Winnaars Mockfish Award 2010

Vandaag reikt de IKON tijdens de beurs Kerk en Gemeente in Utrecht de Webfish Award uit voor de beste gristelijke website van Nederland. Kandidaten konden meedingen in twee categorieën: kerksites en overige sites. Als ludieke tegenprijs kent Goedgelovig gelijktijdig de Mockfish Award toe aan de twee lelijkste gristelijke websites van Nederland. Naast onze 43 nominaties kwamen Goedgelovig-lezers met nog 6 goede kandidaten. Op basis van de lezersreacties en het laatste oordeel van de redactie roepen we twee winnaars uit:

1. Onze Lieve Vrouw Hemelvaart – Sint Joseph in Leiden is de lelijkste kerksite van Nederland. De site onderscheidt zich door een wel heel minimalistische aanpak. Het kladje met daarop slechts de weekagenda van de parochie is waarschijnlijk door meneer pastoor Jeroen Smith zelf ingetypt. Hij sluit gelukkig af met een hoopvolle mededeling: “Deze website wordt in 2010 vernieuwd.”

2. De Morgenster is de lelijkste overige site van Nederland. Gelukkig staat de HERE JEZUS CHRISTUS wel centraal “door wie alles bestaat en door wie wij leven.” De site blinkt uit in een ongekende brij aan lettertypes en -groottes, bijbelteksten, kitscherige reliplaatjes, liedjes, Powerpoint-presentaties, kleurplaten, studies over de wederkomst en Israël-vlaggetjes. De site is een persoonlijk initiatief van Alex en Reini Berendijk uit Nijverdal.

Beide winnaars mogen de Mockfish Award 2010 banner op hun site voeren.

TERUGBLIK MOCKFISH AWARD 2009

We blikken ook even kort terug op de winnaars van vorig jaar. Hebben zij hun websites inmiddels gepimpt?

Dutch Prophecy/Hero de Jong houdt manmoedig vast aan zijn markante design. Zijn site is immers zijn persoonlijke visitekaartje en zo weten de aliens tenminste waar ze moeten landen. Alpha Online heeft haar site gepimpt. Er staat nog steeds een enorme hoeveelheid informatie op die je meters diep kunt scrollen, maar het menu biedt tenminste houvast en overzicht. Baptistengemeente ’t Trefpunt in Enschede heeft haar site ook verbeterd door het hele zaakje naar WordPress.com te verhuizen, hoewel de saaiheid er nog steeds afspat. Een begeleidende tekst meldt: “Tijdens de ontwikkeling van een nieuwe website zal deze website de oude vervangen.” Maar daar moeten vast eerst drie commissies en subcommissies zich over buigen. Ook opmerkelijk: een foto van Pete Greig, leider van de Britse gebedsbeweging 24-7prayer, die waarschijnlijk nog nooit van ’t Trefpunt heeft gehoord, pal naast de aankondiging dat ds. Peet Wijchers gaat preken. De Nederlandse Peet is moeders mooiste niet, dus heeft de websitecommissie maar een foto van een Engelse Pete gegoogeld. Tsja…

23 Reacties op “Winnaars Mockfish Award 2010”

 1. woody zegt :

  nr 2 is zo mogelijk nog lelijker dan de eerste, maar nr 1 is wel een terecht winnaar, wat een lelijk a4tje euh website

 2. Marie zegt :

  Beide winnaars van harte gefeliciteerd met deze overwinning! Ik ben benieuwd naar de reacties van de winnaars :-).

 3. Eli zegt :

  Ik vind nr. 1 juist o.k. (niet mooi, ook niet lelijk). Dat minimalistische spreekt me wel aan; nauwelijks tijd aan verspild, vrij van taal- en spellingsfouten en alle nodige info staat er simpel op. Die nieuwe site komt er, geen haast, heus wel een keertje…..
  nr. 2 daarentegen…………. na 10 seconden had ik al hoofdpijn.

 4. rob zegt :

  een ongekende ” brei” ?

 5. oppervlakkig zegt :

  Yes! Mijn nominatie heeft gewonnen. Ik ben blij 🙂

  Maar toegegeven. Die site pretendeert niet mooi te zijn, dat in tegenstelling tot veel andere nominaties.

 6. Mark zegt :

  Nummer 2 had nummer 1 moeten zijn. Minimalisme is niet fout.

  Van nummer 2:

  Site design by AB/HG –
  — Member of the Kingdom of God —

  Dat wel natuurlijk!

 7. oppervlakkig zegt :

  Mm. Men leest niet goed.

  Er zijn 2 categorieën: Kerkelijke websites en Overige christelijke websites.
  De winnaar van de kerkelijke websites is die parochie in Leiden.
  De winnaar van de overige websites is De Morgenster.

  Ze zijn dus beiden eerste in hun categorie en beiden winnaars. Geen 1e en 2e plek dus.

 8. bodem zegt :

  Als ik een site had ontworpen speciaal om voor deze prijs in aanmerking te komen, dan had ik het niet zo geniaal kunnen doen. De morgenster blinkt uit!

 9. Droppie zegt :

  Allemachtig! Als ik geen christen was zou ik het zeker niet worden door zo’n site als die van de Morgenster! Pfffffff… even bijkomen hoor!

 10. oppervlakkig zegt :

  Uitslagen Webfish bekend!

  http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=17625

 11. Helpie zegt :

  http://dmsnijverdal.nl/occultisme.htm

  Zo, weer helemaal bijgepraat.

 12. oppervlakkig zegt :

  @Helpie: Haha die filmpjes op die pagina :’)

 13. Henk zegt :

  Nummer 1 is helemaal niet lelijk. Eerder minimalistisch. Hij is zelfs behoorlijk informatief. Heel efficiënt eigenlijk.

  Nummer 2 is wel wanstaltelijk. Typisch ‘Geocities-design’.

 14. Isidorusweb zegt :

  Isidorusweb biedt winnaar Lelijkste Website gratis nieuwe site

  De O.L.V. Hemelvaart-St. Josephparochie in Leiden heeft de prijs voor lelijkste kerkwebsite gewonnen, de Mockfish Award. Isidorusweb biedt deze parochie de helpende hand en geeft gratis een nieuwe website aan via ons initiatief RKOnline.nl.

  Zie: http://bit.ly/azUo3h #

 15. Ruub zegt :

  Terechte winnaars, ik kan niet anders zeggen.

 16. Vleertje zegt :

  Ik vind winnaar 1 niet lelijk, slechts heeeeel erg minimalistisch, supersimpeltje. De webmaster heeft waarschijnlijk niet vooraan in de rij gestaan met het uitdelen van creativiteit, maar goed.

  Wat ik wel lollig vind is die foute foto van Peter Greig bij de bapjes. Pete werkt tegenwoordig in Londen bij HTB, hij is de gebedscoordinator van Alpha Course international. Die man kan preken….. om te smullen!

 17. Eilander zegt :

  Wat betreft de mockfish heb ik al wel genoeg gezegd denk ik. Grappig om twee zulke verschillende sites te zien. Minimalisme is ook een kunststroming en dat andere zou ik dan betitelen als ‘action painting’.
  Anyway… wat betreft de webfish awards: smaken verschillen geloof ik. Domineeworden is technisch niet echt sterk en de luthersekerk mikt wel heel veel op de site met een grote trage flashbanner erboven.
  Nouja, het zegt mij allemaal weinig. Ik zie noch het nut, noch de noodzaak van dit alles. Maar toch: felicidados!

 18. oppervlakkig zegt :

  Aan allen die het nog over nummer 1 en nummer 2 hebben: lees de post van een paar posten geleden.

  @Isidorusweb: Ik neem aan dat u het mailadres op de site heeft gezien? Valt niet aan te ontkomen dacht ik zo 🙂 Leuk initiatief.

 19. VGB zegt :

  @ Mark

  Wat denk je dat er bedoeld wordt met “AB/HG” in

  Site design by AB/HG –
  – Member of the Kingdom of God —

  AB is natuurlijk Alex Berendijk, maar HG …. ? Goedgelovig zal toch niet per ongeluk de Mockfish award hebben uitgereikt aan de Heilige Geest?

 20. brambonius zegt :

  Ik vind ook dat uberfunctioneel minimalisme (ik zie die site al zo als een flyertje op geel papier daar liggen) op zich wel iets heeft. Een beetje als de plain dress van de quakers… Het is op zich te simpel om mooi of lelijk te zijn.

 21. Erik zegt :

  Ben het eens met eerdere sprekers. Die kerkelijke site verdiend de mockfish niet. Het is alsof ik een aantal mededelingen op een A4-papiertje print en dan een award krijg voor het slechtst vormgegeven tijdschrift.
  Appels en peren.

 22. Ettje zegt :

  Petje af voor Isidorusweb. Dat heet: de ander tot een hand en voet zijn!

 23. Vertue zegt :

  Is het iemand ook opgevallen dat de counter van de site van Hero afkomstig is van ‘wicked territory’? (doorscrollen tot onderaan de pagina).

  Dus overal samenzweringen zien en dan een teller van ‘het territorium van de boze’ (vrij vertaald) installeren?

  [conspiracy modus] Toeval ? [/conspiracy modus]

  Nu is het natuurlijk altijd oppassen met ‘tellingen’:

  http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=2+Sam+24&id42=0&id18=1&pos=0&l=nl&set=10

%d bloggers liken dit: