Catastrofetheologie in actie

Onze miniserie van afgelopen weekend over de tsunami die Nederland zal treffen vanwege haar vele zonden en van-God-afgedwaald-zijn, bleek onbedoeld wel erg actueel. De ‘profeten’ hadden alleen het verkeerde land doorgekregen: het moest Japan zijn. De aardbeving van 8,9 op de schaal van Richter, gevolgd door een desastreuze tsunami die vrijdag de wereld deed opschrikken, is uiteraard het oordeel van God over dit land. Japanners worden gestraft voor het doden van walvissen, het bedenken van Pokémon, en nog een aantal goddeloze zaken. Catastrofetheologie in actie, net zoals bij Haïti, hoewel daar de duivel de schuld van kreeg. Zijn er trouwens al Dead Raising Teams onderweg naar Japan?

Naar aanleiding van oordeelstweets zoals deze hierboven, ontstonden al snel geruchten dat de bedenker van Pokémon, Satoshi Tajiri, werkzaam voor Nintendo, vrijdag in de kolkende golven was verdwenen. Het bedrijf twitterde meteen dat het de tsunami goed had doorstaan. Misschien kan God de volgende keer dus wat beter mikken.

361 Reacties op “Catastrofetheologie in actie”

 1. brambonius zegt :

  Ik had gehoopt dat Christenen zouden reageren als deze madam:
  http://rachelheldevans.com/japan-earthquake

  ijdele hoop…

 2. sluwo zegt :

  @brambonius
  je wilt zeggen dat je echt serieus denkt dat bovengenoemde citaten de gevoelens van alle christenen weerspiegelen?

  want dat is natuurlijk ongelofelijk naief en kwetsend.

 3. Ds Dre zegt :

  @Sluwo.

  Volgens mij denk jij niet wat brambonius hoopt.

 4. sluwo zegt :

  @Ds Dre
  hij zegt dat het ijdele hoop is dat christenen meeleven zoals de vrouw in zn citaat…

 5. Ds Dre zegt :

  @Sluwo.

  Ik zie bij BB een citaat van een Christen, met de oproep niet te oordelen maar te bidden en helpen. Als ik BB goed begrijp had hij de hoop dat alle Christenen zo zouden reageren maar helaas.
  Ik bedenk me dat dat oordelen wel een mooi excuus kan zijn om vooral niet te hoven helpen en geen compassie te hoeven hebben.

 6. sluwo zegt :

  @Ds Dre
  dat snap ik. maar ik erger me mateloos aan mensen die lopen te zeiken op christenen in zn algemeenheid, terwijl er naast die paar rotte appels, zo ongelofelijk veel zorgzame, biddende, helpende, steunende christenen zijn.

  we weten zo onder de hand wel dat er randdebielen rondlopen.

  we moeten kritisch zijn, maar bij elke gelegenheid lopen te mauwen op die paar rotte appels en nooit es focussen op alle liefde die er ook is… tja, daar reageer ik op (te heftig misschien, c’est la).

 7. Ruitje zegt :

  Ja hoor, hier is ie dan van de Elijahlist… Kim Clement zou dit in 2006 hebben voorspeld. Ik zei het vrijdag al: het is wachten op zo’n bericht op de Elijahlist en volgens mij noemde ik ook nog Kim Clement (zou ik ook profetische gaven hebben? 😉 ).

  http://elijahlist.com/words/display_word.html?ID=9679

  Lees en huiver. Dit zijn valse profeten die alleen eigen eer zoeken. Bah.

 8. Johan zegt :

  Elijah List geet wel duidelijk aan dat ze een for-profit (of is het for-prophet) organisation zijn. Puur commercieel dus. Maar wel schandalig, over Japan publiceren en dan meteen je boeken proberen te slijten ipv een donatiebutton voor Japan. En dan die afsluiter: God is protecting America. Je zou haast wensen dat die Clement en Elijah List zelf een tsunami in hun achtertuin kregen. Ik kan hier ongelooflijk nijdig over worden.

 9. Ruitje zegt :

  Stukje uit de aankondiging van artikel van Steve Schultz van Elijahlist. Let op het slotstukje waarin in om geld wordt gebedeld… bah bah bah.
  En trouwens, iedereen kan voorspellen dat er een keer een grote aardbeving komt in Japan, daar hoef je geen profeet voor te zijn.

  Hier een citaat van Elijahlist.

  We’ve also included an excerpt of a word we published by Kim Clement in July 2006, in which he prophesied about an earthquake in Japan. Read it below.

  Remember to keep Japan in your prayers… they NEED them from us right now.

  Please remember us in your giving this year, so we can keep these prophecies coming. We are a FOR-PROFIT organization, therefore, your contribution will NOT be tax-deductible. What you are doing is helping us take the prophetic word around the world. Simply go to: https://www.elijahlist.com/donations/donation.php and make a quick and easy donation today.

 10. Ds Dre zegt :

  @Sluwo.

  Die rotte appels bederven de hele fruitmand. Dat zie je ook in de RK. De minderheid van de priesters heeft kinderen misbruikt, maar het straalt wel op de hele RK af. Zou het niet beter de rotte appels buiten de fruitmand te houden en als ze er al zitten te plaatsen.
  Of past dat niet in het beeld van zorgzame, biddende, helpende, steunende christenen

 11. Ruitje zegt :

  @Johan, ik word hier ook vreselijk kwaad om. Zo kwaad dat ik net een mail naar Elijahlist heb gestuurd. Maar die zullen ze vast snel deleten… Ze zijn al te ver in hun waanzin doorgeslagen. Jezus zei al in Matt. 24 dat de liefde zou verkillen, nou dit is een kwalijk voorbeeld daarvan.

 12. sluwo zegt :

  @Ds Dre
  wie zegt dat de rotte appels in de fruitmand zitten? ze worden permanent geassocieerd met de fruitmand (whatever de fruitmand is in deze vergelijking).

 13. Ds Dre zegt :

  @Sluwo.

  Volgens mij associeren de rotte appels zich met Christenen. Christenen behoren tot het lichaam van Christus ofwel de Kerk. Bedoel je te zeggen dat ze geen Christen zijn? en dus buiten de Kerk moeten worden geplaatst als ze er al in zitten?

 14. sluwo zegt :

  @Ds Dre
  ik denk dat ik te ongenuanceerd zou zijn als ik daar in alle gevallen ‘ja’ op zou zeggen.

  ik denk wel dat een stukje kerktucht af en toe behoorlijk op zn plaats is. dr ligt volgens mij een hoop afval onder de mantel der liefde verstopt.

  mensen die zich voor profeet uitgeven, zichzelf op de borst kloppen dat ze 3 jaar geleden een enorme hemeltergende ramp hebben geprofeteerd en dan met droge ogen kunnen snauwen dat het een straf van God is, zonder compassie en mededogen… soms zou je ze in de buitenste duisternis willen gooien. vooral als je nu ziet hoe Japan erbij ligt.

  ik snap dat niet-gelovigen of ex-gelovigen deze randdebielen zien als christenen, omdat die mensen alles in Jezus’ naam uitspreken. maar ik denk dat niet/ex-gelovigen moeten begrijpen dat er heel veel christenen zijn die zich absoluut niet met dit soort idioten wil identificeren of vergeleken wil worden.

  en nu ga ik op de bank liggen met een knallende koppijn :-).

 15. brambonius zegt :

  Ik weet dat bovenstaande citaten niet zijn zoals alle Christenen reageren, en dat bedoelde ik ook niet…

  Ik hoop dat de meeste Christenen een beetje rekening houden met het volgen van Christus, en een beetje reageren zoals Rachel Held Evans, maar ik vrees dat het de lawaaierigste roepers zijn die meestal door de buitenwereld gehoord worden, niet de nederige gelovigen…

  Er hoeft maar één Pat Robertson of John Piper of bende flashy profeten verkondigen dat een ramp een straf van God is, en iedereen weet het…

 16. Profeet zegt :

  @ruitje … wat je daar nu leest, op >

  http://elijahlist.com/words/display_word.html?ID=9679

  … heeft gewoon niets! te maken met profetie ? — wees svp zuinig met “”vals”” ….

 17. pijpkaneel zegt :

  En stel dat zo’n profeet Kim het goed heeft, dan nóg is het de vraag of ie het uit een goede bron had.

 18. pijpkaneel zegt :

  @johan
  Tja, profeten die roepen dat God America protects, moeten Micha 1 en 2 nog eens op hun gemakje lezen. Daar staan een paar subtiele hints over profeten die Vrede! roepen en over machtigen die arme mensen uit hun huis en van hun grond verdrijven …

 19. Ruitje zegt :

  @profeet, ik ben zuinig met ‘vals’ behalve als het overduidelijk is.

 20. Sermon8 zegt :

  @echte profeet Ruitje,
  een diepe buiging …

  @Sluwo @Dr. Dre
  aangaande die “randdebielen” en andere dwaalprofeten: we kunnen ze helaas niet allemaal en niet altijd even goed negeren; daar zijn ze jammer genoeg te vaak verziekend voor.
  En helaas voor hen kun je in hun geval niet anders dan ze over één kam scheren: bij de wortel uitroeien. Niet toestaan dat ze tot bloei/groei komen.

  Je ziet, God’s wegen zijn ondoorgrondelijk; niet-gelovig, toch fundamentalistisch … 🙂

 21. de barnevelder zegt :

  Waar blijf ik dan met mijn geloof dat God de straf voor de zonde , niet alleen de mijne , maar ook die van de hele wereld op de schouders van de Christus heeft gelegd ?
  Waarom als men een zondebok nodig heeft , meteen naar God wijst en uitroept :Waarom doet Hij er niets aan
  Is het niet Jezus die ons leerde dat er ook nog andere krachten zijn die uit zijn op chaos en vernietiging .
  Zie , de duivel gaat rond als een briesende leeuw , zoekende wie hij zou kunnen verslinden ! Is dat een voldoende antwoord op de waarom vraag , ik denk het niet , maar het past wel in mijn denkwereld , met respect voor anderen die daar geen boodschap aan hebben .
  Ik ben Christen en diep geraakt door de ontreddering in Japan….Of denken jullie dat de mensen op wie de toren van Siloam viel slechter waren dan jullie ? (woorden van Jezus )Vergeet het maar .
  Het waarom heb ik ook geen antwoord op , maar ik geloof dat Hij-God eenmaal alle tranen zal afwissen . Voor velen een schrale troost misschien, maar dit zijn zaken waar de wereld al eeuwen mee worstelt , en doet velen het geloof verliezen .
  Maar laten we het woord straf in dit soort situaties niet meer gebruiken ! Dat is dwaas en kwetsend !

 22. Pietje zegt :

  Het citaat van de dame via BB vind ik werkelijk prachtig.
  Dat is waarachtig christendom!
  Ik moest meteen aan dit lied denken:

  Heer raak mijn hart aan, maak mij bereid
  uw pijn te voelen om wie er lijdt,
  uw tranen te huilen, bewogen te zijn;
  o, kom, raak mijn hart aan, Heer, maak mij bereid.

  Ik las onlangs een boek waarin een Joods geleerde zei dat ‘geloven’ in de tijd van de bijbel betekende: doen wat er nodig is. In iemand geloven is, dienstbaar zijn, helpen, volgen. En niet: het onderschrijven van een heleboel dogma’s.

  Geen woorden, maar daden, zeg maar…

  En vooral niet: oordelen!

 23. Ettje zegt :

  Er is, denk ik, maar één antwoord op zo’n verschrikkelijke ramp, namelijk het antwoord van Jezus in Lukas 13:

  1 Er waren op dat moment ook enkele mensen aanwezig die hem vertelden over de Galileeërs van wie Pilatus het bloed vermengd had met hun offers. 2 Hij zei tegen hen: ‘Denken jullie dat die Galileeërs grotere zondaars waren dan alle andere Galileeërs, omdat ze dat ondergaan hebben? 3 Zeker niet, zeg ik jullie, maar als jullie niet tot inkeer komen, zul je allemaal op dezelfde wijze omkomen. 4 Of die achttien die stierven doordat de Siloamtoren op hen viel – denken jullie dat zij schuldiger waren dan alle andere mensen die in Jeruzalem wonen? 5 Zeker niet, zeg ik jullie, maar als jullie niet tot inkeer komen, zul je allemaal net zo sterven als zij.’

 24. Ettje zegt :

  Off Topic: @Johan; klopt het dat ik je tegenkwam in Vier?

 25. sluwo zegt :

  staat al de hele dag een reactie aan Ds Dre in mo-de-ra-tie… doet GG ineens aan zondagsrust?

 26. Johan zegt :

  @pijpkaneel: Het is ook nog eens onwaar, want vorig jaar had Amerika een ernstige olieramp in de Golf van Mexico, het jaar daarvoor de financiële crisis, daarvoor Bush Jr. met zijn echec in Irak, en daarvoor de aanslagen van 9-11. Dus als je God persé in rampen wilt zien, heeft God aardig zijn buik vol van Amerika.

 27. Johan zegt :

  @Ettje: Wat is Vier?

 28. adrie streefland zegt :

  Geweldig hoe GoedGelovig het pad der profetie is opgegaan. Aalten werd opgeroepen dankzij het artikel over mijn web-site: Oecumenisch Fatima 2017; dus dat artikel is aanzet tot Aalten. En Aalten ging over een Tsunami; die in Japan dus werkelijkheid werd. Schitterend ook hoe in dit artikel over de Cathastrofetheologie ze gelijk de spijker op de kop slaan dat het een straf zou zijn voor het doden van Walvissen. Heel zeer terecht geconcludeerd; want welke andere walvis-natie ging aan een ramp tenonder?? Juist, IJsland in het Ice-Save bankschandaal,die de natie totaal aan de grond bracht!! Nu naar de toekomst. Wie is de derde natie die de wereldoproep om walvisjacht te stoppen aan de laars lapt?? Precies, Noorwegen!!
  Waar vindt dus volgends de Cathestrofetheologie de volgende ramp plaats, die een natie zeer zwaar zal treffen?? Natuurlijk, Noorwegen dus!! Cathastrofetheologie is een fluitje van een cent; voor eenieder toegankelijk toch??
  Wil je ook nog weten hoe?? Wel, het is een bekend gegeven dat de Global-Warming veel zoetwater aan de polen toevoegt, waardoor de warme golfstroom zinkt en aan kracht afneemt, met als gevolg de kans op een “IJstijdje” in het noorden. Norway on Ice dus………….. Heel simpel.

 29. bramvandijk zegt :

  @de barnevelder

  Is het niet Jezus die ons leerde dat er ook nog andere krachten zijn die uit zijn op chaos en vernietiging .

  Inderdaad, de platentektoniek. Waarmee Jezus overigens de wetenschap bijna 2.000 jaar voor was.

 30. bramvandijk zegt :

  @adrie streefland

  Dat zie je helemaal verkeerd!
  Ijsland begint met een I.
  Japan begint met een J.

  Dus de volgende ramp treft een land wiens naam begint met een K!

  Zoek maar uit welke het wordt:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_van_de_wereld#K

 31. rob zegt :

  @Ettje
  Daar kun je weer 2 kanten mee uit.
  1- God straft helemaal niet
  2- dit is een voorbeeld voor de rest, pas op 😦

 32. ancientquestion zegt :

  Yhacho Habakkuk Yonchi Cho?

 33. bramvandijk zegt :

  @rob

  Zoals ik Jezus interpreteer zegt hij dat de aangedragen voorbeelden inderdaad geen straf van god waren. De enige andere interpretatie is dat Jezus hier toegeven dat gods straf volkomen willekeurig is.

  Maar, alsnog is het goed om eens stil te staan en na te denken over je eigen leven. Je bent niet beter dan zij, en bij de volgende ramp kun jij het zijn. En dit gebruiken als een soort van oproep aan jezelf om toch beter te gaan leven.

  Een beetje dus nog iets goeds halen (beter leven) uit iets kwaads (de ramp).

 34. rob zegt :

  @Ettje
  Het is erg krom om dit als oordeel te zien, waarom zouden die getroffen mensen het slechter doen dan wij. Als het dan een waarschuwing zou moeten zijn, dan is het voor iedereen. Bedoel je ook zoiets?

 35. rob zegt :

  @Bram
  Ben het met je eens.
  Ik ben net de bijbel aan het lezen, nav dit topic over het de kijki van Jezus oip de toekomst.
  Dan gaat alles door, alles gaat z’n gewone gang tot Hij terug komt.

  Daaruit trek ik eigenlijk de conclusie dat er geen tussentijdse grootscheepse nationale oordelen zijn.

 36. adrie streefland zegt :

  @bvd

  Je snapt het nog steeds niet he? Uit ijsland kwam ook de aswolk, daardoor kon de KLM niet vliegen.
  Deze letters zijn dus reeds gepasseerd, en volgt toch echt de N van Noorwegen. Bij de les blijven svp, bvd.

 37. Flipsonius zegt :

  @Adrie Streefland
  ‘en volgt toch echt de N van Noorwegen’ – na de K van KLM?

  Eeehm….hoe ziet jouw alfabet eruit , bij de weg?

 38. bramvandijk zegt :

  @adrie

  Dus eerst hadden we sparen in IJsland, vervolgens nog een keer IJsland en de KLM (inderdaad de enige maatschappij die niet meer kon vliegen… kuch) en pas een tijd later komt de J van Japan. Die was god bijna vergeten 😉

  Misschien vergeet hij Noorwegen ook wel even en is Oostenrijk eerst aan de beurt?

 39. adrie streefland zegt :

  @flip. @bvd
  Give me a I, give me a J, daarna volgde de probleemstelling van: give me a K; en die werd geneutraliseerd door terug te grijpen op de aswolk. Zo los je het probleem volgens de Catastrofetheologie op; en kan je vervolgen met N.

 40. Flipsonius zegt :

  @Adrie
  Volstrekt helder, ik begrijp het nu helemaal 😉

 41. sluwo zegt :

  het catastrophe-alfabet. we hebben helemaal geen geen profeten nodig, we gaan gewoon van alef tot tav, ik neem aan dat God volgens het Hebreeuwse alfabet werkt 🙂

 42. pijpkaneel zegt :

  @sluwo
  God werkt volgens ons alfabet, anders klopt mijn ego-centrische wereldbeeld niet meer. En Hij denkt in onze patronen. En staat aan onze kant. En is van onze kerk. En past in onze broekzak.

 43. Ettje zegt :

  @Rob; Ik zie het niet als een oordeel! Doet Jezus toch ook niet?
  Hij zegt alleen: pas maar op dat jou hetzelfde niet overkomt…
  En volgens mij dan vooral in de trant van: Tijd en toeval treft allen…

 44. Ettje zegt :

  @Johan; Vier is een tijdschrift…

 45. Johan zegt :

  @Ettje: Ik denk het niet dan, anders had ik het wel geweten.

 46. Onno zegt :

  Hoe simpel kan je zijn om vele duizenden te zien sterven door een ramp en zeggen dat het Gods oordeel is omdat een aantal japanners op walvissen jagen en Pokemon hebben verzonnen. Wat zou Gods straf dan zijn voor het hebben van een PVV in Nederland met een leider met een pruik uit de 16e eeuw en voor het sluiten van homohuwelijken? Krijgen we dan ook zo’n tsunami binnenkort? Moeten bij ons dan ook vele duizenden sterven die part nog deel hebben aan zonden waar God zich over op zou winden? Wat zijn er toch een hoop rare mensen op aarde… Normaal kan het wel eens lachwekkend zijn die oordeelsprofetieën maar niet in dit geval met al die vreselijke beelden van hele steden die van de kaart zijn geveegd met spoorlijnen en snelwegen en al en vele duizenden doden als het er geen tienduizenden zijn.

 47. Pietje zegt :

  En Job antwoordde de HEER:
  ‘Ik ben onaanzienlijk. Wat zal ik u antwoorden?
  Ik leg mijn hand op mijn mond.
  Ik heb eenmaal gesproken en zeg niets meer,
  tweemaal – en doe er het zwijgen toe.’

  Neem een voorbeeld aan Job.

 48. adrie streefland zegt :

  @GG @Onno

  Is GoedGelovig ook onder de Profeten??

  Zeer zeker; ze is het profeetschap ten lange leste gelijk Jona waardig!! Door de ramp in Japan aan de Walvis te linken; is zij gelijk Jona in de walvis geworden die de eertse Cathastrofetheologie; over Ninive; uitsprak.
  Maar worden we nu week over slachtoffers?? Elke dag vallen er miljoenen slachtoffers in de arme landen;en toen was GG ook leuk.
  Als in 2017 het einde van de Westerse Kerk, Wereld, Cultuur en Habitat een feit wordt, is dat omdat er in onze aanwezigheid 1.000.000.000 foetussen tot gehakt vermalen zijn. Was GG toen ook niet leuk?? Maar daar treurt niemand over. De gescheidschrijvijng over onze tijd is reeds geschreven, en ze zal Slavernij. Holocoust en Abortus linken en de ban erover uitspreken. Dus wees nog even leuk, zolang het nog kan……….

 49. Ds Dre zegt :

  @adrie.

  De meeste abortussen gebeuren “spontaan” en niet door “provocatus”. Of met andere woorden, door God en niet door mensen.
  Begrijp ik je goed dat voor 2017 God ten onder gaat?

 50. bramvandijk zegt :

  @Onno

  Wat zou Gods straf dan zijn voor het hebben van een PVV in Nederland met een leider met een pruik uit de 16e eeuw en voor het sluiten van homohuwelijken? Krijgen we dan ook zo’n tsunami binnenkort?

  1. Nee, een Tsunami zal Nederland niet treffen, doordat de Noordzee zo ondiep is verliest een tsunami al veel van zijn energie voordat hij aanspoelt op de Nederlandse kusten.

  2. Het homohuwelijk is juist goed! Hierdoor hoeven kan homoseks net als heteroseks ook binnen het huwelijk plaatsvinden, dus zoals god het graag schijnt te zien. Probleem was natuurlijk dat je in bijbelse tijden hetero werd uitgehuwelijkt en homoseks per definitie wel buitenechtelijke seks was. Als god net iets creatiever was geweest had hij aan Mozes ook de mogelijkheid van een homohuwelijk meegegeven.

  Dus mijn stelling is dat dankzij het homohuwelijk Nederland voorlopig nog even gevrijwaard is van gods toorn. Dit wordt bevestigd door adrie die denkt dat Noorwegen in dit alfabetrondje de N gaat vertegenwoordigen. Nederland is dus pas over 26 rampen weer aan de beurt, en misschien kunnen we ook die nog wel afschuiven op Nigeria 😀

 51. sluwo zegt :

  kan iemand mij vertellen dat adrie een grapje maakt…. ’t is misschien gewoon te maandag voor me, maar het lijkt net of deze alfabet-profeet serieus meent dat God op het rijtje afgaat…

 52. bramvandijk zegt :

  @sluwo

  Ik vrees dat hij serieus is, aangezien hij ook de aanstichter is van dit hele topic.

  Maar wat betreft het alfabet kan ik met gepaste trots melden dat dat idee niet van de heilige geest komt, maar van ondergetekende. Dat adrie het alsnog overneemt is mij ook een raadsel…

 53. moniek zegt :

  Vind het echt grappig dat Adrie ook reageert. ’t Is echt lachen met die man. Vind z’n verhaaltjes wel vermakelijk en als je niet beter zou weten zou het op en top satire zijn! Maar hij meent het echt en dat is dan weer jammer. Kan GG uitzoeken of adrie streefland niet een pseudoniem is van Pittig of John of Sluwo?

 54. sluwo zegt :

  mijn naam in 1 adem noemen met die van Pittig en John.. ik ben werkelijk vereerd ;-).

  tis inderdaad bijna te satirisch, ware het niet dat hij het echt meent…

 55. Sermon8 zegt :

  @Onno
  (14 maart, 2011 at 1:58 am)
  Ik ben zo vrij in te haken op je “ramp, tsunami en PVV”.
  Niet aan jou persoonlijk gericht, want in jou zie ik absoluut iemand die “wandelt met God”.

  Hoe blind kan de mens toch zijn?
  En “in gemeenschap” collectief in denial.

  Onze maatschappij gaat al enige tijd gebukt onder een tsunami die wij over ons zelf hebben afgeroepen. Geen tsunami van water, maar van geestelijke degeneratie en de gaande en komende gevolgen daarvan.

  Veroorzaakt door het rad welke wij ons zelf voor ogen hebben gedraaid de afgelopen eeuw(en).
  Ons zelf. En niet God de schuld geven daarvan!
  Het rad van “vermeende tolerantie” en “vrijheid” en “vrijheid van meningsuiting”.
  Het is nimmer tolerantie geweest, maar een ver-van-mijn-bed en “andermans” gebeuren; zolang consequenties ons zelf niet persoonlijk treffen, veroorloofden wij het ons onszelf “tolerant” te noemen.

  En voor échte vrijheid heb je matigheid nodig, wéten hoe je met die vrijheid om dient te gaan. Genoegen nemen met wat je ermee hebt kunnen bereiken. En niet vervolgens je méér vrijheden toeëigenen, waar velen van ons zich graag toe lieten en laten verleiden. Gun anderen ook hun aandeel en moment in deze vrijheid.

  Ondanks de vermeende “professionaliteit” welke wordt geacht bereikt te worden met hoogwaardige studies daarvoor, weten wij ook geen matigheid te betrachten in onze “vrijheid van meningsuiting”;
  onder het mom van “recht op álle informatie” wordt elke autoriteit, welke wij nota bene zelf over ons gesteld hebben, verregaand uitgehold en ondermijnd.

  De “sociale media” zijn doodsteken voor de ooit gedroomde harmonie in de samenleving.
  Ongeschoold als wij zijn, twitteren wij gegooglede en “gehoorde” vondsten vanuit pure exhibitionisme zonder ook maar één moment stil te staan bij, laat staan verantwoordelijkheid te nemen voor de consequenties daarvan.

  Als losgeslagen samenleving hebben wij deze nu heersende tsunami van intolerantie, hufterigheid, collectieve depressiviteit en het bijbehorende denial, de zich in alle denkbare richtingen ontwikkelende criminaliteit, ZELF gecreëerd.
  Wij kunnen daar niemand anders de schuld van geven dan ons zelf.
  Zij, die menen daar hun God voor in stelling te kunnen brengen, zijn die God niet waard.

  Tenslotte voor nu,
  vergeet niet, dat “de PVV” haar hopelijk tijdelijke succes te danken heeft aan stemmen, die zich niet meer (willen) herkennen in hun traditionele christelijke “eenheid”.
  Het zou getuigen van een enorme domheid en blindheid wanneer je je nu nog zou laten verrassen door wat er uit de mond van een PVV’er klinkt: “maar wij zijn óók christenen hoor”.

  Die tsunami in Nederland is er dus al. En die is nog volop in ontwikkeling. Dat betekent, dat er óók gelegenheid is om die ontwikkeling tégen te gaan.
  En daar kunnen we geen dag mee wachten.
  “Wandel met God” en leer anderen dat ook te doen.

  Het is een illusie je veilig of “uitverkoren” te wanen, als de gehele dans van de tsunami aan je eigen deur voorbij schijnt te gaan.
  Niemand wordt uitgezonderd bij het verwerken van de gevolgen van een tsunami. Voel wat wij nu zelf voelen op die grote afstand van Japan. Het is onmogelijk om je daarbij “uitverkoren” of “veilig” te voelen.

 56. Pietje zegt :

  Gods oordeel over Japan?

  Lucas 13:1-5
  1 Er waren op dat moment ook enkele mensen aanwezig die hem vertelden over de Galileeërs van wie Pilatus het bloed vermengd had met hun offers. 2 Hij zei tegen hen: ‘Denken jullie dat die Galileeërs grotere zondaars waren dan alle andere Galileeërs, omdat ze dat ondergaan hebben? 3 Zeker niet, zeg ik jullie, maar als jullie niet tot inkeer komen, zul je allemaal op dezelfde wijze omkomen. 4 Of die achttien die stierven doordat de Siloamtoren op hen viel – denken jullie dat zij schuldiger waren dan alle andere mensen die in Jeruzalem wonen? 5 Zeker niet, zeg ik jullie, maar als jullie niet tot inkeer komen, zul je allemaal net zo sterven als zij.’

 57. adrie streefland zegt :

  Tragedie ipv Satire

  “Is GG ook onder….” komt van “Is Saul ook…”.; en daar begint de tragedie. Saul nam een nick-name; een pseudoniem; en werd aldus de eerste bezoeker van GoedGelovig. Deze was destijds nog gehuisvest in de grot van een heks die de site beheerde. Echter, toen ze erachter kwam wie achter de nick-name schuilging; en, nog heftiger, wie ze opgeroepen had; (de profeet Samuel); vluchtte ze de tent uit, bekeerde zich en beloofde plechtig de site op te heffen; (waarvan note).
  Het leven van Saul eindigde in een tragedie, in suïcide…….. En tot op de dag van vandaag zwemmen, op lage kusten, elk jaar ter herinnering hieraan ergens op de wereld wel ergens; jawel, walvissen het strand op; collectieve suïcide dus.
  En Abortus is suïcide met terugwerkende kracht; je stemt in wezen in met je eigen abortus; en daarmee verlies je je geboorterecht c,q, bestaansrecht; en heeft aldus elke natuurkracht c.q. wereldmacht het recht je tot gehakt te vermalen, gelijk de 1.000.000.000 foetussen. Dat is een oerrecht; zit in de waves der tsunami’s en in de genen der verwoesters; daar komt God totaal niet aan te pas, (waarvan note).
  De lage kusten (NL) zijn op andere wijzen dus echt niet veilig, ook al wijst het alfabet van bvd de N van Norway on ice aan. Check.

 58. aafke zegt :

  @adrie streefland
  Moet jij niet eens naar de dokter om een herhalingsrecept te vragen…?

 59. goedgelovig zegt :

  Ook Nederland heeft oordeelstwitteraars.

  http://twitter.com/#!/Wvhartskamp/status/47237638217932800

 60. sluwo zegt :

  @adrie
  ik snap je niet helemaal. zou je dit nog iets nader kunnen toelichten?

 61. adrie streefland zegt :

  @aafke

  Het profetenvirus heeft ook jouw bereikt, in werkelijkheid kom ik zojuist uit het AMC met; inderdaad; een herhaalrecept. De geest is echt uitgetort over GG. Zijn dan toch de laatste dagen aangebroken??

 62. bodem zegt :

  @Sluwo en Aafke

  Doe me een lol en lok adrie niet uit om nog meer waanzin over ons uit te storten.

 63. Dutch Hermit zegt :

  @Bodem
  momenteel zie ik liever dit soort waanzin uitgestort dan water 😉

 64. de barnevelder zegt :

  @BramvanDijk
  Beste Bram , jij bent niet alleen een prof in satire , maar bezit ook een overdosis aan cynisme .
  Je lijkt wel op een van mijn docenten , een Amerikaanse doctor die Psycho-Analyse doceerde . Hij verklaarde atheist te zijn , maar niemand sprak meer over God waarin hij niet geloofde dan juist hij.
  Verdomd , je lijkt er op!

 65. adrie streefland zegt :

  @sluwo

  Het komt erop neer dat GG gedoemd is zichzelf op te heffen; en dat Cathastrofen ingebed zitten in de Scheppingsnormen. De Schepper zelf heeft de oernormen//waarden uiteengezet, die bescherming geven tegen de antinormen//waarden. Global-Warming is zo’n antigeval; het is ontstaan uit de hebberigheid der Westerse Wereld; meer, meer, meer. Had men deze energie gespendeerd aan de derde wereld; positivo dus; was er nooit een GW ontstaan. God doet dit de wereld niet aan, maar de mensheid veroorzaakt dit zelf. Slaven waren Diermensen; Joden Untermensen; en Foetussen Geen Mensen. Excussen zat dus; die een volgende Verwoester hét excuus zal verschaffen om de Westerse Wereld uit te roeien; en dit bestiaal recht heeft de Westerse Mensheid over zichzelf afgeroepen; en is geen ingreep van God; die hét gebed van de Westerse Wereld verhoort heeft: God is dood………………

  “En als iemand zegt: Niemand is hier; beript hem dan, noem Mijn naam niet in deze negorij..” (vr. vert)”.

 66. Pittig zegt :

  @ Sluwo

  Pittig, John en Sluwo — de kritische Drie-eenheid… 😉

 67. Pittig zegt :

  @ adrie streefland

  De hebberigheid van de Westerse wereld? China, Arabische prinsen, Afrikaanse dictators, etc. kunnen er ook wat van!

  En ben jij ook niet hebberig? Hebberig naar kennis over verborgen zaken en macht en controle over de toekomst, bijvoorbeeld?

 68. adrie streefland zegt :

  @sluwo

  Zuid-Oost-Azië heeft het verschoningsrecht dat ze De Schepper nóg niet kennen; Afrika valt onder de Westerse Wereld.
  Ikzelf deel mijn kennis, maar men smeekt om mij de mond te snoeren; waar is de satirische inval gebleven………….. Doei, ik ben weg……..

 69. moniek zegt :

  sssst, niks meer zeggen anders komt hij weer terug, sssst

 70. Pittig zegt :

  Hé, moniek, best wel zacht weer vandaag hé (snel over iets anders beginnen…!!)

 71. Flipsonius zegt :

  @Adrie Streefland

  Zuid-Oost-Azië heeft het verschoningsrecht dat ze De Schepper nóg niet kennen

  daar zou ik niet al te zeker van zijn. De nestoriaanse kerk had al in de 8e eeuw vestigingen in India, China en Mongolië
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Assyrische_Kerk_van_het_Oosten

  (sorry Moniek…kon het ff niet laten)

 72. bramvandijk zegt :

  @de barnevelder

  Beste Bram , jij bent niet alleen een prof in satire

  *begint te blozen*

 73. Flipsonius zegt :

  @John
  OMG…charismanische masturbatie…zouden ze dat leren op zo’n Jesus Camp?
  *gaat teiltje zoeken*

 74. Ettje zegt :

  @Flipsonius; Moet je gewoon altijd bij de hand houden, dat teiltje. Dan hoef je er niet naar te zoeken. 🙂

 75. vera_van_Haarlem zegt :

  Kan iemand asje-asje-asjeblieft zoeken of er ook andere mensen met andere overtuigingen dit soort bizarre gedachtenkronkels hebben of dat dit een exclusief demoon is actief bij overreligieuze gristenen die niet door veel naastenliefde gehinderd worden?
  Pffff ik moet al zoveel uitleggen als ik zeg dat ik christen ben…

 76. bramvandijk zegt :

  @John
  “Japan is a fantastic place to start.”

  En ik was net weer hersteld van griep en bijbehorende verschijnselen 😦
  En ergens hoop je dat dit satire is, maar ik vrees het ergste…

 77. Ds Dre zegt :

  Geweldig filmpje, moet wel satire zijn, zelfs als ze het niet door heeft.

 78. Flipsonius zegt :

  @vera-van-Haarlem

  ja hoor die zijn er zat. Er zijn mensen die denken dat de VS bepaalde landen doelbewust te grazen neemt mbv de aardbevingsmachine van Tesla
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

 79. aafke zegt :

  Met stijgende verbazing gekeken naar deze biddende sukkel. Waar de hele wereld met verbijstering en mededogen ziet wat er in Japan gebeurt, stelt deze hork dat ze er 2 dagen eerder voor gebeden heeft en…
  dat God een verhoorder is van haar gebed.

  Als ik het goed heb begrepen zal rond Pasen de rest van de atheisten in de wereld met soortgelijk onheil worden geconfronteerd.

  Volgens mij moet deze juffrouw een maand of acht met water en brood in de isolatiecel.

 80. aafke zegt :

  Nog beter is het om haar te laten bidden voor een opstanding en zichzelf dan te laten executeren.
  Zij gelooft dat haar gebed wordt verhoord en ik weet zeker dat het niet gebeurt.
  😉

 81. aafke zegt :

  Te erg..
  Nou ja, ik had al op zenden gedrukt..

 82. Flipsonius zegt :

  @Ettje
  Beter is nog om stiekum even naar jouw blog te surfen, naar dat mooie doek te kijken, en even stil te staan bij jouw tekst
  Tussen, en ín, verdriet en blijdschap woont God met zijn Geest.
  Hij is de altijd Aanwezige.
  Ook in het verdriet!
  Ook in de blijdschap.

  Goed tegengif als ik het ff niet meer begrijp

 83. Ruitje zegt :

  @John, wat een afschuwelijk filmpje zeg…

 84. Ruitje zegt :

  @John, dat filmpje is echt bizar. Dat ze zelf niet doorheeft hoe idioot om ongevoelig dit is…

 85. Ruitje zegt :

  correctie: ‘hoe idioot en ongevoelig’.

 86. Ds Dre zegt :

  Zonder al te veel hoeven zoeken ben ik achter de naam, adres en telefoonnummer van deze mooie vrouw gekomen. Volgens mij de droom van elke man, zeker als je van SM houdt. Tijdens het bedrijven van de liefde pakt ze je stevig vast en schudt ze je zo hevig om te laten voelen hoeveel ze van je houdt. Ik heb al een partner, maar degene zonder, grijp je kans.

 87. Sermon8 zegt :

  @adrie streefland (14 maart, 2011 at 2:24 pm en verder)

  Ik dacht dat ík gestoord was!?

  Je schrijft:
  “Het komt erop neer dat GG gedoemd is zichzelf op te heffen …”
  Waar haal je het gore lef vandaan?!!!
  Om mij van de 2e plek op de ranglijst van GG/DS-dorpsgekken te trachten te verstoten?
  Had ik tot nu toe alleen mijn meerdere in Hero de Jong te accepteren, begin jij ook al voor te dringen!
  Maar met alle liefde doe ik wel weer een stapje terug.
  Ik vind mijn troost wel in “.. de laatsten zullen de eersten zijn.”:)

  Je schrijft:
  ” … was er nooit een GW ontstaan.”
  Oink!?
  De psychofarmacie verricht ook wonderen, wist je dat? Er is zelfs iets wat de gevolgen van een te vroeg verschrompelde PCF helpt te verzachten. Voor de omgeving van degene die het medicijn moet innemen. Degene die het inneemt merkt zelf de effecten niet.
  Of doe hier maar niets mee. Het heeft ook wel iets van humor. En die gun ik jou ook. Oprecht.

 88. Sermon8 zegt :

  @Pittig @Ds Aart

  Pittig, on 14 maart, 2011 at 2:27 pm said:
  @ Sluwo
  Pittig, John en Sluwo — de kritische Drie-eenheid… 🙂

  Heb ik iets gemist? Dat komt dan vermoed ik door mijn “gelurk”.

 89. Sermon8 zegt :

  @Ds Dre
  heb je haar tarief gezien?
  “per aangevangen minuut”…
  🙂

  @Moniek
  ook van mij excuses (was nog niet helemaal klaar met lezen hier)

  Goede nachtrust allemaal

 90. adrie streefland zegt :

  @bvd

  Respect brother!! You are the leading alfa(bet)-male of the pack. IJsland speelt niet fair!! Pakt 2 letters: de I en de J. Foute boel; de I gaat naar, precies; Indonesië, Tsunami 2004. Dan gelijk door naar de 6 lottoletters (?); en voegen de O en de P eraan toe. De P gaat naar Polen e.o.; wegens de overstromingen in 2010. En wat ligt pakweg tussen de N en de P; tussen Noorwegen en Polen; creck, Oekraïne; Tjernobyl; Melt-Down; creck; mission complieded!!!! De verliezende lottokleur; de kleur als water en vuur bijeen komen; afGRIJSelijk………..

  Maar was jij niet weg Adrie?? What ever………

  Goedemorgen allemaal………..

 91. Tinus zegt :

  zeker een nachtmerrie gehad..

 92. bramvandijk zegt :

  @adrie streefland

  Ik begin me zorgen te maken om je. Wil je mijn commentaar verder gewoon maar niet te serieus nemen? Helemaal negeren is misschien nog wel beter. Laat het je niet uit je slaap houden. Echt, ik krijg er een beetje een schuldgevoel van…

  Ik ben bang dat als je zo doorgaat je nog eindigt als Hero, en John heeft me overtuigd dat dat niet zo goed is…

 93. moniek zegt :

  @adrie streefland: je moet eens wat langer in je bed blijven liggen en eens goed uitslapen.

  “Hij geeft het zijn beminden in de slaap”,

 94. Dutch Hermit zegt :

  Ik heb steeds meer het idee dat @Adrie Streefland de grap enorm aan het opblazen is 😉

 95. Ds Dre zegt :

  Ik vind die SM Troll uit de VS toch stukken leuker.

 96. bramvandijk zegt :

  Zou adrie streefland ook een trol zijn?
  En hero?

  *wordt een beetje paranoïde*

 97. Profeet zegt :

  2-Koningen 9:11-12 “… waarom is deze waanzinnige tot u gekomen ?… en hij antwoordde hun : gij kent immers de man en zijn gepraat … en zij riepen : leugens!, deel het ons toch mee …”

 98. Pittig zegt :

  Jeremia 23,16 “…Dit zegt de HEER van de hemelse machten: Luister niet naar wat de profeten jullie verkondigen. Ze geven jullie valse hoop. Hun visioenen zijn hun eigen verzinsels, ze komen niet van de HEER….”

 99. Profeet zegt :

  Hosea 9:7 “… dwaas is de profeet, waanzinnig de man des geestes, wegens de grootte uwer ongerechtigheid en omdat er grote vijandschap is …”

  Micha 2:11 “… als er maar iemand wind naliep, en leugen voorspiegelde : *ik profeteer u van wijn en bedwelmende drank*, dan zou hij de profeet van dit volk zijn …”

  NB > erkend + gerespekteerd worden ?

 100. adrie streefland zegt :

  @profeet

  Creck; 9-11; bulls eye. Twin Towers are down!!!
  Roei Achabs huis uit, de honden zullen het bloed van Izebel likken; creck; prachtige dubbele aanvulling op de Catastrofetheologie!!
  Stay in the mood……….

  PS. ….eh…. wie is//was Hero…alles goed met hem//haar….??

 101. adrie streefland zegt :

  @profeet

  Je bent goed op weg je naam eer aan te doen.
  Want niet alleen met Koningen 9-11 heb je gescoord, nee een hom-run voor jou.
  De kruisvorm van 9:7 en Micha 2:11 is ook weer 9:11; en zijn we tevens weer terug bij 2017 dat een kruisvorm is van Joh. 17:20.

  Remenber Troje……………

 102. Sermon8 zegt :

  @bramvandijk

  bramvandijk, on 15 maart, 2011 at 8:42 am said:
  @adrie streefland
  … Echt, ik krijg er een beetje een schuldgevoel van…

  Nou, dat komt dan toch goed uit. Word je weer gewoon christen.

  Als dit geen “zinvol trollen” is van Adrie 🙂 🙂

  Geniaal van ‘m! En dat grenst inderdaad aan …

 103. Sermon8 zegt :

  @Ds Dre (excuses voor mijn vorige “Dr.”. Kwam door de muziek diek op had staan)

  Waarom?
  Omdat Adrie ons allen in z’n uppie aan het dollen is?
  Zo unne krachtige intrigant heb ik hier niet meer gezien sinds Hadders. Zeker weten dat dit Hadders niet is he? bibber 🙂

 104. moniek zegt :

  Hero is zeker geen trol, die man meent echt wat hij schrijft. 😦
  Maar hij is aardig stil de laatste tijd op GG. Of zit hij in de ban net als RH?

 105. Ds Dre zegt :

  Omsd

 106. Sermon8 zegt :

  @bramvandijk (15 maart, 2011 at 11:31 am)

  Beste Dottori,
  dit heet nu “know your adversary”.
  Niets om paradinges van te worden.
  Gewoon doorgaan dus. Je gaat goed man

 107. moniek zegt :

  zie net op de site van Hero dat hij zich ook zorgen maakt om de verhoogde olieprijzen…
  http://home.hccnet.nl/h.de.jong/

 108. Sermon8 zegt :

  Een wonderlijke aanblik toch, zo’n één-tweetje tussen Adrie en Hero

  ik word er stil van

  Ik dacht toch dat we met “Spamalot” wel zo’n beetje de grenzen hadden bereikt (parodie op Monthy Python … uh .. de paarden lopen hier zijwaards!! 🙂 , maar ’t kan altoos nóg wonderlijker zie ik …

 109. bramvandijk zegt :

  @Sermon8

  Maak je geen zorgen voor een eventuele bekering. Zover als ik weet heeft het christendom nog geen octrooi op het schuldgevoel.

  Wat ze wel weer hebben is dat het je een goed gevoel kan geven als je je schuldig voelt, want dan heb je pas echt zondebesef wat weer een teken is dat je daadwerkelijk gered bent. En dat is toch een geniale vondst. Jammer genoeg ook een beetje ongeloofwaardig 😉

 110. Ds Dre zegt :

  Even problemen met de computer. Ik vind de Troll uit de VS veel leuker omdat veel mensen haar serieus hebben genomen en ze er heel leuk uit ziet.

 111. Profeet zegt :

  @moniek … reeds tijdens het vorig millennium, maakte ik mij zorgen over de aanvoer van brandstoffen uit instabiele regio’s –( conform de rapportage der Energie`Raad te bestuurlijk Den Haag ….

 112. aafke zegt :

  Ik wil advies Profeet, moet ik gaan hamsteren, monteren we zonnenpanelen, gaan we hout sprokkelen in het bos. Zeg het maar man…

 113. aafke zegt :

  Zonnepanelen natuurlijk…

 114. Jan-Peter zegt :

  Goedzo Profeet. Je weet je te beperken tot één: -.

 115. Profeet zegt :

  @aafke … die high`tech, laat ons straks finaal in de steek !! –( de bijbel zegt : olie`lampen & lamp`olie ….

  PS > met maar een! olie`lamp, hou je al je WC : vorstvrij –( erg belangrijk ….

 116. Pittig zegt :

  @ moniek

  Profeet = Hero de Jong

 117. moniek zegt :

  @ pittig
  Echt? Dan méén je niet!

  Er wordt me een hoop duidelijk…

 118. Pittig zegt :

  @ moniek

  Ik heb het ook van iemand anders, hoor. Ik meen dat John of Aafke het al meteen doorhadden. Maar al die … lees’tekens < …: in zijn reacties verraden hem ook wel een klein beetje… 😉

 119. bramvandijk zegt :

  @profeet

  die high`tech, laat ons straks finaal in de steek !! –( de bijbel zegt : olie`lampen & lamp`olie ….

  Maar in bijbelse tijden waren olielampen high tech. Dus ja, nogal logisch dat er in de bijbel niet wordt gerept over zonnepanelen…

 120. Profeet zegt :

  NB > ik moest van GG, mijn pseudoniem veranderen — maar dit dus niet >

  http://www.DutchProphecy.NL

 121. aafke zegt :

  Kun je niet gewoon verder gaan als cassis…?

 122. aafke zegt :

  Het is altijd )(>>>> fijn ___ als dingen duidelijkworden., >>____

 123. Profeet zegt :

  @bramvandijk … wat de oude profeten, die een blik mochten werpen in de komende eindtijd, ons proberen duidelijk te maken, is : dat zulke oude “bijbelse” tijden … doodleuk weer terug gaan komen — en als oorzaak hiervan, herkenden zij de gevolgen van een oorlog -( WO`3 ? )- maar dan op zo’een grote schaal, als welk zich nog niet`eerder in de geschiedenis der mensen had voorgedaan, ooit ….

 124. moniek zegt :

  Als cassis? Dat is veel te lekker.
  Neem dan grapefruitsap ofzo.

  Een beetje naam vind ik ook wel: Allesweter

  trouwens, (off topic) dit al gelezen?
  http://www.staatgeschreven.nl/2011/03/15/kees-van-de-graaf-paranormaal-char-derek-ogilvie/

 125. aafke zegt :

  @bramvandijk
  Ik begrijp niet dat jij dit allemaal niet snapt.
  Hiervoor moeten modellen beschikbaar zijn!
  @Profeet/cassis
  Gebruik je al een IPad?

 126. aafke zegt :

  @profeet/bitterlemon
  Heb je die link van Moniek gezien…?
  Kun je wat van leren..

 127. bramvandijk zegt :

  @aafke
  Er bestaan vast modellen voor, maar niet alleen aan het lezen van boeken, ook aan het bestuderen van modellen komt geen einde 😉

 128. aafke zegt :

  @BVD
  Das ook weer waar… 😉

 129. Profeet zegt :

  @aafke … wie is *bitterlemon* nu weer ?
  |
  en ja, die link van Moniek, is off_topic …?

 130. goedgelovig zegt :

  @Profeet: Je moest van GG je pseudoniem veranderen? Dat lijkt ons sterk. Iedereen weet toch dat je Hero bent?

 131. Profeet zegt :

  @GG … die betreffende email, moet ik nog ergens bewaard hebben — geloof ik ?

 132. adrie streefland zegt :

  @bramvandijk @profeet @aafke

  De voortschrijdende profetische vorderingen van bovenstaanden in acht genomen, doe ik het verzoek aan jullie, de kerktraditie in stand houdend; een schismatische side-kick te maken, en openlijk jullie GoedGelovigheid af te zweren en Menbers te worden van de Fatima 2017 Movement. Na de verplichte 5 jarige boetedoening, zult gij ingezet worden als reisbegeleiders op het busje naar Fatima; de laatste aflaten bijeensprokkelend.

  Waarschuwing: Dit product bevat grote risico’s; aflaten uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst.

  (Debet bonus: voor wie het gevolgd heeft, de letter H van Haïtie word toegevoegd aan de lijst Macaber.)

 133. sluwo zegt :

  ik vind adrie streefland een erg slechte troll. veel te ongeloofwaardig. je zou bij onze VS-dame in de leer moeten.

 134. John zegt :

  @sluwo

  Heb net de site van Adrie Streefland eens even bekeken. Volgens mij is die man net zo van het padje af als onze Hero/Profeet

 135. aafke zegt :

  @John
  De teksten van de Profeet zijn zo idioot en verward dat je die niet zonder te schateren kunt lezen.
  Die Streefland legt nog enige verbanden in zijn bespiegelingen.
  Als je dan echter in de gaten hebt dat hij een soort PimPamPet of Rad van Fortuin benadering toepast om de toekomst van de wereld inclusief die van jou te verduidelijken, dan moet toch wel vastgesteld worden dat ook hij moeilijk behandelbaar zal zijn..

 136. Ds Dre zegt :

  Toch jammer dat er zo heftig wordt geprotesteerd tegen de integratie van GGZ- cliënten. Ze opsluiten is zo 20e eeuw.

 137. sluwo zegt :

  hero ken ik verder niet en alle leestekens van zn alterego Profeet maken de berichtjes te vermoeiend om te lezen.

  maar deze adrie is gewoonweg te belachelijk om serieus te zijn…

 138. aafke zegt :

  Komt vast door de teruglopende financieringsmogelijkheden en de politieke keuzen daarvoor…..
  Maar zeg het eerlijk, dat ze jou en mij hier bezighouden is toch ook een vorm van integratie?
  🙂

 139. Profeet zegt :

  @aafke … laat zieke geesten zoals John, maar doorrazen, doch citeer ze svp niet 😦

 140. goedgelovig zegt :

  @Profeet: Daar zijn we dan heel benieuwd naar. Of jij lijdt aan inbeelding, of wij aan vergeetachtigheid.

 141. Profeet zegt :

  @GG … ik zoek ‘m effe voor jullie op !?

 142. aafke zegt :

  @profeet/bitterlemon
  Hierboven gaf jet het advies om olielampen aan te schaffen, zodat in een noodgeval je toilet vorstvrij gehouden kan worden.
  Zou jij, ter leringh ende vermaeck, niet eens wat plaatjes van je op profetische ellende voorbereide interieur op je website kunnen plaatsen…?

 143. sluwo zegt :

  heb even de ‘website’ van onze huis-Profeet bekeken en snap ineens waar de inspiratie voor de Dwaze Schare-website vandaan komt.

  akelig.

 144. Profeet zegt :

  @aafke … indien jouw vraag toevallig aan mij was gericht -( ik lust geen! bitterlemon )- dan mag je weten dat ik weer spoedig onderhoud ga plegen aan mijn zo sterk verwaarloosde website ….

  NB > de rede is, dat nu (“eindelijk”) de arabische wereld, met behulp van geld uit het westen : *Jihad_Ready* wordt gemaakt — en 2011 naar de allergrootste waarschijnlijkheid : het laatste jaar zal wezen dat internet nog perfekt werkt !? — dan kunnen we in 2012, vast nog wel goed emailen, maar … in 2013 zou het dan voorgoed uit zijn met spelen, en moet iedereen weer heel knus : *Low_Tech* gaan !?

 145. aafke zegt :

  @profeet
  Moet ik het zo zien, dat als je je post start met NB, dat er dan iets goddelijks van je wordt afgescheiden..?

 146. adrie streefland zegt :

  Time-out!! Drink nu even gewoon je glaasje cassis or what ever leeg; met je ADHD pilletje(s); en kom met wat zinnigs; zoal dreemobiel over het einde van de Japanese walvisjacht. Mision complieded. Daar ging het om; bulls eye.
  Hero zijn e-mailadres is 3 regels lang, haast een bibliotheek, maar de server heeft hem allang gedumpt, de berichten komen niet door; geef hem een lego-pakket, kan die vast aan de bouw van zijn Tempel beginnen. Wat een stelletje loosers zeg; ik ben weg doei…………

 147. Aart zegt :

  @profeet:
  wat een onzin dat de oude profeten een blik mochten werpen op de eindtijd. Profeten waren geen waarzeggers en geen voorspellers. Integendeel. Profeten zeiden wat er in het hier en nu van toen mis is en kaarten dat keihard aan. En wijzen vervolgens op tekens van hoop: een meisje dat zwanger is van een koning die het hopelijk beter gaat doen.
  Mogelijk verwijs je naar Daniël en naar Openbaring. Welnu, dat is geen profetische literatuur, maar apocalyptische. Dat is een soort geheimtaal waarin voor de lezers van toen over de situatie van toen gesproken werd.

  De Bijbel is niet het spoorboekje van onze lieve Heer waarin we kunnen zien hoelaat Jezus terugkomt.

  Zucht……, kunnen we het dus weer gewoon over het gezag van de Bijbel hebben?

 148. adrie streefland zegt :

  Excuses; loosers is iets te hard; een wat eufemistischer uitdrukking vinden we telkenmale terug in de Koran:

  “En gij zult zeker tot de verliezers gerekend worden”

 149. adrie streefland zegt :

  Het meest zielige als men een blauwtje heeft gelopen in een relatie is dat men de ex gaat stalken; dan scoor je echt niet meer en nooit meer.
  Zijn ze niet in staat een nieuwe relatie aan te gaan; of zijn ze in hun ego betast??
  Dus als je relatie met de kerk is stukgelopen; alsjeblieft, zoek wat anders op,maar wees geen zielepoot en stop met stalken; je weet dat zulke figuren lijden aan waanideeën en het van kwaad tot erger geraakt; zet eens ander kanaal op; take a break; je kán het.

 150. Sermon8 zegt :

  @Aart

  je bent een verademing.
  Dank voor de rust en kalmte.
  Ik kan weer verder.

  Jullie gaan weer verder met het gezag van de Bijbel?

 151. bramvandijk zegt :

  @Aart

  Aart is in da house! Klaar met de profetische onzin!

  En ook met de discussie over het gezag van de bijbel trouwens, meteen is duidelijk dat de bijbel geen gezag heeft over de toekomst. Zou de bijbel dan wellicht ook geen gezag hebben over het verleden? En het nu?

 152. aafke zegt :

  Brammetje
  Niet doorslaan nu….
  😉

 153. Aart zegt :

  @bram: nee, dat zij verre, want dan heb ik dan geen werk meer. Stel je voor zeg…..
  Bovendien: verhalen uit het verleden geven steun voor het heden. Bijbelteksten zijn per slot van rekening geen aandelen.

  @streefland: over wie heb je het blauwtje lopen? Mijn verkering is nog altijd aan….. Of doel je op iemand anders. Verder citeer je een mooi Korancitaat waar staat dat je zeker tot de verliezers gerekend zult worden. Dat is een diepe Bijbelse gedachte, Jezus en God kiezen er voor om tot de verliezers gerekend te worden. Daar voelen ze zich helemaal niet te min voor. Wat is het toch, dat we altijd willen winnen? Nee, geloof me: een verliezende kerk is de ware kerk.

 154. Aart zegt :

  @sermon8: Psalm 4 vers 3, in de berijming (liedboek). Welterusten.

 155. Profeet zegt :

  @dominee Aart … je bent fout opgeleid, en je weet niks van de bijbel ? — maar om je opweg te helpen … het rijtje van : Jesaja tot en met Maleachi, kregen van godswege ’n blik in de tijd van het einde — in hun boeken derhalve, ligt de basis voor de zgn *apokalyptiek* !!

 156. bramvandijk zegt :

  @Aart en aafke
  😀

 157. Profeet zegt :

  @dominee Aart … jij leert dus, dat de bijbel : niet het woord van God is, en dat de profeten maar wat uit hun duim zogen ? — kortom : je zegt dus tegen je toehoorders, dat ze NIET moeten geloven …!?

 158. Pittig zegt :

  @ Profeet

  En jij zegt dus ook tegen je toehoorders, dat ze NIET moeten geloven…. !? Namelijk, wat andere profeten en bijbelleraren zeggen…

 159. Sermon8 zegt :

  @Adrie van Streefland

  sinds wanneer kun je iemand in z’n / heur “ego BEtasten?!
  Wij mannen kunnen écht maar één ding tegelijk he?! 🙂 🙂

  Waar zat je met je gedachten toen je dit aan Ds Aart typte?
  Of zitten je handen gewoon zo los?
  Kan ook zijn dat je hele slechte ogen hebt.
  Dan heb ik niets gezegd …

 160. Sermon8 zegt :

  @Ds Aart

  🙂 Top! Hartelijk dank

 161. Sermon8 zegt :

  @Hero
  ik wacht elders nog op een reactie van je.
  Neem daarin mee, dat het mijn schier grenzeloze positiviteit ahum is waar ik dat uit put. Maar zelfs die is begrensd.

  Meanwhile, kan het vast écht een beetje minder grof, zoals je bijvoorbeeld naar Ds Aart klinkt.
  Net als God heeft Ds Aart geen behoefte aan bescherming van mij; ik spreek geheel voor mijzelf.
  Zulk een taal nodigt niet uit om verder te lezen.

  Goed, ik zie je reactie graag nog van je tegemoet.
  Whichever that may be

 162. Sermon8 zegt :

  @Ds Aart @bramvandijk

  .. het gezag van de Bijbel ….

  Bram, hoe je het ook wenst te wenden of keren, de wereld, ja de gehéle wereld, zal nog wel even met dat gezag te maken hebben.
  Agnosten, filosofen, atheisten en humanisten behoeven dat gezag niet direct aan den lijve te ondervinden, maar ook de wereld buiten de Abrahamische geloofsstromingen ontkomt niet aan de invloed van dat gezag. Want die reikt tot ver daarbuiten. Simpelweg doordat een steeds groter deel van de wereld “fenomenologisch existentialistisch” wordt. Zelfs in het zo lang onveranderlijke Hinduisme en in de heropleving van het Confusianisme zie je de eigentijdse “zien doet geloven” groeien.

  Persoonlijk vind ik dit een jammerlijke stagnatie in de ontwikkeling van de spirituele mens(-heid).
  Maar das un andre discussie …

  Kortom, iemand kan zich persoonlijk wel ontworsteld hebben aan het Bijbelse gezag, maar om daarna overeind te kunnen blijven, zou de realiteit ervan niet aan je aandacht mogen ontsnappen.
  Of je wend je volledig af van die samenleving.

 163. Profeet zegt :

  @pittig … Aart kan toch voor zichzelf spreken ? — hij is gewend om te praten 😉

  @sermon … (die bedoelde reactie staat er)– het is nu eenmaal vanouds zo geweest, dat God niet spreekt via een buis noch via een mega`luidspreker, maar Hij kiest daar mensen voor uit — en welke! mensen, dat is Zijn! keuze — derhalve kwam het`woord van God tot ons, via de profeten … zowel de vaste geschreven canon, als de nadere uitwerking daarvan — welnu : de profeten waren er altijd, echter zij werden niet her`kend noch er`kend door de religieuze machthebbers — alzo, versta dus mijn reactie op Aart — OK ?

 164. Aart zegt :

  @profeet:
  Ik kan inderdaad voor mezelf spreken. Maar dan wel op momenten dat ik daarvoor tijd heb.
  Je valt aan over de hele linie. Daar heb ik geen moeite mee, want ik deed hetzelfde naar jou toe. Het wordt zo wel een beetje welles nietes, maar dat hindert niet. We hebben namelijk nogal wat verschillende vooronderstellingen. En ik vraag me of op je ook wel zo goed bent ingelicht. Hierbij mijn antwoord:

  je bent fout opgeleid,

  Nietes. Fout opleiden bestaat niet. Opleiding is opleiding. En ‘wie niet studeert is niet bekeerd’ zij Luther al, en daar heb ik me altijd aan gehouden.

  en je weet niks van de bijbel ?

  Welles. Niet alles, maar toch wel een hoop. Kijk even op mijn site rond. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar je ziet dat ik toch af en toe wel eens met de Bijbel bezig ben….

  — maar om je opweg te helpen … het rijtje van : Jesaja tot en met Maleachi, kregen van godswege ‘n blik in de tijd van het einde — in hun boeken derhalve, ligt de basis voor de zgn *apokalyptiek* !!

  Nietes. Zij krijgen niet van godswege een blik in de tijd van het einde, maar in de tijd van toen. Zij kaartten toen ondubbelzinnig en keihard aan wat er in hun tijd mis was. Daar kunnen we een hoop van leren.

  jij leert dus, dat de bijbel : niet het woord van God is,

  Nietes. Dat wil zeggen: ik leer hen dat niet zozeer. Ik vertel de verhalen van de Bijbel die over daar en daar gaan en leg die op ons leven. Maar woord van God klinkt wel heel erg massief. Niet dat de Bijbel van kaft tot kaft onfeilbaar zou zijn. Maar wel dat door het herlezen en hervertellen van die bijbelverhalen God opnieuw aan het woord komt.

  en dat de profeten maar wat uit hun duim zogen ?

  Nietes. Ze zogen niets uit hun duim maar ze deden hun doppen goed open en zeiden keihard wat ze in hun tijd niet vonden deugen. En zeiden daar ook nog eens bij dat ze dat in Gods naam deden.

  — kortom : je zegt dus tegen je toehoorders, dat ze NIET moeten geloven …!?

  Nietes. Ik ben me bewust dat dat wel eens mijn zwakke plek is (geweest), vooral omdat er zoveel onzin over de Bijbel wordt verteld (wat ik helaas ook in jouw bijdragen zie). Maar ik heb ten aanzien van mijn diensten volgens mij behoorlijk bijgeleerd zodat mijn theologie niet meer de theologie van een niet-machine is.

 165. bramvandijk zegt :

  @Aart

  theologie van een niet-machine

  Dat is een goeie! En waarschijnlijk een noodzakelijke fase als je de wél waardevolle delen wil behouden…

 166. Aart zegt :

  @bram: zo had ik ‘m nog niet bekeken.

 167. Sermon8 zegt :

  @Hero

  Bedankt en reactie staat er ook weer.

  Ok, je reactie naar Aart begrijp ik volkomen.
  7 .. 6.. 5..

  Maar eh, God’s Woord komt niet alleen via/door profeten tot de mensen.
  Da’s volgens míjn referentiekader nooit zo geweest.
  Oh, dat kan ook anders gezegd worden;
  da’s volgens míjn referentiekader nooit anders geweest.
  hmm … 🙂 nou, ik zeg ook maar wat hoor.

  Ds Aart C. Veldhuizen 🙂 is geen profeet, Pittig is geen profeet, het stikt hier van de niet-profeten (én waarlijke profeten), die van fundamentalisitisch tot en met tamelijk los van God humanistisch of filosofisch (ikke) weldegelijk “het Woord van God tot de mensen brengen”.

 168. Sermon8 zegt :

  @Ds Aart C. Veldhuizen
  🙂 🙂

  jeetje! Wat kunt U de beest (9.9.9. he) uithangen zeg!

  Moet even bijkomen.
  En dan ga ik nu mijn onzichtbare hondje nog even uitlaten voor ik weer aan de bak moet.
  ’t hondje heb ik al sinds MP’s Holy Grail (ja, ik heb behoorlijk wat spiegelneuronen).
  Een West Highland terrier, grasgroen met een schofthoogte van 12 cm en ze heet Herodes. Heerlijk, zo zonder plastic zakjes en riem.

  Fijne dag verder allemaal

 169. Sermon8 zegt :

  @Pittig
  Uw invloed reikt nogal ver ..

  Ik hoorde vanochtend (tijdens het scheren) bij Ochtendspits (dat is toch geen satirische nieuwsdienst of zo he?), dat de Nederlandse Defensie haar tanks en masse van de hand gaat doen en waarschijnlijk terug gaat naar paarden.
  1. Paarden zijn toch duurder dan onze tanks?
  2. Zou dat ras van Monthy Python een haalbaarder optie kunnen zijn?

 170. Profeet zegt :

  @sermon … de bijbel zegt ons inderdaad, dat ( wereldwijd ) de tanks zullen worden vervangen door : paarden ?

 171. adrie streefland zegt :

  @ aafke @moniek @sermon8

  Jullie stalkgedrag baart grote zorgen. Aafke en Moniek drinken cassis van Hero; neem een huismerk van Appie of zo, maar laat die jongen los; soms allebei een blauwtje gelopen bij hem??
  Maar sermon 8 is echt een triest geval; je hond naar Hero benoemen; pathetic zeg; misschienn kunnen we een collectieve behandeling aanvragen bij GGZ????

 172. Profeet zegt :

  @dominee Aart … het is juist wat ik reeds vermoedde : je hebt de zogeheten *bijbel-kritiek* van je vrijzinnige hoogleeraars, iets te klakkeloos geaccepteerd, zonder die bijbel ook maar ‘ns zelf goed te lezen — hier effe wat feiten … zomaar ’n greep >

  Daniel 11:35 + 11:40 + 12:4 + 12:9 “… de eindtijd …”
  Daniel 8:17 “… versta, mensenkind, dat het gezicht doelt op de tijd van het einde …”
  Daniel 10:14 “… wat uw volk in het laatst der dagen overkomen zal ; want wederom is het een gezicht aangaande de toekomst …”
  Daniel 11:27 “… want nog toeft het einde tot de vastgestelde tijd …”
  Daniel 12:13 “… gij zult rusten en opstaan tot uw bestemming aan het einde der dagen …”
  Ezechiel 12:27 “… het gezicht dat hij schouwt, heeft betrekking op een verwijderde toekomst, en hij profeteert aangaande verre tijden …”
  Ezechiel 21:25 + 21:29 + 35:5 “… ten tijde van de eindafrekening …”
  Habakuk 2:3 “… wel wacht het gezicht nog tot de bestemde tijd, maar het spoedt zich zonder falen naar het einde …”
  Jesaja 2:2 + Jeremia 23:20 + 30:24 + 48:47 + 49:39 + Micha 4:1 “… het laatst der dagen …”
  Jesaja 13:9 “… de dag des Heren [22x] komt, meedogenloos, met verbolgenheid en brandende toorn, om de aarde tot een woestenij te maken, en al haar zondaars te verdelgen …”
  Zephanja 1:18 “… de dag van de verbolgenheid des Heeren — door het vuur van zijn naijver zal de ganse aarde verteerd worden, want vernietiging, ja, een verschrikkelijk einde zal Hij alle inwoners der aarde bereiden …”

  NB > een leuk vooruitzicht ?… er komt nog meer !!

 173. aafke zegt :

  @GG
  Hebben jullie binnenkort weer een vergadering gepland voor een discussie over trollen, banners en gebanden….
  Ik wil ruilen: Bitterlemon de Profeet voor RH
  Nu pittig weer rustig geworden is en RH ook een tijd van overmatige stress met zijn LEAP-server heeft gehad moet hun GG contact altijd beter zijn dan de amateurprofetien

 174. aafke zegt :

  @Ser
  Ik ben trots op je.
  Je teksten zijn begrijpelijker geworden door dat aftellen en de rust die je blijkbaar neemt…
  Met mijn post hierboven ontneem ik je mogelijk een nieuwe vriend. Niet persoonlijk bedoeld.
  Geef mij RH maar…

 175. aafke zegt :

  @Ser
  Je ziet het, als je aardig blijft doen, gebruik ik een “koosnaampje” voor je.

 176. Pittig zegt :

  @ Aafke

  Ik zie het verschil niet zo tussen Streefland, Profeet en RH. Ze weten het allemaal zóóó zeker.

 177. aafke zegt :

  @pittig
  Je hebt natuurlijk gelijk, maar de Profeet is niet te stuiten, die wordt ook niet narrig, die blijft maar doorgaan met onzinnige teksten waar ik in elk geval geen touw aan vast kan knopen.
  Die Ruben Hadders werd tenminste nog eens razend, link of listig. Met hem kon je het oneens zijn, maar hij stond voor zijn zaak en dat kan ik waarderen.

 178. Profeet zegt :

  @dominee Aart … nog effe dit hier :

  dat door het herlezen en hervertellen van die bijbelverhalen God opnieuw aan het woord komt

  dus … het her`lezen, en her`vertellen, van verhalen, zou maken dat : “”God spreekt”” ? -( ook zonder dat God werkelijk gesproken had ? )- hier komt dan wel ’n flinke dosis *interpretatie* uit de mouw geschud … *interpretatie* welk dus wordt voorzien van het predikaat : “”God”” — tenslotte zal men ‘r nog stellig aan toevoegen, dat : “”God [slechts] spreekt””, via de academisch gevormde leeraar danwel predikant ? — ja, tot die kwade dag, waarop de laatste PKN’er : het licht mag uitdoen … alsook die computer met daarop dat mooie *leden registratie systeem* — snap je ? — had het dan voor de kerk niet beter geweest, indien de echte! profeten hadden gesproken ?

 179. aafke zegt :

  @Profeet
  Is je laatste post een interpretatie of een profetie….?

 180. Aart zegt :

  @profeet: neem me niet kwalijk dat ik gestudeerd heb, ik ellendig mens. Het leed is geschied, ik kan dat verder ook niet meer verhelpen. Ik ben besmet en aan de toorn der @profeet en van wie weet nog meer. onderworpen. Miskotte noemt dat trouwens het nadeel van de boekdrukkunst, dat nu zomaar iedereen een zooi Bijbelverzen op een rij kan zetten zonder te weten hoe dat met die klepel zit.

  Omdat ik niet anders kan, toch maar een paar studentikoze opmerkingen:
  1. Je noemt Daniël. Dat is geen profeet. Het boek Daniël valt onder de Geschriften. Chetoebim.
  2. Verder zijn er natuurlijk wel wat teksten bij de profeten te vinden die over iets in de toekomst lijken te gaan, maar meestal gaan die verzen daadwerkelijk over iets in het toenmalige nu. Zo verwijst de dag des HEREN in Jesaja 13 overduidelijk naar de dreigende ballingschap onder Babel die voor de deur staat. Die dreiging voelde de profeet op zijn klompen aankomen.

  Verder vind ik het wat te dolletjes om op elk vers in te gaan, niet alleen ook omdat ik het gevoel heb dat ik je dan telkens aan het ‘poorten’ ben. Want ik merk dat ik ook behoorlijk kriegelig aan het worden ben met het afwijzen van alle kennis en onder kritiek stellen van universitair theologisch onderricht. Ik voor mij laat mijn fiets met het oog op mijn komende fietsvakantie toch liever nakijken door iemand die daarvoor geleerd heeft, in plaats van door iemand die er met drie andere broeders omheen gaat zitten bidden onder het aanroepen van wat teksten uit de heilige Schrift. Maar ach ja, ieder zo zijn eigen keuze.

 181. Aart zegt :

  @profeet:

  Dus God heeft alleen toen gesproken, massief en letterlijk, in letters? En spreekt nu dus niet meer?

  ja, tot die kwade dag, waarop de laatste PKN’er : het licht mag uitdoen … alsook die computer met daarop dat mooie *leden registratie systeem* — snap je ? — had het dan voor de kerk niet beter geweest, indien de echte! profeten hadden gesproken ?

  Sorry, maar jij bent de echte profeet, tenminste, zo profileer je je hier. En tegen de echte profeet kan ik niet op. Twee problemen zijn er daar toch wel bij:
  1. jij beweert dat van jezelf
  2. en dan lees ik op jouw site dat de echte profeet maar met een kleine kerk achter blijft, terwijl je de PKN verwijt dat we klein worden.

  Ik snap er geen bal meer van.

 182. adrie streefland zegt :

  @profeet @aart

  De 70 jaarweken van Daniël begonnen op 31 oktober 1517 toen Luther zijn 95 zilverlingen op de kerkdeur spijkerde; dat had hij afgekeken van Judas; en eindigden op 777; 7 juli 2007; met het Moto Proprio Summarum Pontificum van Ben XVI.
  Naar de Joodse traditie volgt na elke 7; resp. 49; en dus ook na 490 jaar een periode van bezinning;
  dus vanaf 2007 een periode van 10 jaar bezinning naar 2017; naar REFO500 en Fatima 2017.

  Ook weer volgens Daniël is Luther de Anti-Crist omdat hij het dagelijks Misoffer staakte. Versta//vertaal eens de gebeurtenissen van alledag; stelletje amateurs, inplaats je bijbelkennis te etaleren… ik ben weer eens weg, dat gehannes; of moet ik dat gehadders zeggen………..doei.

 183. adrie streefland zegt :

  Om de Aarde te veroveren heeft Lucifer een nick-name; een pseudoniem aangenomen; in de persoon van Luther; als je hun namen samenvoegt krijg je LUTHCIFER. Heel eenvoedig en uiterst listig; respect brother……….

 184. adrie streefland zegt :

  De boom waaronder Luther zijn valse roeping kreeg is dezelfde boom waaraan Judas zich verhing.

  De ingewanden van Judas puilden uit; gelijk de val in de degen van Luther en zijn opgelopen buikwond.

  Leer de exegese van de tijd te verstaan…….

 185. adrie streefland zegt :

  Nog steeds trek in REFO500……..????????

 186. aafke zegt :

  Here(n) verlos ons van Adrie Streefland.
  Wat ben je allemaal aan het bazelen vriend.
  Zijn de pillen weer op?

 187. Jan-Peter zegt :

  @Adrie: misschien een rare vraag, maar kijk je weleens wie is de mol?

 188. Aart zegt :

  @adrie:
  Eveneens volgens Daniël moet ik nu dadelijk in de keuken aan het werk. Want zoals Ezechiël al profeteerde is mijn vrouw een paar dagen op cursus en omdat Prediker me adviseert me niet teveel met ledigheden bezig te houden omdat Jeremia dan weer begint te Klaagliederen volg ik niet het advies van Hosea op om met de hoer van Babylon in zee te gaan, maar als Haggaï te gaan koken met een beetje van maggi en een beetje van mezelf en niet nader op de beweringen van je in te gaan.

  En zeg nu niet dat mijn relaas hierboven onzinnig is. Ik durf zelfs de bewering aan dat er in mijn relaas hierboven meer waarheid te vinden is dan in de beweringen van jou hierboven.

  Overigens zal de stad binnen veertig dagen worden omgekeerd. Dat dan weer wel.

 189. aafke zegt :

  @Aart
  Ben nu wel benieuwd of Micha nog wat te mauwen had…?

 190. Aart zegt :

  @aafke:
  Micha kwam later binnen. Hij kwam van het land. Hij vroeg wat ik maakte, want hij had wel wat trek in koeien van Basan en ik had niet van dat rode rode daar. Maar ja, ik ben vegetariër, van het type vleesch noch visch. Wat dat betreft hoor ik volgens Paulus tot de zwakken (Romeinen 14:2), dat wil ik @profeet en (alias?) @adrie streefland wel nageven. Ik hoop dat zij dan ook overeenkomstig de voorschriften van Paulus in Rom.14:13-14 met mij omgaan en omgekeerd ik zo met hen.

  De produkten van het land smaakten overigens erg lekker èn …….. de rook ging recht omhoog!

 191. Aart zegt :

  @adrie:
  Het eten heeft me weer wat inspiratie gegeven (dat is het voordeel van louter plantaardig eten!) en ik keek even op je site. Ik zie dat je je baseert op de mooie data zoals 8-8-8 en 7-7-7 en 9-9-9 en 2-2-2. En zo reken je dan terug naar Daniël of Daniël naar die data, dat weet ik zo niet.
  Het is echter mogelijk dat je een ernstige fout gemaakt hebt waar ik je toch even op wil wijzen. Je hebt namelijk over het hoofd gezien dat Jezus in het jaar 6 à 7 voor 0 is geboren. Dat heb ik niet van de besmette universiteit, maar dat wordt al eeuwen lang door algemeen aangenomen. Toen Constantijn de Grote de jaartelling wilde laten beginnen bij de geboorte van Jezus, heeft hij dat jaar op 0 gezet. Men heeft toen echter het verkeerde jaar genomen. Dat wil zeggen dat we nu dus in werkelijkheid al in 2017 of 2018 zijn. 8-8-8 is dus in werkelijkheid 8-8-15/16 geweest, en 9-9-9 was dus in werkelijkheid 9-9-16/17. Dat is dus een groot probleem voor je puzzelproject, want dan moet de aarde volgens jou al vergaan zijn. Dat zou bijzonder sneu zijn, want dan zat je als Jona te kijken naar iets dat zou gebeuren, maar dan gebeurde dat helemaal niet. ’t Moet niet nog ingewikkelder worden allemaal, want dat weet God het ook niet meer.
  Goh, wat naar allemaal. Stel je voor dat dadelijk de aarde helemaal niet vergaat zoals ook Ninevé niet werd omgekeerd en God alweer genade voor recht laat gelden. Ik hoop dat je deze feiten wat aankan en dat je niet als Jona in een grote profetencrisis terecht komt.

  Maar alle gekheid op een stokje: het lijkt me toch echt onzin dat voorspellen van wanneer iets gebeuren gaat. Ik begrijp dan bovendien niet waarom God niet gewoon een spoorboekje had geopenbaard. Wij mensen zijn namelijk niet zo goed in rekenen. En al helemaal niet als de Schriften daar niet voor bedoeld zijn…..

 192. Profeet zegt :

  @aafke … nee, gewoon ’n lesje bijbelkennis !!

 193. Sermon8 zegt :

  @Adrie Streefland
  schrap mij maar voor dat stalken.
  Naar mijn mening heb ik een goede verstandhouding met Hero. Voor mij in elk geval niet onplezierig. Ik heb ‘m iets beloofd en ik kan die belofte met het grootste gemak nakomen.

  En dat van Hero – Herodes; goed lezen wat ik schrijf aub. Ten tijde dat The Holy Grail het levenslicht zag en ik mijn grasgroene hondje kocht, was Hero volgens mij nog vloeibaar.

  Denk om je hart

  … 3.. 2..

 194. Profeet zegt :

  Daniël. Dat is geen profeet. Het boek Daniël valt onder de Geschriften. Chetoebim

  @dominee Aart … de joodse indeling van de TeNach, is niet geldig voor het christendom — dus : Daniel = een profeet !!

  Zo verwijst de dag des HEREN in Jesaja 13 overduidelijk naar de dreigende ballingschap onder Babel

  nee !!… het verwijst naar de nu komende of #2e ballingschap, in het Babylon van de anti`christ — kortom : eindtijd ….

  NB > bij die hoogleeraars welke jou hebben opgeleid, had je volgens mij zelfs : na #3 glazen whisky nog … cum`laude kunnen afstuderen ?

 195. Sermon8 zegt :

  @Aafke
  thanx.
  Ach, ik ben nog een beetje kneedbaar en zolang ik dat in me voel, kan ik dat maar ten volste benutten. En dan het geluk van de wereld hebben om op tijd in m’n GG-leven de juiste tips toegestopt te krijgen. Ik blijf dus nog wel een tijdje “lurken”.

  Niet ónaardig zijn scheelt al een jas.

  Hero en ik zullen hoogstwaarschijnlijk geen dikke vrienden worden. We accepteren elkaar als in de kern van onze boodschappen “gelijkgezind” maar in stijl en toon te sterk verschillend voor dikke vrienden. Da’s toch ook goed? ja.

 196. Sermon8 zegt :

  @Ds Aart (17 maart, 2011 at 2:30 pm)

  het moest er een keer van komen, maar hier is mijn eerste stevige verweer tegen één van Uw stelligheden:
  de klomp’n bin’n niet van toewn en daer!

 197. Profeet zegt :

  God heeft alleen toen gesproken, massief en letterlijk, in letters? En spreekt nu dus niet meer?

  Exodus 31:18 “… en Hij gaf aan Mozes, toen Hij geeindigd had met hem te spreken op de berg Sinai, de twee tafelen der getuigenis, tafelen van steen, beschreven door de vinger Gods {32:16} de tafelen waren het werk Gods en het schrift was het schrift Gods, op de tafelen gegrift …”

  En nu ?… schrijft God : in de *stenen tafel van mijn hart* 😉

  dan lees ik op jouw site dat de echte profeet maar met een kleine kerk achter blijft, terwijl je de PKN verwijt dat we klein worden

  in genoemde doorgeving, betekent *klein* = niet grotesk -( dwz : er wordt geen tijd verdaan met onzin & reklame ….
  |
  doch bij de PKN, betekent *klein* = verdwijnt geheel ….

  PS > breng je fiets naar een goede! fietsenmaker, svp ….

 198. Aart zegt :

  @profeet:
  Welles? Nee, nietes!

  Wat hebben we toch een bijzonder interessante discussie.

  Verder: man, ik weet bijna niet meer wat ik van die hoogleraren heb geleerd. Maar ben nog wel dagelijks aan de studie. Gewoon zelf voor mijn werk: werken vanuit de hebreeuwse en de griekse bijbel.

  En je heerlijkste stelling is natuurlijk dat de joodse indeling van de tenach niet geldt voor christenen. Schaf dan het hele oude testament maar af, want dat is Joods. En schaf dan Jezus ook maar af, want dat was ook een Jood. Dat is de uiteindelijke consequentie van je denken.

  Van mij mag je allemaal. Maar bestempel mij dan niet van het verkopen van flauwekul.

 199. Profeet zegt :

  @sermon … ’t is OK !!

 200. Aart zegt :

  sermon8:
  kan er misschien een ondertiteling bij? Ik snap ‘m niet.

 201. Aart zegt :

  @profeet:
  zei je doorgeving?
  Vertel!

  En dan moeten wij natuurlijk zwijgen. Op een doorgeving hebben we natuurlijk niets in te brengen. U spreekt dan Ex Cathedra. Bloedlink vind ik dat, weet je dat? Want je bent dan als de Heer zelf.

  Ik moet het gewoon doen met Hebreeuwse en Griekse woorden uit zoiets dat we Bijbel noemen.

 202. Profeet zegt :

  @dominee Aart … de hedendaagse joodse cultuur & haar opvattingen, zijn pas ontstaan : NA de verwoesting van de Tempel, in het jaar 70 — deze joodse opvattingen, gaan dus niet terug tot het oude verbond der oude israelieten, maar zijn een produkt van de vroege middeleeuwen ….

 203. Jan-Peter zegt :

  Als ons nageslacht al onze discussie’s zouden lezen, zouden ze ons dan voor gek verklaren?

 204. Aart zegt :

  @profeet: ja, zo kun je natuurlijk alles wegpraten….

  By the way: ik zat net even te googlen en zag dat je van alles hebt voorspeld over 2009. Dat we een boodschappenlijstje moesten downloaden omdat die produkten in 2009 anders te duur zouden worden. Toch jammer dat dat allemaal niet is uitgekomen. Net als de derde wereldoorlog die toen binnen een maand is voorspeld.

  Dan houd ik me toch liever vast aan wat ik in de loop der jaren aan kennis zelf heb opgedaan in plaats van naar ‘de profeet’ te luisteren.

 205. Dutch Hermit zegt :

  Dit is pas satire. Geniaal 😀

 206. Profeet zegt :

  @dominee Aart … niet *in 2009*, maar *vanaf 2009* — ’t was niet ’n profetie, maar : educatieve waarschuwing — kwam overigens wel (als profetie) uit, in bepaalde delen van de wereld, maar toen nog niet hier — heden echter, gaan ook hier de prijzen van bvb brandstof : ontwrichtend werken — mijn doel was dus : OM`denken …!!

  NB > nu die vorige nog …?

 207. Profeet zegt :

  dan moeten wij natuurlijk zwijgen. Op een doorgeving hebben we natuurlijk niets in te brengen

  @dominee Aart … de apostel Paulus zegt, dat wij zulks behoren te TOETSEN -( aan de inhoud van de bijbel, uiteraard ….

  Ik moet het gewoon doen met Hebreeuwse en Griekse woorden uit zoiets dat we Bijbel noemen

  hier ben je dan ook *leeraar* voor — je houdt je aan wat geschreven staat … dus de ON`betwiste feiten !! -( je kan nog switchen 😉

 208. Profeet zegt :

  @jan-peter … ja, ik denk van wel 😉

 209. Aart zegt :

  @profeet:
  Je gaat niet op mijn bemerking in. Ik vind het bloedlink als iemand beweert dat hij profeet is en ingevingen van God krijgt. Dat heeft al zo dikwijls geleden tot verdwazing, sectevorming e.d.
  Bovendien snap ik niet waarom je hier mee praat. Ik bedoel maar: je weet toch alles al? Je wilt niks van je mening ter discussie stellen, want je hebt een rechtstreeks lijntje van boven. Je bent onschendbaar, je gezag is naar je eigen overtuiging minstens net zo groot als dat van de heilige Schrift. Tenminste, als ik het zo op je sites zie. Dat vind ik bloedlink. En ook knap ongezond voor jezelf.

  Tot zover deze herderlijke vermaning.

 210. Aart zegt :

  Oef….. niet geleden tot maar geleid tot natuurlijk. Neem me niet kwalijk. Dat heb je als je met je andere oog naar het voetballen zit te kijken. Dat kan ik zonder ingeving van boven zomaar zien. Excuus.

 211. Jan-Peter zegt :

  @Aart: Is er een niet te missen voetbalwedstrijd op? 🙂

 212. Dutch Hermit zegt :

  Kan Hero niet een eigen rubriek krijgen hier op Goedgelovig? Een soort van ds. Van Pastoorkramp, maar dan profetisch. Lijkt me geweldig. Dan wel, als het even kan, het aantal leestekens door 8 delen 😀

 213. goedgelovig zegt :

  @aafke: En het volk riep: “Laat Hadders vrij! Kruisigt de Profeet!” 😉

 214. aafke zegt :

  @GG
  Jullie zijn wel erg Bijbelvast geworden…
  🙂

 215. Aart zegt :

  @GG:
  Nou, dat kruisigen hoeft van mij nu ook weer niet. Ik zing dit jaar de Matthaüspassion en moet dus tweemaal zingen “Lass ihm kreuzigen….”, de tweede keer een toontje hoger. Heftig.
  Nee, ik ben niet op kruistocht tegen ‘de profeet’, maar wil hem wel weerwoord geven. Want gezond is het allemaal niet.

 216. Aart zegt :

  @janpeter:
  Nou die wedstrijd is wel te missen inderdaad. Ik ben maar overgegaan naar de wedstrijd tegen de onttakeling van de kerncentrales, want die (wed)strijd is veel spannender…..

  Oef, wat klinkt dit pijnlijk, want wat is het gruwelijk wat daar gebeurt.

 217. Jan-Peter zegt :

  @Aart: denk je niet dat zijn eigen psyche sterker is als jouw weerwoord?

 218. Aart zegt :

  @jan-peter:
  Maakt me niet uit. De gestage druppel holt de steen uit.

 219. Profeet zegt :

  @dominee Aart … bedankt voor je herderlijke vermaning, want die is heus goed bedoeld 😉 maar ik moet soms een keuze maken uit de vloedgolf van herderlijke vermaningen, welke zo`al mijn richting uitkomen 😉 — in 1982, ben ik ooit heel voorzichtig begonnen, juist op verzoek van de ouderlingen in mijn kerk — doch toen ik mij niet geroepen voelde daar, om een clubje lastige profetessen te fileren, lieten deze ouderlingen mij terstond vallen — zo zie je maar, hoe dingen kunnen lopen …?

  PS > ik ben ‘r tenslotte : niet slechter van geworden ….

 220. Aart zegt :

  @profeet: fijn dat je mijn woorden hebben kunt. Want ik meen ze oprecht.

 221. Profeet zegt :

  [ off-topic ] : die ene beruchte japanse kerncentrale, was in 2008 reeds, AFgekeurd als zijnde totaal ONveilig, door het AtoomAgentschap in Wenen …!!

 222. engel zegt :

  @Aart,

  Het Montanisme is uiteindelijk na enkele eeuwen ook uitgeroeid..

 223. Aart zegt :

  @Profeet: inderdaad, het is te gek voor woorden. Ik pleit opnieuw voor het ontmantelen van alle kerncentrales. Als dat tot consuminderen leidt, is dat alleen maar winst.
  Kijk, dat noem ik nou een profetische tekst. En dan nog van mijzelf ook. Oef!

 224. moniek zegt :

  @Jan Peter

  Je zegt: Als ons nageslacht al onze discussie’s zouden lezen, zouden ze ons dan voor gek verklaren?

  Ik weet wel wie ze voor gek verklaren!! Is jammer voor de man, maar is niet anders. Ik leg me neer bij de onzin die er uitgebraakt wordt, want zeer bijbels is ook:
  “beantwoord een zot naar z’n dwaasheid”

 225. Aart zegt :

  @engel: inderdaad. Maar dat had voor mij niet gehoeven. Ik ben niet zo van het uitroeiende typ. Ik roei liever gewoon. Met riemen die ik heb.

 226. moniek zegt :

  @ jan peter
  je vraag: Als ons nageslacht al onze discussie’s zouden lezen, zouden ze ons dan voor gek verklaren?

  Ik weet zeker dat ze één iemand voor gek zullen verklaren. Is jammer voor de man, maar is niet anders. Ik neem de uitgebraakte onzin maar voor lief. Bijbels is ook:
  Beantwoord de zot naar z’n dwaasheid”

 227. engel zegt :

  @Aart,

  Voor de zuiverheid van het geloof is het wel beter dat de ketters uitgeroeid worden en hun boeken verbrand.

 228. Aart zegt :

  @engel: nou, daar doe ik dus niet aan mee. Ik vind dat bepaald niet in de lijn van Jezus.
  Het griezelige is daarbij ook nog eens dat er zoveel verkeerd gezien is. Zo was Luther anti-Joods, en liet Joodse boeken verbranden.

 229. Profeet zegt :

  @engel … uh, en de heksen dan ?

 230. engel zegt :

  @Profeet,
  Ik ben er niet van overtuigd dat dat (allemaal) heksen waren. Laten leven dus.

 231. Profeet zegt :

  @dominee Aart … die kerncentrales gaan straks ook allemaal stilgelegd worden -( ontmantelen duurt #42.000 jaar )- want de technologie laat ons aanstonds in de steek, en speciaal zulke risicovolle & vervuilende gruwels, passen niet`langer in de *duurzame maatschappij* welke ook aanstonds zal worden uitgeroepen door de wereldverbeteraars — kortom : wij gaan consu`MINDERen ….

 232. Jan-Peter zegt :

  @Aart: dus je bent wel van het woord keert nooit ledig terug?

 233. Profeet zegt :

  @engel … de zuiverheid van het geloof, of de zuiverheid van het ras ? -( ik hield je effe de spiegel voor 😉

 234. Aart zegt :

  @Jan-Peter: zeker, ik geloof in de kracht van het woord. En in dit geval mag je dat van mij gerust met een hoofdletter schrijven.

  @profeet: ik vermoed dat je weer in het profetisme schiet. Is dit ook een ingeving van boven? En of ik zo optimistisch ben als jij, weet ik niet. Trouwens vermoed ik dat jij de wereldverbeteraars ook weer verdacht vindt. Knap ingewikkeld toch als je profeet bent, lijkt me.

 235. Profeet zegt :

  vermoed ik dat jij de wereldverbeteraars ook weer verdacht vindt

  @dominee Aart … inderdaad — ze worden ‘r namelijk zelf niet! armer van — terwijl de kosten voor het verbeteren van de wereld, over onze ruggen gaan, zogezegd — ook willen ze (( de bijbel bevestigt ’t )) dat wij straks weer met pijl & boog, gaan schieten … zonder uitzicht op een duurzame vrede ?

 236. Aart zegt :

  @profeet: zie je wel, precies wat ik dacht!

 237. engel zegt :

  Is Aart onder de profeten……

 238. Aart zegt :

  @engel: zeker, maar nu eerst onder de wol. Nou ja, nog eventjes dan. Revolutionair nieuws vanuit de VN.

 239. Sermon8 zegt :

  @Aart (17 maart, 2011 at 2:30 pm)
  je schreef:
  “2. ….. Die dreiging voelde de profeet op zijn klompen aankomen”.

  Die hadden ze toen en daar niet …
  Sandalen of barrevoets

  Bij de weg, je bent nu al onvergetelijk. Respect!

 240. Ettje zegt :

  @Flipsonius; Had me even teruggetrokken uit het verbale geweld en las je reactie nu pas.
  Dank!! Sta ik nog steeds 100% achter, achter die tekst.

  Meer is er niet. Minder ook niet!

 241. Aart zegt :

  @engel: nee, die cursus ken ik niet. Wel de cursusleider. Hij zal het niet met me eens zijn. Hoe sympathiek de man ook is, hij zit altijd nog in de achterhoede (in zijn optiek) ‘te redden wat er te redden valt’.

 242. aafke zegt :

  De laatste 20 posts hebben mij enkele nieuwe feiten opgeleverd.

  Ds Aart is een druppelaar en de Profeet een knoertharde steen…

  Glorie en een fijne dag allemaal.

 243. Profeet zegt :

  @aafke >

  de Profeet een knoertharde steen

  maar wel eentje waarin God, zijn intenties grafeert ….

  NB >
  http://www.protestantsetheologischeuniversiteit.nl/generalinfo.aspx?lIntNavId=691&lIntEntityId=1400

  die lui zijn heus de weg kwijt, met hun pseudo`profetie — ze handelen puur, in de geest des tijds — van de belangrijke gave des onderscheids, hebben ze nog niet gehoord ….

 244. rob zegt :

  http://stripgenerator.com/strip/create/

  Hero treft voorbereidingen
  Onze profeet Hero is wel zo aardig om niet in beperkte eigen kring te prediken, maar ook voor het onbesnaarde GG publiek, en dat is heel sympathiek !!!!!!!!

 245. Profeet zegt :

  @rob > http://stripgenerator.com/strip/create/

  ‘k weet echt niet wat daar te zien is ? — alleen al van deze website, gaat mijn oude machine op tilt …!!

 246. aafke zegt :

  @profeet
  Je spreekt over gegraveerde intenties.
  Dat kun je zelf het beste weten.
  Van een afstand heb ik in elk geval de indruk dat je een paar flinke krassen op je ziel hebt opgelopen.

 247. adrie streefland zegt :

  aafke@exit sermon8@exit

  Met een klaagzang geeft aafke haar GG op: Fukuschima 1 under controle.
  Ook sermon 8 laat zich schrappen bij GG: Fukushima 2 under controle.

  Gezocht: The Fantastic 4; om ook Fukushima 3, 4, 5, en 6 under controle te brengen.

  Offer je GG op en schrijf wereldgeschiedenis; einde melt-down gevaar in Japan, past uitstekend in deze vastentijd……

 248. adrie streefland zegt :

  Promise: als 4 vrijwilligers hun GG willen opofferen is het ook adrie@exit…… grijp je kans…..

 249. Profeet zegt :

  @aafke >

  Van een afstand heb ik in elk geval de indruk dat je een paar flinke krassen op je ziel hebt opgelopen

  en … hoe is het met jou ? 😉

 250. adrie streefland zegt :

  Het is zelfs zo; dat als heden GG@exit gaat, het morgen houten dakpannen in Japan regent, al moest een typhoon ze diepvries uit Siberië ophalen; gij kleingelovige schare…..

 251. patrick zegt :

  Dit moet wel een van de zotse discussies zijn die ik op GG heb meegemaakt…

 252. adrie streefland zegt :

  adrie@exit

  Goed idee adrie; ik ga exit, ik wil bij de Fatastic 4 behoren; stel je voor; ik een wereldheld; tjoepie.
  Fukushima 3 under controle; voor mij ben je Fuckoshima geworden, ha ha…

 253. adrie streefland zegt :

  adrie@exit

  Beter nog:Fuckop-shima; wij christenen bepalen de wereldorde; roei je de walvissen uit; wegwezen uit je habitat; en als straks de toestand meester is bouw je een mooie Maria-Kerk in Sengai; als dank en eerbeteoon aan de kleingelovigen die de offers belangeloos brachten…..

 254. bramvandijk zegt :

  @patrick
  Inderdaad. Komt zo weggelopen uit Monty Python.

  Of zoiets…

 255. adrie streefland zegt :

  Wie is de Fukushima 4??
  Wie is de Fukushima 5??
  Wie is de Fukushima 6??

  3 Reality soaps tegelijk op GG; mis het niet!!!

 256. Pittig zegt :

  @ bramvandijk

  😀

  Het voelt inderdaad precies zo als in de Life of Brian — prophets filmpje…

  @ Patrick

  Dit moet wel een van de zotse discussies zijn die ik op GG heb meegemaakt…

  Amen, broeder, amen.

  @ bramvandijk en Patrick

  We kunnen natuurlijk altijd met de twee profeten mee gaan doen… If you can’t beat ‘em, join ‘em.

 257. adrie streefland zegt :

  pitig@exit?? BvD@exit?? Patrich@exit??

  Je beleeft het bij RTL-GG……..

 258. Aart zegt :

  @aafke: Ik heb niet de behoefte om na te blijven druppelen. Ik bedoel maar: ik wil geen druiper worden….

 259. patrick zegt :

  @Pittig mijn dank, ik hou me erbuiten…ik hou van satire, maar hier heb ik het niet zo mee.

 260. jona501 zegt :

  @GG

  Als senior-walvis en directe afstammeling van de Jonas walvis, verzoek ik U niet @exit te gaan. Wij hebben de jaarlijkse suïcide op de lage kusten dit jaar opgeschort en vieren onze tijdelijke betrekkelijke bescherming; en hopen op enige aanwas.
  Ofschoon het voor onze kudde vrij eenvoudig zou zijn om via onze loopt de spuitgaten uit het Fukushima compex koel te houden, verhindert ons Japan-trauma om, zonder vergaande toezeggingen; in actie te komen.
  Elke bemiddeling wordt op prijs gesteld; maar tot aan dat punt; gaarne de instabiele toestand handhaven; al was het alleen maar om wetenschappelijk onderzoek…….snap je??

 261. bramvandijk zegt :

  @Pittig

  Ik heb mijn profetische bijdragen hier en hier al gegeven.

 262. Sermon8 zegt :

  @Adrie Streefland (18 maart, 2011 at 11:17 am)

  volgens mij bén jij de “fantastic 4”. En jullie lullen behoorlijk door elkaar heen.

  Zó ziet voordringen binnen 1 schedel er dus uit.
  eh .. zó ziet het er van buiten dus uit 🙂

  Laat ik toegeven dat ik er graag om lach want met je meeleven helpt niet, zie ik.
  🙂 🙂

 263. Sermon8 zegt :

  @Aafke

  .. en water is sterker dan steen ..

  En tegenwoordig kunnen we met behulp van water in staal “graveren”. Van alles. Ook intenties.

  Ds Aart mag wat mij betreft doorgaan met druppelen en polijsten en helen. En da’s een profetie van mij; Als Hero het zelf wenst en blijft opzoeken.
  🙂

 264. aafke zegt :

  Ja Aart, ik zou er over gestopt zijn maar Sermon ziet toch een aanzienlijke rol voor je weggelegd in de heling van onze profeet bitterlemon….

 265. Sermon8 zegt :

  @Adrie Streefland

  Je ziet dat dat “druppelen” effect kan hebben.
  Als je het maar op één steen hoeft te laten vallen.

  Op meerdere stenen, zeker als die voortdurend in beweging zijn, zal dat vrijwel onmogelijk zijn.

  Druppelen, om te graveren, heeft in het geval van een modderstroom helemáál geen zin ..

 266. rob zegt :

  @profeet
  ik had een hele mooie strip voor je gemaakt, maar ook nogal haast +slaap vanmorgen, dus er is iets verkeerd gegaan vrees ik :(, misschien krijg ik de strip nog boven tafel, momentje

 267. Sermon8 zegt :

  @Aafke

  ge het toch waarlijk overál verstand van .. ook van beverages. Hilarisch is het om na te lezen.

  Wat minder “vulkanisch” dan Pittig en Aart, maar, geef ik weer toe, altoos getimed doel-treffend ..

  🙂

 268. Sermon8 zegt :

  die oubollig ogende woorden worden hier echt nog gebezigd. Vind ik, als overkanter, gewoon grappige taal.

  Eet smakelijk straks, fijne avond en weekend allemaal. Tot komende nacht weer.
  Kijk alweer uit naar wat er dan weer te gieren valt.
  Gieren is in dit geval lachen …

 269. Jan-Peter zegt :

  Hier een artikel op Habakuk.nu over Gods oordeel over Japan: http://www.habakuk.nu/content/index.php?option=com_content&task=view&id=1355&Itemid=1

 270. Aart zegt :

  @sermon en @aafke:
  nou ja, ik kan natuurlijk wel wat blijven druppelen, waar wil toch de gedachte verre van me houden dat ik het nu al aan mijn prostaat zou hebben.

  @Jan-Peter: dat is toch een kostelijke site die je aanhaalt. Ik begrijp dat de ramp in Japan een oordeel is over hun leven, zoals ook D66 nog een oordeel zal treffen. Ben ik even blij dat ik lid van GroenLinks ben.
  Wat denk je, zouden ze het minimaliseren van het CDA en het verliezen van zetels voor de Christenunie ook zien als een oordeel van God over hun goddeloze politiek. Wat ik trouwens van de Christenunie helemaal niet zou zeggen als ik God was. Maar ja, ik ben natuurlijk ook maar een heel gewone gemeentepredikant.

  Om nog even door te druppelen:

  Ik sprak een column in voor radio Fryslan voor a.s. zondagmorgen. Het gaat ook over het oordeel over Japan. Ik plak hem even hier onder:

  “Column voor Prélude, Radio Friesland, 20 maart 2011:

  Als je al als dominee een beetje actueel wilt zijn, heb je het druk. Want Bijbelverhalen gebeuren elke dag opnieuw.
  Misschien hebt u die reclame wel gezien waarbij er engelen uit de hemel vallen op het moment dat ze de geur van een speciale aftershave ruiken. Vallende engelen. Ze doen me denken aan die ene Bijbeltekst waarin de duivel wordt geschetst als een gevallen engel. Ik zou zeggen: koop die aftershave niet. Eén gevallen engel is al meer dan genoeg.

  En we hebben ook die massa mensen gezien, die woedend met hun schoen zwaaiden naar een dictator. Ook dat komt uit de Bijbel. “Op Edom werp Ik mijn schoen”, zo zingen een tweetal Psalmen. Die ik is God. God wil het onrecht niet. God is partijdig. Hij neemt het altijd voor de zwakke op.
  En toen volgde die burgeroorlog in Lybië. Opstandelingen roepen: “als Allah het wil”. Raar is dat. Want als mensen zich verzetten tegen een dictator, dan is dat toch juist de wil van God? God wil het onrecht toch niet?

  En toen kwam die ramp in Japan. Direct verschenen er berichten van christenen die zeggen dat die ramp een teken van God is. Tekenen der tijden. En ze verwijzen naar teksten uit de Bijbel. Nu mag iedereen de Bijbel natuurlijk lezen zoals men zelf wil, maar ik ben het daar als gelovige en als theoloog volstrekt niet mee eens. Ik lees de Bijbel niet als het grote voorspellingenboek, als een soort spoorboekje waarin je kunt opzoeken wanneer Jezus terug komt. En ik zie God ook niet als de veroorzaker van alle mogelijke ellende. Dat kwaad en die narigheid is er nu eenmaal. Zo gaat het er nu eenmaal aan toe in de werkelijkheid waarin wij leven. Ik moet denken aan een mevrouw die van de trap was gevallen. Ze vroeg me wat Gods bedoeling was van de nare val die ze had gemaakt. Ik antwoordde haar: “Had hij u dan een duwtje gegeven?” Verrast zei ze: “Nee, dat is waar ook. Ik ben gewoon van de trap gevallen.”

  En nu dan die kernramp in Japan. Ik ben altijd al tegen kernenergie geweest. Moet ik nu mijn stem laten horen als dominee? Mag ik me eigenlijk wel met politiek inlaten? Die vraag was ook nog in het nieuws: een open brief van negen dominees die zeggen dat het goed is dat de dominee politieke uitspraken doet. Ik zie mensen schrikken. “Nee, alsjeblieft, geen politiek op de kansel!” Maar wat een rare gedachte is dat toch, dat het in de kerk niet over politiek zou mogen gaan. De profeten doen niets anders. Ze kaarten aan wat zij als onrecht zien en roepen dat het anders moet. Johannes de Doper en Jezus al net zo. De kerk en de dominee moet haar stem laten horen, bijvoorbeeld als er steeds meer geluiden opkomen die gaan in de richting van vreemdelingenhaat. Ja, ik geloof vast en zeker dat de dominee partijdig moet zijn. Net zo partijdig als God zelf, die altijd voor de zwakke kiest.

  Als dat niet gebeurt, is de gevallen engel alsnog heer over ons leven.”

  Nou, als dat geen nieuwe gespreksronde op kan leveren, dan weet ik het niet meer.

 271. adrie streefland zegt :

  De inzendingstermijn voor @exit is verstreken.
  Helaas; slechts 3 GoedGelovige al dan niet gristenen hebben zich opgeofferd in een ultieme en heldhaftige poging Fukushima te helen; al dan niet met druppels water, en hun naam voor eeuwig te laten graveren in welke steen je maar wil.
  Tevens verstrijkt daarmee de ultieme mogelijkheid adrie in de door hemzelf gecreërde valkuil te duwen, om hem dan te kunnen bestempelen als een valse profeet; immers, Fukushima Melt nog steeds lekker door. Loosers………..
  Kan ik uit de buik van Jona501 komen; er zijn al genoeg buiksprekers op Comidian Channel…….
  Tijd voor weer eens wat nuttigs…doei…

 272. moniek zegt :

  @ Aart
  Dank voor je goede woorden, zijn een balsem voor de ziel tussen alle ongein die mensen hier neergooien.

 273. rob zegt :

  Ik begrijp niets van de berichten van Adrie.

 274. Pittig zegt :

  @ rob

  Strip over Hero 🙂

  Mooi dat je hem toch weer hebt kunnen vinden, of moest die weer overnieuw?

 275. Profeet zegt :

  @rob … dankjewel — alleen, op die website kan ik slechts de eerste`drie plaatjes lezen, en dan loopt mijn machine vast — kun je ‘m niet exporteren …?

 276. bramvandijk zegt :

  @Aart
  Groen Links FTW!

  Maar wat ik me wel afvraag. Hoe kijk jij aan tegen god als schepper? Als het echt zo is dat god deze aarde en alles heeft gemaakt inclusief plaattektoniek. Dan is god toch net zo verantwoordelijk voor aardbevingen en tsunami’s als een aannemer is voor flatgebouwen die instorten door een constructiefout?

  Hoe kun je aan de ene kant zeggen dat god alles gemaakt heeft en aan de andere kant dat dit soort dingen “gewoon gebeuren”?

 277. Pittig zegt :

  @ bramvandijk

  FTW = Fuck The What?

 278. rob zegt :

  @Pittig
  Was vergeten om op publish te klikken. Kan jij hem voor Hero hier neer zetten? Zijn Pc loopt vast (en hij zal niet meer investeren in een nieuwe omdat de stekker er straks toch uit gaat 😦

 279. Aart zegt :

  @bram: ik pretendeer niet een antwoord te hebben op een vraag waar men al sinds Job over na denk. Naar mijn bescheiden mening zou het een gotspe zijn als ik daar een antwoord op had.

 280. aafke zegt :

  @John
  Het plaatje van de mogelijke nieuwe Russische partner (in de link) zal voor de meeste mannelijke reageerders hier toch de uitleg van Pittig (ftw) meer geloofwaardig maken.

 281. bramvandijk zegt :

  @allen
  Ja, ik ben dus van de mening dat iets meer groen links goed zou zijn voor het land…

  @Aart
  Ja, het is inderdaad een eeuwenoude vraag en het ultieme antwoord erop bestaat waarschijnlijk niet. Maar toch, heeft dit dan helemaal geen invloed op je godsbeeld? Ben je zelf tevreden met erkennen dat je het ook niet weet en verder je godsbeeld te laten voor wat het is?

 282. Aart zegt :

  @bram: over GL zijn we het in elk geval al eens.

  Voor wat betreft het godsbeeld: ik geloof niet in een God die boven aan de touwtjes trekt en bepaalt waar er vandaag een tsunamietje moet komen en iemand kanker moet krijgen. Mensen zijn omgekeerd geen marionetten van een hemelse poppenspeler. Als je per sé van schepping zou willen spreken, is die schepping niet af. God is voor mij vooral een stem, een lokroep, een appèl en een nabijheid.

 283. bramvandijk zegt :

  @Aart
  Akkoord, lijkt mij niet meer dan terecht om afscheid te nemen van de god die alles in zijn handen houdt. Maar bedoel je te zeggen dat god voor jou eigenlijk helemaal geen schepper meer is? Is dat niet over het algemeen de basiseigenschap van god?

  En de schepping die niet af is, dat is toch ongeveer in lijn met Berkhof’s christelijk geloof? Dat voelt voor mij toch ook altijd een beetje als een kunstgreep. Maar ik ben dan ook opgevoed met het “god zag dat het goed was”. Lastig om dat er uit te krijgen. Zelfs als je niet meer in het bestaan van die beste man gelooft blijft hij nog die ene die alles goed had gemaakt 😉

 284. Aart zegt :

  @bram: voorop blijft nog altijd mijn al eerder uitgesproken dogma: ik snap geen bal van God maar vertrouw er op dat Hij mij een beetje begrijpt. Vandaar ook mijn eerdere aarzeling om op je vraag in te gaan.
  Schepping in de zin van ooit lang geleden is voor mij alleen maar vaag en theoretisch. In mijn vrome momenten – en in meditatiesessies en zo – kan ik Hem zien als degene die mij de adem in blies. En dat is volgens mij ook de basis van al die scheppingsverhalen (die in mijn ogen ook echt scheppingsverhàlen zijn): dat mij de adem ingeblazen is.

 285. biblo zegt :

  eindelijk weet ik wat ftw betekent (heb het nooit durven vragen)

 286. Aart zegt :

  @biblio: ik wist het ook niet. Lijkt me niet geschikt voor de afkorting van een politieke partij.

 287. Ettje zegt :

  @Aart; Om met Marten de Boer te spreken: U hebt mij wel eens meer verveeld dominee… Sorry, kan het niet in het Fries. 🙂

  Ook ik denk dat we alleen maar kunnen zeggen: we weten het niet, we snappen er geen bal van, tijd en toeval treft allen, nu zij, morgen wij, maar vertrouwen erop dat God onze wanhoop en zorgen erover begrijpt…

 288. Pittig zegt :

  @ John

  Ik kende alleen WTF. Wist niet dat er ook nog FTW was. OTOH: “Years ago, “FTW” used to have a very negative meaning: “f**k the world”.”… Maar nu is het dus heel positief! 🙂

 289. Pittig zegt :

  @ bramvandijk en Aart

  Is het niet zo dat zowel bramvandijk, Aart en Pittig met Ettje moeten zeggen dat we er geen bal van begrijpen. De zin van catastrofen is net zo’n mysterie voor een theïst als een atheïst.

  We blijken als mens veel totaal niet te begrijpen. Lees ook maar het indrukwekkende verhaal van Orpa bij een ander topic.

 290. Sermon8 zegt :

  @Pittig @GG

  heb net eerst het verhaal van Orpa zitten lezen. Poeh ..
  Is goed dat je ernaar verwijst. Ook voor haar en haar man.
  Ik heb inmiddels genoeg vertrouwen in een aantal reaguurders die op zulke plekken hun ondersteuning kunnen aanbieden. Voor mensen als Orpa zouden dit heel behulpzame plekken kunnen zijn om vanuit een relatief anonieme postitie zichzelf kunnen helpen herstellen en aan te sterken.
  Ik krijg hierdoor wel steeds meer respect en achting voor de manier waarop GG de site aanbiedt en controleert.
  Bewonderenswaardig.
  Ook jou reactie daar, Pittig.

 291. Sermon8 zegt :

  @Pittig @Hero (achteraan het stuk)

  Pittig, je zei 18 maart, 2011 at 11:55 pm:
  “De zin van catastrofen is net zo’n mysterie voor een theïst als een atheïst.”

  Ik heb juist leren begrijpen, dat “de zin” van een catastrofe nimmer een mysterie mag blíjven.

  Elke gelovige én gelovige weet dat hij/zij is gecreëerd als wel-beschouwend, wel-denkend en wel-handelend mens.

  Als zodanig mens leren wij ons zelf weten wat catastrofes zijn:
  in de 2e plaats is een catastrofe een gebeurtenis is die door de mens als catastrofe wordt gekwalificeerd. Een kwalificatie dus van de mens.

  In de 1ste plaats is een catastrofe een gebeurtenis
  die, naar de mening van de mens, die kwalificatie verdient.
  En dat kan dan een gebeurtenis van en in de natuur zijn, waarbij betrokkenheid van de mens in het geheel niet aan de orde is. De mens spreekt dan van een natuurramp. Met schade uitsluitend voor en aan die natuur.

  Zo’n rampzalige gebeurtenis in de natuurlijke omgeving van de mens –
  dat kan de natuur zelf zijn waar de mens zich in gevestigd heeft,
  maar dat kan ook een geheel door de mens gecreëerde omgeving zijn, zoals een beursvloer of een uiterwaarde of een space-shuttle of een zee-aquarium in een dierentuin, etc. –
  krijgt van de mens altijd de kwalificatie “catastrofe” vanwege het menselijke leed voor bij die ramp betrokken mensen.

  Nu “de zin” van dit al. Nog zo’n voortbrengsel van de menselijke geest (van God ontvangen!).
  Natuurlijk heeft elke catastrofe zin!

  De met welbeschouwendheid, weldenkendheid en welhandelen gecreëerde mens is het aan zijn/haar creatie verplicht om de zin van een catastrofe te zien. Om daarvan te leren en wijzer te worden in het beschouwen, denken en handelen.

  Ik sluit deze reactie voorlopig af met een gekopiëeerd stukje tekst uit een recente discussie tussen Hero en mij elders op de site.
  Ik ga er op voorhand van uit, dat ik Hero’s toestemming heb hiervoor.
  Het ging in die discussie vanzelfsprekend over “profeten”, maar het hier ingekopieëerde stukje bevat een enkele voorbeelden van recente “catastrofen”:

  “Spontane profeten” mogen we zien in gezinsleden of vrienden of collega’s, die je erop willen wijzen dat je, naar hun mening, je geld maar beter niet moet beleggen in “lucht” (huizenmarkt, crash 2007).
  We mogen ze zien in de 15 miljoen voetbalcoaches in Nederland, waarvan ik er één ben
  We mogen ze zien onder het kiezende volk en de gekozen bestuurders zelf bij het nemen van beslissingen waar megavarkensstallen, kassen, kerncentrales, woningbouw (in uiterwaarden), etc.
  We mogen ze zien in hen die vragen om strafwetten en maatregelen tegen diegenen die hun wiskundige genialiteit aan wenden door de “flash crash” op de financiële markten in 2008 te veroorzaken met het voordeel van 150m glasvezelkabel ten opzichte 300m van dezelfde kabel. De 0,5 m/s tijdsvoordeel bracht hen tesamen met “zich zelf belonende algorithmen”, die ze alleen nog maar konden controleren door de stekker eruit te halen, het voor hen lucratieve voordeel van het verschil tussen vraag en aanbod die op Wallstreet 2 volle seconden geldt.
  We mogen ze zien in de “tegen adviseurs” om wetenschappelijke onderzoekscentra op wiens rapporten je je beleid wenst te baseren ten aanzien van gewasbestrijdingsmiddelen, moet privatiseren of niet (Bleker, Wageningen, bijensterfte).
  Etcetera.

  Genoeg stof voor nadere reacties lijkt me.

 292. Sermon8 zegt :

  @Hoeder en Prediker Aart
  (da’s toch geen belediging he? Niet mijn intentie. Integendeel. Zie.)

  Je schreef 18 maart, 2011 at 5:45 pm onder meer: ” Moet ik nu mijn stem laten horen als dominee?”

  Ik breng graag “schoenmaker, blijf bij je leest” in beeld.
  Ben je geen politicus, dan doe je er goed aan je functie/taak niet te vervuilen met “politieke activiteit”.

  In je functie ben je echter wél een opinieleider. Die zijn gemeente kan onderhouden met zaken van belang die hen individueel en als gemeente wél aangaan én waar “de politiek” hen feitelijk in dient te beschermen.
  Die zaken van belang zijn dan in mijn optiek “moraal (in het politieke verhaal)”, “de mate en vorm waarin de politiek het algemene belang behartigt” en het “recht van het individu en de gemeenschap op inzicht in de politieke besluiten en de vorming ervan”.

  Voor je politiek wetende gehoor ben je dan een “stemmingmaker”, voor je politiek onwetende gehoor beteken je “verlichting” ( van “duisternis wegnemen”).

  Ben benieuwd wat je hiervan vind.

 293. Profeet zegt :

  @sermon … zelfs *spontane profeten*, zijn in de regel niet zo! “spontaan” — ze hebben reeds dingen opgemerkt, daarover nagedacht, zaken bestudeert, en feiten verzameld — dit geldt voor zowel de *klokkenluider* als wereldse profeet, alsook voor de gewone profeet in religieuze aangelegenheden, zeg maar ….

  Mijn conclusie >

  [A] : profeet = klokkenluider ….

  [B] : profetie = catastrofetheologie ….

 294. bramvandijk zegt :

  @Aart

  ik snap geen bal van God maar vertrouw er op dat Hij mij een beetje begrijpt.

  Mooi. Maar (ik blijf maar doorgaan) waar komt dat vaste vertrouwen dan vandaan? En heeft een tsunami meer of minder nog enige invloed op dat vertrouwen?

  Persoonlijk ga ik me toch afvragen of god zich echt wel bekommert om Bram van Dijk, als hij zovele andere mensen gewoon zomaar laat sterven. Ben ik (en met mij alle andere Nederlanders) beter dan al die Japanners? Dat lijkt mij een belachelijk idee.

  Dit roept op zijn minst vragen op over de eigenschappen van god. De ouderwetse trits alwetend, algoed en almachtig lijkt in ieder geval niet van toepassing op een dergelijke god.

 295. Aart zegt :

  @bram
  @sermon

  Ik moet zo weg, oefendag voor de Matthaüspassion waarin ik zing. Ik reageer later vandaag nog uitgebreid. Nu even snel naar Bramvandijk:

  Waarom kun je niet af van je idee dat God mensen laat sterven? Gooi die ouderwetse trits toch eens van je af man! Want dat idee zit je dwars. Als je dat weg haalt, het beeld van een God die aan de touwtjes trekt en mensen tot ‘stokpoppen’ maakt, komt er ruimte voor iets van vertrouwen in een God die nabij is in het gewone leven.
  En dat is meteen mijn antwoord op je vraag. Je hebt het over ‘dat vaste vertrouwen’ dat ik zou hebben. Welnu, dat vaste vertrouwen heb ik niet. Soms iets van vertrouwen, als een licht briesje in de rug.

  En naar Sermon: je trekt het hoeder/prediker en politicus uit elkaar. Dat wordt ook steeds naar de kerk geroepen: houd je maar bezig met de verticale vragen, laat de politiek maar aan ons over! Maar juist vanuit de theologie zijn er heel andere dingen over de politiek te zeggen dan ik bij (vooral) CDA en SGP zie. Ik zie een Jezus die zich naar zwakken buigt, die het Koninkrijk uitroept voor armen, gevangen en noem maar op. Dat staat haaks op de verharding en het roepen om zwaardere straffen, Nederland voor de Nederlanders etc. Daar heb ik juist als voorganger een taak in, om de verhalen niet dicht te laten gooien. Soms denk ik dat ‘de politiek’ dat wil, vaag nog wel ergens wetende dat die Bijbelverhalen een politieke kracht en boodschap in zich hebben met een kracht als een kernreactor. Welnu, waar opgeroepen wordt om de kerk zich als schoenmaker bij de eigen leest te laten houden, wordt een ontblote kernreactor met beton en ander zwaar geschud monddood gemaakt.

  Nee, ik blijf bij mijn laatste zin: waar dat gebeurt, is de gevallen engel alsnog Heer over ons leven.

  Maar nu stap ik op mijn fiets. Op naar Bolsward voor een hele dag Bach.

  Sermon

 296. Aart zegt :

  Nou, ik ben weer terug. Bach is weer even af voor vandaag. Mooi fietsweer!

  Volgens mij heb ik boven toch wel iedereen beantwoord. Zo niet, dan hoor ik het wel.

 297. Sermon8 zegt :

  @Profeet
  Dank je.
  Je wordt steeds duidelijker zo.

  Tot en met de klokkenluider is er niets mis met je betoog. Vind ik.

  CatastrofeTHEOLOGIE wil er bij mij alleen in als het satirisch bedoeld is.
  Maar dat is míjn onwil. Kun je met een gerust hart bij laten 🙂

 298. Sermon8 zegt :

  @Aart
  Dank voor je reactie.

  Op één klein detail na zeggen wij toch hetzelfde, lijkt me.
  Ik blijf namelijk bij mijn mening, dat je óf predikant bent óf politicus.

  Andere woorden dan:
  wij, sorry, jullie predikanten, als niet-politici, mogen, nee, móeten zich als opinileiders weldegelijk met de politiek bemoeien.
  Maar niet als “politici”.
  Dat zijn jullie/wij domweg niet omdat jullie/wij daarvoor én niet gestudeerd zijn én niet voor die positie gekozen zijn.

  We mogen alsjeblieft nooit vergeten, dat “de politiek” door de gehele samenleiving is vorm gegeven. En dat de politiek de gemeenschap ten dienste behoort te zijn. Dit is een Dawkins “meme”.
  Dawkins wijst ons erop, dat wanneer wij dát vergeten, de “meme”, de politiek in dit geval, dan een door zijn scheppers niet meer te beheersen eigen entiteit wordt. Dat is zelfdestructie welke wij als weldenkende mensen dienen te vermijden.
  We zijn nog niet te laat.

  Aangezien de politiek als entiteit/meme de aandacht daar zelf niet naar zal trekken, zie ik het als taak, verplichting van opinileiders om dat vanaf hun plaats, met hun middelen, wél te doen.

  Politiek is een instrument van de samenleving om de samenleving ten dienste te staan voor het welzijn van de samenleving. En niet andersom.

  Het hele verhaal wordt natuurlijk iets anders wanneer wij spreken van predikanten die ook nog een politieke bestuurspositie bekleden.
  Dat is dan een twee-petten verhaal.

 299. Sermon8 zegt :

  @bramvandijk @Aart

  bramvandijk, on 19 maart, 2011 at 8:52 am said:

  1. Persoonlijk ga ik me toch afvragen of god zich echt wel bekommert om Bram van Dijk,
  2. als hij zovele andere mensen gewoon zomaar laat sterven.
  3. Ben ik (en met mij alle andere Nederlanders) beter dan al die Japanners?
  4.Dit roept op zijn minst vragen op over de eigenschappen van god. De ouderwetse trits alwetend, algoed en almachtig lijkt in ieder geval niet van toepassing op een dergelijke god

  Niet eens zo willekeurig:
  ad 4 – “God is alwetend, algoed en almachtig”.
  Dit zijn de eigenschappen van God waarmee Hij Zijn Schepping heeft volbracht.
  Waarin ook de mens.
  “Naar zijn beeld”, dat mogen wij opvatten als “met dezelfde intelligentie en met het vermogen “te creëren”.

  De mensen zouden er goed aan doen, voor ons zelf, om het daar bij te laten.
  Echter, vanaf het tot bestaan komen van God en de mens heeft de mens niet anders gedaan om daar “eigenschappen” aan toe te voegen; God is ook afgunstig, wraaklustig, oorlogszuchtig, moorddadig, Hij trolt, is goh ook nog intrigant en een leugenaar die zijn afspraken niet nakomt, etcetera.
  Vanaf de eerste toevoeging heeft de mens daarmee de verwarring over zijn oorspronkelijke verbondenheid met God veroorzaakt en versterkt.

  Aan God, wie de mens heeft leren kennen met die alomvattende eigenschappen, hoeft de mens niet te twijfelen. Het enige waaraan de mens behoeft te twijfelen is zijn eigen begrip van God.

  God heeft de mens geschapen om zich zijn eigen leefwereld te scheppen. Zelf.
  En wanneer de mens daar fouten met voor de mens dramatische gevolgen bij maakt, dan heeft de mens dat aan zijn eigen handelen te danken en dient de mens zijn handelen daarop aan te passen om herhaling van drama’s zoveel en zo goed mogelijk te voorkomen.

  Ad 2 – God laat álles gebeuren. Leven én sterven. Maar niets leeft of sterft “zomaar”. Leven en sterven vinden plaats als gevolg ergens van, of om redenen, bedoeld en onbedoeld.

  Ad 3 – Waarom stel je je deze vraag? Heb je God dat horen zeggen? En stel je daarom de vraag “waarom?”?
  Word je hier in Nederland, zo ver van Japan, niet even hard getroffen door het menselijke leed daar?
  Ja dus. Het liefst wat je nu zou willen doen is daar naar toe om te helpen opruimen en verzorgen. Om hun leed te helpen verzachten en tegelijk jouw gevoel van onmacht te verminderen, niet?
  Gelijk naar een geheel andere kant:
  Probeer je even in de plaats van God te stellen. Je hebt een massa mensen om je heen en beziet samen de aarde. Je vraagt de mensen, waar ze het liefst zouden willen leven. Ze wijzen naar wat wij kennen als Japan. Je zult hoogstwaarschijnlijk zeggen: “om de dooie dood niet! Op zo’n eiland wat met elke schok van 9.0 op de schaal van Richter 2,5m opschuift over die rand van die 10,5 km diepe afgrond in zee?! Andere plek graag …”, niet?

  Ad 1 – God bekommert Zich om Zijn gehéle Schepping. Dat is inclusief Bram van Dijk.
  Of Bram moet zich buiten God’s Schepping willen plaatsen. Daar heeft God ook geen probleem mee (schrijf ik Hem toe). Maar dan moet Bram ook stoppen met zich af te vragen of God zich (nog) bekommert om Bram van Dijk.

  God bekommert zich dus ook om us Bram 🙂
  En jij mag ook een keer sterven. Ooit.

  (nee, dit is geen doodsbedreiging 🙂 )

 300. aafke zegt :

  Nou Bram dat is fijn wakker worden.
  Ik stel voor dat je nog even wacht met sterven.
  😉

 301. Aart zegt :

  @sermon8:
  Wees niet bang. Ik heb me tot dusver nog niet verkiesbaar gesteld voor mijn politieke partij. Achter de schermen ben ik wel actief. Maar wees dus gerust: stel dat ik me verkiesbaar stel en dan nog altijd gemeentepredikant ben, en stel dat ik dan de meerderheid van alle stemmen achter me krijg (wat natuurlijk zomaar zou kunnen) dan heb je gelijk en moet de andere pet af. Scheiding tussen kerk en staat is dat je niet èn de kerk bestuurt (al kan ik nou niet bepaald zeggen dat ik de kerk bestuur, maar goed) èn het land. Maar dat wil niet zeggen dat de dominee zich niet met politiek bemoeien mag. Integendeel. Zoals de schoenmaker zijn stem laat horen over de abominabele staat van de stoeptegels waardoor er telkens weer hakken en zolen van schoenen afbreken, zo mag de dominee haar stem laten horen als ze ziet dat er mensen de dupe worden van regeringsbeleid of het milieu/de schepping met voeten getreden wordt.

  Eigenlijk ben ik er best wel boos over dat de kerk wordt gezegd zich niet met politiek te bemoeien in het maatschappelijke veld. Ik laat me niet in hoek zetten.

 302. Aart zegt :

  @bram
  @sermon8

  Bram schreef:

  Persoonlijk ga ik me toch afvragen of god zich echt wel bekommert om Bram van Dijk, als hij zovele andere mensen gewoon zomaar laat sterven. Ben ik (en met mij alle andere Nederlanders) beter dan al die Japanners? Dat lijkt mij een belachelijk idee.
  Dit roept op zijn minst vragen op over de eigenschappen van god. De ouderwetse trits alwetend, algoed en almachtig lijkt in ieder geval niet van toepassing op een dergelijke god.

  Er van uitgaande dat Bram nog volop in leven is – en Sermon8 overigens ook – reageer ik toch ook nog even. Want Bram, je kreeg van ons beiden een totaal tegengesteld advies. In tegenstelling tot Sermon8 zou ik je oproepen om het beeld van “de ouderwetse trits alwetend, algoed en almachtig” los te laten. Je hebt te veel last van dat massieve godsbeeld. En dat drievoudige ‘al’ is meer Grieks/Hellenistisch dan bijbels. Laat het nu maar eens achter je. Dan komt er ruimte voor een godsbeeld dat beantwoord aan dynamiek. Zo is het mij tenminste wel vergaan.

 303. Sermon8 zegt :

  @Aart @Bram

  Aart, ik begrijp beide reacties hierboven van je volkomen. Ook de betekenissen ervan.
  Inderdaad een tegengesteld (en ongevraagd) advies aan Bram. Wat mij betreft kan die van mij zo aan de kant, want mijn punt daar is “óf óf”.
  Voor iemand die wil (blijven) geloven is jouw uitleg realistischer.

  Wat de “politiek” betreft zeggen wij volgens mij het zelfde en deel ik je standpunt.
  Laten we het erop houden, dat ik nog niet zo lang in Nederland woon. Ik leer, ik leer. Dank u.

  En natuurlijk wens ook ik Bram het langste leven dat ie zich maar wenst. In de beste gezondheid alleszins. Dat weet Bram allang van mij.

  Maar wat ik weer te laat door heb van Bram, is dat ie hier weer op een ondeugende manier “positief” aan het trollen is. Heel knap, zo zonder “vragen”.
  Wel weer leerzaam (en op deze manier zinvol).

  Een veer voor jou dit keer, Bram 🙂

 304. bramvandijk zegt :

  @Aart en sermon

  Ja, inderdaad, ik heb nog steeds een vrij ouderwets godsbeeld. Lastig om dat achter je te laten. Zelfs als je dan op een gegeven moment maar concludeert dat mijn godsbeeld niet naar een werkelijke god verwijst lijkt het wel makkelijker om dan maar te concluderen dat er geen god is, dan dat mijn godsbeeld moet worden aangepast.

  Alsof het woordje god opeens iets heel anders moet gaan betekenen. Alsof een tafel opeens iets is om op te zitten of zo…

  Hmmm… weer wat geleerd. Ik hou nu wel even op met vragen stellen 😉

  Sermon, begrijp ik nu goed dat god volgens jou wel goed en machtig is en wat al niet, maar desondanks alles gewoon maar zijn gang laat gaan? Daar kan ik me denk ik niet zo veel bij voorstellen. Zou ik mijn zoontje gewoon maar helemaal zijn gang laten gaan? Dat zou op zijn minst liefdeloos worden genoemd.

 305. Sermon8 zegt :

  @bramvandijk

  Van wat ik er van heb mogen leren te begrijpen probeer ik het als volgt te verwoorden.

  In mijn menselijke beleving van (een) God is het het meest zinvol om God God te laten, “onveranderlijk”. En met niets anders uit de vergankelijkheid te vergelijken, zelfs niet met “Zijn Zoon”. Laat staan met een tafel. Of met me zelf.

  Je weet dat ik al lang niet meer in een God geloof op de Abrahamische wijze. Als filosoof meen ik al lang te bergijpen wat de zin kan zijn van het geloof in een “Schepper van de Vergankelijkheid”, al dan niet geprojecteerd “buiten” de gelovende mens.

  Zonder zulk een “geloof” kan een mens óók “religieus” zijn en leven. Met dezelfde moraal en misschien wel meer dan bekend is van “geloven”.

  Vanuit die moraal kan ik je van harte aanbevelen je afzijdig te houden van zinloze pogingen om je als mens te vergelijken met de Scheppergod waarin je gelooft of wilt geloven.
  Ik kom het vaak tegen, dat mensen om uiteenlopende redenen in voorbeelden zoals jij die hier geeft met je zoontje, zich in de plaats van God proberen voor te stellen. Dat heeft geen enkele zin en het leidt alleen maar tot verwarring.

  Met alle respect voor je prestatie en de waardigheid van je zoontje, maar je kunt je als “(mede!!-) schepper” van je zoontje op geen enkele wijze vergelijken met je Scheppergod.

  En áls je zulks dan tóch wenst te doen, dan is het beste wat je voor jezelf kunt betekenen, te berusten in de daarbij duidelijker wordende verschillen.

  Ik weet het, je doet zulks niet uit arrogantie of hoogmoed. Meer onbewust en, dit zijn mijn woorden, vermoedelijk vanuit een gevoel van onmacht om iets te proberen te bevatten, wat je niet zo een-twee-drie lukt.

  Laat dit dan wel een keer een advies van mij zijn: tracht je in het vervolg te weerhouden van die onbedoelde vergelijking of (erger) vereenzelviging met je Scheppergod en tracht op zo’n moment te kiezen voor volharding in het trachten te aanvaarden van iets wat zich voor doet zoals het zich voor doet..

  Nee dus, als ouder dien je juist ononderbroken en heel dik boven op je kind(eren) te moeten zitten, is mijn herhaalde mening.
  Het liefst zoveel mogelijk “buiten beeld” wanneer je zoontje een keuze of beslissing aan het nemen is, want die moet natuurlijk voor zíjn beleving zoveel mogelijk van hem zelf komen.
  Maar verder dicht erop om in te kunnen grijpen wanneer je dat als ouder voelt te moeten doen of indien het kind er zelf om vraagt.

  Je gedachtengang is niet zo vreemd. We leven in een maatschappij waar je de ouders niet wilt tellen, die hun kinderen inderdaad liefdeloos volledig hun gang laten gaan.
  Onder het argument van dat zij “zelf hun eigen verantwoordelijkheden leren ontdekken”.
  Dank je de koekoek!
  Dit gaat te vaak ten koste van de kwaliteit van de ontwikkeling van andere kinderen!!
  Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan een wat “strakkere” ouder te hebben, mocht ik moeten kiezen uit uitersten.

  De betrokken wetenschappen laten ons in deze tijd juist weten, dat pas wanneer een mens fysiologisch volledig is uitgepuberd de levensfase aanbreekt voor stabilisering van de mentale vermogens en daarmee het beeld welke zij zich van de wereld vormen. En daarmee pas de fase voor échte “eigen” verantwoordelijkheid.
  Let wel, het criterium is “fysiologisch klaar met puberen zijn”.
  Beetje uitgewijd.

  Kern was en is:, nee, je bent niet God. Wees blij.

  Zelfs de Hindu’s bewaren dat voor het definitieve her-éénworden met God/ je oorspronkelijke verbondenheid met (je) God = “re-ligare”

 306. bramvandijk zegt :

  @sermon8

  Ik probeer even samen te vatten wat ik denk dat jij bedoelt te zeggen in 1 zin: “Wij kunnen god gewoon niet begrijpen”

  Misschien heb ik je gewoon verkeerd begrepen. Maar ik vind dit lastig te combineren met bijvoorbeeld deze eerdere uitspraak van je:

  God bekommert Zich om Zijn gehéle Schepping.

  Als wij zo anders zijn dan god, en hem niet kunnen begrijpen en zeker niet beoordelen naar menselijke maatstaven. Hoe kunnen we dan überhaupt nog iets zeggen over god? Betekent dat niet dat god irrelevant is?

 307. Sermon zegt :

  @bramvandijk @Pittig (detail *)

  ik beloof je niet meer ’s nachts te bestoken met van die enorme lelverhalen.
  Aafke heeft wederom gelijk; “lekker wakker worden zo”.

  Mijn 1ste zin is niet goed door je begrepen. Komt vermoed ik gewoon door mijn teveel aan woorden.
  Maar ik ben je dankbaar, dat je niet nu al afhaakt en me meer kansen gunt om het weldegelijk zinvolle punt alsog te proberen duidelijk maken.

  Nee, dat is niet de strekking. De strekking is juist dat wij mensen God wél kunnen leren begrijpen.
  (*) Pittig gaf laatst ook een lijstje van zaken waarover hij nog in onzekerheid verkeert. Eén van zijn vragen was “of wij God kunnen bevatten”.
  Ik wijd een beetje uit voor het vervolg.
  Voor jouw beeldvorming van waaruit ik redeneer: wat in de wijsbegeerte wel bekend staat als “pre-socrateriaans”. Wat er vandaag nog bruikbaar van is, aangevuld met al het “principiële” en “relevante”. Tot en met de dag van vandaag. Dus beslist niet “gedateerd”.

  Vanuit mijn optiek bied ik je als volgt ter overweging aan.
  Om je vragen te kunnen stellen aangaande de werken van (een) God, dient de vrager eerst een oprechte behoefte te hebben aan de voor hem welhaast voelbare, zinvolle rol van zo een God in zijn leven.

  In het denkraam waaraan jij je tracht “te ontworstelen tenzij”, zo komt het mij soms over, is de Scheppergod zonder twijfel te “bevatten”, te doorgronden. In ál zijn onderscheidbare facetten.
  Je dient die God wel een kans te geven zich te kunnen manifesteren als jouw God. (Let wel, ik zeg hier vervolgens níet, dat God zit te wachten op een door jou gegeven kans he)
  Wat daarvoor nodig is, is God steeds te ervaren zoals Die Zich manifesteert.
  Je zult zo ontdekken, dat God absoluut niet wisselvallig van aard is maar juist goddelijk consequent. Het ervaren van dit consequent zijn leidt via “vertrouwen” tot “blind vertrouwen” en uiteindelijk ook “(blind) geloven” in die consequente God.
  Mede hierom heet dit denkraam in wijsgerige termen “fenomenologisch existentialisme”, wat letterlijk vertaald mag worden tot “zien doet geloven”.

  Deze Scheppergod blijkt geen onderscheid te maken tussen een in weelde of in armoede geborene, tussen een Nederlander of een Japanner. De rijke en de arme, de Nederlander en de Japanner kunnen elk in hun eigen leefomgeving en leefomstandigheden exact dezelfde fouten maken. Even gelijk extreem: “wandel je niet met God”, in eenvoudiger psychologische termen “gebruik je je volle verstand niet voor je handelen”, dan roep je de problemen, soms “other acts of God” genoemd, over je af. De ene glijdt in een 10 km diepe waterravijn, de ander wordt van Nieuwdorp tot aan Aalten weggespoeld.
  Zowel de Japanner als de Nederlander kunnen getroffen worden door bestraald voedsel. Bla.

  Je Scheppergod heeft de gehele Vergankelijkheid geschapen, met de mens daarin.
  De mens naar Zijn beeld, dat is inclusief intelligentie en een creatieve vermogen.
  (ik gruwel overigens van de centrale gedachtengangen van de “ID”ers!! Geen enkele relatie daarmee leggen dus alsjeblieft)

  Stel je nogmaals in de plaats van je Scheppergod.
  Zie jij jezelf dan elke keer corrigeren bij een fout die zich in je schepping voordoet? Lekkere god, zo’n twijfelgod.
  Nee dus. Wij zijn volledig uitgerust om volledig ons zelf te blijven (met God te wandelen) bij het vallen en opstaan en groeien en steeds voortreffelijker worden.
  En dat vallen en opstaan en groeien en steeds voortreffelijker worden gaat net zo lang door tot je weer terug één word met God.

  Bezie nog een keer je analogie met je zoontje en wees er voor je zoontje (én je vrouw én jezelf en elke ander die je na aan het hart ligt) wanneer hij ergens echt niet meer op eigen houtje uit komt. “Immiteer” je God maar eens.
  Dat fietsen, dat leer je hem toch ook door hem ook gewoon op zijn smoeltje te laten gaan? Dat leert ie echt wel een keer af hoor. Je leert hem niets wanneer je na een keer vallen, dan maar een rubberbootje laat proberen en vervolgens een wifi-spel, etcetera. Je leert hem niets wanneer je dat fietsje net zolang vast houdt tot hij zelf een kind heeft die hij wil leren fietsen. Toch?
  Als analogiën/voorbeelden he.

  “Het beoordelen van God naar menselijke maatstaven”… zal ik hier nog wat van zeggen?
  Je ziet toch zelf dat God niet in menselijke maatstaven past. God past hooguit in goddelijke maatstaven. Maar die kunnen wij mensen dan weer niet hanteren.

  Ik denk ook dat wij als mensen niet bezig moeten willen zijn om God te proberen te beoordelen.
  Als een mens zich persé iets te zeggen wenst over God, dan doet die mens er goed aan zijn hersenen eerst te pijnigen met de juiste dingen die hij wenst te zeggen over God.
  En dan nog he.
  Daar heb je een steeds “voortreffelijker” gevuld referentiekader voor nodig. Een “open mind”.
  Anders verdoemt de mens zich zelf tot spiraliseren in zijn eigen beperkte innerlijke krochten en verwordt die tot gedrochten als Adrie Streefland waar niets scheppingswaardig meer uit komt.
  Uitwijding:
  ik noem bewust Hero en mijzelf hier niet omdat wij, elk in onze mate en elk op onze eigen wijze, ook al getoond hebben weldegelijk open te kunnen staan voor injecties van buiten onze persoonlijke “boxen”.

  Je laatste retorische “vraag”; maak het antwoord zelf maar een keer op. Ik heb daar alle vertrouwen in.
  Als die nu uitblijft, dan zal ik er nog wel een keer navraag over doen. Geen dreigement 🙂
  Ben benieuwd.
  Groets

 308. bramvandijk zegt :

  @Sermon8
  Een aantal dingen:

  Om je vragen te kunnen stellen aangaande de werken van (een) God, dient de vrager eerst een oprechte behoefte te hebben aan de voor hem welhaast voelbare, zinvolle rol van zo een God in zijn leven.

  Lijkt mij niet. In alle wetenschappelijke disciplines is juist het afstand nemen de eerste stap, om op die manier enige mate van objectiviteit te verkrijgen. Deze methodiek is vragen om problemen. Cirkelredenaties, inbeelding, gegevens interpreteren zodat ze overeenkomen met wat je vantevoren al wenst.

  Je zult zo ontdekken, dat God absoluut niet wisselvallig van aard is maar juist goddelijk consequent.

  Nou, ik zou zegen dat “de natuur” consequent is, de natuurwetten veranderen niet. Zijn ook vrij goed voorspelbaar.

  Maar god? Volgens de meeste verhalen over god (zoals bijvoorbeeld in de bijbel) is hij juist niet consequent. Kiest één volk uit dat hij speciaal behandelt. Maakt mensen en krijgt daar spijt van, stuurt een zondvloed en krijgt daar weer spijt van. En dan hebben we het nog niet over bijvoorbeeld de Griekse goden…

  Of zit jij meer op de lijn van Aristoteles’ onbewogen beweger?

  De mens naar Zijn beeld, dat is inclusief intelligentie en een creatieve vermogen.

  Hebben wij mensen met onze creatieve vermogens niet veeleer god geschapen naar ons eigen beeld?

  En dat vallen en opstaan en groeien en steeds voortreffelijker worden gaat net zo lang door tot je weer terug één word met God.

  Is dat een eufemisme voor doodgaan?

  Je ziet toch zelf dat God niet in menselijke maatstaven past. God past hooguit in goddelijke maatstaven. Maar die kunnen wij mensen dan weer niet hanteren.

  Waarom? Zijn wij dan toch niet naar gods eigen beeld geschapen? En zijn onze maatstaven echt zo afhankelijk van de mens? Is 2+2=4 alleen maar zo voor mensen? Is menselijk lijden alleen maar erg voor mensen? Kan dat god helemaal niets schelen?

  Dat is wel weer even genoeg…

 309. Sermon zegt :

  @bramvandijk
  Bram,
  een hele mooie, volle reactie van je.

  Mag ik weer “random” reageren?
  Het meest kernachtige namelijk wat ik in je reactie zie staan is dit:
  “Zijn wij dan toch niet naar gods eigen beeld geschapen?”

  Zo’n 30 jaar geleden nu heeft zich in mij de berusting post gevat van de vaststelling, dat “religie” en alles wat door dit woord wordt omvat een volledig voortbrengsel is van de menselijke geest.

  Ik heb een paar jaar nodig gehad om de wereld waarin ik leefde met die ogen te aanschouwen en te beleven.
  Ik zag onder meer voorbeelden, ook historische, van mensen met een gelijksoortige inzicht en levensbeschouwing, maar daarvan een grondhouding hadden gemaakt die volmaakt haaks stond op wat een samenleving nastreeft: harmonie en welzijn.
  Deze voorbeelden hadden gekozen (en kiezen nog steeds!) voor het parasiteren op alles wat de samenleving voortbrengt.
  Dit zou je de belichaming van het kwaad kunnen noemen.

  Ik koos het andere pad. En, hoe kan het ook anders, sloeg bij tijd en wijle door: té veel “moraalridder”. Tot en met mijn deelname hier op GG.

  Soms verwonderd terug kijkend, stel ik zelf vast, dat mijn toen veranderde inzicht/kijk op “de zin van religie voor de mens”, een nieuw en eveneens rustgevend inzicht aangaande religie bracht:
  voor “re-ligare” is niet persé een godsdienst of goden- of natuurverering nodig.

  Begin jaren ’80 ronde ik mijn studies Klassieke Wijsbegeerte en HBO Chemie-B af.
  Die leverden een een tamelijk “flexibel” idee op van “de oorsprong van dit alles”.
  Ik vind zowel in het idee van de (overigens niet inherente) “goddeloze” wetenschapper als van de (niet inherente) religieuze filosoof aangaande die oorsprong en de “voor het gemak van de mens” en en “de harmonie in de samenleving” alle rust die een mens zich maar kan gewaarworden.

  Dus, ja, de mens heeft zijn God naar zijn beeld geschapen …
  Let wel, ik kan dergelijke uitspraken alleen doen tegen mensen met een afdoende open mind, zoals jij (en Pittig en volgens mij ook Aart).
  Omdat het mijn intentie altijd is “mensen op geen enkele manier in verwarring te brengen”!!

  “Is dat een eufemisme voor doodgaan?”
  Jawel.
  Kijk, als je wat bewaard, dan heb je wat.
  Of:
  Als je alles weg gooit, dan heb je nooit wat.

  Voor dé Kerk is nagenoeg geheel verloren gegaan, wat door de Gnostiek en Hermetiek goed bewaard is gebleven.
  Hun weergave en uitleg van de “laatste leringen van Jezus aan een kleine groep van Zijn discipelen”, welke zij ook wel noemen “de dans van het AL”.
  Aan de hand van Zijn uiterst gedetaileerde beschrijving van “Zijn weg langs de Hemelen terug tot en met het heréénworden met Zijn Oorsprong”, is Zijn “laatste stap” die van uit de actuele Vergankelijkheid terug in de Onvergankelijkheid.
  Hij beschrijft de staat waarin Hij dan terech komt met “Stilte en Zwijgen” en noemt Zich Zelf dan nog “Aberamentho”.

  Ik kan hierin uitstekend de zin van religie voor de mens zien.
  En wanneer de spirituele arbeid teveel of te zwaar is voor een mens, en die mens wil persé “geloven”, dan is die mens alleen nog afhankelijk van een goede hoeder.

  ” Kan dat god helemaal niets schelen?”
  Begrijp je nu mijn denkwijze wanneer ik je hierover zeg, dat je hier bezig bent met vruchteloos trachten God een menselijke kwaliteit toe te schrijven?
  Niemand neemt je dat kwalijk. Tenslotte, je bent ook maar een mens toch? 🙂

  Maar serieus, nogmaals, ik “durf” dat niet tegen zoveel (gelovige) mensen te zeggen, stop alsjeblieft, in je eigen belang en dat van de God waar je volgens mij nog steeds heel graag in wilt geloven, met dat aan God toeschrijven van menselijke eigenschappen.
  God maakt geen onderscheid in de eigenschappen van Zijn Schepping. Bij rozen horen nu eenmaal doornen.
  Wij mensen houden alleen van de rozen en de doornen zijn ons een gruwel. Wij manipuleren de doornen genetisch weg!
  Nou, als dát het is wat je met je intelligentie en creativiteit wenst te doen, mens, ga die goddelijke gang van je!

  Vergeet dan ook niet aan DSM Geleen te denken
  als je sinds een paar dagen weet, dat er zich in de buurt van Roermond ook best wel eens een aardbeving van 7.0 op de schaal van Richter kán voordoen, die voor de regio Borsele niet al teveel kwaad zal hebben ….

  Nou, ja, voorlopig zijn wij de enige bekende intelligentie in het gehele universum, die zo in dat unviersum ingrijpt zoals wij dat doen. Dan is er niets mis met “de mens als maat”.
  Wat de mens daarbij echter nimmer uit het oog mag verliezen, is dat de mens, in en door God’s Schepping is voortgekomen uit dat universum en dát nimmer zal kunnen overstijgen. Ik wijs hier op Babel en 2 sterke vervelende eigenschappen van de mens: arrogantie en nalatigheid.

  Tenslotte voor nu:
  álles, maar dan ook álles wat de mens heeft (gehad) aan zijn beschrijvingen van en toeschrijvingen aan (zijn) God, is voortgekomen uit de geest van de mens.
  Je begrijpt dat ik vanuit mijn standpunt geen enkele boodschap kan hebben aan “door God geïnspireerd”. Mijn standpunt voorziet wel in de zin daarvan in te zien (voor gelovigen).

  Van de Abrahamische godsvereringen is het de Christelijke, waarin de “primitievere” personifiëring van de mens in haar Griekse goden, waarin een “verbeterde” voorzetting van die Griekse godenverering gezien wordt.
  Twee oorspronkelijk Griekse elementen zijn daarom sterk terug te vinden in de mythologie van het vroege Christendom:
  1. het element van de stervende en herrijzende god
  (Dionysos versus Jezus).
  De Griekse “Eleusis mysteriën” zijn al geëvolueerd tot een Osiris-Dionysos mythe door synthese met de de Egyptische Osiris-mythe);
  2. Nogmaals het Griekse “Eleusis mysterie” beschrijft de ontwikkelingsfasen van de menselijke geest in volledige analogie met de processen en procesfasen in de wijnbouw (vandaar Dionysos): het (*) zaadje van de druif gaat volledig verloren ten gunste van datgene wat het voortbrengt, de druivenplant. De “volledige metamorfose” hier is analoog met en gebruikt in de mythologie van het vroege (Griekse) Christendom: Jezus’ kruisdood
  was nodig om de Jood die hij daarvoor was, volledig af te leggen voor het volledig nieuwe : De Christos.

  Ik moet me, zul je bergijpen, ook altijd vreselijk inhouden wanneer ik hele polemieken en haarkloverij over Jezus’ vermeende uitspraken aangaand “het mosterdzaadje”, voorbij zie komen.
  Er zijn er, die door twijfel of gewoon wetenschappelijke nieuwsgierigheid, gekomen zijn op de mogelijkheid van een andere betekenis van die uitspraak/uitdrukking; “mosterd” kan heel goed mogelijk een verbastering zijn van “most”, een bekende fase in het wijnbouwproces.

  Ja, én Jezus zelf ook én Abraham waren zeer goed bekend met de diepste betekenissen van de “Eleusis mysteriën”.

  Volgens mij kan je hier lekker bij in slaap sukkelen.
  Het zij je van harte gegund.
  Groetjes

 310. patrick zegt :

  @Bram, zonder me in deze hele discussie te willen mengen: hoe kom je op het idee God met wetenschappelijke methodes te kunnen ontdekken?

 311. Sermon zegt :

  @bramvandijk
  Bram,
  nog even op het eerste in je laatste reactie.

  Een aantal dingen:

  Sermon: Om je vragen te kunnen stellen aangaande de werken van (een) God, dient de vrager eerst een oprechte behoefte te hebben aan de voor hem welhaast voelbare, zinvolle rol van zo een God in zijn leven.

  Bram: Lijkt mij niet. In alle wetenschappelijke disciplines is juist het afstand nemen de eerste stap, om op die manier enige mate van objectiviteit te verkrijgen. Deze methodiek is vragen om problemen. Cirkelredenaties, inbeelding, gegevens interpreteren zodat ze overeenkomen met wat je vantevoren al wenst.

  Geloof en wetenschap moeten we daarom ook gescheiden houden.
  Schoenmakers zei in zijn in 1911 uitgegeven boek “Crhistosophie” al, dat “wetenschap is niet meer dan ordinaire nieuwsgierigheid”. 🙂

  Ik heb het hier al eerder geschreven; wanneer je gelooft in een Scheppergod, dan zijn wetenschap en darwinisme en de hele rataplan gewoon “schone werken van God”.
  Nou, en laat de wetenschap dan maar komen met haar “gecontroleerde situaties” voor het bedrijven van “empirie”.

  Wanneer iemand ervoor kiest,
  naar aanleiding van een door de wetenschap opgesteld objectieve, gecontroleerde testsituatie, en de wetenschap daar vervolgens God voor uitnodigt, en God daar vervolgens geen sjoege op geeft,
  dan besluit níet (in een Schepping of Scheppergod ) te geloven, dan is het een keuze van de vrije wil van die persoon.
  De vrije wil die hij ook van God heeft 🙂

  Het is in mijn optiek daarom een geweldige illusie te trachten Religie/geloof en wetenschap met elkaar te vergelijken of te integreren.

  Geloof is een kwestie van vertrouwen in alleszins goed en juist handelen. Al dan niet geïnspireerd door (een Schepper-) God.

  Je daar vragen over stellen is iets geheel anders dan “empirie” bedrijven. Is definitely NIET hetzelfde.

 312. Sermon zegt :

  @Patrick – was me voor. Thanx

 313. bramvandijk zegt :

  @Sermon (en Patrick)

  Ik heb net gisteren Kuiterts “Hetzelfde anders zien” uitgelezen. Belangrijkste zin uit het boek is waarschijnlijk: “Eerst waren er mensen, toen goden en toen God.”

  En ik geloof inderdaad dat Kuitert en jij daar gelijk in hebben. God bestaat niet daadwerkelijk. Hij bestaat in de verhalen, in de verbeelding van mensen. God is “van taal” zoals Kuitert het noemt.

  Conclusie is dat er geen hiernamaals is, dat god niet ingrijpt als je bidt, dat hij geen plan heeft met je leven, en dat hij niet op een nogal subtiele manier je beslissingen probeert te beïnvloeden, en al helemaal niet dat god via profeten laat weten wat er in de toekomst gaat gebeuren.

  Dat is een beetje een negatieven kijk, vooral gebaseerd op wat er van mijn oude godsbeeld niet overeind kan blijven. Maar daarmee hoeft het niet afgelopen te zijn. Ik vind de verhalen nog steeds mooi, ik hou van discussies als we hier op GG hebben. Valt misschien niet meer helemaal onder “geloven in”, maar toch betekent dat niet dat ik er helemaal los van ben of er helemaal klaar mee ben of zo…

  En ja, de wetenschap en god. Als god werkelijk zou bestaan, en ingrijpt en gebeden verhoort en zo, dan doet god dingen op onze aarde, en zou de aarde dus anders zijn als god niets zou doen. Die verandering, het verschil tussen een aarde met en zonder god, die moet in theorie met huis-, tuin- en keukenwetenschap te achterhalen zijn.

  Het wordt pas een probleem voor de wetenschap als met of zonder god helemaal geen verschil maakt. Dus als god niet daadwerkelijk blijkt te bestaan, of in ieder geval niet zoals appeltaart bestaat 😉

  Iemand die dus beweert dat we god niet kunnen ontdekken of zo met wetenschappelijke methoden, die beweert dus eigenlijk dat god niet bestaat 😉

 314. Profeet zegt :

  @bramvandijk … een aarde zonder God, zou : woest & ledig zijn !?

 315. Pittig zegt :

  @ bramvandijk

  Is God voor jou verdwenen of is een bepaald godsbeeld verdwenen?

  Bijvoorbeeld het godsbeeld van een persoonlijke god, met handen heeft om in te grijpen, oren om de gebeden te horen, etc. Zijn er niet ook andere godsbeelden?

  Iemand die dus beweert dat we god niet kunnen ontdekken of zo met wetenschappelijke methoden, die beweert dus eigenlijk dat god niet bestaat 😉

  Dit meen je niet serieus (vanwege de knipoog)? En zit er dan toch ook een serieuze ondertoon in?

  Een boek dat jou zeer zal boeien en behoorlijk uit zal dagen is het boek van Karen Armstrong De kwestie God (slechte vertaling van The Case for God)

  Vorige week uitgelezen en ik heb zelden zo’n geleerd, diepzinnig, wijs en aanstekelijk boek gelezen. Er zijn een paar punten waar ik vragen bij heb, maar het is zo’n uitstekend overzicht van godsbeelden, religie en wetenschap zoals ik dat zelden ben tegengekomen. Haalt ook een heel aantal verwrongen beelden van de relatie godsdienst-wetenschap volledig en overtuigend onderuit.

  Vergeet Kuitert, hier heb je een boek dat een paar klassen beter is. 🙂

 316. Patrick zegt :

  @Bram je redenering heeft wel een probleempje…Je zegt dat je de verandering zou moeten kunnen bewijzen van een aarde zonder God en en aarde met God. Maar hoe wou je dat doen, aangezien God of wel, of niet bestaat? Je kunt niet 2 verschillende werkelijkheden naast elkaar zetten, 1 met en 1 zonder God en de verschillen optellen. Of God bestaat en de aarde is zoals die is, of God bestaat niet en de aarde is zoals die is. Om profeet bij te plichten – een aarde zonder God zou woest en ledig zijn 😉

 317. bramvandijk zegt :

  @Pittig

  Is God voor jou verdwenen of is een bepaald godsbeeld verdwenen?

  Ja, hoe kun je dat precies scheiden? Ik denk dat in eerste instantie het vooral mijn godsbeeld was dat grote klappen kreeg. Toen ben ik ook nog wel op zoek geweest naar meer vrijzinnige godsbeelden. Daar wel interessante dingen gevonden, maar ik bleef altijd met de vraag zitten van “how do you know?”.

  Dus inmiddels denk ik dat voor mij datgene-wat-ik-god-zou-noemen helemaal is verdwenen. Blijft dus lekker dubbelzinnig 😉

  Natuurlijk zijn er nog (grote) lacunes in onze kennis, en de wereld is wonderlijker dan we ons kunnen voorstellen, maar ik geloof er eigenlijk niet echt meer in dat er iets bestaat dat maar enigszins overeenkomt met dat wat wij normaal gesproken bedoelen als we het over god hebben.

  Dank voor de tip trouwens. Karen Armstrong zat ik al een tijdje over te denken of ik daar maar eens aan moest gaan beginnen. En zo’n lovende recensie van jou maakt mij zeker nieuwsgierig.

 318. bramvandijk zegt :

  @Patrick
  Ja, dat is inderdaad een probleem, maar het is niet onoverkomelijk. We hebben namelijk hetzelfde probleem met de zon, we hebben niet twee werelden, 1 met en 1 zonder zon om met elkaar te vergelijken. En toch kunnen we met vrij veel zekerheid zeggen dat de zon echt bestaat en zich op zo’n 150 mln km van de aarde bevindt.

  Juiste vanwege dit probleem is wetenschap vaak vrij ingewikkeld.

  En als de ons aller profeet echt gelijk heeft dat een aarde zonder god woest en ledig zou zijn, dan is het feit dat wij er zijn bewijs genoeg voor god. Ik ben alleen niet overtuigd dat een wereld zonder een god echt alleen maar woest en ledig zou zijn. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat een wereld zonder god er precies zo uit zou zien als de onze 😉

 319. Aart zegt :

  @bram:
  Ik zie je ontzettend logisch redeneren. En je conclusie is terecht. Als je logisch nadenkt is er geen God.
  Maar dan protesteert mijn lijf. Dan krijg ik het koud. Want dat ik van God wil blijven spreken, is omdat ik een heleboel weiger te geloven. Ik weiger te geloven dat het nooit wat wordt met deze wereld. Ik weiger te geloven dat het leven geen zin heeft en ik weiger te geloven dat bij de dood alles uit is. Ik weiger me uit te leveren aan de logica en besluit met mijn volle verstand mezelf te laten voelen door verhalen uit de bijbel over een God die voor me uit trekt.

 320. Pittig zegt :

  @ bramvandijk

  “How do you know?”

  Hoe weet je dat er iets als God / Bron / Grond / Realiteit / Mysterie is?
  Hoe weet je dat er liefde is?
  Hoe weet je dat er bewustzijn is?
  Hoe weet je dat er zin is?

  En is ons spreken over de natuurkundige werkelijkheid niet ook volledig in metaforen en in termen die wij aan allerlei deeltjes geven, die later toch weer anders in elkaar zitten dan we dachten? En leggen wij met onze metaforen en termen niet een denkkader aan de realiteit op, die er niet inherent aan is? Is het niet zo dat we zien wat we kunnen begrijpen en missen wat we niet kunnen begrijpen?

  Is de wetenschap niet vol van intuïtie, geloof en aannames?

  En is dus onze beperkte kennis als mensen niet ook maar bescheiden? Zullen ze ons over 200 jaar niet ook uitlachen?

  Maar goed. Het boek van Armstrong is zo indrukwekkend, dat ik daarna maar een roman ben gaan lezen, want ik ben bang dat daarna elk theologisch en filosofisch boek erg tegen gaat vallen…

  Armstrong begint in de grotten met rotstekeningen, geeft een sublieme visie op allerlei godsdiensten (en verwerkt ook de laatste visies op de ontwikkeling van het bijbelse godsbeeld / godsbeelden om correct te zijn) en gaat zo vanuit oosters en westers denken op weg door de eeuwen naar onze tijd toe.

  En ze is daarbij net zo kritisch op atheïsten als Dawkins, Hitchens, Harris als op de fundamentalisten uit allerlei religies, maar wel heel kritisch op een wijze manier. Waar ik heel veel van geleerd heb!

  Op dit moment is op BBC 2 trouwens een documentaire over het polytheïsme in Israël en in de oudste vormen van het Joodse geloof. Ik heb het opgenomen en ga het zometeen kijken.

 321. Sermon zegt :

  @bramvandijk (22 maart, 2011 at 9:01 pm)

 322. Sermon zegt :

  @bramvandijk (22 maart, 2011 at 9:01 pm)

  Bram, je schreef: ”
  Valt misschien niet meer helemaal onder “geloven in”.

  Rustig aan. Al dit “van buiten je box ontvangen en lezen” hoeft helemaal niet te leiden tot “niet meer geloven”.
  Heel goed mogelijk, te meer omdat ik zelf daar een voorbeeld van ben en ik ben het talloze malen van anderen tegen gekomen, dat het “geloven er juist sterker van wordt.”

  Ik vat hier nu twee redenen/vormen samen voor “het bestaan van God en er toch niet in geloven” en het tegenovergestelde “God bestaat niet, maar ik geloof wel in Hem”.
  1. de hierboven eerder gegeven “zin van religie en het bestaan van God(en) voor de mens
  2. Ik met mijn standpuntgenoten kunnen voor ons zelf vast houden dat God en religie voortbrengselen van de menselijke geest zijn, maar in discussie met een gelovige (in God) zullen we nimmer zeggen, dat Hij niet bestaat.
  Voor de gelovige dient namelijk in stand te worden gehouden zijn geloof in God, en voor ons is er geen ontkomen aan, dat God een keiharde realiteit is.

  De zin van het bestaan van God en religie zien wij als een kennelijk noodzakelijke fase in de ontwikkeling van de geest van de mensheid.
  De zin zien wij in de harmonie in de samenleving die noodzakelijk is voor het voortbestaan van de mensheid.
  De zin van het bestaan van God, religie en de saamhorigheid en harmonie die zij voortbrengen en onderhouden, zien wij dieper in de voor saamhorigheid en harmonie nodige moraal.

  Let wel, “wij” zien, net zo lang als wij de zin van het bestaan van God en religie zien, dat moraal, saamhorigheid en harmonie NIET is voorbehouden aan het bestaan van en geloven in God en religie.
  Dat kan heel goed buiten die levensbeschouwing.
  En Bram, dat hoeft helemaal geen negatief gevoel te geven.

  Het is in mijn optiek een uitdaging van de mensheid deze huidige gesofisticeerde geestelijke fase op een menswaardige wijze te ontstijgen.
  Wat mij betreft kan de mensheid al lang begrepen hebben, dat “ontstijgen”, “transformeren” en “evolueren” menswaardiger kán.
  Geen kruisdood van iemand, geen anti-christ, geen rapture of uitverkorenen.

  Ondanks wat we in de wereld kunnen zien, blijf ik een positivist.
  Ik ken “Utopia”, maar
  ik stel het zo
  en doe mijn best te wandelen met God

  Bram, jij bent wetenschapper en econometrist.
  Als er iemand is die wel eens iets tot zich kan nemen en bij nader inzien dat dat onbruikbaar is voor hem, dan ben jij dat wel.
  Dus stoei en spar lekker met dit alles (niet alleen van mij, zie ik) en gooi overboord wat je er niet van in jouw hart kunt passen.
  Veel plezier

 323. Sermon zegt :

  @Aart

  Voorbeeldig en mooi, die standvastigheid van je.
  Maar ik bespeur ook een beetje krampachtigheid in je “verzet” tegen die logica en a-geloven.

  Dat verzet is in mijn beleving futiel in die zin, dat daar helemaal geen aanleiding toe is.

  Het enige wat er, en terecht, van onder jouw huid zou mogen zitten is de eenvoudige vaststelling, dat dit dan voor jóu onontkoombare realiteiten zijn.

  Net zo lang als dat er religieuze mensen zijn, zijn er niet-religieuze mensen. Deze laatsten leven hun leven met dezelfde moraal en ethiek als de andere groep.
  En beide “groepen” vertonen eenzelfde mix van interpretaties en toepassing van die moraal en ethiek ten goed en ten kwade.
  In beide “levensstijlen” dient het individu “immer het onverwachte verwachten”.
  Maar vooral te leven.

  Jij kunt volgens mij gewoon jezelf, ds. Aart C. 🙂 Veldhuizen blijven. Niemand die jou wat aan zal doen.

 324. Sermon zegt :

  @Hero (Profeet) on 22 maart, 2011 at 9:50 pm said:

  ” een aarde zonder God, zou : woest & ledig zijn !”

  De spijker op z’n kop, Hero. Top!

 325. Aart zegt :

  @sermon:
  ik geloof zowaar dat ik het dit keer met Hero eens ben. Is Hero ook onder de profeten?

  Verder: je bespeurt bij mij een zekere krampachtigheid. Zeker. Die is er zeker. Geloven bij mij iets van een groot ‘en toch’, waar ik van niet eens woorden voor heb, maar wel van kan zingen of musiceren. Of mediteren.
  Geloof in God is voor mij de grote tegenstem, soms, in moeilijke momenten zelfs een strohalm die ik niet los wil laten. De werkelijkheid is weerbarstig en er gebeuren vreselijke dingen. Dingen die ik niet kan rijmen met God. En dat doe ik dan ook niet. Bij een uitvaart vaneen kind van anderhalf schijn ik in de rouwdienst gezegd te hebben dat God die dag waarschijnlijk een ATV-dag had opgenomen. Die opmerking heeft de ouders geholpen, zo schreef één van hen de afgelopen week in Friesch Dagblad. Maar toch is zelfs die uitspraak te veel. Ik weet niet eens of God een ATV-dag opgenomen had. Wel dat er iets gebeurde dat niet mijn instemming heeft. En naar mijn vaste overtuiging ook niet die van God.

  Hoe het dan wel zit? Geen idee. Ik ben de vrienden van Job niet. Het krampachtige zit’m vervolgens daar in dat ik God niet los wil laten. En als ik dat toch dreig te doen, ik zomaar weer wat van Hem merk.

 326. bramvandijk zegt :

  @Aart
  Ik ben misschien te veel verpest door de wetenschap en te veel een beta om over het logisch denken heen te stappen.

  Ik weet ook niet of ik dat zou willen. Waarom? Is een al dan niet bovennatuurlijke god echt de enige mogelijkheid dat het nog eens wat wordt met deze wereld? Hebben we dan niet zelf in ieder geval in het westen een samenleving gemaakt die veel beter is dan de middeleeuwse? Is god echt de enige mogelijkheid om ons leven zin te geven? Ik zie niet in waarom. Uit luiheid verwijs ik even naar mezelf.

  En een leven na de dood? Ja, zou misschien wel mooi zijn, afhankelijk natuurlijk van hoe dat er uit zal zien. Maar dan nog, maakt de wens het mogelijk dat het er echt is? Of moeten we gewoon maar accepteren dat deze wereld alles is dat we hebben, daar heel dankbaar voor zijn en er maar het beste van maken?

  Juist het idee van een leven na de dood heeft ook veel kwaad gedaan. Het aardse leven zou eigenlijk geen waarde hebben, of samen te vatten zijn in het antwoord op de vraag of je wel of niet bekeerd bent. Mensen hebben zichzelf en anderen veel van de goede dingen van deze wereld ontzegd, alleen maar om hun plaatje in het hiernamaals veilig te stellen. Dat vind ik nu pure zonde.

  Maar goed, dat is dan wel weer een beetje een stokpaardje van mij 😉

 327. bramvandijk zegt :

  @Pittig
  Ja, je hebt gelijk. Hoe kunnen we überhaupt iets weten? Bestaat er wel een zeker weten? De kloof tussen wetenschap en geloof is ook weer niet zo heel erg groot. Maar toch…

  Moeten we nu ook Einstein’s relativiteitstheorie maar negeren omdat we over 200 jaar waarschijnlijk wel beter weten? En de evolutietheorie? Laat maar zitten, want over een paar eeuwen zal die toch wel achterhaald zijn? Ik ga er even vanuit dat je het met mij eens bent dat dat nu niet helemaal de bedoeling is.

  Mijn vraag naar het how doe you know? is ook niet een vraag naar 100% zekerheid, maar wel een vraag om enige mate van plausibiliteit.

  How do you know? is een legitieme vraag die je overal en altijd kunt stellen. In het geval van de wetenschap is het de vraag die zorgt voor vooruitgang. Mensen moeten hun stellingen onderbouwen met argumenten. Die zijn niet altijd (lees: nooit) doorslaggevend, maar kunnen wel zorgen dat een bepaalde conclusie plausibel is.

  Wat ik bij theologen wel tegenkom is een prachtig verhaal hoe god in elkaar zit, over de schepping en over verlossing en wat al niet. Maar dit alles zonder dat er een poging wordt ondernomen om te beargumenteren waarom dit echt zo is. Dat is het gevoel dat er bij mij achterbleef na het lezen van Berkhof’s Christelijk geloof en Dingemans’ Stem van de roepende. Wat mij trekt in Kuitert is dat hij die vraag wel altijd stelt.

 328. bramvandijk zegt :

  @sermon
  Dank voor een mooie preek. Heb er even niets op terug te zeggen…

 329. Sermon zegt :

  @Aart (23 maart, 2011 at 8:02 am)
  @Flipsonius (“spiegel”)

  Dank voor je geweldige reactie, Aart.
  God heeft de gehele Vergankelijkheid geschapen, met alles wat de mens daarin kan ontdekken.
  Waarin ook het vermogen tot relativeren.
  Waarin ook de wijsheid van toepassen van zelfspot.
  Maar ook het vermogen tot matigen.
  Dit zijn “gaven”.

  Ik zie in je verbale relativeren die gave om met alle respect naar het overleden kindje, diens naasten, de anonieme media en God,
  alle betrokkenen even stil te laten staan bij de (uit-) werkingen van God’s Schepping.
  Het is ook míjn ervaring, niet als spreker maar als gehoor, dat mensen hier vrijwel zonder uitzondering positief mee omgaan.
  Je houdt er mensen mee in beweging, dat is inclusief “stil staan” bij de herinneringen aan het kindje.
  Dit is wat ik begrijp onder “wandelen met God”; handelen met (instant) betekenis voor mensen op wie het handelen is gericht.
  Het helemaal niets met “ego” van doen.
  Dit is “geschoold”.
  In het wandelen met God zit de reactie besloten “die goed doet, die goed ontvangt”.

  Met het frequenter bewust wandelen met God groeit de eigen “Godservaring”,
  die wel met “er is (even) niets wat mijn zorgen wekt” en “ik kom (even) niets tekort”,
  onder woorden wordt gebracht.

  (“Spiegel”)
  Al tientallen jaren heb ik, samen met veel anderen, enorm veel plezier van de gevonden vaststelling (vertrouwen, geloven), dat
  “de mens God, naar eigen behoefte of drang, voor korte of langere tijd en zelfs “voor altijd”, kan “los laten”; God laat de mens nimmer los. God laat niets van Zijn Schepping los. Geen moment.”

  Het “los laten van God” door de mens, in de filosofie en psychologie genoemd “(het contact met) je Zelf verliezen”, wordt veroorzaakt door twijfel bij de mens. God heeft de mens geschapen met alles wat de mens nodig heeft om van die twijfel af te komen en het contact te herstellen.

  “De tegenstem”.
  God heeft de gehele Vergankelijkheid geschapen.
  Dat is inclusief Zijn eigen Complete en Voortreffelijk werkende manifestatie daarin.
  Dat is inclusief Zijn eigen innerlijke “Second Opinion”, Zijn “Tegenstrever”.

  De mens heeft daar in een dwaling een aparte “los van God (!!!)” entiteit van gemaakt en S’ten, Set Hen of Satan genoemd.
  In die dwaling een entiteit die per definitie “bestreden en vernietigd” dient te worden.
  Uit de wereld ermee!
  ??

  Een geleende wijsheid :
  “wanneer de mens God aanroept,
  dan komt God nimmer alleen.
  Stuurt de mens vervolgens God weer weg,
  dan dient de mens niet te denken,
  dat er niets achter blijft”.

  Kun je hier wat mee?

 330. Sermon zegt :

  @bramvandijk @Pittig

  Bram, begrepen. Jij ook bedankt.

  Bram, Pittig,
  “Questions, questions …”

  Het is goed je een vraag te stellen bij twijfel of als je iets niet begrijpt.
  Maar geniet ook eens van de antwoorden en leg die niet ter zijde omdat je nóg een prangende vraag hebt. En nóg één, en nóg één, …
  Voor je het weet vergeet je de ontvangen antwoorden en het genieten ervan.

  Ongevraagd gegeven:
  het is in de hulpverlening een symptoom wanneer iemand zich alleen nog maar met vragen stellen bezig weet te houden …
  Doe er je voordeel mee.

 331. Sermon zegt :

  @Aart

  of Hero zich onder de profeten wenst te rekenen is geheel aan hem zelf.

  Ik reken hem daar vooralsnog niet toe. Vandaar dat ik hem met Hero blijf aanspreken.

  Het is mijn mening, dat ik hem wel een goede “ziener” vind.

 332. Sermon zegt :

  @Aart (sorry voor het spammen)

  Hero is wel een beetje grof in z’n muil 🙂

 333. Aart zegt :

  @sermon: profeten die zo grof in de mond zijn, kom ik in de bijbel ook niet tegen…..

 334. Sermon zegt :

  @Aart

  Daarom zijn dát ook de enige ware profeten ..

  Excusez moi, last van mijn spiegelneuronen. Ben de hele avond in gesprek geweest met iemand, die altijd het laatste woord moet hebben. Niet mijn schoonmammaatje dit keer 🙂

  Maar, aan jou altijd de eer van het laatste woord.
  En aan Pittig 🙂

 335. Aart zegt :

  @Sermon:

  AMEN

 336. Profeet zegt :

  profeten die zo grof in de mond zijn, kom ik in de bijbel ook niet tegen

  Amos 7:17 “… uw vrouw zal overspel bedrijven in de stad, uw zonen en uw dochters zullen vallen door het zwaard, uw akker zal met het meetsnoer verdeeld worden, gijzelf zult op onreine bodem sterven …”

  1-Koningen 21:21 “… Ik zal u wegvagen, en Ik zal van Achab’s huis allen uitroeien die tegen de muur pissen …” {2-Koningen 9:8}

  PS > dat laatste, is dus wat ‘r bijna letterlijk staat in de hebreeuwse grondtekst ….

 337. Aart zegt :

  @hero: ik ken de passages, maar toch vind ik dat veel netter dan jouw ‘profetieën’

 338. Profeet zegt :

  @dominee Aart … en toch ben ik bereid, om je alvast in te roosteren ? 😉

 339. Aart zegt :

  Nee laat maar, veel te bang dat ik dan geroosterd wordt.

 340. John zegt :

  @Hero

  “en toch ben ik bereid, om je alvast in te roosteren ?”

  Is dat een vraag? Er staat namelijk een vraagteken achter.

 341. engel zegt :

  @John,

  Een vraagteken was toch multi-interpretabel !?!?

  Dus geen vraag ?

 342. Flipsonius zegt :

  @John
  Misschien een kwestie van verkeerde toetsenbordinstelling= ik bedoel# )vraagteken? Of leestekenblindheid=

 343. Profeet zegt :

  @allemaal … zolang als dominee Aart, niet geroosterd wil worden, kan ik ‘m heus niet inroosteren — maar, misschien worden het wel : eukomenische kerkdiensten ?… (( ipv : gereforkeerde ))

 344. Sermon zegt :

  @Hero (24 maart, 2011 at 7:45 pm)

  alweer bedankt joh.

  Ik heb in 2000 in Mestreejch wild tegen een muur geplast en ik leef nog.

  Ik ben er dus zéker niet één van Achab

  Hoeraaa

  (ga ik het komende Zaterdagavond in Tilbury weer doen 🙂 )

 345. Tinus zegt :

  @profeet
  Waarom noemt iemand zich hero of profeet? Het lijkt mij Grootheidswaanzin! Zomaar lukraak oudtestamentisch citeren en dat toepassen op jezelf, oke! Dat zomaar de wereld in slingeren en denken dat jij het bij het rechte eind hebt getuigt niets van het nieuwe testament. Dat staat toch ook zeker in de Bijbel! Bovendien is een profeet geen toekomstvoorspeller maar meer verzekeringsdeskundige; “Eerder behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst!”

  Uit de geschiedenis kun je heel veel leren maar om de toekomst ongefundeerd te voorspellen vanuit niks maakt je tot een onbegrepen persoon.
  Het vervelende daaraan is dat je steeds meer in je eigen gelijk gaat geloven en je jezelf maakt tot een paria / outkast.

  Dit hoeft niet en is ook niet de bedoeling. (NT)

 346. Aart zegt :

  @Tinus: wijze woorden.

 347. Sermon zegt :

  @Tinus
  ik sluit me aan bij Aart (als gewoonlijk).

  “behaald” kan ook “betaald” bij aflaatpremies tegen gezaaide angst

  en outcasts mogen toch overal en altijd worden gestenigd, was het niet?

  enneh, volgens mij is “Hero” Hero’s geboortenaam.
  Kan ie niets aan doen, hoewel .. ach, hoeft toch niet?

  Nee, je zelf “preek” noemen, dat is pas hoogmoedsverplettering 🙂
  en dan met een nummer .. wtf! hoh!

 348. Profeet zegt :

  @tinus … ook goeie morgen !! -( je hebt blijkbaar wat gemist ? )- want iedereen weet hier hoe ik heet — ook weten ze ondertussen, dat ik per 1982 zo langzaam aan in het ambt ben gegroeid — verder kan dominee Aart je uitleggen, dat het bij profetie gaat, om het verkondigen van de WAARHEID : inzake heden, inzake verleden, of juist inzake die naderende toekomst — tenslotte, is het citeren uit de bijbel, niet “OT” maar NT — conclusie : lees bovenal je NT, nog maar ’s heel goed … door & door !!

 349. Sermon zegt :

  @Hero, ook goeiemorgen

  WOW!!

 350. Sermon zegt :

  @Aart

  hoe heb je dat nou geflikt?!

  ben weer ’s onder de indruk …

 351. Profeet zegt :

  @dominee Aart … naar ik mag hopen, zijn de woorden welke jij op zondag`morgen (s)preekt, wijzer dan die van Tinus ?

 352. Profeet zegt :

  @sermon … wat ben je ineens gemakkelijk te be`invloeden ?

 353. Sermon zegt :

  @Hero

  nou, dat ben ik altijd al geweest, hoor.

  Zo af en toe weet ik het voor kortere of langere tijd te verbergen ..

  Maar ja, “af en toe” betekent ook “”daar tussen door” behoorlijke terugvallen ..:)

  Overigens was mijn reactie waar jij nu op reageert
  juiste een compliment aan jou. Bekijk je laatste 30 reacties maar eens op rij.

 354. Tinus zegt :

  @profeet

  Het maakt mij niet uit dat iedereen weet hoe je hier heet. Of dat je sinds 1982 in één of ander ambt zit. Het gaat mij erom dat je dingen hier verkondigt die kant noch wal raken. Je bent zo overtuigt van jouw WAARHEID dat je zelfs niet het vermogen kan opbrengen om te luisteren naar anderen want het moet wel in jouw straatje passen. Je bent hier een beetje onheilsprofetiën aan het ophangen waar je van smult want niemand weet dat, alleen jij! Dat lijkt mij erg éénzijdig.

  En dan zeg je tegen mij op een wat denigrerende manier; “Lees je NT nog maar is goed.”

  Je gaat er vanuit dat ik die nog niet ken? Prima! Maar is dat hoe je mij moet overtuigen van je denkbeelden?

  In dat geval; i rest my case!

 355. Profeet zegt :

  @tinus … het is hier toegestaan (( bij GG )) om zeer duidelijk! te wezen — dus : wat, raakt kant nog wal ?… en, welk onheil heb ik voorzegd ?

  NB > als je je beroept op de bijbel, dan [A] : moet je ‘m gelezen hebben, en [B] : begrijpen wat ‘r bedoeld wordt — OK ?