Steun mij, want ik ben een martelaar!

Gertjan Goldschmeding, de kindvriendelijke dominee uit Amersfoort, verstaat de techniek van jiu-jitsu, waarbij je de kracht van je tegenstander in je eigen voordeel gebruikt. Als je in eigen land door onhandig optreden het onderspit delft in de media, presenteer je jezelf in het buitenland gewoon als de grote held vanwege diezelfde media, of in zijn eigen woorden: een martelaar voor de vrijheid van godsdienst. Meneer heeft maar liefst zes uur op het politiebureau in Amersfoort gezeten en dat is net zo erg als vijf maal 39 zweepslagen of met je hoofd naar beneden gekruisigd worden. Daarom is hij een flitsende videocampagne gestart om geld in te zamelen voor zijn strijd met het OM, want [aanzwellend tromgeroffel] “de hele Nederlandse natie is in afwachting van wat er nu staat te gebeuren.” De vrijheid van godsdienst is zo belangrijk voor Goldschmeding dat mensen niet op zijn filmpje mogen reageren (reacties en beoordelingen zijn uitgeschakeld), behalve op Goedgelovig natuurlijk.

69 Reacties op “Steun mij, want ik ben een martelaar!”

 1. Pittig zegt :

  Ik kon het filmpje niet afkijken. Ik kan mijn oren niet geloven dat hij zegt dat hij aangehouden is voor “de verkondiging van het evangelie”…????!! En ik vind het onvoorstelbaar dat hij in het buitenland grappige verhalen gaat vertellen over wat hij heeft gedaan. Als je de Netwerk uitzending hebt gezien, dan is dit schokkend. En dan zie je precies het tegenovergestelde van wat hij hier doet voorkomen. En hij weet het te brengen alsof hij tot het apostelschap gepromoveerd is wegens deze “vervolging”. Sorry, ik kan hier even geen grappige opmerkingen over maken. Goed dat jullie dit breder bekendmaken, GG.

 2. Niels zegt :

  Wat een hype maakt hij ervan. Het gristelijke geloof komt altijd met hele vreemde onderwerpen in de media, appart!
  Ik vraag me trouwens ook af waarom hij in het filmpje als een soort Herder in een veld met schapen is gefilmd, moet dat zijn herderlijkheid onderlijnen.

 3. Bodem zegt :

  Ik ben tegen die geen-pak-voor-je-broek-wet maar als ze er dit soort jongens mee van de straat kunnen houden, wil ik mijn mening herzien.

 4. Rampestampertje zegt :

  Dit is toch om te kotsen! It’s time for the body of Christ to stand up? Like the time of Daniel and Esther? huh? Sorry maar bij deze body of Christ wil ik niet horen! Vergeeft de Heer me vast wel als ik het Hem uitleg 😉

 5. John zegt :

  Goldschmeding moet zelf eens net zo lang geslagen worden tot zíjn wil gebroken is.

 6. Kaas zegt :

  Zum kotsen…

 7. Tico zegt :

  Iemand die armhouding / beweging @ 0.38 – 0.39 opgevallen? Samen met de woorden “as the Bible describes how to love your children” wordt het echt wel satire op het randje van onze goudsmid.

 8. salteau zegt :

  Ik vind het wel slim: de Staat treedt de scheiding tussen de Kerk en haarzelf met voeten; Goldschmeding treedt met deze boodschap buiten de grenzen van de Staat.
  Daarbij heeft hij ook helemaal de juiste toon te pakken voor zijn doelgroep. En die meesmuilende blik op zijn gezicht lijkt daarbij ook te getuigen van gezonde zelfspot.
  Hoewel de vergelijking met het fysieke lijden van de vervolgde kerk voor wereldse oogjes natuurlijk vergezocht overkomt, vermoed ik toch dat hij meer gelijk heeft dan mijn wereldse oogjes mij willen doen geloven.

  @Pittig, ik mag toch wel van jou verwachten dat je het evangelie meer vindt behelzen dan Christus en die gekruisigd?

 9. Tico zegt :

  “and it was a female prosecutor”

  Gert Jan toch, niet zo sexistisch jongen. Oh sorry, in jouw wereld komt het natuurlijk niet voor dat vrouwen je vertellen wat je wel en niet kan doen, even vergeten.

 10. Tico zegt :

  2.54 “.. a recent poll stated that more than 80% of the Dutch people are in favour of spanking”

  Zucht, zucht, zucht … nog zo’n foute opmerking.

 11. Martin zegt :

  “Stand with us….. for …. the church in the Netherlands”. Ah, alle gelovigen in NL hebben nu dus een probleem omdat Goldschmeding vervolgd wordt? ehh, sorry, maar zo voelt het toch niet.

  Hij is wel creatief… Godsdienstvrijheid betekent nog niet dat je allerlei gekkigheid kunt doen en dan zeggen dat het Godsdienst is.

 12. Roberto zegt :

  @Tico: dat is een poll op zijn website, ingevuld door … bezoekers van z’n website.

 13. Darby zegt :

  Wat ik wel vreemd vindt dat we wel buitengewoon lyrisch kunnen worden van een preek waarover het gaat dat de Heer de landman is en wij de ranken, en dat al het slechte gesnoeit moet worden, en dat doet vreeeeselijk pijn enz…………
  Maar een snotneus, die het bloed onder de nagels van zijn ouders haalt, een “gristelijke” draai om zijn oren geven is opeens iets wat dus niet (meer) kan.?
  Lame FF!

 14. Tico zegt :

  @ Roberto

  Ik denk dat het een Algemeen Dagblad poll was, te zien aan de vormgeving. Het is wetenschappelijk onjuist om een internet poll van een krant als een representatieve mening van ‘de Nederlandse bevolking’ aan te duiden.

  Ervanuitgaand dat ‘Netwerk’ een geldige methodologie heeft gebruikt om een steekproef te nemen dan ligt het percentage op 74%, niet zo hoog als op het AD, maar hoger dan ik zelf voor mogelijk hield.
  http://www.netwerk.tv/uitzending/2009-09-18/nederlanders-corrigerende-tik-onterecht-strafbaar

 15. goedgelovig zegt :

  @ Tico: De meeste Nederlanders verstaan onder ‘corrigerende tik’ wat anders dan meneer Goldschmeding met zijn roede.

 16. Tico zegt :

  @ goedgelovig

  Goed punt. Goldschmeding stelt de 83% die ‘Ja’ antwoordden op de vraag ‘Mogen ouders een corrigerende tik uitdelen aan hun kinderen’ inderdaad ten onrechte op één lijn met de positie die hij zelf propageert in zijn ACC kerk.

 17. Mustafa zegt :

  Goldschmeding geeft blijk van zakelijk inzicht (media exposure uitmelken zoveel je kunt), maar niet van inzicht in wat voor PR het christendom nodig heeft (if any). Het gaat hier duidelijk om zijn zaakjes en niet die van het koninkrijk.

  Hoe durf je een verhoor op het politiebureau in een tolerante rechtsstaat gelijk te stellen aan vervolging als elders christenen gruwelijk worden gemarteld? Ga maar huilie doen bij je broeders en zusters in Korea, vriend Goldschmeding!

 18. Lik-me-visje zegt :

  Ik ben tegen het geven van een corrigerende tik. Het is primitief gedrag op primiteif kinderdgedrag. Mijn kids weten heel geod wanneer het menens is. Mijn huis heefte en paar prachtige hoeken waar ik ze regelmatig inzet als ze vervelend zijn. De trap werkt ook. Goed gedrag belonen en slecht gedrag negeren helpt ook. Afhankelijk van de situatie. Het kost wat creativiteit, moeite en vasthoudendhied…maar dan heb je ook wat.

 19. Tico zegt :

  Lees ik dat goed Lik-me-visje, trap jij je kids 😉

 20. k2tog zegt :

  Brrr, hier krijg ik het nou koud van… wat een zelfingenomen engerd. Je zou ‘m als gemeente-herder hebben, of als vader.
  Heel eng, deze man.

