Wilders tegen verbouwing keuken moskee

Geert Wilders heeft toegezegd te zullen speechen op 2 november, tijdens een vergelijkbare demonstratie als gisteren werd gehouden nabij Ground Zero in New York. De aangekondigde demonstratie van 2 november vindt plaats in de Linnaeusstraat te Amsterdam en wordt georganiseerd door actiecomité ‘Stop de verbouwing’, geleid door Henk Poortwachter. Poortwachter zegt in De Speld over dit initiatief: “Deze demonstratie houden wij omdat een moskee in Diemen heeft laten weten hun keuken te zullen verbouwen. Dit is een schande, een duidelijke provocatie. Een halalkeuken renoveren op maar tien minuten fietsen van waar Theo werd afgeslacht. Nog even en het ruikt overal in Nederland naar couscous en Turkse pizza!”

Desgevraagd laat de zegsman van de beruchte moskee weten zich van geen kwaad bewust te zijn. Yassin el Bahara stelt dat het keukenblad gewoon versleten was: “Als we dat gaan vervangen kunnen we net zo goed het hele keukenblok meenemen. Bij Ikea kost dat helemaal niets, dus we dachten dan kan er ook nog wel een nieuwe magnetron vanaf. Het is onvoorstelbaar waar sommige mensen iets achter kunnen zoeken. Ik begreep dat de heer Poortwachter beweert dat er achter de keuze voor een magnetron van het merk Sharp een diepere bedoeling zit. Onzin natuurlijk!”

Het moskeebestuur is door alle ophef niet van plan om de verbouwing op te schorten. Het is zelfs maar de vraag of de demonstratie, symbolisch gepland op de tragische dag waarop Theo van Gogh werd vermoord, niet te laat komt. “Als het mee zit is de nieuwe keuken eind oktober klaar voor gebruik,” aldus El Bahara.

Op de vraag aan Wilders of hij wel tijd heeft voor dit soort nevenactiviteiten als hij straks in de Tweede Kamer moet gaan gedogen, zegt de politicus: “De toespraak op 2 november zal van dezelfde strekking zijn als die op 11 september in New York, ik hoef daar dus niet lang op te broeden. Ook kan ik de voordracht gewoon in het Nederlands doen en dat gaat me toch net iets beter af dan het Engels.”

26 Reacties op “Wilders tegen verbouwing keuken moskee”

 1. ThaFizzy zegt :

  Gelukkig – onze Geert weer in Nederland! Ik was al bijna bang dat hij het befaamde motto eigen volk eerst vergeten was…

 2. Pittig zegt :

  Geweldig stukje !!!!!! 😀

 3. Hendrik zegt :

  Volgens andere geruchten komt in die keuken een Pelgrim gaskookplaat en ook een boiler: Daalderop

 4. Eva zegt :

  Grappig stukje!!!!

 5. cris zegt :

  Eigenlijk vind ik de vergelijking niet opgaan. Een bestaande keuken verbouwen is wat anders dan er één beginnen.

  Moslims mogen wat mij betreft moskeeën willen bouwen en die multicultureel centrum noemen als ze dat willen, maar een beetje gevoeligheid (in het geval van Ground Zero) zou niet misstaan.

 6. Tau Jabir zegt :

  Ook niet als dat gebedshuizen zijn van een geloofsrichting binnen de Islam waar Bin Laden evengoed aanslagen op pleegt? dan denk ik dat je dat gebrek aan gevoeligheid vooral bij jezelf moet zoeken.

 7. Maarten Goethals zegt :

  Die Wilders toch, wat een kapoen.

 8. polleke zegt :

  -als satiresche sites elkaar gaan napraten gaat er iets mis-

 9. goedgelovig zegt :

  @polleke: Een plugje voor De Speld. Doen we natuurlijk niet elke keer.

 10. cris zegt :

  TAU, nee dat gaat niet helemaal op, denk ik. Wel deels, gevoeligheid moet idd van twee kanten komen.

  Voorbeeld: ik keur kruistochten af. Maar als christen ga ik niet proberen moslims of anderen te bekeren in acties die ik crusades noem.
  Hetzelfde geldt voor deze moskee: als je merkt dat dat bij de slachtoffers van aanslagen zoveel pijn oproept, dan bouw je ‘m toch gewoon een paar huizenblokken verderop?

 11. Fordo zegt :

  kijk the daily show cris. daar hebben ze het ook over het bouwen van een moskee een eindje verderop (waar het ook niet kan)

  waar het om gaat is dat Al quaida gewonnen heeft als principes over vrijheid van godsdient zo gemakkelijk overboord worden gezet. Ik denk dat het van karakter betoont als Als Bin Ladens groep idioten inderdaad worden gezien als de ‘echte’ Islam dan is hij binnen. Het niet toestaan van de bouw van een moskee naast ground zero is hetzelfde als een protstantse kerk te verbieden naast een speeltuin

 12. Pittig zegt :

  @ cris

  Jabir heeft je al van repliek gediend, maar net als bij Mark in een ander topic zal ik je verhaal even terug brengen tot de nare kern ervan:

  “Een groepje zwarten pleegt een moord op een blanke op de hoek van een straat. Een totaal ander groepje zwarten wil een paar jaar later een samenkomstruimte openen in een straat verderop. Cris protesteert hiertegen, want hoe ongevoelig zijn die zwarten wel niet als ze weten dat andere zwarten een straat verderop een moord pleegden.”

  En dan te bedenken dat de groep moslims die het gebouw bezitten zo omschreven worden:

  The organization was headed by an Imam named Feisal Abdul Rauf, who has made it his life’s work to stand against radical cults like al Qaeda and teach young Muslims that America is a place where one can freely worship at the appointed times and then join other faith communities in America in the task of building a great nation. The proposed community center was to include a basketball court and space for different religious communities in New York City to have interfaith relations. It was also going to have a place for Muslims to pray, if they liked.”

  Alsof je een gebouw voor het werk van moeder Theresa in Noord Ierland verbiedt, omdat er ook christenen zijn die bommen planten (zoals de IRA). Of dat ze daardoor het gebouw maar verderop moeten bouwen… Absurd!!

  Ik proef in jouw opmerkingen een gebrek aan gevoeligheid en kennis van zaken en een overschot aan xenofobie en vooroordeel en die mix smaakt erg bitter.

 13. cris zegt :

  @Pittig: ik vind je verwijt dat ik een overschot aan xenofobie zou hebben erg hard aankomen en ik hierken me hier niet in. Ik heb namelijk Turkse- en moslimvrienden en we gaan goed met elkaar om, ik pas op hun kinderen, we koken en we bbq’en samen, we klussen samen en dat is gewoon gezellig.. Xenofobisch? Nee, dat is toch echt niet zo. Ik vind ook eigenlijk dat je dat niet zomaar kunt zeggen op basis van een opmerking op internet. Dat doet pijn!

  Ik heb ook helemaal niet bedoeld dat IK zou vinden dat moslims van welke stroming dan ook geen moskee vlak bij Ground Zero mogen bouwen. Wat mij betreft mogen ze. Maar als je dat graag wilt, en je merkt dat die onverwerkte pijn bij mensen nog zo aan de oppervlakte zit, dan kun je invoelend zijn en hem een eindje verderop neerzetten. Ook al hoor je bij een heel andere stroming van de islam en vind je die gevoeligheid grote onzin. Dat was en is mijn punt.

  Ik vind niet dat je me daarom xenofobisch mag noemen en je stelt me daarmee erg teleur.

 14. Vleertje zegt :

  Iemand de VPRO docu ook gezien over Geert? Was erg goed!

 15. cris zegt :

  Staat ‘ie online?

 16. albert zegt :

  @ Cris

  als ik zo je laatste comment lees heb jij eerder ‘last’ van Xenofilie (in de betekenis van: voorliefde voor alles wat uitheems is): “we koken en we bbq’en samen” 😉

 17. albert zegt :

  @ Pittig
  @ Tai Jabir

  even nadenkend over Cris’ en jouw/jullie reactie het volgende:

  als je even om jouw (PP) stelling heenloopt en bedenkt hoe lang wij Nederlanders er over hebben gedaan om weer open en onbevangen met onze oosterburen om te gaan (en zij met ons) dan vind ik Cris’ reactie zo gek nog niet. Dat er ook in de WOII hele goede Duiters waren staat buiten kijf. Toch hebben ook zij zich in hun uitlatingen en gedrag terughoudend opgesteld vanwege de gevoeligheid van die rotoorlog.

  Soms heeft iets gewoon wat meer tijd nodig. Zou dat hier ook niet het geval zijn?

  Overigens heeft TJ wat mij betreft helemaal gelijk als hij stelt dat Bin Laden bepaald niet mals is voor Moslims die er anders over denken: kijk alleen maar naar de historie van de Taliban in Afganistan> keiharde repressie

 18. eekhoorn zegt :

  Mmmmm…….Turkse pizza ;D

 19. cris zegt :

  @Albert, ja, wat betreft de Turkse keuken gaat dat absoluut op. Wat mijn buren allemaal eten… jammie! 🙂
  En ja: ik hou wel erg van mensen, talen of gewoonten die anders zijn. Er is niets leuker dan het leren van een andere taal, of nieuwe gerechten. Of om te zien dat mensen soms heel anders over dingen denken. Het is erg leuk en grappig en leerzaam om je eigen manier van denken eens door de ogen van een ander te zien. Zo heb ik ook een Italiaanse vriend die heel veel dingen, zoals familie, voedsel en kleding vanuit zijn cultuur echt heel anders benadert. Dan denk ik soms echt ‘aargh, het moet ook altijd op jouw manier’… en dan ontdek ik dus dat je over mij hetzelfde kan zeggen. Zo leer je relativeren 🙂

  Wat betreft jouw voorbeeld: ik denk inderdaad ook dat het gewoon meer tijd nodig heeft.

 20. Tau Jabir zegt :

  @Albert

  Je moet nooit meewerken aan een verkeerde identificatie van de dadergroep. ‘De’ Islam is helemaal niet schuldig aan 9/11, maar het fundamentalisme, dat aan christelijke zijde precies even erg is. In die zin vind ik elke fundamentalistische kerk die er gebouwd wordt een harde natte scheet in het gezicht van 9/11. Moet de bouw daarvan dan ook maar stopgezet worden?

  Soefi’s zijn belangrijke partners in de strijd tegen precies dat fundamentalistische denken. Bin Laden, Benny Hinn, TRIN en Khamenei staan aan een kant en aan de andere kant staan de soefi’s, vrijzinnigen, liberalen, atheïsten, democraten en alle andere ‘moderates’.

 21. Ettje zegt :

  @Vleertje; Ik heb het gezien. Ben er nog steeds stil van. Al is er maar een deel van waar misschien, dan nog blijft er maar één conclusie over: wat een gevaarlijk mannetje.
  Zag net dit:

  Altijd goed voor een goeie lach op maandag! 🙂

 22. Pittig zegt :

  @ Cris

  Ik wilde je niet kwetsen, dus mijn excuses daarvoor. Mag ik daarbij opmerken dat jouw eerste opmerking mij ook kwetste… En die opmerking op zich is toch wel degelijk als xenofobisch te beoordelen. Blijkbaar praatte je mee met anderen, maar dat moet je dan ook niet doen. En ik begrijp eerlijk gezegd niet dat je zulke dingen zegt, als je zelf ook zulke fijne moslimmensen kent. Waarom scheer je dan alle moslims over één kam als het aankomt op het bouwen van een gebedscentrum?

  Met jouw opmerking verdeel jij de mensen in moslims (en je koppelt hen aan Al Qaeda!) en niet-moslims, terwijl het hier toch duidelijk gaat om extremisten tegenover gematigden! En die gematigden willen juist dat ontmoetingscentrum beginnen… ! Zelfs Bush sprak vanaf het begin al van “this is not a war against islam.” Nou, daar lijkt het wel op als ik jouw woorden lees. Moslims zijn toch niet de vijand, maar extremisten?

  En wat enkele angstige, xenofobe, islam-haters ervan maken zal mij een worst zijn. Ik zal hun angst serieus nemen, maar alsjeblieft toch niet hun ideeën!!

  @ Albert

  Tijdens de apartheidsjaren had jij zeker in Zuid Afrika ook tegen een blanke gezegd: “Omdat jouw achternicht is vermoord door een zwarte begrijp ik het heel goed dat jij alle zwarten slecht behandelt en hun vrijheden beperkt. Ik respecteer je gevoeligheden.”

  Jouw vergelijking met Duitsland is wel totaal wat anders! Het is eerder zo dat een Duitser die zich verzet heeft tegen Hitler in het na-oorlogse Nederland best wel welkom geheten werd. Bonhoeffer werd gretig gelezen na de oorlog!

  De moslims van dit ontmoetingscentrum zijn ook tegenstanders van Al Qaeda! Dus je vergelijking mist doel.

  En dan nog, ook die anti-Duitse houding van de Nederlanders zou ik bestreden hebben. Je kunt niet alle mensen over één kam scheren, punt uit. Moeten wij het kwade gaan goedpraten? Niet alle Duitsers waren fout en niet alle Nederlanders waren goed.

  En zulke soort racistische denkwijzen worden gebezigd door die “gevoelige mensen” die moeite hebben met die gebedsruimte een paar straten verderop. En dat is afgrijselijke taal! Jij en Cris verdedigen totaal de verkeerde gevoeligheden!

  En hoever had die moskee dan volgens die mensen bij Ground Zero vandaan moeten liggen? Ach, onzin allemaal. Het is zelfs geen moskee en het ligt zelfs niet bij Ground Zero, dus waar die mensen het vandaan halen om over de Ground Zero moskee te spreken…

  Het is een centrum waar ontmoeting plaatsvindt tussen mensen van verschillende godsdiensten. Zo’n soort plaats zou juist het nieuwe Ground Zero sieren! Dat was pas een statement aan de wereld geweest. Wij staan niet voor haat en angst, maar voor samenwerking en toekomst!