Verhagen getroffen door dyscalculie

CDA-coryfee en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen hield vorige week een krachtige toespraak over populisme. Wat zei hij zoal? Bijvoorbeeld dit: “De traditionele verbanden van kerk, partij en vereniging bestaan niet meer. In Brabant verdwijnen de komende tien jaar 237 van de 287 kerken. Het levensbeschouwelijke kompas dat wij van huis uit meekregen, heeft plaatsgemaakt voor een vrijheid die vaak meer beangstigt dan bevrijdt.” Mooie woorden. Maar heeft Verhagen gelijk? Welnee!

Er zijn in Brabant veel meer dan 287 kerken. Alleen al meer dan 350 katholieke kerken bijvoorbeeld. Het bisdom Den Bosch zegt de afgelopen tien jaar 65 kerken te hebben gesloten en hetzelfde te verwachten voor de komende tien jaar. De Protestantse Kerk in Nederland schat landelijk dat de komende tien jaar 25 tot 30 procent van de kerken sluit. Dat zijn er dan ongeveer 25 in Brabant. Maxime kan niet rekenen (hetgeen al eerder bleek) en zou zich wat beter mogen verdiepen in innovatie en economische zaken in de kerk.

15 Reacties op “Verhagen getroffen door dyscalculie”

 1. Ruitje zegt :

  Maxime kan wel meer niet. Bijvoorbeeld een vraag beantwoorden en waarheid spreken. Vorige week zat hij bij KvdB en bij elke vraag kwam er als antwoord een lang betoog met wollige taal zonder inhoud en zonder duidelijk antwoord. Een hele goeie draaier. Eerst zeggen ‘ons past bescheidenheid’, maar zodra de kans om mee te regeren in beeld kwam hapte meneer gretig toe. Bah.

 2. Stryber zegt :

  Het geeft een beeld van de spin-doctors op de achtergrond; oneerbiedig gezegd een soort Judas van deze tijd in het gevolg der politici, die heel opportunistisch met informatie omgaan. Van de 287 paróchies verdwijnen er 237; worden samengevoegd tot 50; dus er is hierin nochthans geen sprake van het slopen van kerkgebouwen…. 😦

 3. Stryber zegt :

  Soms misleiden deze spin-doctors zelfs hun eigen geliefden…; laat staan de burger… 😦

 4. micha zegt :

  Misschien kunnen jullie hier wat mee;

  De SCHUUR of het VUUR – gezellig:

  http://www.cip.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=23529

 5. goedgelovig zegt :

  @micha: Suggesties voor onderwerpen graag in onze mailbox. Als ze off-topic zijn verdwijnen ze soms in de moderatie. 😉

 6. Mark zegt :

  @Engel

  De redactie van GG is meestal 7 maanden achter met het nieuws dus ga er maar vanuit dat dit artikel nog niet is gelezen.

 7. engel zegt :

  @Mark,

  Ik vond de overeenkomsten wel frappant. Wellicht hebben GG en De Pers ene gemeenschappelijke bron.

 8. Mark zegt :

  @engel
  Vind ik ook. Het was maar een flauwe opmerking die ik net zo goed niet had kunnen plaatsen. maar toch heb gedaan.

 9. goedgelovig zegt :

  @engel: Zou kunnen. Redactieleden lezen een hoop.

  @Mark: 🙂 Zo errug is het toch niet?

 10. engel zegt :

  @GG,

  Doen jullie niet meer aan bronvermelding dan?

 11. Mark zegt :

  @GG
  Nee niet erg, maar toch wou ik hem nog effe verklaren aan engel. Als ik iets echt erg vind, zeg ik er meestal nog even sorry bij of vraag ik of het kan worden gewist.

 12. engel zegt :

  @Mark,

  GG kan wel tegen een stootje. Dus je hoeft je echt niet te verontschuldigen.

 13. goedgelovig zegt :

  @engel: Als de schrijver van dit stukje de aanzet uit De Pers heeft, hoort daar natuurlijk bronvermelding bij. Dan signaleren we liever wat De Pers schrijft dan dat we dat zelf gaan opdissen. Maar de schrijver voelt nu vast jullie hete adem in zijn nek. 😉

 14. Kaas zegt :

  Maxime de jokkenbrok…

%d bloggers liken dit: