Bidden dat Nederland het WK verliest

“Nederland moet tijdens het WK verschillende keren voetballen. Wij hebben geen televisie, maar via de computer kun je de wedstrijden ook volgen. Moeten wij dit onze kinderen verbieden?” Aldus een vragensteller in de Dominee Mona-rubriek van Refoweb. Gelukkig geeft christelijk-gereformeerd predikant ds. M.A. Kempeneers uit Elburg een helder en bijbels antwoord: “Ik ben blij dat deze vraag nog gesteld wordt. Want velen uit onze gezindte misbruiken de ruimte en de vrijheid die er met de computer is gekomen en kijken gewoon. Al dan niet in het geheim. En laat ik dat ook zeggen: de verleiding is echt ontzaglijk groot. Ik hoorde van mijn kinderen dat er gejuich in heel de Pieter Zandt Scholengemeenschap te horen was, toen Nederland scoorde. En als je dan de mogelijkheid en de gelegenheid hebt om te kijken, dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan om het niet te doen.”

“Maar, het kan echt niet,” zegt de dominee. “Het hele WK voetbal is het toppunt van werelds vermaak. God en het wereldse vermaak staan tegenover elkaar volgens 1 Johannes 2:15: ‘Hebt de wereld niet lief, noch hetgeen in de wereld is; zo iemand de wereld liefheeft, de liefde des Vaders is niet in hem.’ En hoe mooi het op zichzelf ook is, en hoezeer je er ook van kunt genieten, het WK-voetbal is zonde.

Als je van de wereld wil genieten, dan moet je ook bereid zijn om daar de prijs voor te betalen. De vergelding des loons, zo zegt Hebreeën 11:26. En dat is de eeuwige rampzaligheid. Beste ouders, denk toch aan uw doopbelofte. Straks sta je met je kinderen voor Gods rechterstoel. En als je dan te toegeeflijk bent geweest en je hebt je kinderen toestemming gegeven om de brede weg op te gaan, dan zullen uw kinderen tegen u getuigen. De wet en ook het evangelie zal tegen u getuigen. En de Heere zal een rechtvaardig vonnis moeten vellen. De wereld gaat voorbij en haar begeerlijkheid. Maar ook al degenen die van de wereld waren en met de wereld hebben verkeerd, zullen vergaan. Ik hoop dat u niet zult ingaan op deze zeer sterke verzoeking. Want u kunt het voor God echt niet verantwoorden.

Nog een advies, neem een abonnement op Kliksafe want dat filter blokkeert de WK-wedstrijden. Althans, het wordt heel moeilijk om het via de normale kanalen te volgen. Misschien kan de jeugd wel weer een omweg vinden om het filter heen, maar dat is dan hun verantwoordelijkheid. Als u open internet hebt, is het uw verantwoordelijkheid. Ouders, ik bid u Gods genade van harte toe. En we zullen maar hopen en bidden dat Nederland zo spoedig mogelijk zal verliezen.”

Naschrift voor reaguurdertjes van GeenStijl en De Telegraaf:

Goedgelovig is een satirische website. Geen grevo-enclave, anti-Bond tegen het Vloeken-comité, PVV-partijbijeenkomst of hangplek voor VMBO’ers met een 4 voor Nederlands. U mag hier zeggen wat u wilt, mits u wel even kennis neemt van onze huisregels. Laat in uw reacties zien dat u in staat bent tot enige intelligentie, zelfreflectie en humor.

409 Reacties op “Bidden dat Nederland het WK verliest”

 1. John zegt :

  Mijn….God….
  Dat dit soort mensen nog bestaan.

 2. sluwo zegt :

  *zucht*

  dit is toch wel satire hoop ik? aangedikt?

 3. Richard zegt :

  tv eruit, computer eruit, hutje op de hei kopen en wegwezen. Alleen de statenvertaling mag mee. DOEI!

 4. Ds Dre zegt :

  “Misschien kan de jeugd wel weer een omweg vinden om het filter heen, maar dat is dan hun verantwoordelijkheid.”
  “Als u open internet hebt, is het uw verantwoordelijkheid.”
  “Straks sta je met je kinderen voor Gods rechterstoel.”

  In het hiernamaals:
  Beste ouders had u een filter op internet?
  Ja, komt u verder. Nee, u kunt wel (ver)gaan.
  Beste kinderen hebben jullie WK voetbal gekeken ondanks een filter op internet?
  Nee, komen jullie verder. Ja, neem definitief afscheid van je ouders, juliie moeten (ver)gaan.

 5. simsalabim zegt :

  Ik snap dat je dit stukje op zich al satire kunt noemen, maar ik word er alleen maar verdrietig van.

 6. AY zegt :

  Lieve Help. Ik zal branden in de HEL dan. Ik kijk namelijk op 2 schermen tegelijk…

 7. Ds Dre zegt :

  Ik lees net in het AD dat uit onderzoek blijkt dat katholieken in Nederland het meeste naar het WK kijken. De evangelischen het minste, tenzij Oranje speelt, dan kijken ze het meeste.
  Ach, dat de katholieken naar de hel gaan wisten we al, maar de evangelischen? Wordt het daar toch nog drukker dan gedacht.

 8. Copson zegt :

  Weer een bericht uit de duistere middeleeuwen… tergend debiel.

 9. Jabir zegt :

  Voor de mensen die het niet zou lukken voorbij kliksafe te komen: http://ibypass.com/

 10. sluwo zegt :

  @Jabir
  hm… onze internet-heren zijn toch slimmer dan kliksafe. kom hier op kantoor al niet op je url… maar goed, ik mag van mijn geloof wel gewoon tv kijken.. zelfs het wk.

 11. Jabir zegt :

  @sluwo

  Ik zeg altijd maar: zo niet dan toch 😉 http://www.thefreecountry.com/security/anonymous.shtml

 12. Ruitje zegt :

  Ik kijk altijd met plezier maar als ik het contrast zie en de maffiapraktijken van de FIFA dan krijg ik er steeds minder plezier in.

  Leo Beenhakker had er in Studio Sportzomer van 22 juni ook commentaar op toen hij in de sloppenwijken was geweest: de FIFA verdiend 1,5 miljard aan het WK en steekt dat in eigen zak, niet in het verbeteren van de leefomstandigheden van de mensen in Zuid-Afrika. Frank Arnessen zei dat er geld geveven wordt om voetbaltrainers aan te stellen en het voetbal te verbeteren, maar daar verbeter je de leefomstandigheden niet mee. Beenhakker ergerde zich geel en groen aan die kortzichtigheid.

  Er worden mooie beloften gedaan, maar daar komt niks van terecht. Bekijk maar eens de reportage van KRO Reporter Internationaal over Blatter (7 juni 2010, uitzending gemist). Dan vergaat je het kijkplezier helemaal en moeten wij in Nederland nooit beginnen aan het binnenhalen van het WK.

 13. Ruitje zegt :

  correctie: verdiend moet natuurlijk verdient zijn in dit geval… foei!

 14. Deep End of the Ocean zegt :

  Gelukkig zijn er in die kringen nog ouderlingen die regelmatig huiszoeking verrichten, al zijn hun bevoegdheden eigenlijk te beperkt om hun taak naar behoren uit te kunnen voeren. Regelmatig zijn er geruchten over radio’s, zelfs TV’s, die verstopt zijn op zolder en die onontdekt blijven.

  De afgoderij die met spelers gepleegd wordt raakt ook het respect voor de dominee. Door de verwereldlijking is het voor een dominee nagenoeg onmogelijk om nog de eretitel van Oudvader te verwerven. Slechts het oneindig scheuren en splitsen van de, veelal onbekeerde, gemeente biedt nog mogelijkheden.

  Aandacht dient daarom uit te gaan naar het met een vergrootglas zoeken naar afwijkingen binnen de gemeente en het dragen van uiterst kostbare kleding naar ontwerpen van vele, vele decennia terug. Bevordering van het zielenheil wordt ook verkregen door het, duidelijk voor een ieder zichtbaar, rondrijden in een Mercedes, Behalve op zondag natuurlijk, dan dragen de dames een half maandsalaris kostend hoedje om duidelijk te maken dat men wel in de wereld is, maar niet van de wereld.

 15. sluwo zegt :

  @jabir
  van al die urls, is er maar eentje niet al geblokkeerd bij ons. maar goed he, eentje is meer dan genoeg! 🙂

 16. Kaas zegt :

  Ooooooh… als ik die vragen rubriek zo lees, krijg ik enorm veel zin om ook een vraag te stellen… Maar ik houd me in! 😉

  Dat dit nog bestaat zeg…

 17. Jezus zegt :

  Ik schaam me kapot

 18. citroenboom zegt :

  Ik geloof dat ik hier een stukje genade mis of zo iets dergelijks. Denk dat ik me plaatsvervangend ga schamen.

 19. Pittig zegt :

  Deep end of the Ocean. Prachtig stukje, broeder of zuster! 😀

 20. sluwo zegt :

  sluit me helemaal bij Pittig aan (dat mag ook wel eens gezegd worden), prachtig stukje, DEOTO!

 21. Ruub zegt :

  Een beetje refo-kid heeft natuurlijk al lang een usb-t ontvanger gekocht van twee tientjes.
  En een schuldcomplex van hier tot aan Zuid-Afrika, kregen ze er helemaal gratis bij, maar goed, aan ‘de rechterstoel van God’ kunnen ze hun restrictieve opvoeding dan wel weer prima als verdedigingsargument aanvoeren. Komt wel goed hoor 😉

 22. Xandrar zegt :

  @Jabir: Kliksafe filter is bijzonder lastig te omzeilen, het heeft zowel een whitelist als een blacklist filter. Nu heb ik niet altijd een even hoge pet op de de Reformatorische wereld, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat ze zo stom zijn om een proxyserver op hun whitelist te zetten.

 23. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Deze is ook mooi. De stap van Bal naar Baäl is maar heel klein.

  http://refoweb.nl/vragenrubriek/16000/voetbalgekte-losgebarsten

 24. goedgelovig zegt :

  Heel grappig die medische vragen tussen de zwaartheologische. Na hel verdoemenis een vraag over pijnlijke tepels.

  http://refoweb.nl/vragenrubriek/15997/man-met-pijnlijke-tepels

 25. Ruub zegt :

  usb-t ontvanger? Wat is dat nou weer, waar heeft die ruub het in hemelsnaam over? Een dvb-t usb stick bedoel ik natuurlijk. Elke elektronicahandel heeft ze wel. Ned 1,2 3 + radiozenders op je computer, zonder abo en zonder dat je je browser nodig hebt.

 26. s.aalbersberg zegt :

  Gelukkig komen we allemaal eens zelf voor Gods troon.
  En hebben we onze eigen verantwoording op ons te nemen.
  We staan dan helemaal alleen en kunnen niemand erbij halen.
  Ik hoop dat Hij dan kan zeggen, goed gedaan gij trouwe dienstknecht.
  God wil dat we genieten van alles, maar dan wel in balans.Is dat niet zo met alle dingen?
  Hij die de Zoon heeft is waarlijk vrij, om nooit meer een slaaf van de zonde te zijn!
  Ik hou niet zo van voetbal, maar mijn kids wel en die gaan dan naar opa en oma, waar geheel in oranje sferen van de wedstrijd word genoten.

 27. AY zegt :

  @ Deep End of the Ocean, op 24 juni, 2010 bij 8:45 am
  hahahahaha
  Touché.

 28. Snarf zegt :

  In dit voorbeeld en het voorbeeld van de EO-jongerendag valt me op dat de dominees snel denken de wijsheid in pacht te hebben. Daar zou wat meer bescheidenheid op zijn plaats zijn.

  Er zijn overigens best kanttekeningen te plaatsen bij het WK (Blatter) maar ga daar dan aub eerlijk mee om. Benoem de nuances.

 29. Marie zegt :

  Ik kijk zo af en toe eens op Refoweb, maar ik word er vaak erg verdrietig van. Wat een angst spreekt er uit veel vragen. Het geeft een beeld van de refowereld als een gesloten systeem met allerlei codes en ongeschreven regels. En wee je gebeente als je (al dan niet kritische) vragen stelt of over de muurtjes heen kijkt. Ik vind het om te huilen.

 30. Vleertje zegt :

  Ik word heel verdrietig van deze man….. Ik wilde heel veel zeggen maar zwijgen lijkt opeens beter.

 31. An Noniem zegt :

  dus we mogen nergens van genieten behalve gezangen op hele noten?

  wist je dat: in de kerk ooit voor een orgel is gekozen vanwege de populariteit van het draaiorgel? = werelds vermaak

 32. Eli zegt :

  “EO staat voor Eeuwige Ondergang; de EO jongerendag is een plek waar God niet is; en erger nog God wordt daar zelfs aangerand en tekortgedaan!”
  Wat ben ik ineens blij met het evangelische nest waaruit ik kom…..

 33. Anne-Jo zegt :

  Stel nou dat Nederland, in een hypothetisch geval, wel wereldkampioen zou worden, betekent dat dan:
  a. dat God geen gebeden verhoort?
  b. dat God wel gebeden verhoort, maar in dit geval liever zijn Nederlandse voetbal-minnende kinderen verhoort, dan zijn kinderen in Nederland die voetbal afgoderij vinden of zijn kinderen in het buitenland die ook graag wereldkampioen hadden willen worden?
  c. dat God zich sowieso niet erg bemoeit met wat wij hier beneden uitspoken?
  d. dat God van voetballen houdt en Bert van Marwijk heeft ingefluisterd dat hij Eljero Elia in de basis moet zetten?

 34. AY zegt :

  kuch subcultuur kuch.
  kuch angstgeloof kuch

 35. Snarf zegt :

  @AY

  Hoe maak je een onderscheid tussen geloof en subcultuur, dat is volgens mij een belangrijke vraag.

  Wordt mij Gods wil verkondigd of de normen en waarden van de subcultuur? En kunnen we dat eerlijk onderkennen?

  Voorbeeld: Twee keer naar de kerk gaan is een uiting van een subcultuur. We mogen best van elkaar verlangen dat we twee kerkdiensten bezoeken (onderlinge afspraak) maar dit is geen theologisch geschil.

  Als het gaat om het WK: Ik kan er begrip voor opbrengen dat je als gemeenschap daar niet naar wilt kijken maar het WK voetbal per definitie gelijk stellen aan zonde en werelds gedrag is wat mij betreft jou subcultuur opdringen aan anderen, en misschien zelfs wel aan God.

 36. oppervlakkig zegt :

  Haha, een van die reacties op die site:

  “Duidelijk antwoord, ben benieuwd zullen wel weer mensen niet mee eens zijn… maar we mogen dankbaar zijn dat in deze verwarrende tijd ouders nog nadenken en predikanten een duidelijk antwoord geven, fijn.”

  ‘Zullen wel weer mensen niet mee eens zijn’ *huilt van het lachen*

 37. Jabir zegt :

  Ja dat hou je tog, dat mensen het er niet mee eens zijn 😉

 38. Jan-Peter zegt :

  Waarom is dit zo erg? Er kleven tal van wereldse zaken vast aan het WK voetbal dus niet kijken is niet achterlijk. Het is erger om te kijken en je godje van voetbal te maken, wat veel gebeurd, dan het volledig af te wijzen en je te richten op God. Als je iets in het juiste perspectief moet plaatsen dan is het voetbal wel met haar gekte en niet deze mensen. Ook al brengen deze mensen (de dominee) het heel stellig en generaliserend.

 39. je zus zegt :

  U staat op geenstijl.nl !!!

 40. johan zegt :

  Waar slaat dit op zeg.
  Het wk is een gewoon een potje voetbal.
  Ik ben zelf ook gelovig ga elke week 2x naar de kerk.
  Maar dit slaat echt alles.

 41. Stef zegt :

  Triest verhaal dit. Laat die kinderen lekker het WK kijken, in plaats van ze jullie geloof op te dringen.

  “Het WK is een zonde”, nee religie is pas zonde. Wat een dwaasheid.

 42. Peter zegt :

  Hahaha! Dat ze nog bestaan zeg!

 43. Satan zegt :

  Hahahahahah niet te geloven dit moehahahahaha

 44. Jabir zegt :

  @xandrar

  anders kan je altijd nog een tunneltje bouwen en nog veel leukere dingen doen, door je eigen linux installatie bootable op een stickje mee te nemen. Maar goed, het is voor mij geen probleem meer, want ik heb geen baas met bizarre filters en als ik bij een klant zit die dat wel heeft, bel ik met de IT afdeling om even uit te leggen dat dergelijke filters op MOI niet van toepassing zijn 😉 vaak definieer ik excessief gebruik van filters door de IT afdeling als een vorm van machtswellust en leg dan maar weer eens uit dat een communicatieafdeling beleidsvormend is en een IT afdeling faciliterend. Zucht.

  Tegelijk implementeer ik die filters natuurlijk met alle vormen van genoegen. We moeten gewoon niet willen met z’n allen dat dom volk zomaar van alles te weten komt 😉

 45. sluwo zegt :

  ah kijk.. de posters van geenstijl hebben GG weer gevonden.

 46. prinske zegt :

  en dat er nog mensen dit geloven zeg !

 47. I.N. den Heere zegt :

  Geloof in je zelf is nog altijd het beste geloof.
  Verder is voetbal oorlog maar religie net zo goed, zoniet meer!!!

 48. Kaas zegt :

  Er is maar één koning en dat is Koning Voetbal!

 49. Bart zegt :

  Ik ben opgegroeid met het idee dat God genade is en dat er vergeving is voor oprechte berouwvolle zondaars.

  Deze man hoeft mij niet te vertellen wat God bedoelt met wat hij gezegd heeft, want God is toch veel te groot om te doorgronden. Ook wanneer het je wél uitkomt.

  Tot slot, denken dat je wel weet wat God bedoelt en dat je dat anderen kunt vertellen ook nog is Hovaardigheid. En ook dat is een Doodzonde.

 50. Martin zegt :

  Wat een zielig stukje zeg. Weer zo eentje die allles naleeft wat in een boek geschreven staat. Een beetje normaal logisch nadenken valt niet mee hé? De kinderen moeten het wel kunnen in de religieuze sfeer. Eerst kunnen de geestelijken er niet afblijven met hun handen en nu mogen de kids ook al geen voetbal meer zien. What’s next? Opsluiten in een kast voor een jaar of tien? Zwemles van Benno L.? Als je dan toch wilt geloven, geloof dan in jezelf en ga iets nuttigs doen.

 51. Henk zegt :

  Hmmm wat is nou achterlijker, de islam of dit…hmmm…Ben er nog niet uit.

 52. Anton zegt :

  Ik schaam me als christen voor dit soort uitspraken. Mensen die elke letter van de bijbel serieus nemen en andere mensen ermee proberen te indoctrineren. Wir sollen Weltmeister werden!

 53. Herr-Flick (al dan niet met 2.0 ) zegt :

  Hahahahaha

  Het zou grappig zijn als het niet zo ernstig was.
  Lees dan het hele BOEK en niet alleen de stukjes die jou uitkomen, valse profeet.

 54. Wim Colijn zegt :

  Het wk kijken is verderfelijk! De enige sport die wat mij betreft door de beugel kan is paardensport. Paarden zijn prachtige dieren.

 55. A. theïst zegt :

  Hè jammer! Dan maar een zuipkeet op Urk opzoeken. Iemand nog een zakje coke?

 56. Marc zegt :

  Sport hoort te verboederen . En dat doet het ook. Al lang voordat Jezus Christus hier rondliep!

  Ik zou zeggen, gaat u maar lekker zitten verpieteren als een kluizenaar in uw donker hol met dichte luiken. Want zo ziet god het graag…

 57. fapfapfap zegt :

  gotsdienst 😉 zou 😉 verboten 😉 moeten 😉 worden 😉 😉

 58. Tim zegt :

  Wat de kerk al decennia lang met kleine kinderen doet is inderdaad beter dan dat vervloekte voetbal kijken. Jongens, schaf deze middeleeuwse overtuigingen toch eens af en ga in het heden leven.

 59. Herr-Flick (al dan niet met 2.0 ) zegt :

  De kwetsende utlatingen dat vind ik dan ook weer niet nodig.
  Maar dat eeuwige gelul over werelds en zonden daar wordt ik zo moe van. Je leeft op deze wereld maak er dan wat van.
  Als HIJ je vraagt wat je gedaan hebt met je leven en je antwoord, ik heb UW boek van binnen en buiten gelezen zal je gestraft worden en dan mag je weer opnieuw beginnen.

 60. Krank? zegt :

  Bist du verruckt?!

  laat die kinderen toch lekker trots zijn op hun voetballend vaderland!

 61. Don Philippo zegt :

  MIJDEN! VLIEDEN!

 62. sjaak trekhaak zegt :

  DOE NORMAAL!!

  Medelijden met je kinderen, die weten gewoon niet beter. Diep triest dat er zulke mensen bestaan

 63. Tim TenVoorde zegt :

  Ik kan het kort houden met een aantal feiten:

  God bestaat niet.
  De Bijbel is een boek geschreven door mensen en verzonnen door mensen.

  Iedereen die in god of een bijbel “gelooft” zit er volledig naast en verdoet al zijn tijd die hij daar in steekt.
  Bijbel biedt verzonnen uitspraken die minstens 1500 jaar oud zijn. Volledig gedateerde onzin.
  Nu ga ik een leuk leven leiden weg van deze geesteszieke materie. Bye.

 64. kootje kanka zegt :

  Hou is op met mensen te vertellen wat ze wel en niet moeten doen.. Doe gewoon lekker waar je zelf zin in hebt en hou is op met leven aan de hand van een boek van zoveel duizenden jaren oud. Het is 2010 mensen ga met de tijd mee..

 65. Dirk Uivel. zegt :

  Kunnen we het geloof onderhand niet eens verbieden, dan dit achterlijke gedachtengoed te verspreiden? Dat Gristen überhaupt het vemaledijde interweb opmogen!?!

 66. duzz zegt :

  ja indd in tegenstelling tot geloof dat iedereen uit elkaar drijft

 67. Jona zegt :

  Het zou leuk zijn als GG hier een beetje modereerde. Wat een achterlijke reacties… De meute van GS is hier neergestreken vrees ik.

 68. Absconditus zegt :

  Wat een enge man. Wat een eng beeld van God.

 69. Hendrik zegt :

  Wie weet is er straks naast de rechterstoel wel een aparte ruimte voor dergelijke betweters die zo exact kunnen aangeven wat wel en niet veroorloofd is in verband met het zieleheil.
  Als een soort satirisch commentaar ruimte.
  De rest mag dan gewoon lofprijzen!
  (O ja, als er nog mensen naar de hel moeten dan is het daar verplicht om te kijken naar strafschoppenseries van het Nederlands elftal…)

 70. ron blom zegt :

  dan kan je beter naar voetballen kijken met de nadruk op ballen ,als naar de ballen van een misdienaartje
  wat een gelul

 71. Allah zegt :

  Bekeer je tot de islam, dan mogen je kinders wel voetbal kijken =D

 72. Hans zegt :

  Mijn ….God.Bestaat dit type mens nog in ons land.Kinderen verlos je uit deze sekte.

 73. LOL zegt :

  HAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAAHAHA.

 74. Ds Dre zegt :

  Grappig, GG staat op geenstijl en je ziet het gelijk aan de commentaren. Een tsunami aan nieuwe reaguurders. Welkom aan een ieder.

 75. Johannes zegt :

  Lieve meneer de dominee,
  Ik heb vanochtend twee uur lang gebeden voor een verlies van het Nederlands elfal deze avond. Normaal bid ik altijd voor vrede in de wereld en voor mijn overleden familieleden, maar daar had ik nu geen tijd meer voor. Prioriteiten, snapt u wel. Maar zojuist hoorde ik van een collega dat het Nederland elftal, ook als mijn gebeden worden verhoord, nog steeds naar de volgende ronde gaan. Volgens mij is er sprake van een duivels complot om Nederland wereldkampioen te maken, en onze kinderen te verdoemen tot in de eeuwen der eeuwen. Ik ben ten einde raad.

 76. Dick zegt :

  Wat een ONT-ZAG-LIJK trieste man, deze dominee… Het is een schande dat zo’n hartgrondig leugenaar zichzelf met ‘eerwaarde’ laat aanspreken… De enige boodschap die ik hem zou willen geven: maak anderen niet bang met je huichelachtig geleuter!

 77. Sjaak zegt :

  God + Jezus + bijbel = JUIST!!! sprookje
  M.A. Kempeneers moet naar de TBS afdeling!! en heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel snel!!

 78. jaap zegt :

  Verdien de hemel, met kliksafe!

 79. God zegt :

  Kinderen ik ben het…God!

  Ik lach mijn … uit mijn broek om dit soort teksten hehe!

  Zijn net Moslims dit hahahaha

 80. Radicalist zegt :

  Volledig met deze man eens! Weg met voetbal, dat duivelse spelletje. Zij die voetbal kijken en beoefenen zullen door Hem worden gestraft.

 81. Lol zegt :

  Kempeneers je bent niet goed wijs

 82. Piet Paulomsa zegt :

  Geert, kom er maar in!

 83. nietzsche zegt :

  Rieken we het goddelijk ontbindingsproces nog niet? Goden ontbinden ook! God is dood! God blijft dood! En wij hebben hem gedood!

 84. Maurice zegt :

  God bestaat niet!!!

  Als iemand geloofd in iets wat niet bestaat wordt hij voor gek verklaard. Als meerdere mensen geloven in iets wat niet bestaat is het opeens een religie!!!

 85. Vlietsma zegt :

  Wat moet ik nu doen met mijn 5 breedbeeld tv’s?
  2 in de woonkamer, 1 in de studeerkamer, 1 in de kinderkamer en 1 in de slaapkamer. Allen staan continu afgestemd op het WK. Ik wilde er vanmiddag nog eentje in de keuken laten plaatsen zodat je tijdens het bier halen niets hoeft te missen.

 86. Hans zegt :

  En als je voor god’s linkerstoel gaat staan, komt het dan wel goed?

 87. Bart zegt :

  Henk

  Iemand die in de Bergen van Het Rif is opgegroeid is dergelijke dwalingen makkelijker te vergeven dan iemand die met alle technologische verworvenheden en kennis is opgegroeid en ondanks dat alles domweg in iets anders wil geloven omdat hij daar,mee gezag en een status kan verwerven, kortom iemand is (iemand die een ander mag vertellen wat ze moeten en laten, heerlijk)

 88. Joren91 zegt :

  hahaha, wat een belachelijk goedoe dit zeg

 89. Bernd zegt :

  Beste meneer,

  Dat u in deze achterlijke zooi gelooft is prima, maar besmet uw kinderen er niet mee. Het wordt tijd om eens een ambtenaar na uw gezin te sturen, want uw opvoeding is niet meer van deze tijd!!!

  Gegroet,
  een verontruste burger

 90. lawrences zegt :

  Ach de horde van GS is er ook weer. Beetje jammer dat ze zo kortzichtig zijn en roepen dat zij de waarheid hebben, terwijl ze ook maar iets geloven

 91. Mario zegt :

  De Heer Kempeneers,

  Hij laat zich op een foto zetten? Mag dat?
  – Nee, volgens de bijbel kan dat niet.
  Hij rijdt een auto. Mag dat?
  – Nee, in de bijbel is geen auto aanwezig.
  Hij neemt contact op met anderen via de telefoon. Mag dat?
  – Nee, er zit geen filter op de telefoon.

  Zal ik doorgaan? Zucht….. Dit soort mensen zijn erger dan welke wie dan ook

 92. Bieber zegt :

  God is per definitie een atheist. Ik ook. Ik geloof niet in een onzichtbaar tovermannetje die vanuit het niets, nergens en nooit Sims Godmode heeft gemaakt en z’n tijd besteed met het simultaan praten met miljoenen mensen tegelijk, terwijl ie hier en daar ook nog eens dingen moet regelen.

  Nee. Iets wat er niet kan zijn kan er niet zijn. Als het tovermannetje wel echt zou zijn dan was ie ergens en ooit. En dat ergens en ooit kon ie zelf niet tevoorschijn hebben getoverd. Overigens is die fictieve almachtige met handen en voeten gebonden aan wetten van de logica en wiskunde. Er blijft weinig macht over. Maar goed @grefo’s, veel succes met jullie ZombieQuest.

 93. simsalabim zegt :

  “* reactie verwijderd door Refoweb *

  Reageren op een antwoord is mogelijk mits de reactie iets toevoegt en niet in strijd is met het antwoord van de deskundige. Vraagstellers zijn niet gebaat bij tegenstrijdige reacties en bovendien vinden we het ongepast ten opzichte van de deskundige die zijn/haar vrije tijd ter beschikking stelt om onze bezoekers te helpen. Voor discussies verwijzen we naar het forum.”

  Handig zo’n deskundige wiens antwoord boven iedere discussie verheven is. Misschien kan kan GG ook dergelijke deskundigen werven?

 94. Peter zegt :

  Echt verschrikkelijk dat zulke mensen nog bestaan…

 95. Sinterklaas zegt :

  Verafgoding is bij refo’s sterk verboden (denk ook aan de Beeldenstorm). Dit artikel toont maar weer eens aan dat religie een geestesziekte is.

 96. Sander zegt :

  Misschien dat de dominee in kwestie eens wat vaker in zjin bijbeltje kan lezen voordat hij een oordeel uit over de zondigheid van zijn medemens.

  Mattheüs 7

  1 Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt.
  2 Want met welk oordeel gij oordeelt, zult gij geoordeeld worden; en met welke mate gij meet, zal u wedergemeten worden.
  3 En wat ziet gij den splinter, die in het oog uws broeders is, maar den balk, die in uw oog is, merkt gij niet?
  4 Of, hoe zult gij tot uw broeder zeggen: Laat toe, dat ik den splinter uit uw oog uitdoe; en zie, er is een balk in uw oog?
  5 Gij geveinsde! werp eerst den balk uit uw oog, en dan zult gij bezien, om den splinter uit uws broeders oog uit te doen.

 97. Eilander zegt :

  Hahahahah…. allemaal Geenstijlertjes die niet weten wat Goedgelovig is…

 98. Toorn van God zegt :

  Sportverdwazing leidt af van de ware boodschap. Hoe je het went of keert, op EEN dag zal iedereen zich voor ZIJN aangezicht moeten verantwoorden. De grootmoedigheid van menigeen zal dan spoedig tot angst voor Zijn harde Toorn vervormen.

 99. Radicalist zegt :

  @Peter, op 24 juni, 2010 bij 11:46 am
  God zal medelijden hebben met je. Zij die niet geloven, weten niet wat voor moois er gaat komen als je je leven aan God hebt geschonken.

 100. Hillbilly zegt :

  Wat een graftak.

 101. jeremy zegt :

  verrekt…. dus we gaan weer branden in de hell ? 😛
  hoeveel mensen keken ook alweer het wk ? paar miljoen alleen al in nl word een beste BBQ 😛

 102. J. Mensen zegt :

  Nou, als ik miljonair Beenhakker zie janken over de
  de sloppenwijken in Zuid-Afrika denk ik soms ook: geef eens de helft weg dan…
  Maar wat is dat toch dat gereformeerde fundamentalisme? Amish people in Holland, weg er mee! Ga eerst die refo-jeugd in Urk eens bijsturen, gvd!

 103. Satan zegt :

  God bestaat niet, Lucifer wel.

 104. Zo is t gewoon! zegt :

  Koude rillingen krijg ik hier van. Hoe is het mogelijk. Ik wist dat deze mensen ergens bestonden ver weg op de Veluwe, maar zelfs dit had ik niet verwacht.

  ‘Ervaar hoe het is om eindelijk, bevrijd van getob en getwijfel, met hersenen waaruit het spinrag van deze ziekelijke overtuiging weggeblazen is, opgelucht als nooit tevoren, rustig en weloverwogen te kunnen uitroepen: ‘God bestaat niet’ ‘

 105. Jax zegt :

  Dit is echt te triest en middeleeuws.
  Het ergste is nog dat dit soort mensen blijkbaar wel een computer hebben om stiekem peaurneau te kijken.

  Hoe hypocriet ben je dan, als je je zo opstelt.
  Ik zeg: Wilders, kom er eens in met je refo-tax!

 106. peter zegt :

  Mensen: leef en geniet van alles wat het leven te bieden heeft. Ja, ook voetbal hoort daarbij. Bovenstaand stukje tekst is simpelweg eng. Hopen dat het nederlands elftal verliest? Ik hoop dat mensen in de toekomst zelf een keuze kunnen maken of ze geloven of niet. Helaas worden er in bepaalde kringen in Nederland nog steeds kinderen gedwongen te leven volgens het geloof van de ouders. DAT is pas een zonde.

 107. Johannes zegt :

  Ik ben verliefd op de heere Jezus! Ik doe alles voor hem….Ja echt alles. Dus ook ik kijk niet naar dat verwerpelijke WK. Zou niet durven, want dan word ik berecht door onze lieve heer.

 108. R zegt :

  Ik hoop dat het verbod op godslastering snel geschrapt word!
  Deze middeleeuwse praat is gewoon gevaarlijk!

 109. AY zegt :

  Tegen alle GS plempers:

  Ga es lekker deaud. Of anders lekker ergens anders DdOSsen. Laat ons lekker hosanna’en en gristelijk met rust anders wordt er een hoop

  -weggejorist en opgerot-

  zeau.

 110. Jopie zegt :

  En Jezus vergaf u al uw zonden en vrije doorgang naar de Hemel.

 111. JS zegt :

  Doe – even – normaal !
  Kom – op !
  Alsof onze lieve heer of god of wie dan ook het zo bedoeld heeft.

  Fil.3:14 Eén ding doe ik: vergetende hetgeen achter mij ligt en mij uitstrekkende naar hetgeen voor mij ligt, jaag ik naar het doel om de prijs der roeping Gods…

  Sport en de bijbel, mag dat?

  Antwoord: JA!

 112. Annelies van Akkrum zegt :

  Hallo refo’s! Ik ben hindoe. Ga ik nou naar de hel? Groetjes!

 113. Laura zegt :

  Ze moeten het zelf weten, daarvoor zijn we een vrij land, alleen ze doen zichzelf er zo’n verdriet mee om sober te leven. Zo kan God het leven niet bedoeld hebben denk ik!

  Ik kijk vanavond voetbal op de Theologische Universiteit (uitgenodigd door een vriendin die daar studeert). 😀

 114. noach zegt :

  Ik dacht dat Jezus dood was gegaan voor onze zonde? Dat betekend toch dat ik zonde mag plegen omdat Jezus die op zich heeft genomen. het enige wat ik hoef te doen is aan het eind van mijn leven Jezus dankbaar te zijn. God heeft trouwens niks tegen werelds vermaak lijkt mij zo KERST enz. Of mag dat omdat dat een gelovig feest is. Ik denk dat als Jezus voor 2050 terug komt en ziet hoeveel verzoening plezier en geluk een spel met zich mee kan brengen en dat een stel gefrustreerden idioten. Het feit alleen al dat mensen dingen in het geheim doen zegt al genoeg. Het gaat er puur om hoe anderen uber grefo’s over je denken. Ik denk dat god het namelijk wel ziet als je stiekem het WK kijkt. Daarbij denk ik dat god ook een beetje moet kotsen als dit soort onzin uitkraamt en je kinderen al het plezier van het leven ontneemt. En dan nog het bidden dat het Nederlands elftal er snel uit ligt. Ik geloof dat god alles al bedacht heeft van tevoren, dus waarom heb je geen vertrouwen in god’s plan? stel dat god je wil testen, wat moet hij dan wel niet van je denken als je hem vraagt het toch allemaal even wat makkelijker voor je wil maken. Ik denk dat god deze meneer die het leven van veel gezinnen verpest en kinderen compleet vervreemd van de samenleving zal branden in een oranje shirt in de hel. onee ik denk dat deze man het minst geloofd van allemaal zoals meestal de leider in dit soort gemeenschappen. Lekker misbruik maken van de bange, naiven en onderdrukte.

 115. Tim zegt :

  Te triest voor woorden… Fascisme is nog steeds de wereld niet uit!!

 116. baaskaas zegt :

  GOD = DEAUD!

 117. Jezus zegt :

  WHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHA

  Hoe kunnen volwassenen nou nog in sprookjes geloven?

 118. Satan zegt :

  Ga maar lekker WK kijken jungs!!! DAN ZULLEN JULLIE LEKKER BRANDEN IN HEL!!!

 119. Funkalicious zegt :

  Wat een loser.

 120. Dutch Hermit zegt :

  Geinig, die reaguurders hier die technologische vooruitgang aan achterlijkheid linken ;-). Ze hebben zelf die technische verworvenheden, en ook de achterlijkheid?

 121. Jan-Peter zegt :

  ‘Tot slot, denken dat je wel weet wat God bedoelt en dat je dat anderen kunt vertellen ook nog is Hovaardigheid. En ook dat is een Doodzonde.’

  Eeh wie ben jij dan om dit te vertellen?

 122. Petrus zegt :

  Waar slaat zoiets op?

  Waarom is een WK tegen de christelijke normen?
  Zelfs veel spelers zijn gelovig & bidden voor en tijdens wedstrijden, komen zei ook niet bij onze lieve heer binnen?

  Bull shit!

  het gehele geloof kan me verder gestolen worden, tijd verdoening, zojuist weer 5 minuten verneukt door dit te lezen en te reageren…

 123. Simon zegt :

  Wat een zieke geest..

 124. Freek zegt :

  Dat er nog zulke kortzichtige mensen bestaan!? Onder welke steen heeft hij de afgelopen 200 jaar geleefd? Door zulk debiel gedrag verliest het geloof aan populariteit! Wacht, heet het niet geloven i.p.v. zeker weten? En is het niet meer een soort sekte, waar in kinderen door gefrustreerde ouderen compleet worden gebrainwashed?

 125. Benedictus IV zegt :

  oja,
  al die geile bis-schop kerels, wat hun doen mag wel?

  Kijk ik liever naar het WK

 126. bladiebla zegt :

  U bent 100% van lotje getikt.

 127. MB zegt :

  Voor dit soort volk is Noord-Korea de hemel op aarde

 128. Hans zegt :

  Nee toch!? Het is inmiddels 2010…

 129. Jan Beton zegt :

  Zijn dit ook de menschen die neuqe zonder con*ooms omdat dit verboten is? Jaaa het leven van een gelovige gaat niet over rozen!

 130. Miedema zegt :

  Als je alleen al dat zure smoelwerk van ds. Kempeneers ziet dan heb je toch al gegeten en gedronken? Wat een intense treurnis dat dit anno 2010 nog bestaat in ons land.

  ‘…het WK-voetbal is zonde’. Weet u wat pas echt zonde is? Dat u gehoord wordt door naieve lieden die daadwerkelijk menen dat het volgen van dergelijke intens stupide richtlijnen leiden tot een plaatsje in de hemel o.i.d.. Zoek a.sa.p. een psyciater op als je dit geleuter serieus dreigt te gaan nemen.

 131. Een christen die normaal denkt zegt :

  En het komt serieus niet in jullie op dat het hele “heb het aardse niet lief” zou kunnen duiden op afgoderij?
  Ik ben het in zoverre met jullie eens, dat mensen die voetbal als afgod hebben niet al te lekker bezig zijn. Maar dan hebben we het over mensen die in de “aardse wereld” zouden worden aangeduid als “pathologisch voetballiefhebber” ofzo.

  En over de aardse pleziertjes. Jezus zelf ging niet voor niets naar de bruiloft te Kana. Dat was niet enkel en alleen om een punt te maken in een mooie vergelijking, maar ongetwijfeld ook omdat Jezus er van hield om een feest te vieren!
  Samen zijn met elkaar en een goede tijd hebben, dat is iets moois.

  Mijn verzoek aan jullie is dan ook om dit soort dingen niet meer te plaatsen, aangezien jullie door dit soort uitspattingen de hele christelijke samenleving in Nederland belachelijk maken.
  Ik weet het, in de bijbel staat dat een christen geen makkelijk leven heeft en dat we zullen worden uitgejouwd en watnietmeer…maar dat betekent niet dat je daar extra moeite voor hoeft te doen. Geloof me, ook al ben je de meest normale christen die er is, dan nog vindt men wel manieren om je belachelijk te maken, daar hoef je zelf (middels deze uitspattingen) geen moeite voor te doen.

 132. Koekiemonster zegt :

  TRIEST!!

 133. Mijnzus zegt :

  Komt het in jullie bekrompen geesten niet op dat god misschien het voetbal wel ‘uitgevonden’ heeft om ons te vermaken???

  Wat een achterlijk geloof is dit toch.

  Oh ja, Zoals Midas Dekkers het laats zei: GOD BESTAAT NIET!!!

 134. Judas zegt :

  En door dit soort zieke geesten gaat de wereld naar de klote.

  Ik zeg, geef die lui een vuvuzela kado!!!

 135. Piet zegt :

  Ongelooflijk dat zulke mensen nog bestaand. Vraag aan de gelovige.

  Hebben jullie al jullie bezittingen verkocht en het geld aan de armen gegeven?
  Dit moet wel volgens de bijbel, staat er zelfs twee keer in.

  Aangenomen dat jullie het iets te ver vonden gaan, is dit ook niet overdreven? Het hele tv/computer.

 136. Johannus de Doper zegt :

  Er zijn nieuwe afbeeldingen van mij verschenen met mijn kop zo kaal als een voetbal! Goddelijke interventie! Snap dat dan! Voetball is goddelijke, Ik de doper ook! zo zegt Hebreeën 11:67!

  Duh

 137. kootje kanka zegt :

  Dus god heeft de aarde gemaakt, maar wie heeft dan god gemaakt?

 138. gouwe gast zegt :

  Religie zou verboden moeten worden ………………………………

 139. Jan-Peter zegt :

  Refoweb momenteel:
  This account has been suspended.
  Either the domain has been overused, or the reseller ran out of resources.

 140. Steven zegt :

  @ anno-jo 10:39

  Zal ik je eens een geheimpje verklappen.
  God bestaat niet

 141. Mijnzus zegt :

  Zullen wij aannemen dat als Nederland vanavond wel wint bidden geen enkele zin heeft!!!!!

 142. gouwe gast zegt :

  @kootje kanka
  God is een verzinsel , door mensen bedacht om het gepeupel onder de duim te houden , zeg maar net zoiets als Sinterklaas en zwarte Piet of de kerstman , ………………………………

 143. Johannes Stenega zegt :

  DE VREZE DES HEREN

  IS HET BEGIN DER WIJSHEID

 144. Diego Armando Maradona zegt :

  Die vent kan lullen wattie wil, maar God heeft in 1986 mij wel zijn hand beschikbaar gesteld…..

 145. Peter zegt :

  Het uitleggen aan de hand van een vage Bijbeltekst dat voetbal des duivels is, is net zo middeleeuws als nu nog beweren dat aarde plat is.

 146. EJ zegt :

  stel je eens voor, geen christendom, geen bijbel, geen god… dark ages zouden nooit hebben plaats gevonden, stel je eens voor hoever de mensheid al zou kunnen zijn op technologisch vlak…

 147. Gijs zegt :

  Is dit echt????
  Dit moet fake zijn…..

  En zo niet… heel snel opsluiten, want deze beste man is ernstig ziek ! ! !

 148. Judas zegt :

  Sorry, ik vind dit echt veel te ver gaan.
  Volg even mee:
  Je bent geboren, check.
  je hebt een geloof, check.
  je krijgt kinderen, Check.
  is het dan ook zo dat jij je kinderen jou geloof moet op leggen. laat kinderen zelf de keuze maken wat ze wel en niet willen. …. uhm… nee geen Check.
  ik zelf het ouders met een geloof. zij hebben mij de keuze gegeven of ik wel of niet naar de geloof wil gaan. ik heb de keuze gemaakt dat ik dat niet wilde. en zij hebben MIJN keuze gerespecteerd.
  volgens jullie zal ik wel weer branden in de hel. nou ja zorg voor later.
  Satan zal mij heus niet laten branden om dat ik slecht ben, of dat ik dingen doe die god heeft verboden… waarom zou hij dat doen, daar is hij gek op. dus ik weet niet wie slechter af is….. :0)

 149. S.Boek zegt :

  Eigenlijk hebben alle gelovigen daddy/mommy issues. Tot in de eeuwigheid de verhaaltjes geloven die paps & mams ze vertelden, zonder ook maar enig bewijs. Deze verhalen hebben paps & mams weer van hun eigen ouders gehoord en klakkeloos overgenomen. Wanneer wordt deze keten van hersenspoeling nou eens doorbroken en richten jullie je eindelijk eens op de toekomst in plaats van op het verleden met dat 1600 jaar oude boek?

 150. Sjaak zegt :

  HAAALLELUJAH!!!!!!!!!

 151. gouwe gast zegt :

  @Diego Armando Maradona
  Die fabel is ook door het langzame beeld van de pc weerlegt als zijnde uwen eigenste klauw , die met het horloge ………………………

 152. daniel zegt :

  zouden de beste mensen weten dat de meeste voetballers (OA BVB onze nederlandse topspeler Wesley Sneijder) gelovig zijn? Sneijder is zelf katholiek (welliswaar met dank aan zijn “vrouw”, maar toch!)

  Ik denk dat jullie refo’s toch echt even zwaar doorgeslagen zijn. Mocht er in hypothese al zoiets zijn als een “god” ofwel, hogere macht of wat dan ook (wat ik in alle gevallen ten zeerste betwijfel) zal hij echt niet tegen het voetbalspelletje zijn!

  “en ze laten hun hele leven door een boekie runnen, waarvan ze nog niet eens de schrijver kunnen!”

 153. San zegt :

  Ik heb liever Dominee Gremdaat .

 154. Ker. K zegt :

  Prima als je zelf in god wil geloven, maar ga dit niet aan anderen (je kinderen) opdwingen. Geef ze eerst de kans om voor zichzelf na te denken en laat ze dan lekker zelf beslissen.

 155. Job zegt :

  Ik vraag me bij het lezen van een dergelijk bericht altijd af hoe het toch komt dat er mensen zijn die van alles iets negatiefs kunnen maken.

  Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat god simpel vermaakt, broederschap en het hebben van lol slecht kan vinden. God zou in mijn ogen niets liever willen dan al zijn kinderen zien genieten! En het WK voetbal werkt hier nu juist aan mee!

  Zal het niet juist zo zijn dat door alles maar te verbieden, Sex, lol, vrijheid het juist slechte dingen in de hand werkt? Bijvoorbeeld het feit dat er in elk land kinderen worden misbruikt door priesters? En dan durven te zeuren om het WK….

 156. De broer van God zegt :

  Ga eens heel snel terug onder de steen waar je vandaan kwam.

 157. Hans zegt :

  Deze man heeft geen idee wat er zich in zijn eigen achterban en de rest van de wereld afspeeld. Ik denk dat het +- nog maar één generatie gaat duren voor dat de wereld van dit soort middeleeuwse verhalen verlost is. De eigen achterban van deze man heeft lak aan zijn preken en gaat uiteindelijk toch z’n eigen gang, en gelijk hebben ze !

 158. Hoxha zegt :

  Smile 🙂

 159. Peter zegt :

  @Johannes Stenega

  Zet die stomme echo eens uit!

  Of leg anders eens in normaal Nederlands uit wat jij denkt dat het betekend. Nu ben je alleen maar een domme papegaai en een voorbeeld van hoe je het geloof niet moet belijden!

 160. Jonn zegt :

  Ik zou zeggen, verhuis naar Noord-korea. Jullie van ons af, wij van jullie.

 161. Jan-Peter zegt :

  @Job: alleen omdat andere buiten je wil om kinderen misbruiken wil dat nog niet zeg dat je zelf er geen moraal op na mag houden.

 162. goedgelovig zegt :

  Zeau zeau… een invasie van GeenStijl-reaguurders. De huisregeltjes (zie menu) zijn aan jullie vast niet besteed, maar worden natuurlijk wel gewoon gehanteerd.

 163. vis zegt :

  Zielig voor de kinderen hoor.
  Leg ze toch niet allemaal zinloze verboden op en laat ze gewoon kind zijn.

  Naïevelingen.

 164. HokusPokus zegt :

  Wat een verschrikkelijke enge man die Kempeneers!!!

 165. B. v.d. Vlies. zegt :

  Volkomen terecht dit, het voetbal is een nieuwe afgod geworden welke zich neerzet aan de tafel van de duivel. Vriendschap met de wereld is vijandschap met god. Onthoudt dit!

 166. Miedema zegt :

  Ga eens gewoon aan het werk Kempeneers. Doe wat voor je godt ipv je hele leven langs de zijlijn sectarische kletspraat uit te slaan voor zwakzinnigen.
  Ik weet zeker dat je godt het een uitstekende zaak zou vinden als je je eens nuttig ging maken.
  Straks kom je aan de hemelpoort en zegt Petrus; “hé luie Peppie Kempenaars, sorry maar je komt er niet in vanwege het aanzetten tot structurele dwaling”. Daat mot je toch niet aan denken?

 167. ARLD zegt :

  handig linkje –> http://www.riagg.nl

 168. MMM zegt :

  Wat een onzin allemaal weer zeg.
  Er is niets mis met een potje voetbal kijken.
  In de bijbel staat dat je je lichaam in ere moet houden. Sporten hoort daar ook bij. Is het zonde als je met een groepje vrienden gaat sporten? Lijkt mij niet!. Is het dan zonde dat iemand gaat kijken naar andere mensen die sporten? Dacht het niet!
  Dat voetballers worden aanbeden is ook geen steekhoudend argument. Dat zeg ik toch ook niet van, veelal zwaar christelijke mensen, die per se de laatste ceremonie van hun koningshuis in geuren en kleuren in de bladen zoals terdege willen lezen?

 169. God z'n zoon zegt :

  Kijken !!! Vandaag !! Voor het vaderland !!
  -Waar je zo fijn in woont en waar je dit allemaal kunt zeggen !!

  pheeeeeeeeeeeppp !!

 170. satan zegt :

  Wat mooi toch weer dat er zulke debielen bestaan! Maar het trieste is dat er nog veel mensen zijn die deze onzin geloven! Die zitten elke dag te bibberen van angst dat ze straks de hemel niet in mogen. Dit is gewoon psychisch martelen en hiervoor zou er een hoge straf moeten komen. Het beinvloeden van naieve mensen is een veel grotere zonde dan wat dan ook, je begrenst deze mensen in hun ontplooiing. Zoiets zou de darkmaster nou nooit doen.

 171. Jabir zegt :

  Oranje komt nou eenmaal niet voor in de bijbel. Wel vermiljoen en amber.

 172. Bart van Millingen zegt :

  Waarom weten gristenen een ‘GELOOF’ toch altijd als FEIT te brengen. Of te wel; laat een ieder lekker voor zich zelf denken en dring het niet op.

 173. Bas zegt :

  Waarachtig mooi gesproken, weet zeker dat de eerwaarde Kempeneers later recht heeft op een plek zeer dicht bij de Here….

 174. Joop zegt :

  Naar voetbal kijken is een zonde, niet kijken is doodzonde!

 175. Jeeezus ! zegt :

  Gelukkig nog maar 1 generatie te gaan……

 176. Tom zegt :

  Kunnen we voor dit soort mensen niet 1 van de waddeneilanden reserveren? Duwen we ze daar allemaal op en kunnen ze samen in alle rust hun freak commune voortzetten. Afgezien van het feit dat ik een religie als het christendom zie als een sekte en het daarom verboden dient te worden vind ik het centeren op 1 eiland ook een goed alternatief. Dan is het controleerbaar en zijn we verzekerd dat ze hun zieke denkbeelden niet verder kunnen verspreiden.

 177. Systeembeheerder zegt :

  Die servert houdt het verbazingwekkend lang vol…

 178. Zo werkt het wel zegt :

  I asked God for a bike, but I know God doesn’t work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness.

 179. Jabir zegt :

  He wat heerlijk al dat benoemen en verbinden

 180. ALF® zegt :

  Ik hoop dat ik het einde van het wk ga halen, want Ik rook (wiet) en ik drink veel (alcohol) tijdens de wedstrijden…

  Mocht het niet lukken dan tot (n)ooit allemaal………..

 181. jenietdus zegt :

  Lachen hoe die mensen dit zichzelf aandoen, maar ik vind het niet kunnen dat ze deze waanzin ook aan hun kinderen opdringen. Jullie maken jullie eigen kinderen gewoon geestelijk kapot.

 182. god zegt :

  euhm..God bestaat helemaal niet.

 183. Priester zegt :

  Ik bid liever voor kleine jongetjes, dan voor het Nederlands elftal :$

 184. Jan-Peter zegt :

  @hokus pokus: Dat is waarschijnlijk een GSbezoeker.

 185. Eilander zegt :

  @GG, mag ik heel eventjes moderator spelen? 🙂

 186. Jos zegt :

  “Sportverdwazing leidt af van de ware boodschap. Hoe je het went of keert, op EEN dag zal iedereen zich voor ZIJN aangezicht moeten verantwoorden. De grootmoedigheid van menigeen zal dan spoedig tot angst voor Zijn harde Toorn vervormen.”

  Toffe peer die god? Eigenlijk is het gewoon een vijandige dictator. “Leef volgens mijn regels, anders zul je branden in de hel”.

  Tjongejonge zeg… Dat mensen hier serieus nog in geloven. De Scientology is wat het evangelie vroeger was. Echter toen wist men nog niet wat men nu weet (wetenschap). Omdat mensen bepaalde dingen niet konden verklaren, geloofden ze in een hogere macht.

  Scientology, het evangelie, de islam, het hindoisme, het spaghettimonster, het zijn allemaal enge sektes.

  Eng, omdat ze “gefundeerd” zijn op angst (op het spaghettimonster na natuurlijk, die is vet stoer!).

 187. QQQQ zegt :

  Laten we met zn allen bidden… NAAR NIETS.

 188. Theo zegt :

  Ik stel bij deze vanavond mijn huis open voor alle gristenkinderen die thuis geen potje voetbal mogen kijken. Wel je vuvuzela thuis laten!

 189. Tummes zegt :

  Nog een geluk dat de Belgen niet meedoen. Want dat zijn de Rode Duivels. En dan had je helemaal de poppen aan het dansen gehad. *gniffelmodus uitzet*

 190. Oof zegt :

  Kempeneers, als u nou lekker in het verleden blijft leven, regelen wij de toekomst..

 191. HokusPokus zegt :

  @Jan-Peter, op 24 juni, 2010 bij 12:28 pm

  GS bezoekers martelen hun kinderen niet met dit soort waanzin!!

 192. Wim zegt :

  Meneer, een compliment voor uw ouders voor de mate waarin u bent gehersenspoeld. Ik zou u alleen willen vragen hier geen huidige en toekomstige generaties mee lastig te vallen.

 193. christus te paard zegt :

  ik bid dat dit soort labiele zielen snel het licht zullen zien. Religie: het grote kwaad der mensheid. Niet intrappen in die poppenkast.

 194. atheist zegt :

  sorry hoor, maar wat zijn jullie bekrompen zeg, als je kinderen of wie dan ook voetbal willen kijken is dat zijn of haar eigen beslissing, meteen aankomen met dat het zondig is en dat je ermee naar de hel gaat enzovoortst vind ik zo’n belachelijke gang van zaken die jullie christenen allemaal maar rondspuien WALGELIJK vind ik dat, laat iedereen in zijn eigen waarde..
  als je er zelf voor kiest; omdat je het zelf niet durft, omdat je straks door een zwarte jezus niet door de hemelpoort mag. dan moet je dat helemaal zelf weten, maar dit stompzinnige gedoe om het voor anderen te verbieden en het als duivels af te schilderen (niet alleen van het voetbal, maar van alles) ben ik spuugzat.
  als internet en tv zo zondig is, waarom zit je er zelf dan op naieve onnozelaar:S

 195. Mieppi zegt :

  @ Eilander. En dan bij elke reactie schrijven: Deze bijdrage hield niet stand in het oordeel voor de rechterstoel van GG en is daarom verteerd. 🙂

  Je moet de tekst dan natuurlijk wel oproepbaar laten zodat we kunnen leren van andermans fouten. 🙂

 196. Martijn zegt :

  Johannes 2:15: ‘Hebt de wereld niet lief, noch hetgeen in de wereld is; zo iemand de wereld liefheeft, de liefde des Vaders is niet in hem.’

  Bommetje plaatsen onder het stadium dan maar… Oh, nee!

  Exodus 20:1-17: ‘Pleeg geen moord.’

  Keertje midden in de nacht misschien?

  Exodus 20:1-17: ‘Zet uw zinnen niet op het huis van een ander, en evenmin op zijn vrouw, op zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of zijn ezel, of wat hem ook maar toebehoort.’

  Nah, ook geen goed plan. Dan maar terug naar de kribbe, oogjes dicht en snaveltjes toe, het WK is toch zo weer over.

  Het zit allemaal in de interpretatie.

 197. oet ut noorden zegt :

  En op deze manier onstaan er gelovige extremisten.
  Het kan alleen maar volgens het geloofsboek en op geen andere manier.
  In de arabische wereld worden kinderen ook op deze manier geindoctrineerd en daar spreekt iedereen schande van. Zouden ze van deze manier ook moeten doen.

  Wake UP!

  Het is 2010 en niet 1910.

  We wonen als nederlanders in een westers land, gedraag je daar ook naar.

 198. Radicalist zegt :

  God is tha Bomb!

 199. goedgelovig zegt :

  @Eilander: Graag. We zijn er weer druk mee. 🙂

 200. van schie zegt :

  gelovigen hebben het monolopie op gekwetst zijn. moslims, joden
  christen, allemaal zo maar gekwetst. de een om een lelijk spotprentje, de ander om voetbal. ik stel voor, voor het belang voor een betere wereld: alle gelovigen verhuizen, onder zachte dwang, naar Zuid-Limburg. De PVV aanhang mag mee. Vervolgens vrijstaat Z-Limburg uit roepen.
  verder is voetbal geen sport. maar verrnaak voor en door debielen. opinions are as assholes; everybody has one

 201. sluwo zegt :

  @GG
  als je hulp nodig hebt met deleten.. bied ik me graag aan 😉

 202. Gelovig schaapje zegt :

  MEH!!!

 203. jozef zegt :

  Gelovigen huurt allen een opslag box ! Hier zult u veilig met uw gezin zijn in deze donkeredagen van het WK.

  Na het WK zal de heer u een teken geven.

 204. julian zegt :

  Lol wat zijn gelovige mensen ongelovelijk dom. Wanneer gaan jullie nu eens beseffen dat er GEEN GOD BESTAAT.

  Alles word jullie voorgelogen uit een boekje die door een paar idioten zijn geschreven. Mensen die in een God geloven zijn gehersenspoeld, geindoctrineerd. Te dom om te poepen zoals jensen het altijd mooi verwoord.

 205. De Zondige zegt :

  Ik krijg zojuist een mailtje uit de middeleeuwen. Ze willen graag hun regelgeving terug. Of ook die ene online- dominee zichzelf zsm wil terugsturen naar 400 jaar geleden. U wordt gemist.

 206. Morpheus zegt :

  Hel en verdoemenis hangt ons boven het hoofd! Zeau fijn om daar in te geloven… zeau bevrijdend… stel je voor dat het leven leuk zou kunnen zijn, belachelijk! We moeten gebukt gaan onder het onheil dat ons te wachten staat… logisch!

 207. Jan Toedels zegt :

  U bent waarschijnlijk zo naïef ingesteld en zal hoogstwaarschijnlijk voor ons – de mensen van deze reacties – bidden, opdat wij niet beter weten.
  Ha, ik vermaak me daar smakelijk om. Misschien pink ik een traantje weg in hoeverre uzelf bent weggezakt.

  Maar boycot alstublieft het internet (het Duivelse apparaat). Mag ik uwe vragen wat u hier zelf met uw propaganda te zoeken heeft?
  Het internet boycotten is simpelweg meningen en feiten wegfilteren voor uw gemeenschap, opdat u ze weer dommer kunt behouden. De waarheid altijd zo ver mogelijk van de mensen weghouden.

 208. simsalabim zegt :

  @julian: Ik tel in jouw reactie van 5 regels slechts 4 spelfouten en 1 stijlfout. En ja, Jensen is inderdaad dé bron van intelligente citaten.

 209. Eilander zegt :

  @GG: jullie hebben mijn mail…
  Ik vind dat Miepie gelijk heeft. Net zoals geenstijl Joris heeft, heeft Goedgelovig special voor deze topic ook een uitsmijter nodig. Iets van…

  – In de banvloek gedaan en geexcommuniceerd –

  of

  – Uw IQ is niet toereikend voor deze site –

  of

  – Kom maar terug als je ballen zijn ingedaald –

  of

  euh… zie je wel waar je mee omgaat word je mee besmet… laat ik het hier maar bij houden 😉

 210. Christa, beheerder Stop Kinderporno & Abuse zegt :

  Telegraaf heeft er ook lucht van gekregen en de reacties daar spreken evenals hier boekdelen

  Dominee: bid voor verlies Oranje

  Ik heb respect voor een ieder zijn/haar geloof maar dit is gewoonweg idioot te noemen, nog even en ik beland op de brandstapel vanwege de mijne..

  Dit is gewoon kinderen angst aanjagen..puur abuse dus..

 211. Bert zegt :

  De stadions zitten voller dan de kerk. Ik verafgood geen enkele speler ter wereld. Als ik van deze prediker dit soort verhalen moet aanhoren dan weet ik wel wat ik op zondag ga doen. Deze prediker wil ons 100 jaar terug in de tijd werpen. Verstand en kennis hebben we van God gekregen, het ligt dan voor de hand dat we er ook wat mee mogen doen. Plaats de bijbel in het tijdsbeeld toen het geschreven werd. De dingen om ons heen veranderen. De prediker kan dat echt niet tegenhouden. Zijn volgelingen zouden als wereldvreemd bestempeld kunnen worden.

 212. Niels zegt :

  Wat doen jullie op internet? Dat is toch ook verboden?

 213. Morpheus zegt :

  Ken toevallig een professor theologie uit Kampen. Deze beste ruimdenkende man geeft aan dat het merendeel van zijn studenten (80%) “het niet snapt” omdat ze opgegroeid zijn onder de indoctrine van mensen zoals predikant ds. M.A. Kempeneers zelf, hoofdzakelijk afkomstig uit de nederlandse ‘bible belt’. De dogmatische interpretatie van het geloof die zij hebben meegekregen krijgen ze er tijdens die studie doorgaans niet meer uit.

 214. roflmao zegt :

  Dominee: hoe voellt dat nou om als volslagen geschift door het leven te gaan en ook nog verantwoordelijkheid te dragen voor een kudde angstige goedgelovigen die al jouw onzin voor zoete koek slikken? Je kan dit toch niet menen? Jouw ‘God’ is een verzinsel, je bent bang voor een waanbeeld. Ga op zoek naar wat echt waar is.

 215. Robberderob zegt :

  Wat heeft het nu voor nut om te bidden voor een vroege uitschakeling van het Nederlands elftal? Dan is hier de pret misschien grotendeels voorbij, maar dan zitten ze er in een ander land – waarschijnlijk met meer inwoners – naar te kijken. Of zijn Nederlanders in Gods ogen meer waard dan mensen uit andere landen? Of alleen in de ogen van dominee Monaru? Zelf al sta je achter de ik-mag-geen-plezier-hebben-houding van Monaru is dit een achterlijke gedachtengang.

  En wat als ze nu in een het land dat Nederland tegenkomt in de achtste finale ook bidden voor een vroege uitschakeling, naar wie gaat God dan luisteren?

 216. Johannes zegt :

  Maurice, op 24 juni, 2010 bij 11:40 am: als je zelf d’s schrijft waar t’s horen: dan kun je natuurlijk niet geloofd worden! (geloofT).

 217. Mijnzus zegt :

  Deze ‘dominee’ heeft zichzelf wel op de kaart gezet zeg. En aan de reacties te lezen maakt hij niet alleen zichzelf belachelijk. Een excuss aan zijn volgelingen (als hij die nu nog heeft) is wel op zijn plaats.

  oh, en aan alle volgelingen die hem nog wel serieus nemen…………………..Als je straks in je kist ligt en er blijkt hierna helemaal niets meer te zijn dan heb je toch mooi een geweldig WK gemist.

 218. stroopdoos zegt :

  Ga je PC NU uit doen! Bent u gek geworden! U gaat linea recta naar de hel voor het schrijven van stukjes op het internet! Ik zeg u houd nu op, ga 1 uur op uw knieën bidden om vergiffenis. Zoniet, wacht u een vurige verassing wanneer uw licht uitgaat.
  *doem, kwelling, angst, dwang, wantrouwen*

 219. goedgelovig zegt :

  Als God een wedstrijd slecht vindt, kan hij zelf wel ingrijpen… 😉

 220. Kundera zegt :

  Aan alle mensjes die de EO jongerendag verbieden, of zelfs verbieden om naar het wk te kijken: lees ‘De broers Karamazov van Dostojevski. Dan kom je erachter wat de kerk verkeerd heeft gedaan. (Buiten het weren van homo’s, onderdrukken van onwetenden en geld aftroggelen van de armen)
  Dit is echt ongelooflijk.

 221. berrie zegt :

  Denken jullie nou echt dat er een god bestaat?
  HaHaHa, wat ouderwets

 222. Brakovich zegt :

  Heb de wereld niet lief? Heb de wereld juist wel lief,de wereld heeft alle liefde nodig ,nu op dit moment. De wereld zit vol haat en onbegrip,puur en alleen omdat we elkaar niet meer liefhebben in deze wereld. En juist een WK is een mooi voorbeeld van verbroedering,naast elkaar op de tribunes. En mooi voorbeeld voor de rest van de wereld,laten we naast elkaar gaan zitten op de grootste tribune in het heelal,onze Aarde. Laten we samen vieren dat we met elkaar leven,uniek in heel het heelal. Nergens vind zoiets als hier op Aarde. Het leven is een groot WK,en de winnaar zijn wij,als we elkaar en de wereld maar liefhebben!

 223. De Zondige zegt :

  Aan alle gelovige ouders die hun kinderen hun wil en wet opleggen:
  Wat jullie doen is hersenspoelen te noemen. Jullie kinderen zullen tot in de dood niet het vermogen hebben om zelf keuzes te maken op basis van hun eigen analytisch vermogen. Tot in de dood zullen zij zich meten aan de maten van een boek dat geschreven is in een tijd die op geen enkel vlak meer te vergelijken is met de huidige tijd. Hierdoor zullen zij door steeds meer mensen niet serieus genomen worden, en zich steeds meer afscheiden van de normale grotemensenwereld.

  De kinderen van uw kinderen zullen (tenzij uw kinderen tijdig ” het (echte) licht zien”) op hun beurt dezelfde wijze van geestelijke mishandeling moeten ondergaan.

  Het feit dat de gelovige mens op dit moment nog voor een groot deel het reilen en zeilen van dit land bepaalt betekent niet dat dit zo zal blijven. U, en uw gelovige gemeenschap zullen zich steeds verder van de gewone wereld gaan afzonderen, en steeds meer in een schijnwereld komen te leven waarin beslissingen genomen worden op basis van een 2000 jaar oud tijdschrift, en niet uw eigen verstand. Dit zorgt op haar beurt voor een totale vervreemding van de echte wereld.

  Zoals een wijs man al eens riep: Religie is de opium voor het volk.

 224. julian zegt :

  en als het nu nog fout dan heeft God iets verkeerds gedaan

 225. frut666 zegt :

  Oh my f*cking god. Dat dit nog bestaat in een land als NL. En ik maar denken dat we de middeleeuwen en denkbeelden achter gelaten hadden. Blijkbaar niet dus.

 226. Sunrise zegt :

  Haha, wat grappig.
  Er zijn blijkbaar atheistische jehova’s op GG geland, om ons een mooie spiegel voor te houden hoe irritant het drammerige van beter-weten kan zijn.

 227. Titanius zegt :

  Geen TV of Radio, maar wél, internet? Hoe hypocriet en je dan zeg.

 228. Joop zegt :

  Er bestaat geen goed en slecht, dat is bedacht door mensen.

 229. koef zegt :

  en dan te bedenken dat dit zelfde volk internet heeft groot gemaakt door massaal stiekem porno te kijken

 230. Danny zegt :

  Hebben jullie je geitenwollensokken al gewassen vandaag?

  Man man wat een onzin dit..

 231. jack zegt :

  Zij die denken dat God iets of iemand is buiten jezelf en anderen snapt het niet.

  God is al dat is incl. jij en ik daarom heb uw naasten lief (zij zijn een andere jij!)

  Wie informatie achterhoud is fout alles is informatie en wie deze informatie kan verwerken zal dit moeten doen en zelf bepalen wat hij/zij tot zich neemt als waarheid, hoe anders zal je ooit een weerbare geest op kunnen bouwen als je nimmer het grote geheel hebt durven aanschouwen?

  Verander de wereld begin bij jezelf (as above so below)

  Als ik zou ontwaken en alles al wist en alles kon zijn zou dat me al snel vervelen. Wij zijn de druppel waardoor de oceaan zichzelf kan ervaren alles is dan weer nieuw.

 232. lala zegt :

  Wow, jullie zijn echt niet helemaal goed wijs :/.

  Jullie wereld zal instorten wat je ook probeert.

  toedels

 233. pikkesteyn zegt :

  dat mensen anno 2010 nog geloven in een onzichtbaar opperwezen is stuitend. dit advies is misselijkmakend, wat een nare man die M.A. Kempeneers.

 234. Anoniempje93 zegt :

  Gisteren was ik bij mijn vriendje samuel buiten aan het spelen en zijn papa was het wk aan het kijken, maar dat wist ik helemaal niet! Ik had dorst dus ik liep de keuken in om een glaasje water te pakken, maar toen keek ik per ongeluk naar de tv… Ik zag Dirk Kuyt de bal spelen.. Ik heb HEEL snel weer weggekeken en ben gillend de kamer uitgerend, was echt maar heel kort! Ga ik nu branden in de hel? Ik wil dat niet !!!.. ik durf het ook niet tegen mijn papa te zeggen, hij wordt vast heel boos. Wat moet ik doen!?

 235. Boze Atheist zegt :

  Als u zo nodig door wilt gaan met het prediken van klinklare onzin richt dan een landje op in de Noordzee of iets dergelijks maar ga ons niet met sprookjes opzadelen. Kinderen moeten zelf weten wat ze doen, als ze bijv. eens een keer bloot zien op de computer/tv dan is dat nog niet het einde van de wereld sterker nog het maakt ze alleen maar weerbaarder.

  Ik begrijp dan ook helegaar niet wat het probleem is met het WK behalve dan die corrupte Sepp Blatter. Bid eens dat hij snel overlijd en dat er een goede vervanger voor hem komt, eentje die niet corrupt is, hoewel dat ook niet zal werken is dat nuttiger dan een beetje te lopen hersenspoelen.

 236. Bhaal zegt :

  NOOB

 237. Allmighty zegt :

  Jullie godhiellikkers.. nu missen jullie die mooie tenniswedstrijd

 238. berrie zegt :

  @Sunrise, op 24 juni, 2010 bij 1:12 pm
  Niet gelovigen kunnen tenminste nog van het leven genieten.
  Dat krampachtige godengeloof verpest de kwaliteit van het leven.
  Als jullie van nature uit niet weten hoe je je moet gedragen op aarde dan is er toch echt iets mis. Tot je ware zelf komen is immers verboden.

 239. Ruitje zegt :

  Voetbal bewijst dat de mens religieus is. Ze komen samen in een voetbaltempel en Jack van Gelder sprak al over het ‘evangelie’ ten aanzien van de WK bid van Nederland/België. De mens zoekt iets om te aanbidden, is het niet God, dan neemt men maar een voetbal.

  Ik geniet best van een goede partij voetbal en volg het WK, maar vind alles soms wel heel erg doorschieten. Want zal het echt iets veranderen voor de Zuid-Afrikanen? Die zitten straks met mooie grote leegstaande voetbaltempels die miljoenen hebben gekost. Wie heeft die stadions betaald? De FIFA of Zuid-Afrika zelf? De FIFA strijkt 1,5 miljard op en laat een gedesillusioneerd land achter…

  Maar het zou toch wel weer leuk zijn als Nederland nou eindelijk eens Wereldkampioen werd. En dan stoppen op het hoogtepunt en nooit meer meedoen met het circus, het kan alleen maar slechter worden. En dan blijven wij Nederlanders gedesillusioneerd achter 😉

 240. Allmighty zegt :

  Om maar iemand te citeren:

  “Mag ik jullie een geheimpje verklappen?
  God bestaat niet”

 241. Secularist zegt :

  Gestoorde Gristenfundi’s.

 242. Michel zegt :

  Ik heb goed nieuws voor alle zondaars: Alle goeie muzikanten gaan ook naar de hel!

 243. G. v. Domme zegt :

  Dit heeft toch helemaal niets meer temaken met het geloof?? Dit is pure indoctrinatie, laat mensen genieten van de dingen des levens. Als voetbal een zonde is, had God het niet uit moeten vinden!!

 244. Ettje zegt :

  Sjonge sjonge,
  wat een opgewonden reacties allemaal.

  Allemaal weer lekker afgeven op anders gelovenden, anders denkend, en vooral door mensen die de mond vol hebben over vrijheid van meningsuiting.

  Hoezo vrijheid? Welke vrijheid? Voor wie geldt die vrijheid?
  Ooo, ik snap het alleen, alleen voor jezelf!

  Net als Vleertje wilde ik er ook iets over zeggen, maar doe het toch maar niet. Is nu even parels tussen de zwijnen werpen.

 245. Vaak Klaas zegt :

  Ach, een potje voetbal is nog altijd gezonder dan rondhangen aan een rekstok.

 246. Sosa1 zegt :

  Verder alles goed met je?

 247. marius nijman zegt :

  als dit bericht uit Saoedi Arabie of Iran kwam zou het niemand iets verbazen. mensen die zo vast houden aan het geloof zijn kleine, bange mensen met een controle complex waar Khomenei nog een puntje aan kan zuigen. je zal maar opgroeien in zo’n gezin…

 248. Dutch Hermit zegt :

  @Marius Nijman
  Als je al die opgewonden reacties leest zijn de geenstijl reaguurders hier nog vele male banger dan deze ouwe dominee…

 249. ßiscuit zegt :

  Vervelend. Om deze standpunten worden “gristenen”zoals jullie ze noemen gehaat.
  Ik heb hier een paar vragen voor jullie:
  1) Waarom zeggen we “Jezus”en “Gvd” terwijl we er niet in geloven?
  2) waarom zijn er christelijke partijen?
  3) waarom hebben we het nog steeds over jezus (die 2000 jaar geleden leefde) terwijl hij volgens ons niks bijzonders is?

  mvg,
  Boeradél

 250. je zus zegt :

  En maar denken waarom zijn mn kinderen zo dom.
  Waarom weten mn kinderen nergens van.
  En waarom worden ze toch zo gepest.

  Hoe kweek je wereld vreemde getraumatiseerde kids die later psychopaat worden.

  NOU ZO DUS !!!

 251. Nik zegt :

  Is deze hele site een grap, aangezien het goedgelovig heet:P

 252. Meded zegt :

  En die hele Refoweb-site is niet eens meer bereikbaar…
  Nu weet ik niet wat ik moet doen: ik heb wel een tv, maar geen aansluiting. Telt dat dan wel of niet?

 253. Ds Dre zegt :

  Ach we laten deze GS storm voorbij waaien, daarna een flinke uitdunning in de berichten en we kunnen weer vrolijk verder.

 254. Sjaak zegt :

  Ik denk dat de beste predikant zich moet melden bij een psychiatrische inrichting….. Je kan het niet anders benoemen dan geestelijk gestoord..

 255. Blaatzor zegt :

  ik hou ook niet van voetbal…

 256. 99 zegt :

  Wat heb ik medelijden met die kinderen, worden helemaal gehersenspoeld door die achterlijke gristenen,

  Leef je maar 1 keer, en dan heb je van die mentaal gestoorde ouders, das kut.

 257. A. Theïst zegt :

  Goh! Heb denk ik niet goed opgelet tijdens de godsdienst lessen op school. Heb altijd geleerd dat God iedereen lief heeft, wat die persoon ook uit mag vreten. Is het niet zo dat alles wordt vergeven als je eenmaal bij de welbekende poort staat?

  Whooeeehahahahahahahahaha……
  doet me denken aan iets wat we vroeger altijd opschreven. “Wie dit leest is gek”

  Die mensen sporen niet!

 258. je zus zegt :

  Hier moet serieus naar worden gekeken door de overheid.
  Dit is te ziek voor woorden.
  Dat de man nog niet is opgepakt is me een raadsel.

 259. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Speciaal voor reaguurders van GeenStijl en de Telegraaf een alinea toegevoegd.

 260. Miedema zegt :

  Internet mag wel van de Heeere? Volgens mij helegaar niet.
  Ik sprak godt laatst en die zei: ‘ luister mijn zoon, dat hele internet, ik erger me daar al tijden groen en geel aan. Het wordt tijd dat mijn volgeling uit Elburg daar eens korte metten mee maakt. Laat hem vooral als eerste de stekker uit die verdomde grefosite trekken.’ Wat een taal hè, voor een godt?

 261. Gerard zegt :

  jammer dat dit soort mensen bestaan

 262. rob zegt :

  @Zondige
  Alle ouders spoelen de hersenen van hun kinderen, of ze nou wel of niet gelovig zijn.
  Dat komt omdat elke opvoeding een stempel op je leven drukt. Ik kan nou niet zeggen dat ik de gelovige opvoeding per definitie schadelijker vind. Dat is wel erg algemeen van je gesteld.

  Tot in welke generatie zullen de kinderen nog volgzaam blijven aan dit gebod: gij zult geen TV kijken.

  Overigens is de oproep van de dominee wel consequent.
  Dat is het positieve.
  Verder is het volstrekt onbegrijpelijk waarom voetballen/tv en internet zo slecht zou zijn.
  Er zit toch een uitknop op waardoor je zelf kan selecteren?

 263. Ruitje zegt :

  @Ettje, sluit me bij jou aan.

 264. salteau zegt :

  Typisch, dit, van Reinier Sonneveld, http://www.reiniersonneveld.nl :

  “Ik heb vorig jaar een onderzoek gedaan naar het gedrag van atheïsten op internetfora en dat vergeleken met dat van reformatorische christenen. Allebei wat extreem. Conclusie is dat atheïstische sites verreweg de intolerantste zijn. Dat kun je aantonen door de frequentie van specifieke woorden te tellen, woorden die andermans mening voluit diskwalificeren. De Freethinker-site op 25 mei 2009 vergeleken met Refoweb:

  – ‘achterlijk’ – Freethinker relatief 4x zoveel als op Refoweb.
  – ‘ziekelijk’ – 4,5x
  – ‘waanzin’ – 5,5x
  – ‘belachelijk’ – 1,5x
  – ‘absurd’ – 5x
  – ‘debiel’ – 2,5x
  – ‘infantiel’ – 5,5x
  – ‘gestoord’ – 4x
  – ‘verachtelijk’ – 4x
  – ‘weerzinwekkend’ – 6,5x
  – ‘afstotelijk’ – 7x

  Kortom, elke diskwalificatie die ik kan verzinnen, bevat de site van de zelfbenoemde vrijdenkers vele malen meer dan de ‘zwarte kousen’-site. Sommige diskwalificaties bevatten een kiem van geweld, omdat ze de andere partij uit de discussie plaatsen. Dat vond ik ook in het grote verschil in criminaliseren, het oproepen tot een verbod op de andere partij:

  – Dat de kinderopvoeding door de ‘tegenpartij’ mishandeling is – 25x
  – Dat de mening van de ‘tegenpartij’ verboden moet worden – 18x

  So much voor de vrijdenkers. Vrijdenkers zijn kennelijk mensen die denken dat alleen zij vrij zijn. Terwijl tolerantie nu juist het vrijlaten is van mensen met wie je het fundamenteel oneens bent. Als uitsmijter een typerend citaat van Christopher Hitchens in de Volkskrant: ‘Ik kan het niet verdragen dat iemand op zijn sterfbed zegt: guttegut, nu ga ik dood, maar gelukkig zie ik zo meteen aan de andere kant tante Gladys. O, wat een arme sukkel, denk ik dan. Ik kan het niet laten zo iemand te minachten. Zo iemand verdient het niet een verstand te hebben.’”

 265. Mieppi zegt :

  @ Peter. Valt allemaal wel mee. Refo kindjes gaan naar een refo school met allemaal andere refo kindertjes. En die kijken ook allemaal geen tv.

 266. rob zegt :

  🙂
  De dominee kan nog zijn toevlucht zoeken bij de Afrikaanse toverdokters. Die hebben nu zo ongeveer van elke Nederlandse speler wel een voodoo poppetje gemaakt.
  Jezelf beschilderen voor het verlies van oranje schijnt ook te helpen 🙂

 267. hille zegt :

  haha hoe retarded is dit alsof god echt gaat /caren dat je naar een leuk potje voetbal kijkt. ga je schamen man.

 268. Dutch Hermit zegt :

  @goedgelovig
  lijkt me een zinnige toevoeging. Als de vmbo’ers (ben er zelf ooit ook een geweest) het dan ook maar kunnen lezen én begrijpen, daar maak ik me een beetje zorgen over…

 269. Ebtje zegt :

  Kinderen moet je gewoon voetbal laten kijken, je mag kinderen dit niet afnemen

 270. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Het bericht is nu snelste ‘stijger in sport’ op Nu.nl. Hoe moeten we dat interpreteren?

  http://www.nujij.nl/bidden-dat-nederland-het-wk-verliest.9049862.lynkx

 271. Piet zegt :

  De Heer Kempeneers,

  Hij laat zich op een foto zetten? Mag dat?
  – Nee, volgens de bijbel kan dat niet.
  Hij rijdt een auto. Mag dat?
  – Nee, in de bijbel is geen auto aanwezig.
  Hij neemt contact op met anderen via de telefoon. Mag dat?
  – Nee, er zit geen filter op de telefoon.

  Zal ik doorgaan? Zucht….. Dit soort mensen zijn erger dan welke wie dan ook

 272. niek zegt :

  REFO`S

  Stelletjes wereldvreemde schijnheilige paupers!

  Ik deel liever het bed met een moslimfundamentalist dat zn zwartekousen-pannekoek

 273. Nlis zegt :

  Hilarisch, hoe de gemiddelde Geenstijl/Televaag-immigrant hier reageert. Op precies hetzelfde niveau als ds. Kempeneers, alleen vanuit een ander wereldbeeld.

 274. rob zegt :

  @Salteau
  Ben het niet met je eens dat gristelijke sites toleranter zijn.
  Als iets niet bevalt wordt je op een gristelijke site geblocked. Zo hou je een select groepje over die allemaal op dezelfde (keurigcorrectpolitieke) manier reageren.
  Selectie dus.

  Helaas, je onderzoek kan wat mij betreft de prullenbak in.

 275. BasTafariJudah zegt :

  G’d houdt van voetbal, Zijn favoriete team is Holland.

 276. Naïef zegt :

  Vanavond zit ds. Kempeneers weer stiekem op zolder achter zijn grote eiken kast. Hangslot eraf, deurtje open…. televisie aan! En dan heel stiekem even op zijn Vuvuzelaatje blazen, niet te hard want dan horen de buren het!

 277. Jabir zegt :

  @salteau 02:01

  Dat kan wel anders ja. Zulk soort dingen hoef je je natuurlijk ook helemaal niet te laten vertellen door afgestompte figuren met camping opvattingen die niet zozeer atheïstisch, agnostisch of anti religieus zijn, maar eerder geen idee hebben van wat voor wereldbeschouwing dan ook.

 278. cris zegt :

  @GG, zeg, is hier geen anti-scheld-spamfilter? Kritisch zijn, oké, satire oké (soms dan… 😉 ) , wode oké, maar reacties als van ., om :20 die horen hier toch niet.

 279. Kees zegt :

  http://www.vuvuzela-time.co.uk/refoweb.nl/
  Server down, alternatief 🙂

 280. Ettje zegt :

  @GG; Denken jullie echt dat ze die toevoeging lezen? Welnee!!

  ’t Wordt gewoon voor jullie even hard werken…

 281. goedgelovig zegt :

  @GeenStijlers: “Vermoord alle christenen met een botte bijl” en “Deze dominee is een gestoorde kankermongool” is niet echt creatief… Jullie kunnen beter. 😉

  @Cris: Geen zorg, die worden standaard verwijderd.

 282. Eilander zegt :

  @GG: dat is een beetje naief. Iedereen die anders denkt de dood toe wensen is een gewoonte die niet makkelijk weer slijt.

 283. Infidel zegt :

  Ik begrijp wel waarom gelovigen liever via de pc streamen dan dat ze tv kijken. Op ’t internet is veul betere pron te vinden.

 284. goedgelovig zegt :

  @Eilander: Je weet toch wel waar smileys voor dienen? 😉

 285. rob zegt :

  @Infidel
  Zo? hoe weet jij dat 🙂

 286. Le Magic Cook zegt :

  Dus je hebt uit grefoverwegingen géén duivelswerktuig van een tv in huis, maar wel een computer met OPEN internet?

  Straks ga je me nog vertellen dat er MAYONAISE in je ELEKTRISCHE IJSKAST staat.

  En maar bidden niet in verzoeking te worden geleid.
  Schiet niet op zo eah.

 287. Bram zegt :

  Beetje middeleeuws inderdaad.. de tijd tikt gewoon door hoor…

 288. bodem zegt :

  @ GG
  Zijn jullie nog niet eens door jullie avatars heen?

 289. goedgelovig zegt :

  GeenStijl vindt ons “zure gristenzeurpieten” en heeft de link naar GG weggehaald. Kunnen we eindelijk weer aan het werk. 🙂

 290. Jabir zegt :

  Het zijn ook van die lekkere slimmerdjes he… toch lijkt het me soms ook wel heerlijk om de diepgang van een platbodem te hebben.

 291. Johan zegt :

  Ik heb blijkbaar iets gemist vanmorgen…

  Wat een losers daar bij Geenstijl zeg. Een linkje verwijderen omdat GG wat zegt over het niveau hun klapvee. Zielig gewoon. Wel heel Nederland in de zeik zetten, maar zelf niets kunnen hebben…

 292. Jimmy zegt :

  !!!!! Allereerste !!!!!!!
  GoedGelovig doet er goed aan om bepaalde reacties te verwijderen … satire ok , maar dan wel volgens de regels van GG en niet die van GS

  Verder over het bericht … valt hier nog wel satire op los te laten? Tis eigenlijk diep triest , maar vooruit …

  Audio Adrenaline met BIG HOUSE moet dus ook verboden worden met hun opmerking : “… a big big yard , where we can play footbal”

 293. Atheïst zegt :

  Als je niet van voetbal houd prima, als je je kinderen geen tv laat kijken prima maar ga niet bidden dat nederland verliest dat is in en in triest

 294. Niels Wagemaker zegt :

  Op mijn vraag hoe God er eigenlijk uitziet antwoordde een Jehova’s getuige mij drie weken geleden ’t volgende:

  “God is energie, beeltenis geven aan God kan niet en is een zonde”

  Wat moet God eigenlijk met een rechterstoel?, vraag ik me nu af. Zit de linkerstoel soms beter als je uit energie bestaat?

 295. Ds Dre zegt :

  @NW.
  Vast een elektrische stoel.

 296. Niels Wagemaker zegt :

  Julius Caesar gaf het volk werelds vermaak in de vorm van “brood en spelen” maar hij was dan ook geen Christen, Jezus moest immers nog geboren worden.

  Jezus gaf zijn 11 discipelen (Judas zat op de bank en Mattias mocht pas na de rust invallen) brood en wijn. Hij vertelde z’n vrienden dat het brood zijn lichaam symboliseerde en de wijn zijn bloed.

  Z’n vrienden wisten echter dat Jezus vegetarier was en begrepen de symboliek niet helemaal. Vervolgens hebben ze hem een vismaaltijd aangeboden. In een onleesbaar deel van de dode zee-rollen staat dat ze hard om deze grap moesten lachen. Aramese humor.

  He wacht ‘ns even…

  11-discipelen?
  Bankzitter Judas?
  Invaller Mattias?

  Jezus was de coach van een elftal!

 297. Niels Wagemaker zegt :

  @Ds Dre:
  Als God maar voor duurzame energie kiest. Tenmiste als Hij weet dat dit bestaat; Hij mag immers de TV spots van Essent, Nuon, NEM, Oxxio, etc. niet bekijken…

 298. Harrie van Kempen zegt :

  Héél erg en een schande voor de christenen van Nederland. En we denken dat extremisme binnen het christendom niet voorkomt… voilá! Of noem het fundamentalisme, voor mijn part….. Deze dominee heeft dus totaal niet begrepen wat “de geest der wet” inhoudt. Als leider van “zijn kudde” is hij daarom mede verantwoordelijk dat “zijn volk” verwordt tot stoffige en onzekere, wereldvreemde sujetten. Van die kleurloze, saaie en dooie pieren, zonder een greintje gevoel voor humor en die het leven dagelijks torsen als een last. Terwijl nota bene in Handelingen staat dat we als christenen juist prettig gezelschap moeten kunnen zijn. Dat gedeelte heeft deze arme heer vast doorgestreept.

 299. Ds Dre zegt :

  @NW.
  Vast groene stroom van oxxio en dan weer nuon telkens gebruik maken van de aanbiedingen.
  Zal vast niet naar de NEM overgaan, Hij heeft net het verzoek gehad dat oranje niet WK mag worden.

 300. Rocco zegt :

  @satan
  Droom maar lekker verder.

 301. Rocco zegt :

  @Naief

  Ja, dat denk ik ook.
  Maar dan wel met de gordijnen dicht, want stel je toch eens voor dat iemand (of Iemand..?) het ziet.

  Tjongejonge, en dan wel zo’n vraagbaak op internet. Ik snap het niet, en waarschijnlijk de schapen van ds. Kempeneers ook niet. Treurig dit.

  Ennuh.. Ik ga zelf vanavond NATUURLIJK lekker kijken en op de Vuvuzela blazen.

  Zegen,
  Rocco

 302. rob zegt :

  @Atheist
  De Afrikanen bidden ook dat Nederland verliest, misschien doen de coaches van andere landen ook wel stiekem een schietgebedje.

 303. Pittig zegt :

  Hoe harder mensen schreeuwen, hoe onzekerder ze zijn – en dat kon wel eens gelden voor zowel de ultra orthodoxe dominee als een heel aantal ultra orthodoxe atheïstische reageerders.

 304. Niels Wagemaker zegt :

  @Ds Dre:
  En omdat Frans Bauer z’n ziel heeft verkocht aan de NEM-duivel!

  @Ds Dre:
  Overigens zou die elektrische stoel ook wel iets voor Jezus zijn geweest. Aan zo’n kruis hangen is geen pretje. Het duurde ongeveer een dag voordat hij het loodje legde. Met zo’n stoel is het in een paar minuten gepiept. Daar moet je overigens wel krachtstroom (380 volt) voor hebben. Ik heb eigenlijk geen idee of dat goedkoper is bij Oxxio of Nuon

  @alle lezers:
  Excuus voor deze -off-topic- post.

 305. Karlene zegt :

  Wat bizar al die opgefokte reacties. Die ik vrijwel even eng en kortzichtig en bekrompen vind als de reactie van deze meneer de dominee. Als ik niet in God zou geloven zou ik me niet echt opwinden over zo’n artikeltje van een dominee in de polder wat op een klein stukje internet staat wat door een paar mensen gelezen wordt (vandaag niet dan) en door nog minder mensen serieus genomen.

  Verder ga ik maar weer fijn door met in God geloven en vanavond voetbal kijken. 😀

 306. Pittig zegt :

  Ik zit vanavond gewoon in het oranje naar een met oranje versierde televisie, met oranje slingers in en rondom het huis te kijken en onze kinderen hebben oranje haar, t-shirts, vlaggetjes getekend op de wangen en vuvuzela’s in de hand (alleen na een doelpunt mag er op geblazen worden!)

  (Oh ja, en ik ben dominee…)

  En is het niet prachtig hoe voetbal de Zuid Afrikanen zo verenigd die de afgelopen tientallen jaren zo verscheurd zijn geweest? Hoe onvoorstelbaar veel goeds kan een WK dan zijn voor een land en zijn toekomst betekenen?

  (…en ik heb in Zuid Afrika gewoond)

 307. 4Chan! zegt :

  Is u al verteld dat u een naïeve denker bent? Zeer beperkt.

 308. rob zegt :

  @PP
  Om de reaguurders v GS toch maar mee te geven dat er grote verschillen bestaan onder gristenen en dominees 🙂
  Wel jammer dat de meeste GSsers de hielen hebben gelicht Kunnen ze niet meer profiteren van je aanvullende visie op het hokjesvakjes-denken.

 309. rob zegt :

  Oh ja
  Ik krijg vanavond een invasie van grefo jongeren die thuis geen TV mogen kijken. (bijna aanstaande schoonzoon en vriendenclub)
  Ik voel de hel al gloeien 😦

 310. Xandrar zegt :

  Ik vond het eigenlijk wel fijn dat dit bericht op GS is gekomen. Ik las het vanochtend, en voelde plaatsvervangende schaamte vanwege die dominee.
  Nu kom ik net thuis, en zie ik het niveau van de GSreaguurders, en is alles weer makkelijk in perspectief te zetten. Zo gek is die dominee toch niet, je wilt immers ook niet dat je kind opgroeit tot GeenStijlReaguurder. 🙂

 311. Ds Dre zegt :

  Ik vond er toch wel een paar leuke GS reaguurders tussen zitten. Vooral die grote braai in de hel.
  @NW. Ik denk dat ze toen nog geen krachtstroom hadden, daarbij waren de Romeinen niet echt bekend om hun menslievendheid.

 312. Johan zegt :

  Eigenlijk zijn de reacties op elk goedgelovig stukje het leukste…

 313. Johan zegt :

  He, d’r is weer iemand die mijn naam heeft gepikt. 😉

 314. Niels Wagemaker zegt :

  @Karlene:
  Je hebt gelijk. Ik denk dat alle ‘opgefokte’ reacties komen door het fenomeen ‘extremistische Christenen’. Daar hoor je immers nooit iets over in de media. Het is vooral de verbazing over de denkwijze van deze autochtonen, die er ‘Amish-achtige’ ideeen op nahouden. Als rationele denker snap ik er ook helemaal niets van.

  In onze samenleving wordt hoofdzakelijk afgegeven op de wijze waarop de Koran door bepaalde groepen Moslims wordt uitgelegd, terwijl sommige groepen autochtonen nog veel verder buiten de maatschappij staan met hun interpretatie van de bijbel. Daar hoor je Wilders niet over.

  Ik sprak vanmiddag een jonge Marokkaanse (moslim) ijscoman die vanavond het WK gaat kijken met een biertje in de hand. Op mijn vraag waarom hij bier drinkt zij hij; “ik ben toch in Nederland opgegroeid?!”. Zijn ouders laten hem vrij in de keuze waarop hij zijn geloof belijdt maar dat maakt hem geen minder goede moslim, was zijn uitleg.

  Ik vind het zielig voor de kinderen van ouders die de ‘zwarte kousen leer’ aanhangen. De hele school horen juichen bij een Nederlands doelpunt maar er zelf geen deelgenoot van mogen zijn. Het kan nooit God’s bedoeling zijn om mensen uit te sluiten en ze af te zonderen van gebeurtenissen die kleur aan het leven geven.

  Anyway; de zwarte kousen gemeenschap zou vanavond een oranje kousen gemeenschap moeten zijn. Al is het maar voor de kinderen.

 315. Ruub zegt :

  Iemand aan het bidden voor het verlies van Italie ipv Nederland?

 316. Niels Wagemaker zegt :

  Ik heb overigens de bovenstaande, politiek correcte, post geschreven om het weer een beetje goed te maken met God.

  De Jehova’s van 3 weken geleden (zie mijn eerste post) vertelden mij namelijk dat God’s Koninkrijk snel zal komen. Alle voortekenen zijn er al. De Jehova’s mogen dan als ‘enige’ groepering op deze aardbol rondlopen.

  Na het overhandigen van het semi recycled glossy magazine “De Wachttoren” vroegen ze of ze binnenkort weer mogen langskomen, wegens het prettig onderhoud. Uiteraard heb ik vol enthousiasme “ja, natuurlijk!” geroepen.

  Volgens de Jehova’s zullen er na het einde der tijden circa 20 miljard mensen in God’s Koninkrijk rondlopen. Ook alle reeds gestorvenen keren dan namelijk terug. Dat zijn een boel mensen maar volgens de Jehova’s is dat geen probleem. Als iedereen maar een beetje verspreid gaat wonen en zelfvoorzienend is.

  God, reserveer a.U.b. een mooi plekje aan de Côte d’Azur. Niet Siberië. De tomaten groeien daar zo slecht. Ik zal echt mijn uiterste best doen om positieve posts te plaatsen en het “onze vader” 3x per dag opzeggen. Echt.

  Is er in uw toekomstige Koninkrijk overigens TV en Internet? Zo nee, dan annuleer ik bij deze.

 317. Jabir zegt :

  @Niels

  Compleet mee eens.

 318. Aart zegt :

  Beste dominee Kempeneers,

  Ik wil u hartelijk bedanken voor uw uiteenzetting. Goed dat u me er aan herinnerd om te weten dat de wereld ons vijandig is. Daarom wil ik uw oproep graag uitbreiden tot het onderzoeken of een massale ruimte-emigratie mogelijk is waar we van het wereldse bestaan kunnen ontsnappen. Mogelijk is er een planeet beschikbaar waar we ver van de wereld en haar verleidingen in alle rust en in een saaiheid die Gode welgevallig moet zijn kunnen leven.

  See you op Mars.

 319. Jabir zegt :

  @Niels

  maarmaar tijdens de ‘rapture’ stijgen alle gristelijke zielen toch op en blijven de zondige stervelingen toch juist achter op aarde?

  Zo staat het in dit boek althans uitgelegd:

  “The Rapture to those who need to understand it most: those left behind or those who just plain damned plan to stay behind. Learn where to find The Rapture in the Book of Revelations. Learn the Da Vinci Code secrecy that surrounds the link between Blondie’s Debbie Harry and The Whore of Babylon. Learn several new games to make the most of reading and watching The Left Behind series. Learn where the Righteous are most concentrated so you be sure to cash in on the free housing and other goodies. Other bonus games and features include: Pin the Tail on the AntiChrist; Whats a Good Pagan Girl (or Boy) to Do?; 2012 in Kansas City, or Some Other Apocalypses You Should Know About; Im Catholic: Do I Go or Stay?; Meshugge Times and the Leaving Is Easy: Words of Comfort to Our Jewish Readers; Sodomy, Rum, and the Lash: Will It Really Be That Different When the Christians Are Gone?”

 320. LawrenceS zegt :

  @Zo is t gewoon!

  Wel even entjes vermelden dat meneer Nietsche dat zei hé!

 321. sluwo zegt :

  ik kijk normaal nooit hoor.. *kuch*.. maar zelfs RTL Boulevard besteedt een seconde of 30 aan onze Elburgse dominee.

 322. Xandrar zegt :

  @Ruub: Die persoon verloor toch wel bijna zn concentratie met bidden in de laatste 10 minuten. 😉

 323. Ettje zegt :

  @atheïst; Eerlijk gezegd vind ik dit soort opmerkingen te kinderachtig voor woorden. ’t Een heeft totaal niets met het andere te maken.

  De dominee van Elburg heeft part nog deel aan wat RK-priesters in ’t geniep doen.

  ‘k Vind dit zulke onvolwassen en laag niveau reacties!! Heeft niks met het onderwerp te maken.

 324. Meded zegt :

  @GG
  Gewoon voor de nieuwsgierigheid: hoeveel procent van de oorspronkelijke posts is verwijderd…?

 325. Remmie zegt :

  Allememaggies…

  Als christenen staan we toch te midden van de wereld, niet aan de zij lijn… We hoeven ons dus niet af te zonderen of doen alsof we van een andere planeet komen…

  Persoonlijk heb ik het ook niet zo op de mega gekte van voetbal, het is gewoon niet mijn type sport. Maar om er nu tegenin te gaan bidden, gaat me wat te ver!! Je kan doorslaan!!

  En wie zegt dat God zelf niet van balletje trappen houd? Ik denk dat Hij zich helemaal bescheurd van het lachen als ie ziet dat er telkens weer 22 volwassen kleuters achter een bal aan hollen 😛

  Voor hen die er van houden, geniet er lekker van en deze WK en voor de gene die het helemaal niks vinden ga toch fijn je eigen ding doen, niemand die je tegenhoud toch…

  *stiekum juig ik wel mee hoor als NL gewonen heeft*

 326. rob zegt :

  Ik heb net een speldenkussen gemaakt van het poppetje “de doelman van Kameroen” . Even kijken of het effect heeft
  De aanvallers heb ik in een lijmtang geklemd, en de achterhoede is nu aan de beurt.
  Tussendoor nog even aanmoedigend toeteren voor Nederland. IK heb het er druk mee 🙂

 327. rob zegt :

  @Meded,
  Meer dan 60, reken maar uit (bron Twitter)

 328. rob zegt :

  @Remmie
  Als God een vrouw is niet, als Hij een man is wel

 329. Niels Wagemaker zegt :

  @Jabir:
  Tijdens de ‘rapture’ mogen ook alle zielen toetreden die ooit gestorven zijn en volstrekt conform de gedicteerde normen van God hebben geleefd. Volgens de Jehova’s zijn dat er 20 miljard. Ik vond dat nogal veel maar ze hadden het echt, vanaf de zondvloed 7000 jaar geleden, goed berekend zeiden ze. Ik denk echter dat ze ergens een fout hebben gemaakt met het telraam…

 330. Remmie zegt :

  @rob: Je wilt toch niet dat ik daar serieus op in ga hoop ik he?

 331. Danny zegt :

  We mogen dankbaar zijn dat Ds. Kempeneers nog zo`n duidelijk en helder geluid laat horen, dat naar de bijbel is.

  We kunnen nu zien hoe ver Nederland is afgedwaald, hoe diep weggezonken we zijn. Wanneer zal God met zijn oordelen komen? We vragen er zelf om. We krijgen nog genade tijd, laten we toch bidden om bekering van ons land en volk. En ook voor Ds. Kempeneers, in deze tijd, nu er zoveel op hem afkomt, dat hij een helder bazuingeluid mag voortbrengen wat naar Schrift en belijdenis is. Tot eer van de Heere zelf! Die het eeuwig waard is!

 332. Eli zegt :

  @ Danny,
  Open internet heb je waarschijnlijk.
  Is dit satirisch bedoeld, of serieus?
  We vragen er zelf om? Waarom / om wat voor oordelen vragen we dan?

  @ GG, zou Kliksafe jullie er door laten?

 333. Jabir zegt :

  @niels

  Hmm.. dominee Kempeneers gebeden werden uiteindelijk toch niet verhoord.

  Hadden ze die berekening nog verder onderbouwd? Ben wel benieuwd naar hoe ze die berekening uitvoerden.

 334. AN zegt :

  Jammer dat deze man aan de schandpaal wordt genageld terwijl hij gewoon zijn mening geeft.

 335. goedgelovig zegt :

  @Ettje: Die reactie van atheïst is verwijderd. Slaat inderdaad nergens op.

  @Meded: Meer dan 60 vloeken, enge ziektes en doodswensen. De laatste was: “Stelletje kudjoden, enkeltje gaskamer voor jullie.” Tsja…

 336. Adorin zegt :

  die dominee kan praten tot hij een ons weegt
  ik ken dat wereldje maar ondertussen zitten zijn toehoorders des s’avonds zich te vergapen achter de kijkbuis van de buren of men kijkt het na op uitzendig gemist

 337. Len zegt :

  Kan iemand GG modereren? Ze gebruiken scheldwoorden … 😀

 338. Pittig zegt :

  @ GG

  Volgens mij hebben jullie behoefte aan een frisse douche na wat er vandaag over jullie uitgestort werd? 😉

 339. Ettje zegt :

  @GG; Dank dank!! Daar knapt het van op. Alsof de ramen gelapt zijn na plensbui plus zandverstuiving. Heerlijk. Wordt het zicht weer helder.:-)

 340. Tinus zegt :

  geenstijl die berichten overneemt van goedgelovig
  en vervolgens hier komen janken over dat God niet bestaat. Hoezo fundamentalisten?!?En dat ook nog serieus doen met allerlei verwensingen. MOEHAHAHAHAHA!

  Wat een major FAIL

  prutsers

 341. Jabir zegt :

  geenstijl is zow 2009

 342. Xandrar zegt :

  Het ironische is juist wel dat de reacties van GS/Telegraaf aangeven dat de gedachtegang van deze beste dominee nog lang zo gek niet is.
  Ik denk dat er twee plausibele verklaringen zijn voor de overdadige doodsverwensingen na het geven van een alternatieve mening:
  -een puber die wil trollen
  -het doet mensen echt emotioneel pijn als je kritisch hebt op hun omgang met voetbal, wat resulteert in emotioneel buitenproportioneel reageren

  Hoewel ik denk dat het eerste punt de grootste rol speelt (het blijft natuurlijk wel GeenStijl, je kan die mensen moeilijk overschatten), denk ik dat het tweede punt ook zeker wel meespeelt.

  Waarmee ik de reactie van deze dominee nog steeds wat aan de sterke kant vind, zie ik ook wel overeenkomsten tussen voetbal en religie.

  Overigens heb ik met plezier zojuist voetbal gekeken. 🙂

 343. Jan (The other one) zegt :

  Maar ik dacht dat je naar Oranje wel mocht kijken, het is toch: God, Nederland en Oranje?
  Ik wist trouwens niet dat je door geen voetbal te kijken in de hemel mag!

 344. Jan (The other one) zegt :

  @Eli
  Goedgelovig is volgens mij niet safe, laat staan Kliksafe!

 345. goedgelovig zegt :

  Morgen een kort vervolg op deze boeiende rel.

 346. AY zegt :

  LoL volgens mij is de server van refoweb nog steeds met rookpauze. 😀

 347. Jabir zegt :

  Volgens mij kunnen we gevoegelijk vaststellen dat voetbalfundamentalisten verder gaan in het afdwingen van hun dwingende geloofsovertuigingen en tot meer geweld bereid zijn dan christenfundamentalisten. Ook zijn ze agressiever in de onderdrukking van andersdenkenden.

 348. sluwo zegt :

  @Jabir
  nou inderdaad.. en dat geeft deze christenfundamentalist weer een beetje lucht 😉

 349. marius nijman zegt :

  @Dutch Hermit

  het is mij een raadsel waar deze bloggende zichzelf noemende filosoof de opmerking vandaan haalt dat de reaguurders van geenstijl bang zouden zijn. angst toont zich in het verbieden, onmogelijk maken en afknijpen van al het moois dat de wereld te bieden heeft. en je kan veel van geenstijl zeggen, maar niet dat de site ten doel heeft mogelijkheden te beperken! integendeel, geenstijl ademt juist een enorme lust for life uit en warsheid van alle rare dogma’s die met name gelovigen zichzelf opleggen!

 350. Ds Dre zegt :

  @MN.
  “Stelletje kudjoden, enkeltje gaskamer voor jullie.” geenstijl ademt juist een enorme lust for life uit en warsheid van alle rare dogma’s.

 351. Jabir zegt :

  @marius

  Als Brusselmans die ‘warsheid van dogma’s’ dan ook nog even juist linken zou dat prachtig zijn. Er zijn hier overigens evengoed ongelovigen te vinden, verschil is misschien de wederzijdse tolerantie (los van kritiek over en weer).

  Als Geenstijl daarnaast geen meutes limburgse zwakbegaafden naar specifieke websites zou manipuleren om zo haar vrijheidsdrang tot uitdrukking te brengen, zou ik je bijna geloofwaardig vinden. Hoe zie jij vrijheidsliefde en terreur precies samengaan?

 352. Tico zegt :

  “Misschien kan de jeugd wel weer een omweg vinden om het filter heen, maar dat is dan hun verantwoordelijkheid. Als u open internet hebt, is het uw verantwoordelijkheid.”

  Covering your backside for Jesus, Amen.

 353. Ettje zegt :

  @Jabir; Voor iemand (ik) die werkt met zwakbegaafden, waaronder ook mongolen (down-kinderen) is jouw benamingen van de GS-reageerders net zo kwetsend als hun benamingen van gristenen.

  ‘k Heb ‘onze’ mensen nog nooit dergelijke taal horen uitslaan, zoals die GS-reageerders deden.

  Had gehoopt dat het onderwerp GS-reageerders van de baan zou zijn. Waarom ze zoveel aandacht schenken. Daar kicken ze op, in navolging van hun grote leider.

  We weten nu wie de stemmers (in Limburg, Almeren, Den Haag en helaas ook m’n eigen woonplaats) zijn. Wat hún niveau is.
  Verlaag jezelf niet tot dat niveau.

 354. Mijnzus zegt :

  Nou dat bidden heeft ook echt geholpen zeg………………….Prutsers………..

 355. Jabir zegt :

  @Ettje

  Het begrip ‘mongool’ kan je natuurlijk op verschillende manieren begrijpen. In dit geval verwees het eerder naar de uit Mongolië afkomstige barbaarse horden van Djengis Khan. Het zou niet in me opkomen om mensen met het Down syndroom als ‘mongool’ te benoemen, die acht ik in wezen hoger dan de groep mensen waar ik wel naar verwijs. Ik gebruik het in de pejoratieve zin van het woord en verwijs dan naar maatschappelijk normaal functionerende mensen die groepsgewijs (als horde) een combinatie van dom en destructief gedrag tentoonspreiden.

 356. Ettje zegt :

  @Jabir; Oké, ik geloof dat jij het zo niet bedoelde. Maar je weet natuurlijk net zo goed als ik dat het gros van de Nederlanders het wel zo bedoelt. En alleen daarom al moet je dergelijke termen niet gebruiken!

 357. AY zegt :

  @ Jabir touché!
  U bent mij glimlach brengend en welgevallig in de ogen aangaande het afwerken van de VMBO’ertjes van GS.

 358. marius nijman zegt :

  @jabir & @dre

  je moet de content en de reacties daarop niet door elkaar halen.

 359. Karlene zegt :

  @ Marius Nijman,

  Blijkbaar trekt de content van GS wel erg veel reacties van beperkte geesten aan, als ik die reacties zo lees. Dat geeft dan wel weer te denken. Ik heb toch echt een andere voorstelling van ruimdenkendheid en genieten van het leven.

  @ Ruub: doe mij inderdaad maar liever marokkaanse ijscomannen die WK-kijken als buren en landgenoten, alsublieft geen GS-reaguurders die een bekrompen beeld hebben van religie, God en gelovigen (die zijn echt eng) en liever ook geen dominee Kempeneers en symphatisanten (die zijn erg saai maar trouwens heus geen bedreiging voor Nederland)

 360. Jabir zegt :

  @marius

  Tussen die twee zit een wederzijds oorzakelijk verband. dat noemen we ook wel ‘interactiviteit’ op de interwebs.

 361. Ruub zegt :

  hihi, ze hebben mijn satirische reactie geplaatst.
  http://www.refdag.nl/nieuws/heftige_reacties_op_kritiek_ds_kempeneers_op_wk_voetbal_1_486986
  Dirk | Scherpenzeel | 25 jun 2010 – 17:54

 362. Deep End of the Ocean zegt :

  Toch blijft er een raar gevoel over die dominee hangen. Hij wil dat kinderen bij God tegen hun ouders getuigen. Nu is het hier op aarde zo dat in veel landen de wetgever zo barmhartig is om directe verwanten niet te verplichten om te getuigen. De wetgever begrijpt dat het niet past om mensen in gewetensnood te brengen. Als ze willen, mogen ze wel getuigen, maar ze kunnen niet gedwongen worden.

  God heeft in het Oude Testament meegegeven dat kinderen hun ouders dienen te eren, zowel de vader als de moeder, het zou zelfs niet verbazen als hier ook gescheiden ouders onder vallen. Welnu, door het aanvaarden van Jezus als Verlosser is een christen weliswaar vrijgesteld van al dat wettische gedoe, maar een christen heeft er de, in wezen veel zwaardere, opdracht tot naastenliefde voor terug gekregen. Als referentie, voor de invulling van de naastenliefde, zijn de wettische geboden uit het OT nog best handig. Dus enerzijds staat er geschreven; eert uw vader en uw moeder, en anderzijds staat daar dominee Kempeneers, die er voor doorgeleerd heeft, die zegt: “nagel ze aan de schandpaal, de verloochenaars van Kliksafe.”

  Wat ik dan niet begrijp is dat God, die al onze haren heeft geteld, die elk van onze gedachten kent, die weet van onze beweegredenen, die in ons hart de wanhoop en de spijt heeft gezien als we iets verkeerd hebben gedaan, zelfs jaren later, dat God van dominee Kempeneers toch nog aan de kinderen moet vragen; “Zeg eens, hadden jullie in 2010 Kliksafe, en hebben jullie wellicht naar het WK voetbal gekeken?” En dan staan die kinderen daar, in gewetensnood voor Gods rechterstoel, te wikken en te wegen. Te hopen valt dat dominee Kempeneers in de buurt is om ze de juiste antwoorden in het oor te fluisteren, anders loopt het straks voor de hele familie nog slecht af.

 363. sw zegt :

  Aan allen die reageren op het geen ds heeft gezegd.
  Noach was 120 jaar waarschuwend bezig met de ark
  de ark die hij bouwde was zijn behoudenis men lachte en men spotte maar toen de vloed kwam en was hun geroep om behoud telaat
  Nu laat God ook ons nog waarschuwen door middel van geroepen knechten wend u naar Mij toe en wordt behouden, want het is niet het voetbal opzich maar Hij zecht, al wat gij doet, doet het al ter ere Gods en waar wordt God nu het meest in verheerlijkt daar waar mijn ik verdwijnd en Christus verschijnt, dit wens ik ons allen toe en daarom laat u u nog waaarschuwen

 364. Jabir zegt :

  ‘zecht’ en ‘verdwijnd’ is me echt een brug te ver. Ik wil verder niet lachen en spotten, maar op die manier vraag je er natuurlijk wel een beetje om.

 365. vanhetgoor zegt :

  Ik snap een paar dingen niet, ten eerste waar de satire ligt, ten tweede waarom men zich zou druk maken over iets abstracts zoals voetbal. Tweeëntwintig mannen lopen achter een bal aan, daarna gaan ze douchen, ze hebben een leuk middag gehad en daarmee basta. Voetbal is een onschuldig tijdverdrijf, er moet geen filosofie aan vast geknoopt worden. Als voetbal al niet meer mag dan wordt wandelen in de natuur ook bedenkelijk. Nog even en niets is meer toegestaan, en iedereen weet waartoe dat zal leiden!

 366. Jan-Peter zegt :

  @vanhetgoor: Iemand zei als reactie zoiets als: ‘de mens staat centraal en niet Christus.’ Dat is sterk aanwezig, sterker als bij veel andere beroepen. Toch hoef je daar zelf niet in mee te gaan en kun je je afvragen in hoeverre Christus centraal staat in het werk van een fietsenmaker, metselaar etc.

 367. rob zegt :

  @JP
  In hoeverre staat Christus centraal in het werk van een timmerman.
  ?

  Ik begrijp je reactie niet, wat wil je er eigenlijk mee zeggen.

 368. Raoul zegt :

  Verbazinwekkend artikel. Je kan alles letterlijk opvatten en opvatten zoals je wil. Wat heeft het kijken van voetbal en televisie te maken met het geloof en in hoevere kan dit kwaad. Zou zeggen sluit je af van alles en blijf vooral binnen, anders word je misschien wel beinvloed door de slechte wereld. Je zou ook kunnen genieten van de dingen die er zijn en je niet laten beinvloeden. Lijkt me een makkelijke keus?

 369. Dutch Hermit zegt :

  Heb meen ik eens ergens gelezen dat een joodse rabbi zei: “Als twee mannen door het veld lopen, terwijl zij over de Thora discussiëren, en een van hen zegt: ‘Wat een mooie boom’, of: ‘Wat een mooie bloem’, heeft deze zijn leven vergooid.” Deze opstelling doet mij denken aan de opstelling van de dominee. Wanneer je voetbal kijkt en je dankt de Heer ervoor is er toch niets mis mee?

 370. Jan-Peter zegt :

  @ Rob: niet. Dat wilde ik er mee zeggen. Twee kanten laten zien, aan de ene kant zie je bij voetbal een overmatige verering van de mensen en niet van Christus. Aan de andere kant kun jeje afvragen of Christus wel centraal kan staan want dat is met de meeste beroepen niet zo.

 371. sw zegt :

  Het gaat er toch niet om of Christus in je beroep centraal staat, maar staat Hij centraal in mijn leven,
  want dan is het met deze woorden zo gezegd,
  Het leven is mijn Chritus het sterven is mijn gewin
  en daarom de reacties die worden gegeven zijn wel te begrijpen want wij allen zijn van nature vijand van God ja zelfs van onze naaste we zijn allen op ons zelf gericht en daarom wens ik u allen die genade Gods toe, die harten verbreekt en dat ons oog gericht mag zijn op Zijn Zoon waarvan God zelf zegt dat Hij het is in dewelke Hij en welbehagen heeft en om nu naar Hem te hooren, dit geld voor u die ons noemt ………., als ook voor hen die opgevoed zijn naar Gods woord en weet dat wij niet beter zijn maar, dat ds en anderen, dit u zeggen met bewogenheid ja met liefde

  u allen Gode bevolen

 372. wilhelmina zegt :

  Dus als Nederland verliest zijn de gebeden verhoord?!Als Nederland wint bestaat God niet??!

  Trouwens hoe weet hiju dat hij op geenstijl wordt afgezeken? Met kliksafe kom je er niet. Heeft hij zelf open internet onder het mom van beroepsdeformatie.

 373. JusdelaTourette zegt :

  Het trieste is dat er op zeker mensen bestaan die dit echt denken. Of in ieder geval dingen die er heel dichtbij komen..
  Ik snap niet hoe deze mensen zich zo kunnen voorliegen.. Dat ze echt denken dat er slechts een paar duizend mensen op de hele wereld naar “de hemel” zullen gaan. Namelijk diegenen die hun ziekelijke mening delen:p

  Ik heb medelijden met dat volk.. Hoe kunnen ze in godsnaam gelukkig zijn als hun hele leven bestaat uit angst voor hun God.. Wat heeft dat nog met geloof te maken..

 374. sw zegt :

  Zij liegen zich zelf niet voor want zij die geloven hebben hoop en geen angst vor God want hij is juist hun toevlucht ook in deze tijd anno 2010,
  maar zij die niet geloven mogen wel zeker voor Gods staffen beven en daarom NEDERLAND val GOD te voet en HIJ zal u genadig Zijn en het zijn er geen duizenden die ten hemel gaan maar een schare die niemand tellen kan

 375. Carlito zegt :

  Is dit wel satire? Deze dominee meent wat hij schrijft, vermoed ik. Jammer dat deze dogmatisten er nog zijn én hun onzin aan (goed)gelovigen kunnen opdringen. Ze ontnemen een medemens het enige echte (= aardse) leven. Da’s heel triest, heel jammer voor die mensen maar vooral ook heel erg crimineel en in-en-in slecht van die dominees.

  Het enige wat misschien nog gerechtigheid biedt is het feit dat deze mensen door de geschiedenis zullen worden veroordeeld als despotische nietsnutten die zichzelf graag belangrijk maken over de rug van anderen. Als hun god zou bestaan zou die ze ook nog een schrobbering geven en ze naar de hel sturen voor het systematisch verpesten van zo veel onschuldige levens….

  Bah, bah, BAH!!!

 376. Eelco zegt :

  Weet je wat ik een schande vind? Dat de mensen achter goedgelovig.nl zo laag bij de grond zijn, om mensen met een andere overtuiging zo de grond in te boren. Heb respect voor elkaar,… heb elkaar lief, dat is wat het christelijk geloof leert. Van mijn part ben ik de grootste goedgelovige met oogkleppen op, maar ik geloof wel in de liefde van Jezus. En deze site laat mijn gelijk zien…. namelijk dat als men zich tegen Christenen en de boodschap van de Bijbel verzet, minachting voor de medemens komt. Blijkbaar vindt men dat bij goedgelovig.nl wel best.

  Als iedereen zo zou doen als de goedgelovig.nl zou de wereld een hel worden.

  Heb Respect!!

 377. Johan zegt :

  @Eelco: Volgens mij doet Goedgelovig hier niets van wat je beweert. Ze hebben alleen letterlijk een stukje van refoweb overgenomen. Zou het kunnen zijn dat deze dominee zichzelf de grond in boort?

 378. Eelco zegt :

  Johan, dan klopt wel, maar dit is niet het enige bericht over ”gristenen”. Er wordt door deze website bewust artikelen geselecteerd op religieuze domheid. Dat laat de gekleurdheid van deze site zien. Men is er mijns inziens bewust op uit om christenen en moslims te kwetsen en belachelijk te maken.

 379. Jabir zegt :

  @Eelco

  Misschien zou je wat voorbeelden van religieuze intelligentie kunnen laten zien?

 380. Ds Dre zegt :

  @Jabir.
  Wel eens de film “contact” gezien?

 381. Jabir zegt :

  Ja, in de bioscoop …als ik het me goed herinner zelfs in de IMAX….

 382. Ds Dre zegt :

  Mooi voorbeeld van religieuze intelligentie toch?

 383. nunspeter zegt :

  Ik schaam me dat ik lid ben van dit kerkverband,
  leren ze die flauwekul daar in apeldoorn?

 384. Jabir zegt :

  @Ds Dre.. ik kan alleen nog maar jody foster als atheïste goed herinneren. Maar dit is natuurlijk maar een verhaal, waarin door de geloofskracht van de mannelijke hoofdpersoon dingen gebeuren die in het echt niet zouden plaatsvinden. Hoe zat dat ook alweer? Is ook alweer twaalf jaar geleden…

 385. Wil de Beer zegt :

  Ik ben het eigenlijk wel eens met Kempeneers. Als we dit soort zonde toestaan dan moeten we straks ook masturbatie en moord toe staan. Masterbatie is vies en vuil. Op school hield laatst een meisje hier een spreekbeurt over. De leiding heeft met haar ouders gesproken gelukkig.

 386. ja zegt :

  @Wil,

  Kun je wat meer over die spreekbeurt vertellen?

 387. Ds Dre zegt :

  @Jabir

  Astronoom Ellie Arroway (Jodie Foster) is al haar leven lang op zoek naar signalen van buitenaardse oorsprong en werkt als onderzoeker voor SETI. Haar vader is haar levenslange inspiratiebron in haar vak geweest, ook al is hij overleden toen ze nog jong was. In haar jeugd heeft ze een radiotoestel waarmee ze experimenteert. Ze communiceert met andere mensen en maakt zelfs helemaal verbinding met iemand in Pensacola, haar meest verre contact tot dan toe, een plaats die ze dan voorstelt als een strand met palmbomen. Ze bevraagt haar vader hoe ver haar radio kan komen, en vraagt ook of ze in contact kan komen met haar overleden moeder, en komt uiteindelijk tot de conclusie dat ze een grotere antenne nodig heeft. Ook vraagt ze of er leven is op andere planeten, waarop haar vader antwoord dat hij dat niet weet, maar dat als er alleen leven op aarde zou zijn dat het dan heel erg zonde van al die ruimte is.

  Jaren later. Palmer Joss is een priester op zoek naar de waarheid. Ze ontmoeten elkaar als Ellie haar nieuwe baan start aan het “Arecibo” observatorium in Puerto Rico. Ze hebben een korte affaire. Arroway ondervindt bij haar werk veel tegenwerking van haar oude mentor David Drumlin die uiteindelijk de stekker uit het SETI-project trekt waardoor Ellie wordt gedwongen om tijd te gaan huren bij een ander observatorium. Maar dat kost geld, en Ellie probeert fondsen te werven. Uiteindelijk vindt ze een sponsor in de persoon van S.R. Hadden, een op sterven liggende excentrieke miljardair met een voorliefde voor alles wat buitenaards is. Hierdoor kan ze haar SETI-werk voortzetten in New Mexico bij de VLA (Very Large Array) radiotelescopen.

  Na lang speuren ontdekt Ellie dan uiteindelijk intelligente signalen waar ze haar hele leven al naar op zoek is: Contact.

  De signalen blijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Vega. De berichten in de signalen worden ontcijferd en het lijken in eerste instantie op oude filmopnamen van een toespraak van Adolf Hitler tijdens de Olympische Spelen van 1936, maar in de beelden versleuteld vinden de wetenschappers bouwtekeningen voor een soort machine waar precies één persoon in past. Het vermoeden rijst dat het een transportmiddel is naar een plek in de ruimte die op 26 lichtjaar afstand van de aarde ligt. Journalisten verdringen zich om het nieuws, samen met een adviseur van de National Security Advisor, Michael Kitz, die het leger wil betrekken bij het project zodat Ellie zelf overbodig wordt.

  Ook deze tegenwerkingen worden het hoofd geboden en er worden plannen gesmeed om het apparaat daadwerkelijk te gaan bouwen. Na lange debatten in de hoogste kringen van de Amerikaanse regering wordt het apparaat uiteindelijk gebouwd op Cape Canaveral in de staat Florida, dit ondanks felle oppositie van o.a. religieuze groeperingen.

  Dan rijst de vraag: wie zal er plaatsnemen in de cabine en de reis naar de sterren ondernemen? Een selectieprocedure wordt gestart en zowel Drumlin als Ellie Arroway zijn kandidaten. In het selectiecomité zit ook Palmer Joss. Ellie is nog steeds verliefd op Palmer. Tijdens de laatste interviews met beide kandidaten ondervraagt Palmer Ellie of ze gelooft in God. Omdat Ellie agnost is, kan ze niet met “ja” beantwoorden, en dat geeft de doorslag: Drumlin wordt gekozen als winnaar.

  Op de dag dat de machine voor het eerst in gebruik wordt genomen, worden de plannen verijdeld door een religieuze fanaticus die een zelfmoord-bomaanslag pleegt waardoor de gigantische machine wordt vernietigd.

  Alle hoop lijkt verloren, totdat blijkt dat de miljardair Hadden voor de zekerheid in het geheim een tweede exemplaar van de machine heeft laten construeren bij het Japanse eiland Hokkaido. Ellie is degene die mag plaatsnemen in de cabine. Na een bijzonder fraai in beeld gebrachte “reis” door ruimte en dimensies komt Ellie aan op haar bestemming: een kleurrijk strand aan een zee met palmbomen (zoals dat in haar jeugd als voorstelling gaf van Pensacola en dit voor die plek in het universum als analogie een begrijpelijke omgeving is voor een mens) met uitzicht op een gigantische spiralende nevel. Daar wordt ze benaderd door een buitenaards wezen, in de vorm van haar overleden vader (ook om het begrijpelijk te houden). Hij brengt haar een boodschap van vrede en samenwerking. Na dit emotionele weerzien keert Ellie terug naar de Aarde.

  Daar aangekomen lijkt het er in eerste instantie op alsof Ellie zich de hele reis slechts heeft ingebeeld: de capsule heeft de aarde nooit verlaten. Toch is Ellie zeker van hetgeen ze heeft meegemaakt. Een bijeenkomst wordt georganiseerd, waarin Ellie heilig overtuigd is van alles wat ze heeft meegemaakt. Ze zegt dat ze in totaal 18 uur onderweg is geweest en vertelt ook over haar bestemming, waar ze uiteindelijk terecht kwam. Met uitzondering van Palmer Joss lijkt niemand haar echter te geloven en het project wordt als mislukt afgeschreven. Ellie en Palmer hebben inmiddels een verhouding met elkaar.

  De betrokken regeringsambtenaren houden echter verborgen dat de camera weliswaar alleen ruis heeft opgenomen, maar wel 18 uur aan ruis! Als doekje voor het bloeden geeft de regering Ellie een topbaan als astronoom bij een nieuw te bouwen schotelpark.

  Aan het einde van de film leidt ze een groep kinderen rond, waarbij een kind vraagt of er ook leven buiten de aarde is. Ellie antwoordt: Ik zal jullie één ding over het universum vertellen. Het universum is een heel erg grote plek. Het is groter dan wie dan ook over dromen kan. Dus als wij alleen de enigen zijn… lijkt dat een enorm zonde van de ruimte te zijn, of niet?[2

 388. Ds Dre zegt :

  Oeps, Nederland gaat ZONDAG de FINALE spelen.

 389. sluwo zegt :

  ik weet niet wie er allemaal tegen gebeden hebben, maar dank ervoor!

 390. Pittig zegt :

  @ Sluwo

  🙂

 391. Pittig zegt :

  @ Ds Dre

  Prachtige film, Contact!

 392. Afieke zegt :

  Zo-ho, 400 reacties! Best veel. Maar een treurig bericht over christelijke gereformeerde predikant. Argh. Gelukkig zijn er ook genuanceerde, redelijke en werkelijk bijbeltrouwe en inhoudelijk zinvolle christelijk gereformeerde kerken/predikanten, bijv, in Zwolle! Bizarre verschillen binnen 1 kerk, maar da’s dan weer een lichtpuntje.

  Tot zover over het bericht.
  Ik zeg… Holland! Holland! Holland!

 393. Ds Dre zegt :

  @Pittig.
  De symbiose tussen ons gaat nu voor mij onverwachts grootse vormen aannemen. Dat kan niet anders dan een zeer pijnlijke vrijmaking, waarbij die van 1944 in het niet valt.

 394. Jabir zegt :

  @Ds Dre

  Dank voor de uitgebreide samenvatting. De film begint me weer te dagen. Weet je zeker dat ze trouwens ook daar was en vind je dat het uiteindelijk een geslaagd project was?

 395. Ds Dre zegt :

  @Jabir.
  Ik vind het een geslaagd project omdat zij er geweest is. Helaas vind de overheid dat niet en heeft dat mi ten onrechte afgeserveerd. Dat soort dingen gebeuren meestal onder druk van gelovigen die leven met een gesloten wereld beeld.
  Concreet vind ik het werk van Sheldrake wel de moeite waard om te financieren, ondanks het risico dat het niks kan opleveren.
  Helaas wordt steeds meer onderzoek, ook op universiteiten afhankelijk gesteld van het resultaat.
  Resultaat dat onderzoek niks heeft opleverd (ofwel we weten nu dat deze weg doodloopt wat vlgs mij ook een resultaat is) willen we niet meer.

 396. Ds Dre zegt :

  Zou onze ds nou gaan bidden dat het paapse Spanje van ons gaat winnen?

 397. Ds Dre zegt :

  Paranormale parkiet voorspelt dat Nederland gaat winnen.
  http://www.zie.nl/video/wk-2010/Nederland-wint-aldus-Mannie-de-parkiet/m1azwvef7vkp

 398. Ds Dre zegt :

  Maar die zat bij de EK finale ook al mis, dus….

 399. Pittig zegt :

  @ Ds Dre

  😀

  Tja, dat is een lastig dilemma voor zo’n gereformeerd gezinde dominee: de paapse Spanjaarden of het wereldse Oranje?

 400. Klazina zegt :

  Nou zeg wat een reacties niet er zijn toch nog mensen die dit soort teksten onzin vinden. Net als God stel nu zelf eens een vraag aan God inplaats van een door de moordenaars van Jezus gedicteerd boek. Omdat ze zich na Jezus opstanding lam schrokken. Lees eens mijn boek. Dan zie je God’s antwoorden op mijn vragen. En als je het gelezene dan in practijk brengt. Zul je zien dat God zich niet zo druk maakt als wij misleiden. Hij heeft alleen de hoogste keus gemaakt. En jouw en jouw ook die mogelijkheid geboden. Je kunt iets niet kiezen als er niet te kiezen valt. En iets niet weten als je niets zou voelen wat ook. Nou doe je zelf een plezier en zet God niet steeds in zijn hemd. En lees eindelijk Zijn verhaal het zijn zijn antwoorden op mijn vragen. De bijbel heeft gezorgt dat we God lings laten liggen en de duivel aan bidden. Het boek legt uit waarom. En bied je de mogelijkheid dat zelf te ervaren. mijn blog zie je hierboven.