Mijn favoriete minister

Mijn favoriete minister is Piet Hein Donner. Niet Jan Peter Balkenende dus, zoals sommigen misschien denken. Natuurlijk, Jan Peter is net als ik een Zeeuw en hij zat op de middelbare school op het Christelijk Lyceum in Goes een klas hoger dan ik, en dat schept een band. Zijn Luctor et emergo-houding (‘Ik worstel en kom boven’) vind ik prijzenswaardig, maar de minister-president is me veel te vlak met dat vreselijke, vlakke grootste-gemene-deler-proza van ’m. Brrrrrrrr.

Door: Menno de Bruyne, SGP-satiricus (u wel bekend)

André Rouvoet zou ook goed gekund hebben. Z’n taalgebruik is een verademing in vergelijking met dat van de baas boven baas, al moet ik er bij zeggen dat als hij wat minder zou ratelen het nóg beter zou zijn. Maar nee. De reden waarom André niet mijn favoriet is, is vanwege de wel erg stressige manier waarop hij kijkt. Een al ouder iemand die een tv heeft zei laatst tegen me: “Als ik hem zie, doet hij me altijd denken aan een blazende kater.” Ik moest bekennen dat me dat nog niet was opgevallen, maar als ik de excellentie nu zie ontwaar ik spontaan ook altijd een paar snorharen…

Piet Hein Donner dus. Hij is mijn ‘favo-minister’ – zo noemen ze dat tegenwoordig. Lang heb ik er over nagedacht hoe dat toch kan. Herken ik in hem dezelfde intellectuele vaardigheden als die ik heb? ‘k Moet er niet aan denken… Zo’n kop verstand lijkt me voor een voorlichter veel te veel van het goeie.

Is het ’s ministers beleidsterrein dat mij zo aan het hart gebakken is, Sociale Zaken? Nee, zo sociaal ben ik niet. Integendeel, ik ben eerder asociaal. En wie dat niet gelooft, vraag mijn omgeving er maar op na.

Even heb ik nog gedacht dat het de driedelige pakken van minister Donner zijn die me hebben doen inwinnen voor zijn persoon. En warempel, het zou zo maar kunnen. Maar toen ik mijn theorie op het Buitenhof bij Maison de Bonneterie voorlegde aan een coupeur, monsterde hij me en zei: “Niks daarvan. U draagt weliswaar ook driedelig. Maar de minister draagt consequent donker, en u bent altijd Engels bont.”

Niet het intellect, niet de sociale instelling, niet de kleren. Wat dan?

“Wat Piet Hein met mij verbindt is onze fiets, pardon, ons rijwiel. De overeenkomsten zijn frappant.”

In Elsevier van vorige week vond ik het antwoord. Alsof hoofdredacteur Arendo Joustra, naast wie ik op de SGP-jongerendag op de op vijf na voorste rij zat, het aan had gevoeld. Het coververhaal van ‘zijn’ blad ging vorige week over Nederlanders en hun fiets! En daarmee was het raadsel opgelost. Wat Piet Hein met mij verbindt is onze fiets, pardon, ons rijwiel. De overeenkomsten zijn frappant.

Ik citeer uit Elsevier en zet er mijn eigen ervaringen en commentaar erna. Ik raad Elsevier overigens aan om dit stukje te bewaren voor de toekomst. Kan nog goed van pas komen als de SGP over zeg tien jaar in de regering zit omdat het land dan compleet failliet is en ik dan minister van Sociale Zaken wordt…

Donner, Elsevier 27 maart 2010: “Niets zo ontspannend als ’s morgens en ’s avonds een half uurtje fietsen, zegt Donner. ‘Vaak rijdt de dienstauto achter mij aan met de tassen vol dossiers. Dus met milieu heeft het niks te maken’.”

Kennelijk woont de minister verder van het Binnenhof dan ik, of hij fietst langzamer, maar ik doe er twee keer twintig minuten over. Een dienstauto rijdt er niet achter me aan. Wel gebeurt het een hoogst enkele keer dat mijn Turkse vriendin op vier poten aangelijnd en wel voor mij uit rent… Maar de overeenstemming is weer wél dat dit niks met het milieu te maken heeft. 

Elsevier/Donner: “Het is ook geen oefening in nederigheid. Nee, ik wil alles even opzijzetten en rustig nadenken. Je kunt je niet mijmerend een weg banen door het drukke verkeer, maar je zit toch een Kamerdebat voor te bereiden. Of je denkt: als we het nu eens zó oplossen? Dan heb je ineens een compromis te pakken.”

Nederigheid is ook niet míjn sterkste punt, zeg ik de minister na. Rustig nadenken, dát is het. Meestal heb ik ook ‘n papiertje bij me en een pen. Als ik wel eens een goede inval krijg (hoogst zelden hoor), dan is dat in acht van de tien gevallen op de fiets – de andere twee invallen heb ik onder de douche. Ik trek abrupt aan mijn trommelrem, en maak er vervolgens een notitie van, want die invallen zijn nu weer niet zó goed dat ik ze langer dan 20 minuten kan onthouden….

“Kun je toch zien dat het CDA een echte middenpartij is die overal tussendoor laveert: eerst linksaf, dan rechtsaf.”

Elsevier/Donner: “Toen ik nog geen minister was, verkende ik mijn stad op de fiets. Dan reed ik naar een wijk en sloeg om en om linksaf en rechtsaf. Dan kom je op plaatsen waar je anders nooit zou komen. Heel leerzaam is dat.”

Laat ik nou precies hetzelfde doen! Ik heb er nog de tijd voor, want ik ben nog geen minister. Er is inderdaad geen betere manier om Den Haag te verkennen dan op het rijwiel. Maar de manier waarop ik het doe is toch anders dan die van Donner. Kun je toch zien dat het CDA een echte middenpartij is die overal tussendoor laveert: eerst linksaf, dan rechtsaf, dan weer links, vervolgens weer over rechts.

Ik ben heel anders. Ik sla altijd direct rechtsaf, en rij dan, zo goed en zo kwaad als dat gaat, rechtdoor. Er moet wel een beetje een lijn in zitten, vind ik. Of niet, Piet Hein?

Advertenties

23 responses to “Mijn favoriete minister”

 1. Martin says :

  Met toestemming overgenomen neem ik aan? grappig, en ook leuk eens wat van die zijde van chr. nl te horen op deze site.

 2. Meded says :

  Tof stukje.

  “Wel gebeurt het een hoogst enkele keer dat mijn Turkse vriendin op vier poten aangelijnd en wel voor mij uit rent…”
  Laat dit ajb over een hond gaan 😉

 3. goedgelovig says :

  @Martin: Uiteraard. De SGP-voorlichter heeft een goed gevoel voor humor.

  @Meded: Nee, dat is puur symbolisch voor het Turkije-standpunt van de SGP. 😉

 4. Fordo says :

  he, dit was inderdaad verrassend leuk

  al skippert het CDA niet zo volgens mij. zitten keurig consequent neo-liberaal

 5. Jabir says :

  Op het sociale zaken departement staat Donner te boek als een wereldvreemde space alien en een micromanager. Zijn beleidsambtenaren zijn hem in ieder geval liever kwijt dan rijk. De combinatie van (de bij beleidsambtenaren populaire) Jetta en Donner heb ik ook nooit zo goed begrepen, er was totaal geen chemie tussen die twee.

 6. Eilander says :

  Help me het even begrijpen… Waarom zou de mening van iemand genaamd Menno de Bruyne interessant zijn? En waarom zou het mij interesseren of hij links al dan niet rechts gaat op de fiets, net zoals Donner?

  Sowieso, iemand die een woord als coupeur gebruikt neem je toch niet meer serieus? 🙂

 7. Defender of the Faith says :

  @Eilander
  Tja, waarschijnlijk om dezelfde reden dat de mening van iemand genaamd Eilander interessant zou zijn.

  Klein probleempje: JP is minister-president, geen minister. Ja OK, hij is demissionair, al vraag ik me nog steeds af wat de missie van die kabinet eigenlijk was. De enige duidelijke missie was die van Afghanistan en zelfs die ene duidelijke missie was voor de PvdA teveel 😦

 8. Eilander says :

  @DOF: precies, niet interessant dus.. 🙂

 9. Alec says :

  @ Defender of Faith:

  JP is ook gewoon minister hoor. Minister van Algemene Zaken namelijk.

  Minister-president betekent gewoon dat hij de ministerraad aanstuurt, als premie. En dat bekent weer: eerste onder zijn gelijken.

 10. rob says :

  @Meded
  Typisch, het teefje mag aangelijnd mee naar het werk 🙂

 11. Defender of the Faith says :

  @Alec:
  Hè, verpest het nou ff niet joh 😉

 12. Jan (the other one) says :

  Donner je favoriete minister.. Ik had liever meneer de Uil gehad, was leuker geweest en zeker niet slechter.

 13. rob says :

  ik zit mij af te vragen of Menno het commentaar leest op zijn eigen EI.
  In dat geval……..

  @Menno
  Ik vind het eigenlijk een beetje vergelijkbaar met de paus die de Beatles een aai over de bol geeft, dit ei van columbus van jou op GG

  Ik lees in het ei dat je de droom hebt, dat de SGP mee zou kunnen regeren en jij dan minister van sociale zaken kan worden.

  Jouw droom is mijn schrikbeeld.
  Als jouw droom uitkomt, zou dat betekenen dat we als maatschappij weer aardig terug zijn bij af, als het gaat om de gelijke positie van de vrouw.

  Dat de SGP niet eerder aangepakt is, heeft toch te maken met het feit dat de SGP een partij in de marge is, die slechts een klein deel van het volk vertegenwoordigt.

  Als je groter wil worden is het belangrijk dat je je meer gaat verplaatsen in de denkwijze van anderen, die de rol van de vrouw anders zien dan jij.

  Is dit ei een eerste aanzet?

 14. Defender of the Faith says :

  @rob:
  Wat zeur je nou over gelijke positie van man en vrouw? Man en vrouw zijn nu eenmaal verschillend en vullen elkaar aan. Dat is een heel wat realistischer standpunt dan dat van jou.

  Man en vrouw zijn gelijkwaardig als mens, maar de een is beter berekent op het ene dan de andere en v.v.

  Dat de SGP ‘aangepakt’ is, is zeer betreurenswaardig als het gaat om de grondwet, maar goed, voor het ‘alle neuzen dezelfde kant uit’-principe vindt men opeens dat de wet met voeten getreden mag worden.

  Nu moeten dan echter ook die andere clubs aangepakt worden, maar wedden dat niemand dat durft? Welke homo met ballen durft de moskee aan te klagen wegens het weigeren van homo’s in het bestuur? En hoeveel moslima’s zitten eigenlijk in het bestuur van moskeeën?

  Dat gebeurd niet, want geldt dat andere grondwetsartikel opeens wel! Dat is zo vreselijk hypocriet dat je er gewoonweg misselijk van wordt!

  Iedereen die er achter staat dat de SGP ‘aangepakt’ is, is voorstander van de verloedering van normen en waarden, omdat men goedkeurt dat zelfs de grondwet met voeten getreden mag worden.

  En nogmaals: Ik ben het zelf niet eens met het standpunt van de SGP, maar dit hypocriete gedoe is gewoonweg walgelijk!
  Waar blijf je op deze manier met je tolerantie? Godsdienstvrijheid (oh ja, die geldt alleen voor moslims, sorry), vrijheid van meningsuiting, het recht om een eigen vereniging op te zetten volgens jou eigen grondslagen, je organisatie in te richten zoals jij denkt dat dat het beste is?

  Inderdaad: Nergens! Deze uitspraak is een schandalige aantasting van onze vrijheden als burger! Eng, heel eng! We zijn echt op weg naar een totalitaire staat, en wat mij het meest bedroefd is dat er mensen zijn die zichzelf christen noemen, maar niet in staat zijn deze ‘tekenen des tijds’ te onderscheiden en vrolijk meehuppelen, de eigen wetten met voeten tredend.

 15. Eva says :

  @ DOF
  Kom even met je cijfers over vrouwen in moskee besturen. Toevallig las ik laatst in de opzij een interview met eentje dat zegt niet alles, maar al weer meer dan jij nu doet.

 16. Alec says :

  @ Defender of Faith:

  Ben je het niet eens met he standpunt van de SGP?

  Eens kijken wat je allemaal zegt:

  “Man en vrouw zijn nu eenmaal verschillend en vullen elkaar aan. (…)
  Man en vrouw zijn gelijkwaardig als mens, maar de een is beter berekent op het ene dan de andere en v.v.
  (…)
  Iedereen die er achter staat dat de SGP ‘aangepakt’ is, is voorstander van de verloedering van normen en waarden (…)
  het meest bedroefd is dat er mensen zijn die zichzelf christen noemen, maar niet in staat zijn deze ‘tekenen des tijds’ te onderscheiden en vrolijk meehuppelen”

  Kom op. Dat IS de SGP. Je bent het er grondig mee eens zo te horen.
  Erg schijnheilig om ook hard te roepen dat je het er niet mee eens bent, want ik zie dezelfde standpunten. Ook aangaande vrouwen.

  En op de rest van je punten heb ik al antwoord gegeven in dat andere topic.

 17. Alec says :

  En @ Defender of Faith

  Nog iets:

  Als ‘de moslims’ een politieke partij oprichten en ze laten geen vrouwen toe: nou, moet je dan eens kijken wat er gebeurt. Dan is ‘het huis te klein’ en zal iedereen er schande over spreken.
  Kamervragen, procedures, urenlang gelul bij Pauw & Witteman.
  Dus hoezo hypocriet?
  Hoezo geldt de godsdienstvrijheid alleen maar voor moslims? Heb je in een grot gezeten de afgelopen jaren ofzo.

 18. rob says :

  @DOF
  Noem eens op waarom een vrouw niet op de kieslijst mag, en waarom het beter zou zijn als ze niet in de politiek zou gaan.
  Vrouwen zijn lichamelijk anders dan mannen. Maar zeg eens eerlijk, heb je spierballen nodig tijdens het vergaderen?
  Of andere ballen?
  Ben benieuwd

 19. engel says :

  @Rob,

  Een vrouw hoort toch gewoon achter het aanrecht! Dat weten we toch allemaal.

 20. rob says :

  @Engel
  Leg eens uit 🙂
  Ik weet het niet, maar misschien ben ik wel een hele ge-vrouwcipeerde kerel.

 21. engel says :

  @Rob,

  Pim Fortuyn wist het al, een vrouw hoort gewoon thuis te blijven en te koken, strijken en het huis schoon te houden. Daarmee bewijzen ze hun onderdanige karakter.

  Dat doet jouw vrouw toch ook voor je?

 22. rob says :

  @Engel,
  nee, mijn wijf is verschrikkelijk lui. Hoe krijg jij dat thuis voor elkaar?

 23. engel says :

  @rob,

  Het is een kwestie van gezag hebben en over(ge)wicht.

  Verder moet je bij de selectie al letten op nuttige en onderdanige eigenschappen. Nu nog veranderen gaat jou denk ik niet lukken. Misschien kun je je kinderen inschakelen bij het poetsen en schoonmaken?