Trouw en ND hebben nu dure hobby

Trouw en het Nederlands Dagblad kunnen hun borst nat maken, want het proberen uit te kleden van lesbo’s en andere vermeende auteursrechtschenders gaat voortaan fors geld kosten. Al te hard ‘auteursrechtelijk blaffen’ – te hoge vergoedingen rekenen voor gebruik van foto’s en teksten, en dreigen met advocaatkosten – wordt door de rechter simpelweg niet erkend. Dat schrijft internetjurist Arnoud Engelfried op zijn weblog. In een recente zaak van een fotograaf tegen een bedrijf dat een van zijn foto’s op de eigen website had geplaatst, wees de rechter minder dan 10% van de eis toe. De fotograaf draaide op voor zijn eigen advocaatkosten én die van de gedaagde. Dus als je namens Trouw of het ND een dreigbrief van Auxen (Cozzmoss) ontvangt, laat het dan maar rustig op een rechtszaak aankomen. Dat kost die kranten een veelvoud van wat het oplevert.

14 Reacties op “Trouw en ND hebben nu dure hobby”

 1. JK zegt :

  Engelfriet, met een T

 2. Jaap zegt :

  Ach, wie heeft vandaag de dag nog het lef om artikelen te kopiëren?

 3. aafke zegt :

  Is binnen GG een transitie gaande van satirisch naar cynisch….?

  😉

 4. engel zegt :

  @aafke,

  Wat is voor jou het verschil?

 5. aafke zegt :

  @engel
  Het verschil is subtiel gering.
  Satire brengt de glimlach en cynisme de vileine grijns..
  😉

 6. engel zegt :

  @aafke,

  Is dat niet voor iedereen anders? Smaken verschillen toch ook?

 7. aafke zegt :

  @engel
  Helemaal eens, er is wat mij betreft dan ook nog zeker geen aanleiding een hulpvraag te formuleren…!
  😀

 8. Johan zegt :

  Ik vind enig leedvermaak hier wel op z’n plaats. De manier waarop de christelijke kranten hun copyright afdwongen was nogal onchristelijk. Heel goed dat ze daar nu voor opdraaien.

 9. goedgelovig zegt :

  @Jaap: Eh… Ruben Hadders? 🙂

  @JK: Komt hij uit België dan?

  @Aafke: Geen verschuiving, het kan (afhankelijk van wie het stukje schrijft) allebei.

 10. Gerbert van Loenen zegt :

  Dit bericht klopt niet, en Trouw gaat dan ook door met het aanpakken van sites die ons kopiëren. Inmiddels volgen vrijwel alle andere kranten deze aanpak.
  Wil je ons citeren: graag. Een link plaatsen: graag. Wil je linken naar een krantenartikel dat niet op de site staat, dan plaatsen we dat op verzoek alsnog op http://www.trouw.nl zodat je kunt linken. Maar kies je voor kopiëren: reken dan op een rekening.

 11. goedgelovig zegt :

  @Gerbert van Loenen: Opvallend dat zowel het ND als Trouw stelt dat ‘het bericht niet klopt’, maar niet met onderbouwing en linkjes naar jurisprudentie komt waaruit dat blijkt. Deze jurist, een autoriteit op het gebied van auteursrecht, heeft zijn blog wel onderbouwd. Dus kom maar op.

  We delen de visie dat het niet toegestaan is berichten te kopiëren (wij linken altijd), maar we delen niet de onchristelijke intimidatietaktieken waarvan Trouw zich middels Auxen bedient en kiezen in deze partij voor de bloggers.

 12. Pittig zegt :

  @ Gerbert van Loenen

  Je zegt:

  Inmiddels volgen vrijwel alle andere kranten deze aanpak.

  Als niet alle kranten het doen en bloggers niet al voor een groot deel van het nieuws zorgen, dan pas zou het werken. Nu blijf je toch met de problemen zitten en maak je je naam niet mooier met hele zware methoden.

  Jullie (in mijn ogen) overdreven harde aanpak van bloggers heeft mij een paar maanden geleden doen besluiten mijn abonnement op Trouw op te zeggen.

 13. Pieter de Kruijf zegt :

  @gerbert van loenen: lees al zeer veel jaren met veel plezier de trouw en zal dat ook wel blijven doen maar in “Trouw gaat door met het aanpakken van sites …..” klinkt voor mij een agressie door die ik geheel niet herken als ‘desTrouws’
  Van Trouw zou ik eerder gewoon iets weldoordachts, ludieks of creatiefs verwachten. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ze bij trouw nu ineens zijn gaan denken dat het harder straffen van anderen hen zal helpen om de door hen gewenste doelen te bereiken.

 14. bramvandijk zegt :

  @Pieter de Kruijff
  Ironisch hoe ze in hun artikelen altijd vrij kritisch zijn op het idee dat zwaardere straffen leidt tot minder misdaad, maar in hun daden er blijkbaar toch in geloven…