Allarts veroordeeld voor oplichting

Vader en zoon Rob en Robert-Jan Allart zijn door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en taakstraffen van respectievelijk 192 en 156 uur. Daarnaast moeten zij aan gedupeerden van hun investeringsbedrijf Kingdom Financial Services schadevergoedingen betalen van in totaal rond de 235.000 euro. De rechtbank oordeelde dat KFS als een kredietinstelling functioneerde, zonder in het bezit te zijn van de noodzakelijke vergunningen. De Allarts hebben bewust en nauw met elkaar samengewerkt met als doel geld te werven van investeerders. Vader Allart had daarbij vooral een ‘religieus-inspirerende rol’, terwijl de zoon de praktische, uitvoerende kant voor zijn rekening nam.

Ze hebben volgens de rechter onverantwoordelijk gehandeld en het vertrouwen in hun eigen organisatie, maar ook dat in het kredietwezen in het algemeen, schade toegebracht. De rechtbank neemt het Allart senior kwalijk dat hij nog steeds het laakbare van zijn handelen niet inziet.

De rechtbank acht het bewezen dat de heren zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting. De investeerders zijn onvoldoende ingelicht en hun geld werd door de Allarts bewust, tegen de afspraken in, belegd in andere, risicovolle projecten. Via een ‘maskerende constructie’ is geld van de investeerders gebruikt om Allart junior van inkomen te voorzien en voor diverse privédoeleinden. Senior wordt op basis van deze feiten ook veroordeeld voor valsheid in geschrifte. De rechtbank concludeert dat de Allarts het vertrouwen van de investeerders hebben misbruikt en toezeggingen hebben gedaan die ze niet konden waarmaken. Het door de verdediging aangevoerde argument dat de Allarts zelf slachtoffer zijn geworden van de oplichtingspraktijken van hun partners in Zuid-Afrika, heeft op de rechtbank geen indruk gemaakt.

Opvallend genoeg waren de Allarts niet aanwezig bij de uitspraak. Voor een meer gedetailleerd verslag verwijzen we naar Uitdaging. Redacteur Jan Kees Nentjes woonde de zitting in Zutphen bij en was de eerste die het nieuws naar buiten bracht.

33 Reacties op “Allarts veroordeeld voor oplichting”

 1. omeaart zegt :

  functionerde => functioneerde 🙂

 2. goedgelovig zegt :

  @omeaart: Is aangepast.

 3. Johan zegt :

  “De rechtbank neemt het Allart senior kwalijk dat hij nog steeds het laakbare van zijn handelen niet inziet.”

  Zelf-medelijden helpt Rob Allart niet verder. Waarom neem niet volmondig verantwoordelijkheid voor wat hij heeft aangericht? Ik moet aan John uit de gezalfde relisoap denken. Op een gegeven moment brak na een tijd van zelfmedelijden zelfinzicht door en toen genade en toen rust. Dat gun je iedereen.

 4. Pittig zegt :

  Op naar de volgende evangelische oplichters!!

 5. goedgelovig zegt :

  @Pittig: Op jouw verzoek heeft Kaas een nieuwe banner gemaakt. PS: Beschik je soms over profetische gaven dat er een soort gristelijke wikileaks zit aan te komen?

 6. Vertue zegt :

  @Pittig
  hohoho, alsof alleen in de evangelische wereld oplichters bestaan?

  Arie Stok vergeten?

 7. Pittig zegt :

  @ GG

  Hebben jullie dan ooit getwijfeld aan mijn profetische gaven?;)

 8. goedgelovig zegt :

  @Pittig: Wel eens. Maar niet aan je satirische gaven. 🙂

 9. Pittig zegt :

  @ Kaas

  Mooie banner! Die piramides… 🙂 En die kerk die lijkt te lekken… 🙂

 10. Pittig zegt :

  @ Vertue

  Slecht voorbeeld, heb je niet een betere?

  “De voormalige loonwerker afficheerde zich indertijd graag met de rechterzijde van de gereformeerde gezindte; hij was er ook in opgegroeid en tot voor een paar jaar stond hij zelfs op de kansel als prediker in een vrije groep – Stok heeft niet veel op met de gevestigde kerken.” (bron)

  Met dat “vrije groep” en “niet veel op hebben met de gevestigde kerken” lijkt Stok teveel op de meeste evangelischen, toch? 😉

  Maar je hebt helemaal gelijk dat het overal voorkomt, maar zoals ik bij het vorige topic over de Allarts ook al postte is hier een interessante link die wel een scherpe analyse geeft (in mijn ogen):

  Do religious people make easy targets for scams?

  Ik ken alleen nogal wat mensen die onder evangelische oplichters hebben geleden en geeneen die onder een PKN oplichter heeft geleden (en ik ken veel en veel meer PKN’ers dan evangelischen). Maar ik laat me graag beter informeren! 🙂 Want het komt vast overal voor.

 11. bodem zegt :

  @ Pittig
  Vind ik wel logisch. In de PKN moet je binnen structuren kunnen werken, gezag boven je kunnen dulden, is je salaris van tevoren vastgesteld, moet je luisteren naar de kerkeraad, en ben jij slechts een van de velen in een pool van beroepbare kandidaten. Dat is geen werkomgeving die een potentiele oplichter zou uitzoeken, of waarin hij het lang zou volhouden. Ik denk dat je ook weinig oplichters in RK kringen vindt. Dat blijkt weer een goede plek voor aanranders e.d, terwijl de kaders van de PKN een plek bieden waar dominees die niet in God geloven hun brood kunnen verdienen. Ieder systeem z’n zwakheden.

 12. Pittig zegt :

  @ bodem

  De PKN biedt in jouw optiek dan als enige ruimte voor “geestelijke oplichters” ? 🙂

  Dan heb ik trouwens ook nog wel een paar katholieken, evangelischen en oud gereformeerde gemeente dominees voor je…

  Wat denk je bijvoorbeeld van de reactie van ds. A. Kort van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland op de Herziene Staten Vertaling:

  “Persoonlijk zie ik dit als een list van de duivel. Toen het hem niet lukte een bepaald deel van het kerkelijk leven door die nieuwe, in het oog lopende, valse vertalingen te beïnvloeden, nam hij de Statenvertaling zelf ter hand.” … (van Kerknieuws)

  Als dat geen geestelijke oplichterij is…

  Maar misschien kunnen we beter verder praten bij het topic PKN-Synode: ‘Hij bestaat!’? 😉

  Nee, er gaat niets boven de PKN!!

 13. Hendrik zegt :

  Wat voor taakstraf krijgen de ‘Allarts’?
  Collecteren voor Serious Request of zo?

 14. bodem zegt :

  He he Pittig,
  Waar zeg ik dat de PKN als ENIGE ruimte bied aan geestelijke oplichters? Die term gebruik ik trouwens niet. Ik vind de Allarts ook geestelijke oplichters, en mensen die de bijbel misbruiken om kinderen lastig te vallen ook. Ik vond juist dat ik heel positief over de PKN was. Dat er weinig plaats is voor geldzuchtigen. Ik wilde alleen even aangeven dat ieder systeem zijn zwakheden heeft.
  Trouwens die OG dominees die zulke onzin uitkramen mogen ze van mij ook opsluiten, het liefst in een cel met de Allarts.

 15. kitty friend zegt :

  Mogen ze die zelf bedenken…….
  of word die taakstraf voor hen uitgezocht
  elk nadeel heeft zijn voordeel
  zolang het maar niet in hun voordeel uit gaat pakken…

 16. Vertue zegt :

  @Pittig,

  Helemaal gelijk hoor. Vrije groepen hebben over het algemeen meer ruimte voor lekenpredikers en daarmee ook voor de malafide soort. Dat was vroeger al zo:
  Uit de Didache hoofdstuk 11:

  3. Met betrekking tot de apostelen en profeten, moet u als volgt handelen naar het gebod van het evangelie: 4. Elke apostel die naar u toekomt moet u ontvangen als de Heer. 5. Hij moet niet langer dan een dag blijven, zonodig nog een. Als hij echter drie dagen blijft is hij een leugenprofeet. 6. Als de apostel vertrekt moet hij niets meer meenemen dan brood totdat hij weer komt overnachten. Als hij geld vraagt, is hij een leugenprofeet.

  Er wordt natuurlijk nog meer gezegd, maar als we dit eens gingen toepassen…

  Bron

 17. Pittig zegt :

  @ Bodem

  Ik was niet zo serieus. Vandaar die glimlach- en knipoog-smiley.

  Ik vond jouw opmerking over de PKN juist erg scherp en grappig! En ik zag ook wel welke positieve dingen je over de PKN had geschreven (alleen een mol met een zonnebril op had het kunnen missen).

  Maar ik had de tweede alinea op een minder ernstig toon moeten schrijven…. Daar ontstaat de verwarring.

  En ik ben het helemaal met je eens dat ieder systeem z’n zwakheden kent. Het is vaak de keerzijde van de sterke kanten…

  Zijn we nu weer vriendjes?

 18. bodem zegt :

  @ Pittig
  Ja hoor, ik was ook niet zo serieus, maar ik heb me de kunst van de smileys nog niet eigen gemaakt. Komt denk ik door het besturingssysteem dat ik draai.

 19. Pittig zegt :

  @ Bodem

  Op deze site staan alle smiley’s die je bij WordPress (dus ook Goedgelovig) kunt gebruiken, met de manier hoe je ze te voorschijn kunt toveren:

  http://codex.wordpress.org/Using_Smilies

  Dat moet met elk besturingssysteem lukken.

 20. rob zegt :

  @Pittig
  gewoon niet goed gelezen 🙂 😉
  😳 🙄

  @Bodem
  Die smileys zijn niet zo moeilijk hoor, en op mijn oude computer deden ze het al, zie postbus vaticaan

 21. bodem zegt :

  OK, ik zal me er eens aan wagen

 22. bodem zegt :

  @pittig
  Een paar weken geleden stond er ook zo’n stuk in het RD over de HSV waarin deze vertaling en het dragen van leggings onder rokken door refomeisjes in een adem genoemd werden als voorbeelden van hoe de duivel de refozuil inkomt. Dat kun je inderdaad een soort van geestelijke oplichterij noemen, waarbij niet je centjes, maar je hersens afhandig worden gemaakt. Ik vind bijna dat het RD haar verantwoordelijkheid zou moeten nemen en dit soort mensen geen podium zou moeten geven.

 23. Pittig zegt :

  @ bodem

  En als ze zelf nou een heel “godvruchtig” leven zouden leiden en niet zo negatief en beschuldigend de wereld tegemoet zouden treden, maar zoals de Amish zich gewoon met enthousiasme, nederigheid en warmte zouden terugtrekken uit de wereld, dan had ik er geen enkel probleem mee. Ik vind de Amish geweldig!

  Maar hier zit zo’n betweterige, negatieve, twistzieke houding achter. Want de neiging tot afsplitsing en scheuring wordt alleen nog overtroffen door evangelische kringen. En ze zijn ondertussen meer bezig met de duivel en de zonde, dan met Christus.

 24. bodem zegt :

  Ik word er gewoon zo moe van dat overal de duivel wordt bijgehaald. Als jij vind dat meisjes rokken met malliots horen te dragen ipv rokken met leggings, prima. Als jij vind dat de Geest de statenvertaling geinspireerd heeft en dat geen andere vertaling daar ooit aan kan tippen, ook prima. Argumenteer op basis van logica, argumenteer theologisch, zeg desnoods dat het gewoon beter voelt om bij het oude te blijven. Maar altijd de duivel erbij slepen om je tegenstanders letterlijk in het verdoemhokje te zetten, dat is zo’n vervelende gewoonte. Voor weldenkende mensen maak je jezelf volslagen belachelijk, maar niet zo weldenkende mensen kunnen er echt bang van worden. (Als ik voorlees uit de HSV aan tafel drijf ik mijn kinderen rechtsreeks de hel in, en dat soort waangedachten) En dat vind ik kwalijk.

 25. ijscomag zegt :

  @Bodem
  dat gebeurt in evo kringen zeker zo veel als in refo kringen, dat de duivel er overal bijgehaald wordt. In mijn geval is dat vaak een geest van kritiek. Het zou zomaar kunnen de de Allarts daar ook veelvuldig gebruik van hebben gemaakt, misschien zelfs zonder het zich te realiseren…

 26. Dutch Hermit zegt :

  oeps, al die verschillende accounts ook 😛 IJscomag ben ik ook al 😀

 27. Onno zegt :

  Als de Allarts bewust valsheid in geschrifte hebben gepleegd en bewust de boel hebben besodemieterd, inclusief hun eigen broeders en de Nederlandse staat, dan komen ze er nog heel genadig af met een taakstraf en het betalen van een schadevergoeding. Ik hoop maar dat al die investeerders hun geld terugkrijgen want anders is die paar ton schadevergoeding slechts een doekje voor het bloeden.

 28. Onno zegt :

  De rechter vond het kwalijk dat de Allarts geen kwaad zien in wat ze hebben gedaan en geen spijt betuigen. Veel andere mensen vinden dat ook inclusief ikzelf. Maar… kan het niet zijn dat ze gewoon nog steeds geloven dat ze de stem van God hebben gevolgd ook al weten wij beter? En kan het niet zijn dat ze gewoon (misschien tegen beter weten in als ze goed zouden nadenken) blijven geloven dat ze vervuld zijn met de Heilige Geest en dan niet misleid kunnen worden en geen dingen kunnen doen die tegen de wil van God in gaan (zoals in die kringen vaak wordt onderwezen tegenwoordig – jouw wil is dan conform aan die van God)? Als je slechts hebt gedaan wat God van je vroeg, en je deed wat Hij wilde, hoef je immers geen spijt daarvan te hebben. Dan is het alleen maar erg naar dat er een Judas uit Afrika de boel heeft gesaboteerd en dat de duivel ingang heeft gekregen en de zaak om zeep heeft geholpen. Hun motieven waren zuiver en het was Gods opdracht. Ze hebben in hun enthousiasme ook niet door gehad dat er dingen gezegd zijn die niet waar waren op de informatiebijeenkomsten, maar ja ze zijn natuurlijk niet volmaakt. Ze hebben hun best gedaan, meer konden ze niet doen dus van spijt betuigen is geen sprake.

  Zou het niet zo in elkaar kunnen zitten? Ik zie zoveel blindheid in de ultra-evangelisch/charismatische hoek van Berea en TRIN en dergelijke en mensen die elkaar en zichzelf voor de gek blijven houden dat het me niet zou verbazen als de Allarts zo denken.

 29. Johan zegt :

  @Onno: Dat is dan wel een vorm van ultra-domheid.

 30. rob zegt :

  @Onno
  Het is best mogelijk.
  Anderzijds snap ik niet dat foute profetie zo makkelijk geslikt wordt. Als het je overkomt dat je fout geprofeteerd hebt en vele mensen zijn de dupe geworden, dan duik je toch van schaamte in het diepste gat der gaten?
  Dat gedrag zie je niet, en dat maakt dat je kan wachten op het volgende debacle.
  Als er nu mensen zijn die nog achter dergelijke leiders aanhollen is dat dom.

 31. Onno zegt :

  @Rob, het grootste probleem in de Evangelische kerk volgens mij is dat er niet zo over wordt gesproken zoals we doen op een site als deze. Hooguit onder gemeenteleden in kleine kring. Nee, algemeen wordt gedacht(of gezegd door leiders) dat het beter is zo snel mogelijk alles te vergeten, niet meer over praten en niet omkijken als er fouten zijn gemaakt en dingen vreselijk mis zijn gegaan, alleen maar positief blijven over de toekomst. Daarmee leert men inderdaad niks en blijft de geschiedenis zich herhalen. Ik ben bang dat mensen gewoon achter dit soort leiders aan blijven hollen. Mensen zijn vaak hardleers. Ik blijf me ook nog steeds heel veel dingen afvragen als het gaat om dit soort gebeurtenissen en valse profetieën, dat mensen daar geloof aan blijven hechten en er elke keer weet intuinen en er snel vergeten wordt dat de vorige profetieën niet zijn uitgekomen. De mens is een raar wezen soms.

 32. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Op dit moment dient het hoger beroep van vader en zoon Allart. Op 31 oktober zijn opnieuw straffen geëist. De uitspraak is op 13 november.

  http://www.destentor.nl/regio/veluwewest/11958873/Werkstraffen-geëist-tegen-voorganger-en-zijn-zoon.ece

 33. mafchauffeur zegt :

  Dat hoger beroep winnen de Allarts met gemak. In alle vier Rechtbank uitspraken (Pa en zoon ieder twee, voor oplichting en overtreding Wet Toezicht Kredietwezen) wordt de Naam van de Heer geen enkele keer genoemd. Een gerechtelijke dwaling van de hoogste orde.

  Daarbij komt dat ze niet uit eigenbelang handelden.

  Uit de Rechtbank-uitspraak van 2 jaar geleden over Allart sr.:

  Zijn dochters en schoonzonen zouden een hogere rente krijgen. [X] kreeg 4% omdat zij veel voor de kerk deed, dat was om haar te zegenen en hij heeft met medeverdachte [verdachte jr.] overlegd over die betaling aan [X]. [X] was als een geestelijk dochter voor hem. De schoonvader van zijn medeverdachte heeft ook meer gekregen dan de afgesproken rente. Dat werd bepaald door hem en zijn zoon.
  KFS heeft een aantal giften gedaan aan Stichting Vriendschap Onder Geestelijke Leiders in Europa (hierna VGL), de internationale benaming voor die stichting is ACMI. Die giften waren onder andere bedoeld voor het betalen van de salarissen van zijn zoon en schoondochter van respectievelijk ongeveer € 4.000,- en € 3.000,- netto per maand.

  http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=BO5999

%d bloggers liken dit: