Flipsonius Daar schieten we dan misschien nog mee op. Las op twitter: “Ik haat ’t als mensen Cruijff met God vergelijken! Ik bedoel, hij is goed, maar hij is geen Cruijff.”

 49. Flipsonius zegt :

  @Vera
  🙂

 50. Wilfred zegt :

  @Vera: Die is mooi. Hij had van JC zelf kunnen zijn! 🙂

 51. TommyLee zegt :

  @vera: elk oordeel heb s’n vagevuur!! Ja als Cruijff het zegt klinkt het overtuigender 🙂

%d bloggers liken dit: