Jouwkerk bedreigt GG-camerateam

De Amersfoortse ‘mepdominee’ Gertjan Goldschmeding slaat als het even kan niet alleen kinderen, maar laat ook verslaggevers van een satirische website fysiek bedreigen en intimideren. Een camerateam van Goedgelovig.nl dat vandaag in Amersfoort was om op ludieke wijze de Gouden Bikini 2009 (een jaarprijs voor ‘wereldvreemdheid’) aan Goldschmeding te overhandigen, is rond het middaguur door kerkgangers en bewakers van zijn ACC Jouwkerk fysiek bedreigd. De kerkgangers werden handtastelijk en rukten met geweld een televisiecamera en een iPhone uit handen van het Goedgelovig-tweetal. Daarbij is de videotape wederrechtelijk geconfisceerd. De prijs zelf, een goudkleurig engeltje in bikini, is door medewerkers van Goldschmeding vernield.

De twee verslaggevers van Goedgelovig reageerden geschrokken. “Dat Goldschmeding losse handjes had, wisten we wel, maar dat we zoveel agressie over ons heen zouden krijgen, terwijl het om een satirische prijs gaat, hadden we niet verwacht,” zegt een Goedgelovig-verslaggever. “We hebben ons correct opgesteld; de dienst is niet verstoord en we hebben geen mensen gestalkt.” Het team van Goedgelovig is het gebouw van de ACC Jouwkerk zelfs niet binnen geweest. “Toen ze ons buiten een paar shots zagen nemen, hebben ze meteen de deur op slot gedaan. We hebben gewacht tot de kerkdienst voorbij was. Toen de deur eindelijk open ging en we naar binnen wilden gaan, stuurden ze een schreeuwende vrouw (naar later bleek de communicatie-medewerkster van Goldschmeding) en een aantal zware jongens in pakken op ons af. Die begonnen ons te intimideren en werden handtastelijk.”

Hoewel er feitelijk sprake is van diefstal, fysieke bedreiging en belemmering van vrije nieuwsgaring, heeft Goedgelovig geen aangifte gedaan bij de politie. “Goldschmeding wordt al vervolgd voor kindermishandeling. Daar zal hij zijn losse handjes vol aan hebben,” aldus een woordvoerder van Goedgelovig. Morgen publiceert Goedgelovig het relaas van het camerateam. Hoewel de ACC Jouwkerk heeft toegezegd de tape na controle terug te bezorgen, is er weinig hoop dat daar dan nog bruikbare beelden op zullen staan.

 
De Gouden Bikini-trofee. Links het origineel vóór de uitreiking. Rechts een foto die ná de uitreiking is gemaakt van een identieke replica. Omdat onze verslaggevers geen toegang meer hadden tot de beschadigde en ingenomen prijs, hebben we deze niet kunnen fotograferen. Het is niet uit te sluiten dat het origineel minder in diggelen ligt dan deze foto doet voorkomen.

212 Reacties op “Jouwkerk bedreigt GG-camerateam”

 1. johanna zegt :

  Ik ben wel benieuwd wat de communicatiemedewerkster precies schreeuwde.

 2. jk zegt :

  Tja. Er stond al een tijdje een prachtige bikini in de header. Als je dan hoort dat je die wint en je krijgt vervolgens een of ander goedkoop Xenos-prul… ik zou ook boos worden!

 3. jan zegt :

  Jouwkerk zal niet gauw Mijnkerk worden, vrees ik. Een beetje gevoel voor humor is ook nooit weg..

 4. Rob zegt :

  De Trofee verpulvert tot goudstof……… Misschien was TRIN toch meer dankbaar geweest, al was het maar om de duistere reden dat de prijs gerecyceld kan worden

 5. Aafke zegt :

  Schaamteloze vertoning!

 6. woodyflow zegt :

  dit roept om een goede tegenactie, ik vind dat dit echt niet gaat hoor. Dominees met korte lontjes en losse handjes lijkt mij een gevaarlijke combi…. Zelfs al had je de dienst ‘verstoord’, ze hadden nooit met een stelletje opgeblazen vetzakken op de proppen moeten komen… (maak me snel kwaad om dit soort belachelijk machtsmisbruik)

 7. Rob zegt :

  @GG
  Misschien toch een idee om eerst een gebedswandeling te houden voordat je met de camera op stap gaat. Eerst de demonen binden, dat weet elke gristen.

 8. abspoel zegt :

  Hij had toch ook vriendelijk kunnen bedanken en de prijs nederig kunnen accepteren? Nu zit hij met de brokken van een gevallen engel. O, ironie.

 9. Vleertje zegt :

  Tja, ik vond Trin toch een stuk sportiever vorig jaar.. Toch een beetje eng hoor zoveel agressie.

 10. engel zegt :

  7 keer om hun gebouw heen lopen….

  Dat zal ze leren.

 11. goedgelovig zegt :

  @ Vleertje: TRIN was ook niet helemaal sportief. Wij waren zo sportief om alleen het sportieve deel van hun reactie te publiceren. De bedreiging aan ons adres hebben we weggelaten.

 12. GJay zegt :

  Wat een flauwe reactie. Met wat sportiviteit had hij wellicht nog wat goodwill kunnen kweken, of in elk geval kunnen laten blijken dat hij echt wel meevalt. Dit bewijst maar weer dat meneer Goldschmeding behoorlijk ijdel en egocentrisch is, en geen humor heeft. Jammer… Kras kras kras: niet geschikt!

 13. maxplanck zegt :

  Quod erat demonstrandum (hun wereldvreemdheid dus).

 14. Johan zegt :

  @ abspoel: Gevallen engel. Kan humor ook profetisch zijn?

  Ik werd zelf een paar weken geleden fysiek en verbaal bedreigd door twee Marokkanen waarvan de een niet alleen een bijzonder kort lontje had, maar ook spierbundels waar ik ‘u’ tegen zeg. Ik kan me wel voorstellen dat je in sommige situaties niet de held gaat uithangen.

  Goldschmeding moet zich schamen dat hij als “christelijke” voorganger dit laat gebeuren. Hier passen openbare excuses!

 15. engel zegt :

  Morgenavond bij Pauw & Witteman…..

 16. doubleub zegt :

  Ik zeg: de eerste nominee voor de volgende bikini!

 17. Roberto zegt :

  Bah, wat een kleuters. Heeft die dude echt beveiligers in dienst? Of waren dat z’n ‘ouderlingen’ die op fitness zitten?

 18. engel zegt :

  De Telegraaf heeft het al opgepakt!!

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/5703204/__Bikini-winnaar_bedreigt_journalist__.html

  Morgen alle andere kranten!

 19. woodyflow zegt :

  ha dat is tenminste zoete wraak. Dit laat zien dat deze meneer vooral gelooft in geweld. en ik geloof dat al in dit soort kleine dingen het al escaleert, dat er dan nog een hele beerput onderzit. Interessant als die opengaat…

 20. Kaas zegt :

  Dat de Telegraaf de eerste is, is wel een twijfelachtige eer te noemen… Maar verder… Boeh! Golddigger Boeh!

 21. Paulus zegt :

  Aan de vruchten herkent men de boom…?

 22. Alex zegt :

  Hoewel het op geen enkele manier goed te keuren is wat er hier van de kant van Jouwkerk is gebeurd, zou ik ook wel graag een reactie van GG willen op wat Jouwkerk in de Telegraaf beweert:

  “De twee verslaggevers stonden verscholen in de bosjes en spraken de kinderen aan van onze kerkgangers”, zei een woordvoerster van de ACC-Jouw kerk. „Worden jullie ook zo vaak in elkaar geslagen?, vroegen ze aan de kinderen.”

  Als dit waar is, dan zou het GG sieren zich hiervoor te verontschuldigen. Ook het “misbruiken” van weerloze kinderen voor je eigen satirische doeleinden is een vorm van “misbruik”…als het waar is uiteraard, maar laat de betreffende redacteurs dat maar aangeven. Tot nu toe heeft GG niets gepubliceerd over de eigen inbreng in het akkefietje.

 23. John zegt :

  Ik erger me inmiddels ook wel aan de opstelling van Goedgelovig in dezen. Als dit waar is zou goedgelovig voor zijn eigen geloofwaardigheid wél aangifte moeten doen bij de politie. Altijd maar weer dat politiek correcte reageren. Nu ook inzake TRIN, waarin even in een comment een jaar later een reactie komt waaruit blijkt dat GG-medewerkers bedreigd zijn door TRIN-medewerkers. Dan had je dat vorig jaar moeten laten weten. Nu voelt het als mosterd na de maaltijd en heb je ook geen recht meer om alsnog te gaan piepen. Kom op GG, ballen tonen en aangifte doen, of anders geen stuk hierover schrijven.

 24. Rob zegt :

  Het GG camerateam heeft de kindertjes uit JOUWkerk lastiggevallen met enge vragen.
  Toen moesten de zware jongens wel in actie komen. Logisch. Kom niet aan de kindertjes, dat doen ze liever zelf

 25. John zegt :

  @Alex.
  Ook mee eens.

 26. Bert zegt :

  Zielig hoor: een beetje gaan uitlokken, vervolgens een eenzijdig non-verhaal ophangen en zichzelf als het grote slachtoffer voorstellen. Uiteraard mogen grote woorden als (fysieke) bedreiging, intimidatie, diefstal, en belemmering van vrije nieuwsgaring niet ontbreken. Wat er werkelijk gebeurd is, zal uiteindelijk toch wel niet zó erg geweest zijn, wel? Maar ja, als het om (zelfverklaarde) satire gaat, dan moet alles kunnen. Laat andere mensen toch in hun waarde!

 27. Rob zegt :

  Als het waar is
  Uit het verslag blijkt niet dat GG in gesprek is geweest met die kindertjes. Ook is niet duidelijk hoe oud die kindertjes evt zijn. (misschien waren het een paar pubers die buiten een sigaretje aan het roken waren)

  T wordt wel spannend zo.
  Nieuw voer voor een nieuwe soap

 28. John zegt :

  @Bert
  Niet mee eens, laat Golddigger zijn kinderen ook in hun waarde?

 29. woodyflow zegt :

  @bert. Ik vermoedt wat jouw positie is 😀

  ik ben er niet bij geweest maar ik goldsmeding (@#$naam) vind het oke als je kinderen slaat, dus dat die kinderen vragen krijgen is niet zo raar. Het behoeft geen verdere argumentatie dat GEWELD te ver gaat, tegen verslaggevers en tegen kinderen ook. Maar is jouwkerk het duidelijk niet mee eens.

 30. Alex zegt :

  Het is niet zo heel ingewikkeld. Kinderen laat je met rust, zowel met pollepels als met microfoons en camera’s. Wie de schoen past…

 31. woodyflow zegt :

  grappig dat de kerk die in het nieuws vanwege de pedagogische dreun, nu dan dreunen gaat uitdelen om die kinderen te beschermen… OF spreken ze iets teveel met hun handjes…

  “ze stelden vragen aan die kinderen, en DUS hebben wij de camera afgepakt”

  heerlijk simpel. weet al hoe die jouwkerker euit zien, laagvoorhoofd, sjekkie en de mond en jeukende vuisten (krijgt ineens inspiratie voor een cartoon)

 32. goedgelovig zegt :

  @ Alex: Ze spinnen lekker bij de Jouwkerk. Reactie van onze cameraman:

  “Wij stonden niet in de bosjes, maar gewoon op straat. Ze hebben niet alleen de tape er uit gehaald maar ook achtergehouden. Open voor een gesprek stonden ze niet, daar heb ik, ook met een niet draaiende camera, om gevraagd maar werd herhaaldelijk geweigerd. Als ze die tape releasen komt de waarheid wel boven, maar dat wordt lastig… Er is wel gedreigd, namelijk de camera te vernielen. Jammer dat dat niet is meegegaan met het ANP bericht.”

  Reactie van onze verslaggever:

  “Worden jullie ook zoveel geslagen? heb ik zeker nooit gevraagd.”

  Het interessante is dat één kind uit zichzelf (zonder dat daar naar werd gevraagd) riep: “We worden niet mishandeld!”

  Het ligt voor de hand dat er in de kerk een mededeling is gedaan dat er twee journalisten buiten stonden te filmen en dat mensen is geadviseerd bij eventuele vragen gewoon ontkennend te antwoorden, namelijk dat er geen sprake is van kindermishandeling. Je weet hoe het gaat met kerkdiensten: de kinderen zijn als eerste buiten om te spelen en zijn door onze mensen vriendelijk te woord gestaan, maar zeker niet indiscreet ondervraagd.

 33. Bert zegt :

  @Woodyflow. Als mijn vermoeden van wat jij vermoedt in verband met mijn positie, juist is, dan heb je het volledig mis. GG publiceert publiceert hier een op zijn minst erg tendentieus verhaal, waarvan je het waarheidsgehalte niet kunt inschatten. Niet dat dat veel lezers ervan weerhoudt om toch maar hun in feite op zeer twijfelachtige feiten gefundeerde mening te spuien.

 34. Bert zegt :

  @John. Daar kan jij noch ik echt een oordeel over vellen.

 35. Rick zegt :

  Het zou Goedgelovig inderdaad sieren met een betere onderbouwing te komen. Ze nemen grote woorden in de mond, maar die kunnen op zeer verschillende manieren worden uitgelegd. Is handtastelijk het geven van een duwtje of een harde klap? Is een fysieke bedreiging het versperren van de weg of het bedreigen met een pistool? Als het allemaal zo erg is, dan zou ik Goedgelovig oproepen wel degelijk aangifte te doen. En als het allemaal niet zo erg is, dan zou het Goedgelovig sieren er niet zo’n groot drama van te maken. Het innemen van een videoband is misschien niet correct, maar het stellen van vragen aan kinderen of zij ook worden mishandeld kan mijns inzien ook absoluut niet door de beugel. (in ieder geval moet je dan niet zeggen dat je je “correct hebt opgesteld”)

  Er zal best veel op Goldschmeding aan te merken te zijn, maar dit lijkt meer op een heksenjacht. Dit is niet de eerste keer dat slecht onderbouwde beschuldigingen in de richting van deze man worden geuit. Denk bijvoorbeeld aan het artikel De bestbetaalde voorganger van Nederland met allemaal verdachtmakingen aan het adres van Goldschmeding, die vervolgens nooit onderbouwd zijn met concrete cijfers of verslagen.

  Ik hoop dat het verslag van de cameraman morgen een betere onderbouwing geeft en inzicht in de werkelijke feiten. Zeker nu de landelijke media meeleest, en ook berichten overneemt, heeft Goedgelovig de dure plicht dat haar berichten kloppen en forse beschuldigingen worden onderbouwd met feiten.

 36. goedgelovig zegt :

  @ John: Soms kiezen we ervoor om mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen, bijvoorbeeld als ze vanwege de kritische aandacht in de media niet meer helemaal toerekeningsvatbaar reageren. Dat mag je zwak noemen, wij noemen het sociaal. Toen we TRIN citeerden in januari 2009 wisten we nog niet wat we nu wel weten, namelijk dat dit soort intimidatie regelmatig voorkomt. Wij hebben trouwens niet gezegd dat “GG-medewerkers door TRIN bedreigd worden,” (citaat van jou) maar dat in hun reactie destijds op de Gouden Bikini ook een dreigement zat. Daar willen we het bij laten.

 37. Johan zegt :

  @Rick: Volgens mij heb je de reactie van GG (boven die van jou) niet eens gelezen, of wel? De uitleg van fysiek geweld zoals ik het lees staat de tekst:

  De kerkgangers werden handtastelijk en rukten met geweld een televisiecamera en een iPhone uit handen van het Goedgelovig-tweetal.

  Duidelijk genoeg, toch?

  Wat betreft waarheidsgehalte en onderbouwing: deze affaire is vergelijkbaar met die over de Netwerk-uitzending. Geloof je een kritisch weblog of geloof je een sekte? Mag je zelf kiezen…

 38. Geert zegt :

  Kan iemand me eigenlijk uitleggen waarom een pedagogische tik onverantwoord is? Behalve dat het inmiddels wettelijk verboden is dan. Er is niemand slechter op geworden. Kindermishandeling is heel wat anders. Maar kleine kinderen zijn niet voor rede vatbaar en dus is een enkele tik wel eens prima.
  30 jaar terug kreeg iedereen wel eens een klap van zijn of haar ouders. Dus óf die mensen waren allemaal wereldvreemd, óf die mensen waren primitief, óf een of andere wereldvreemde minister heeft dit wetsvoorstel ingediend.

 39. Rick zegt :

  Beste Johan,

  Mijn reactie kwam 3 minuten later. Op het moment dat ik begon met typen stond deze reactie er nog niet.

  Als met fysiek bedreiging wordt bedoeld dat de camera uit de handen wordt getrokken, dan staat dat inderdaad in de tekst. (ik heb dit gelezen als extra beschuldiging, naast die van fysieke bedreiging, niet als illustratie daarvan).

  Je reactie geeft echter precies het pijnpunt weer. Uiteraard is iedereen geneigd Goedgelovig als eerste te geloven. Mijn probleem daarbij is dat Goldschmeding geen kans heeft op een eerlijk verweer. De beschuldiging ligt er, dus is het voor veel mensen meteen ook waar. Dan is het minste dat van Goedgelovig mag worden verwacht – en daar richt mijn kritiek zich ook op – dat zij met een duidelijke onderbouwing van de feiten komt en niet met een tendentieus bericht waar nog heel veel op aan te merken valt. Waarom bijvoorbeeld niet wachten tot de reactie van de cameraman binnen is en die ook direct in het bericht verwerken? (als je het hier in een post doet, dan lezen drie man en een paardenkop het)

  En als de feiten zo erg zijn, dan verwacht ik ook dat Goedgelovig consequent is en wel degelijk aangifte doet en niet met een flauwe oneliner komt. (“Goldschmeding wordt al vervolgd voor kindermishandeling. Daar zal hij zijn losse handjes vol aan hebben”)

  Een hartelijke groet,
  Rick

 40. Ruub zegt :

  Jammer verhaal zeg. Aanvaard toch gewoon zo’n prijs en doe normaal je verhaal, misschien zelfs met een beetje zelfspot, dan escaleert het nooit zo. Nu maak je jezelf als kerk toch volkomen belachelijk?

 41. bodem zegt :

  Dit krijgt nog wel een staartje neem ik aan. Ik zie nu al uit naar de mensen die klagen dat GG wel een erg hoog jouwkerk gehalte heeft. Hoe gaat de niewe rubriek heten?

 42. Levi Boitelle zegt :

  Hoax? Ik wacht de beelden wel af…

 43. Johan zegt :

  @Rick: Goldschmeding geen kans op een eigen verweer, terwijl hij een interview van Goedgelovig weigert? Give me a break. Die man is heel best in staat zijn eigen verweer te voeren, maar heeft helaas een megagroot bord voor z’n kop. Arrogantie ten top.

 44. Bert Brussen zegt :

  1) Wat Goldschmeding en zijn heerschare ook moge vinden, het is simpelweg verboden om iemands camera uit handen te trekken en een tape weg te nemen. Dat heeft met een moeilijk woord “diefstal”. Het is net zo verboden om een tape uit een camera te trekken en weg te nemen als het verboden is iemands portemonnee te jatten.

  2) Dat Goedgelovig geen aangifte doet is weerzinwekkend. Je kunt dit soort acties niet goedkeuren, al helemaal niet als je een kritisch burgerjournalist bent. Het censureren en kwijtmaken van beelden kun je gewoon niet onbestraft laten. Het zou alleen al een principe moeten zijn om hiervan aangifte te doen. Iedereen heeft het recht op de openbare weg te filmen zonder dat apparatuur wordt afgenomen.

 45. Bas Lew zegt :

  Walgelijke actie van een man die vind dat het goed is om kinderen met voorwerpen te slaan. Vreselijk.

 46. Ruud zegt :

  @ Woodyflow:
  Toch niet de zelfde agressie als ‘mepdominee’ Gertjan Goldschmeding?!
  Niet doen joh, slecht voor je hart 🙂

 47. FlyByNight zegt :

  Jammer dat jullie je kostbare tijd in dit soort onzin steken, zou Christus zichzelf bezig houden met dit soort tijdverdrijf?

  Laat die mensen toch.

  En nog erger vindt ik dat GeenStijl en RTL nieuws op de hoogte zijn gebracht,geeft al aan dat jullie gewoon werelds bezig zijjn …een parodie op jullie zelf geworden.

 48. John zegt :

  @GG
  Dan heb ik ook geen behoefte verdere berichtgeving rond dit onderwerp te volgen en moeten jullie ook niet gaan piepen. Je plaats jezelf zo in de hoek dat je moeilijk serieus te nemen bent.

 49. arie velsen zegt :

  misschien kan GG eens overwegen of ze niet te ver gaan? Satire of mensen onbeschofd behandelen is een enorm verschil. respect mis ik echt hier. Voor wie dan ook.

  En hypocriet is GG we…kritiek op eigen functioneren of soulsurvivor is ver te zoeken.

  Een beetje prikken mag, beledigen om je eigen website lekker smeuig te maken niet.

 50. Kaas zegt :

  Wel opvallend dat tot nu toe alleen de Televaag meldt dat de GG’ers in de bosjes lagen en kinderen aanspraken. Reden genoeg voor mij om dat verhaal vooralsnog maar even niet te geloven…

  @Geert: pedagogische tik? We hebben het hier over een man die kinderen met een voorwerp slaat “tot het verzet is gebroken” en die kleine babies op de billetjes slaat omdat die “door God zijn geschapen om op te slaan”

  @FlyByNight “Werelds” bezig zijn… Goh die heb ik lang niet gehoord zeg. Het zal toch niet waar zijn dat onze GG redactie ook nog naar die wereldse popmuziek luistert? Ik houd mijn hart vast. Hopelijk blijft het wel gewoon lekker gristelijk hier!

  Nogmaals, geloof je een onafhankelijk, satirisch weblog of een dubieuze kerk (sekte wil ik het nog niet noemen) die zichzelf schoon wil lullen… Sorry, kletsen…

 51. vincent zegt :

  Mmm, volgens mij moet je wel goedgelovig zijn om bovenstaand verhaal als de hele waarheid te geloven. Zelfs in sensatiekrant Telegraaf staat mijns inziens een genuanceerder verhaal.

 52. Jos Strengholt zegt :

  De Telegraaf heeft geen genuanceerder verhaal, maar citeert slechts een paar kerkgangers die beweren dat Goedgelovig verslaggevers in de bosjes zaten om kinderen aan te spreken. Zijn die mensen geloofwaardig? Is het waar dat de lui van GG in de bosjes zaten?

  Ik heb meer vertrouwen in het verhaal van GG dan in een stel lui die beweren dat GG-verslaggevers in de bosjes zaten. Kom op zeg.

 53. Ds Dre zegt :

  “Hoewel er feitelijk sprake is van diefstal, fysieke bedreiging en belemmering van vrije nieuwsgaring, heeft Goedgelovig geen aangifte gedaan bij de politie. “Goldschmeding wordt al vervolgd voor kindermishandeling. Daar zal hij zijn losse handjes vol aan hebben,” aldus een woordvoerder van Goedgelovig”

  Slecht argument om geen aangifte te doen.

 54. John zegt :

  @Kaas
  “Reden genoeg voor mij om dat verhaal vooralsnog maar even niet te geloven…”

  Zolang GG geen aangifte doet zie ik geen reden aan te nemen dat de versie van het verhaal van GG zou kloppen en die van Goldschmeding niet.

 55. Kaas zegt :

  Ik ben het er mee eens dat je hoe dan ook aangifte zou moeten doen, maar de motivatie van de keuze van GG ken ik niet. Wellicht zijn ze bang voor hoge advocaatkosten? In dat geval weet ik nog wel iemand die een mooie megacollecte voor GG kan houden:

  https://goedgelovig.wordpress.com/2009/05/11/nieuw-boek-willem-ouweneel/

 56. Jos Strengholt zegt :

  Ik zou ook geen aangifte doen. Je weet dat de politie heus niks onderneemt als een bandje is afgepakt en je Xenos-beeldje gebroken. Onze vrinden in het blauw hebben al genoeg te doen. En wat is dan het resultaat? Er wordt niks gedaan, Goldschmeding en trawanten trots (‘zie je wel’) en GG de pineut.

 57. Lea zegt :

  Kijk dat veel Nederlandse moslimkinderen tijdens de les op koranscholen worden geslagen om ze te laten voelen dat met de Koran niet te spotten valt heeft Goedgelovig.nl doen besluiten de Bikini-winaar uit te reiken aan Dominee Gertjan Goldschmeding, die de pedagogische tik als opvoedingsmethode predikt.
  Je moet niet denken dat ze bij Goedgelovig ook nog gek zijn, bij Goldschmeding kunnen ze een pedagogische tik verwachten en bij de El Islam moskee is het maar afwachten.

 58. Alec zegt :

  Goldschmeding had toch al aangegeven de ‘prijs’ niet in ontvangst te willen nemen? Sorry, maar ik vind dat GG dat maar te respecteren heeft. Mede dankzij jullie actie is Jouw Kerk wederom erg negatief in het nieuws geweest. Jullie hadden het moeten laten rusten.
  En op een zondag nota bene naar een kerk gaan met een camera: ik vind dat ver gaan. Als christen-zijnde hadden jullie best kunnen begrijpen dat dit misschien zelfs agressieve reacties uitlokt. Niet ok, wel begrijpelijk.
  Was dan op een maandag langs zijn huis gegaan bijvoorbeeld.

 59. Eli zegt :

  M.i. had GG deze actie niet moeten ondernemen.
  “De prijs bestaat uit een digitale gouden bokaal met
  daarop een gouden bikini”. Gert Jan had zijn prijs al gekregen. En Jouwkerk was daar al niet blij mee. Dan ook nog met een camera en nep gouden engeltje bij hen langs gaan is te veel. Sorry GG, maar ik vind dit niet grappig, eerder provocerend. En je kon er donder op zeggen dat Jouwkerk niet lief zou reageren.
  Ik vraag me af hoe de EO de prijs in ontvangst zou hebben genomen……

 60. SuzyQ zegt :

  Onbeschoft is met een T. Als je berichtgeving niet wilt volgen, staat je dat vrij natuurlijk. En ik heb zo’n idee dat GG best wel wat zelfkritiek heeft. In ieder geval nemen ze zichzelf niet zo serieus – de heftigheid zit ‘m juist vaak op de reactie. En waarom zou GG verplicht kritiek moeten hebben op Soul Survivor? GG en Soul Survivor hebben niks met elkaar te maken. En trouwens, uit enigzins betrouwbare bron heb ik vernomen dat de kritiek op Soul Survivor er aan zit te komen, ben benieuwd 😉

 61. Ds Dre zegt :

  @Alec.
  “Op zondag nota bene naar een kerk gaan met een camera”
  Vertel wat is er zo erg aan? Als je gelooft dat je in een regime als Noord-Korea woont, dan kan ik me voorstellen dat je dit erg vind, maar hier in Nederland? Ik zou er geen probleem mee hebben.

 62. Kaas zegt :

  Met een camera en een gouden beeldje op zondag naar een gereformeerde gemeente gaan zou ik idd wel wat te ver vinden gaan, maar zo’n hippe helemaal-van-nu kerk als JOUWKERK zou een camera wel moeten kunnen hebben lijkt me…

 63. Alec zegt :

  Ik heb er ook geen problemen mee en ik snap dat jij hier ook geen problemen mee hebt, veel christenen hebben dat wel en dat is begrijpelijk. Op zondag wil je je even onttrekken aan het leven van alledag en stilstaan bij iets anders, in dit geval je religieuze beleving. Noem het een heilige dag of whatever.
  Je vergelijking met Noord-Korea vind ik absurd en toont weinig empathie.
  Vreemd dat jij niet begrijpt waarom het storend is om op zondag kerken te gaan bezoeken.

 64. Kaas zegt :

  @Alec,

  Mijnheer Golddigfger gebruikt zelf de media ook erg goed. Hij is niet te beroerd om bij P&W en DWDD te gaan zitten en gebruikt mediabeelden in zijn eigen propaganda filmpjes. Dan is het natuurlijk niet zo gek dat er nu ook iemand met een camera naar je toe komt…

  Word steeds nieuwsgieriger naar het relaas van de cameraploeg!

 65. Alec zegt :

  @ Kaas
  Daar gaat het helemaal niet om en zo ken ik er nog wel een paar (‘Hij begon en deed ook iets wat niet kon!).
  Mensen (kerkgangers van Jouwkerk dus) verwachten dat ze in alle rust hun zondag kunnen vieren. Dat lijkt me hun goed recht.
  GG wilde met team naar binnen. Ik vind het vreemd dat je als kerkganger dus niet meer veilig bent voor zelfs christelijke media.
  Ik snap niet wat GG aan ‘vrije nieuwsgaring’ te behalen had. Ze hebben hun plicht toch al gedaan door de toekenning van de prijs. Dat lijkt me voldoende.
  En over je argument betreft de gereformeerde gemeente; juist als je een hippe kerk bent en volop meedoet lijkt me een media-loze zondag wel zo fijn.

 66. Kaas zegt :

  @Alec Voor zover ik het begrijp hebben ze gewoon rustig hun dienst kunnen beleven en het goede woord der tuchtiging mogen ontvangen… Pas na de dienst begon de ellende. Wie daar nou exact schuldig aan is zal moeten blijken, maar mijn gevoel zegt… ach, laten we dat nu maar even laten voor wat het is…

 67. ichthuswarior zegt :

  Toch vraag ik mij af waarom goedgelovig géén aangifte heeft gedaan bij de politie?
  Of hebben jullie nooit rom 13 gelezen?

  mvg

 68. Kaas zegt :

  Trouwens GG, met dat bandje komt het wel goed. Ik citeer even mijnheer Goldschmeding vanaf zijn eigen website: “Als er iets is wat we voor je kunnen doen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen! Wij zijn er voor jou!” 😉

 69. Aapje zegt :

  Eerst een reactie uitlokken… als je dan een reactie krijgt lekker het slachtoffer uithangen.
  Als je nu ook nog ‘discriminaasie’ gaat roepen, kunnen jullie zo door voor marokkanen.

 70. Eli zegt :

  Los van alles:
  Ik heb heel goed gekeken of ik een bikini kon ontdekken op dat lelijke gouden engeltjes lijf (kerstuitverkoop bij de Blokker?), maar nee; wel een lendendoekje. ’t Is dus een jongensengeltje en jongens dragen geen bikini (meestal). Dat had toch beter gekund GG? Wie wil er nou zo’n prijs?

 71. naamloos zegt :

  Huilie, huilie, huilie!


  De twee verslaggevers van Goedgelovig reageerden geschrokken…

  Wat hadden jullie dan verwacht?

  Met Goldschmeding en zijn evangelie heb ik niets, met jullie kleinzerige reactie evenmin.

 72. ThaFizzy zegt :

  Zo zo…

  Eens even kijken, wat we hier hebben:
  – vernieling van een kunstobject (350 Sr)
  – diefstal van een tape (310 Sr)
  – bedreiging (285 Sr) en vrijheidsberoving (282a Sr)

  En dan hebben we aan de andere kant:
  – smaad (261 Sr) / lasterlijke aanklacht (268 Sr)

  Al met al een leuk verhaal om bij de politie aan te komen met een aangifte! Ik ben benieuwd wat de reactie is van de agent die de aangifte op mag nemen!

 73. Ds Dre zegt :

  @Alec.
  Dhr G zegt dat ons regime gelijk is aan Noord-Korea en kan me vinden in jouw reactie daarop. Dat is dus niet mijn vergelijking, maar een empatische opmerking. Dhr G denkt dat hij vervolgt wordt als in N.K. dus kan ik me de paranoide reactie van zijn volgelingen wel begrijpen als er twee mensen de bezoekers van zijn dienst gaan filmen. Vast de geheime dienst die bezoekers wil gaan vervolgen.
  Ik kan me gezien de profilering van G niet voorstellen dat hij zondag als een rustdag ziet en camera’s schuwt.
  Er staat nergens dat GG met de camera naar binnen wilden, je klets uit je nek.
  @Aapje.
  Het argument om een bijvoorbeeld verkrachting, mishandeling e.d. goed te praten. Ze hebben er zelf om gevraagd.

 74. Koekje zegt :

  Tja, het is natuurlijk een welles-nietes spelletje op de vraag welke partij wat heeft gedaan, dus hier trek ik mezelf even vanaf. Wel een reactie op alle reacties tot nu toe, hier erger ik me aan:

  Wat wel direct opvalt richting een aantal reageerders is dat ze zichzelf in allerlei bochten wringen om hun gelijk maar te behalen en niet genuanceerd zijn. D.w.z. bijv.: Goldschmeding en consorten als witte schaapjes afschilderen, dit is natuurlijk onzin. Het moge dan ook duidelijk zijn dat een aantal reacties enerzijds komt van Goldschmeding-adapten en anderzijds van lui die doorgelinkt zijn via bijv. Telegraaf.nl en zo het hele verhaal dus ook niet kennen. Moet je dus niet gaan doen alsof jij de waarheid opeens in pacht hebt.
  Kortom: de meningen zijn gekleurd en niet objectief.

  Maar hoe dan ook: het is zowiezo niet christelijk wat Goldschmeding en consorten doen. Intimidatie (fysiek of verbaal), zwartmakerij en stemmingmakerij horen mijn insziens NIET tot de boodschap die Jezus predikte. Kan iemand deze man een corrigerende tik verkopen?

 75. goedgelovig zegt :

  @ Allen: Een puntsgewijze, korte reactie:

  1. In de tekst hebben we duidelijk aangegeven dat ons team zich correct heeft gedragen. De Jouwkerk praat onzin.

  2. Er zijn geen indiscrete vragen gesteld.

  3. De Jouwkerk heeft recht op haar eigen lezing van het gebeuren, maar helaas klopt er weinig van. Dat ze de zwarte piet richting GG schuiven was te verwachten.

  4. Wij vinden het indiscreet om mensen thuis (in hun gezinssituatie) te bezoeken met de camera. De Jouwkerk is de werkplek van de voorganger en de meest logische plek om een bezoekje te brengen. Bovendien leek het ons leuk om de winnaar wat meer in beeld te brengen. Dat hij de prijs niet wilde hebben, hebben we inderdaad doelbewust genegeerd. We vonden hun reactie te makkelijk.

  5. De Jouwkerk had ook als volgt kunnen reageren:

  “Jongens, we willen niet dat jullie hier filmen, zou je de camera uit willen doen? We zijn bereid te praten, maar zonder camera.”

  Of:

  “Wat leuk dat jullie zelf langskomen. Kom binnen, pak een kop koffie. Gertjan zal zo een korte reactie geven. We willen jullie wel vragen om onze kerkgangers ongestoord naar huis te laten gaan.”

  Beide reacties hadden we gerespecteerd.

  We hadden deze idiote reactie van de Jouwkerk niet verwacht, juist omdat het een in naam christelijke kerk is. Daarin zijn we duidelijk zelf wat te goedgelovig geweest.

  6. Goldschmeding heeft zelf de media gezocht met zijn billenkoekverhaal en presenteert zich als moderne mediagenieke predikant. Dan moet je goed met de media kunnen omgaan. Er is geen enkele reden om medelijden met deze man te hebben.

  7. Dat onze atheïst Alec nu pleit voor het in stand houden van een soort zondagsheiliging… ROFL… we komen niet meer bij. We hebben bewust de dienst op geen enkele wijze verstoord. De tijd na de dienst is ‘social time’ en hét moment om met wat mensen te praten.

  8. De relatie met Soul Survivor ontgaat ons helemaal, zeker na de mokkel-affaire.

  9. De afweging wel of geen aangifte te doen ligt bij de cameraman die is bestolen. We respecteren die afweging. De opmerking: “hij heeft zijn handjes al vol” is puur ironisch en geen inhoudelijk reden. Er werken ook mensen voor GG die dit echt niet over hun kant hadden laten gaan, voor wie aangifte een principiële zaak was geweest. Jos geeft terecht aan dat dat in de regel niets oplevert, alleen een hoop werk. Het is vooral symboolpoliiek. Maar – afhankelijk van of de tape wel terugkomt en hoe de Jouwkerk verder reageert – is ook niet uit te sluiten dat er alsnog wél aangifte wordt gedaan.

 76. Eli zegt :

  @ Kaas: Ik denk dat de man zélf geen corrigerende tikken heeft gehad want de dwaasheid is er bij hem niet met brokken van afgevlogen. Misschien dat een van zijn eigen kinderen hem die tik wil verkopen?

 77. engel zegt :

  @GG,

  Duidelijk verhaal. Sterkte ermee!

 78. Martin zegt :

  @GG: Toch moet ik zeggen dat de lol nu wel duidelijk minder is. Je hoopt op iets grappigs en een beetje ontspanning in het tumult. Dat is toch een functie van humor?
  Aangifte doen en doordrammen maakt het er waarschijnlijk niet leuker op. Zorgen dus dat de storm bedaard, ook aan jullie kant.
  Anders kom ik volgend jaar jullie persoonlijk een hempie overhandigen 🙂

 79. cris zegt :

  Toch vind ik dat GG de zaak niet op de spits had moeten drijven. Goldschmeding had immers gereageerd door duidelijk aan te geven dat hij de prijs niet in ontvangst wilde nemen. De verkiezing was gehouden, een winnaar was uitgeroepen, media-aandacht was gecreëerd. Dat was genoeg.

  (Eventueel fysiek geweld van de kant van Jouwkerk wil ik hiermee overigens niet rechtvaardigen)

 80. Pittig zegt :

  Wow, buiten een kerk door christenen bedreigd, bestolen en mishandeld! Die Goldschmeding zet het christelijk geloof wel op de kaart zeg. Alsof zijn “pedagogische tik” die geen tik is (slaan totdat het kind stil is!) en niet pedagogisch is (angst en trauma’s), al niet genoeg was.

  Uitgelokt, natuurlijk, maar je verwacht van mensen die de andere wang toe moeten keren in eerste instantie toch geen geweld? Maar ja, de woorden van Jezus zullen een welvaartsevangelist toch al niet zo aanspreken… (rijken en de naald, rijke jongeling, zalig de armen, etc.)

 81. Willem zegt :

  Als je geen aangifte durft te doen moet je er verder niet over zeuren. Of is dit ook satire ?

 82. Jabir zegt :

  @bert brussen’s punt twee: als medeblogger ben ik het hier volledig mee eens. Zelf ben ik juridisch en persoonlijk meer dan eens geïntimideerd door de orde der transformanten en heb hier altijd consequent werk van gemaakt. Geen aangifte doen is in feite dit soort misdadig gedrag belonen en zorgt ervoor dat ze het de volgende keer weer doen. Dat moet voorkomen worden.

 83. Pittig zegt :

  @ GG

  Heldere uitleg.

  @ John

  Ik vind die argumenten van GG over de aangifte wel steekhoudend. En jij?

 84. Johan zegt :

  @ Willem: Als je de reactie van GG gelezen hebt, weet je dat ‘durven’ het punt niet is. Soms vraagt het meer moed en karakter om iets over je kant te laten gaan…

 85. John , Ridderkerk zegt :

  Kan iemand deze extremistische- christus- imam even het land uit zetten? Deze terreur tegen kinderen en persvrijheid kan toch gewoonweg niet!
  gelukkig riekt zijn naam naar iets buitenlands, dus Geert…. en eem dan gelijk de zelfde trein!! dank u

 86. karlbarth zegt :

  Wat is nu het uiteindelijke effect van al dit tumult? Dat de media smullen van het verhaal hoe christenen onderling ruzie met elkaar maken. Jammer.

 87. Ruitje zegt :

  De ‘mepdominee’ is een nepdominee, die ook nog mept.

 88. Ruitje zegt :

  ACC deelde gewoon pedagogische tikken uit omdat ACC denkt dat zij volwassen gelovigen in huis hebben en de rest van goedgelovig Nederland nog in de kinderschoenen staat en niet begrijpt dat het ‘evangelie’ gaat over voorspoed en welvaart 😉

 89. Ruitje zegt :

  Dus in die zin deed ACC precies wat Goldschmeding predikt (sekte?).

 90. Hendrik zegt :

  @karlbarth
  Je kunt het ‘jammer’ vinden, maar zo wordt wel duidelijk dat de lijn van ACC jouwkerk / Goldschmeding niet een breed gedragen mening is van alle christenen in het algemeen. En dat is volgens mij winst!

 91. Miep zegt :

  Ik heb nu een hoop reacties gelezen, maar was was Goldschmeding zelf?? Was hij er bij?? Nee! Waarom krijgt hij dan de zwarte piet toegewezen? Echt staaltje hollandse journalistiek.
  Wel mag je dus in ons land met de camera in de bosjes jonge kinderen filmen en ‘interviewen’ zonder toestemming. Jonge kinderen met een imponerende camera voor de neus vragen of ze mishandeld worden.
  En dan vinden we raar dat de ouders op de bres springen voor hun eigen kinderen?
  Het wordt hier wel heel erg uit z’n verband getrokken, GG ga wat leuks met je tijd en energie doen!

 92. Alec zegt :

  @ Ds Dre:
  Ga me alstjeblieft niet van uit-de-nek-kletserij beschuldigen.

  Namelijk uit de tekst van GG:
  ” Toen de deur eindelijk open ging en we naar binnen wilden gaan, stuurden ze een schreeuwende vrouw ”

  @ GG:
  “7. Dat onze atheïst Alec nu pleit voor het in stand houden van een soort zondagsheiliging… ROFL… we komen niet meer bij. We hebben bewust de dienst op geen enkele wijze verstoord. De tijd na de dienst is ’social time’ en hét moment om met wat mensen te praten.”

  Erg vreemd. Ik heb nooit beweerd atheist te zijn. Ik ben slechts van het geloof afgevallen. Daar zit nogal een verschil tussen. Ik draag het kerkelijke en religieuze nog steeds een warm hart toe. Gek he? Het kan echt.
  En buiten dat: ik respecteer gelovigen tot op grote hoogte. Jullie weten best dat ik in de comments fel kan zijn, maar vaak zat het denken van de ‘gelovige’ heb verdedigd en genuanceerd kan zijn.
  Het is stuitend dat ik jullie als ‘atheist’ blijkbaar moet wijzen op respect voor elkaars overtuigingen en belevingen.
  Jullie reactie naar mij is dan ook een beetje kinderachtig. Is het nu echt zo moeilijk in te gaan op mijn punt wat jullie daar nog te zoeken hadden nadat Goldschmeding had aangegeven de prijs niet in ontvangst te willen nemen? Nog eens extra jullie gram halen?

 93. Jesca zegt :

  @Miep,
  ik neem aan dat je erbij was, aangezien wat er hier gezegd en geschreven wordt, iets heel anders laat zien dan wat jij ‘samenvat’.

  ooggetuigen?

 94. woodyflow zegt :

  Een dominee die gemeenteleden laten stelen en bedreigen omdat hij niet meer open wil staan voor kritiek…

  Ik vind ook dat GG te ver gaat!!! (soms snap ik gewoon niet hoe mensen die nu weer de andere kant op kunnen redeneren

 95. Marie zegt :

  GG, verheugt u! Hoe meer tegenstand, hoe meer zegen en zalving. Fysieke bedreiging lijkt mezelfs wel goed voor een dubbele dosis!

 96. eeuwigheid zegt :

  Al met al dus een redelijk mislukte actie. Ik blijf erbij dat de druk onnodig is opgevoerd door op zondag na of aan het einde van de dienst langs te gaan. Ook deze kerk heeft recht op diensten die niet verstoord worden.

  Als GG vindt dat een huisbezoek niet gepast is, zoek hem dan op op zijn kantoor. Heeft ie vast wel.

  Natuurlijk is de reactie van Jouwkerk te gek voor woorden. Maar goed….het is altijd veiliger om anoniem satire te posten dan in het openbaar uitspraken te doen. Ik kan me iets voorstellen bij de emotie die ontstaat. Als je het lef hebt om zo’n prijs uit te reiken moet je ook niet te kleinzerig zijn. Wat je van G. ook vind, het is een mens met emoties. Dat pakt op onverwachte momenten niet goed uit. Dat gebeurd.

  Hoe zou de GG redactie reageren als G. met zijn clubje “de gouden muilpeer” zou komen presenteren met draaiende camera? 😉

  Bekijk het eens van een ander standpunt. Het zal vast helpen om niet te zielig te doen over de ontstane situatie. Per slot van rekening zoek je deze zelf op.

  Oh…ik ben beschikbaar voor een pastoraal gesprek! 😉

 97. Jabir zegt :

  @woody: het is al bekend dat deze voorganger er een gewelddadige ideologie op nahoudt en aan opruiing doet, vervolgens zijn gemeenteleden van hem ineens gewelddadig! Het lijkt me niet heel moeilijk daar een oorzakelijk verband tussen te vinden 😉

 98. goedgelovig zegt :

  @ Alec: Dit is een satirische site, verwacht hier geen omzichtige bewegingen als het gaat om heilige huisjes. We hebben inhoudelijk gereageerd, maar sommige mensen lezen daar blijkbaar straal overheen.

 99. eeuwigheid zegt :

  Hahaha, deze is té leuk:

  Namelijk uit de tekst van GG:
  ” Toen de deur eindelijk open ging en we naar binnen wilden gaan, stuurden ze een schreeuwende vrouw ”

  Ik zie direct zo’n gemeente voor me. Redelijk in paniek. Wat doen we? We houden iig de “big G.” uit de media. Daar komen ongelukken van. Maar wat dan? -blink!- We sturen een schreeuwende vrouw! Dat zal ze leren.

  En inderdaad moet ik vaststellen dat schreeuwende vrouwen een zeer ernstig en bedreigend wapen zijn tegen allerlei toestanden. Het verbaasd me dat de redactie van GG niet met de staart tussen de benen is weggerend. Een schreeuwende vrouw…nou vraag ik je!

  Kan iemand misschien even uitzoeken of dat juridisch kan worden aangepakt? Dat is toch niet normaal! 😉

 100. Kaas zegt :

  Wat een smaad en hoon valt GG nu ten deel! Nog even en ze kunnen hand in hand met Matthieu Steen en Been klagen op de barricades. Pak het zwaard op! Voorwaarst gristenstrijders!!! 😉

 101. Kaas zegt :

  @eeuwigheid: Schreeuwende vrouw? Vast een heks. De gebonden gemeenteheks die af en toe vrijgelaten wordt om de mensen de stuipen op het lijf te jagen…

 102. Wauwel zegt :

  Jullie hadden die kinderen eerst eens even een flink pak slaag moeten geven, geheel volgens de principes van über-narcist Goldschmeding. Dan waren jullie ongetwijfeld met gejuich en onder tamboerijn-geklingel de kerk binnen gedragen.

 103. s.aalbersberg zegt :

  En de duivel…………hij lacht!

 104. eeuwigheid zegt :

  @Wauwel: rofl!

 105. ichthuswarior zegt :

  Is er bij GG geen algemeen beleid als er zich zoiets voordoet?
  (mbt de aangifte)?
  Het leek mij een goed stuudjes forum hier (tenminste de meeste zijn hier “de eeuwige student”) dus lijk thet me een goed iets om een soort iso-norm achtige beschrijving te maken voor dit soort buiten actie’s…..komt oook profesioneel over!!
  En iedereen weet wat wel of niet te doen….

 106. woodyflow zegt :

  @jabir, ik begrijp het juist andersom niet, maar ben het verder met je eens

  (lied) vrede op aarde, vrehede op aarde
  -kus- -kus- -kus- gelukkig nieuw jaar!
  goede middag welkom in de kerk, gezegend nieuw jaar nog!

  HE, EEN CAMERA, SLA EROP LOS!! HIER MET DE CAMERA, STELLETJE @#$% ER MAG NIET GEFILMD WORDEN!!! HIER EEN PEDAGOGISCHE BEUK OP JE HASSES!! OPGEROT!! AAAAAAAAAAAAAAAAAH (gillende meid)

 107. tja zegt :

  Goed dat jullie dhr. Goldschmeding niet thuis bezocht hebben, dat zou te ver gaan. Mijn complimenten voor goedgelovig – ga zo door.

 108. Ruitje zegt :

  Misschien schreeuwde die vrouw wel omdat ze dacht een echte gouden bikini te krijgen, maar er mannen stonden met een lullig gouden beeldje…

 109. Wauwel zegt :

  http://twitter.com/goldschmeding

  Als je even goed kijkt naar Goldschmedings profiel op Twitter,kdan zie je ook dat hij klaar staat om met een stevige rechtse hoek uit te halen

 110. Johan zegt :

  @ Miep: Jij kerkt zeker ook in de Jouwkerk?

  Ik vind het juist goed dat kerkdiensten bezocht worden met een camera. Christenen verschuilen zich al veel te veel tussen vier muren. Ik zou graag snoeieerlijke recensies van kerkdiensten zien. Kan dat? Meneer eeuwigheid is zelf predikant dus praat alsof hij bang is zelf een cameraploeg op de stoep te krijgen.

 111. Johan zegt :

  Ik vind wel dat kerkdiensten verstoren niet mag, maar dat heeft GG ook niet gedaan.

 112. Kaas zegt :

  Ik denk dat ik ook maar in het english ga twitteren… Staat wel stoer.

  @wauwel: vandaar ook de bokshandschoen in de GG header 😉

 113. Jesca zegt :

  @Kaas,
  het is ook wel ietsje functioneel… als je gefollowed wordt door engelse twitteraars.

 114. roman zegt :

  ach ja
  Die andere zijn zulke slechterikken
  jullie snappen Jezus woorden tenminste

  Hij die zonder zonde is
  zette de ander lekker te kijk in de media

  als je een splinter bij de ander ziet
  de kamera derop en lekker inzoomen…vet…

 115. jovatov zegt :

  GG heeft er een handje van om zich in iets/iemand vast te bijten om vervolgens mi net te lang te blijven hangen.
  Dat hele TRIN-gebeuren werd teveel doorgetrokken en nu met die Goldschmeding weer.
  GG gaat gewoon steeds een stapje verder, kijken hoe lang het leuk blijft.
  Het zou GG sieren als ze gewoon na een sterke post en de nodige media-aandacht gewoon door te gaan naar het volgende onderwerp. Maar nee, GG teert op zijn successen en neemt dit keer de camera maar mee.
  Ik vind GG een goede, leuke site, maar soms gaan jullie te ver door op één onderwerp, jammer.

 116. eeuwigheid zegt :

  @Johan: Tsjonge. Maak je zelf onderdeel uit van een geloofsgemeenschap? Je geeft me het akelig koude gevoel dat je graag groepen mensen wilt “ontmaskeren”. Vanaf een afstandje beoordelen? Is dat veilig? Vast wel.

  Ik geef slechts aan dat ik het niet netjes vind. That’s all. Wat een merkwaardige reactie…. ;-(

 117. goedgelovig zegt :

  @ eeuwigheid: Je kunt inderdaad van een “redelijk mislukte actie” spreken. Hadden we dit voorzien, dan hadden we het zeker anders aangepakt, maar dat is iets voor de evaluatie. Het was de eerste opdracht van ons nieuwe tv-duo en ze kregen meteen heel wat voor hun kiezen.

  We zijn niet kleinzerig, maar bijten wel van ons af. GG houdt zich heel bewust aan de grenzen van de wet, de Jouwkerk overtreedt die. Dat is toch een wezenlijk verschil waar je te makkelijk aan voorbij gaat.

  Wat betreft filmen na een kerkdienst: het staat ieder vrij zijn eigen heilige huisjes te beschermen, maar onze missie is daar tegenaan te duwen. Daar hoort wat provocatie bij.

  Het anonimiteitsargument is echt achterhaald. Hoe kunnen twee verslaggevers die zich niet vermomd hebben, open voor de camera verschijnen en zich bij Jouwkerk melden voor een interview nu anoniem blijven? We zijn hen met open vizier tegemoet getreden.

  Mogen we je er verder op wijzen dat GG in het verleden ook prijzen heeft gewonnen en dat draaiende camera’s niet zijn gemeden?

 118. Ruitje zegt :

  @roman, je naam zegt het al: je leest waarschijnlijk alleen romans en niet meer dan dat…

 119. Jman zegt :

  Beetje het risico van het vak, he?
  En dan hou je er nog een mooie blogpost aan over.

 120. woodyflow zegt :

  @eeuwigheid

  vond het juist wel een goed idee van johan, gewoon een paar goede kriteria. en daar een preek op beoordelen. Inhoud, presentatie, vorm. en zo mooie competitie maken…

  ik heb wel eens een barmhartige samaritaan test gedaan. was ik vlak voor de kerk ‘gevalllen’ met de fiets en kijken of mensen je helpen, moet je eens kijken hoeveel mensen haast hebben omdat over 5 minuten de kerk begint (was ook een camera bij…) die kerk kon dat wel waarderen (zagen de humor er ook van in)

  maar goed dat even offitopic. jouwkerk en golddigger zou zwaar gezakt zijn in ieder geval

 121. ichthuswarior zegt :

  @eeeuwigheid,
  ik denk dat je het toch nog een keer goed moet lezen van johan.

  Hij doelt op de vaak voorkomende “schijnheiligheid”, en dat je niets zou kunnen bekritiseren….
  Wat gebuurt er “binnen de gemeente/kerk muren” en wat is er te zien erbuiten………zijn het dezelfde dingen die geburen de verteld/belooft zijn tedens de dienst of gebeurt er niets anders dan “precies lijkend op deze wereld”!!!

 122. Wauwel zegt :

  Ik vond hier nog een aardig familiekiekje:

 123. Johan zegt :

  @eeuwigheid: Ja hoor, ik ben ook gewoon betrokken gemeentelid en heb ook leiding gegeven. Je neemt mijn prikkelend bedoelde opmerking erg serieus.

  Laat ik het anders zeggen: ik zou een recensierubriek van kerkdiensten op GG erg leuk vinden.

  Je staat als predikant toch open in de samenleving? Of vind je dat wat tussen de vier muurtjes plaatsvindt geheim moet blijven?

 124. Johan zegt :

  @Wauwel: Nu we het over grenzen hebben… die foto vind ik persoonlijk niet kunnen.

 125. ichthuswarior zegt :

  @wauwel heb je ook z’n foto kunnen vinden van de jouwkerk?

  lijk me ook wel kleurig eruit zien!!

 126. Jabir zegt :

  @wauwel: briljant.. heb ‘m meteen aan mijn eigen stukje toegevoegd 😉 wat zal ik met de bronvermelding doen?

 127. ichthuswarior zegt :

  Andrea zou beter moeten weten, ze heeft immers op jong en vrij gezeten,,,en nog wel 2 jaar!!!

 128. engel zegt :

  @Wauwel,

  Het verbaasd me dat de familie Goldschmeding voor jou heeft willen poseren….

  Volgens mij komt er ook een dag dat zijn kinderen gaan terugslaan, dan zit hij zelf ook onder de blauwe plekken.

 129. Wauwel zegt :

  @jabir : Doe maar gewoon mijn site. Heb trouwens de afbeelding inmiddels weer een klien beetje aangepast 😉

 130. Wauwel zegt :

  @Johan: Waarom vind je dat zoiets niet kan?

 131. woodyflow zegt :

  hahahahahahahahaha die foto 😀 ik hoef mijn cartoon niet meer te maken hahahaha

 132. Ds Dre zegt :

  Kijk niet alles mag tijdens een kerkdienst.

  Politieagent op non-actief na seks in kerk

  INGOLSTADT – Seks in een kerk is een 26-jarige Duitse politieagent duur komen te staan. Onmiddellijk nadat bekend was geworden wat zich in de barokke dorpskerk van het Beierse Rennertshofen had voorgedaan, werd hij op non-actief gesteld.
  Een politiewoordvoerder heeft berichten daarover in de media bevestigd.

  Terwijl gelovigen in de kerk het rozenkransgebed baden, was het gehijg van de man en een vrouw op de galerij van de kerk te horen. Getuigen herkenden de man.

  De pastoor van de parochie deed bij de politie aangifte wegens verstoring van de godsdienstige plechtigheid. De politie heeft nog niet achterhaald met wie de man de liefde bedreef.
  © ANP

 133. Alex zegt :

  @GG, dank voor de uitleg, en grotendeels eens. Bewijslast ligt mi inderdaad bij Jouwkerk om de tape vrij te geven en zodoende aan te tonen wat er wel en niet is voorgevallen met bosjes en kinderen (no pun intended).

  Alleen over het punt van wel/geen aangifte doen ben ik benieuwd hoe jullie meewegen wat er in 1 Kor 6 staat over het zoeken van recht binnen het burgerlijke systeem versus de reputatieschade aan het Koninkrijk door “infighting” onder christenen. Heb er niet op voorhand een mening over, maar ben benieuwd hoe jullie dit wegen.

 134. Ruitje zegt :

  “De politie heeft nog niet achterhaald met wie de man de liefde bedreef.”

  Misschien met die schreeuwende vrouw in het artikel hierboven? 😉

 135. ichthuswarior zegt :

  Of was die schreeuwende vrouw misschien Andrea??op jong en vrij schreeuwde ze ook al vaak…

 136. Vleertje zegt :

  Poe… wat een reacties in een paar uurtjes. Laat ik ook eens een mening geven dan.
  Ik vind het interviewen van kinderen hoe dan ook fout, laat die ten allertijde met rust! En ja, ook als het gepast is. FOEI!!!
  Dit is een goed voorbeeld van een slecht doordachtte actie. Moedig van GG om dat toe te geven.
  Tuurlijk is jouwkerk ook fout maar ik vind ook GG in deze dom bezig. Je beldigd eerst iemand met deze “prijs” en dan ga je die na weigering alsnog “uitreiken”. Dat is vragen om problemen maar de mate van aggressie in reactie verbaasd mij ook.

  Maar ik vind de reactie van Wauwel ook te ver gaan. Deze dominee heeft een boel fouten maar hij is niet veroordeeld voor mishandeling/ in elkaar beuken van zijn vrouw of kinderen. Impliceren dat hij dat wel doet vind ik te ver gaan. En cartoon is toch anders dan een fotobewerking Wauwel. Maar goed, ik zal wel politiek correct zijn.

  Het ludieke van deze actie is ervoor mij geheel af. Maar GG geeft zelf aan dat dit voor hen ook geld.
  Mijn advies is gewoon kappen nu. Stoppen met deze onzin. Hooguit kun je nog iets met aangifte doen maar uitlokking is wel degelijk de aanleiding dus mijns inziens dom. Deze publiciteit heeft niemand iets aan. Jammer begin van het nieuwe jaar.

 137. Wauwel zegt :

  @Vleertje, je hebt gelijk. Ik word dan wel misselijk van Goldschmeding, hij heeft in mijn familie een hele berg narigheid veroorzaakt, maar ik zal de foto even offline halen TOT hij daadwerkelijk veroordeeld is. Daarnaast zou ik ook graag een onderzoek zien naar de financiële handel en wandel van deze religieuze oplichter en naar de manier waarop hij zijn volgelingen heeft gehersenspoeld en wat hij daarmee voor geestelijk onheil heeft aangericht

 138. Lik-me-visje zegt :

  Ik had al zo’n vermoeden dat Goldschmeding en fans zouden doorslaan. Als je beledigd wordt, is het een kunst dit met waardigheid te dragen. Dat maakt meer indruk in plaats van slaan. Dat is een primitieve reactie maar volgens mij is Goldschmeding niet vies van primitieve reacties.

 139. John. zegt :

  Waar zijn jullie mee bezig? Ja, het Christendom krijgt een goede naam…

 140. goedgelovig zegt :

  @ Vleertje: Er zijn wel kinderen aangesproken, wat algemene vragen gesteld, maar er is niet gesproken over slaan of wat dan ook in die richting. Bewust niet. Kinderen benaderden onszelf ook.

  Van ‘uitlokking’ is ook geen sprake. We leven in een vrij land en vinden dat we zeker wel bij een omstreden kerk langs mogen gaan met een camera. Dat het uit de hand is gelopen is 100% de verantwoordelijkheid van Jouwkerk. Dat ze iets niet leuk vinden is geen excuus om zo buitenproportioneel te reageren.

 141. Ds Dre zegt :

  “Wij hebben Goedgelovig netjes gezegd dat we ze niet wilden ontvangen. De twee verslaggevers stonden verscholen in de bosjes en spraken de kinderen aan van onze kerkgangers”, zei een woordvoerster van de ACC-Jouw kerk. „Worden jullie ook zo vaak in elkaar geslagen?, vroegen ze aan de kinderen. Dat ging ons te ver. Dus hebben we de camera afgepakt en de tape eruit gehaald. Maar van bedreiging was geen sprake.” (Telegraaf)

  Ze geven in ieder geval toe dat ze een camera hebben afgepakt en een tape eruit hebben gehaald.
  Ik zou zeggen tegen Jouwkerk laat die tape maar zien, kunnen we zien of de gewraakte vraag is gesteld.
  Laat Jouwkerk die tape niet zien, dan mogen we ervanuit gaan dat de vraag niet is gesteld.

 142. Johan zegt :

  @ Wauwel: Vooral vanwege zijn kinderen die het niet verdienen zo op een foto op internet te worden afgebeeld. Zij horen in bescherming te worden genomen tegen hun vader. Met fotoshops van GJ heb ik geen probleem, dat is satire.

 143. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Het verslag van wat er bij de Jouwkerk gebeurde staat inmiddels online.

  https://goedgelovig.wordpress.com/2010/01/04/goldschmedings-gemiste-kans/

  @Allen: Respectloze reacties met scheldwoorden e.d. worden door onze moderators niet geplaatst. Graag inhoudelijk reageren. Dat mag best scherp, maar niet onder de gordel.

 144. Mephisto zegt :

  Wat is dat toch?
  Altijd als je een groepje gelovigen voor een uur met elkaar opsluit, komen ze buiten gestormd als waanzinnigen! Altijd hetzelfde liedje. Wat is dat toch?
  Zou god niet bestaan misschien en willen ze dat niet zien misschien?

 145. joop zegt :

  mensen hou eens op ga iets leuks doen,
  wat een zielige vertoning van alles wat ik hier lees zeg,
  laat die mensen met rust, en ga bij jezelf aan je gebreken werken.

 146. cris zegt :

  “Dat het uit de hand is gelopen is 100% de verantwoordelijkheid van Jouwkerk.”
  Nee, dat ben ik niet helemaal met jullie eens. Door het optreden van die man zijn de leden van die kerk waarschijnlijk tot vervelens toe belaagd door camera-mensen, waarschijnlijk regelmatig met ongepaste/gemene/onbeleefde/impetertinente vragen. Als ik één van die leden was en jullie stonden met een camera op mijn kind, zou ik daar ook echt wel boos om worden.

  Dat het uit de hand is gelopen, is deels ook de verantwoordelijkheid van GG, die bewust provoceerde. Nogmaals, eventuele bedreigingen of fysiek geweld wil ik niet rechtpraten, maar jullie spelen de zieligheidskaart wel erg hard… Kijk ook eens in de spiegel, dat willen jullie van andere christenen zoals MvS toch ook?

 147. eeuwigheid zegt :

  @Johan: het gaat mij om het feit dat gemeenschappen helemaal niet geïnteresseerd hoeven zijn in een soort “idols”-achtig beoordelingssysteem. Dat heeft niets met geheimen te maken maar met afspraken die leden van een gemeenschap onderling maken.

  Het beoordelen van andersmans werk (of veroordelen) is me te makkelijk. Zoals Larry Norman ooit zei: “Als je vind dat Bob Dylan of U2 niet voldoende doen om het evangelie te verkondigen, doe dan zelf datgene wat zij in jouw opinie laten liggen”.

  De beoordelingscultuur gaat soms echt te ver.

 148. Samuel zegt :

  Het beoordelen van kerkdiensten gebeurt ook al jaren op http://www.shipoffools.com/mystery/index.html Er zijn tussen de bezochte kerken ook enkele Nederlandse kerken te vinden.

 149. Johan zegt :

  @ eeuwigheid: Ik begrijp dat wel. Een geloofsgemeenschap moet ook een veilige plek zijn. Maar juist de kerkdienst is bij de meeste kerken – in ieder geval in naam – open voor gasten. Wat is er dan mis met recensies zoals Ship of Fools (Mystery Worshipper) die publiceert? Kijk hier maar eens:

  http://www.ship-of-fools.com/mystery/index.html

  Als ik een nieuwe computer wil kopen of reiservaringen zoek, bekijk ik ook reviews die me helpen een keuze te maken. Boeken en films recenseren we ook, terwijl het daarbij ook om andermans werk gaat. Waarom niet bij kerken? Dat lijkt me juist heel logisch in deze tijd van sociale media waarbij we liever afgaan op de mening van digitale vrienden dan op wat een fabrikant of uitgever of kerk over zichzelf zegt.

 150. ichthuswarior zegt :

  @eeuwigheid,,,,
  ik vind jouw ook wel een prijs waard “uit de nek kletsen” van onzin…
  Je typt iets maar dat gaat niet over gg…toch?
  Het is géén veroordeling en zeker géén beoordeling maar meer een stille hint,,,en als je echt christen bent dan ben je niet bang je gezicht te laten zien….je kan als je dat “domme beeldje” in ontvangst neemt mooi van de gelegenheid gebruik maken toch?
  (of zijn we daar juist bang voor)…
  Dan kan je juist positief benaderen….ook al is het misschien in de ogen van velen juist iets negatiefs…
  Beetje bekend gedrag net als de eo om dat program niet te laten doorgaan “er loopt een man over het water” nu heeft die caberetier met oud en nieuw zijn gang kunnen gaan…….zonder tegen woord…

 151. Johan zegt :

  @ cris: Dus als een man zijn vrouw mishandelt omdat zij kritiek op hem heeft, dan zeg jij ook: de vrouw is medeverantwoordelijk voor haar eigen letsel? De dader is altijd 100 procent zelf verantwoordelijk.

  Misschien zegt die vrouw: als ik had geweten dat hij me zo zou mishandelen, dan had ik me milder uitgedrukt. Dan is dat geen erkenning van schuld, maar wijsheid op basis van evaluatie achteraf. Dat is precies wat ik GG heb horen zeggen: ‘als we dit van tevoren hadden geweten, hadden we het anders aangepakt’. Dat is een leermoment, geen erkenning van schuld.

  We leven in een vrij land waarin ook nieuwsgaring ongehinderd plaats moet kunnen vinden. Zodra er sprake is van geweld of intimidatie tegen de media past het niet om met de vinger naar de media te wijzen. Of vind je soms ook dat Theo van Gogh terecht vermoord is? Leren we dan helemaal niets?

 152. tja zegt :

  @John. Je schrijft over de goede naam van het christendom.

  Weet je nog van die moskee waar ze iets riepen over homo’s die van het dak moesten? Dat is uitgelekt via AIVD en de pers. Heeft de reputatie van islam en moskeeen in NL geen goed gedaan.

  Stel nu dat die moskee in plaats daarvan door een andere moskee tot de orde was geroepen. De haatzaai-moskee luistert niet en daarom stapt de correctie-moskee naar de politie en doet aangifte van opruiing? Wat was beter geweest voor de reputatie van moskeeen?

 153. John zegt :

  @Pittig, op januari 4th, 2010 bij 10:36 am

  Nee, Goedgelovig is degene die zich op deze manier belachelijk maakt. Waar GG altijd zo sterk was in het principieel geen modder willen gooien, verlagen ze zich door deze actie wel tot dat niveau. Het is nu het woord van Jouwkerk tegen het woord van GG, en aangezien er geen bewijsmateriaal is heeft GG geen poot om op te staan. Ik voel geen behoefte vanuit een basis van ‘geloof’ GG op haar woord te geloven, ook al hebben ze door hun reputatie de schijn mee wat mij betreft. Door aangifte te doen van de feiten waar in dit artikel met zoveel tamtam over wordt gesproken zou GG haar eigen positie en geloofwaardigheid van deze feiten versterken.

  Bovendien wens ik beschermd te worden, en wil ik de kinderen van Jouwkerk beschermen, tegen iemand als Goldschmeding of mensen die zijn boodschap een warm hart toedragen. Daarom vind ik het zelfs een plicht van GG om aangifte te doen.

 154. Rob zegt :

  Het is vreselijk slecht van mijzelf, maar het verhaal heeft wel een aardige amusementswaarde. Ik heb om sommige commentaren echt hard zitten lachen.
  En tegelijkertijd flitsen er beelden voorbij v herinneringen……
  Een schreeuwende vrouw vd dominee die mij hard knijpt in mijn bovenarmen en richting trappengat probeert te duwen.
  Ik zie het gezicht weer voor me van de woedende dominee die vlak voor mijn neus ging staan, intussen zijn hand omhoog geheven had, om mogelijk 2 dingen te doen. 1- de bijbel op de grond te smijten of
  2- mij met de bijbel om de oren te slaan.

  En het was voor minder dan een uitreiking v e prijs.
  Het was na een paar simpele opmerkingen en een paar simpele vragen.

  Ik kan meevoelen met het camerateam v GG.
  Dat het als volkomen verassing is, als je te maken krijgt met agressie binnen een kerk/ de gristenheid.

  Het volgende verhaal is dat de agressor dan ook nog denkt volledig in zijn recht te staan.
  Wat in mijn geval niet waar was, en in dit geval ook niet.
  Het is onrechtvaardig. Temeer omdat JOUWKERK zich een torenhoge geestelijke status aan meet.
  Ze hadden aan het denken gezet kunnen worden over hun gedachtengoed. Maar het is niet in ze op gekomen. Integendeel, het hele gebeuren heeft ze verhard, in plaats v bewust gemaakt.

  Als die afslag éénmaal genomen is ziet het er helemaal somber uit.

  Eerlijk gezegd twijfel ik niet aan het verslag v GG.
  Dat zal wel niet objectief zijn. Maar ik kan mij gewoon te goed voor stellen dat zo’n confrontatie helemaal de soep in loopt. Ik heb hetzelfde stukje leergeld betaald.

  Het hele grote probleem vind ik de rechtvaardigheid.
  Het is zgn niet christelijk om je recht te halen, want je zou toch één moeten zijn enz blablabla.
  Je mag de vuile was niet buiten hangen blabla bla.
  De andere kant van het verhaal is dat het vreemd is als alle uitwassen in kerken gewoon door kunnen gaan, onbespreekbaar blijven, onder het vloerkleed verdwijnen.

  Wat Paulus betreft:
  Ik dacht dat hij zei dat er recht gesproken moest kunnen worden onder christenen zelf. De christenheid zou in staat moeten zijn om beter recht te spreken dan de wereld.

  Paulus zegt naar mijn idee dus duidelijk dat er recht gesproken moet worden. Het er niet bij laten zitten. deze kwestie moet uitgezocht worden, naar mijn mening.
  Kan het niet binnen de kerkmuren, dan naar buiten.

 155. goedgelovig zegt :

  @ John: Correct, het is ons woord tegenover dat van Jouwkerk. Maar moeten we daarom onze mond maar houden? Had je liever gezien dat we over deze kwestie hadden gezwegen? Zo’n doofpotpolitiek sta jij toch niet voor?

  Een dezer dagen willen we starten met een ‘relibiografie’ over de persoonlijke ervaringen van een van onze lezers in de evangelische wereld. Niets van wat hij schrijft kan hij bewijzen. Maar het is zijn verhaal en het is (naar we hopen) een eerlijk verhaal. Wat denk je: moeten we dat dan wel doen?

 156. Ruitje zegt :

  @GG gaan jullie nou nog aangifte doen? Lijkt me een sterke zaak toch?

 157. Tico zegt :

  De kritiek dat ‘goedgelovig’ hier te ver is gegaan is voorbarig. De kritikasters zouden zich af moeten vragen of ze ook zouden vinden dat ‘goedgelovig’ te ver is gegaan in het geval die mensen van Jouwkerk op een sportieve / beleefdere manier hadden gereageerd. Ik denk het niet. Het is onjuist de reactie van Jouwkerk als lakmoes test te gebruiken voor de vraag of ‘goedgelovig’ daadwerkelijk te ver is gegaan. De echte vraag is of de reactie van de Jouwkerk mensen buiten proportie was GEGEVEN de houding van het ‘goedgelovig’ film-duo. Wat mij betreft is die vraag een ‘no-brainer’ want voor mensen die zich Christenen noemen is het simpelweg niet te rechtvaardigen om zich zo onchristelijk te gedragen. De vraag of het Christelijk is van ‘goedgelovig’ om een ‘Gouden Bikini’ te komen uitreiken laat ik graag door iemand anders beantwoorden. Ik stoor me er (als ex-Christen) in ieder geval niet aan.

 158. oppervlakkig zegt :

  “Is het werkelijk nodig dat de een de ander voor het gerecht sleept, en nog wel voor dat van ongelovigen? ” 1 Kor. 6,6

  (Een exegese van deze tekst laat ik aan u over 🙂 )

 159. John zegt :

  @Goedgelovig
  Jazeker heb je dat recht, maar dan kun je beter vooral vertellen wat iets met jou gedaan heeft. Over iemands subjectieve beleving kan moeilijk gediscussieerd worden.

 160. Johan zegt :

  @ John: Ik zie weinig verschil tussen een subjectief verhaal en een feitelijk beschreven verhaal zoals op GG. Beide zijn gezichtspunten van degenen die erbij was. Als ik moet kiezen, heb ik liever gewoon een feitelijk verslag. Er is al genoeg ‘emo-tv’.

 161. John zegt :

  @Johan.
  Hmm, jij ziet geen verschil tussen een subjectief verhaal en een feitelijk verslag…. oke.

 162. Dick Timmer zegt :

  Die Gouden Bikini ziet (of nou ja, zag) er best mooi uit trouwens, zonde!

 163. Johan zegt :

  @ John: Ik zie het verschil wel in de stijlvorm, maar je argumentatie klopt niet. Moeilijk hè om gewoon toe te geven. 😉

 164. John zegt :

  @Johan.
  het verschil zit hem hierin dat je het verhaal dan niet zo spectaculair moet opkloppen, aangezien je niks hard kunt maken. Ik dacht dat GG daar zo’n voorstander van was.

 165. Johan zegt :

  @John: Ik vind het niet opgeklopter dan de verhalen over TRIN. Gewoon feitelijk met af en toe een satirische of ironische kwinkslag. ‘Hard maken’ is een relatief begrip. Het ANP, toch niet de minste, maakt ook niets ‘hard’. Ze tekenen gewoon getuigenverklaringen op en brengen dat als nieuws. Net als GG. Dat doet 90% van de journalistiek.

 166. Rob zegt :

  @Oppervlakkig,
  Ja. het is nodig, aangezien het recht niet funktioneert binnen de gristenheid.
  De rollen zijn aardig omgedraaid. De wereld is rechtvaardiger dan de kerk

 167. John zegt :

  @Johan.
  Als je zegt dat er iets van je gestolen wordt, en je doet vervolgens om ‘sociale redenen’ geen aangifte, dan laad je op zn minst de verdenking op je dat het werkelijke verhaal wellicht wat minder spectaculair is. Ik kan me best voorstellen dat veel mensen het verhaal van GG niet geloven.

 168. Johan zegt :

  @ John: Dat is mischien wel zo, maar ik ken behoorlijk wat christenen die terughoudend zijn om aangifte te doen tegen een ‘broeder’ of ‘zuster’ en dan liever de minste zijn. Er is wel verschil of het gaat om ernstig onrecht of om een akkefietje zoals hier. Er zijn geen tanden uitgeslagen en de camera is niet vernield.

 169. John zegt :

  @Johan.
  ik noem diefstal zelf geen ‘akkefietje’.

 170. Rob zegt :

  ik vind het ook geen akkefietje. Er is duidelijk iets ernstig mis.

  Als je niets te verbergen hebt en je weet dat je trots kan zijn op je kerk, dan hoef je niet zo idioot te reageren op een camera en een bikini

 171. Johan zegt :

  @ John: Nou, vergeleken met incest bijvoorbeeld. Bij incest in de kerk moet je altijd aangifte doen. Maar als je iets persoonlijks wordt ontnomen (een videobandje bijvoorbeeld), wat is er dan mis met de andere wang? Telt dat niet meer?

  Begrijp me goed: ik ben niet tegen aangifte doen, en misschien moet dat juist bij Golddigger wel omdat hij anders een loopje met je neemt, maar ik vind dat je christenen die milder reageren dan jijzelf zou doen wat te hard valt.

 172. Tinus zegt :

  Als dat beeldje nou van echt goud was geweest had ie ‘m vast wel aangenomen!

  en nu is ie kapot!

  Vraag trin anders even of ze nog wat over hebben om een nieuwe te kunnen schmeden.

 173. Hendrik zegt :

  Hoe dan ook, dit is een slagvaardige kerk!

 174. Tinus zegt :

  ik zeg volgend jaar; “den gouden roede”

 175. John zegt :

  @Johan.
  je hebt gelijk: tis per slot van rekening slechts een videobandje en een telefoontje. Ach, dat zien we wel door de vingers toch? Vooral omdat het van die fijne medechristenen zijn.

 176. Eelco zegt :

  Maar John,

  Paulus roept ons toch ook op om liever onrecht te lijden dan naar de wereldlijke rechter te stappen?

  Nu is het natuurlijk zo dat je van mening kunt zijn dat Goldschmeding en zijn groep geen christenen zijn of dat er zulke ernstige zaken aan de hand zijn dat het recht zijn beloop moet hebben.

  Maar ik kan me in deze situatie (voor het oog van de wereld) best voorstellen dat je besluit geen aangifte doen. Dat is niet iets door de vingers zien. Maar recht proberen te doen aan wat God van je vraagt in deze concrete situtatie.

 177. John zegt :

  @Eelco
  Ik hoop dat je die stuitende logica niet serieus neemt 😉

 178. rogier zegt :

  Wat jullie moeten beseffen,, deze predikant was niet fout, hij heeft zich alleen uitgelaten op een manier die mensen verkeerd opvatten. Er is namelijk een Psalm waarin, alleen nooit geplaatst in de nieuwe Bijbek vertaling, waarin iemand God vraagt zijn kind tegen de rosten ter pletter te smijten. Dit wordt vandaag de dag nooit meer gezegd in den kerken. Geweld is nooit goed, maar als het waar is, wat ik niet denk, dat de mensen van goedgelovig de kinderen hebben gevraagt of ze ook wel eens een mep krijgen, dan snap ik de woede van joukerk. Ik praat het niet goed, zeker niet, maar ik kan me de woede goed voorstellen, maar geweld jegens anderen keur ik zeer af. Elke Christen moet weten dat hij/zei door God gestraft zal worden als diegene in de Hemel komt.

  Nogmaals, jammer dat het zo moest gaan, maar als mijn kinderen die vraag gesteld zou worden, zou ik ook boos worden, maar ik zal nooit geweld gebruiken jegens een ander. Ook dat zijn mijn naasten en ik moet van God zelfs mijn vijanden lief hebben als mijzelf. Ik denk dat ze dat in joukerk eens moeten horen dat ze ook vijanden lief moeten hebben gelijk zichzelf.

  Rogier

 179. Hendrik zegt :

  @Rogier
  Waarschijnlijk bedoel je Psalm 137 (dat ook een hit werd in de vertolking van Boney M):
  7 Gedenk, HEER,
  de dag van Jeruzalems val,
  toen het volk van Edom zei:
  ‘Neer met die stad, neer,
  maak haar met de grond gelijk.’
  8 Babel, weldra word je verwoest.
  Gelukkig hij die wraak zal nemen
  en jou doet wat jij ons hebt gedaan.
  9 Gelukkig hij die jouw kinderen grijpt
  en op de rotsen verplettert.

  (gewoon, uit de NBV…. nieuwe vertaling dus)

 180. Vleertje zegt :

  @Rogier, psalm 137 heb ik inderdaad uit het liedboek niet gezongen maar het Psalmen voor Nu project heeft hem ook gewoon berijmt. Ik citeer hier het laatste couplet:

  Jij Babels dochter die niet lang meer heeft
  de dag komt dat er met je afgerekend wordt
  gelukkig hij die doet wat jij ons deed
  hij gooit je kinderen kapot tegen de rots
  (PvN 137, 5de couplet)

 181. Rob zegt :

  @Rogier;
  Zou je mij uit kunnen leggen op welke manier jij denkt dat Goldschmedings gedachtegoed past in het kader psalm 137?
  En daarbij nog gelijk krijgt ook?

 182. Rob zegt :

  @Rogier, ik moet meer bijbellezen, want alle verbanden snap ik niet helemaal. Maar wat ik begrijp gewoon uit de tekst v Psalm 137, is dat de schrijver stuk zit, gevangen genomen is en weet dat zijn volk en geliefde stad vernietigd worden.
  De schrijver vraagt vergelding v God, en vraagt eigenlijk of God de vijand hetzelfde aan wil doen, als dat zijn volk aangedaan is (oa het tegen de rotsen aangooien v kinderen).
  Ondertussen wordt de schrijver mishandelt door zijn bewakers en gedwongen om een vrolijk lied te zingen over zijn stad (waar allerlei wreedheden hebben plaatsgevonden)

  Wat is nou de overeenkomst met Goldschmedings verhaal???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????/Ik zie het niet en ben ZEER benieuwd

 183. debutler zegt :

  Het wordt tijd dat de rest van de wereld gaat zien dat gristenen niet beter zijn dan anderen. We’re ALL bastards, but God loves us anyway.

  Maar ik heb nog steeds geen probleem als er gewezen wordt naar naakte keizers die lopen te pronken met hun grote geloof.

 184. Rob zegt :

  @deButler, als God usanywayloves, wat moet je dan met een Christus.

  Ik ben het helemaal met je eens dat we allemaal bastards zijn

 185. Roberto zegt :

  @Rob misschien loves God us anyway dóór Christus?

 186. engel zegt :

  @Rob,

  Als je meer gaat bijbel lezen, neem dan zo’n bijbel met goudstof. Daar rust meer zegen op.

 187. Jesca zegt :

  als je wilt weten wat je met Christus aan moet, rust op zowel bijbels met als zonder goudstof veel zegen… :-).

 188. engel zegt :

  @Jesca,

  er is verschil…. De juiste vertaling is ook belangrijk.

 189. Jesca zegt :

  @engel
  ja, ik hoorde van het weekend iemand over de NBG zeggen ‘dat is de new age vertaling’ .. of bedoel je dat niet? ik weet wel dat er op engelse bijbels meer zegen rust.. of ze zijn gewoon cooler.

 190. engel zegt :

  Nee, ik ben niet tegen de NBG of NBV. Maar de meeste zegen ligt natuurlijk in de taal waarin de Bijbel geschreven is.

 191. Jesca zegt :

  @engel
  vrees dat we erg off topic raken, maar de bijbel is natuurlijk een verzameling geschiften en brieven niet allemaal in dezelfde taal.

  dat maakt je statement wel ietsje verwarrend.

 192. Rob zegt :

  @De Butler,
  “het wordt tijd dat de wereld gaat zien dat gristenen niet beter zijn dan anderen”……..

  Danny, dat ziet de wereld allang 🙂
  Alleen de gristenen zelf hebben er een probleem mee

 193. Rob zegt :

  @Engel, ik was nog bezig met oefenen voor de spiegel, en dan zet je mij weer aan het werk om bijbel te lezen. Ga je vrouw pesten

 194. engel zegt :

  @Jesca,

  Wat ik bedoel is dat er bij het vertalen wel eens wat van de betekenis verloren kan gaan. Een nauwkeurige vertaling verdient daarom de voorkeur.

  En bij mijn weten hebben de bijbelschrijvers maar 2 talen gebruikt. Hebreeuws en Grieks. Lekker overzichtelijk.

 195. engel zegt :

  @Rob,

  Ga jouw kinderen invriezen!

 196. Rob zegt :

  @Engel, Die zitten allang in de vriezer. Als ze zoet zijn ga ik ze misschien uitbikken .

  Moet ik de bijbel gaan lezen in het grieks? Het enige grieks dat ik ken is mousaka,, en daarvan weet ik niet of ik het goed geschreven heb.

 197. Jesca zegt :

  engel
  ik geef je groot gelijk
  als ik bijbelleraren met kennis van zaken hoor spreken over de diepe inhoud van bijbelteksten waar ik zo aan voorbij lees, maar waar vanuit de cultuur en taal destijds veel ingelegd is, dan rust daar zeker zegen op!

 198. engel zegt :

  @Rob,

  Hou het maar gewoon op het Nederlands. Wel eens van de Dordtse Bijbel gehoord?

 199. Anja zegt :

  Ik neem toch maar eens een kijkje op de website van JouwKerk, maar ’t is ronduit walgelijk wat ze daar neerkalken. Over het concept: http://www.jouwkerk.nl/news.php?extend.37. Wat een egoïstisch gedoe. Zo heeft Jezus het ons niet geleerd…

 200. engel zegt :

  @Jesca,

  Kwestie van veel studeren. Iedereen zou dat kunnen, als ze er maar tijd in willen steken.

 201. goedgelovig zegt :

  @ Jesca en Engel: Een discussie over de juiste bijbelvertaling: laten we dat idd maar niet doen.

 202. engel zegt :

  @Anja,

  Is dat niet het priesterschap van alle gelovigen waar ze het over hebben?

 203. Rob zegt :

  @Anja,
  Die link heb ik even bekeken, en wat staat er?

  Jouwkerk promoot het ontdekken vd eigen wil

  ??? Interessant omdat Gertjan in een andere omstreden preek beweert dat de wil met strenge hand gebroken moet worden.

  Dus eerst breek je de wil af om er daarna in joukerk achter te komen wat je nou echt wilt?
  Als je als kind onder de tucht v Gertjan opgroeit, heb je het denk ik aardig afgeleerd om zelf te kunnen bedenken wat je nou eigenlijk zou willen. Misschien ben je nog net in staat om een krakend piepend instemmend gemompel voort te brengen.
  Of begrijp ik het nou helemaal verkeerd?

 204. Alec zegt :

  @ Anja;
  Het kan aan mij liggen, maar ik ontdek weinig verkeerds in die tekst. Hooguit de bombastische muziek onder het filmpje.
  Wat is precies het probleem?
  @ Rob:
  Ik geloof dat Goldschmeding dat niet helemaal bedoelde. Hij heeft niet gezegd dat hij kinderen tot slaven wil maken, maar noemde ‘wil’ in een specifieke en andere context. Dat is heel wat anders.

 205. cris zegt :

  Johan, op januari 4th, 2010 bij 4:13 pm Said:
  @ cris: Dus als een man zijn vrouw mishandelt omdat zij kritiek op hem heeft, dan zeg jij ook: de vrouw is medeverantwoordelijk voor haar eigen letsel? De dader is altijd 100 procent zelf verantwoordelijk.

  Nee, die vergelijking gaat niet op. Ik heb ook al gezegd dat ik geweld van Jouwkerk niet wil rechtvaardigen. Wat ik wel heb gezegd is dat GG wel wat meer fijngevoeligheid had kunnen hebben en niet had moeten provoceren. Dat is wèl de verantwoordelijkheid van GG, als medium en vooral als christenen onderling.

 206. Rob zegt :

  @Cris,
  Dan moet je God ook maar op het matje gaan roepen dat Hij de duivel nog rond laat lopen

 207. cris zegt :

  “Het is niet uit te sluiten dat het origineel minder in diggelen ligt dan deze foto doet voorkomen.”

  Uh… vinden jullie dit niet te voorzichtig geformuleerd, gezien het feit dat deze tekst pas is geplaatst nadat jullie een foto van een perfect in elkaar gelijmd beeldje hebben gezien?

  Hahahahaha ;-))

 208. Rob zegt :

  @Cris, het beeldje was v veel betere kwaliteit dan GG verwacht had ws,

 209. cris zegt :

  @Rob, ja waarschijnlijk heb je gelijk! 😉

  @Rob: Helaas/Gelukkig: ik ben niet bevoegd om God op het matje te roepen.

%d bloggers liken dit: