GG doet aangifte tegen ACC Jouwkerk

Goedgelovig doet deze week bij de politie in Amersfoort alsnog aangifte tegen de ACC Jouwkerk van Gertjan Goldschmeding. Op zondag 3 januari zijn twee van onze verslaggevers, die de satirische jaarprijs de Gouden Bikini 2009 aan Goldschmeding kwamen uitreiken, door beveiligingsmensen van de Jouwkerk fysiek bedreigd en geïntimideerd. Hierbij werden een televisiecamera en een iPhone met geweld uit handen gerukt en is een videoband met opnamen afhandig gemaakt. De prijs zelf is door medewerkers van de Jouwkerk vernield. Hoewel onze verslaggevers vorige week nog geen aangifte wilden doen, komen ze daar nu op terug. Jouwkerk had toegezegd onze videoband terug te zullen bezorgen, maar is die afspraak niet nagekomen en de kerk heeft inmiddels een advocaat op de zaak gezet. Daarom volgt alsnog aangifte.

Goedgelovig heeft verschillende pogingen gedaan om met vertegenwoordigers van de Jouwkerk in gesprek te gaan. Zo heeft onze cameraman begin vorige week telefonisch contact gehad met de heer Van Ewijk, die op zondag 3 januari verantwoordelijk was voor de ordedienst. Hij meldde terug dat het “een goed en open gesprek” was waarin beide partijen hun verhaal konden doen. Van Ewijk vertelde dat hij de kritische toonzetting van Goedgelovig over zijn voorganger niet kon waarderen; het camerateam was daarom niet welkom. Er werd door zijn mensen buiten proportie gereageerd omdat een van de kinderen vertelde: “We hebben gezegd dat we niet mishandeld werden.” Jouwkerk trok daaruit de conclusie dat de Goedgelovig-verslaggevers een vraag over mishandeling hadden gesteld, maar heeft na het bekijken van de videotape zelf vastgesteld dat dat niet het geval was en dat deze beschuldiging dus onterecht was. Van Ewijk heeft zijn excuses gemaakt voor deze verkeerde beoordeling van de situatie, en voor de bedreiging en de handtastelijkheden die daarop volgden.

Op basis van dit hoopvolle gesprek gingen we er van uit dat we onze videoband gewoon terug zouden krijgen. We hebben ook duidelijk aangegeven dat er geen beeldmateriaal van kinderen in de eindmontage zou worden gebruikt. Maar Jouwkerk wilde alleen een vervangende (lege) tape afleveren; ons materiaal zou in hun bezit blijven. Onze cameraman gaf aan dit principieel niet te accepteren. “Dat heeft niks te maken met Goedgelovig, maar uit mijn principe dat ik me niet laat bestelen van videomateriaal. Het is en blijft mijn eigendom en Jouwkerk heeft geen enkel recht om dit in te nemen.” Hij stelde een ultimatum: als de band niet uiterlijk op donderdag 7 januari zou worden terugbezorgd, zou aangifte worden gedaan. Op woensdagavond leverde Jouwkerk de band af. Niet bij onze cameraman, maar bij een advocaat in Utrecht. De woordvoerdster van Goldschmeding, Marjon Umeugo, liet Goedgelovig weten dat alle communicatie voortaan via het advocatenkantoor loopt.

Onze cameraman heeft meteen gebeld met de advocaat. Die wilde telefonisch geen uitspraken doen en verzocht een mail te sturen waarop hij onmiddelijk zou reageren. Die e-mail is niet beantwoord. Er werd een nieuw ultimatum gesteld: de videoband moest uiterlijk zondag 10 januari worden geretourneerd. Nu die deadline ook is verstreken, wordt daadwerkelijk aangifte gedaan tegen Jouwkerk.

Waarom geeft Jouwkerk wel toe dat er op 3 januari verkeerd en buiten proportie is gereageerd op het camerateam van Goedgelovig, maar weigert ze het videomateriaal terug te geven? Waarom zet Jouwkerk een advocaat op een satirische website, terwijl Goldschmeding heel goed weet dat hij wettelijk in overtreding is? Bewijst de reactie van Jouwkerk niet juist wat het gevolg kan zijn van een bijbelse legitimatie van geweld? Hopelijk kunnen we dit soort kritische vragen vanavond ook verwachten in het EO-programma Moraalridders, waarin Gertjan Goldschmeding te gast is. De uitzending begint om 21:20 uur.

Volgens de EO zijn moraalridders “mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in de ander, altijd fair zijn, en mensen met een open vizier tegemoet treden.” We zullen vast een teiltje klaarzetten.

43 Reacties op “GG doet aangifte tegen ACC Jouwkerk”

 1. fordo zegt :

  ik gok dat de originele tape kapot/gewist teugkeert naar de eigenaar

 2. arie velsen zegt :

  slappe hap dat goedgelovig zeg. slampampers.

 3. Ruitje zegt :

  Lees net dat de kids van Goldschmeding onder toezicht zijn gesteld, ook op Radio 1 journaal.

 4. Ruitje zegt :

  Zou hij vanavond nog bij Moraalridders komen?

 5. Alex zegt :

  Ik kan niet anders concluderen dan dat GG hierin integer gehandeld heeft en dat Jouwkerk zichzelf veel ellende op de hals haalt met dit soort krampachtigheid en geslotenheid.
  Ik heb nog steeds geen oordeel over de inhoud van het geschil tussen Jeugdzorg/OM en Goldschmeding, ik acht op basis van de publiek bekende informatie de mogelijkheid nog steeds heel reëel dat hier sprake is van machtsmisbruik/scoringsdrift door de overheid, dus wat mij betreft past het ons als christenen nog steeds niet om kritiekloos te denken dat wat de overheid doet, goed is, maar het gebrek aan transparantie vind ik wel een slecht teken. Benieuwd waar Goldschmeding vanavond mee komt.

 6. Ruitje zegt :

  Op Teletekst:

  “Uit onderzoek is gebleken dat de kinderen van de man gedragsproblemen hebben. Ze zijn vijandig, agressief en vertonen dominant gedrag.”

  Van wie zouden ze dat laatste hebben?

 7. fordo zegt :

  ik deel de mening van alex

 8. Ruitje zegt :

  @alex, er zijn wel degelijk rare dingen aan de hand in Jouwkerk. Ik ken een aantal mensen die heel actief waren in die kerk (echte Goldschmeding-volgers) die vanwege zijn leringen over het straffen van kinderen opgestapt zijn.

 9. Alex zegt :

  @Ruitje,

  Dat zou kunnen, daarom nuanceer ik mijn bijdragen ook altijd met de opmerking “op basis van wat publiek bekend is”. Wat jij zegt, heb ik ook in een uitzending van Netwerk gezien, maar zolang dit soort mensen niet het lef hebben dit openlijk te doen ipv anoniem, telt het niet. Dan weegt blijkbaar de zorg over het eigen hachje zwaarder dan de zorg voor de “mishandelde” kinderen, dus daar heb ik niet zoveel respect voor. Als dit in de openbaarheid gebeurt (zoals GG in de openbaarheid haar eigen rol in de Bikini-affaire toelicht), is het ook aan Goldschmeding om zich in de openbaarheid te verdedigen.
  Maar het produceren van anonieme getuigen achter glas en met verdraaide stemmen, is onverantwoordelijke journalistiek. En je mening laten leiden door mensen die zich niet publiek bekend maken, is onverantwoordelijk oordelen.

  Zodra in de openbaarheid blijkt dat de dingen anders liggen dan tot nu toe publiek bekend, neem ik ook in de openbaarheid mijn huidige zienswijze terug. Tot die tijd geldt ook voor Goldschmeding: “just because you’re paranoid it doesn’t mean they’re not after you”.

 10. Ruub zegt :

  Tips voor Goldschmeding voor vanavond:

  1) Slachtofferrol (met stip)
  2) You want the truth? You can’t handle the truth !
  3) Schermen met 1 Kor. 6:7
  4) Wijsheid van Solomo (let op: geen kinderen doormidden hakken)
  5) Mea maxima culpa

 11. Ruitje zegt :

  Goldschmeding moet maar snel Open Doors bellen…

 12. Joost zegt :

  Nu ook doorzetten. Succes GG.

 13. salteau zegt :

  Spannend wordt dat! Wat gaat er in het teiltje?

  a) Een half verteerde avondmaaltijd, vanwege de wansmaak.
  b) Kwijl uit alle open monden, vanwege de eruditie van Goldie.
  c) Tranen, vanwege de droevigheid van de hele situatie.
  d) De afwas, die niet afkwam omdat het programma al begon.

 14. John zegt :

  Het feit dat de rechtbank nu heeft besloten om Golschmedings kinderen onder toezicht te plaatsen geeft aan dat er wel degelijk iets aan de hand is. OTS wordt echt niet zomaar uitgesproken. Een goede zaak ook van GG om aangifte te doen tegen dit heerschap.

 15. Peter Liefhebber zegt :

  Klaarblijkelijk heeft de advocaat van ACC Jouwkerk de tape in bezit en is de advocaat bekend met de onrechtmatige confiscatie. De advocaat moet op de eerste sommatie deze tape aan de rechtmatige eigenaar terug geven of het als bewijsmateriaal aan de politie ter hand te stellen. Het onder zich houden van een dergelijk goed is strafbaar. De advocaat zal dit beslist bekend zijn en hij moet al heel dom zijn wil hij dit risico nemen. Er is dus of meer aan de hand, of hij is onjuist dan wel op onjuiste gronden gesommeerd. Juridisch advies inwinnen lijkt me inmiddels geen overbodige luxe voor GG en haar cameraman.

 16. Simon van Groningen zegt :

  Ook ik deel de mening van Alex. Wilde ik toch even kwijt, dus.

 17. Johan zegt :

  Terecht dat jullie alsnog aangifte hebben gedaan. Ik verbaas me over de dommigheid van Jouwkerk. Het gaat van kwaad tot erger en ze doen het zichzelf aan.

 18. IkWilOokWatZeggen zegt :

  Heb ik al gezegd dat ik daar ooit weleens geweest ben?

  Wat opviel waren de 2 grote professionele tv camera’s die heel erg prominent aanwezige waren. (ik stoorde me daar eigenlijk wel beetje aan). Uitzendingen zijn live te volgen op omroep Amersfoort of op internet.
  Het ochtend vullend programma werd opgeleukt met 2 beamers als ik me niet vergis en met leuke plaatjes op de beamer. De dienst zelf was zoals je in meer christengemeenten ziet. Zegen en genaden ontvangen, ontvangen, ontvangen, boze uitbannen en weer ontvangen, ontvangen.

  Maar eigenlijk snap ik deze hetze niet helemaal. De meeste Christen gemeentes zijn heel erg bijbelvast. Daarin is jouwkerk.nl echt niet de enige. Hij kan niet de enige zijn die dat preekt. Alleen de andere overtuigden die houden zich waarschijnlijk wijselijk heel stil.

 19. aad zegt :

  Als broeder Goudsmit nu maar weer niet zegt dat al ware discipelen worden vervolgd.

 20. IkWilOokWatZeggen zegt :

  Oja, met “deze hetze” bedoel ik niet de acties van GS, maar eigenlijk dat de volledige media over hem heen struikelt.

 21. Vleertje zegt :

  Ik heb een heel sterk vermoeden dat ze de tape niet terug kunnen geven omdat ze hem gesloopt hebben ofzo. Maar dat is slechts een vermoeden en geen feit.

 22. fordo zegt :

  @ Ikwilookwatzeggen: ik denk niet dat alleen dat het verschil is zeggen-niet zeggen, maar vooral ook de manier waarop het gezegd wordt. Ik vind het echt niet een doodzonde als een kind eens een tik krijgt, maar de manier waarop Goldschmeding zijn standpunt verdedigt is dusdanig belabbert dat ik het niet met hem eens kan zijn.

 23. dspolleke zegt :

  Ik ben wel een beetje klaar met de verslaglegging over JouwKerk. Zullen we het over wat zinnigs hebben?

  Wat ik me overigens afvraag is “Wie is goedgelovig?” Is het een stichting of een ander rechtspersoon? Hoe kun je als annoniempjes bij de politie aangifte doen. Ook vraag ik me af of de cameraman geen aangifte moet doen van diefstal want de tape was geen eigendom van GoedGelovig maar van de cameraman.

  Maar goed, Oom agent zal het wel weten en anders ga je voor gaas als het zaakje voor moet komen.

 24. Hendrik zegt :

  @dspolleke
  Ik denk dat Goedgelovig hoopt dat de politieagent heel goedgelovig is.
  En anders kan het altijd nog via meld misdaad anoniem
  http://www.meldmisdaadanoniem.nl/

 25. Rob zegt :

  @Polleke,
  Er is een relibio, een ASO, en nog veel meer leesvoer, waar je op kunt reageren.
  Er is genoeg wat niet over jouwkerk gaat en zinnig genoeg is om te lezen. Of wil je alleen maar klagen?

 26. Cameraman zegt :

  @dspolleke
  Ik zal zelf als cameraman aangifte doen, aangezien het mijn tape betreft. Ik ben niet anoniem, zowel Jouwkerk als Goedgelovig hebben mijn volledige gegevens. Echter sta ik volledig los van Goedgelovig als freelance cameraman zijnde en heb ik zoals eerder uitgelegd slechts mijn diensten aangeboden.

  Dat GG naar buiten brengt dat zij aangifte doen is omdat deze videoklus wel weer een opdracht is van GG zelf.

  Dus, feitelijk gezien heb je gelijk (niet GG doet aangifte maar de cameraman). Overigens begin ik dit hele gebeuren ook zat te worden, Jouwkerk is echter de partij die het nu onnodig moeilijk maakt door een tape te stelen. Hadden ze gewoon het beeldje lachend in ontvangst genomen dan was dit item naar mijn idee allang al afgesloten geweest.

 27. WatEenZooitje zegt :

  @ Cameraman,

  Kun je mij uitleggen hoe dat nu zit met het onrechtmatig toeeigenen van andermans videobeelden? Is JouwKerk volgens de wet nu strafbaar. En als JouwKerk jouw bandje kapot teruggeeft, zijn ze dan strafbaar? Ik bedoel, wat zijn de juridische regelgeving omtrent nieuwsvergaring via videobeelden.

  Stel dat een undercoveractie van Radar of Alberto Stegeman voortijdig wordt ontdekt en de videobandjes worden afgepakt, dan is toch in strijd met de wet of heb ik het dan mis.

  En stel als ik privé opnames maak van mijn bezoek in Amsterdam op de Dam, en dan komt er een persoon die daar niet van gediend is en rukt mijn bandje uit de camera en maakt het kapot, is dat dan ook strafbaar?

 28. Alec zegt :

  @ Hendrik:
  Nee, daar is Meld Misdaad Anoniem niet voor bedoeld. Het gaat om het melden van misdaden. En misdaden zijn in Nederland ernstige overtredingen, zoals verkrachting, inbraak, mishandeling, moord, fraude e.d.
  En in de categorie diefstal zware varianten, als roof, inbraak, autodiefstal e.d.
  In dit geval is a), de aanklacht te klein, en b) de spelers bij iedereen bekend (GG/Cameraman en Jouwkerk).
  Dus die vlieger gaat niet op.

  Neemt niet weg dat ik het uitstekend vind dat GG aangifte doet. Is na al het gedoe een goede stap!

 29. goedgelovig zegt :

  @ WEZ: Diefstal en vernieling van andermans eigendommen is altijd strafbaar, ook als dat videomateriaal is.

 30. Cameraman zegt :

  @WatEenZooitje

  Als aanvulling op GG:

  Diefstal is dit:
  “Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste 4 jaren of geldboete van de vierde categorie.”

  Er is inmiddels genoeg jurisprudentie dat gegevens op een datadrager als een tape, CD, USB-stick, harde schijf etc. ook als ‘goed’ wordt gezien. Hoe dat beeldmateriaal tot stand is gekomen, met of zonder toestemming, is voor de overtreding van dit artikel an sich niet belangrijk. Het blijft diefstal en vooralsnog kan in Nederland alleen censuur achteraf plaatsvinden.

  Een undercovercamera-actie in besloten ruimtes waarvoor geen toestemming is gegeven, is strafbaar (privéruimte is nogal beschermd) maar het belang van het item kan voor de rechter zwaarder wegen dan de privacy in de privéruimte. Dat weegt de rechter af. Maar ook dan blijft staan, niemand anders dan de politie mag de tapes afpakken. Het delict ‘diefstal’ verdwijnt niet doordat je ergens filmt waar dat niet mag.

  Dus jouw vraag van het filmen op de Dam is beantwoord. Als die persoon het uit jouw hand rukt is dat sowieso vernieling, ook al heeft-ie te kennen gegeven niet gefilmd te willen worden.

 31. Dato zegt :

  Ik lees graag jullie site, maar juillie aktie tegen Jouwkerk is zielig!

 32. Cameraman zegt :

  @Dato
  Ik ben oprecht benieuwd waarom je het zielig vindt. Kan je dat uitleggen?

 33. Rob zegt :

  @GG,En al aangifte gedaan?
  Jullie staan in je recht.

  Ik heb zelf wat spullen teruggeeist vd kerk waar ik nog ingeschreven sta. Inmiddels is er een soort schil;derij terug in mijn bezit. ooit bedoeld om een ruimte een beetje op te vrolijken. Het heeft alle kleuren vd regenboog en een zwarte tekst. Wie het wil hebben om het evt in een kerk op te hangen waar hij met plezier naar toe gaat, die mag het hebben. Gratis en voor niets 🙂 Eventueel te leveren of af te halen. ik heb een grote auto waar het in past.

 34. Rob zegt :

  @Dato, het is een beetje zielig om een tekst te deponeren en vervolgens je hielen te lichten.

 35. Aafke zegt :

  Was Dato vroeger geen wasmiddel om je witte was extra wit te krijgen?
  Al waren uw zonden rood als karmozijn…..

 36. Rob zegt :

  dato lijkt het wel genoeg te vinden na 1 (oren) was beurtje. Wast slecht want het gaat niet lang mee

 37. goedgelovig zegt :

  @Rob: Zal wel een heel provocerend schilderij zijn, of niet? Misschien iets voor de Jouwkerk?

 38. Aafke zegt :

  @Rob
  Voordat ik een bod doe, zet eerst maar eens een plaatje op het web…..

 39. Rob zegt :

  @GG/Aafke, ik provoceer nooit echnie.
  Het schilderij is geheel gratis, zal es kijken of ik een foto ervan kan maken. Mogelijk dat de rest ook nog opduikt, waaronder een prachtig alpha bord om neer te zetten 🙂
  En waar op het web zal ik een plaatje zetten?

 40. WatEenZooitje zegt :

  @ Cameraman en GG

  Bedankt voor de info. Ben dan benieuwd hoe het juridisch af gaat lopen tussen GG en JouwKerk.

 41. Antoine zegt :

  Heerlijk als christenen elkaar zo op de bek slaan. Dit is een van de redenen waarom ik het christendom vaarwel heb gezegd. GG, kruisig verder de messias! Laat Hem bloeden, die man!

 42. Rob zegt :

  wat een vage reactie

Trackbacks / Pingbacks

 1. kinderen Goldschmeding onder toezicht « RELIREL - 12 januari, 2010
%d bloggers liken dit: