Mariska eeeh Orbán eeeh de Haas

Het is de week van Mariska Orbán, de erg blonde hoofdredactrice van het Katholiek Nieuwsblad. Ze heeft namelijk een boek geschreven: ‘Blond, brutaal en bidden’, volgens weblog Roomsmeisje “keukenmeidenlectuur à-la Bouquetreeks, voorzien van essay-achtige braaf-katholieke en daarmee volstrekt voorspelbare betoogjes.” Talrijke media ontvangen Orbán met open armen om haar het boekwerkje en de Rooms-Katholieke Kerk te laten promoten. Zo was ze maandag bij Dit is de Dag en bij Pauw & Witteman. Niemand is in staat om zo vaak het woord ‘eh’ te gebruiken als Maris. Het inspireerde een GG-medewerker tot onderstaande audiomix.

Mariska, de verlosser van het kwaad

18 Reacties op “Mariska eeeh Orbán eeeh de Haas”

 1. Jaap zegt :

  Tjonge, en ze lag gisteren al zo onder vuur…

 2. aafke zegt :

  Vond haar presentatie bij Pauw&Witteman niet heel sterk.
  Maar dat kan natuurlijk aan mijn kleur haar liggen.

 3. pheirman zegt :

  Tja, brutale katholieke meisjes komen niet verder dan Bouquet-literatuur.

 4. Wilfred zegt :

  @Aafke: 😉

  Was idd niet sterk. Nou moet je met Johan Derksen aan tafel ook wel redelijk stevig in je schoenen staan… Maar met haar ontwijkende antwoorden bevestigde ze stiekem wel weer het beeld dat mensen toch al hadden: katholieken houden van de doofpot. Daar had ze dus wel wat beter over na mogen denken…

 5. rob zegt :

  Eh drankjes serveren in een eh vlieg eh tuig eh, dan hoef je eh je mond eh niet eh open te doen eh

 6. Wilfred zegt :

  @Rob: 😉

 7. Johan zegt :

  Ze had na haar eerdere mediamislukkingen tenminste even een communicatiecursus kunnen volgen. De heren aan tafel waren nog redelijk mild, ze verbaasden zich vooral over haar aanhoudende anti-PR voor het katholieke geloof.

 8. Matthijs zegt :

  Heb haar een facebook bericht gestuurd met wat tips (doe zelf communicatie adviesjes geven enzo) nav P&W. Maakte grote blunders. Maar ik heb wel respect voor haar ehhh, dwarsige geluid. Gebeurt te weinig, christenen zijn veel te veel ingekapseld geraakt in de wanen van deze tijd.

 9. rob zegt :

  Vooral druk doende om het katholieke paadje schoon te vegen met een duidelijk gekwelde uitdrukking op haar gezicht.

 10. mart zegt :

  De vorm wordt vaker onderwerp van kritiek wanneer men inhoudelijk niet op de hoogte is.
  Enkele opmerkelijke punten uit het boek: Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 100.000 christenen vanwege hun geloof op brute wijze vermoord.
  Veel mannen in Nederland worden geestelijke wrakken omdat hun liefdes eenzijdig tot abortus kunnen besluiten.
  Johan Derksen had zijn mening al klaar zonder zelf een letter gelezen te hebben. Hij wond daar geen doekjes om en noemde zichzelf ook een demagoog. Wel zo sympathiek van hem.

 11. Erasmus van Rotterdam zegt :

  Echt, naar die impotente mannen bij P&W kon ik geen vijf minuten kijken. Ik heb wel respect voor deze vrouw.

 12. Wilfred zegt :

  @Mart: Vind je iemand die de misstanden in de katholieke kerk niet openlijk wil toegeven dan wel zo sympathiek?

  Het ging in die uitzending niet over de onderwerpen die jij benoemt. Het is dan wat te kort door de bocht om Derksen op dat vlak als demagoog weg te zetten (een opmerking die ook in een heel andere context naar voren kwam). Hij had in dit item wel degelijk een aantal inhoudelijke opmerkingen…

 13. mart zegt :

  Ik zal niet zeggen dat het niet sympathiek is. Het heeft volgens mij meer met ervaring te maken. In haar boek neemt ze juist heel erg afstand van die misstanden.
  Ik vind Johan Derksen beslist een sympathieke man. De ironie druipt er meestal vanaf bij JD en dat blijft leuk om naar te kijken. Zonder aangever die zich schikt in zijn rol maakt hij echter weinig klaar en dat zul je toch met me eens zijn. De inhoudelijke onderwerpen die JD aansneed, zijn boek- en avondvullend. Serieus inhoudelijk daar op ingaan in P&W is een hachelijke onderneming. Antoine Bodar kan dat, maar verder ken ik er nog niet zo veel.

 14. Pittig zegt :

  @ Erasmus van Rotterdam

  Echt, naar die impotente mannen bij P&W kon ik geen vijf minuten kijken.

  Zijn die mannen allemaal impotent? Wist ik niet! Maar misschien moet je zelf impotent zijn om dat te herkennen… 😉

  Ik vond het juist pijnlijk om naar Mariska Orban de Haas te kijken. De vragen van de mannen waren natuurlijk wel de vragen van de meerderheid van de Nederlanders. Een hele grote fout die Orban maakte was door die stemmen niet serieus te nemen en geen enkele keer uit zichzelf te zeggen dat het schokkend is. Nee, ze ging steeds meteen in de aanval. Daarmee versterkte ze alleen maar het idee dat mensen al hadden! Dit is geen damage-control, maar damage-creation! Mensen horen opnieuw dat de kerk er geen aandacht voor heeft, het ontkent en in de doofpot wil stoppen.

  Er was slechts nog één ergere reactie mogelijk en dat was als ze seksueel misbruik en machtsmisbruik goed was gaan praten. Maar kort daarop volgt haar reactie van “maar de anderen ook” en “het valt wel mee”. Deze reactie staat echt tweede op de schaal van “totaal verkeerde manier van reageren”.

  Ik werd de hele tijd alleen maar bevestigd in het idee dat het de RKK vooral om de RKK te doen is en niet om de slachtoffers en de mensen over wie het gaat. Felle tegenstanders van de katholieke kerk hadden het niet beter aan kunnen pakken en hadden minder schade aangericht…

  Als jouw kind door een priester misbruikt was dan had jij het ook absoluut niet gewaardeerd als erover werd gezegd dat “anderen het ook doen” en “de media teveel aandacht voor de negatieve kanten hebben”. Ik heb totaal geen respect voor haar mening.

  @ mart

  In haar boek neemt ze juist heel erg afstand van die misstanden.

  Dan is het helemaal dom dat ze dat in het gesprek ook niet deed. Zij wilde de mensen daar wel even gaan vertellen hoe goed de RKK is en dat al die nare kritische katholieken van de 8 Mei beweging te hoogbejaard zijn geworden.

  Haar antwoorden maakten vooral duidelijk dat het haar om de kerk ging en niet om de slachtoffers, niet om de problemen, niet om de andersdenkenden. En daarin sluit ze naadloos aan bij de bisschoppen die zeiden dat de naam van de kerk belangrijker was dan om openheid over de affaires te geven of aandacht aan de slachtoffers.

  Verschrikkelijk!

 15. Stryber zegt :

  Fout Fout. Fout. Eenieder die een beetje thuis is in de onderscheiding der geesten had kunnen bemerken dat, (afgezien van haar mening), niet Mariska zelf hakkelde, maar een Boze Geest haar dit deed overkomen. En van wie is dan die Boze Geest?? Duidelijk afkomstig van de man-o-foob Bodar!!! Zijn narcistische hoogmoed heeft voor den Boze Geest de deur geopend om aan de praattafel van P&W elke inbreuk op zijn spreekstalmeesterschap te verstoren. Symbolisch lijkt het ietwat op Apok. 12, -De Vrouw en de Draak-. 😦

 16. mart zegt :

  @ Pittig “Dan is het helemaal dom dat ze dat in het gesprek ook niet deed”.

  Sorry, maar volgens mij verlaagt u uzelf hiermee. “Niet handig” zou een beter passende term zijn, die m.i. hierdoor ook op uw reactie van toepassing is.

  Hoe weet u wat bisschoppen zeiden?

 17. rob zegt :

  @Stryber
  Interessante theorie!
  Dus, de boze geest van Bodar deed Mariska stotteren?

 18. Enno zegt :

  Extreem aantrekkelijke vrouw met heerlijke standpunten. Weet zich ondanks felle tegenstand naar mijn mening uitstekend staande te houden. Wens haar alle succes toe en een strijdvaardig 2012! Dat was het….bye bye!

%d bloggers liken dit: