Gouden Bikini: kandidaten finale

Er zijn bijna 5.000 stemmen uitgebracht voor de Gouden Bikini 2010. Van de acht genomineerden zijn nu twee kandidaten door naar de finale: de Rooms-Katholieke Kerk (34%) en de Evangelische Partij Nederland van Yvette Laclé (19%). Dit betekent dat Solcon (10%), het ND (9%), Ds. Moens/GBS (8%), Cees Vork (8%), Nederland Pro Deo (7%) en Rien Kempeneers (5%) zijn afgevallen. De uitslag staat ook hier. Hieronder nogmaals een korte omschrijving van de twee finalisten. Vanaf vanmiddag kan er worden gestemd. Het belooft een spannende finale te worden!

FINALISTEN GOUDEN BIKINI 2010

1. De Rooms-Katholieke Kerk

In navolging van Amerika en Ierland ging ook in Nederland de beerput open. Jarenlang bleken priesters en paters kinderen seksueel te hebben misbruikt, terwijl dit van hogerhand door bisschoppen werd toegedekt. De publieke verontwaardiging nam toe doordat vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk volstrekt imcompetent op de misbruikschandalen reageerden. Archieven werden niet vrijgegeven, slachtoffers werden door kerkelijke instanties niet werkelijk gehoord, daders werd de hand boven het hoofd gehouden, discussies over celibaat werden afgekapt, columnisten werden gecensureerd. De uitspraak van Kardinaal Simonis – ‘Ich habe es nicht gewusst‘ – terwijl hij wel degelijk van het misbruik op de hoogte was, is nog het meest schrijnend. Intussen waren de bisschoppen ook nog met elkaar in strijd over binnenkerkelijke kwesties.

2. De Evangelische Partij Nederland 

Yvette Laclé, voormalige relnicht van de ChristenUnie, richtte dit jaar een eigen politieke partij op waarmee ze vooral haar eigen stokpaardjes (pro-life, pro-Suriname en anti-homo) uitventte. De EPN presenteerde zich als hét evangelische alternatief voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Onder het motto ‘Stem Strategisch, Stem Evangelisch!’ kwam de partij met een snel in elkaar geknutselde website, ‘partijblog’ en een onnavolgbaar partijprogramma. De communicatie verzandde door intern gesteggel en omdat Laclé te laat bij de Kiesraad was, nam de partij als Lijst 19 in maar enkele kiesdistricten deel. Om de campagne op stoom te brengen verkondigde Laclé dat Nederland, als de bevolking zich niet bekeerde, een overstroming zou meemaken. Toen media daarover berichtten, klaagde Laclé dat ze werd “gedemoniseerd” en kondigde aan een Meldpunt Christendiscriminatie op te zetten. Ondanks door door God zelf toegezegde ‘Gideonsoverwinning’, beleefde de partij met slechts 942 stemmen een snel en roemloos einde.

13 Reacties op “Gouden Bikini: kandidaten finale”

 1. engel zegt :

  Ik voorspel (nee, profeteer) de comeback van Yvette Laclé. Dan mag GeenStijl zich er niet mee bemoeien. Anders kan God niet goed werken en komt mijn profetie niet uit.

 2. Pittig zegt :

  De gouden bikini staat Yvette natuurlijk beter dan één of andere dikke pastoor…

  Het meest erge is — met enorme voorsprong — de RKK. Niet alleen de misbruik zelf, maar ook hoe er mee omgegaan wordt.

  Aan de andere kant gaat de gouden bikini om wereldvreemdheid en is Yvette een natuurtalent die erkenning verdient.

  Maar… met de huidige roep om transparantie, duidelijke persberichten en snelle aanpak (wat veel bedrijven nu ook doen) is de RKK wel weer erg wereldvreemd. En dan verleent de ernst van de problemen in de RKK er nog weer extra gewicht aan.

  Aan de andere kant: is die ernst van het misbruik en de problemen niet té ernstig voor een gouden bikini?

  Maar… zijn de eerdere gouden bikini’s niet ook uitgereikt aan zaken en mensen waar ernstige zaken speelden?

  … ik weet het dus nog niet… 🙂

 3. WoodyFlow zegt :

  ik vind het argument wat ik her en der hoor van: misbruik komt overal voor dus is het niet wereldvreemd? onbegrijpelijk

  Stemmen op de RK kerk

 4. Pittig zegt :

  @ Woodyflow

  Helemaal gelijk. Want het gaat niet alleen om het misbruik, maar ook om de doofpotcultuur, het vrijplijten van de “heilige kerk, die smetteloos is” en het aanvallen van de media (zoals Catholica en Jos Strengholt deden) omdat die het slechte nieuws bracht.

  Als de Rooms Katholieke Kerk de kinderopvang in Amsterdam geregeld had, hadden ze Robert M voor straf verplaatst naar een ander kinderdagverblijf, alle ouders en kinderen verzocht erover te zwijgen, omdat het zo’n schade aan de kinderopvang zou veroorzaken en de gemeente Amsterdam aangevallen voor hun gekleurde berichtgeving…

  Dus is de RKK kampioen wereldvreemdheid en kampioen in de zwaarte van het leed en kampioen in de gevolgen die het wereldvreemde gedrag veroorzaakt voor het imago van het christelijk geloof.

  En de Belgische aartsbisschop Leonard gebruikt zijn ondervraging nog even om homo’s en IVF in een slecht daglicht te zetten en de heilige kerk als instituut vrij te pleiten, want het ging slechts om individuen… (zie dit artikel uit Trouw voor nog meer schokkende uitspraken)…

 5. Jos Strengholt zegt :

  Eh @Pittig, kan je aanwijzen waar ik media aanviel omdat die het slechte nieuws brachten? Als je me noemt, wees dan zo goed me eerlijk te citeren. Dankje.

 6. Pittig zegt :

  @ Jos Strengholt

  Bedoel je dit serieus? Je hele artikel had als strekking dat de media buitenproportioneel aandacht gaf aan de misbruik binnen de RKK.

  Ik vind het zó overduidelijk dat ik eigenlijk geen reden zie om je te citeren, maar goed, ik zal het wel voor je doen:

  Maar wat ik zeer irritant van de meeste media vindt, is dat ze nooit eens duidelijk en eerlijk laten zien dat het aantal gevallen van seksueel misbruik relatief laag is in de kerk. Onlangs werd een badmeester op grootschalig seksueel misbruik betrapt. Waar is het onderzoek naar seksueel misbruik in zwembaden? Waarom geen onderzoek naar seksueel misbruik door journalisten?

  Die woorden kan je beter intrekken, want de media hebben wél uitgebreid aandacht besteed aan misbruik in zwembaden en kinderdagopvang.

  Journalisten moeten eerlijk zijn, en ik zie dat gewoon niet. Er wordt aangedikt, overdreven, en de zaak wordt niet in context geplaatst.

  Of deze zin:

  In elk geval vind ik de selectiviteit van de media zo enorm, dat je wel het gevoel krijgt dat juist de kerk het weer mag ontgelden.

  En GG had ook deze zin als samenvatting: Volgens publicist en Anglicaans priester Jos Strengholt valt het echter allemaal wel mee. Hij meent dat journalisten hun werk niet goed doen.

  Ik begrijp echt niet dat je het niet begrijpt.

  (Hier het bewuste artikel van Jos Strengholt: Katholiek misbruik valt wel mee)

 7. Harrie zegt :

  Weer de katholieke kerk. Nog een schep erbovenop. De predator and pray. Die bikini past altijd. Volgens mij is het van elastiek gemaakt…

 8. engel zegt :

  @Harry,

  prey??

 9. Harrie zegt :

  @Engel, inderdaad, prey,,,

 10. Ettje zegt :

  @WoodyFlow;
  Eerlijk gezegd vind ik seksueel misbruik echt iets van deze wereld, en staat het mijlen ver af van Gods wereld…
  En ook het geen recht doen is van deze wereld en niet van Gods wereld…

  En als je dan ook nog bedenkt dat ze bovenaan gekomen zijn dankzij GS, dan vind ik het helemaal flut, deze nominatie…

  Ik zal dan ook niet op de RKK stemmen…

 11. Pittig zegt :

  @ Ettje

  Maar het gaat toch niet alleen om het seksueel misbruik, maar ook om de manier waarop ermee wordt omgegaan? Vergelijk de zedenzaak van Amsterdam (wereld) eens met de RKK (kerk) aanpak. Dat is toch echt anders.

  En de RKK blijft nog steeds zeggen dat het om individuen gaat en niet om de heilige kerk, want haar treft geen blaam. En presteert het dan om in de persoon van aartsbisschop Leonard tijdens de verdediging voor de commissie meteen even homo’s en IVF aan te vallen…

  Dat vind ik echt wel naar, slecht voor het imago van het christendom en volkomen wereldvreemd.

  De enige reden dat ik niet voor de RKK nominatie ben is een psychologische. Het lijkt mij niet handig om voor de manier waarop er met seksueel misbruik om is gegaan een gouden bikini aan te bieden.

 12. Ettje zegt :

  @Pittig;
  Inderdaad, in hoe je ermee omgaat als het bekend wordt, daarin kan de kerk een voorbeeld nemen aan de wereld…
  Dus als je het zo bedoelt, maar zo bedoel je het niet, dan is ze inderdaad wereldvreemd. 🙂

 13. Pittig zegt :

  @ Ettje

  Zo bedoel ik het dus wel. Ik vind de RKK wereldvreemd in de manier hoe ze hiermee omgaan (En de ‘wereld’ gaat er beter mee om!) Heb je mijn opmerkingen hierboven niet gelezen? Bijvoorbeeld deze:

  Als de Rooms Katholieke Kerk de kinderopvang in Amsterdam geregeld had, hadden ze Robert M voor straf verplaatst naar een ander kinderdagverblijf, alle ouders en kinderen verzocht erover te zwijgen, omdat het zo’n schade aan de kinderopvang zou veroorzaken en de gemeente Amsterdam aangevallen voor hun gekleurde berichtgeving…

%d bloggers liken dit: