“Pater vermoordde 20 kinderen”

Als iets erg is, kan het altijd nog gruwelijker. Zo werd vorige maand bekend dat er in de zwakzinnigeninstelling Sint Joseph in Heel niet alleen kinderen werden misbruikt, maar ookvermoord. Althans dat is het vermoeden, gebaseerd op de opmerkelijk hoge sterftecijfers van kinderen in de jaren 1952-1954. Gisteren verklaarde Nico van Hout, hoofdverpleegkundige in de Limburgse instelling, in KRO Brandpunt dat een broeder zo’n twintig verstandelijk gehandicapte kinderen van het leven heeft beroofd. Van Hout werkte ruim 25 jaar in de inrichting. Kort nadat hij er in 1969 begon, werd hij door broeder Augustinus – die er al tientallen jaren in de zwakzinnigenzorg actief was – in vertrouwen genomen.

“Hij nam me mee naar een kamertje en maakte de deur open. ‘Hier stonden de kisten’, zei hij. Toen liep hij naar het kamertje ernaast en maakte hij ook die deur open. ‘Dit was het sterfkamertje’, zei hij. ‘De broeder die hier voor mij werkte, heeft er ongeveer twintig doodgemaakt’. Ik dacht: Wat krijgen we nou?”

Van Hout schetst broeder Augustinus als uitermate betrouwbare bron. “Ik durf dat, omdat ik zeker weet dat die broeder nooit tegen mij zou liegen. Ik geloofde hem meteen voor 100 procent. Hij heeft het mij toch nog willen vertellen, omdat ik zijn patiënten overnam. Hij wilde het zelf ook kwijt, hij kon er nergens mee naartoe.” Meer over deze gruwelijke zaak op Kerknieuws.

6 Reacties op ““Pater vermoordde 20 kinderen””

 1. mafchauffeur zegt :

  Doofpotculturen heb je in soorten en maten. Maar de reden dat hier nooit een serieuze Award voor is ingesteld is vast omdat ieder jaar een gristelijke organisatie er mee aan de haal zou gaan.

 2. Jan-Peter zegt :

  Vreselijk als de aanklachten gegrond blijken 😦 😦

 3. engel zegt :

  @JP,

  Wees blij dat je daar niet gewoond hebt!

 4. aafke zegt :

  Ik vind het wel erg vreemd dat een man die al lang kennis heeft van dit ernstige verhaal, na een paar keer bot te hebben gevangen niet naar Justitie gaat maar de informatie jaren lang onder de pet houdt.
  Zijn belang om het nu wel naar buiten te brengen kan ik niet vatten.

 5. Johan zegt :

  @aafke: Druk van de publieke opinie? Hij kan het nu veilig doen, want het is verjaard.

 6. Onno zegt :

  @Aafke, er zijn wel vaker mensen geweest die vlak voor hun dood hun geweten vrij willen hebben en die het knagende schuldgevoel teveel wordt.