 21. Meded zegt :

  Ik ken mensen die overwegen zich bij HunKerk aan te sluiten. Ze gaan nu af en toe de diensten bekijken. Ik ben heel benieuwd wat ze er van vinden.

 22. karel zegt :

  The purpose of this promotional video is not to raise funds… Het ontgaat me alleen waarvoor de video dan wel bedoeld is. En het ontgaat me helemaal waarom op zijn website onder de video een link staat met ‘give’. Bij de toelichting staat dat acc ‘limited resources heeft’ en dat ‘your support will bring a blessing to you’.

  De gewiekste oplichters zijn degenen die zeggen dat het niet om het geld gaat maar om de idealen. En idealen zijn uiteraard priceless en daar moet je dus eigenlijk al je geld voor over hebben. Yeah right .

 23. Vleertje zegt :

  Wil 1 van de broeders deze man even een time out geven op de trap bij Lik me Visje?
  Hij is zwaar toe aan correctie, door een man blijkbaar. *zucht 😦 *

 24. Roberto zegt :

  @karel je quote over die ‘blessing’ laat goed zien welk mechanisme Goldschmeding toepast: welvaartsevangelie. Jij geeft iets aan God (= de kerk = ACC) en God geeft jou daar automagisch zegeningen voor terug. Sommige mensen zijn heel gevoelig voor dat soort systemen en storten een smak geld op de rekening van deze ‘gezalfde’ om de gunst van God te verkrijgen. Het idee is dat je klinkende munt investeert in de ACC (=Gods Koninkrijk) en daar zegeningen in de vorm van klinkende munt voor terug krijgt. Een misdadige verdraaiing van het evangelie: door het offer van Jezus staan [i]wij[/i] bij God in het krijt, niet andersom! Ons onverdiende loon, genade, hebben we al gekregen en het is niet meer dan logisch dat we met ons hele leven (dus ook ons geld) God willen dienen.

  Goldschmeding is niet voor niets aangesloten bij de ‘ministry’ van Creflo Dollar uit de VS. Die man is steenrijk geworden door op deze manier geld in te zamelen.

 25. Glenn zegt :

  @k2tog
  Jij vindt het eng, ik ook, maar er zijn bosjes mensen die om diezelfde reden met hem weg- c.q. meelopen. Zoveel mensen die een duidelijke rechtlijnige man zeer kunnen waarderen, ook al druist het tegen een aantal principes in. Besef dat zelf nadenken voor veel mensen moeilijker is dan een charismatisch leider blindelings volgen.

  Het feit dat Goldschmeding subtiele vergelijkingen maakt met Nederland en bijv. China, vind ik een zware belediging voor de vervolgden aldaar.

 26. Pittig zegt :

  Volgens de argumentatie van Goldschemding behoort hij het ook eens te zijn met de mensen die ‘heksenkinderen’ doden. (Zie hier). Want ook dat staat in de bijbel en die moordenaars passen toch alleen toe wat er in de bijbel staat? Dan verkondigen zij toch ook het evangelie door die kinderen te doden? En de staat mag daar ook niet ingrijpen, want het is godsdienst? En de mensen die vervolgd worden, odmat zij die heksenkinderen doden worden dan vervolgd om het evangelie?

  Precies dezelfde argumentatie hanteert Goldschmeding en zijn verdedigers hier en ik doorkrijgen hoe gevaarlijk het is.

  @ Salteau

  Zie hierboven. En valt de tuchtiging van je kinderen volgens jou echt onder de verkondiging van het evangelie? Dat meen je toch niet serieus?

 27. Dick Timmer zegt :

  Zijn positie in Nederland vergelijken met die van mensen in Noord-Korea vind ik echt een van de ergste dingen uit dit filmpje. Minder erg nog dan dat ik ook zogenaamd achter zijn filmpje zou staan. Ik snap niet hoe die man zijn ‘martelaarschap’ ook maar enigsinds durft te vergelijken met de vervolgde christenen uit de landen die hij noemt – voor zover ik weet zijn er ook weinig christenen in vijv. Noord-Korea die er zulke ‘leuke’ grappen op nahouden, maar dat terzijde.

 28. salteau zegt :

  @ Pittig, voorbeelden uit het absurde zijn niet altijd sterk 😉

  En het is natuurlijk niet Goldschmedings tuchtiging, maar zijn onderwijs erover dat vele lafhartige ouders (of moet ik zeggen ‘vriendjes’) een krachtig, liefdevol en bezonnen evangelie kan leren kennen.

  Dat dat nodig is blijkt uit conclusies van motivaction-onderzoek vorige maand:
  http://www.bnr.nl/artikel/13716088/ouders-voeden-niet-meer

  Dat ik – een enkele keer – getuchtigd werd heeft mij ook op het evangelie gewezen: de liefdevolle Vader houdt oprecht van me en wil dus dat ik Hem gehoorzaam – in plaats van stijfnekkig en hardleers heilloze zelfzuchtige ontdekkingstochten te ondernemen. Andere (min of meer heilzoekende of onzelfzuchtige) ontdekkingstochten zijn wel ondernomen hoor 🙂

  Je zult er toch met mij van overtuigd zijn dat Locke’s tabula rasa passé is..!? Kinderen moeten niet aan hun lot overgelaten worden – als ze niet willen horen (en waarschuwingen in de wind slaan,) dan moeten ze maar voelen wat liefde is.

 29. Tico zegt :

  @ Mustafa en Dick Timmer

  Inderdaad een mug olifant vergelijking. Goldschmeding is een typisch gevalletje van iemand die door al de aandacht het voorgevallene niet meer in perspectief kan zien en naast zijn schoenen is gaan lopen. Er wordt waarschijnlijk niet genoeg gebeden voor deze man.

  Dat laatste is sarcastisch bedoeld trouwens.

 30. Ruub zegt :

  Goldschmeding is een narcist die geniet van elke vorm van aandacht, zoals deze
  tweet duidelijk laat zien
  “Ik lees net in het voorwoord van de Linda dat ze vindt dat ik gek ben! maar ik blijf de moeite waard om te noemen:)”
  Ondertussen doen we vrolijk mee aan z’n marketingcampagne voor z’n nieuwe ‘awesome book’:
  “Just finished another 60 pages of my book on “child discipline”. It’s gonna be an awesome book with a great marketing campaign:)”

 31. Dick Timmer zegt :

  @ Tico

  Haha, ik ben het met je eens. Ik moet trouwens wel complimenten maken voor het filmpje, want als ik niet beter zou wezen zou ik inderdaad denken dat deze man geweldig gemarteld is in het heidense Holland. Ze hebben er iig een spannend verhaal van gemaakt – jammer alleen dat het stukje bij P&W niet aan bod kwam – met Engelse ondertitel.

 32. goedgelovig zegt :

  @ Ruub: Inderdaad geen misverstand hierover: GJ’s ‘martelaarschap’ dient puur commerciële doeleinden.

 33. Len zegt :

  @4:00 “this is the time to take back the position of the church” … en de kerk in NL wordt vergeleken met Mordechai, Daniel .. jaja ..

 34. Kaas zegt :

  Is er net als van de dom in Milaan ook een ijzeren beeldje van jouwkerk in Amersfoort? Ik gooi hem graag even naar meneer Goldschmeding toe 😉

 35. Hendrik zegt :

  Zo’n 10 dagen geleden bracht deze hele ‘spanking’ discussie toch een pijnlijke stilte in ons gezin.
  Bij onze gezamenlijke ‘lofprijzing’ was ik de enige die het laatste woord zong in de navolgende regel van een opwekkend lied “….krijgt lekkers wie stout is de roe”.
  Dat kwam mij op zeer boze en ongelovige blikken te staan.

 36. Pittig zegt :

  @ salteau

  Waarom is het voorbeeld van heksenkinderen absurd? Het is echt precies dezelfde redenatie. Waarom geldt die redenatie voor heksenkinderen niet en voor het slaan van medemensen (kinderen) wel? Het laat alleen zien hoe absurd de redenatie van Goldschmeding en anderen is.

  Wat gebeurd hier? Een tekst uit de bijbel wordt letterlijk toegepast op een situatie, waarbij geen rekening gehouden met de cultuur van die tijd of met onze cultuur. En ook niet met enige vooruitgang in inzichten.

  Als Goldschmeding de gemeente zou oproepen tot het houden van slaven, het voeren van oorlogen in naam van de Heer, het stenigen van homoseksuelen en polygamie, dan is hij ook heel bijbels bezig. Maar ik ben blij dat we niet meer in die ‘bijbelse tijden’ leven. Jij wel?

  Daarnaast zijn de gevolgen van kindermishandeling (volgens de Netwerk berichten moet je wel spreken over mishandeling en niet over het onschuldig klinkende ‘tuchtigen’ of ‘corrigerende tik’) ook verschrikkelijk.

  Ik snap niet dat je hier zo vergoelijkend over doet en je zo laat inpakken door die man.

 37. Ds Dre zegt :

  Volgens mij is dit een hele doorzichtige poging van de heer G om de gouden bikini binnen te slepen.

 38. Rob zegt :

  @Salteau
  Natuurlijk zijn de gevolgen van een te slappe opvoeding groot. In feite kun je dan ook spreken van een soort verwaarlozing. Anderzijds is Goldschmeding nat uurlijk ernstig doorgedraaid, en dat zijn gemeente zijn slechte voorbeeld over gaat nemen is dood eng.

 39. janjansen zegt :

  Wordt eens even wakker allemaal! Als het kind van meneer Goldschmeding er voor kiest om ongehoorzaam te zijn aan meneer Goldschmeding, dan mag hij op een bepaald moment zijn kind toch gewoon wel een uurtje lekker in elkaar beuken? Hoezo dan nog dat flauwe excuus dat het een ‘corrigerende tik’ uit liefde moet zijn? Als ik me niet vergis, denkt meneer Goldschmeding dat zijn ‘vader’ (ik krijg het niet voor elkaar om de v met een hoofdletter te schrijven) nog net even wat zwaarder straft. Wat dacht je er van om in het ‘onuitblusbare hellevuur’ geworpen te worden waar je voor altijd blijft branden. Een beetje consequent blijven a.u.b. ‘Goed’ voorbeeld doet ‘goed’volgen.

 40. Eva zegt :

  Nog even over het geld storten:

  Ik sprak net een uit Afrika afkomstig zeer armlastige vrouw, ze ging vanwege herstel van een operatie naar een andere kerk was gaan bezoeken dicht bij huis was gaan bezoeken. Een anderstalige dienst, toevallig in de pkn. Tussen neus en lippen door, zei ze dat het ook wel fijn was dat ze hier geen automatische incasso hoefde te doen?!?! En dat terwijl ik weet dat ze soms niet eens genoeg geld heeft voor boodschappen.

  Sorry misschien toch te off-tpic….. Maar ik wou het even kwijt, over die Golddigger weet ik niets meer te zeggen 😦 Echt te erg….

 41. Roberto zegt :

  @Eva ik heb de indruk dat de kerk van meneer Golddigger voor een groot deel uit autochtone blanke, succesvolle Nederlanders bestaat. Geldklopperij is per definitie niet goed, maar rijke westerlingen kloppen is in mijn ogen minder verwerperlijk dan kwetsbare, arme afrikaanse dames kloppen.

 42. Eva zegt :

  @ Roberto daar heb je inderdaad wel een beetje gelijk in….

 43. oppervlakkig zegt :

  3.53: “And I know that it is time for the buddy of Christ to stand up…”
  Vraag me af wie dat nu is 🙂

  Verder natuurlijk ronduit schandelig, vooral tegenover onze broeders en zusters die vervolgd worden. Als iemand een pak voor zn broek verdient is hij het wel.

  @ Hendrik: Oei, nouja, betekent in ieder geval dat je niet hoeft te vrezen voor de roe volgend jaar 🙂

 44. blikjewybe zegt :

  Leuk. Mr. Goldschmeding heeft het over de invloed die de ‘staat’ uitoefent op zijn ‘kerk’. Met andere woorden, dat de scheiding tussen kerk en staat verdwijnt. Maar aan de andere kant wil hij diezelfde scheiding opdoeken, wanneer hij zegt dat de ‘kerk’ invloed moet uitoefenen op de ‘law-makers’ (stukje helemaal aan het einde met de schapen).
  Ik vind dat nogal meten met twee maten.

 45. oppervlakkig zegt :

  @ Roberto:
  Dus eigenlijk is Goldschmeding een soort Robin Hood? 🙂

 46. fordo zegt :

  goed punt blikewybe, was me nog niet eens opgevallen terwijl het zo opzichtig is…

 47. fordo zegt :

  je vraagt je wel af wat hij met die schapen wil

 48. Joost zegt :

  @GG Knap dat jullie elke keer weer een nieuw stukje schrijven, ik zou zo moe worden van zulke gasten.

 49. Meded zegt :

  Tjonge, Goldschmeding is bijna ZES uur verhoord, hij kon voor DRIE dagen het gevang in, en nog steeds zit zijn HAAR strak in model, wat een ZEGEN om zo te mogen lijden voor het koninkrijk!

 50. GJay zegt :

  Ik vind dat mr. Goldschmeding een pak slaag verdient voor dat filmpje. Foei!

 51. Rob zegt :

  @Meded, kom op niet zo neerbuigend. Naar de kapper gaan en een maatkostuum laten opmeten kan een hele martelgang zijn. Te hete fohn, hoofdpijn van het kammen, naalden die in je ballen prikken, eindeloos gezoek naar een goede stropdas die je vrouw ook nog eens te vast aanknoopt. Ik heb diep te doen met die man.

 52. Hendrik zegt :

  Vandaag werd ik door m’n amerikaanse collega’s in een vergadering erg meewarig aangekeken toen ik begon over de vrijheid in Nederland waar ik trots op ben. Niet de partij van de vrijheid dus, maar vrijheid.
  Ik kreeg me toch een vermanende bak ellende over me heen met abortus, euthanasie, drugs en spankingverbod…. Ik begreep ineens weer waarom onze premier op Harry Potter lijkt.

 53. ThaFizzy zegt :

  Ik denk heel eerlijk gezegd dat Goldschmeding gaat verhuizen. Wat noorderlijker vermoed ik zo maar eens. Als hij zelf al begint met martelaarschap, dan kom ik met Handelingen 12 maar eens aanzetten:

  “Hij gebaarde dat ze moesten zwijgen en legde uit hoe de Heer hem uit de gevangenis had bevrijd. Daarna zei hij: ‘Stel Jakobus en de anderen hiervan op de hoogte.’ Toen vertrok hij naar elders.” (vers 17)

  Trouwens, wat ligt er ook alweer net noordelijk van Amersfoort? Was dat niet Harderwijk???!!!

 54. ThaFizzy zegt :

  Ownee, ik vergeet Opwekking-city: Putten!

 55. Rob zegt :

  @Fizzy,
  welnee, geen angst, Goldschmeding wil vast geen concurrentie zo vlakbij.
  Daar is zijn ongeslagen ego veel te groot voor.
  Hij gaat TRIN niet in de weg zitten.
  Engeland zit te vol met moslims (stel je voor dat je echt vervolgd wordt), dus dat wordt hem ook niet. Nee die man blijft gewoon in jouwkerk

 56. tja zegt :

  @ Roberto: je schrijft -“@Eva ik heb de indruk dat de kerk van meneer Golddigger voor een groot deel uit autochtone blanke, succesvolle Nederlanders bestaat”

  dat succesvolle moet je even weglaten.

 57. Rob zegt :

  Ze hopen succesvol te worden? 🙂 dmv een succesvolle Jezus

 58. Creflo zegt :

  @tja, zoals ik altijd in mn preken over dit onderwerp zeg: ‘de eerste klap is een daalder waard’. Laatst nog een themadienst over opvoeding georganiseerd: ‘sla je rijk’.

 59. salteau zegt :

  @Pittig,
  Ik weet niet wie wat allemaal kindermishandeling noemt. Ik weet wel dat er vele vormen en gradaties van zijn en dat een fysieke vorm niet altijd erger is dan een mentale.

  Ik weet ook niet of ik blij ben dat we niet meer in bijbelse tijden leven. Ik weet wel dat er vandaag veel meer ellende in de wereld is dan in bijbelse tijden en dat de wereld de kerk niet minder vijandig gezind is.

  Ik weet ook niet of de Golddigger bijbelse teksten letterlijk toepast. Ik weet wel dat dat niet altijd een probleem hoeft te zijn en dat het heel comfortabel is om je eigen interpretatie te verzinnen.

  Ik weet ook niet wat ‘ie op z’n website bedoelt met dat je gezegend wordt door te geven. Ik weet wel God (letterlijk) houdt van mensen die vreugdevol geven.

  Ik weet verder ook wel dat de Goldsifter aardig wereldvreemd is, maar daarbij ook dat de hier op GG zo veelvuldig verholen angst voor wereldvreemdheid geen goede voedingsbodem is voor godvruchtig leven.

 60. Ds Dre zegt :

  @Salteau: “maar daarbij ook dat de hier op GG zo veelvuldig verholen angst voor wereldvreemdheid geen goede voedingsbodem is voor godvruchtig leven.”
  Hoe bedoel je dat?

 61. salteau zegt :

  Ds. Dre, omdat liefde motiveert en alle angst verdrijft ofzo…
  Als je vooral hard je best doet om ‘de grieken een griek’ te zijn – en vergeet dat het iets heel anders is dan de wereld een wereldgelijkvormige te zijn – blijft er weinig energie over om te bloeien en vrucht te dragen.
  Het is in al je pogingen om wat dan ook te transformeren denk ik handiger om je (in ieder geval ook) te richten op de Heer, en niet alleen op de wereld.
  Het zou toch droevig zijn als dit lollige concept dat geboren werd als ‘goedgelovig’, ten onder ging in ‘goedbedoelend’…

 62. Ettje zegt :

  Eerlijk gezegd hoop ik dat de mevrouw van van justitie dit ook gezien heeft…
  Walgelijk! Wat een leugenaar.
  Snap alleen niet waarom zoveel mensen daar doof en blind voor zijn?!

 63. Eelco zegt :

  @ salteau: Nu is het erger dan in bijbelse tijden? Kinderen offeren? Slechts 7000 mensen die zich niet voor Baal neerknielden? Alleen Noach was rechtvaardig in God’s ogen? Er is niet een die God zoekt? OK. ik behoor tot die groep van christenen die er rekening mee houdt dat de bijbelschrijvers met enige regelmaat de zonden van de wereld en hun volk wat overdreven. Maar in bijbelse tijden waren er ook een hoop misstanden. israel kreeg niet voor niets de opdracht om hele volken uit te roeien en ze gingen niet voor niets in ballingschap.

 64. Aafke zegt :

  Ben na een reis door Ethiopie terug in dit kouwe kikkerland.
  Deze Goldgeschmedene is toch wel aartsbrutaal.
  Hij staat wat mij betreft model voor manipulatieve communicatie.
  Hij zou zich diep moeten schamen.

 65. woody zegt :

  mooie ambitie, martelaar worden voor het goede nieuws, namelijk dat God wil dat we onze kinderen als het nodig is corrigerende tiks geven (oh en verslaggevers ook natuurlijk)

  dus steun dit mooie werk. een blauwe plek getuigt van de liefde van de ouders.
  Maak nu 50 euro over naar onze ministry en ontvang een mooie lerenriem met het logo van jouwkerk, dat geeft een mooie afdruk op de rug van uw oogappel

  God smacks, Goldschmeding…

%d bloggers liken dit: