Gouden Bikini: kandidaten finale

Van de zeven genomineerden voor de Gouden Bikini zijn twee kandidaten door naar de finale: Gertjan Goldschmeding (27%) en de Evangelische Omroep (20%). Dit betekent dat Creatie.info (18%), TRIN (16%), de SGP (7%), Family7 (6%) en de PKN (5%) nu zijn afgevallen. De uitslag staat ook hier. Hieronder nogmaals een korte omschrijving van de twee finalisten. Vanaf vanmiddag kan er worden gestemd. Het belooft een spannende finale te worden!

FINALISTEN GOUDEN BIKINI 2009

1. Evangelische Omroep (directie én klagende achterban)

Met affaire na affaire heeft de EO zich dit jaar met stip gekwalificeerd voor de Gouden Bikini. In februari kwam programmamaker Andries Knevel uit de kast met een verklaring waarin hij afscheid nam van het 40 jaar lang door zijn omroep gepropageerde creationisme. Onder druk van de orthodoxe achterban en de knikkende knieën van de EO-directie moest hij bakzeil halen en met hangende pootjes zijn excuses te maken. In maart werd programmamaker Arie Boomsma door de EO-directie drie maanden geschorst vanwege een fotoshoot voor het blad l’Homo, waarmee de EO zichzelf opnieuw belachelijk maakte. In juni schrapte EO Netwerk onder druk van de achterban (lees: Ouweneel) een voorgenomen kritische reportage over TRIN. In augustus volgde een nieuwe affaire rond het voorgenomen cabaretprogramma ‘Loopt een man over het water’ met Arie Boomsma. De presentator werd opnieuw door de directie, onder druk van de achterban, gepiepeld en besloot de eer aan zichzelf te houden en naar de KRO te vertrekken. Het bericht hierover op Goedgelovig, ‘De gelijkenis van de zaaiende omroep’, leverde een record aantal van 901 reacties op. Hoofd Communicatie Marcel Koning, als spindoctor medeverantwoordelijk voor dit dramatische EO-jaar, besloot naar Den Haag te vertrekken. Door al deze affaires verloor de omroep met de bestbetaalde zendelingen van Nederland tienduizenden leden.

2. Gertjan Goldschmeding (ACC Jouwkerk)

Deze voorganger van ACC Jouwkerk in Amersfoort draagt al sinds jaar en dag het prosperity-evangelie van Creflo Dollar uit. Hij haalde dit jaar bijna alle nieuwsmedia met zijn omstreden opvoedkundige adviezen (‘een goede ouder slaat zijn/haar kinderen’), waarvoor hij op het politiebureau moest verschijnen. Hij zocht zelf de media op en probeerde vergeefs uit te leggen dat je dit in de juiste konttekst moet zien. EO Netwerk gaf de laatste tik in een uitzending waarin ex-leden van de ACC Jouwkerk uit de school klapten. Goldschmeding liet het er niet bij zitten en wierp zich op als martelaar van de vrijheid van godsdienst. Maar weinig plaatselijke voorgangers krijgen het voor elkaar om in zo korte tijd de hele christenheid met een wereldvreemd imago op te schepen.

26 Reacties op “Gouden Bikini: kandidaten finale”

 1. cris zegt :

  Aangezien de EO ook nog erg goede programma’s maakt (zoals Herberg de Verandering ofzo) en Arie de EO gewoon gebruikt heeft om zich te profileren, ga ik voor Goldschmeding!

 2. Ds Dre zegt :

  @Cris. Je mist nog even Knevelgate. Eerst Knevel laten zeggen dat de aarde niet in 6 dagen is geschapen, dat roept in eerste instantie geen commotie op, daarna door de EO een persbericht het land in, eindelijk commotie maar dan weer te veel van het goede waarop Knevel zijn keutel weer in kan trekken.
  Ook mis je de TRIN-affaire. WJO en MvdS claimen van alles, maar het enige wat ze dit jaar concreet bereikt hebben is dat een kritische rapportage over TRIN niet door de EO wordt uitgezonden.
  Tot slot heeft volgens mij heeft de EO geprobeerd Arie te gebruiken. De KRO doet dat stukken beter.
  Ik zat bij de eerste nominatie al tussen deze twee, helaas is dit probleem dus blijven bestaan.

 3. Len zegt :

  Nou, ik had liever een andere kandidaat erbij gehad. EO is voor mij gewoon een organisatie die worstelt met 2 bloedgroepen: de biblebelters en de randstedelingen.

  Als er iets gebeurt bij de EO komen ze in mijn ogen gewoon uitleg geven. Ze vechten elkaar de tent niet uit.

 4. eli zegt :

  ’t Is m.i. overduidelijk wie van beide finalisten het meest wereldvreemd is. Als een niet christen zou mogen kiezen, dan lijkt mij dat Goldschmeding met stip op nr. 1 staat.

 5. kerstengel zegt :

  @Len,

  De uitleg van Netwerk (de uitzending over Trin) was erg minimalistisch en bezijden de waarheid.

 6. Deep End of the Ocean zegt :

  Goldschmeding had maar één oprisping, weliswaar een flinke. Toch weegt het niet op tegen de EO. Die is er in geslaagd gedurende het hele jaar, op verschillende onderwerpen, hoon over zich af te roepen.

  Het toekennen aan de EO zal mijns inziens bij uitstek het verschil tussen een amateur en een veteraan markeren. Het toekennen van de Gouden Bikini aan Gertjan Goldschmeding zal deze trofee devalueren tot een aanmoedigingsprijs. Slecht de EO verdient deze ware beloning voor de met bloed, zweet en tranen gelardeerde inspanningen, deze trofee, die uitdrukking geeft aan de onuitsprekelijke waardering voor jarenlange opofferingen.

 7. bengel zegt :

  Deze verkiezing zegt volgens mij meer over de smaak en afkeer van de reageerders dan de “kwaliteit” van de genomineerden.

 8. goedgelovig zegt :

  @ bengel: Dat zal vast meespelen, maar beide kandidaten hebben door hun nogal bekrompen optreden gezorgd voor mediabrede negatieve reacties op de christenheid. Ze zijn aan elkaar gewaagd.

 9. grbn zegt :

  De EO heeft schandalig lopen prutsen, en met name de TRIN-affaire is onderbelicht gebleven, maar ik kan nog steeds niet inzien wat dat met wereldvreemdheid te maken heeft. Politieke spelletjes en gedraai, dat wel, maar dat is nou niet bepaald wereldvreemd. Raar dus dat de EO uberhaupt genomineerd is.

  Er is m.i. dus nog maar één echt wereldvreemde kandidaat over (en helaas niet mijn favoriet creatie.info). Stemt allen op hem!

 10. Tico zegt :

  @ bengel & eli

  Amen, de spijker op de kop!

  Het feit dat de SGP en Creatie.info na de tweede schifting van de radar verdwenen maar de EO niet, laat zien dat de meeste stemmers blijkbaar nog steeds niet in staat zijn te onderkennen waar ‘wereldvreemd’ precies voor staat.

 11. Vleertje zegt :

  @grbn, Ik ben het wel een beetje met je eens. Maar ik vind wel dat de EO ook het getuigenis van christenen heeft aangetast dit jaar.
  Ik hou van de EO en ik ben zeer overtuigd lid en blijf dat ook. Ze maken retegoeie programma’s en doen qua zending echt goed werk, maar dit jaar was de PR echt om te janken en prutswerk. De genoemde affaires zijn iets waar ze zich voor moeten schamen maar dat doen ze denk ik ook wel.
  Die gladjakker uit Amersfoort wordt gewoon gezien als een religieuze nutcase en niemand neemt die man serieus.
  Ik vind eigenlijk ook dat qua echte wereldvreemdheid de creatiefolder echt wint! Die had mijn eerste stem.

 12. Henk zegt :

  Snap niet waarom die Trin-documentaire er steeds bij wordt gehaald als het over de EO gaat. Zij mag toch zelf bepalen wat ze wel of niet uitzendt en is daarbij geen uitleg schuldig aan wie dan ook. Zeker niet aan een anonieme blog als Goedgelovig.

 13. Len zegt :

  @grbn @Vleertje : eensch. Maar nog steeds vind ik: de EO is niet wereldvreemd. Ja, je kunt ervan denken wat je wil: ze lopen te konkelen, sukkelen, prutsen etc etc. Daarin zijn ze heel fout en mogen ze worden ‘afgestraft’. Maar ik heb nog niemand gehoord die dit gedrag echt wereldvreemd vindt.

 14. Johan zegt :

  @ Len: Dan heb je niet goed opgelet. In den lande is het terugroepen van Knevel en het in de ban doen van Boomsma toch echt flink bekritiseerd als ‘niet meer van deze tijd’.

 15. Eva zegt :

  @ Vleertje ik ben het met je eens, mis ook de creatie.info folder!

 16. ziejewel zegt :

  Jammer van TRIN.Ze hebben nu al tweemaal een bedelbrief verstuurd om 40.000 Euro binnen te halen voor de Kerst. Schandalig. En dit terwijl Mattheus gewoon de wereld blijfty rondreizen. Voor ons blijft TRIN nummer1.

 17. Dick Timmer zegt :

  Ik mis TRIN! Niet dat ik daarop gestemd heb, maar ik had zeker wel verwacht dat die het zouden gaan halen…

 18. Alec zegt :

  Ik vind de nominatie van de EO ook vreemd en zelfs onterecht.
  Hun veronderstelde wereldvreemdheid is inherent aan hun christelijke signatuur en missie. Bij deze missie past dat je soms op remmen trapt. Misschien niet volgens de definitie van ‘christen zijn’ volgens gg, maar misschien heeft gg hier ook niet de waarheid in pacht.
  De EO kent zeker een progressieve groep programmamakers, die ook Boomsma binnenhaalden. De nominatie is niet eerlijk naar deze makers toe.
  En tja, ik vind gg fantastisch. Maar sommige vrienden van mij die ik deze site laat zien vinden gg te braaf en wereldvreemd. Dat vinden ze van Dwaze Zaken overigens ook, als ik ze meeneem.
  Nogmaals, het etiket ‘wereldvreemd’ krijg je al snel opgeplakt als je je iets te christelijk gedraagt.

 19. Ruitje zegt :

  TRIN zou eigenlijk die gouden bikini wel kunnen gebruiken om te verkopen en uit de schulden te komen. Laatste nieuwsbrief is inderdaad een bedelbrief.

  Wilt u ons helpen zodat wij in 2010 uit de schulden zijn en ons volledig kunnen focussen op dat waar Trin voor staat: Touch, Reach and Impact the Nations en opwekking en transformatie in Nederland!

  Mocht u het op uw hart hebben om een gift over te maken, klik dan hier om rechtstreeks naar het machtigingsformulier te gaan of maak een bedrag over op rekeningnummer 39.77.97.869 t.n.v. Stichting Trin, o.v.v. ‘Decembergift’.

  Wij willen u van harte bedanken voor uw offer en wensen u hele fijne en gezegende feestdagen toe en een overvloedig 2010!

  Gods zegen,

  Het Trin-team

  Deze speciale Mission nieuwsbrief wordt aanbevolen door bevriende voorgangers en leiders van Trin, als Prof. Dr. Willem Ouweneel, Lodewijk van Weerden, Jaap Dieleman en anderen.

 20. Ruitje zegt :

  Enne… blijkbaar helpt het bidden voor een overvloedig 2010 niet bij TRIN zelf…

 21. Rob zegt :

  @Ruitje.
  Banna kwam met de mededeling dat TRIN voor 44000 in de schuld staat. Waar ze dit bericht vandaan geplukt hebben, weet ik niet

 22. Ruitje zegt :

  In de nieuwsbrief die deze week kwam via de mail werd volgens mij geen bedrage genoemd, maar wel dat er problemen zijn…

 23. Ruitje zegt :

  En weer een nieuwsbrief, met info over Arch..

  “De eerste 3 maanden Arch zitten er al weer op! We hebben in de afgelopen tijd genoten van de aanwezigheid van God en zijn onder de indruk van de enthousiaste opkomst in de bijeenkomsten. Afgelopen 2 weken zijn velen spontaan bekeerd, genezen en bevrijd. Ook de toename van Gods aanwezigheid is ronduit indrukwekkend.”

  Dus God is blijkbaar nergens en nooit voluit aanwezig, maar wel bij Arch-bijeenkomsten.

  Sorry hoor, maar daar word ik dus misselijk van en dit verdient ook een gouden bikini. Alsof TRIN God kan aansturen… het lijkt wel heidens oproepen van geesten, als je maar genoeg doet, komt ie wel… Zucht.

 24. goedgelovig zegt :

  @Rob: Dat werd genoemd in een eindejaarsbrief aan partners en andere betrokkenen, niet in de reguliere TRIN-nieuwsbrief.

 25. Isidorusweb zegt :

  Wel beetje een incrowd verkiezing geworden zo met EO en Goldschmeding als finalisten. En past Goldschmeding wel een topje?

 26. Johan zegt :

  @ Isidorusweb: Hoezo incrowd? De EO is een van de breedste christelijke organisaties van Nederland. Wel jammer inderdaad dat de katholieken dit jaar niet wereldvreemd genoeg waren. Jullie zijn gewoon heel slim en zetten Roderick en Antoine in op de media. 🙂

%d bloggers liken dit: