Gouden Bikini 2010: de nominaties

Hoe komt Goedgelovig erbij om als prijs een Gouden Bikini uit te reiken? Welnu, de Gouden Bikini is vernoemd naar de bekende Hünkemöller-bikini waartegen het Utrechtse GristenUnie-raadslid Mirjam Bikker in april 2007 bezwaar maakte. Als protest tegen dit soort moralistisch kleinchristelijk activisme (christenen die altijd ergens tégen zijn, of het nu een billboard met bikini, Madonna aan het kruis, of onschuldige kerstcartoons in een reclamefolder van Dixons zijn) maakte Goedgelovig van de gouden bikini het symbool van wereldvreemdheid. Inmiddels is de Bikini een geheel eigen leven gaan leiden en is het begrip ‘wereldvreemheid’ ook wat opgerekt. De prijs bestaat uit een digitale gouden bokaal met daarop een gouden bikini. Vandaag presenteren we de 8 officiële nominaties. Onze lezers bepalen uiteindelijk wie de Gouden Bikini 2010 gaat winnen. Vanaf vanmiddag kan er worden gestemd!

NOMINATIES GOUDEN BIKINI 2010

1. De Rooms-Katholieke Kerk. In navolging van Amerika en Ierland ging ook in Nederland de beerput open. Jarenlang bleken priesters en paters kinderen seksueel te hebben misbruikt, terwijl dit van hogerhand door bisschoppen werd toegedekt. De publieke verontwaardiging werd nog groter doordat vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk volstrekt imcompetent op de misbruikschandalen reageerden. Archieven werden niet vrijgegeven, slachtoffers werden door kerkelijke instanties niet werkelijk gehoord, daders werd de hand boven het hoofd gehouden, discussies over celibaat werden afgekapt, columnisten werden gecensureerd. De uitspraak van Kardinaal Simonis – ‘Ich habe es nicht gewusst‘ – terwijl hij wel degelijk van het misbruik op de hoogte was, is nog het meest schrijnend. Intussen waren de bisschoppen ook nog met elkaar in strijd over binnenkerkelijke kwesties.

2. De Evangelische Partij Nederland. Yvette Laclé, voormalige relnicht van de ChristenUnie, richtte dit jaar een eigen politieke partij op waarmee ze vooral haar eigen stokpaardjes (pro-life, pro-Suriname en anti-homo) uitventte. De EPN presenteerde zich als hét evangelische alternatief voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Onder het motto ‘Stem Strategisch, Stem Evangelisch!’ kwam de partij met een snel in elkaar geknutselde website en een onnavolgbaar partijprogramma. De zelfbenoemde woordvoerdster van de partij, ‘Dikkiedun’, opende een officieel ‘partijblog’, waar mededelingen op mysterieuze wijze verdwenen en even later veranderd weer opdoken, om tenslotte helemaal tenonder te gaan. Omdat Laclé te laat bij de Kiesraad was, nam de partij als Lijst 19 en maar in enkele kiesdistricten aan de verkiezingen deel. Daarbij werden posters van Laclé bewust over die van andere lijststrekkers heen geplakt. Om de campagne op stoom te brengen verkondigde Laclé dat Nederland, als de bevolking zich niet bekeerde, een zeebeving en overstroming zou meemaken. Toen media daarover berichtten, klaagde Laclé dat ze werd “gedemoniseerd” en kondigde aan een Meldpunt Christendiscriminatie op te zetten. Ondanks door door God zelf toegezegde ‘Gideonsoverwinning’, beleefde de partij met slechts 942 stemmen een snel en roemloos einde.

3. Cees Vork. Deze oprichter van gebedsorganisatie Op de Bres mobiliseerde tientallen bidders en sjofarblazers om de Dam in Amsterdam (voor de zoveelste keer) voor Jezus in te nemen. Hij liet gristenen in het land weten dat God een uitgesproken voorkeur had voor een coalitie CDA-CU-VVD en dat het daarom cruciaal was om hier voor bidden, want “uiteindelijk bepaalt gebed de uitslag van de verkiezingen”. Toen CDA en CU in de Tweede Kamer-verkiezingen een gevoelig verlies leden, had Vork daar meteen een verklaring voor: “Het is een signaal van godswege dat we een geestelijk en moreel probleem hebben.” Dit soort pseudo-profetische inlegkunde en wishful thinking kenmerkt, zo lijkt het, steeds meer gebedsorganisaties.

4. Rien Kempeneers. Deze predikant uit Elburg liet op het immer satirische Refoweb weten het WK “het toppunt van werelds vermaak” te vinden en vroeg bevindelijken om te bidden dat Nederland het WK zou verliezen. Nadat Goedgelovig hem citeerde, haalde Kempeneers shocklog GeenStijl en de landelijke media, en was een gristelijke oranjerel geboren. Goedgelovig kreeg een ‘GeenStijl-reageerders-tsunami‘ te verwerken, waarmee Kempeneers meteen Gouden Bikini 2009-winnaar Gertjan Goldschmeding als top-traffic-scorer passeerde. Helaas voor onze nationale trots werd het gebed van Kempeneers uiteindelijk wel verhoord.

5. Nederland Pro Deo. Deze organisatie van oordeelsprofeet Heijmen Westerveld liet een persbericht naar de media uitgaan waarin het einde van Nederland werd aangekondigd. De teneur: “God is Nederland spuugzat vanwege haar mateloze ongehoorzaamheid. Daarom zal het Nederlandse volk op 11 juli 2010 door de hier woonachtige moslims worden afgeslacht. Een genocide dus met honderdduizenden lijken, het bloed zal door de straten stromen.” Maar het liep iets anders. Terwijl veel landgenoten naar de camping in Frankrijk waren gevlucht om aan het onheil te ontkomen, werd Nederland op 11 juli door ‘Morenland’ Spanje afgeslacht in de finale van het WK. Voor Westerveld slechts een ‘warming up’-profetie, want zojuist mailde hij ons over een nieuwe actie. Hij heeft eigenhandig een kersttoespraak geschreven waarvan hij hoopt dat Hare Majesteit die op Eerste Kerstdag zal voordragen. Deze is cc naar de media en een aantal leden van de Tweede Kamer gestuurd. De strekking: “God is Nederland spuugzat!”

6. Solcon. Deze Internet Service Provider werd op 15 september door Turkse onverlaten gehackt, met als gevolg dat 2.000 gristelijke websites op zwart gingen. Dat Goedgelovig dit nieuws bracht, werd ons niet in dank afgenomen. Terwijl klanten in de wacht stonden met vragen over hun verdwenen websites, voerden zeven helpdesk-medewerkers van Solcon een spam- en hackaanval op Goedgelovig uit. Op Twitter werden ‘eendagsvliegjes’ uitgestuurd om op een nogal autistische manier aan ‘damage-control’ te doen. Na lang aandringen gaf het bedrijf toe dat hun helpdesk-medewerkers zich te buiten waren gegaan aan een nogal alternatieve groepsactiviteit, maar een open brief van Goedgelovig aan Solcon-directeur Peter van der Vlies wacht nog steeds op antwoord. Intussen lapten Solcon-medewerkers hun collega’s erbij en bleek alras dat de gristelijke waarden en normen van dit bedrijf uitsluitend de winstmaximalisatie dienen. Solcon is T-mobile in het kwadraat en verdient zonder meer een plaatsje in de oudejaarsconference van Youp van ’t Hek, maar is klantonbeschoftheid ook wereldvreemheid? Wel als je je erop laat voorstaan een gristelijk bedrijf te zijn en je je bij lastige vragen verschuilt in je fort in Dronten.

7. Het Nederlands Dagblad. Geheel in de exclusivistische traditie van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt kondigde het ND begin dit jaar aan met een paywall te zullen komen om haar kostbare journalistieke content te beschermen tegen gratis internet-profiteurs. Een overheidssubsidie van 365.000 euro werd gebruikt om deze Berlijnse Betaalmuur op te trekken. Voortaan moet voor elk bericht van het Nederlands Banblad worden betaald. Wie dat niet doet, komt er niet meer in. Wie content toch publiceert, wordt door copyrightjager Cozzmoss op gristelijke wijze geïntimideerd en financieel uitgekleed. De C van christelijk werd door het ND ingeruild voor de C van copyright. Wereldvreemd omdat het een onhoudbaar businessmodel is. Goedgelovig kondigde daarom satirisch het digitale overlijden van het ND aan. Vroeg of laat zal de Berlijnse Betaalmuur vallen.

8. Ds. Moens en de GBS. Toen na veel bloed, zweet en tranen eindelijk de Herziene Statenvertaling uitkwam, noemden ds. G.J.N. Moens uit Meliskerke en zijn kornuiten van de Gereformeerde Bijbel Stichting dit een “aanslag van de vorst der duisternis op jonge mensen.” Er is namelijk maar één echt goddelijk geïnspireerde bijbelvertaling en dat is de Statenvertaling uit 1618. Jongeren anno 2010 kunnen de HEERE alleen leren kennen door zich eerst de taal en cultuur van de 17e eeuw eigen te maken. Blijkbaar zijn de mannenbroeders van de GBS zelfs in het bevindelijke wereldje wat wereldvreemd, want exemplaren van de HSV gingen als zoete broodjes over de toonbank.

Eind van de ochtend zetten we de poll online waarmee je kunt stemmen! Je kunt dan je 3 favoriete kandidaten selecteren.

Advertentie

42 Reacties op “Gouden Bikini 2010: de nominaties”

 1. Ruub zegt :

  Oei, wat een prachtige, verschrikkelijke lijst!

 2. Henk zegt :

  Oef, wat is er veel aangemodderd, gemoddergooid en gezandhapt bij christelijke clubjes dit jaar zeg. Triest.

  Het ‘gij geheel anders’ krijgt zo een bijzondere – wrange – betekenis. Tot zover de christelijke ‘tegen’cultuur.

 3. sluwo zegt :

  @Henk
  er blijven ontzettend veel prachtige, hartverwarmende lieve christelijke organisaties over die niet in de negatieve schijnwerpers staan.

  bij jou lijkt het glas wel iets meer dan half leeg.

 4. Ds Dre zegt :

  Lastige keuze. Ik twijfel tussen 2,3,5 en 6. Het lijkt wel of het ieder jaar erger wordt. En geen TRIN dit keer, dat moet toch een hevige teleurstelling voor ze zijn. Wordt dit keer de prijs ook weer bezorgt, incl opnames?

 5. snow zegt :

  Oei oei, mooie (AAARGH) lijst is het geworden. Wat te kiezen. Gelukkig heb ik nog tot vanmiddag om erover na te denken.

  De EPN vind ik wel een hele goede kandidaat, maar bestaat de partij nog wel om de Bikini in ontvangst te kunnen nemen?

 6. Johan zegt :

  @snow: Je kunt de bikini ook aan Yvette Laclé geven, want ik heb weinig twijfel dat de EPN (of een ander politiek vehikel van haar) in de toekomst opnieuw zal opduiken.

 7. bodem zegt :

  Als het ND wint, zullen ze dan hierover berichten? Vorig jaar had Goldsmeding de krant wel gehaald…

 8. Vertue zegt :

  Ik zou graag Solcon zien, alleen al omdat ik benieuwd ben naar hun reactie. Misschien dwingt de prijs ze om alsnog verantwoording af te leggen?

 9. Ruben Hadders zegt :

  Een gedeelde eerste plaats wat mij betreft voor Rien Kempeneers en Nederland Pro Deo.

 10. Johan zegt :

  Ik had al aangegeven dat ik voor de RK Kerk en Solcon ga. Nummertje drie nog even goed over nadenken.

 11. Alex zegt :

  Kempeneers,GBS en NL Pro Deo.

  En de RK kerk van de lijst af: misbruik is veel te ernstig om te vallen onder ‘wereldvreemd’ met grappige trofee erbij. Daarnaast beetje onterecht dat GG iedereen die z’n nek uitsteekt wereldvreemd noemt – waar sta je zelf voor? Reactie Strengholt vond ik idd wereldvreemd, actie van Orban eerder dapper / vinger op de zere plek.

 12. bodem zegt :

  Alex, mee eens, de RKK verdiend iets anders dan een satirische prijs. Yvette voldoet aan alle criteria van wereldvreemd, maar zij, net als Vork, Kempeneers en Nederland Pro Deo zijn randverschijnselen. Weinig mensen die ze echt serieus nemen. Anders is dat met het ND, Solcon en de GBS. Dat zijn organisaties van naam waarvan je anders mag verwachten. Van die drie heeft de GBS het ongetwijfeld het bontst gemaakt met argumenten tegen de HSV , die zo bizar zijn dat je het ze niet zou kunnen verbeteren als je het probeerde. Toch maar naar nummer 1 dus die zwarte pakken, en Yvetje op twee, want al is ze een randverschijnsel, ze meette zichzelf wel een ‘echte’ politieke partij aan en heeft het woord ‘evangelisch’ het vaakst publiek belachelijk gemaakt.

 13. aafke zegt :

  Prachtige lijst.
  Ik kies voor Cees Vork, de man die opriep te bidden voor een coalitie van VVD/CDA/CU; toen dat niet massaal gebeurde en de blijkbaar schaarse gebeden zelfs niet werden verhoord had deze “man Gods” er toch een verklaring voor. De Here God gaf een signaal.
  Om de kriebels van te krijgen.
  Volledig wereldvreemd.

 14. Pittig zegt :

  Enkele kritische opmerkingen bij de nominatie van ds. Kempeneers.

  Hij heeft wel een punt. Hoewel ik groot voetbal fan ben, heeft voetbal zeker ook z’n slechte kanten. Zelfs de Romeinse filosoof Seneca sprak al over de slechte invloed van massabijeenkomsten. Je gaat dan dingen roepen die je in je eentje nooit zou roepen. En je zegt dat de bal uit was, alleen omdat jij voor jouw team bent. Een prachtige actie van een tegenstander krijgt geen applaus. Deze morele verdwazing die het groepsdenken teweeg brengt, is niet aanbevelenswaardig.

  Toch kan dit geen reden zijn om het van wereldvreemdheid vrij te pleiten. Het Nederlandse volk stond massaal achter “onze jongens” en door dan heel bewust de andere kant op te kijken, ben je wereldvreemd.

  Hetzelfde geldt voor de analyse van Alex over de actie van Orban die hij “eerder dapper / vinger op de zere plek vindt,” Maar dat zou je ook van ds. Kempeneers kunnen zeggen… Toch blijft voor beiden gelden dat ze wereldvreemd zijn en geen idee hadden wat hun actie betekende in de “wereld”. En beiden hebben de ongelovigen bevestigd in hun vooroordelen over christenen als morele en conservatieve betweters.

  De hamvraag is dan: is wereldvreemd wat wij wel of niet wereldvreemd vinden of is wereldvreemd wat door de wereld als vreemd wordt bekeken?

  Volgens mij is dat laatste beslissend… 🙂

 15. Pittig zegt :

  @ Bodem

  Zijn de Gereformeerde Gemeenten voor de Nederlandse samenleving niet net zo’n randverschijnsel als Nederland Pro Deo en haar achterban?

 16. Meded zegt :

  Wat mij betreft ook niet de RKK. Hierbij, geheel in de traditie van de gristelijke tegencultuur de oproep: Boycot de RKK voor de Gouden Bikini!
  EPN vind ik een zeer goede (al was het omdat ik hem zelf heb aangedragen). Tja, moeilijk, moeilijk. Kan niet kiezen.

 17. Marnix zegt :

  waar zijn de allart’s, De kristal kathedral en Matheus van der Steen?

 18. bodem zegt :

  @Marnix
  Gewogen en te licht bevonden

 19. Jominee zegt :

  Eh, de eerste Statenvertaling kwam officieel uit in 1637. De opdracht om deze vertaling te maken werd door de Nationale Synode van Dordrecht in 1618 verstrekt.

  Hoe goedgelovig je ook bent (en ik weet dat zeker te waarderen), je moet ook goedfeitig zijn, zegmaar…

  ;o)

 20. goedgelovig zegt :

  @Marnix: De afvallers staan hier: https://goedgelovig.wordpress.com/2010/12/20/gouden-bikini-2010-de-afvallers/

  Christal Cathedral is geen Nederlandse kandidaat.

 21. bramvandijk zegt :

  Lastig lastig, Cees Vork en Nederland Pro Deo zijn denk ik het meest wereldvreemd. Maar misschien wel iets te marginaal om de gouden bikini te verdienen.

  De acties van Solcon en Nederlands Banblad zijn meer in het algemeen wereldvreemd dan specifiek christelijk wereldvreemd.

  Ik geef dus een eervolle vermelding aan de GBS en Rien Kempeneers. Maar de koningin van de gouden bikini is voor mij Mariksa Orbán-de Haas. Die heeft het voor elkaar gekregen om bij P&W aan heel Nederland te laten zien dat christenen wel degelijk wereldvreemd zijn.

 22. Alex zegt :

  Eens met argument Bodem: GBS komt op 1 vanwege minder marginaal dan Lont, Kempeneers en NL Pro Deo. Cees Vork op 2. Ook eens met Bram v Dijk: Solcon en ND wel wereldvreemd maar niet perse christelijk wereldvreemd. Plek 3 dus blanco, had ik graag aan Allart gegund.

 23. bodem zegt :

  @ Pittig
  De GBS bestaat al bijna vijftig jaar en heeft voor een christelijke organisatie een grote en trouwe achterban. Ze verspreidt ook bijbles onder bijvoorbeeld politieagenten, dus is niet alleen binnen christelijk Nederland actief. Natuurlijk zijn voor de grote wereld alle christelijke organisaties randverschijnselen, maar de GBS is heel wat degelijker, duurzamer, effectiever, groter en aanspreekbaarder dan Yvette of Nederland pro Deo. Heeft dus wat mij betreft ook meer uit te leggen als ze zich bijzonder wereldvreemd gedragen.

 24. Kees Kramer zegt :

  Mooie nominaties, alleen die van de RK-kerk is onterecht, immers doofpotten en misbruik vinden, helaas, in alle geledingen van de bevolking plaats. De actie van Orban sta ik eigenlijk wel achter, al had ik andere woorden gebruikt. Maar ja Orban is vrouw, ik niet.

  Daar had EO-visie moeten staan.

 25. Vleertje zegt :

  Nummer 5 mag eraf van mij hoor. Die man is niet in orde. iemand met een godsdiestwaan mag je niet te kijk zetten. Die jongen heeft hulp nodig geen gouden bikini. EN solcon is niet werled vreemd, slecht oerstom bezig. Niemand buiten de subcultuur weet wie dit zijn joh.
  Ik vind nummer 3 wel wat. Je loopt op de Dam en je komt die figuren tegen hihihihi.

 26. Xandrar zegt :

  Net als wat eerder gezegt is: RKK mag er van mij wel weer af, die situatie is veel te ernstig voor een satirische award.

 27. GJay zegt :

  @Pittig

  Als je het met Seneca eens bent, dan zou je ook tegen kerkdiensten moeten zijn. Massale bijeenkomsten, waarbij je dingen roept en vindt die je in je eentje ook niet zou vinden? Klinkt bekend 😉

 28. WoodyFlow zegt :

  Je moet misstanden als bij de RK kerk met alle middelen aanpakken dus ook zeker satire. Mijn eerste stem gaat dus naar de RK kerk. De rest voelt minder belangrijk aan en is dus ook minder belangrijk voor mijn gevoel. Lees het nog eens door

 29. Hendrik zegt :

  Ik had toch Jos z’n eigen nominatie gegund hoor!

 30. Jan (The Other One) zegt :

  Ik hou het op Solcon, met stip!

 31. Henk zegt :

  @sluwo: ik heb het over dít rijtje, met toch wel wat A-merken ertussen. Ik heb het uiteraard niet over die andere prachtige, hartverwarmende lieve christelijke organisaties. Daar gaat dit bericht ook niet over. Het glas is gelukkig overwegend vol.

 32. sluwo zegt :

  @Henk
  dat doet me deugt. kan ik weer opgelucht ademhalen ;-).

 33. Fordo zegt :

  grutten, ik dacht nog wel: wie is er raar geweest dit jaar, maar inderdaad, Dit zijn me de rare gozers wel…

 34. Vertue zegt :

  Tsunami-alarm:

  Geenstijl heeft een topic over de nominaties. Ben benieuwd of de de 300 reacties halen 🙂

  Wel benieuwd hoe de GS-stemmers de uitkomst gaan beïnvloeden.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/12/stemmennn_de_gouden_bikini_201.html#comments

 35. rob zegt :

  @Geenstijl
  Cees bidde voor de premier, maar gelukkig had zijn gebit niet veel uitwerking en zijn wij nu gelukkig met Rutte 🙂
  Cees bit waarschijnlijk nu voor Gordon, dus de politiek is voorlopig veilig.

 36. Idelette zegt :

  Ik vind dat jullie wel lief moeten doen voor Jos Strengholt hoor, als ik zijn stukje lees denk ik niet dat hij hier een RKK-verdedigingsverhaal schrijft. Wel had hij zijn oproep aan christelijke journalisten om de cijfers van misbruik in de RKK door te prikken/te vergelijken met misbruikcijfers elders ook in 1 zin kunnen opschrijven ipv het 4?x te herhalen. Daarmee wek je op zijn minst de schijn dat je het goedpraat – voor de buitenwereld. Dit terwijl Jos ook zegt dat het zonde is, en zonde blijft.

  En op wie ik gestemd heb? Ik vind dat de reactie van de GG/Dominee Moens het meest aan het criterium ‘meest wereldvreemde’ jesusfreak voldoet. Dus bij deze!

 37. Idelette zegt :

  Eens met Xandrar en Alex.

 38. Idelette zegt :

  @ Bramvandijk
  Ja, die uitzending bij P&W heb ik ook gezien, en – ze werd natuurlijk ook wel door 2 journalisten behoorlijk aangepakt – wat kreeg ze het voor elkaar om een beeld te creeren wat je juist niet wil creeren.
  Ik dacht voortdurend: mens, zeg nou eens iets positiefs, of kom met een positieve mensvisie, dat had heel goed gekund…ipv het beeld te bevestigen, je in een hoek te laten drukken en de boel te verdedigen..

 39. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Om de verkiezing zuiver te houden zijn de ‘subnominaties’ van Jos Strengholt en Mariska Orbán verwijderd. Als zij een eigen nominatie hadden gekregen, waren ze (gezien hun beperkte gewicht) onder de afvallers terecht gekomen. Maar het is van onze kant ondoordacht geweest om ze ‘mee te laten liften’ met de nominatie voor de RKK. Het misbruikschandaal is te erg om daar deze mensen aan te koppelen. Daar bieden we onze excuses voor aan.

 40. Pittig zegt :

  Het misbruikschandaal is te erg om naar deze mensen te koppelen, maar is ook te erg om het te gebruiken als stok om de media mee te slaan en het misbruik te bagatelliseren, zoals Jos Strengholt deed…

  En nu weer de woorden van de Belgische aartsbisschop André-Joseph Léonard voor de Belgische parlementaire commissie voor seksueel misbruik… Ik citeer een paar zinnen uit Trouw:

  Hij bracht het idee [van schadevergoeding] als iets waarover ’de maatschappij’ moest nadenken, de kerk zou eventueel willen volgen.

  Want de kerk doet niets fout, neeeeee… alleen individuen kan iets aangerekend worden…

  En hij voegde nog snel even enkele conservatieve RKK standpunten aan zijn verdediging toe:

  „Wat als morgen schadevergoedingen gevraagd worden, omdat men opgevoed werd door ouders van hetzelfde geslacht of omdat men via ivf-technieken verwekt werd en vatbaarder blijkt voor genetische ziekten?”

  Wat???? Alsof in homohuwelijken grotere problemen spelen dan bij hetero-huwelijken! Krijgen we dan ook schadevergoeding voor de huwelijken die de RKKerk in Gods naam (als sacrament) heeft gesloten en die voor de latere kinderen desastreus uitgepakt zijn? Waarom homo’s en IVF er bij slepen???

  Bedroevend!!!

%d bloggers liken dit: