Ark van Noach wéér gevonden

Hij was al diverse keren ‘gevonden’, maar deze keer issie dan écht opgedoken: de ark van Noach. We twitterden het een paar weken geleden al rond: een team van evangelische Chinezen heeft op 4.000 meter hoogte op de berg Ararat in het oosten van Turkije, waar het schip volgens de overlevering vastliep, een houten constructie gevonden. De Nederlandse onderzoeker Gerrit Aalten, die zich al 35 jaar lang in de ark heeft vastgebeten, is er 99,9% van overtuigd dat de vondst in het gletscherijs echt is. Uit een test zou blijken dat het hout 4800 jaar oud is. Hoewel de boot al in oktober vorig jaar is gevonden, hebben de onderzoekers het nú pas naar buiten gebracht en houden ze de locatie angstvallig geheim. Het verhaal staat in Trouw, de foto’s in The Daily Mail, en voor het filmpje moet je even doorklikken.

Creationisten die in de gevonden ‘ark’ het mogelijke bewijs van hun gelijk zien, kunnen beter nog even wachten met juichen. De vondst heeft namelijk alle kenmerken van een hoax. Het verhaal is te mooi om waar te zijn, er zitten verschillende onwaarschijnlijkheden in, en de claims kunnen niet worden gecontroleerd. Dr. Mart Jan Paul legt in het Reformatorisch Dagblad uit dat hij op tien punten “ernstige twijfels” heeft. Ook op de Amerikaanse nieuwssite WorldNetDaily uiten gristen-wetenschappers kun bedenkingen.

44 Reacties op “Ark van Noach wéér gevonden”

 1. Johan zegt :

  Misschien een ketterse gedachte, maar ik twijfel eerlijk gezegd aan een wereldwijde zondvloed waarbij het water zelfs boven de hoogste bergtoppen stond. Het zou dus wel heel wonderlijk zijn als er nu opeens een boot op de Ararat zou worden aangetroffen. Het zou m’n kleingeloof wel verrijken, zo’n miraculeuze vondst.

 2. enge; zegt :

  @Johan,

  Dat staat toch in de Bijbel? Dan hoef je er niet meer aan te twijfelen!

 3. Jan-Peter zegt :

  Hoe raakt een boot in zo’n goede staat in een grot terecht? (met witte bolletjes (gekenmerkt als eten) en al?

 4. CC zegt :

  Ik denk wel dat de zondvloed echt gebeurd is, maar het lijkt me naïef om te denken dat je de ark nog kunt vinden…

 5. engel zegt :

  Trouwens, ik wist niet dat ze hem kwijt waren.

 6. Johan zegt :

  @engel: 🙂

  Sinds ik op de Groetgelovig-dag van John een ketters boek in handen gedrukt kreeg dat hij met een of andere idiote kwis had gewonnen – het boek ging over de meest bizarre bijbelverhalen – is mijn geloof ingestort. Het is dus de schuld van de organisatoren van de Groetgelovig-dag. Zo!

 7. engel zegt :

  @Johan,

  Ik snap niet dat je naar dat soort dagen gaat! Daar wordt je geloof helemaal afgebroken. Misschien van het weekend even bijtanken op Walibi?

 8. Ruub zegt :

  Nou eh, ik heb dus een boek thuis liggen van ene professor die meneer Ouweneel heet en daar staat toch echt precies in wat er is gebeurd en dat die ark er wel degelijk ligt…

  En oh, ook bij EO’s Dit is de Dag was er een gesprek over deze vondst. http://www.radio1.nl/contents/15685-ark-van-noach-ligt-helemaal-niet-op-berg-ararat

 9. Ongelovige Thomas zegt :

  Hebben ze daar toevallig ook het wiegje van Sinterklaas aangetroffen?

 10. paulus zegt :

  First-hand informatie te vinden op de website van het onderzoeksteam zelf:
  http://www.noahsarksearch.net/eng/

  Deze site wordt de laatste weken actief geupdate met weerleggingen op kritiek.

  Lees de site aandachtig, en bekijk er de filmpjes, dan wordt duidelijk waarom dit wel degelijk een interessante vondst is. Ook al zijn er nog vragen die beantwoord moeten worden, het is opmerkelijk dat deze vondst boven de 4000m gedaan is.

  Over waarom het geconserveerd is gebleven: het lijkt erop dat een groot gedeelte ingevroren is, en het klimaat op die hoogte (“eeuwige sneeuw”) dusdanig is dat door de kou veel onaangetast blijft.

 11. Kaas zegt :

  Het verhaal van de Ark is een mooi verhaal dat al veel langer bestaat dan de joods-gristelijke traditie. Erg verhelderend vond ik dit boek:

  http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/ararat/1001004002906362/index.html

 12. Pittig zegt :

  @ Kaas

  Inderdaad, het is de ark van Utnapishtim die ze gevonden hebben, want het bijbelverhaal is van het veel oudere verhaal Gilgamesj epos afgeleid. Dus het Gilgamesj epos is echt gebeurd! 😉

  Zoals Prof. Cline zegt over alle ontdekkingen van de ark: “It also misses a larger point about the history of the myth. The flood has echoes in legends from Central America to South Asia, and it almost certainly predates Judeo-Christian times. Scholars believe it was most likely transmitted to the Israelites from Mesopotamia: in the far older Epic of Gilgamesh, we encounter Utnapishtim, a man chosen by the gods to live alone in a boat full of animals while the world around him ended in a deluge. Just like Noah, as the rains stopped he sent out both a dove and a raven to gauge whether the waters had receded. “That’s why I tell my students,” says Cline, “that if I am going to look for an ark, it won’t be that of Noah. Maybe it would be Utnapishtim’s.”

 13. paulus zegt :

  Als we de bijbel geloven zijn alle mensen afstammelingen van Noach, en zijn uit en na Noach allerlei volken ontstaan, waarbij de Israelieten pas vrij laat op het toneel verschenen (als afstammelingen van Abraham en Isaak). Het is dan dus ook te verwachten dat veel volken echos van de zondvloed geschiedenis overleveren, en dat deze verhalen potentieel ouder zijn dan de geschiedenis die Mozes optekent in het boek Genesis. Maar ouderdom is geen teken van betrouwbaarheid. Een ouder verhaal is niet per se een betrouwbaarder of geloofwaardiger getuigenis. Of Mozes putte uit oude betrouwbare overleveringen, of God heeft het Mozes rechtstreeks geopenbaard. Immers, God sprak regelmatig met Mozes van “aangezicht tot aangezicht”, als met een vriend.

 14. CC zegt :

  Sowieso is het interessant dat zoveel culturen van over heel de wereld een zondvloed-achtig verhaal hebben… Voor sommigen een reden om aan te nemen dat er ‘wel eens zoiets gebeurd zou kunnen zijn’…

 15. Eva zegt :

  @ Pittig
  Wat leuk om een comment van je te lezen!!!!!!!!!! Ik hoop dat, dat weer vaker gaat gebeuren.

 16. Adorin zegt :

  lijkt me wel gaaf als tie echt gevonden is
  mischien een knipoog van God naar de mensheid:
  Er is nog plaats in de Ark van het Nieuwe Verbond
  eh mischien ben ik nu wel erg serieus ?

 17. Robert Irving III zegt :

  ik vraag me af hoe ze de koelcellen voor de pinguins en ijsberen hebben gebouwd in die tijd.

 18. Andre zegt :

  De Ark van het Nieuwe Verbond ligt toch in een groot pakhuis? Tenminste dat heb ik een tijd geleden nog op TV gezien 😉

 19. paulus zegt :

  Nee, dat is de ark van het oude verbond…

 20. Andre zegt :

  Oke, foutje van mijn kant. Ik dacht dat er maar 1 was..

 21. Defender of the Faith zegt :

  Leuk, even reageren op een prof. dr.

  1. Dat zal inderdaad moeten blijken

  2. Kan dat in opdracht van de Turkse overheid zijn? Ik heb altijd begrepen dat die het zoeken naar de Ark verboden had, dat vergunningen geweigerd werden en het gebied afgesloten was.

  3. Er worden ook vliegtuigen onder 80 meter ijs vandaan gepeuterd, dus waarom niet (http://www.weet-magazine.nl/home/dit_nummer_in_weet.magazine/1)

  4. Deze professor is dus in ieder geval overtuigd van de zondvloed 🙂 Ik heb nog nooit een geoloog horen roepen dat Ararat gedurende de laatste 4800 jaar is ontstaan, maar ik zou het ‘in ieder geval’ in zijn geval voor alle zekerheid weglaten. Misschien wel na de vloed uit Genesis 1?

  5. In Iran maken ze ook kernwapens, dus waarom zouden ze dit niet kunnen? Waarom daar? Misschien boden ze de laagste prijs? Waarom zou het in NL gedaan moeten worden. Dit is geen reden, maar spijkers op laag water zoeken.

  Geen idee waarom de officiële rapporten niet gepubliceerd worden. Zou Israëlhater Ahmedinijad het tegenhouden? Uitkomst zou zijn ongelijk namelijk wel onomstotelijk bewijzen en dan moet hij vriendjes worden met de Jood. Ondenkbaar!

  6. Persoonlijk vindt ik het hele nieuwsbericht nogal incompleet. Journalistieke selectie?

  7. Ja, kan. Misschien waren het wel kapstokken en hing Noach zijn jas er aan op 🙂

  8. Geen idee. Maar deze werkwijze is bepaald niet ongebruikelijk in de wetenschappelijke wereld. Hoe vaak hebben we niet horen roepen dat de missing-link nu toch echt gevonden was, en steeds bleek na onderzoek toch weer dat het hem niet was.
  Dit is dus niet echt een steekhoudend bezwaar voor deze specifieke zaak, maar is een algemeen wetenschappelijk bezwaar en wel terecht.

  9. Das een goeie, ik ben spinoloog, dus ik heb geen idee.

  10. Das ook een goeie. De eerder genoemde Ahmedinijad staat ook bekend als zeer onbetrouwbaar, waarom laat men hem uitgerekend spreken op een VN-feestje?
  Gelukkig wandelde de hele Nederlandse delegatie gelijk richting garderobe met nog een paar anderen 🙂

  Zou hij met deze opmerking
  “In de loop der jaren bleken heel wat opzienbarende vondsten achteraf onjuist te zijn”
  ook die missing links bedoelen?

 22. ab zegt :

  Vorig jaar nog een expeditie geleid naar Griekenland.
  Wat denk je: we hebben de vleugels van Icarus gevonden.

 23. Wesp zegt :

  Tjee het lijkt zo onderhand wel een reunie 🙂

  Pittig, Robbert Irving himself, Kaas, Ruub…….ohhh welk een nostalgie… en dat alles boven een verzoenend kampvuur gestookt op het hout van zo’n 4800 jaar geleden…..Typisch Noach, gewoon je Arkje bewaren, zo zie je maar weer komt ‘ie toch nog van pas. 😉

  Anyway Ahmedinijad…sinds wanneer is wat deze man zegt betrouwbaar? Hij claimde ooit dat de holocaust verzonnen was, claimt nu dat Iran heus niet nucleaire wapens gaat maken….heus niet…..
  Dus in een (semi)-wetenschappelijke discussie hoort zijn commentaar niet thuis lijkt me.

  En Robbert Irving, als God almachtig is kan dat met die koelcellen ook 😆

 24. Piet zegt :

  Leeft Robert Irving III soms in een reservaat en is ie nog nooit in een dierentuin geweest?

 25. hdmi zegt :

  Als noach van alle dieren een koppel mee naam zou die ark een paar kilometer lang zijn.
  Denk bijvoorbeeld alleen al eens aan alle zoetwatervissen.

 26. Jabir zegt :

  Misschien is het handig dat hele zondvloed verhaal wat metaforischer te bekijken. Dat het ook in andere culturen als verhaal voorkomt bewijst helemaal niet dat het ook echt plaatsgevonden heeft. Wel dat het hier om een archetypisch thema gaat.

  zucht

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Synchroniciteit

 27. ouwe sok zegt :

  ha, ik heb een kennis die geboren is in het gebied van de Ararat. Voor hem was het niet meer dan logisch dat die ark daar ligt. Hij zegt dat hij zelf wel delen heeft gezien als hij op de berg aant wandelen was. Ja, dat doen ze die mensen die daar wonen, graag. Ik was zelf nogal verbijsterd dat hij het meer als vanzelfsprekendheid zag dan als wonder.
  Zelf geloof ik wel in een zondvloed… tja, over water lopen, of de hele aarde ermee bedekken. Je bent G.d of je bent het niet he?!? 😉

 28. Johan zegt :

  @ouwesok: Daar geloof ik dus niks van. Je bent terecht verbijsterd over die ‘vanzelfsprekendheid’, want dat is gewoon interessantdoenerij. Als je met een wandelingetje op de Ararat zomaar stukken van de ark langs het pad ziet liggen, waren al die ingewikkelde expedities niet nodig geweest. Dat kunnen dus nooit stukken ark zijn geweest. Onzin.

 29. Johan zegt :

  Ik lees net dat er ook zoiets is als de restitutieleer. Ben Hoekendijk is er o.m. een aanhanger van.

  http://www.uitdaging.nl/Thema-artikel/1734/37901/Ook-Ben-Hoekendijk-gelooft-in-restitutieleer.html

 30. dr. who zegt :

  @Johan,

  Niks mis mee, toch?

 31. ouwe sok zegt :

  @ Johan, De berg Ararat ligt in Koerdisch gebied en daarom is het voor de meeste expedities niet mogelijk om zomaar een wandelingetje daar te maken. Tenzij je Koerd bent en de bergen als je broekzak kent. Voor hen is het ook geen probleem om door meters sneeuw te wandelen.
  Of het interessantdoenerij is weet ik niet omdat de persoon ik kwestie het niet als iets interesants bracht en ook niet iets indrukwekkends wilde zeggen. Hij zei het slechts tussen neus en lippen door. Maar het zou kunnen.
  Het is echter vooral een politiek probleem waardoor expedities naar de Ararat zo moeilijk zijn. Niet omdat de expedities op zich zo moeilijk zijn.

 32. DfTg zegt :

  De reacties lezend, is hetgeen wat ik zo sneu vindt aan goedgelovig, dat het eigenlijk ‘slechtgelovig’ of misschien beter ‘ongelovig’ zou moeten heten, omdat het heel wat mensen het ongeloof in jaagt. Het hele kernpunt van geloof is dat je niet op mensen, maar op God vertrouwt en dus doet het al dan niet vinden van een ark daar niets aan bij of af. Er zullen immers altijd wel weer mensen blijven die daar met hun eigen mening een ander verhaal van maken en een dergelijke vondst ontkrachten. Dit hebben ze ook met de evangeliën, buitenbijbelse geschriften over Jezus, de in de bijbel genoemde gebeurtenissen en allerlei andere archeologische vondsten gedaan.

  Dus mijn mening is: Heb schijt aan de mening van mensen, maar richt je eenvoudigweg tot God en vertrouw Hem alleen.

 33. anna zegt :

  Het zou heel bijzonder zijn als de ark gevonden zou zijn.De ark zo hoog in die Araratbergen.Wat moet het water dan hoog hebben gestaan.Leuk voor alle mensen om hier eens over na te denken.Mijn ooms geloven niet maar vinden de bijbel een goed geschiedenisboek.De bijbel wordt heel vaak bevestigd door spullen die ze opgraven uit de grond.De munten van Jozef de zoon van Jacob hebben ze laast ook gevonden.Een bewijs dat de Joden wel degelijk in Egypte zijn geweest.Ik blijf het verhaal van de ark volgen.

 34. Ric zegt :

  Waar zijn alle filmpjes gebleven ??? Ik zoek me rot naar de filmpjes over de ark, maar ze zijn allemaal van internet gehaald zo te zien.

 35. Dirk zegt :

  Als het allemaal waar zou zijn.. waarom wordt er dan niet meer aandacht aan besteed. Want dit is wereld nieuws! Dit zou een ongelovige mens doen twijfelen zoals ik..Dus lijkt het mij een onzin verhaal. Er wordt ook nog beweerd dat Elvis Presley leeft. Gr.. Dirk

 36. Gary zegt :

  Hij zal nog vele malen gevonden worden. En daarna hoor je weer niets van. Het bloed gewoon weer dood. Wie gelooft dat het water boven de de hoogste bergen heeft gestaan moet wel zeer naief zijn. Hoe zijn ze allemaal die berg weer komen afstrompelen, nergens geen voedsel, het duurde natuurlijk jaren voor er weer hele vruchtdragende bomen stonden. De roofdieren vraten uiteraard andere dieren op voor ze zich weeer voort konden planten. Maar ja, dat scheen allemaal te kunnen.

 37. TommyLee zegt :

  Tja, die verhalen hoor ik al tientalle jaren. Laten ze het eens helemaal open gooien ter lering en vermaak!@Gary ja het verhaal zelf is te mooi om waar te zijn. De dieren zijn wellicht eerst verdoofd (Ik heb dit weekend twee keer opTV een versie van het Doornroosjesprookje voorbij zien komen, vandaar) en pas na de landing weer wakker gemaakt. Zijn de dieren ook beter weg te stouwen in zo’n schuit

 38. A. Visser zegt :

  De zondvloed duurde 40 dagen. In die tijd steeg het water tot 4000 meter hoogte (berg Ararat). Dus (zonder verdamping) moest het 100 meter per dag regenen is 100x 1000 mm = 100.000 mm per dag. Krankzinnig tot de 4e macht!

 39. puberapostel zegt :

  Wie zegt dat er toen al zoetwatervissen waren? Je hebt ook soorten die zowel in zoet als zout kunnen leven, genetische defecten kunnen resulteren in soorten die enkel zoet water verdragen. Komt trouwens een film over Noach uit zag ik in de bioscoop. Overigens, the hobbit deel II is best een goede film…

 40. joost zegt :

  Johan

  Het zou dus wel heel wonderlijk zijn als er nu opeens een boot op de Ararat zou worden aangetroffen

  Dan is hij vast halweg voor de “hemelvaart” God maakt alles makkelijker toch?
  joost

 41. mafchauffeur zegt :

  @A.Visser: er kwam ook water uit het binnenste der aarde. Ik zou er eens een goed boek over lezen. 😉
  http://www.life-shop.nl/index.php?route=product/product&search=wereldwijde%20vloed&product_id=71234

 42. mafchauffeur zegt :

  maar als je geen boek wilt kopen kom je hiermee ook een heel eind.
  http://www.scheppingofevolutie.nl/index.php?url=art_zondvloed_water_bron.htm