Identiteit Goedgelovig-redactie onthuld!

Maandblad Reveil heeft in haar april-editie het best bewaarde geheim van gristelijk Nederland onhuld, namelijk wie er schuil gaan achter de Goedgelovig-redactie. Er staat zelfs een foto bij het artikel!


De Goedgelovig-redactie met van links naar rechts: Gea Braakman (PKN-predikante en beeldredacteur van GG), Johan ten Brinke (hoofdredacteur Reveil, bij ons beter bekend als Andries de Jong), Hendrik Jan van Riessen (geschiedkundige en GG-researcher) en Steven de Vries (IT-specialist, rentenierend ondernemer en degene die de bierrekening van GG betaalt).

Dat dit vrijwel samenvalt met het vertrek van onze Andries is wel heel toevallig, wij vermoeden dat hij deze onthulling zelf zo heeft getimed zonder het met ons (degenen die na zijn vertrek Goedgelovig bij elkaar proberen te houden) te overleggen. De redactie is namelijk ietsje groter (en jonger) dan deze vier bijna-bejaarden! Nu gaan zij alleen met de eer strijken en dat is natuurlijk niet netjes! Hoewel Hendrik Jan, dat moeten we hem wel nageven, bijna al het TRIN-research alleen heeft gedaan.

Over vroegah: de gouden jaren van Andries

Jonge GG-lezers vragen zich misschien af: wie zijn deze oude knarren? Welnu, heel heel lang geleden, in de tijd dat Youth for Christ nog koffiebars had, bestond er een jongerenblad met de naam ‘Aktie’. Dat blad, ooit begonnen als spreekbuis van jongerenbeweging Youth for Christ, ontwikkelde zich geleidelijk en vrijwel ongemerkt tot iets heel onbijbels: een satirisch magazine. De hoofdredacteur van dat blad heette Andries de Jong en hij bediende zich van het pseudoniem Johan ten Brinke. Onder de titel ‘Lame Effe’ schreef hij vlijmscherpe columns over de staat van gristelijk Nederland. Hij werd bijgestaan door een creatieve redactie die met regelmaat satirische stukken produceerde. Zo was daar Leo Blokhuis (kent u hem nog?), nu gevierde plaatjesdraaier bij DWDD. Ook was er een anonieme tekenaar, een Rob of ASO Jezus avant-la-lettre, die een hilarische strip ontwikkelde met een pastoor en een dominee: ‘Petrus & Peerke’. En een Rotterdammer die bekende gristelijke bobo’s als Ben Hoekendijk en Leen La Rivière interviewde over hun auto.

De satirische zalving gaat van Aktie over op Reveil

Maar op een kwade dag sloeg het noodlot toe. De directie van Youth for Christ realiseerde zich dat het blad was verworden tot een hangsoos voor oudere jongeren, terwijl de oorspronkelijke tienerdoelgroep het Evangelie dreigde mis te lopen. Het satirische experiment werd vakkundig de nek omgedraaid. De redactie werd naar huis gestuurd of stuurde zichzelf naar huis, afhankelijk van wie je het vraagt. Youth for Christ keerde terug naar haar missie en de satirici… tja, die namen het toen kwakkelende opwekkingsblaadje Reveil over. Andries (Johan ten Brinke) werd hoofdredacteur. Daarom bestaat het blad tegenwoordig vooral uit columns, heel veel columns, en de uit Aktie meegenomen ‘Petrus & Peerke’. Allerlei oud-Youth for Christ’ers leggen er maandelijks hun ei, zoals Arnold van Heusden (vader van), Pieter Boomsma (vader van). Ook treffen we er oud-GG-columnist en Flevodirecteur Bram Rebergen aan, Rikkert Zuiderveld (die we tevergeefs voor GG hebben proberen te strikken voor hij door zijn vrouw werd onthoofd), Arie Kok (af en toe een horrorverhaal is ook leuk) en Reveilmeiden Ygerne en Bertine (de welgevallige dochters van Andries).

De satirische zalving verplaatst zich naar Goedgelovig

Dat al die tijd niemand doorhad dat Andries de Jong eigenlijk Johan ten Brinke is (of andersom), is ons een raadsel. Hoe dacht je anders dat we Bram Rebergen, dé Bram Rebergen, als GG-columnist hebben kunnen strikken? Er zijn mensen die denken dat Arie Kok écht boos was op GG over dat gedram over het Satansbruid-artikel, maar dat was allemaal gespeeld. De zeikstukjes op GG over Arnold van Heusden en de EA: heeft Arnold zelf geschreven, wat dacht je dan? Zuivere zelfspot. Het was ook Arnold die met het idee voor Opwekking 666 kwam. Het was vier jaar lang één groot complot!

Dat dat nu uitgekomen is, op een manier waarbij de oude kernredactie zichzelf in het zonnetje zet als de bedenkers van Goedgelovig, terwijl trouwe zielen als Butler, Rob, Pittig, Ruub en vele anderen niet eens worden genoemd, is wel sneu. Maar betekent deze onthulling het einde van Goedgelovig? Geenszins! Wij gaan gewoon door met onze missie. We zullen die wannabe-satirici van Reveil, die zich uit angst voor het wassende water in Wierden (in de buurt van Aalten en Herman Finkers) hebben verschanst, nog een poepje laten ruiken. Zo!

Voor de liefhebbers: het artikel in Reveil.

88 responses to “Identiteit Goedgelovig-redactie onthuld!”

 1. broeder D says :

  maar goed dat jullie dit niet op 1 april hebben gedaan, want dan had ik het niet geloofd..:)

 2. Jan-Peter says :

  @GG: Hé Bah! Ik wilde niet meer reageren en dan komen jullie met dit. Jullie zijn wel de eva’s-appel zeg!
  Maar hoe zit het nu met het verhaal van de Satansbruid? Is het nou verzonnen of niet?

 3. Justin Case says :

  Schokkend!

 4. frank says :

  Ten Brink weet waar je woont jongen

 5. Peter says :

  Ik was zo’n jaargang of 2 voordat de directie van YFC ingreep enorm fan van maandblad Aktie. Humor en diepgang, hand in hand op hoog niveau. Alsnog mijn complimenten voor de redactie van die tijd. Ik heb mijn abonnement vrij snel opgezegd na het laatste nummer met de creatieve redactie (die met de titanic als ik het me goed herhinner). Het nummer daarna was inderdaad weer voor (de ouders van) tieners, met van die verschrikkelijke yfc-moralistisch artikelen als ‘mag je nu wel of niet topless op het strand van de Heer’.
  Als ik denk aan de creatieve tijd van Aktie, denk ik direct ook aan ‘Barst’ van Frank van der Gaag. Dat maakte indruk omdat het voor het eerst eens niet ‘zo is het, zo hoort het’ christelijk leeswerk was.

 6. frank says :

  Peter dank dank 🙂

 7. rob says :

  @Peter/Frank
  Barst was ook een maandblaadje?
  In mijn jonge tijd was ik nog volop heiden, dus ben niet bekend met verschijnsels als koffiebars en christelijke maandblaadjes.

 8. Marie says :

  @Peter: Ja, Barst :-)! Wij citeren er nog regelmatig uit: oriam latoerika sadoeria!

  Aktie was idd een leuk blad. Wie was de muziekman ook weer? Was dat niet Hans Loeve?

 9. JK says :

  Hilarisch!

 10. rob says :

  @GG
  het is niet echt een flatteuze foto, jullie kunnen zo aanschuiven aan een kerstdiner 🙂

 11. sluwo says :

  ik voel een zekere vervreemding nu ik gezichten zie bij een voorheen zo illuster, mysterieus gezelschap satirici… soms is het beter om niet te weten.

 12. rob says :

  @Sluwo
  Ach, voordat je in staat bent onderbouwde satire te schrijven, als insider over het gristelijke wereldje, moet je misschien ook een hoop grijze haren hebben. (en Gea verft ze dat kan niet anders 🙂 )

 13. rob says :

  @GG
  Maar begrijp ik nu goed uit dit artikel dat niet alleen Andries is opgestapt, maar ook de anderen die naast hem zitten?

  In dat geval: geen zorgen Sluwo, de redactie blijft anoniem.

 14. Onno says :

  verrassend 🙂 en ik maar denken dat de redactie vooral bestond uit studenten en andere 20ers en 30ers.

 15. moniek says :

  @ marie Muziekman Hans Dickhof

 16. stefan says :

  Kwam dat blad op 1 april uit ofzo? Zou wel pijnlijk als ze nu een hele hoop abonnees kwijtraken voordat ze de grap kunnen rectificeren in hun volgende uitgave…

 17. moniek says :

  Vind het eigenlijk helemaal niet leuk dat ik nu weet wie er achter GG zit. Nieuwe redactie, blijf vooral anoniem!!

 18. Henk-Jan van der Klis says :

  Moet ik de stapel oude Akties nu wel of niet bewaren voor later, als ik nog meer grijze haren heb dan nu?

 19. rob says :

  Ach, 1 poppetje teveel, het zijn 3 kalende rijpe mannen.
  Alweer een nieuwe bril nodig $%#^&*#$%@$%^^%

 20. Peter says :

  @rob
  Nee, geen maandblaadje. De ondertitel van Barst is ‘Roman over 1 seconde rust’.

  @Frank
  Wat ongelofelijk grappig dat jij hier blijkbaar huishoudt. Ik heb mij altijd al afgevraagd waar al die mannen en vrouwen van de leuke aktie-redactie toch gebleven waren. Ik ben blij verrast met deze onthulling der identiteiten.

 21. Ettje says :

  En dit staat er over op twitter:De 1-aprigrappen beginnen weer te komen, zoals: @MaandbladReveil dat in aprilnummer identiteit van @goedgelovig onthult. #leukbedacht
  🙂

 22. rob says :

  @Ettje
  Er staat gesignaleerd onder, ik geloof wel dat het waar is. Waarom niet?

 23. Kees says :

  Ik zie rev. van Pastoorkramp niet op de foto. Is die er niet bij?

 24. sluwo says :

  ben het wel met rob eens. als het een geintje is, had het wel onder satirische nieuwsdienst gestaan. wel gelijk alle lol er af… aber doch.

 25. rob says :

  @Sluwo
  Misschien is het wel een publiciteitsstunt voor Reveill, en hoopt Reveill nu op meer belangstelling.

 26. Pittig says :

  Ik wist als vrijzinnige al niet meer wat ik moest geloven, maar nu weet ik helemaal niet meer wat ik moet geloven.

 27. Pittig says :

  @ rob

  Inderdaad een stunt van Reveil. Iedereen wil natuurlijk — net als jij en ik — bij de GG-redactie horen! 😉

 28. engel says :

  @Pittig,

  Is dat niet het grote probleem met vrijzinnigen, dat ze niet weten wat ze geloven moeten?

 29. WoodyFlow says :

  ah het is all out in the open… zal ik ook maar opbiechten wie ik ben.. ben ik daar ook van af…. mijn RL naam (zoals dat tegenwoordig normaal is om te zeggen) is Arie van der Veer. Een last valt van mijn schouders. blijf wel reageren onder WoodyFlow voor de duidelijkheid.
  Transparantie lucht wel lekker op moet ik zeggen

 30. rob says :

  @Pittig
  laten we eerlijk wezen, Reveill is hoewel niet onaardig toch een te soft blaadje. Ik kan mij voorstellen dat je, om lezers te trekken iets meer uitgesproken moet zijn.
  Als je dat niet wilt op de manier van de fundamentalisten (zoals de oogst) of de doorgedraaide charismaten (zoals charisma) dan is dit wel een goede optie 🙂

 31. Sermon says :

  @GG (redactie)

  ware christenen zijn jullie?
  Op momenten waar het écht aankomt om het Verborgene NIET te openbaren “stand in’s” te hebben. Geniaal!!!

  Het geheim van de ware identiteit blijft vooralsnog geheim 🙂

  @rob
  je strip zo laten. Is weer beregoed!! 🙂

 32. Sermon says :

  @GG sorry. ik weer. moet natuurlijk zijn:

  ware christenen zijn jullie!!!

  (heb net een stukje van Hero zitten lezen. 🙂 Vandaar)

 33. goedgelovig says :

  @Ettje: Dat komt van een ND-redacteur die gelooft dat de IKON Goedgelovig heeft overgenomen. Zegt genoeg over het onderscheidend vermogen van deze twitteraar. 🙂

 34. Hendrik says :

  @marie @moniek
  Hans Loeve was (is) de gospel goeroe,
  http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/fisk-gospelencyclopedie/1001004001512388/index.html
  Hans Dickhof deed ooit de presentatie van het Flevofestival.

 35. pijpkaneel says :

  Als we dan toch gaan biechten: mijn naam is Ratzinger. Joseph Ratzinger.

 36. Vertue says :

  Beste mensen,

  Jullie geloven dit toch niet serieus? Ik ontvang Reveil helaas ook (na een proefabonnement vergeten op te zeggen), maar dit nummer viel toch echt op 1 april op mijn deurmat.

  Geloof er dan ook geen spat van.

 37. Vertue says :

  En het is te laat op de avond… mis de satirische laatste paragraaf.

  Ik zal nu ook meteen maar toegeven dat ik eigenlijk Andries Knevel ben.

 38. rob says :

  @Vertue
  En geloof je het nog steeds niet?

 39. Profeet says :

  … ‘k sta PAF … ‘k ben sprakeloos !?

 40. biblo says :

  *grinnik* je krijgt het altijd voorelkaar je geheel zelfverzonnen interpunctie en leestekens te gebruiken hè? al is het in een eenregelig stuk

  vind het wel knap eigenlijk Hero.
  en wel grappig eigenlijk, ik ben duidelijk van een jongere generatie, maar vind de revell wel leuk eigenlijk

 41. rob says :

  Ik zou wel eens een leuke preek v Gea willen horen 🙂

 42. Ettje says :

  En zo roept de ene bekentenis de andere op… 🙂

  Je zou bijna denken dat de hele EO-staf hier stiekem mee zit te doen.

  Beetje standvastigheid zou niet misstaan. Ik ga echt niet, ook niet na al deze bekentenissen, bekennen dat ik Ettje ben.

 43. Ettje says :

  Trouwens, om uit de kast te komen en te ontmaskeren heb je op z’n minst Peter of Arie nodig.
  Pas als zij het zeggen is het echt!

 44. Eva says :

  @ Sluwo ben het met je eens foto is ontluisterend, ik dacht altijd dat de redaktie van GG uit louter knappe mannen bestond, wat een desilussie!

 45. DonQshot says :

  Wat maakt het uit dat we weten wie de redactie van GG is. Dat Butler bij die club zit weten we al jaren en er zijn nog een paar anderen (ook jongere mensen) die vermoedelijk een duit in het zakje doen..

  Nee hoor, gewoon lekker doorgaan… en ik doe voorlopig weer lekker mee met reageren….

 46. rob says :

  @Eva/sluwo

  Als GG de echte foto had gepubliceerd was je niet meer achter de PC vandaan gekomen.
  Dat kunnen ze mannelijk Nederland niet aandoen.
  Vandaar.

 47. J-P says :

  @Profeet: beetje jammer dat je dit niet kon profeteren 😉

 48. Vertue says :

  @rob

  Goedgelovig en Reveil is zoiets als Justin Bieber die met Slipknot een duet zingt…

 49. goedgelovig says :

  @Vertue: Bedankt voor het compliment. Wij vinden ook dat Reveil veel op Slipknot lijkt. 🙂

 50. Dutch Hermit says :

  @Rob
  Ik had toch wel verwacht dat je mij tussen de spetter zou zetten 😉 Ben nu toch wel diep teleurgesteld 😀 Diep, heel diep!

 51. rob says :

  @DH
  Zulke slechte ogen heb ik nou ook weer niet :), sorry knul 🙂

 52. vertue says :

  @goedgelovig

  Mag ik daaruit opmaken dat jullie je vergelijken met Justin Bieber?

 53. goedgelovig says :

  @Vertue: Nee hoor, maar als je maar twee opties biedt… 😉

 54. sluwo says :

  @GG
  hebben ‘we’ een nieuw logo?

 55. Dutch Hermit says :

  @Rob
  😉
  @Sluwo
  Vind je niet dat dit nieuwe logo precies bij een financiële instelling past? Nadat GG met een kerk begonnen is kunnen ze de vriendjes Allart achterna 😛

 56. sluwo says :

  @DH
  ik vind het een beetje oubollig, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik nu gezichten achter het mysterie ken 😉

 57. Dutch Hermit says :

  @Sluwo
  het is in ieder geval niet erg satirisch, ik lig dan ook niet te schaterlachen achter te computer bij het bekijken van het logo 😉

 58. sluwo says :

  @DH
  nee, de vorige bracht een glimlach op mijn gezicht en dat wil wat zeggen als je zo kritisch bent als ik….

 59. Ruub says :

  Die arme Hadders, moet ‘ ie niet eens aan een naamswijziging gaan denken, Leapoffline ofzo?

  http://stripgenerator.com/strip/498971/ruben-leap-of-faith/

 60. sluwo says :

  hahaha.. leaponline… hahaha

 61. Eva says :

  @ Rob 🙂

 62. John says :

  @Vertue

  Ik dacht dat Justin Bieber al lang was doodgeschoten?

 63. rob says :

  @Ruub
  Hij is erg droog 🙂 God is ook ff offline

  @Sluwo
  Wat doe je nou , een mede fundie uitlachen? Ga je schamen.

  @Vertue
  Neejoh, GG is veel te ruig voor slipknot

  @DH/ Eva
  Gelukkig, ik heb jullie niet beledigd 🙂

 64. Jan-Peter says :

  @Rob: leeft Ruben nog? Hij is zelfs op FB in geen velden en wegen te bekennen…

 65. Dutch Hermit says :

  @Jan Peter
  hij was net nog online bij mij, dus, ik weet van niets
  @Rob]
  en jij denkt dat ik niet beledigd ben?

 66. rob says :

  @JanPeter
  Ja hij leeft nog, net op FB gespot.

  @DH
  Sorry, er was geen ruimte meer in die strip voor een vijfde hunk

 67. sluwo says :

  @rob
  jij hebt ruben op fb? jullie zijn wel echt dikke matties of niet? 😉 als fundi’s onder elkaar…

 68. rob says :

  @sluwo
  Wij toch ook 🙂

 69. goedgelovig says :

  @sluwo: Hoezo? Bedoel je onze nieuwe gravatar? Tja, Andries is van ons heengegaan…

 70. sluwo says :

  @rob
  haha.. ja dikke matties. 1 boswandeling en je durft me nooit meer onder ogen te komen.. en dan geloof ik ook nog niet in de drie-eenheid EN ik heb veel aan de studies van Peter Steffens… 😉

 71. biblo says :

  @John: durf te dromen

 72. Eva says :

  @ Rob
  met een goeie grap beledig je mij nooit, uiteraad staat wel buiten kijf dat ik dergelijke gevoelens niet voor het huwelijk toelaat 😉

 73. Harrie says :

  Ach, als je oud bent kun je je deze exclusieve geestelijke satire veroorloven. Het heeft geen maatschappelijke consequenties meer.
  Gristelijke satire…… een ab, een speeltje, een toy, een vermaak voor hen die niet meer financieel afhankelijk zijn van de gristelijke donaties. Lekker nasarren.

 74. Harrie says :

  Daarom geloof ik dat deze bekentenis een wishfull thinking is… 🙂

 75. Harrie says :

  Wat is er mooier dan in het geheim oud te zijn…. 🙂

 76. Ettje says :

  @Harrie; Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik oud ben! Beetje oppassen met wat je schrijft! 😦

  En jouw blik op ouderen is buitengewoon kwetsend.
  En dat niet alleen, ’t Is ook niet erg bijbels hé?! Ik meen namelijk gelezen te hebben dat je met respect over ouderen hoort te spreken, en kunt leren van hun verworven wijsheden.

  Ga je schamen!

 77. rob says :

  @Sluwo
  Ik durf je best onder ogen te komen. Als je wilt maken we weer eens een afspraak..,als je die enge hond thuis laat, en al je wapens inlevert aan het begin van het bospaadje 🙂

  Die 3 eenheid is lastig, ik weet zelf ook niet precies hoe ik het moet zien.
  Tja, die Peter Steffens is een aanmatigend mannetje, heel glibberig, en ik snap niet wat je er in ziet. (val je stiekem toch op oude mannen?)

  @Eva
  :), ook daarom is het beter voor je, de Eva’s van deze wereld (en de vorige) zijn toch al veel te snel te verleiden 🙂

 78. Dutch Hermit says :

  @Rob
  kijk, dan ben ik weer helemaal tevreden 😉

 79. sluwo says :

  @rob
  he bah wat een rare opmerking van je… “val je stiekem op oude mannen?”… laat zich raden dat ik daar echt niet van gecharmeerd ben.

  ik noem Peter Steffens overigens niet, zodat je er weer allerlei dingen over kunt roepen. in dat geval gaan de wapens juist wel mee, mn hele wapenrusting Gods :-P.

 80. Johan says :

  Ik ben een beetje laat met reageren. Ik heb het intuïtief altijd al wel vermoed dat ex-Aktie mensen ook bij GG betrokken zijn (of waren?).

 81. Sermon says :

  @Harrie 🙂 🙂 subliem!

  @Ettje ( en Harrie)

  Dick Swaab (onze neurowetenschapper) heeft van zijn dochtertje ooit een mok gehad met daarop het opschrift (en cartoon):

  “Be nice to your kids,
  they’ll choose your nursing home”

  🙂

 82. Pittig says :

  @ Sermon

  Geweldig van die dochter!

 83. rob says :

  @Dutch Hermit

  helemaal voor jou, als een van de jongste (en natuurlijk knapste) deelnemers van GG:http://stripgenerator.com/strip/500652/hermit/#share

 84. Jan-Peter says :

  @DH: print de strip uit en hang het boven je bed!
  @Rob: misschien moet je er geld voor gaan vragen.

 85. Dutch Hermit says :

  @JP
  drrrr. Loopt net uit de printer 😉
  @Rob
  Een scooter? Ik wat ik dat ik er jong uit zie, maar zo jong ben ik ook weer niet 😉

 86. rob says :

  @Jan Peter
  Voor jou ook eentje?

  @DH
  Echt boven je bed? 🙂