Heilig, heilig, heilig is de Heer! Ha ha!

De val van Rob Allart in het voorjaar van 2005 trok het hele Berea-genootschap mee. Berea-voorgangers die destijds intensief met Allart samenwerkten, komen we nu tegen bij God’s Embassy/Gabriel Call, de Nederlandse Profetische Raad en TRIN. Hoewel deze mensen voor zover bekend geen directe rol in het KFS-schandaal speelden, waren ze wel deel van een gemeentecultuur die werd gekenmerkt door charismatische hypes (Toronto, Ken Thornberg, geestelijke oorlogvoering, Adelajah’s M12-celkerk), ‘gezalfd’ leiderschap, verdienmodellen en gebrek aan financiële transparantie. Een uitzending van TROS Twee Vandaag (even doorklikken) laat dit goed zien.

Voor de liefhebbers van ‘typische Rob Allart-preken’ hebben we dit clipje gevonden waarin Allart beweert over een bandje met hemels engelengezang te beschikken.

Advertentie

52 Reacties op “Heilig, heilig, heilig is de Heer! Ha ha!”

 1. Ruub zegt :

  Wat verschrikkelijk dit. Triest, schandalig. Werkelijk ongehoord. Echt heel erg. Zo’n ruitbroek zoals Allart aanheeft kan echt niet.

 2. Len zegt :

  Dat bandje, waar is dat te bestellen?

 3. Michel de Boer zegt :

  En naar dit geschal moeten wij straks tot in de eeuwigheid luisteren?

 4. vertue zegt :

  Engelenmuziek? Dat is niets nieuws. Jarenlang was (is?) in de kop van Noord Holland engelenmuziek te horen op 98 FM. De eerste keer dat ik per ongeluk hierop per ongeluk op afstemde was dit een nogal vervreemdende ervaring. Echt een beetje spooky.

  Linkje hier

  Misschien, en nu ben ik stout aan het denken, is een vriendelijk gemeentelid (de zender staat ten slotte redelijk in de buurt van Amsterdam) hier per ongeluk tijdens het ‘zappen’ op terechtgekomen in de auto, en meende in een openbaring terechtgekomen te zijn? Toevallig een recorder bij de hand en opnemen maar. En scoren dat hij of zij deed bij de voorganger…
  Ik zou het bandje graag willen horen, ik zou het direct herkennen als het zo was.

 5. E-J zegt :

  Dit is geen engelengezang, dit doen de katten om de hoek ook… en nog vals ook!

 6. Marie zegt :

  Dit filmpje met engelenzang doet het de laatste tijd ook goed in de charismatische wereld: http://www.youtube.com/watch?v=j8Xh5-1nBtc&feature=share

 7. vertue zegt :

  Filmpje toch maar even beluisterd. Klinkt eerder als een slechte opname van nederland zingt met mannenkoor en kopstem.

  Even research gedaan, de engelenzender in Enkhuizen was een kunstproject van Moniek Toebosch, en draaide van 1994 tot 2000. En zo klonk het:

  Er waren zelfs officiele bordjes langs de snelweg van de ANWB die op de engelenzender met frequentienummer wezen.

 8. Martin zegt :

  Dat verhaal van dat engelengezang op dat bandje uit Canada, heb ik eerder gehoord.
  Kan het zijn dat het uit de Transformations-reeks komt? Iemand?

 9. thebutler zegt :

  Harry Potter 6?
  Haha, het is eerder Harry Potter 5!
  😉

 10. rob zegt :

  🙂
  hebben de engelen ook een ontstemde piano?

 11. sluwo zegt :

  serieus, vinden charismanici dit overtuigend bewijs dat de beste spanjool met engelen gezongen heeft?

  pfff….

 12. Pittig zegt :

  En wat vinden jullie van dit groepje dat een engel ziet op een snelweg in Israël:

  Ze gaan helemaal wild! 🙂

 13. Marie zegt :

  @Pittig
  Dat vind ik dan wel weer een heel overtuigend filmpje.

  🙂

 14. Chris zegt :

  Galaten 6:10

  Kunnen nog veel mensen op deze site van leren!

 15. Pittig zegt :

  @ Chris

  Bedoel je niet: “kunnen veel leiders in evangelische gemeenten nog van leren!” ?

 16. Marnix zegt :

  Vroeger met psalm voorzingen in de klas zij mijn juf altijd dat als het vals was dat de engelen het transformeerden tot iets moois. Had zij het even mis

 17. Pittig zegt :

  Zijn er naast valse profeten ook valse engelen? En wordt met “valse profeten” dus gewoon bedoeld dat ze niet zo mooi konden zingen?

 18. Roberto zegt :

  Deze kent u ook wel, toch? De engel die met Jason Upton mee gaat zingen? Is uitendelijk ook op zijn CD terecht gekomen.

 19. Marie zegt :

  Hier de opname zelf van Jason Upton’s Fly: http://www.youtube.com/watch?v=9Xge_7xBQxs

 20. Juda zegt :

  hoe weet je nou weer of dit engelen zijn of niet????????? ik geloof er namelijk geen bal van.

 21. bodem zegt :

  @ Juda
  Hoef je je niet druk over te maken hoor. Ik geloof in wonderen, het bovennatuurlijke, het bestaan van engelen enzovoort, maar geen haar op mijn hoofd die een procentje twijfelt of dit misschien toch niet van God is. Het wordt allemaal gebruikt om mensen te manipuleren waanzinnige dingen te geloven zodat ze ook niet meer vreemd opkijken van leuke investeringsfondsen en andere zaken waar je normaal nooit in zou trappen.

 22. sluwo zegt :

  oh wat heb ik toch een gloeiende hekel aan de ‘muzikale’ activiteiten van Jason peeping Upton…

  als een ‘aanbiddings’leider tijdens een sosu-festival “i still haven’t found what i’m looking for” inzet… sodemieter toch op met je aanbidding…

 23. albert zegt :

  @ Sluwo

  en wie heeft dat eigenlijk ‘uitgevonden’: aanbiddingsleider ???

 24. sluwo zegt :

  @albert
  het concept ‘aanbiddingsleider’? ik gok een soort ver-christelijkte variant op de voorzangers in de tempel?

 25. sluwo zegt :

  @albert
  of bedoel je wie Jason Upton heeft uitgevonden? dat zou ik echt niet weten, maar die heeft wel het een en ander uit te leggen.

 26. albert zegt :

  @ Sluwo, on 17 november, 2010 at 10:50 pm said
  ik ook.

  Hier ( sluwo, on 17 november, 2010 at 8:06 pm said) bedoel jij waarschijnlijk een ‘aanbiddingslijer’…..

 27. sluwo zegt :

  @albert
  het gekerm en gezeur van Jason Upton is inderdaad echt een typisch geval van aanbidingslijen… maar goed, ik ben toen hoofdschuddend de sosu-tent uitgelopen. dit is toch geen aanbidding, die gejammerde onzin-teksten…?

 28. albert zegt :

  @ Sluwo

  Hohooo: dat zie je verkeerd. Dat is esoterische ‘diepgang’ waarin sommigen hier op GG ook zeer bedreven in zijn 😉

  ‘hoofdschuddend de sosu-tent uitgelopen’ : of had jij stiekem heavy metal op je ‘in ears? ‘.

 29. Tau Jabir zegt :

  Anbetungsfuehrer

 30. Tau Jabir zegt :

  @Albert

  Wanneer ga je nou eens iets anders doen dan poses innemen en met een ongerelateerde lijst bijbelcitaatjes komen aanzetten?

 31. albert zegt :

  @ Tau Jabir

  en heppie m ook in het ‘Frysk’ ?

 32. sluwo zegt :

  @albert
  echt hoor, van ‘diepgang’ krijg ik pukkeltjes. zeker esoterische diepgang. vast een aardige man, Jason, maar hij moet geen anbetung lijen.

  nee geen metal.. het hoofdschudden was puur sideways.

 33. albert zegt :

  @ Tau Jabir, on 17 november, 2010 at 11:26 pm said

  Wanneer iets anders doen?

  Nu 🙂

 34. albert zegt :

  @ Tau jabir

  je bent wel weer ouderwets ‘complimenteus’ mopperkont 😉

  Ruwe bolster blanke pit….

 35. Vertue zegt :

  @Albert

  Aanbiddingsleider… Ik weet nog goed dat ik de term voor het eerst hoorde.

  Ik dacht dat het iemand was de voor op het podium ging bidden. Ik kon niet echt inzien wat daar nou leuk aan was. Maar op de een of andere manier is de laatste 15 jaar de betekenis van het woord aanbidding opgeschoven van (dank)gebed naar op soft-pop meedeinen op zo vaak mogelijk herhaalde koortjes totdat een gevoel van welbehagen intreedt.

  De focus is verlegd van God naar Gevoel (capitals mine).

 36. Vertue zegt :

  @Albert

  Ik vind de term zangleider ook beter dan aanbiddingsleider. Dekt de lading meer. Overigens is de functie van voorzanger/zangleider al heel lang in de kerk aanwezig. Kijk maar naar de cantor.

  De hebreeuwse koorleiders/voorzangers hamenatseach maakten een belangrijk deel uit van de liturgie in de tempel.

  Leuk voorbeeld is ps. 136, een antifoon waarbij het refrein de voorzanger iedere eerste regel, en de tweede regel zong. Een beetje zoals Michel Dubbel-U Smid het ook probeerde.

  Leuker vindt ik ps. 124/129, waarbij het volk waarschijnlijk door de voorzanger in vs. 1 wordt uitgenodigd mee te zingen.

 37. bodem zegt :

  Was eens op een meeting waar een Amerikaanse broeder de aanbidding ging leiden. Slimme jongen, programmeur, beetje koele kikker, niet sterk relationeel. Ik kon me hem eigenlijk niet voorstellen als aanbiddingsleider. Hij bleek verborgen talenten te hebben. Zodra hij het eerste accoord van zijn gitaar aansloeg kwam er zo’n hijgende blik in zijn ogen, slikte hij een paar keer en is de rest van de aanbiddingstijd niet meer uit de zevende hemel naar beneden geweest. Het zal wel weer met mijn geest van kritiek te maken hebben, maar ik kreeg de liedjes niet mijn strot uit. Was te zeer geschokt door deze metamorfose.

 38. Vertue zegt :

  @bodem,

  Erg herkenbaar tafereel. Vooral het feit dat de aanbiddingsleiders totaal in zichzelf keren, in een soort trance waarbij het publiek dat zij dienen te leiden niet meer bestaat. En het lijkt wel alsof die trance tegelijk een legitimering van de aanbidding is, en een graadmeter voor de effictiviteit daarvan.

  Ik vraag me dan altijd af wat het verschil is met de baälsprofeten die tegenover Elia stonden en van wie hun trance bij hun aanbidding als bewijs van goddelijke inmenging moest gelden (1 kon 18:20-46). Het bleken de nieuwe kleren van de keizer .

  Of mt. 6:7, waarbij Jezus ons maant niet net als de heidenen zoveel mogelijk woorden te gebruiken in het gebed, alsof de lengte van het gebed de effictiviteit daarvan beïnvloedt.

 39. Kaas zegt :

  @albert en @sluwo

  Aanbiddingsleiders zijn de nieuwe Levieten, snap dat dan. God heeft een heel speciaal plan met dat soort mensen. Ze zijn halve heiligen die in de bediening staan om de Gemeente aan Zijn voeten te brengen…

  Mag ik een teiltje?

 40. Dj Phat B zegt :

  het veel herhalen van koortjes is direct terug te zien in een aantal psalmen. ook zijn er psalmen met minder diepgang als andere. psalm 150 is bijvoorbeeld niet zo heel diepgaand. zeurderig of niet is ook allebei terug te vinden in de psalmen
  verder allemaal prima maar het is een beetje kortzichtig om nogal generaliserend over een bepaalt soort aanbidding style te praten.
  aanbidding gaat sowieso veel verder dan alleen muziek of een gebedje maar door hoor je maar weinig mensen over.

 41. Vertue zegt :

  @Dj phat b

  het veel herhalen van koortjes is direct terug te zien in een aantal psalmen

  Behalve dan dat de koortjes in de psalmen goed doordacht zijn, doorspekt met literaire vondsten in de grondtaal, en vaak deel uitmaken van een complexe literaire structuur. Denk aan het verschijnsel inclusio, concentrisch chiasme, allerlei vormen van parrallelismen en noem maar op.

  Dezelfde literaire verschijnselen vinden we ook in de teksten die gevonden zijn in Ugarit, alleen zijn ze daar minder consequent toegepast.

 42. erik zegt :

  zo zie je maar dat wanneer macht, geld in de gemeente boventoon gaat voeren Godsnaam ijdel wordt gebruikt. ijdel is in dit geval dan dat mensen voor eigen parachie gan spreken voor eigen gewin, voor zichzelf. dat mensen de naam van god noemen niet om de ander en God te dienen, maar om gediend te worden en te ontvangen. typisch is dat men Jezus niet ziet als de door God gezondene in de stal en de smeeboel van ons leven, maar als iemand die hen wil zegenen met geld , goed en aanzien. bekering is nodig, we kunnen niet God dienen en Mammon.

  http://studioperspectief.wordpress.com/2010/11/18/gezegend-of-tot-zegen-zijn/

 43. Jan-Peter zegt :

  Je zou toch op je klompen moeten aanvoelen dat als ze zeggen dat ze de avond van te voren het door hebben gesproken met de Nederlandse Bank dat er niets van kan kloppen? En dan nog niet eens gesproken over die 24 procent. Wat een dwaasheid, wat een hebzucht, en wat een domper voor de gedupeerden.
  Het moet niet gekker worden!

 44. Dj Phat B zegt :

  @Vertue

  dat de koortjes goed doordacht zijn of niet ga ik niet over. jason upton en bijvoorbeeld misty edwards worden daar door een hele stappel mensen ook van beschuldigt. begrijp me goed ik hou het nog geen minuut uit met hun worship muziek maar dat neemt niet weg dat het net zo goed aanbidding is. uiteindelijk is het natuurlijk aan God om te bepalen wat ware aanbidding is en dat gaat meer over je hart dan over je vorm van uiting.

 45. bart zegt :

  Volgens mij is dit het gevolg van ruis en een bandkop die scheef staat.. de ruis zorgt ervoor dat het geheel veel groter klinkt dan het is. En door de scheve opname kop loopt het niet helemaal sync en komt het zo vervormt op tape dat er bepaalde boventonen worden versterkt die het geluid zo vervormen dat het op een koor is gaan lijken.

 46. Jan-Peter zegt :

  Verklaart niet dat stuk van ongeveer (iets daarvoor) 4:22. Het lijkt alsof er dan alleluja word gezongen door alleen het ‘engelen’ koor. Of heb je daar een verklaring voor?
  Alleen er is wel wat vreemds aan de hand in dat stukje van het koor alleen. Want wat hoorde het publiek toen? Alleen maar dezelfde akkoorden? Geen zanger? Lijkt me vrij saai. Geen gitaarsolo? Ik vind het vreemd. Dat engelenkoor vult het verdacht goed op…

  Het lijkt me ook niet echt engelen gezien het meer klinkt als een hoog (jongens)kinderkoor. Of de engelen moeten echt van die naakte baby’s zijn die in de kerken hangen…

 47. Onno zegt :

  verschrikkelijk, om te huilen allemaal. Ik heb er geen andere woorden voor 😦

 48. Jan-Peter zegt :

  Hoor ik hier nou ook engelen mee zingen?

 49. janssen zegt :

  BREAKING NEWS: Mattheus vdS doet ook mee met de zingende engelen hype!!! Zeker net GG gelezen.

  Mattheus is 7 minuten geleden geland op Schiphol en meldt het volgende op Facebook:

  God is good! Arrived safe at Schiphol. Feel still the revival fire burning and heard for hours angels sing in airplane. Cant wait to see Bec and the kids in a few moments. Thanks all for praying for Myanmar!! It is incredible the movement of God and revival in Myanmar.

 50. Vertue zegt :

  Over engelenzang gesproken:

  Ik zie net een nieuwsbericht op http://www.cip.nl over een flashmob waarbij 650 undercover koorzangers ineens in Macy’s warenhuis te Philadelphia Händels Messiah inzetten. Hemels!

 51. Onno zegt :

  Fijn trouwens om dingen te lezen over Jason Upton hier, bijvoorbeeld van Sluwo. Soms ga je je namelijk afvragen of je soms van mars komt omdat je de enige lijkt te zijn in je eigen omgeving die een bepaalde mening heeft en dingen ziet die anderen niet zien. Dan is het fijn om soms op GG te ontdekken dat er mensen zijn die dezelfde mening hebben en dezelfde dingen zien. Ik vind het nog steeds erg verdrietig dat SoSu zangleiders als Tim Hughes en Matt Redman hebben omgeruild voor engerds als Jason Upton en Sean Feucht met hun vage mystieke ‘zangkunsten’ en vage teksten. Als je er maar bij kijkt als zangleider alsof je stoned of in trance bent dan moet het wel goede aanbidding zijn.

 52. albert zegt :

  @ Onno

  en dan de nuchterr vraag: hoe zijn die lui thuis achter de stofzuiger?
  Trekken ze dan ook zo’n ‘stoned of in trance face’ ?

  Kortom: zijn ze authentiek?

  brrrrrrrr (en dat niet van de kou)

%d bloggers liken dit: