EO-candid met Down-syndroom

De Evangelische Omroep gaat dit seizoen lol trappen met verstandelijk gehandicapten die voor Ralph Inbar gaan spelen. In het programma ‘Upside Down’ halen jongeren met ‘een verstandelijke beperking’ hilarische en confronterende grappen uit met bekende en onbekende Nederlanders. De presentatie is in handen van onze eigen Goedele Liekens, Mirjam Bouwman. Afgelopen donderdagavond was in TV Lab de eerste proefuitzending. Beelden HIER. Aan het programma is ook een online ‘Upside Down’-test gekoppeld waar aan de hand van zeven situaties kan worden vastgesteld of je wel voldoende empathie hebt voor die lastige, door de EO ingehuurde relschoppertjes.

Advertentie

33 Reacties op “EO-candid met Down-syndroom”

 1. Ds Dre zegt :

  Ik werk met verstandelijk gehandicapten en heb een aantal tot mijn kennissen kring. Ik heb een stukje gekeken maar iemand met Down-syndroom weet wel het verschil tussen een hond en een kat. OK het is een karikatuur, maar wat is nu het doel? Down betekend niet dat je gek bent? Ik snap de bedoeling niet.

 2. Tau Jabir zegt :

  How low can you go?

 3. rob zegt :

  @Ds Dre
  Het doel: In zo’n programma springt Mirjam er nog een beetje intelligent uit 🙂

 4. Rocco zegt :

  Ik heb er naar gekeken en vond het heel erg leukt. Het was ook goed om te zien hoe de jongens zich zichtbaar vermaakten.
  In eerste instantie moest ik ook erg denken of ik het wel leuk kon vinden, maar dat veranderde al heel snel. Ik vind het een leuk en grappig format en heel erg gewaagd van de EO om zoiets te maken en vervolgens ook uit te zenden.
  Tegelijk stelt het programma het hebben van een verstandelijke beperking op een leuke en prikkelende manier in het voetlicht. Mensen worden weer eens geconfronteerd met de waarheid en op deze manier op een ludieke wijze aan het denken gezet. Natuurlijk kun je daar ook enorme missers mee maken als EO, maar het programma verdient in mijn ogen meer als onze hoon.
  Ik heb vreselijk gelachen om die jongens die zich als dierenarts voordeden (‘misschien moet-ie een nieuwe batterij..?’) en ook om het stukje met Wilfred Genee en ik kijk met verwachting uit naar de volgende uitzending.
  @goedgelovig Misschien iets voor jullie om met iets vergelijkbaars aan de gang te gaan?

 5. Ds Dre zegt :

  Ik heb even verder gekeken en nagedacht, maar dit slaat nergens op. Er wordt nagegaan in hoeverre men iets pikt van iemand met een verstandelijke beperking.
  Als het goed is ligt die norm anders dan bij iemand met een hoger IQ.
  Ik kom weleens in een restaurant waar ook mensen met een verstandelijke beperking werken. Ze krijgen daar een taak die ze over het algemeen aankunnen.
  Onlangs waren we met een groep en hebben wij de bestelling zelf opgeschreven want de ober kon het niet aan. In een “normaal” café reageer je daar anders op, terecht lijkt me. Na een tijdje zei de ober dat ze helemaal niet meer kwam bedienen, het werd haar teveel. Hoe reageer je dan? Anders, lijkt me logisch.

  In deze film wordt een dierenartsenassistent aan het werk gezet die duidelijk zijn taak niet aankan. De reactie is terecht anders en soms weet men niet wat te doen, ook begrijpelijk. Moraal van dat EO verhaal?
  Geen idee, er wordt de mensen ook niet om kommentaar gevraagd.

 6. Marianne zegt :

  Hemel, wat zijn we weer kritisch. Je mag overal grappen over maken, je mag alles misbruiken, behalve het Down Syndroom? Ik word er gewoon misselijk van.
  Iedereen slikt maar dat je schizofrenie in je titel gebruikt, je mag iedereen autist noemen als die een beetje halsstarrig is, je mag om alle handicappen een grap maken en belachelijk maken, maar dit dan weer niet? Beetje krom vind ik.
  Het doel van dit programma is te laten zien dat Downers niet zo zielig zijn zoals mensen denken. Niet zo dom zijn als mensen denken. Of weet ik veel wat. En een beetje de ‘normale’ mensen in de zeik nemen.
  Beetje hetzelfde idee als Benidorm Bastards, maar dan met Syndroom Downers. Oh oh, wat een ramp…

 7. Ds Dre zegt :

  @Marianne.

  Neen, de doelstelling staat op het web zelf:
  “Tot welk punt accepteert het ‘slachtoffer’ de brutaliteit van deze jongens? Hoe lang blijven ze beleefd en wanneer grijpen ze in…?”

  Graag even aantonen waar ik mensen voor schizofreen en/of autist noem, zo niet dan roep je maar wat. Ook graag even aangeven waar ik accepteer dat je alles mag misbruiken.

  Het in de maling nemen van verstandelijke gehandicapten en in de maling genomen worden door gebeurd me bijna iedere werkdag.

 8. Johan zegt :

  Ik heb het programma gekeken en vond het hilarisch. De jongens hebben er zichtbaar veel plezier in. Wilfred Genee reageerde heel sympathiek. Leuk format.

 9. Ruitje zegt :

  Vond het een leuk programma en dat voor iemand die zelf een zus heeft met een handicap (wel heftiger dan deze heren in het programma). En Wilfred Genee reageerde heel sportief, ondanks zijn vetrollen. 😉

 10. Snarf zegt :

  Ik kon totaal niet om het programma lachen maar heb er ook weinig problemen mee.

  Vind de ophef die ik zo links en rechts lees wel erg gekleurd. Paul de Leeuw doet al tientallen jaren lollig met geestelijk gehandicapten maar bij de EO is het gelijk smakeloos?

  Laat gaan joh!

  *Ondertussen hoop ik nog steeds dat er eens een echt goed EO programma komt*

 11. CC zegt :

  @ DsDre – nouja, lees de comments maar, er wordt over en weer geslingerd met psychische aandoeningen waar ofwel het onderwerp van de post ofwel een medecommenter aan zou lijden… Valt af en toe wel eens op.

  (maar dat ‘relmongooltjes’ van GG vind ik persoonlijk nergens voor nodig).

 12. Marianne zegt :

  @ Dr Dre, ik heb het over het algemeen.

  En dat zou kunnen, dat dat het concept is, maar dan nog heb ik er geen problemen mee. Ik heb zelf net even het programma gezien en ik vond het reuze mee vallen en vond het zelfs best begrijpelijk. Iedereen behandelt hen anders, maar willen ze dat zelf eigenlijk wel?

 13. Ds Dre zegt :

  @Marianne.

  Het is DS Dre, ik ben niet waardig Dr Dre zijn naam te dragen.
  Op de vraag of je mensen met een verstandelijke beperking anders moet behandelen ben ik al met een paar voorbeelden op in gegaan. Ja dus. Alleen gebeurd dat niet altijd even handig omdat niet iedereen weet hoe en soms opzettelijk verkeerd.

 14. Hendrik zegt :

  Misschien zijn die verstandelijk gehandicapten wel een metafoor voor ‘gristenen’….
  Die hebben (of hadden?) er ook een handje van om ergens met een gitaar te gaan staan zingen (ongewenst, meestal), zomaar bij mensen aan te schuiven en hun VERHAAL te beginnen; gristenbankjes zullen vast ook nog bestaan en een slokje nemen en dan de rest doorgeven dat doen ze ook wel…

 15. rob zegt :

  Door de hoge aaibaarheid en schattigheid en leukigheid te etaleren, hoopt de EO misschien dat het aantal abortussen zal dalen, als blijkt dat men in verwachting is van een kind met down syndroom.

  Ik heb het filmpje gezien en ik krijg er ook een beetje kromme tenen van.

 16. Marianne zegt :

  @ Ds Dre (sorry, verkeerd gelezen…), maar ik zie de nut er niet van in om hun anders te behandelen. Het zijn ook mensen met gevoel, met gedachten, met bloed en met vlees. Net als jij en ik. Ja, ze hebben Syndroom van Down, so what. Iedereen heeft toch wat? En als je zo graag hen anders wilt behandelen, doe dat meteen bij andere handicaps, wel net zo eerlijk 🙂
  En om even op je vorige bericht terug te gaan, want ik las het net even nog eens door en iets viel me op: besef je wel dat die Mirjam die dingen door zijn oor fluistert? En natuurlijk kan hij het niet aan, ik zou het ook niet aankunnen, en ik heb niet eens het Syndroom van Down!

 17. rob zegt :

  @Marianne
  Het is een beetje afgekeken v praatjesmakers

 18. Pi zegt :

  Het programma is wel ok. Die test slaat nergens op. Er staan sowieso maar weinig verschillende antwoorden bij: je wordt boos, je reageert onhandig, of je reageert normaal. En de uitslag is steeds om het even. Er zijn geen goede antwoorden te geven. Bleeegghhrr, echt moralistisch.

 19. Ds Dre zegt :

  @Marianne.

  Dat doe ik ook. Bij iemand met dementie is het niet handig om discussie te gaan over iemand die overleden is, terwijl hij/zij denkt dat de persoon in kwestie nog leeft.
  Iemand in een rolstoel gaat ik niet mee hardlopen.
  Hoe om te gaan met iemand met een verstandelijk beperking heb ik al een paar voorbeelden gegeven, maar voor de lol nog 1.

  Bij een instelling loopt iemand die plantjes verkoopt. Hij komt overal dus ook in het hoofdgebouw waar vergaderingen worden gehouden.
  Ook vergaderingen met externe partijen zoals accountants, verzekeraars etc. Erg leuk zo’n onderbreking en vooral de reactie van de bezoekers.
  Ben je net in onderhandeling, komt er iemand binnen die vraagt of nog iets wil kopen. Tja ik niet ik heb al genoeg, maar misschien wil die mijnheer, je wijst dan naar die nette pakken persoon, wel wat.
  Je ziet sommige bezoekers dan denken , shit, nou gaat hij mij aanspreken, dat is nou net wat ik niet wil.
  Ook de reactie als je niets koopt is erg leuk. GVD!! (en dat in een christelijke instelling). Maar hij heeft zijn leven gebeterd, dat roept hij nu in de gang. (luidkeels, dus nog altijd hoorbaar.)

 20. jovatov zegt :

  Is dit de eerste verkapte reclame voor de EO nu jullie in de Visie een stukje mogen schrijven?

 21. Kaas zegt :

  Mooi om te zien dat de EO in ieder geval vast houdt aan hun verkondigende missie. Van een fusie met de NCRV en de KRO kan dan ook geen sprake zijn…

 22. rob zegt :

  @Kaas
  welke missie komt er in dit programma naar boven?
  Kom erbij, zelfs de mongolen horen erbij?

 23. Pittig zegt :

  @ Kaas

  Scherp!! 🙂

 24. Kaas zegt :

  @rob komop! Ik hoef toch niet overál een 😉 achter te zetten?!

 25. rob zegt :

  @Kaas
  Ik was hem ook vergeten 🙂

  Paul de Leeuw is een stuk beter te pruimen met zijn programma dan dit format vd EO.

  Bij de EO doen ze aan omgekeerde discriminatie.

  We hebben een taartenbakker om de hoek, alles handmade door verstandelijk gehandicapten.
  Ik weet dat die taarten gebakken worden in 200 graden.
  Maar toch hoef ik ze niet, vanwege de beperkte hygiene vanwege de beperkte motoriek.
  Stel je voor dat ze tijdens het proces in mijn taart hebben zitten kwijlen 😦

 26. Eva zegt :

  Jeetje Rob dat meen je toch niet van dat kwijlen, dat is echt zooooooo achterhaald. In dat soort instellingen is het juist extreem schoon (was ook bij de smaakpolitie) naast voorwaarden van de keuringsdienst van waarden hebben zij ook een HKZ keurmerk nodig. Wat denk je bij van der Valk als je biefstuk op de grond valt gaat ie gewoon onder de kraan en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 27. rob zegt :

  @Eva
  Ik weet het 😳

  Heb wel de leukste kerkdienst ooit meegemaakt met verstandelijk gehandicapten. Wat een zooitje ongeregeld.
  De collecte ging rond, en de inhoud van de zak werd gehalveerd door een mongool die achter me zat. De begeleider lette ook op, en was het er niet zo mee eens. Dat was bijzonder vermakelijk. Vooral die grijns op het gezicht 🙂

 28. webmaster777 zegt :

  Goedkope TV: zet 5 mongolen bij elkaar en ga BNers opzoeken!

 29. Mona zegt :

  @Webmaster
  Noem het maar goedkoop, voor je het weet ruineren de mongolen je hele TVbusje, pissen je bekleding onder en gaan ze op hun slechte dag uit hun dak tegenover de NB-er
  Kun je een hoop schadevergoeding gaan betalen 🙂

 30. Rob zegt :

  it was i, mona is natuurlijk veel mee levender

 31. Rob zegt :

  @Upside Thomas
  Is Upside Down nou ook al een syndroom? Jeetje, vertel mij meer…..

Trackbacks / Pingbacks

 1. Upside Down(syndroom) « Job Thomas - 6 september, 2010
%d bloggers liken dit: