Kosten pausbezoek 5000 procent gestegen

Paus Johannes Paulus II is één keer in Nederland geweest, in 1985. Nooit eerder waren bij een pausbezoek de straten zo leeg en tegelijkertijd de stenengooiers zo dichtbij. En nooit eerder werd de paus bij één bezoek getrakteerd op een onverwachte donderpreek, een bedreiging op posterformaat en vijf keer dezelfde maaltijd. Het televisieprogramma Pisa besteedde met het op de paus geïnspireerde personage Popie Jopie wekenlang op satirische wijze aandacht aan het bezoek. Veel katholieken waren niet te spreken over de (in hun ogen) beschamende ontvangst van de kerkvorst in Nederland. In ieder geval heeft het weinig geld gekost, naar verluidt 1 miljoen.

Het vierdaagse bezoek van paus Benedictus XVI aan Groot Brittannië, dat  in 2010 plaatsvond, was aanzienlijk duurder. Het heeft in totaal bijna 20 miljoen euro gekost. Meer dan 7 miljoen euro komt op het bordje van de belastingbetalers.

Het bezoek van paus Benedictus XVI aan Duitsland kost de Rooms-Katholieke Kerk in dat land 25 tot 30 miljoen euro. Dat betekent dat elke Duitse rooms-katholiek ongeveer 1 euro bijdraagt, zei de woordvoerder van de Duitse bisschoppenconferentie deze week. Benedictus komt 22 september in zijn geboorteland aan en blijft er tot en met de 25e. Hij spreekt onder meer de Bondsdag toe, de Duitse Tweede Kamer. Voor de missen met de paus hebben zich al 175.000 mensen aangemeld.

Deze maand gaat Benedictus ook even naar Spanje. Spaanse priesters plaatsen vraagtekens bij de 50 miljoen euro die nodig is om de kerkvorst in Madrid te ontvangen. Van 15 tot 21 augustus vinden daar de Wereldjongerendagen plaats. De helft van het bedrag komt van de Spaanse staat. Het forum ‘Pastoors van Madrid’ vindt dat het geld beter besteed kan worden aan de vele armen in Spanje. Volgens een rapport van de katholieke humanitaire organisatie Cáritas Española leefden vorig jaar anderhalf miljoen mensen in extreme armoede in Spanje en nog eens acht miljoen mensen in betrekkelijke armoede. Spanje telt 47 miljoen inwoners.

24 Reacties op “Kosten pausbezoek 5000 procent gestegen”

 1. mafchauffeur zegt :

  Dat bewijst dan maar weer dat de Geest van Religie en de Mammon nauw met elkaar verweven zijn. Zonde hoor. Voor dat geld zou je een mooi RKK-pretpark kunnen realiseren.

 2. Stryber zegt :

  ( goederen ) karre_PAARDEN ± 4000 % …?? @Profeet hccnet

  Je durft wel om BenXVI zo te omschrijven… 😦

 3. John zegt :

  Dit is natuurlijk te belachelijk voor woorden. Er zou een politiemacht klaar moeten staan op het moment dat de paus binnenkomt om hem te arresteren voor zijn bijdrage aan de doofpotaffaire rondom het seksueel misbruik in de RK-kerk. En verder moet er geen cent uitgegeven worden aan deze crimineel.

 4. Onno zegt :

  schaamteloos, vreselijk al die geldverspilling en mensenverheerlijking. Verder eens met wat John zegt. Gelukkig mogen we weten dat hij zijn straf in het hiernamaals niet zal ontlopen hoewel mensen hem op aarde nog vereren en hem onschendbaar maken.

 5. Mark zegt :

  @Onno

  Lekker he! het idee dat de paus zal branden in de hel.
  Jezus Christus! <bedoeld als vloek.

 6. Onno zegt :

  @Mark, misschien had ik het anders moeten formuleren dat er ooit recht zal geschieden en dat hij zich zal moeten verantwoorden. Wat er met de paus in het hiernamaals gebeurt daar ga ik gelukkig niet over.

 7. Mark zegt :

  Hoe je het ook formuleerd, je verlekkerd je er wel op. Als ik jou vraag of jij denkt of ik naar de hel ga, dan zal jij zeggen: daar ga ik niet over, maar ik hoop het niet.
  Bij de paus zeg jij in feite: Of hij naar de hel gaat weet ik niet, maar ik hoop het wel.

  het verborgen christelijk denken, waarin je het slechste voor iemand mag hopen. Dus je mag niet oordelen maar wel er toe neigen? Met wat voor spin kom je nu?

 8. aafke zegt :

  Mark & Onno
  Misschien moeten jullie je teksten nog eens overlezen.
  Volgens mij hebben ze weinig of niets te maken met satire.

 9. Vera van Haarlem zegt :

  Wellicht moeten de Pastoors van Madrid het omdraaien. Als de kerk van Rome er niet was geweest, waren zij geen Pastoors in Madrid geweest om er hun Goede Werken te doen… Dat is toch wel een kleine donatie waard?

 10. Ettje zegt :

  Blij dat ie niet bij mij op bezoek komt. Zoveel zit er niet meer in m’n ouwe sok. 🙂

  Zou hij er niet gratis naartoe kunnen gaan, gewoon liefdewerk oud papier, en dat geld dan schenken aan de armen? Of aan de hongerenden?
  Hij kan toch best wel ergens in een tentje overnachten, op een eenvoudige camping, zonder toeters en bellen. Of een nachtje slapen bij een goedwillende gelovige…
  Kan me niet voorstellen dat de reizen van de Apostelen zoveel hebben gekost. Heb er Paulus en Petrus of één van de anderen, nooit over gehoord…

 11. John zegt :

  @Mark

  Als er een hel is (waar ik niet in geloof overigens) dan hoop ik inderdaad dat de ironie de paus dubbel zo hard zal treffen.

 12. Pittig zegt :

  @ Ettje

  Mooi verhaal over de paus in een tentje! 🙂 Spreekt me wel aan. Maar in de praktijk valt het wel tegen. Ik merk het als dominee ook. Mensen willen mij gewoon de beste stoel en het mooiste kopje aanbieden. Moet ik dat dan weigeren? Net zo willen mensen dat hun paus in stijl reist.

  En de reizen van Paulus en Petrus kostten toen ook best wel wat. Paulus moest er soms maanden voor werken!

  Ik ken zoveel verhalen van mensen die in armoede leefden en toch wilden dat hun kerkgebouw en pastorie er mooi uit zag. Ik ken het uit verhalen van het Nederland van nu en van 100 of 50 jaar geleden, alsook van verhalen uit hele arme landen waar ze in krotten wonen en toch hun kerkgebouw er stralend laten uitzien. Dat moeten we toch ook respecteren?

  Dat is dus weer de andere kant bij jouw mooie betoog.

 13. rob zegt :

  Waarom betalen de katholieken niet zelf voor het reisje. Omdat Spanje bij de EU hoort, betalen wij straks mee aan het bezoekje, omdat Spanje ook op het randje van een economische crisis zit.
  Kunnen we extra hulp bieden om Spanje het hoofd boven water te laten houden.
  Mooie oplossing zou zijn als de Paus gewoon het probleem werd van de katholieken zelf.

 14. Stryber zegt :

  A) Ik mis een onderbouwing; een begroting; die op 50 miljoen uitkomt; zo’n bedrag voor één persoon voor een bezoekje van enkele dagen; daar riekt niet geheel zuver.
  B) Als ze maar geen ledenadministratie gaan opzetten…. 😉

 15. Profeet zegt :

  Er zou een politiemacht klaar moeten staan op het moment dat de paus binnenkomt om hem te arresteren voor zijn bijdrage aan de doofpotaffaire rondom het seksueel misbruik in de RK-kerk. En verder moet er geen cent uitgegeven worden aan deze crimineel

  genoemde politie`macht, kan ‘m ook niet beschermen — want hij is SLACHTOFFER … z’n leven is nu permanent : in gevaar !! — dus … houdt liever je adem in, voor wat ‘r gaat gebeuren !?

 16. Thomas O. zegt :

  Die normen en waarden van tegenwoordig.

  Ik ken verhalen waarbij z’n voorganger bij bezoekjes met broden en vis strooiden. De bezoekers gingen uit hun dak en wisten niet wat ze zagen. Was op een bruiloft de wijn op, kwam er gewoon nieuwe. Kijk dat is pas stijl.

 17. Stryber zegt :

  Fabel 1) De Wereldjongerendagen kosten 50 miljoen; de Paus is slechts even te gast aldaar.
  Fabel 2) Van de 50 miljoen aan kosten wordt 25 miljoen gesponserd door het bedrijfsleven.

  Realiteiten: De OS in Londen kosten ruim 9 miljard; Athene zit nog met een schuld van miljarden, in 2004 gingen zij hierdoor al over het begrotingstekort van 4%; Atlanta en Sydney resp. 600 en 700 miljoen restschuld
  Laat die jongeren lekker even uit hun dak gaan….. 🙂

 18. vera_van_Haarlem zegt :

  Als inwoner van Europa sponsor ik liever de Paus dan dat ik een bank sponsor waarvan de directtie z’n zakken heeft lopen vullen.
  Ik ben inderdaad ook wel benieuwd hoe het bedrag is opgebouwd. Zo duur kan een hotelletje met vol pension toch niet zijn.

 19. rob zegt :

  @Mark

  Hoe je het ook formuleerd, je verlekkerd je er wel op. Als ik jou vraag of jij denkt of ik naar de hel ga, dan zal jij zeggen: daar ga ik niet over, maar ik hoop het niet.
  Bij de paus zeg jij in feite: Of hij naar de hel gaat weet ik niet, maar ik hoop het wel.
  het verborgen christelijk denken, waarin je het slechste voor iemand mag hopen. Dus je mag niet oordelen maar wel er toe neigen? Met wat voor spin kom je nu?

  gutgut, je krijgt het voor elkaar om in deze reactie jezelf nog roomser voor te doen dan de paus.

  Je zou zelf bijvoorbeeld ook niet willen dat een figuur als Dutroux brandt in een hel?, in ieder geval zwaarder gestraft wordt dan nu gebeurt ?

  Het vaticaan en de Paus komen er mee weg, met het kindermisbruik, en de Paus wordt binnengehaald als een koning, dat is toch krom!

 20. goedgelovig zegt :

  @vera_van_Haarlem: Misschien kun je dan de banken van het Vaticaan steunen, steun je én de paus én zakkenvullen.

  https://goedgelovig.wordpress.com/2010/12/30/pauselijk-decreet-tegen-witwassen/

 21. Vera van Haarlem zegt :

  @GG Nope… ik vind de entertainment-waarde van het pauselijk bezoek hoger. Wie weet zegt hij nog dingen die mensen inspireren. Dat verwacht ik dan van de directie van een bank niet zo snel.

 22. Mark zegt :

  @Rob en John

  De hel is eeuwig (meer dan 90 miljoen jaar, lijden.) ik vind dat een onmenselijke verwensing wat ik niemand gun. Kinderverkrachters/moordenaars, gun ik een gruwelijke dood. Maar de hel gun ik niemand. En een christen zou dat al helemaal niet moeten doen. Sterker nog een christen zou daar niet mee bezig moeten zijn. Dus niet met straf maar met genade toch? Anders moet je mij uitleggen Wat Jezus zijn zaak nou eigenlijk was. Moet ik uitleggen waarom.

  Tevens kan niemand hier iets vertellen over de intenties van de paus. hoewel ik toch tegen de de paapsen ben, kan niemand mij vertellen dat de paus een slecht mens is.

 23. Mark zegt :

  Tevens vraag ik mij het nut van de hel af. Het laat in ieder geval zien hoe God wraak gevoelens koesterd naar iemand die vele malen onwetender, machtelozer, magielozer is. Dus als een baby mij een mep geeft sla ik die baby dood. Stomme baby. Dat is God als de hel werkelijk bestaat.

%d bloggers liken dit: