EO-reportage TRIN van de baan!

netwerktvIn een verbijsterende wending van gebeurtenissen die een relisoap niet zou misstaan, heeft de EO besloten de Netwerk-reportage over TRIN en Mattheüs van der Steen niet uit te zenden! Na ruim een week intensief intern overleg en toenemende pressie van de kant van TRIN en bevriende (gemeente)leiders, heeft hoofdredacteur Bertus Tichelaar de reportage definitief afgelast. Volgens EO-woordvoerder Jop Douma zou deze “kwalitatief onvoldoende” zijn. Maar dit is, zoals we vorige week al meldden, een drogreden. Goedgelovig schetst in deze bijdrage een ontluisterend beeld van wat zich achter de schermen heeft afgespeeld.

Maar eerst even terug naar die bewuste donderdag 4 juni 2009. Zoals we in onze reconstructie aangaven, was de reportage min of meer uitzendklaar. De eind-/hoofdredacteur van Netwerk had zijn goedkeurig gegeven en de aankondiging was de deur uit en stond ook op de Netwerk-site. Maar op het allerlaatste moment is de reportage afgelast en vervangen door een ander item.

De directe aanleiding ontstond rond het middaguur, toen een delegatie van TRIN in het EO-gebouw arriveerde voor een ‘viewing’ van de reportage. Deze delegatie bestond volgens bronnen (dicht)bij TRIN uit vijf mensen. Allereerst TRIN-directeur Mattheüs van der Steen, zijn vrouw Rebekah en bestuurslid Bram Oosterwijk, die de reportage hebben gezien. PR-man Jop van der Bijl en Rosan Tromp, de Personal Assistant van Mattheüs, waren ook van de partij, maar hebben de beelden niet gezien.

“De reportage was veel kritischer dan verwacht. Mattheüs reageerde furieus en heeft flink stampij gemaakt in het EO-gebouw.”

Wat zich tijdens deze ‘viewing’ heeft afgespeeld weten we niet. Wel staat vast dat het eindresultaat erg confronterend was voor Mattheüs. De reportage was veel kritischer dan hij had verwacht en hij realiseerde zich waarschijnlijk meteen dat deze een flinke deuk zou slaan in zijn imago en dat van zijn organisatie. Bronnen (dicht)bij de EO lieten ons weten dat Mattheüs furieus was op de Netwerk-redacteuren die aan de reportage hadden gewerkt en ter plaatse flink stampij heeft gemaakt. Later werden de geëmotioneerde TRIN’ers voor de hoofdingang van het EO-gebouw gespot, waarbij diverse dreigementen werden geuit. Een bron (dicht)bij TRIN meldt dat Mattheüs daar hevig geëmotioneerd verscheidene mensen heeft staan bellen.

Deze opschudding heeft ertoe geleid dat hoofdredacteur Bertus Tichelaar van Netwerk de reportage heeft ‘geparkeerd’ om er intern nog even kritisch naar te kijken. We weten inmiddels dat er afgelopen week intensief overleg is geweest bij de EO en dat eind vorige week het definitieve besluit is genomen om de Netwerk-reportage over TRIN niet uit te zenden.

Hierin speelde druk die door TRIN op de EO is uitgeoefend een niet onbelangrijke rol. Na de woede-uitbarsting van Mattheüs in het EO-gebouw sloeg de paniek bij TRIN toe. Uitzending van de kritische reportage zou flinke imagoschade kunnen opleveren, met alle (ook financiële) gevolgen van dien. En wat doe je dan als gristelijk leider in het nauw die niet met kritiek kan omgaan? Dan ga je de boodschapper onder druk zetten en in een kwaad daglicht stellen.

“TRIN-bestuursleden en bevriende leiders – waaronder Jan Sjoerd Pasterkamp en Willem Ouweneel – hebben hun invloed aangewend om de uitzending te voorkomen.”

Bronnen (dicht)bij TRIN en de EO hebben tegenover Goedgelovig verklaard dat er vanuit TRIN door bestuursleden en ‘bevriende leiders’ actief druk is uitgeoefend op de EO om uitzending van de reportage te voorkomen, dan wel de inhoud te beïnvloeden. Bekende christelijke leiders – waaronder Willem Ouweneel en Jan Sjoerd Pasterkamp – hebben zich hiervoor geleend, tot op het hoogste niveau bij de EO, zonder dat ze überhaupt kennis hadden van de inhoud van de reportage. Ze zijn puur op het verhaal van Mattheüs afgegaan en vonden het blijkbaar geen probleem om aan een dergelijk manipulatie-offensief mee te werken. Diverse bronnen hebben bevestigd dat Jan Sjoerd Pasterkamp een brief naar de EO heeft gestuurd. Willem Ouweneel gooide zijn ‘geestelijk gewicht’ in de schaal; hierbij zal ook hebben meegespeeld dat hij zelf als geïnterviewde in de Netwerk-reportage optrad en een kritisch profiel wel heel ongelegen kwam.

Vrijwel direct na de reportage heeft Mattheüs van der Steen waarschuwende telefoontjes gepleegd (en volgens één bron ook e-mails verzonden) naar een aantal evangelische voorgangers rondom TRIN. Hierin heeft hij een van de Netwerk-redacteuren en haar partner doelbewust zwart gemaakt, in een poging de geloofwaardigheid van de reportage te ondermijnen. Ook is een oproep gedaan de EO te benaderen met telefoontjes en e-mails, want bronnen bij de EO en in den lande bevestigen dat verschillende christelijke leiders de EO hebben gebeld en gemaild met vragen en het verzoek de reportage niet uit te zenden.

Een opvallende actie van TRIN, die ons kort geleden nog verweet Dave Bainbridge van Iona een ‘waarschuwende e-mail’ te hebben gestuurd (een interpretatie die we overigens niet delen, het was een kritische vraag). Maar TRIN heeft er zelf blijkbaar geen enkel moreel probleem mee om een waarschuwing het land in te sturen en een hetze te voeren als er informatie naar buiten dreigt te komen die haar niet bevalt. Op zijn weblog schrijft Mattheüs dat hij tijdens zijn bijtank-uitje naar Toronto, het mekka van de charismatische beweging, van John Arnott goede tips heeft gekregen hoe hij beter kan omgaan met kritiek. “Vergeven, niet oordelen of verdedigen en dichtbij de Heer blijven,” zei John nog. Maar dat toepassen is blijkbaar nog niet zo eenvoudig.

“De EO kan zich na Knevel Gate en de Affaire Boomsma geen nieuwe rel veroorloven. En dat mag blijkbaar wat kosten.”

Een bron (dicht)bij TRIN meldt dat er direct na de voorvertoning bij de EO al voorbereidingen in gang zijn gezet voor een heuse persconferentie die direct na de uitzending van Netwerk plaats zou moeten vinden. Blijkbaar weet TRIN niet beter dan dat Netwerk de uitzending nog steeds ‘overweegt’ en zitten ze naarstig te broeden hoe het beeld van Mattheüs weer recht kan worden gezet. Maar journalisten die naar de organisatie in Harderwijk bellen krijgen geen informatie. TRIN-woordvoerder Jop van der Bijl heeft namelijk een ‘mediastilte’ ingelast. Wat raar – de organisatie met de grootste mond van gristelijk Nederland houdt een mediastilte? De reden ligt voor de hand. De Grote Gezalfde Leider zit voor ministry in Oeganda en Jop heeft zelf de Netwerk-reportage niet gezien; volgens onze bronnen mocht hij niet mee naar binnen, en kan dus ook geen lastige vragen van journalisten beantwoorden. Hij zit in Harderwijk, ver weg van de rinkelende telefoon, te wachten tot Mattheüs weer terug is, zodat hij hem weer als vanouds kan napapegaaien.

Heeft het manipulatie-offensief van TRIN gewerkt? Blijkbaar wel. De EO is geschrokken en heeft de reportage afgeblazen. Hoofd Communicatie Marcel Koning ontkent dat druk van TRIN de reden was. Hij beweert desgevraagd dat “louter journalistieke afwegingen een rol hebben gespeeld bij de hoofdredactie.” Keurig politiek-correct geformuleerd, maar helaas een halve waarheid waarmee de EO zichzelf indekt. Er speelt meer mee, want er is binnen de EO zelf ook iets misgegaan. Mogelijk komen we daar in een volgende bijdrage nog op terug. Voor nu lijkt het erop dat de politiek het heeft gewonnen van kritische waarheidsvinding. De realiteit is hard: de EO kan zich na Knevel Gate en de Affaire Boomsma geen nieuwe rel veroorloven. En dat mag blijkbaar wat kosten.

342 Reacties op “EO-reportage TRIN van de baan!”

 1. eeuwigheid zegt :

  Tsja, wat is waar? Als dit echt waar is dan is er bij de EO inderdaad iets aan de hand. De kritiek in dit artikel is natuurlijk makkelijk van tafel te schuiven omdat de bronnen allemaal erg vaag zijn.

  Ik had gehoopt een objectieve Netwerk uitzending. Jammer.

 2. aafke zegt :

  Hoe nadrukkelijker je poogt de deksel op de beerput te houden, des te heftiger de knal als de druk uiteindelijk te groot wordt.

  En de druk neemt niet af!

 3. Marie zegt :

  Sjonge jonge jonge. ‘ Wat een toestand’ zou mijn schoonmoeder zeggen.

 4. aafke zegt :

  @Trin
  Als g’in nood gezeten
  Geen uitkomst ziet
  Wil dan nooit vergeten…
  Control Alt Delete!!!

 5. Samuël zegt :

  Echt balen als dit zo gegaan is. Vooral voor de betrokken redacteurs.

 6. dspolleke zegt :

  Er gaat iets mis bij de EO.
  Er gaat iets mis bij TRIN.
  De EO legt zich neer als Trin haar kont tegen de krib gooit.
  Trin heeft blijkbaar iets te verbergen.. Want anders valt er niets te bekritiseren..

  DIt is heel kwalijk. Iemand een Hackpoginkje doen om de repo toch van de server van de EO te trekken en op YouTube te zetten?

 7. Marijke zegt :

  o.o.o..als dit echt waar is.. Wat ik moeilijk kan beoordelen omdat de bronnen inderdaad zijn afgeschermd… dan heeft TRIN in ieder geval wat te verbergen.

  Deel hoeveel van deze soap is dit inmiddels?

 8. Samuël zegt :

  De inzegening van Mattheus, te zien op de homepage van TRIN, draagt het risico dat een aantal leiders zich op deze wijze kunnen opstellen.
  Wat zou het toch een getuigenis zijn als er openheid en waarheid was in de onderlinge contacten.
  Dat TRIN, EO en goedgelovig samen eens uitzochten waar ze alledrie wellicht in tekort zijn geschoten en hoe ze het de volgende keer beter kunnen doen.
  Ik kan er niet bij dat dit voor ‘ervaringsdeskundigen op het gebied van genade’ zo moeilijk zou zijn.

 9. aafke zegt :

  Genade ontvang je pas in volle omvang als je berouw kunt tonen.
  Berouw kun je pas tonen als je jezelf volledig open stelt.

  Wel prachtig gevonden Samuel:
  “ervaringsdeskundigen op het gebied van genade”

 10. musje zegt :

  ……………………………………………………
  ……………………………………………………?

 11. Ruitje zegt :

  @dspolleke, dat was ook mijn eerste gedachte: wat heeft TRIN te verbergen? Als ze oprecht en zuiver bezig zijn, zijn ze niet bang voor een docu. Dan kunnen ze het goed weerleggen mochten er dingen in de docu zitten die niet kloppen volgens TRIN. Maar misschien bevat de docu wel iets teveel waarheid en wil TRIN daar niet mee geconfronteerd worden. Ik vind het allemaal erg verdacht. Des te meer reden om niks met TRIN te maken te willen hebben.

  Als MvdS zich inderdaad misdragen heeft en stennis heeft gemaakt, geeft dat alleen maar meer aan dat het niet klopt. Misschien bang dat zijn ‘droom’ een ‘nachtmerrie’ wordt?

  En dus toch invloed van Ouweneel?? Ben ik niet verbaasd over.

 12. goedgelovig zegt :

  @ Samuël: GG is geen partij in dit conflict. Wij brengen alleen aan het licht wat er speelt.

 13. Don-Key-Shot zegt :

  How the mighty have fallen…..

 14. Johan zegt :

  Manna is er ook snel bij… zijn ze getipt of zo?

  http://www.manna-vandaag.nl/?post=5762

 15. Ruben Hadders zegt :

  Humor:
  Goedgelovig schrijft: “GG is geen partij in dit conflict”…

 16. Oscar de Tweede zegt :

  Ik vind het erg jammer dat er nu geen reportage over Trin komt. Met de wijsheid die altijd te laat komt, zou de EO kunnen concluderen: daar hadden we ook nooit aan moeten beginnen. De EO staat te dicht bij (hoewel afstand houden beter is). Dit onderwerp is beter besteed aan de NCRV (ook daar ben ik al jarenlang lid van).
  Tja, dat GG volhardt te zeggen geen partij te zijn t.o.v. Trin … ik betwijfel het. In februari een actieve oproep doen om mensen te vinden die op de een of andere wijze nare ervaringen hebben met Trin; deze organisatie steeds weer in een nieuw onderwerp(je) aan de orde stellen, ik vind het ” partijdig”. Neemt niet weg, dat ik m.n. heftig benieuwd was en ben naar de financiele administratie, een goedkeurende accountantsverklaring over 2007 enz.
  Maar ik twijfel er niet aan, of ooit komt de waarheid aan het licht , ook over Trin en MvdS (en GG).

 17. piet zegt :

  Ongelofelijk! Ik sta serieus met mijn oren te klapperen.

 18. maxplanck zegt :

  GG: kunnen die bronnen geen kopietje van de uitzending doorspelen?

 19. Johan zegt :

  @ Oscar de Tweede: GG zegt terecht dat ze geen partij zijn. Media volgen kritisch en maken openbaar. Met de problemen bij TRIN heeft GG niets te maken.

  Peter R. de Vries heeft ook tientallen keren aandacht gegeven aan de Puttense moordzaak omdat zijn journalistieke intuïtie hem zei dat hij beet had. GG weet dat een aantal zaken bij TRIN scheef zitten en heeft daar gelukkig de tanden in gezet. Gelukkig zijn er nog media die dat doen.

 20. abspoel zegt :

  GG bijt zich erg vast in dit onderwerp en beschikt klaarblijkelijk over goede informatie / informanten. Even opvallend is de stilte in de andere christelijke (gedrukte) media – met een enkele uitzondering zoals CV Koers.
  Ik snap die doorzichtige pogingen tot damage control van EO en TRIN niet – je kunt beter eerlijk voor de dag komen met je verhaal en de discussie in alle openheid aangaan. Ik weet niet wie er bij de EO verantwoordelijk is voor de PR, maar het lijkt inderdaad op de Knevel-kwestie en de Boomsma-ban. Alleen krijg ik nu het vermoeden dat er echt iets te verbergen is. En daarin zal ik niet alleen staan.
  Tot een afspraak met Jop van der Bijl van TRIN is het helaas nog niet gekomen. Op mijn laatste voorstel heeft hij niet meer gereageerd, terwijl ik aanvankelijk welkom was voor een gesprek. Misschien komt het nog?

 21. Marie zegt :

  Dit maakt me wel extra benieuwd naar wat KvdB gaan doen met meneer Laclé. Ze hebben nog 2 weken voor de zomerstop.

 22. Marie zegt :

  Eigenlijk snap ik de EO ook wel. Michael W. Smith zei afgelopen zaterdag op de EO Jongerendag nog dat er revival in Nederland zal komen. Hij voelde het in zijn botten. En dan kun je natuurlijk niet hebben dat hét kanaal voor opwekking, Trin, bezoedeld wordt.

 23. Samuel zegt :

  Als media hun eigen rol niet onderkennen is er sprake van een blinde vlek. Vooralsnog houd ik het er maar op dat GG iets anders bedoelt 🙂

 24. Ellis zegt :

  Jammer dat de EO deze keuze maakt. Een evenwichtige reportage uitzenden was volgens mij juist damage control geweest. Er speelt te veel rondom TRIN, te veel negatieve geluiden en signalen. Nu wordt het waarschijnlijk elders opgepakt en dan moet je maar afwachten hoe het er dan uitziet. Ze hadden dan beter de reportage aan kunnen passen of zo.

 25. musje zegt :

  in en intriest……

  valkuilen; trots en zelfverheffing,

  Wie staat ,ziet toe dat hij niet valt….(1 Kor.10:12) Lesje nederigheid voor ons allemaal….

  leugen en bedrog vieren hoogtij,de geest van deze tijd……………? jazeker!!!

  hoe confronterend is de waarheid…….

  de waarheid over de leugen;
  de leugen regeert en ….de waarheid houdt eeuwig stand!

  @Samuel idd,hoeveel ervaringsdeskundigen zijn er op het gebied van genade?
  als je echt weet wat het betekent om van genade te leven,spring je niet genadeloos om met anderen,zeker niet je medechristenen!

  dan ben je barmhartig tegenover de onbarmhartige…!

  zucht ……ik vind dit vreselijk allemaal ,een blamage voor God,hoe vaak wordt Zijn Naam nog bezoedeld…..

  in Zijn Naam wordt er van alles verkondigd………..

  welvaart,luxe, superchristen worden,VIP arrangementen in de hemel, (je kan maar vast een plaatsje hebben he) extreme zalving,het claimen van de Gaven vd HG en wat komt ervan?

  hoogmoed komt voor de val……

 26. TT zegt :

  Vind dit wel een hoog roddelgehalte hebben eerlijk gezegd. Je kan wel zeggen dat GG geen partij is in de zaak, maar gezien jullie constante commentaar op TRIN kan je moeilijk blijven volhouden volkomen neutraal te zijn. Het zou allemaal waar kunnen zijn, het zou ook volkomen onzin kunnen zijn..

 27. Glenn zegt :

  Hoewel ik GG snap dat ze hun bronnen beschermen, vind ik het lastig om dit bericht voor waarheid aan te nemen.

  Aan de ene kant vind ik het namelijk zwaar ongeloofwaardig, aan de andere kant heb ik de diverse Firenights via internet en in het echt ook met ongeloof en verbazing zitten te bekijken.

  Wat ik wel raar vind is dat journalistiek gezien niet kwalitatief genoeg is. Maar dat is, in mijn ogen, geen reden om het af te lasten. Dan zet je de puntjes op de i, geef je de redacteurs een spreekwoordelijke schop onder hun kont en dan volgt de repo alsnog. Dit is dus ook gewoon geld weggooien voor de EO.

  Deels ga ik mee met user abspoel. Als TRIN daadwerkelijk zou vinden dat die repo niet klopt en veels te negatief is, dan zou openheid van zaken alles breken wat in de repo te zien is. Dan komt de waarheid aan het licht en heeft TRIN niets te vrezen.

  Natuurlijk, je moet door die zure appel heen bijten, maar als je dat eenmaal gehad hebt sta je als organisatie sterker dan ooit. Mits je natuurlijk ook kunt bewijzen dat Netwerk mis zit, en misschien zit daar juist wel het probleem.

 28. Samuel zegt :

  Voor alle helderheid, GG speelt zn rol op een voor zover ik kan zien integere manier, maar blijf zelfkritisch

 29. jancko zegt :

  GG, jullie noemen Ouweneel en Pasterkamp. Zijn zij naar goed journalistiek gebruik om commentaar gevraagd? En wat waren hun reacties?

 30. jancko zegt :

  Ter aanvulling: ik bedoel niet of JSP en WJO door de EO om commentaar zijn gevraagd op TRIN, maar of zij door GG zijn gevraagd om commentaar op bovenstaand GG-artikel.

 31. rob zegt :

  Het verbaast mij helemaal niet eigenlijk dat het niet doorgaat.
  Ik ben wel benieuwd waarom de reportage niet in goede aarde is gevallen.

 32. Ruitje zegt :

  Ik snap het ineens, er is een connectie tussen TRIN en EO…. TRIN heeft een C’EO’! 😉

  (MvdS CEO)

 33. Peter zegt :

  kcc@eo.nl

  Is het mailadres om klachten te droppen…

 34. Midas zegt :

  @ maxplanck: daar hoopte ik ook al op!

 35. ByHisSpirit zegt :

  @goedgelovig

  Dat jullie geen partij zijn in dit conflict, lijkt me een satirische opmerking te zijn, want erg serieus kan ik dit van jullie niet nemen. Als jullie geen partij zijn, waarom dan deze ‘kruistocht’ tegen Trin ondernemen?

  Weten jullie al wat er in de reportage allemaal getoond wordt? Zou het mogelijk kunnen dat er ‘echte’ leugens of flagrante insinuaties inzaten die niet waar zijn? Misschien was de reden om de reportage af te gelasten echt terecht, los van jullie vragen en opmerkingen die jullie hebben bij Trin? Is inmenging dan verkeerd door erop te wijzen dat de inhoud gewoon mis is?

  Zolang jullie de reportage niet gezien hebben en de inhoud kennen van de reportage en de exacte reden van het afgelasten, blijft het allemaal te speculatief.

  En wat is een bron (dicht)bij Trin? Is dat zoals een vriend van de nicht van de broer van de tante’s overbuur van Mattheus VDS?

  Ik ben ook benieuwd te horen of jullie Ouweneel en Pasterkamp om reactie gevraagd hebben op dit artikel ?

 36. anna zegt :

  @GG Ik begrijp niet waarom jullie als GG er steeds zo bovenop zitten bij alles aangaande trin… jullie artikelen over het trin-gebeuren heeft niks meer met satire of enige vorm van humor te maken. Ik vraag me af wat voor motieven bij jullie een rol spelen.

 37. Oscar de Tweede zegt :

  @Johan (bericht hierboven, 15/6, 5.35 p.m.):
  De missie van GG luidt: “Goedgelovig.nl is Neerlands eerste ‘gristelijk-satirische’ website, en tevens een persdienst voor ‘kerkelijk nieuws met een kwinkslag’.” (einde citaat). Wat GG doet m.b.t. Trin is idd , Johan, het op de hielen zitten om zaken openbaar te krijgen. Prima, daar heb ik niets op tegen. Maar de verbetenheid waarmee dat gebeurt in combinatie met de absentie van satire en een kwinkslag geeft aan dat de afstand tot het onderwerp mi-ni-maal is en er sprake is van partijdigheid.
  Peter R de Vries werd op den duur – begrijpelijkerwijs -ook een partij in de Puttense moordzaak. Nog zie ik de – ontroerende!- beelden voor me hoe Peter de twee mannen begroetten toen ze vrij kwamen. Kom nou zeg, De Vries geen partij in die zaak! Graag sterkere argumenten, Johan.

 38. jancko zegt :

  Het is uitstekend dat GG hier scherp op zit. Maar het is van belang in het openbaar de reacties van mannen als Pasterkamp en Ouweneel hier op de GG-site te lezen. Wat zeggen zij?

  En verder: wat de EO betreft, kun je alles verwachten sinds Arie Boomsma op NCRV-tv (30Hoog, zie: http://www.tvblik.nl/30-hoog/arie-boomsma) mocht verklaren dat Jezus ,,zeker niet de enige weg, een waarheid en het leven is”, maar ondanks dat toch steeds meer EO-boegbeeld mag worden. Wie de Waarheid met hoofdletter W wegzuivert, zal ook weinig sympathie hebben voor kritische waarheden in journalistieke programma’s. Hoe dan ook: GG, even hoor en wederhoor?

 39. ATTENT zegt :

  Volgens ons komt ( gezien de reacties ) Trin nu “los”. Zijn jullie benauwd?

 40. Samuel zegt :

  Laten we niemand de underdog/slachtofferstatus toegedelen, het betreft hier allemaal grote jongens die prima voor zichzelf kunnen spreken. Deden ze dat maar…

 41. goedgelovig zegt :

  @ Allen: Veel reacties en goede vragen. We kunnen niet op alles ingaan.

  Waarom we TRIN bewust wat dichter op de huid zitten hebben we al uitgebreid verantwoord in andere berichten, dat gaan we niet bij elk bericht opnieuw doen. Slaapwekkend die vragen die steeds terugkomen. Lees de discussies in de rubriek ‘TRIN-spin’ nog maar eens door. Als je er echt een groot probleem mee hebt, kun je beter op een andere site gaan buurten.

  We hebben Ouweneel en Pasterkamp gevraagd om op dit artikel te reageren en hen aangeboden om in een eigen bijdrage hun kant van het verhaal, en waarom zij van mening zijn dat de Netwerk-reportage geen eerlijk beeld schetst, uiteen te zetten.

  Onze eerdere opmerking over ‘partij in het conflict’ wordt blijkbaar verkeerd begrepen. Laten we het zo zeggen: wij stellen misstanden aan de kaak als we die tegenkomen. Hier zijn twee misstanden aan de orde: TRIN die op een bijzonder discutabele manier druk uitoefent op de EO in plaats van op een normale manier het gesprek aan te gaan. En de EO die op een discutabele manier afziet van uitzending van een reportage.

  Doofpotkwesties zijn heel lastig. We kunnen alleen zeggen dat we naar eer en geweten en na de zaak grondig onderzocht te hebben tot deze publicatie te zijn gekomen. Maar weinig berichten zijn zo vaak heen en weer gegaan en door verschillende mensen meegelezen als dit bericht.

  Wij vinden dat wat hier gebeurt aan het licht moet komen en nemen het verwijt dat we bronnen niet met naam en toenaam noemen op de koop toe. Je maakt in de insteek en opbouw van een bericht altijd een inschatting van geloofwaardigheid. Hoe geloofwaardig is TRIN? Hoe geloofwaardig is de EO? Hoe geloofwaardig zjn onze bronnen? Zijn ze geloofwaardig genoeg dat wij er onze nek voor durven uitsteken?

  Vraag je ook eens eerlijk af: had je wat we in dit artikel schrijven willen weten of niet? Had je het willen weten als het 90% waar is en er 10% ruis in zit? Of vind je dat we dit soort zaken gewoon in naam der gristenliefde onder het tapijt moeten vegen?

  Wij dragen ons dossier met plezier over aan een andere christelijke krant of site die er serieus zijn tanden in wil zetten. Kom maar op!

 42. len zegt :

  @GG redactie – misschien een apart blokje met een FAQ als de post onder Trin is gefiled?

 43. goedgelovig zegt :

  @ len: Goed idee. We maken binnenkort een FAQ pagina.

 44. albert zegt :

  Zegt Jantje tegen Pietje:
  “wat is het verschil tussen Trimmers en Trinners?

  Zegt Pietje : “M&N”. Hmmm, zegt Jantje, het scheelt idd maar twee letters en ze staan er inderdaad ook beide gekleurd op maar het is HARSTIKKE FOUT, sukkel !

  Wat is’t dan vraagt Pietje????

  “ON” zegt Jantje..

  OOHON? zegt Pietje. NEEHEE: “ON'” zegt Jantje…

  Huhhh???

  Ja: sportief en ONsportief
  🙂 😦

 45. lolly zegt :

  das een goeie albert…(?)

 46. lik-me-visje zegt :

  Ik had het kunnen weten. MvdS had gewoon een bad hairday. Wilde niet in zijn pyjama op tv…jammer ik had het zo graag gzien hoe hij met zijn versufte gristenkopje de cemara inkeek en mijn zijn trouwe hondenogen weer wat centjes uit iemands zakken klopte. 😦

 47. ByHisSpirit zegt :

  @ goedgelovig

  Bedankt voor de reactie. Maar op de belangrijkste vraag, nl. de inhoudelijke vraag, gaan jullie niet in. Nl. wat is er in de reportage gezegd? Indien er leugens verteld zouden worden (bv. “MvdS heeft een villa gekocht met het geld verzameld op HoE”), mag je toch zeggen dat het leugens zijn en verwachten dat deze niet uitgezonden worden?

  Misschien is dat wel de reden dat er druk is uitgeoefend? Jullie gaan ervan uit dat het druk uitoefenen van Trin gaat over de wijze van collecteren op HoE, etc. maar misschien is dat niet de reden waarom de Trinners zo sterk gereageerd hebben?

  De grote onbekende is de inhoud van de reportage. Het hoeft helemaal niet om een illegitieme doofpotoperatie te gaan, zoals jullie het omschrijven. Als jullie zo een goede bronnen hebben binnen de EO die er (dicht)bij zitten, probeer dan eerst die reportage te zien, voor jullie er een reeks artikelen over publiceren.

 48. pb zegt :

  @GG<

  Ga zo door! Jullie zijn op de goede weg.

 49. aafke zegt :

  In het filmpje van de leiderszegening aan Mattheus en Rebekah van der Steen tijdens HoE stelt Pasterkamp dat hij MvdS had voorgehouden dat als op MvdS zou worden geschoten (ik hoop slechts figuurlijk….) hij dit mocht beschouwen als schoten op Pasterkamp.

  En als mensen de reputatie van MvdS zouden “kapot maken”, zij feitelijk ook de reputatie van Pastwerkamp zouden kapot maken.

  Je zou kunnen denken dat Pasterkamp op dat moment een zeer profetische uitspraak deed die hem wel erg dwars zou gaan zitten als het filmpje toch zou zijn uitgezonden.

  Altijd een goede reden om eens een brief of mail te sturen aan de EO,
  want je reputatie komt te voet en gaat te paard.

 50. Koekje zegt :

  Schande!

 51. ATTENT zegt :

  BijHisSpirit:

  Volgens ons kwam de informatie zowel van Trin-zijde als van EO-zijde. Dus dan lijkt het ons dan nu ook volkomen duidelijk dat GG niet zo maar wat fantaseert.

 52. judeia zegt :

  Natuurlijk is GG een partij in het conflict. Ze spelen een belangrijke en interessante rol als grootste anti-TRIN verslaggever (of op zijn minst kritisch op TRIN). Het feit dat Netwerk linkt naar GG voor meer informatie zegt al genoeg.

  Het enige dat we nu moeten beslissen: wie gaat er in zwart ninja-kostuum naar Hilversum om de zwarte dozen, eeh banden te ontvreemden? Daar zit een spannend verhaal in!

  Niet dat de uitzending nodig hebben. Waarschijnlijk komt er voor GG-lezers niets nieuws in voor. Gewoon alle vragen en kritiek op een rijtje die GG al sinds 2007 heeft.

 53. albert zegt :

  @ Aafke

  Hé Aafke,
  bedoel jij nu Pasterramp, Pasterkramp (er zit ‘m wat ‘erg dwars’ schrijf je), Pastaramp (kliederaar), of die verheven Pastoorkramp of Pasterwerkkamp (voor de belagers), of Pastakramp (bedorvenspul).

  Verklaar je nader !

 54. albert zegt :

  @ Judeia

  Ninja ? Zwarte band(en)….!!

  brr, wat een engerd…..

  ‘noch door kracht noch door geweld’

  🙂

 55. Ruitje zegt :

  @aafke, die uitspraak van Pasterkamp over de reputatie kapotmaken van MvdS en dus daardoor ook die van Pasterkamp is een zeer manipulatieve uitspraak van Pasterkamp…

  Zegt genoeg over hoeveel manipulatie wordt gebruikt in de ‘doorgeslagen’ charismatische wereld.

 56. musje zegt :

  hoe je het ook wend of keert,
  de GG partijdig of niet,ik kan me niet voorstellen dat GG geen gedegen onderzoek zou doen,het zou namelijk erg dom zijn(ik zeg het in Algemeen Beschaafd Nederlands…)dat GG zich in eigen vingers zou snijden

  Netwek linkt naar GG?wie anders,niemand durft het aan kennelijk,zou dat ’t zijn?

  waar mensen werken daar worden vouten gemaakt,helaas,helaas…..maar dat is nog iets anders dan …ach….vult u maar in……..

  1 ding weet ik uit ervaring dat ,als er leugens ontmaskert moeten worden, is daar de hardnekkige weerstand ! de leugen heeft namelijk een gezicht…

 57. Hendrik zegt :

  Als de stofwolken zijn opgetrokken kan de EO tenminste nog zeggen dat ze het contact met (een bepaald deel van) haar achterban echt niet kwijt is….

 58. aafke zegt :

  @albert
  Alle aliassen passen wat mij betreft!
  @Ruitje
  Je conclusie deel ik van harte. Pasterkamp heeft door dergelijke uitspraken te doen dan ook heel wat te verliezen als het toch mis blijkt te zijn…
  Gewoon afwachten maar!
  Deze gasten zeggen dat voor de Heer niets verborgen blijft en…
  dat geloof ik nou ook van harte!

 59. Vinegar zegt :

  Even off-topic.
  Ik las net in de Nieuwsbrief van Stichting Heartcry het volgende: ‘Het is erg aangrijpend en verdrietig te moeten constateren dat we als Heart Cry-nazorgers de laatste maanden geconfronteerd worden met jongeren en ouderen die ‘occult’ belast zijn geraakt in zgn. charismatische samenkomsten (zoals de TRIN-beweging). Dit werd veroorzaakt door handoplegging en deelname aan zgn. ‘tunnels van vuur’ en het zgn. ‘vallen in de geest’. Daarom willen we iedereen oproepen om hier ver vandaan te blijven, en bij deelname aan zulke samenkomsten hulp te zoeken voor WARE BEVRIJDING (wat voor 95% uit gezond Bijbelonderwijs bestaat)! Wees zeer alert in deze tijd! etc. etc.

 60. musje zegt :

  @Vinegar

  dit hoorde ik afgelopen Maandag ochtend al in de uitzending “Koffie” van Groot Nieuws Radio,daar worden thema’s besproken en er zijn live gastsperkers in de uitzending,
  Arjan Baan van Heart Cry was live in het programma die Maandag ochtend ik heb het dus zelf ook gehoord,hij zei hetzelfde als in de nieuwsbrief staat….

 61. albert zegt :

  @ Aafke

  Gloeiende gloe………..

  Ik bel toch de NInja…..leggen wie (anti geweld) tekst wel uit als ‘valt onder literaire compositie’…
  Klaar:)

 62. Vinegar zegt :

  @musje,

  Nou, als er Dhr. Baan zelf al in de uitzending komt, moeten ze hun handen vast vol hebben aan ‘geTrinneerde’ jongeren en ouderen. Hoe triest!

 63. Scipio zegt :

  Jaren geleden heeft vriend Hinn met een leger advocaten geprobeerd een uitzending in Dateline (nieuwsrubriek van NBC of ABC) tegen te houden. Die werd WEL uitgezonden en heeft vooral financiele gevolgen gehad voor de Hinn-gang. Terecht. Moeten wij ook wachten tot Nova en Trin en de EO “doorlicht ?

  PS In Nederland hoor ik vaak zeggen dat moslimsorganisaties weing “zelfreinigend ” zijn. Boter op ons hoofd . . . .?

 64. Vinegar zegt :

  Trin wordt dus ook een EO programma negatief genoemd!!!

 65. Vinegar zegt :

  IN een EO programma, bedoelde ik

 66. albert zegt :

  @ Hendrik

  “Als de stofwolken zijn opgetrokken kan de EO tenminste nog zeggen dat ze het contact met (een bepaald deel van) haar achterban echt niet kwijt is….”

  Hendrik:
  Als je het bericht van Vinegar leest raken ze dat contact voorlopig ook helemaal niet kwijt.,
  afdeling EO Nazorg doel ik op.

  Als het bij Arjan Baan van Heart Cry al drupt, regent of giet het vast bij deze afdeling….

  Ik ben dankbaar voor de vasthoudendheid van GG.
  Hard nodig ! Het gaat om mensen….Trin is slechts de koepel.
  “Hoe hoger de adel, hoe hoger de plicht”.
  Doorzetten dus…

 67. rob zegt :

  @Viegar,
  Ik ben wel benieuwd om welk soort binding het gaat. Waar die mensen bevrijding v nodig hebben.
  Ik heb slechte ervaringen met pastoraat. Veel wordt ook aangepraat.
  Mensen die zich open stelden voor HOE, zijn aan meer gebonden dan wat val in de geest demonen.
  Ze hebben ook een probleem dat ze het evangelie niet begrepen hebben.
  Wat gebeurt er als je een boze geest uitdrijft, en het huis blijft leeg?

 68. Vleertje zegt :

  Sjonge jonge…. nou ga je je toch afvragen wat er hier gebeurt is… en wat zit er toch in die docu????
  EO wat is er aan de hand?

 69. Vissersvriend zegt :

  @ Oscar de Tweede, je slaat de spijker op zijn kop met je opmerking dat de EO veel te dichtbij staat en NCRV beter deze docu had kunnen maken…

 70. littlesongbird zegt :

  ik vraag me af of de NCRV zich dan ook zo had laten beïnvloeden door TRIN en partners als de EO nu doet…

  ik denk dat op de NCRV minder druk ligt en dat er ook minder mogelijkheden zijn om de NCRV bang te maken/manipuleren…

  ik ben heel erg benieuwd naar die docu, het idee is al geopperd om te gaan hacken… misschien toch een optie?

 71. Johan zegt :

  Het is kwalijk dat er zo nonchalant met ons belastinggeld wordt omgegaan. Als die gasten echt vier maanden aan die reportage hebben gewerkt en ook in Oeganda hebben gefilmd, dan heeft dat tienduizenden euros gekost. In die tijd zal door de hoofdredactie toch wel ‘meegekeken’ zijn met de journalisten die hier aan werkten. Dan zijn er vier opties:

  HR heeft meegekeken en niet gezien dat de kwaliteit niet voldoende was. Dan moet HR op z’n flikker krijgen.

  HR heeft niet meegekeken. Dan moet HR ook op z’n flikker krijgen, want daar issie voor aangesteld.

  HR heeft meegekeken én gezien dat de kwaliteit niet voldoende was, maar het toch laten lopen en werd op 4 juni opeens wakker. Dan moet HR helemaal op z’n flikker krijgen.

  Of, laatste optie: HR heeft meegekeken en reportage was prima, maar EO heeft toegegeven aan de druk van TRIN. Dan mag die HR wat mij betreft ontslagen worden.

  Zo, en nu maffen.

 72. Redmonkey zegt :

  tjonge tjonge, even was het een scherpe analyse maar toen werd het toch echt van een prive-gehalte….roddels enzo horen daar….

 73. albert zegt :

  @ Johan

  Uhhh Johan:
  of het volgende scenario:

  1 De EO directie heeft toegegeven aan de druk van Trin. Kan me namelijk niet voorstellen dat die de andere kant op gekeken hebben (GG schrijft ook: “tot op het hoogste niveau”)

  2 Vervolgens heeft de de redactie van netwerk onder druk ook toegegeven, want : wiens brood men eet, diens woord men spreekt…

  Sneu voor de HR mannen/vrouwen. Al het werk voor niets gedaan, nou ja: we zijn er maar druk mee, dat is dan wel weer leuk voor ze….

  Wat een ‘geflikker’ trouwens
  🙂

 74. jancko zegt :

  @GG

  Pasterkamp en Ouweneel is commentaar gevraagd. En, wilden zij (niet)?

  Waarom zou de EO rekening houden met Math Steen? Ik zie dat niet. Daar is de man – met alle eerbied – te onbeduidend voor. Veel eerder verwacht ik dat de reputaties van zware jongens als Ouweneel en daarmee het aanzien van de EO zelf niet beschadigd mogen worden. Stel je voor dat die man voor de tv-lens door het ijs zakt, dan heeft de EO zelf een groot probleem. Ouweneels invloed binnen de theologische koers van de EO is enorm – helaas.

 75. bodem zegt :

  De redactie van manna geeft een verhelderend commentaar. Ze zeggen dat ze een aantal van de bronnen van GG kennen en niet twijfelen aan hun betrouwbaarheid. Dat vindt ik heel wat voor een site die tot nog heel wat mooie PR praatjes van TRIN klakkeloos overgenomen heeft.
  Ik denk niet dat de NCRV de docu had kunnen doen. Veel van de kritiek op TRIN gaat om theologische dwalingen waar de NCRV niets zinnigs over had kunnen zeggen. De EO is kwetsbaar omdat ze afhankelijk is van haar leden. De bevriende voorgangers hebben wellicht gedreigd om hun achterban op te roepen hun EO lidmaatschap op te zeggen. Voor de achterban van het RD is dit niet relevant genoeg. Kortom, ik denk echt dat het ND dit op moet pakken, en al veel eerder op had moeten pakken. Ze zijn denk ik minder kwetsbaar dan de EO, omdat nog steeds een goed deel van hun achterban netjes kerkelijk is. Ik zou de taak van het kritisch volgen van TRIN ook niet gelijk aan een satirische site toeschrijven. Maar zolang het elders niet serieus opgepakt wordt, ben ik heel blij dat GG dat wel doet. Ik heb bij voorgaande affaires zo vaak gedacht ‘waarom heeft nietmand zijn mond hierover open getrokken’.
  Bovendien denk ik dat GG ook risico’s neemt en haar reputatie op het spel zet. Veel vaste lezers zijn de TRIN berichten zat. Dat ze toch doorgaan vind ik getuigen van moed. Ze zouden ook de makkelijke weg kunnen kiezen en verder gaan met grappen tappen. Ik ben blij dat iemand deze last op zich wil nemen. En nogmaals een oproep aan het ND, waar blijven jullie?

 76. Jos Strengholt zegt :

  Grappig zijn jullie, om het steevast te hebben over bronnen (dicht)bij TRIN. Als MvdS zijn meest naaste mensen niet liet meekijken naar dat programma, lijkt het me stug dat mensen (dicht)bij TRIN beseffen dat Ouweneel of Pasterkamp pressie op de EO hebben uitgeoefend. Haha jullie hebben gewoon een zeer kwaaie redacteur, een bron (dicht)bij Hetwerk dus, die jullie netjes op de hoogte houdt.

  Gelijk heeft die. En dat de EO voor zulke pressie omgaat, ook niet helemaal verbazend. Family7 komt eraan als concurrent.

 77. Jos Strengholt zegt :

  Ik bedoel natuurlijk Netwerk, niet Hetwerk….

 78. musje zegt :

  de docu zou mooi passen in De wereld draait door of
  bij De leugen Regeert ,P&W of

  gewoon gezellig op de Zondagmidddag bij Life &Cooking 😉

 79. GROVER zegt :

  U ziet het aan de grote letters: ik schrijf u nu eigenhandig.

  Grover is er nog, maar ik doe grote heldendaden op de rest van het internet. Ik blijf scherp kijken naar alles wat hier geschreven wordt. Niets ontgaat mij!

  Zo heb ik onlangs begrepen dat jullie ook wat gepubliceerd hebben over TRIN. Heb ik iets gemist? Praat me even bij.

  Geef jezelf een zoen.

  Groeten van Grover

  PS GROVERGRAM is onderweg.

 80. albert zegt :

  @ Jancko

  Het heeft er wel alles van dat Ouweneel zijn initialen met koeienletters achter heeft gelaten bij de EO directie. “WJO was here”……….
  Niet 4 handjes aan het stuur maar nu 6 ?!
  Dat wordt een ‘stabiele’ koers….!

  Weten ze bij de EO nu ook wat voor vlees ze echt in de kuip hebben, zoals veel gelovigen uit Ouweneels eigen geloofskring al eerder door schade en schande moesten constateren (powerplay).
  Ordinaire machtspolitiek ….
  ‘Geestelijk’…?

  Kijk door het fraaie pakpapiertje heen, kijk even achterom. Doet de afdeling nazorg van de EO vast al wat langer: er is een spoor…..

 81. lik-me-visje zegt :

  Hoe het ook zij, het blijft een ordinair schandaal. Hoog tijd dat ND, RD of iets anders het oppakt en het aan de grote klok hangt.

 82. albert zegt :

  @ lik-me-visje

  idd l.m.v.

  Het is wel een wendbare ‘goedgebekte’ vis
  🙂

 83. musje zegt :

  Ouweneel heeft last van geestelijk over-ge-wicht 😉

 84. albert zegt :

  @ Musje

  Is hij zo zwaar ‘belast’, Musje ?
  🙂

 85. Tom zegt :

  Zag op de site van St. Heartcry een uitgebreid verslag staan over Trin; zie http://www.heartcry.nl/index.php?paginaID=31

  Hierbij kwam ik tot de ontdekking dat het onderzoeksverslag via de vergaderingssite over Bentley/trin en andere artikelen over Trin verwijderd zijn??

  Voorbeeld is http://www.dossiers.tk/lakeland-revival-verslag-trin.htm

  Iemand enige verklaring?

 86. musje zegt :

  Die last is hem te zwaar…….hij zal er onder bezwijken,tenzij……………….

 87. albert zegt :

  @ Musje

  zich ontlast
  zích verlicht
  ohhh wat zeg ik nou ! Sorry:
  🙂

  Het mag hier op GG ook serieus ??!!
  Ok !:

  zich laat ontlasten, zich laat verlichten

 88. musje zegt :

  1 ding………de geest is uit de fles!!!

  het laatste woord is hier nog niet over gezegd…………

 89. albert zegt :

  @ Musje

  2e ding…….en waait waarheen hij wil….

 90. Koekje zegt :

  Ik kan niet anders zeggen dan dat het gewoon ronduit belachelijk is van de EO dat ze de reportage niet uitzenden. En wel om de volgende redenen:

  1. Het is de PLICHT van de journalistiek de waarheid te achterhalen. Dat bewerkstellig je natuurlijk niet door een kritische uitzending te cancelen. We leven hier potverdulleme toch niet in een of andere bananenrepubliek?
  2. De afgelopen jaren heb ik me steeds meer zitten storen al aan de EO vanwege slappe evangelie-verkondiging in hun programma’s (denk aan 40 dagen zonder seks) en een slappe houding t.o.v. valse lering. Denk jongstleden aan bijv. Smith op de Jongerendag. Hij heeft teksten en liedjes waar ik me van afvraag of het überhaupt Bijbels is. Schreeuwen dat er een nieuwe opwekking komt is ook in de lijn van de charismatische charlatans. De EO is dus duidelijk het ‘Evangelische’ uit hun naam verloren.
  3. MvdS en consorten gedragen zich ronduit kinderachtig en onchristelijk als alles uit dit bericht klopt. Wat is dit nu weer voor onzin? Dit laat duidelijk zien dat TRIN iets te verbergen heeft, zo niet een hoop. Het laat zien dat MvdS meet met twee maten. Aan de ene kant ‘zalving’ ontvangen van kritiek en mooi staan doen. Aan de andere kant zelf de kleine dictator spelen.

  Waarom geeft de EO hem zijn zin? Toen ik klein was kon ik een pak op m’n donder krijgen van papa en mama als ik iets geflikt had! Maar daar leer je het wel van! En als je een hond maar blijft aaien en niet corrigeert wordt het toch ook een vals mormel?

  P.S.: Voor het eerst hier lieten m’n emoties zich de vrije loop. Niet omdat ik MvdS en TRIN veroordeeld wil zien, maar omdat ik dit zie als een overwinning voor de valse leringen die de ronde doen. Jezus mag wat mij betreft heel snel terugkomen om deze valse lering weg te vagen en al zijn slachtoffers tot troost te zijn.

 91. aafke zegt :

  Stil maar Koekje, stil maar…
  Het komt allemaal wel weer goed!

 92. musje zegt :

  idd stil maar wacht maar,alles wordt nieuw!!!

  @koekje , God zij dank is GG ook emotie

  totdat Jezus terugkomt is het onze taak,tenminste…..
  voor christenen die zich daartoe geroepen voelen,om wantoestanden en leugens te ontmaskeren

  zorg dat je als christen zelf onberispelijk wandelt

  de leugen regeert
  de Waarheid overwint

 93. rob zegt :

  Het lijkt mij dat de EO zelf flink verdeeld is over deze hele affaire.
  En dat ze voor een veilige koers gekozen hebben om de boel niet verder te laten escaleren. Onder het vloerkleed met de zooi, niet meer over nadenken.

 94. albert zegt :

  @ Rob

  Doe jij ook Rob…! Die BH onder het kleed van Pastoorkramp in jouw tekening !! (BH: bijbelhouder neem ik aan ? Mijn ogen worden slechter…)

  Het zijn volgzame types hoor bij Trin….
  🙂

 95. albert zegt :

  @ Rob

  Doe jij ook Rob…! Die BH onder het kleed van Pastoorkramp in jouw tekening !! (BH: bijbelhouder neem ik aan ? Mijn ogen worden slechter…)

  Het zijn volgzame types hoor bij de EO (ik schreef Trinn, foutje)

  kort moment van verstandsverbijstering…..

 96. pb zegt :

  TRIN neemt EO over???

 97. albert zegt :

  @ pb

  dan zijn daar in ieder geval weer 2 handjes aan het stuur in plaats van 6.
  🙂

  Blijft evenzogoed zwabberen, maakt per saldo weing uit lijkt me…..

  of ben ik te pessimistisch ?

 98. Roberto zegt :

  @rob: de EO zal geen zin hebben in weer een rel, maar ik kan me ook voorstellen dat MvdS naar de genoeg centen (of sponsors) heeft om naar de rechter te stappen, dat zal wel het laatste zijn waar ze zin in hebben.

 99. Ruitje zegt :

  Dat wordt dan TRINEO … klinkt wel 😉

 100. aafke zegt :

  @Roberto
  Voorlopig had Trin een fors tekort op de begroting en de realisatie van de laatste HeO, dus dreigen kan, maar daar zou het dan toch echt bij gebleven zijn. Watjes zijn het bij de EO.

 101. nobody zegt :

  @Koekje 10:02:

  quote: “Schreeuwen dat er een nieuwe opwekking komt is ook in de lijn van de charismatische charlatans”

  Paul Washer himself zegt in zijn 10 indictments het volgende: “when I see men and women and young people all over the world praying for an awakening (Nederlands = opwekking) to me that is the first fruits of revival” en heeft het ook verder in de bewuste preek nog een aantal keren over opwekking. Zie ook de doelstellingen van ‘zijn’ hier eerder genoemde Stichting Heart Cry:
  ad. B. Bewustwording van de noodzaak van opwekking
  Vanuit onze diepe bezorgdheid over de situatie van de kerk in Nederland willen wij de noodzaak van zowel een persoonlijke als een nationale herleving (opwekking) onder de aandacht brengen. Opwekking is allereerst… Daarnaast is het de buitengewoon krachtige genadewerking van de Heilige Geest, waardoor een geestelijke vernieuwing, toewijding en vervulling in het leven van gelovigen teweeggebracht wordt zodat door hen de stroom van levend water naar de ongelovigen kan vloeien en zij uit de macht van de zonden worden verlost.

  Ik neem aan dat hij/ cq deze stichting dan voor jouw ook valt onder de charismatische charlatans?

  (en verder verspil ik mijn tid maar niet meer aan deze roddeljournaille en fanclub)

 102. Ds Dre zegt :

  @Nobody. Dan is verspillen aan een antwoord aan jou ook niet meer nodig.

 103. Roberto zegt :

  @nobody: ‘roddeljournaille’ – GG heeft toch duidelijk gemaakt hoe ze aan hun kennis komen, hoe zeker ze ervan zijn en waarom ze ermee naar buiten komen? Bij ‘roddeljournaille’ denk ik aan het Telegraaf-niveau, die krant is in staat om (bij wijze van spreken) op basis van dit stuk een grote kop in de krant te zetten met ‘Evangelist gaat er met de poen vandoor’, oftewel compleet ongefundeerde journalistiek ten behoeve van de verkoopcijfers. Dit lijkt me van een andere orde, waarom doe je het af als geroddel?

 104. Samuel zegt :

  @nobody: waarom knip je in de tekst bij de definitie van opwekking na “opwekking is allereerst” het vervolg eruit?

 105. Zeezout zegt :

  Het is echt jammer dat de EO blijkbaar ook wordt vergiftigd door de dwaalleer die over Nederland waait.

  In de vroegere jaren durfde ze uit te komen voor haar geloof, maar nu wordt het steeds meer uitkomen voor de religie van de geest van deze wereld, ofwel: iedereen te vriend houden, zelfs wanneer we dan maar onze mond houden over dingen die niet goed zijn, maar onze vrienden schaden. Zoiets van ‘spreken is zilver, maar zwijgen is goud’.

  Overigens is er in dat filmpje van de zegening van MvdS ook een figuur te zien (kzou niet weten hoe hij heet) die op een gegeven moment zegt: ‘wij eren jou’, waarop de anderen gehoorzaam knikken. Dit is absoluut on-Bijbels en ze spreken hem niet tegen, wat correct zou zijn geweest, maar knikken gewoon in overeenstemming.

  Maar laten we niet vergeten (om IJsbrand nog maar eens aan te halen) dat leiders ‘dienaars’ horen te zijn. Niet mensen die eer krijgen, maar mensen die in het slijk lopen om een ander eruit te trekken en vervolgens zelf stilletjes weer te verdwijnen in de achtergrond.

  Alleen al het feit dat er zo duidelijk op het leiderschap wordt gefocust (je ziet steeds weer dezelfde, bekende, namen) en kritiek van ‘het gewone, nog wat onwetende en niet-verlichte volk’ moet worden bestreden, geeft aan dat er dingen niet goed zitten in die organisatie.

  Wanneer ze werkelijk God willen dienen (en ik geloof oprecht dat er mensen bij betrokken zijn die dat serieus willen) dan staan ze correctie toe en geven openheid van zaken. Misschien niet leuk, maar wel de juiste weg, want ‘de waarheid zal je vrij maken’….

  Overigens ben ik wel van mening dat het ook niet Bijbels is om allerlei statements te maken zonder eerst zelf onderzoek te plegen. In dit geval lijkt me echter duidelijk dat er wel serieus door GG naar is gekeken. Hoe een ieder daar weer op reageert is weer ieders eigen verantwoording i.m.o.

 106. Samuel zegt :

  Let op de baby’s in het badwater.
  Een hoop terechte kritiek op de EO, maar ik heb respect voor de manier waarop zij wel in staat blijken het contact met de samenleving op te zoeken. Niet altijd even geslaagd, maar in ieder geval niet een dichtgetimmerd groepje dat enkel met de geredde schaapjes zingt over hun behouden vaart.

 107. jancko zegt :

  @GG

  Nou weten we nog steeds niet of Pasterkamp en Ouweneel wel of niet wilden reageren op dit nieuws. Lijkt me journalistiek gezien essentieel om te vermelden.

  @bodem

  Je schrijft: De EO is kwetsbaar omdat ze afhankelijk is van haar leden. De bevriende voorgangers hebben wellicht gedreigd om hun achterban op te roepen hun EO lidmaatschap op te zeggen.

  Dat is misschien waar, de EO is kwetsbaar. Maar de bevriende voorgangers zijn dat net zo goed. Als hun argeloze supporters zien wat dit soort voorgangers achter de schermen doen, vallen de grote mannen van hun voetstuk. Daar zou het christelijke wereldje van kunnen opknappen.

  Zie bijvoorbeeld hoe WJO correspondeert – hij schrijft het woordje ik soms als IK – met een kritsche atheist (die zich bedient van de schuilnaam Marc Defianth): http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?p=136111#136111

  Het is helemaal niet erg dat WJO – let op dat hij ‘ik’ soms in hoodletters (IK) schrijft – fouten maakt. Wel erg is dat hij dat ontkent. Dan moet je je als publiek afvragen met welke geest je hier te maken hebt. Zorgelijk.

  Prachtig dat GG vasthoudend is. Doorbijten aub! Mooi dat Manna Vandaag steun geeft. Maar wel openbaar commentaar van Pasterkamp en Ouweneel graag.

 108. rob zegt :

  Niet de hele EO zal vergiftigd zijn, want er was bereidheid om een kritische reportage te maken.

  Wat opwekking betreft:
  Paul Washer kan zeggen dat hij het als vrucht ziet dat er gebeden wordt voor opwekking.

  De vraag is natuurlijk wat je verstaat onder een opwekking.
  Voor HOE is er al sprake van opwekking als mensen vallen in de geest en in tongen gaan bidden.

  Voor Spurgeon en Whitefield was het een teken van opwekking als mensen berouw kregen en doorkregen dat ze verloren waren zonder de genade van Jezus.

  Een klein verschilletje, maar ach waar praten we over?

 109. Job 28:28 zegt :

  Is er iemand die genoeg verstand van internet heeft om een site op te zetten waar EO-leden hun digitale handtekening kunnen zetten voor het openbaar maken van deze rapportage? Het lijkt mij dat je in een geval als dit moet zorgen dat het niet openbaar maken van zo’n reportage evenveel imagoschade oplevert als het wel openbaar maken. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat het merendeel van de EO-achterban dit laat gebeuren als je ze een stem geeft…

 110. Koekje zegt :

  @ nobody

  Ten eerste wil ik je even melden dat ik Paul Washer absoluut geen verkeerde kerel vind. Ik heb zijn preek over relaties en daten beluisterd op cd en vond dit zeer de moeite waard. Hij liet mij een realiteit en gebruik zien waar wij hier in NL bijna niet meer kennen, namelijk ontzag voor de ouders van de vrouw waar je voor wil gaan.

  Wat ik eigenlijk met mijn opmerking over het begrip ‘opwekking’ bedoelde is het volgende:

  Het is een begrip dat vanuit charismatische hoek zo ongeveer de volgende betekenis heeft: zij (de charmisaten) zijn gekomen om een ‘revival’, herleving, opwekking, noem het beestje bij zijn naam te brengen naar wat in hun ogen de ingeslapen kerken zijn (traditionele stromingen tot mild evangelisch, alles wat dus niet in hun lijn ligt.) Het duid dus op een zekere arrogantie vanuit charismatische hoek t.o.v. andersgelovigen en andere dogmatiek.

  Maar dit deugt niet. Ten eerste heeft de charismatische stroming allerlei dwaling meegebracht die niet Bijbels gefundeerd is (welvaartsevangelie, powerevangelie etc, je kan zelf nog wel 10 dingen bedenken.)

  Ten tweede: de termen ‘opwekking’, ‘herleving’ of ‘herleven’ komen NIET in de Bijbel voor. In de Statenvertaling (mijn uitgangspunt, want deze is exact overgezet uit het Grieks van het NT) wordt het woord ‘opwekken’ maar vier keer gebruikt. Drie keer m.b.t. het opstaan uit de dood na de Wederkomst van de HEERE en 1 keer als bemoediging in de 1 Korinthen-brief. Mijn punt is dus: de terminologie deugt niet.

  Beter is het om te spreken van ‘transformatie.’ De mens, van de ongelovige tot de christen die onbijbelse dogmatiek aanhangt, dient zich d.m.v. Jezus’ boodschap en de Heilige Geest om te vormen tot een zuiver geloof in God en de Schrift.

 111. rob zegt :

  ik ben geen lid meer vd EO, dus geen recht v spreken in dat geval

 112. Koekje zegt :

  Overigens sluit ik me bij de laatste comment van rob aan aangaande de term opwekking en Washer.

 113. Jos Strengholt zegt :

  Koekje, ik ben het grotendeels met je eens. Overigens zie ik meer goede kanten aan het charismatische dan jij, geloof ik. Als het charismatische is ingebed in kerkelijk leven met gezonde criteria, brengt aandacht voor het werk van de Heilige Geest veel goeds. In een situatie waarin manipulatie heel makkelijk is – als er heel sterk, of juist geen leiderschap is, dan leidt het vaak op drama uit.

 114. Johan zegt :

  @ rob: Je betaalt belasting, toch? Die reportages worden niet uit de tientjesleden betaald, hoor. Daar dragen wij met z’n allen aan bij. Dat geeft je ook een stem.

 115. rob zegt :

  @Johan,
  Job had het idee een site op te richten voor EO leden..
  Overigens kan ik ze wel een mail sturen om te vragen waar het onderwerp blijft.

 116. Ruitje zegt :

  @rob, als je meer van Washer hebt gehoord en gelezen zit hij helemaal in de ‘geest’ van Spurgeon en Whitefield en absoluut niet in de richting van TRIN, helemaal niet zelfs.

 117. Peter zegt :

  Wat zijn de achterliggende belangen voor de partijen?

  EO:
  missie: mensen in contact brengen met Jezus
  -heeft net al allerlei trammelant gehad en heeft geen zin in meer negatieve berichtgeving gekoppeld aan hun naam

  TRIN:
  missie: Touch the untouched, Reach the unreached & Impact the nations.
  -Heeft moeite met kritiek en schopt dus stennis als er toch kritiek komt

  overweging:
  EO wil eerlijk zijn maar is bang dat trin voor veel problemen zorgt als ze het nieuws naar buiten brengen

  oplossing:
  een stagiair zet de reportage op youtube…?

 118. Zeezout zegt :

  Ik weet ook zeker dat er bij de EO veel oprechte Christenen zitten, die werkelijk goed werk (willen) doen.

  Ik geef alleen aan dat blijkbaar ook de EO niet ontkomt aan beïnvloeding door de tijdgeest van manipulatie.

  En inderdaad denk ik dat het imago wordt beschadigd door het achterhouden van die docu, maar de meeste gelovigen zullen gewoon niet weten dat dit is tegengehouden.

  Hopelijk gaat de EO weer op de bres staan voor de waarheid en hervindt ze haar roeping: mensen laten weten wie God is.

  M.b.t. het werk van de Heilige Geest: ik heb het idee (gevoel dus) dat tegenwoordig de gelovigen meer bezig zijn met het ‘oproepen’ van de Heilige Geest, dan met het worden als Jezus. Het oproepen van geesten, ook als men ‘Heilige Geest’ zegt, is gevaarlijk.

  Ik weet uit eigen ervaring hoé gevaarlijk, want het heeft me heel wat gekost. Onder andere mijn gezin, simpelweg omdat ik me liet ‘leiden’ door een valse “heilige geest’, die ik klakkeloos volgde.

  Het grootste gevaar is dat je in een soort ‘geloofsverdwazing’ valt en eigenlijk alles klakkeloos gaat accepteren als van God. Ondertussen dwaal je echter steeds verder af van de waarheid en raak je verstrikt in de leugen en wishful thinking.

  De gelovige ontvangt de Heilige Geest als Helper, niet als pepmiddel dat je kunt innemen en bijbestellen wanneer het even op is. We hoeven Hem niet op te roepen, want Hij is er.

  Tot slot wil ik nog opmerken dat ik niet kan geloven dat God, door zijn Heilige Geest, mensen in allerlei mensonterende houdingen en spasten laat gaan, krijsend als bezetenen en rollend als door killerbee’s gestoken, schuddend alsof ze een blikje cola zijn, waarop het vervolgens wordt geopend om ‘de gaven en zegen’ eruit te laten spuiten…

  Dit alles is zó anders dan de bediening van Jezus, dat ik er eigenlijk alleen om kan janken, wat we met Zijn evangelie hebben gedaan….

 119. jancko zegt :

  @GG

  Pasterkamp en Ouweneel is door GG commentaar gevraagd. We weten nog steeds niet of zij hebben gereageerd en wat zij hebben gezegd.

 120. goedgelovig zegt :

  @ jancko: We kunnen de heren moeilijk dwingen te reageren, hè. Ze hebben naar ons toe nog niet gereageerd. Als ze dat doen, laten we dat natuurlijk weten.

 121. Midas zegt :

  @GG: Ik vind dat je ze best een beetje mag dwingen/manipuleren om te reageren. Dat doen zij toch ook bij de EO? Dus doe jullie best 🙂

 122. Job 28:28 zegt :

  @ ALLEMAAL

  Er was inderdaad iemand met een goede tip over het opzetten van een petitie, dus bij deze nodig ik jullie allemaal uit op onderstaande link de petitie tot openbaarmaking van de TRIN-reportage te tekenen!

  PETITIE OPENBAARMAKING REPORTAGE:

  http://www.axci.nl/?ln=ned&id=4012

 123. pb zegt :

  Dit kan helaas niet anoniem, merk ik.

 124. Tom Koers zegt :

  Ik heb getekend, goed initiatief!!!

 125. Ruitje zegt :

  @Zeezout, sta helemaal achter jouw post.

 126. Marten Visser zegt :

  GG is op TRIN-gebied een nieuwssite geworden. Dat juich ik zeer toe. Maar ik mis de satire, dus hier kunt u terecht voor een verse dosis:
  http://www.vissers.me/site/index.php?option=com_content&view=article&id=332:exclusief-interview-met-markus-van-der-klei&catid=38:kerk-in-nederland&Itemid=74

 127. musje zegt :

  @zeezout,

  idd we hebben de Heilige Geest niet op” recept”,niet op afroep en al helemaal niet door Hem te claimen,het is de HG bedroeven,zo niet lasteren,het is ontzettend riskant om van Hem een karikatuur te maken en Hem te “vermenselijken”
  “ik roep” U doet, en snel ook ! … zoiets…..

  de Geest waait waarheen HIJ wil en niet waar wij dat willen,verschrikkelijk ….je ziet voor je ogen gebeuren,dat dit plaatsvindt,dat claimen ,schreeuwen ed bij extreem charismatische bijeenkomsten,heel pijnlijk om te zien……..
  maar goed al deze dingen moeten gebeuren /geschieden

  Petitie JA
  Bdden,nog Beter!!!! alleen de waarheid maakt vrij

  ik ken iemand die charismatisch is ,die “Heilig kippevel “kreeg,dat zei ze ,ik zag het gebeuren want ik was in gesprek met die persoon over het Evangelie,toen dacht ik,bestaat dat ook al,Heilig kippevel……..je kunt kippevel van iets krijgen ,dat is 1 ding,maar wat ik allemaal hoor en zie,dan denk ik,wat staat dit ver van het Evangelie af en van Jezus’bediening…..(.idd,zeezout!)
  uiteindelijk zijn dat soort mensen zo duidelijk uit op manifestaties’hoe “gekker”hoe beter …maar wat gevaarlijk is dit!

 128. Henny Snijder zegt :

  Goed initiatief Job!

  Ik vind het tekenend dat de EO zichzelf onder heeft laten graven door de druk van Trin. Weer laat de EO zien geen duidelijk eigen karakter meer te hebben, laat staan uit te stralen, maar dat het een omroep is geworden die met iedereen vriendjes wil zijn en blijven.

  Verkondigend is de EO al lang niet meer, verhullend wel, onder het mom van de valse invulling van de mantel der liefde. Maar zóveel mensen zijn al beschadigd door de Trin en hun kornuiten en ik hoop echt dat de EO hier op terug komt, óf dat een andere omroep/krant hier eens stevig in gaat duiken.

  Groetjes,

  Henny

 129. jancko zegt :

  @GG

  Helder. Druk een beetje opvoeren door te schrijven dat de heren zijn benaderd, maar tot nu niet reageren kan misschien helpen. Of de heren een deadline voorhouden? Bijvoorbeeld de eerstvolgende follow-up?

  Succes!

 130. goedgelovig zegt :

  @ Marten: Succes in je nieuwe bediening. 🙂

  @ jancko: Het is in hun eigen belang, we gaan ze niet achter de broek zitten.

  @ Job 28:28: Goed plan. Wij hebben meteen getekend. Dat vele schaapjes mogen volgen.

 131. Henny Snijder zegt :

  Ik heb de link van de petitie ook op mijn forum gezet Job. 🙂

 132. rob zegt :

  @Ruitje, ik ken het gedachtegoed v Washer niet zo.
  Spurgeon ben ik nu aan het ontdekken. En van Martyn LLoyd Jones, de bergrede aan het lezen.
  Heb jij iets aan te raden ?

 133. Ruitje zegt :

  @rob, hier vind je video’s op youtube van Washer (en op kanaal van LaneCh staan meer interessante video’s van anderen)

  http://www.youtube.com/view_play_list?p=67E720644CF2FCA8

 134. Mar zegt :

  Er komt van zelf wel meer duidelijkheid over TRIN. Jammer dat de documentaire niet door ging. Maar het wordt vanzelf nog wel extremer. Kijk eens wie er mee gaat doen volgens de weblog van Mattheus. Is vragen om problemen. toch ?

  Patricia en haar man willen ook meer betrokken zijn en daar heb ik ja op gezegd. Ze had al zoveel over ons gehoord van de Revival Alliance en via via.

  Extreme charismatic.

 135. aafke zegt :

  @Mar
  Wie is Patricia en wie is haar man?
  En kun je me helpen dat weblog van MvdS te vinden.
  Thnx

 136. JM zegt :

  Wat een gedoe weer rondom die uitzending…
  Hierboven werd al door iemand de opmerking gemaakt dat zowel de EO als TRIN belangen heeft. Ook al zou er door TRIN enorme stampij zijn gemaakt en ook al heeft de hoofdredacteur zijn go tot een no-go gemaakt, dan is en blijft het altijd nog de mogelijkheid dat de EO puur zijn eigen redenen heeft om de reportage niet uit te zenden. Waarom zou je continu moeten speculeren over de belangen van de EO en de TRIN. De EO heeft wel eens eerder kritische reportages gemaakt / interviews gehad met christelijke personen / organisaties (Yvette Lacle, bijv.) . De EO-Netwerkredactie is geen verantwoording schuldig aan de kijkers, maar aan de directie van de EO. Voor de leden/belastingbetalers is het inderdaad zuur dat er zomaar materiaal in de prullenbak verdwijnt, maar dat is ook simpelweg de manier waarop het produceren van reportages werkt: erg veel data verzamelen en een fractie daarvan uitzenden.

  Ik begrijp dat veel reageerders hier de waarheid boven tafel willen zien komen rondom de financiële situatie van TRIN en daarbij vertrouwen op de journalistieke kwaliteiten van Netwerk (of het ND / RD) en ik snap ook de teleurstelling van sommigen, maar is het daarom ook zo nieuwswaardig om dat in de landelijke media uit te zenden?

 137. Ruitje zegt :

  @Mar, bedoel je Patricia King?

  Zo ja, dan haalt TRIN nog meer ellende in huis… Zij was ook de ‘geestelijke moeder’ van Todd Bentley.

  En dan hebben we het nog niet eens over de dwalingen die King (voorheen Pat Cocking) verkondigt. Heb contact met iemand in Canada die met King te maken heeft gehad, dat was niet fraai. Zeer manipulatief en eng.

  Heb zelf veel van King gelezen, geluisterd en bekeken… ze is ook naar Amerika verhuisd, net als Todd Bentley. Misschien werd de grond in Canada te heet onder de voeten en nu zou ze met TRIN gaan samenwerken? My goodness. TRIN haalt alle dwalingen uit de VS en Canada naar Nederland… als het tenminste Patricia King is die jij bedoelt Mar.

 138. pb zegt :

  @Ruitje,

  Mar doelt op de nieuwsbrief van Mattheus op zijn site, waarin hij verteld over zijn ontmoeting met Patrica King de afgelopen weken in Toronto en dat zei toezegde meer betrokken te willen zijn bij Trin en zijn activiteiten. Ben benieuwd.

 139. pb zegt :

  @Ruitje,

  Wij zitten op 1 lijn!

 140. aafke zegt :

  @Ruitje

  Dank voor je speurwerk.

  Heb vorig jaar met verbazing deze mevrouw gevolgd in haar steun voor Todd Bentley en Lakeland.
  Nu ook deze en andere Lakelandgangers zich verenigen in en rond Trin zal voor verstandige EN goed bedoelende naieve gristenen toch wel een keer het moment komen dat de schellen hen van de ogen vallen?

  Het kan/zal toch niet zo zijn dat het leiderschap van dergelijke bewegingen elkaar schaamteloos de handen boven elkaars hoofden blijft houden?

 141. Ruitje zegt :

  @aafke, wist je dat Patricia King teams naar mortuaria stuurde om daar doden te gaan opwekken?? Ongelooflijke video van gezien van een ‘getuigenis’ van zo’n team (op site van King). Het was nog niet gelukt… maar ze gingen hard oefenen!!!

  Zie je het al voor je: rouwende familie in een rouwcentrum en dan komen er een stel van die doorgeschoten extreem prophetic lui even vertellen dat ze hun geliefde wel even uit de dood gaan opwekken… (wat vervolgens niet lukt). Ziek gewoon.

 142. Ruitje zegt :

  @aafke, ze houden inderdaad elkaar allemaal de handen boven het hoofd… te triest voor woorden.

  Tja, ze moeten wel, anders verliezen ze hun inkomsten…

 143. aafke zegt :

  @Ruitje
  Die regelrechte onzin herinner ik me goed.
  Gewoon doorgaan en naar Nederland halen die bizarre toestanden.

  Dan gaat de VPRO, de Volkskrant en in het slechtste geval de Telegraaf een onderzoek doen en dan heeft MvdS grote reputatieschade op zijn geweten van een groot deel van de christelijk beweging in dit land.

  De mensen die helemaal buiten de kerken staan zullen deze toestanden immers vooral beschouwen als een hele gekke uitwas van “Jomandaism”.

 144. Ruitje zegt :

  @aafke, en misschien stuur Geenstijl verslaggever Rutger wel op ze af… maak dan de je borst maar nat. Kun je toch beter in een EO-Netwerk-docu ontmaskerd worden… 😉

 145. Ruitje zegt :

  Bedacht me ineens dat het best link is om al die gasten uit de Verenigde Staten en Canada hierheen te halen met die Mexicaanse griep. Zou niet zo snel een TRIN-avond meer bezoeken. Voor je het weet wordt de Mexicaanse ‘anointing’ geimparteerd… 😉

 146. Zeezout zegt :

  Hmmmm, heb ff die link van Ruitje gevolgd….

  Lijkt me wel gemakkelijk, zo’n gratis goudwolk. Waarom dan nog collecteren????? :D:D:D

  Thnx voor de link R 😉

 147. Someone zegt :

  Zie hier de activiteiten van Patriciua King: oefenen in mortuaria…

  http://www.manna-vandaag.nl/index.php?post=3669

 148. Mar zegt :

  Sorry, was even weg. Had niet gezien dat haar achternaam er niet bij stond het ging inderdaad over patricia king. Dat had je snel zelf gevonden Ruitje. De site van patricia king is vol met de angelic encounters.
  Wordt je niet blij van als je al die onzin hoort. Laat Mattheus maar oppassen met welke mensen hij in zee gaat. Als hij deze documentaire al niet wilde ….

  Misschien moeten we Amerika en Canada waarschuwen dat we hier een pandamie hebben van de mexicaanse griep. Blijven ze allemaal overzee.

 149. Mara zegt :

  Beste mensen,

  Als ik dit allemaal lees, dan wordt ik verdrietig dat er binnen christelijk Nederland zo met elkaar wordt omgegaan. Ik denk dat we best kritsich mogen zijn, maar pas op met oordelen, want wat zegt de Heer daarover?? Dat we met zn allen toch de Heer in gebed mogen zoeken en naar Hem mogen luisteren om te zien wat Hij heirover te vertellen heeft. Dat ons aller doel is, dat we in Zijn liefde wandelen zullen. Want Hij de Here Jezus heeft zelf gezegd, `Wie in Mij gelooft, zal de werken doen die Ik doe, ook doen, en hij zal grotere dingen doen dan deze, want ik ga heen naar Mijn Vader. En wat u ook zal vragen in Mijn Naam, dat zal Ik doen, opdat de Vader in de Zoon verheerlijkt worden`.

  Lieve mensen wat hier ook uit mag komen voor TRIN, EO of wie dan ook, geef satan geen voethold, resist hem in Jezus Naam en laat alles zijn tot eer en glorie van Zijn heilige Naam.

  Dit moest ik even van mijn hart.

 150. Ruitje zegt :

  @Mara, oordelen is inderdaad niet goed, maar beoordelen mag wel degelijk…

  Of zoals Paulus zegt: ‘Toets alles, behoudt het goede en mijdt het kwade’. Of Johannes: ‘Onderzoekt uit welke geest iets is’.

 151. ATTENT zegt :

  Het zou goed zijn als het NEDERLANDS DAGBLAD deze ongelofelijke manipulatie van TRIN oppakt.

 152. pb zegt :

  Kan iemand een petitie-site bouwen bestemd voor het ND??

 153. WatEenZooitje zegt :

  Hmmm, waarom is TRIN zo bang? Op een gegeven moment was er ook zo’n aandacht voor Jan Zijlstra en zijn genezingsbediening. Daar werd ook een tv uitzending aan geweid die ook best kritisch was. Maar de heer Zijlstra was wel zo mans genoeg om in een TV reportage zijn verhaal te doen. Waarom durft TRIN dat dan niet? Als TRIN straks net zo’n megahype wordt als Lakeland, dan zal dit ook ongelovige journalisten aantrekken. En als TRIN nu al geen open kaart durft te spelen, hoe dan straks. Een reportage van ABC heeft Lakeland ontmaskerd als een hoax. Wat als bv. een Alberto Stegeman in een undercover reportage het doen en laten van TRIN zou openbaren. Dan ben je echt bezig met een christelijk getuigen zijn?!? Dan kun je wel schreeuwen om een opwekking en alle engelen, heavenly portals and anointing glory naar beneden wensen, uiteindelijk zal de ongelovige wereld het christendom alleen maar sarcastisch en cynisch gaan uitlachen. Zou ik zo mijn ongelovige vrienden in aanraking moeten brengen met Jezus Christus???

 154. rob zegt :

  @Ruitje,
  Moeten we naast een DNR verklaring, nog een verklaring verzinnen.
  NOUD (niet opgewekken uit dood)
  Stel je voor dat je vredig dood in je kist ligt op je 80ste en een paar sukkels brengen je weer tot leven 🙂
  Is net je AOW stopgezet, de erfenis is verdeeld, je kamer in het bejaardenhuis is al vergeven aan een ander. Je kleding naar het leger des heils.

 155. pb zegt :

  @Rob,

  Woon je in Ridderkerk??

 156. albert zegt :

  @ Ruitje

  Ruitje, jij schreef aan Aafke:
  “wist je dat Patricia King teams naar mortuaria stuurde om daar doden te gaan opwekken?? Ongelooflijke video van gezien van een ‘getuigenis’ van zo’n team (op site van King). Het was nog niet gelukt… maar ze gingen hard oefenen!!!

  Zie je het al voor je: rouwende familie in een rouwcentrum en dan komen er een stel van die doorgeschoten extreem prophetic lui even vertellen dat ze hun geliefde wel even uit de dood gaan opwekken… (wat vervolgens niet lukt). Ziek gewoon”

  Zeg je nou: “ziek gewoon” ?

  Misschien bedoel je : ‘gewoon’ ziek….?!

  Als Trin met sponsoring van de grote verzekeraars een tochtje langs alle Nederlandse ziekenhuizen maakt..Heel efficient: al die ‘samengeklonterde ‘gewone zieken’…
  Geen dure ‘Zwollehappenings’ meer nodig. De ‘klanten’ komen niet bij Trin (met zwaar tegenvallende collectes). Welnee: Trin zoekt gesubsidieerd de ‘klanten’ op….!
  De Trin servicedienst. Busje komt zoooo….

  Poehhh, dat scheelt ons een hoop premie…………………..nou jaaaa: op korte termijn !
  😦

  Geef mij toch maar die ‘hoge’ premie….

 157. Zeezout zegt :

  Gaat niet werken, Albert, want wanneer ze met dat bussie aankomen, krijgen ze meteen isoleer en cold-turkeybehandeling zodra zo gaan gillen rollen en rillen….

  En dat doet me er opnieuw aan denken dat die hele toronto-blessing niet bepaald een getuigenis is voor een Verlosser die orde komt brengen in de chaos.

  Velen gaan naar dit soort waves (en fire) toe met een oprecht hart om God te zoeken, maar ze vergeten dat God gewoon dicht bij ze is en geen fire-happenings, negatieve wave (golven vallende mensen) en op de grond liggende, slangen imiterende, gemanipuleerde volgelingen nodig heeft om te overtuigen van zonde met Zijn Heilige Geest. Hij overtuigt eerder van zonde door te fluisteren: “dit is de weg, ga daarop”. God zoekt de mens, niet de opgepoetste Evangelinebarbie en Revival-Ken!

  Zou een God, die machtig genoeg was om de hele aarde te scheppen, niet bij machte zijn om even aan onszelf duidelijk te maken wat Zijn wil voor ons leven is, in plaats van daarvoor een zichzelf zalvend en verheffend leiderschap en een met eer overladen superleader te gebruiken?

  Toen ik op de DTS zat, kreeg ik te horen dat ik niet moest rebelleren, terwijl ik het gewoon met een aantal dingen niet vanzelfsprekend eens was. Rebbelie zou de geest doven.

  Maar ik geloof niet dat de waarheid een vrm van rebellie is. Wanneer het de waarheid is, is het hoogstens een appél of een opstand tegen de leugen, maar geen rebellie tegen leiders. We geloven toch in God, in Jezus, in de Heilige Geest? Geef hen dan de plaats die hen toekomt:

  God, als Vader en Eeuwige
  Jezus als de Zoon, de Heiliand, die de weg naar de Vader herstelde
  De Heilige Geest, die ons helpt om op die weg te komen (door te overtuigen van zonde, het doel missen) én er op te blijven, tenminste wanneer we werkelijk naar Hem luisteren en niet naar een mystiek gepingel op een podium, wiegende schoonheden op het podium en brullende sprekers (waarom heten ze eigen sprekers en niet brullers?) die uitschreeuwen dat God dit of dat zal doen…

  (waarna bij een teleurstelling ineens een nieuw halleluja-onderwerp wordt geopend).

  De Heilige Geest is een Helper, geen doel!

 158. goedgelovig zegt :

  @ upperstream: Je hebt ons artikel in zijn geheel doorgeplaatst op je eigen weblog. Dit is een schending van het auteursrecht. We verzoeken je dit artikel onmiddellijk te verwijderen.

 159. SGP zegt :

  Zouden Mattheus en co niet al die stampij gemaakt hebben, omdat de uitzending juist te onkritisch was? Lovende kritieken = weg zalving.

 160. albert zegt :

  @ Zeezout

  in de zoute zee met dat busje….jaja !: ze mogen wel eerst uitstappen !

  Dank voor je reactie: nuchter, verhelderend….!

 161. musje zegt :

  Daarom is het recht verdwenen
  is rechtvaardigheid ver te zoeken
  in de rechtzaal struikelt de waarheid
  de eerlijkheid krijgt geen toegang
  de waarheid is zoek
  en wie niet meedoet aan het kwaad,stelt zich aan vervolging bloot
  de Heere ziet dat er geen recht heerst en is DIEP verontwaardigd………..Jesaja 59:14-15

 162. Ruitje zegt :

  @albert, ik bedoelde dat het je wel heel ziek (in je hoofd) moet zijn om op het idee te komen doden op te gaan wekken in een mortuarium en dat te zien als iets uitproberen en een bediening waar je in kunt groeien….

 163. Ruitje zegt :

  @albert, en zo ziek zijn helaas sommige doorgeschoten extreme charismatischen… zoals Patricia King.

 164. Harnoldus zegt :

  @Ruitje
  Jij herinnerde er aan dat Patricia King, die naar Nederland gaat komen om na Todd Bentley nu ook Mattheus te helpen, teams naar mortuaria had gestuurd om overledenen op te roepen op te staan.

  Geweldig nieuws dat ze binnenkort op een FIRENIGHT komt.

  Mijn schoonmoeder is al zo’n 10 jaar dood en enkele keren per jaar breng ik een geranium , een dahlia of een petunia naar haar graf en sta ik enkele minuten te mijmeren over haar leven.

  Ik heb besloten komend weekend geen bloemen te brengen maar een envelop onder de grafsteen te leggen met de tekst: “Lieve schoonmoeder, wees waakzaam; Patricia komt, we zien elkaar binnenkort…”

 165. Ruitje zegt :

  @Harnoldus, als het Patricia lukt jouw schoonmoeder op te wekken, meld je dat natuurlijk wel even hier bij GG 😉

 166. Harnoldus zegt :

  @Ruitje
  Zeker, zeker!!

 167. Harnoldus zegt :

  @Ruitje
  Zeker, zeker.
  Ik ben overigens bang dat als het niet zou lukken, ik daarvan zelf de schuld krijg omdat ik niet goed zou geloven of…te cynisch ben.

 168. albert zegt :

  @ Ruitje

  Heel ziek idd.
  Mijn mening: een brutale, vrijpostige en ongeremde en manipulerende geest die bot en onbehouwen tekeer gaat onder een vette religieuze (evangelisch getinte) saus. Hij laat een duidelijk spoor achter als je gewoon even ‘achterom kijkt’. Meer is niet nodig…
  Die saus ligt trouwens aardig zwaar op de maag
  We zijn er mooi klaar mee !
  😦

  Maar er is één lichtpuntje: humor bij GG!
  Is je niet opgevallen dat Harnoldus een wel erg grote hekel had/heeft aan z’n schoonmoeder ?
  – slechts enkele keren per jaar bloemen (krentje)
  – één geranium (de krent)
  – een enveloppe zonder inhoud (de grote krent)
  – een weekend geen bloemen (de ontiegelijk grote krent)
  – z’n schoonmoeder die in onmacht ligt, vertellen dat Patricia komt en dat Harnoldus haar gaat ontmoeten. Oftewel: blijf maar lekker waakzaam en blijf lekker liggen…..
  Onbehouwen vent die Harnoldus….
  🙂

 169. Nikki. zegt :

  Goed zo GG, op 15 juni, 7.15!

 170. Darby zegt :

  Ik dacht dat TRIN een “transparante”beweging was?
  Als ik lees hoe Mattheus zich manifesteerd dan hebben de impartaties en firetunnels bij hem nog geen effect gehad.
  Mijn moeder zou zeggen:
  “Wat denkt die snotneus wel !!” “Hij is nog niet eens droog achter de oren”
  Oei!

 171. rob zegt :

  @pb, jep

 172. piet zegt :

  Ik hoorde vanuit betrouwbare bron dat Patricia King helemaal niet zo enthousiast is over Trin en dat groot deel van het verhaal uit Mattheus zijn grote duim is gezogen.

  Grappig dat iedereen de woorden van Mattheus zomaar klakkeloos aanneemt.

 173. rob zegt :

  Welke reacties zou Patricia King allemaal gekregen hebben v de opgewekte overledenen?

  HMmmjagghhhhmmmmm
  (betekent: wil je mijn dichtgelijmde mond een beetje helpen open maken)
  Daarna:
  Welke idioot heeft mijn kont opgestopt met een pak watten?
  Waar is mijn gebit, gebleven?
  Die #$%^& begrafenisondernemer heeft mijn ring gejat.
  Ik hoop dat je een collecte hebt gehouden voor een extreme make over,want ik zie er niet uit, na een maand verblijf in een graf.

  Of: stoor je me nu al, ik had me net omgedraaid!

  Of: ik was blij dat die ts eindelijk een keer gelukt was, kom jij me opwekken#$%

 174. musje zegt :

  zouden ze mensen die gecremeerd zijn ook uit de dood kunnen opwekken?
  ik bedoel als ze dan toch bezig zijn/aan het oefenen…………….dit is te vreselijk voor woorden allemaal,maar goed……….tegenwoordig……….wat een toestanden………….

 175. WatEenZooitje zegt :

  @ Zeezout…

  Waar heb jij je DTS gedaan? En met welke dingen had je zoal moeite mee waardoor je werd beticht van rebellie?

 176. rob zegt :

  @Mus:
  dat is lastiger, je hoort wel eens van die verhalen dat er gerommeld is met as.
  Heb je een soort samenraapsel van een paar mensen.

  Het idee wordt steeds spannender.

  Zou Patricia nooit horror hebben gekeken, dat ze geen moeite heeft met het hele idee?

 177. musje zegt :

  @rob

  zou je dan je premie dan ook weer op kunnen strijken,je overlijdensverzekering,het kost nogal wat tegenwoordig ..doodgaan….’tis veel te veel rompslomp
  Patericia King heeft duidelijk niet nagedacht over de eventuele consuqenties ,mocht een poging van haar slagen,als je zoiets bedenkt zit er al een steekje los,laat staan dat je het praktiseert,het is zoals gewoonlijk weer voor de persoonlijke eer,hoe haal j’t in je hoofd….

  en alles wat uit de US komt…..

 178. harnoldus zegt :

  @Rob,

  Wat een geweldige tekst.

  Ik weet waar ik heen ga, ik blijf dan liever dood.
  Let op mocht ik sterven, houd Patricia uit mijn buurt.

 179. harnoldus zegt :

  @Ruitje

  Je analyse klopt niet helemaal.
  Ik vond mijn schoonmoeder erg aardig.
  En…. ik ben er van overtuigd dat ze liever dood blijft….

 180. albert zegt :

  @ Rob

  en er lopen al genoeg asgrijze ‘stoffige’ types rond….

 181. Nikki. zegt :

  Als je haar niet in je buurt wilt hebben, zal ze niet komen.Mensen die naar Patricia toegaan (Todd Bentley is bij haar en Bob Jones in de leer geweest)vragen er zelf om, dat maakt het verschil, dus Patricia opzouten…..

 182. Ruitje zegt :

  @harnoldus, niet ik stelde dat, maar albert (hij had even mijn naam geplaatst vanwege een reactie op iets anders). Ik geloof inderdaad dat jij je schoonmoeder heel aardig vond (anders zou je geen bloemen brengen en misschien een brief van patricia) 😉

 183. Ruitje zegt :

  @musje, Patricia King komt oorspronkelijk uit Canada (uit dezelfde hoek als Bentley en de Arnots van Toronto). Ze is sinds vorig jaar naar Amerika verhuisd, naar Phoenix als ik het goed heb.

 184. pb zegt :

  @piet, (4:10 pm)

  We hebben weinig mogelijkheden om de woorden van Mattheus te controleren. Misschien kun je wat meer vertellen (incl je bronnen??)

 185. Zeezout zegt :

  @WatEenZooitje

  In Zweden

  Nah, het was toen een erg goede tijd en ik heb er veel geleerd, maar ik merkte dat het niet op prijs werd gesteld door enkele (nadruk!) leiders dat ik niet alles zonder meer aanvaarde, maar er ook over nadacht en kritische vragen stelde. Ben altijd al een beetje eigenwijs geweest 🙂

  Ik moet er bij zeggen dat die DTS zelf toen een heel goede keuze was, zonder extremen en zonder luxe gedoe. Dat schijnt in Nederland en later wel anders te zijn geworden, maar daar kan ik niet echt iets over zeggen, want dat zou roddel zijn (heb geen bewijzen)

  Wel weet ik nog dat in die tijd de ‘Faith’-teaching in opmars was, waar later o.a. de Toronto-movement en dergelijke uit ontstonden. Ik zette daar toen nogal wat vraagtekens bij namelijk…

 186. musje zegt :

  @ruitje
  ik had het allemaal al gezien op internet van dat bidden voor de wederopstanding van overledenen in mortuaria,de rillingen liepen over mijn lijf
  hoe kun je in hemelsnaam,zoiets doen….
  zoiets kan in de US,hier zijn we nog nuchter genoeg?!

 187. aafke zegt :

  @musje
  Nou musje, over nuchterheid gesproken, een hoopvolle Harnoldus heeft al een brief onder de grafsteen van zijn schoonmoeder gelegd.
  Waar moet dat naar toe in ons land….

 188. musje zegt :

  aafke,dat vraag ik me ook af……………

  er staat geschreven” Laat de doden de doden begraven,
  maw,er zijn mensen die geestelijk dood zijn,dan ben je al ten dode opgeschreven

  red degenen die ter dood gegrepen zijn,

  wat kun je anders doen dan bidden,om bescherming voor wat er allemaal op je afkomt vandaag de dag,
  de wereld is ernstig ziek en ligt op …………wat krijgen we allemaal nog he!

  wat staat er geschreven:Mijn volk gaat ten onder aan gebrek aan kennis

  en velen maken hun eigen god(afgod)maken zichzelf een god,wat een waanzin………..

 189. albert zegt :

  @ Musje

  Als die verheven Patricia King inderdaad al die urnen langsgaat, dan krijgen we naast een dubbele ‘vergrijzing’ hier ook nog eens een flinke overbevolking..
  Laat ze in Canada blijven en daar ‘hobbyen’, daar is ruimte genoeg….
  🙂

 190. musje zegt :

  @albert,let op ze heeft zichzelf verheven he,met zulke mensen is het altijd oppassen!!!!gevaarlijk mensen zijn dat………..

  gister had ik EO Netwerkreportage gezien,het ging over chronisch en terminaal zieken en hoe die “:uitgekleed”worden…………..het CIZ geeft indicatie voor extra geld(PGB dacht ik) het is onmenselijk wat ze door moeten maken,als CIZ geen indicatie geeft en op afstand beoordelen of je geld nodig hebt ,gaan ze er vanuit dat je maar binnen 3 weken dood moet ofzo,dat komt ze beter uit(ordinair bezuinigen)als je die mensen hoort,de betrokkenen,dan kan je niet anders dan met verbijstering toekijken en je staat op het punt om te huilen,het is ten hemelschreiend wat er gebeurd in ons land,
  je kan de reportage nog terugzien bij uitzending gemist je weet niet wat je ziet en hoort……….
  maw je kunt in dit land beter veilig onder de groene zoden liggen dan heb je tenminste rust
  (alst goed is 😉 )

 191. Zeezout zegt :

  @musje

  Nee hoor, tegenwoordig halen ze je er gewoon weer uit om bv flats te bouwen, of omdat er toekomstige nieuwe klanten in moeten die nog wél kunnen betalen… 😀

 192. musje zegt :

  @zeezout

  ja ,botje voor botje,
  alsof we archeologische vondsten zijn D)

  nou hou ik op hoor tis te erg voor woorden……….

 193. Just me zegt :

  Tekenend voor de EO na de affaires Knevel en Boomsma.

  Dit is slechts het begin van het einde van het EO tijdperk.

  Er is een nieuw tijdperk op komst met een nieuwe visie… EO introducing…The New One World Religion, in the name of love…

  Just another sign of the times…

 194. musje zegt :

  @Just me

  heel profetisch……..dit tijdperk komt eraan met als hoogtepunt de “hoer”van Babylon…………..

 195. Zeezout zegt :

  Ik snap deze felle reacties, maar er moet me toch iets van het hart…

  Ik denk dat het in deze tijd vooral belangrijk is om zelf gewoon te doen wat Jezus zei, namelijk God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf, dus ook de mensen die werken bij de EO.

  Ik heb heel ernstige bedenkingen bij wat er tegenwoordig gebeurt in de kerk en ook bij de EO, maar ik weiger om niet van de mensen zelf te houden. Ik ben er van overtuigd dat er, zowel bij de EO als zelfs bij TRIN, ook mensen zijn die werkelijk proberen om God te dienen en zich daar ook voor inzetten. Of ze dat op een goede manier doen is niet aan ons om te oordelen (waarbij ik onderscheid maak tussen de echte manipulators en de mensen die alleen blind zijn)

  Voor deze mensen vraag ik tóch respect, want sommigen proberen n.m.i. om het tij te keren.

  Het lijkt me dan ook beter om de pijlen van de kritiek te richten op de genoemde organisaties en vooral hun gedrag en dwalingen.

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het jammer vind dat er nu heel vijandig naar de EO wordt gereageerd. Uiteraard ben ik het eens met de kritiek, maar ik denk dat we niet zelf meteen moeten gaan hakken met een botte bijl. Beter is het om ze erop aan te spreken en een soort luis in de pels te worden, die ze gewoon niet toestaat om te verwateren tot een soort geitenwollensokkenpeaceforallandtheworldisalovefield-omroep.

  Zegen lijkt me toch beter dan vervloeken…

 196. Ds Dre zegt :

  @Zeezout. Ik zie hier nergens dat iemand vervloekt worden en zegenen betekend niet dat je geen kritiek op mensen kan hebben, die twee sluiten elkaar niet uit.

 197. Zeezout zegt :

  @ Ds Dre

  Ik denk dat je me verkeerd begrijpt (of dat ik me verkeerd uitdruk)…

  Dit is geen kritiek op reacties, maar meer een uiting van een gedachte, om waakzaam te blijven dat we niet zelf (mij incl) ons laten meeslepen in het vuur van de strijd.

  Ik probeer eigenlijk te voorkomen dat we uiteindelijk alleen nog maar negatief praten over de EO en zo ook mensen kwetsen die zelf niet achter het gebeuren staan.

  Tenslotte zullen we zelf ook nog wel de nodige balken in onze ogen hebben, dnek ik.

  Het is dus meer een vorm van zelfkritiek.

  Die opmerking over zegen ipv vervloeken heeft dan ook alleen betrekking op dat we steeds het goede moeten nastreven, ook in onze kritiek. Scherpte in uitspraken is helemaal niet erg en ook in mijn ogen zelfs vaak noodzakelijk. Ik wilde dan ook niet zeggen dat we ze vervloeken of zo.

  Hopelijk heb ik me zo (met de ogen nog half dicht 😉 wat beter uitgedrukt….

 198. Zeezout zegt :

  @ Ds Dre

  Ik denk dat je me verkeerd begrijpt (of dat ik me verkeerd uitdruk)…

  Dit is geen kritiek op reacties, maar meer een uiting van een gedachte, om waakzaam te blijven dat we niet zelf (mij incl) ons laten meeslepen in het vuur van de strijd.

  Ik probeer eigenlijk te voorkomen dat we uiteindelijk alleen nog maar negatief praten over de EO en zo ook mensen kwetsen die zelf niet achter het gebeuren staan.

  Tenslotte zullen we zelf ook nog wel de nodige balken in onze ogen hebben, denk ik.

  Het is dus meer een vorm van zelfkritiek.

  Die opmerking over zegen ipv vervloeken heeft dan ook alleen betrekking op dat we steeds het goede moeten nastreven, ook in onze kritiek. Scherpte in uitspraken is helemaal niet erg en ook in mijn ogen zelfs vaak noodzakelijk. Ik wilde dan ook niet zeggen dat we ze vervloeken of zo. Mijn eigen uitspraken lijken me trouwens ook niet van kritiek en scherpte verstoken…

  Hopelijk heb ik me zo (met de ogen nog half dicht 😉 wat beter uitgedrukt….

 199. Zeezout zegt :

  Whoops, kwist niet dat je niet kon editten 😛

 200. Ds Dre zegt :

  @Zeezout.
  Er staat ergens dat je niet moet zondigen in je toorn. Volgens mij bedoel je dat.
  Tja en kwetsen is niet alleen afhankelijk van de zender maar ook van de ontvanger.
  Ik ben geen lid van de EO, maar van de KRO, gezellig katholiek, maar soms ook “ongezellig occult”. Daarnaast van de AVRO, vanwege de belangstelling voor cultuur. Zenden ook veel lucht uit.
  VPRO net niet, naast de beste progamma’s zoals “In europa”maar soms ook bagger.
  De laatste jaren was EO 3x niks, maar de laatste maanden kan ik Simek wel waarderen en Earth is een fantastisch mooie serie maar die heb ik al op Canvas gezien. De EO is dus voor mij een omroep als alle andere en wordt dus met dezelfde maat gemeten.

 201. Just me zegt :

  De EO staat ergens voor: Evangelische Omroep.
  Dat wil zeggen dat mensen ervan uitgaan dat er christelijke programma’s vertoond worden met een evangelische boodschap.

  Daar draait het toch om? De verkondiging van het evangelie van Jezus Christus?

  Waar en in welk programma zie je dat nog expliciet bij de EO? Ze hangen van showtjes aan elkaar en ondertussen verkondigen ze dat niet de Bijbel het laatste woord heeft maar Andries Knevel, want die weet zeker dat God de wereld niet in 6 dagen geschapen heeft en dat zal iedereen weten!

  Vervolgens denkt mister hotshot Boomsma dat wij vrouwen en mannen het wel lekker vinden om zijn lichaam te bekijken in een speciale homo editie van Linda de Mols magazine.

  Spreek je de EO erop aan dan ineens moeten we medelijden hebben want ja, het zijn nu eenmaal mensen en mensen maken fouten.

  Ja, en ondertussen wordt een Heilig God en Zijn Zoon te kijk gezet en in de uitverkoop gedaan, de seculiere wereld lacht zich ziek om dat zogenaamde reli-christendom. Kom tot zien; Jezus Christus te kijk en te huur, voor geen cent nog te duur!

  Wat is er gebeurd met “maar gij geheel anders” en een zoutend zout zijn?

 202. Zeezout zegt :

  Hmmmm

  Volgens mij heb je me toch nog niet helemaal begrepen….

 203. Just me zegt :

  @zeezout,

  Beste zeezout, ik reageer niet specifiek op jou maar wel op het hele EO en TRIN Gebeuren.

 204. musje zegt :

  misschien een beetje off-topic,maar ook
  Manuel Venderbos gaat met homo’s aan de slag in een nieuw programma en Arie Boomsma gaat 40 dagen zonder sex weer doen ,maar dan met homo,s
  Vandaag op manna site

  http://www.manna-vandaag.nl/

  er is altijd “moeite”geweest met homo’s,in de gristelijke wereld….en nu is het een hype aan het worden…
  ieder mens verdiend een gezonde dosis aandacht ongeacht wie je bent,we zijn allemaal mensen

  wat ik me afvraag is of EO homo’s aanneemt,dat weet ik even niet….wel programmas maken over homo’s
  maar geen homo’s aannemen,als werknemer?

  er zijn in ons land ook andere mensen /item’s die de aandacht verdienen,waar de EO goede programma’s over kan maken…….met een gezonde dosis Christelijke barmhartigheid,een flinke snuf zout,een Helder Licht……..ach……..
  wat krijgen we allemaal nog……….

  eo …erotische omroep,heb deze slogan al eerder gehoord,maar als ik de ontwikkelingen zo hoor……..

 205. musje zegt :

  als ik de ontwikkelingen volg,bedoel ik

  @just me “maar gij geheel anders” idd

  elke Christen heeft de missie om “anders ” te zijn zodat de dingen in een ander Licht geplaatst kunnen worden en dat kost wat……….voor alles is een prijs

 206. Just me zegt :

  “ieder mens verdiend een gezonde dosis aandacht ongeacht wie je bent,we zijn allemaal mensen”

  Ja, laten we vooral de homo’s aandacht geven en de moslims en de prostituees en oh ja, de pedofielen zitten ook enorm om aandacht verlegen en wie nog meer, even kijken…genoeg andere groepen die vast ook wel wat aandacht nodig hebben.

  What about Jesus? zou Hij niet het centrum van onze aandacht en lofprijs en aanbidding moeten zijn?

  De mens staat reeds centraal, krijgt reeds alle aandacht want we verdienen het, oh wat verdienen we het. Me, Myself and I…

  Zoals Obama het waarheidsgetrouw , ondanks zijn mislukte eed op de bijbel (of misschien wel dankzij!) zo mooi verwoord…YES WE CAN…

 207. musje zegt :

  Ik dacht al dat ik deze reactie zou krijgen,Jezus vermeed niemand en ging juist met de uitgekotsten van de samenleving om,Hij veroordeelde niemand…..

  ik onderstreep JUIST dat er andere mensen de aandacht verdienen en dus niet diegene die je bovenstaande noemt @just me

  op deze site staan NIETS anders dan mensen centraal ,daarom slinger ik BEWUST en gedoseerd en Bijbeltekst als reactie op de item’s hier,

  wie krijgt hier de meeste aandacht? juist …TRIN alsof ze een god zijn
  die overdreven aandacht voor hun is niet nodig vindt ik ,anderen vinden dat weer wel,ieder zn ding!

  wat Matheus /TRIN nodig heeft is gebed en de luwte zodat ze tot bezinning kunnen komen,er bovenop blijven zitten werkt alleen maar averechts………..

  Ook Jezus wordt hier op de achtergrond gehouden,Die wordt geparkeerd als het even niet uitkomt………….

 208. Just me zegt :

  Nee, het is niet ieder zijn ding musje…

  In deze posts is het niet relevant of andere mensen meer of minder aandacht verdienen want het gaat hier nu even om Trin en de EO.

  Het Woord van God zegt alles te toetsen aan Zijn Woord opdat niemand misleid wordt!

  Ja, Matheus heeft gebed nodig en bezinning maar dat neemt niet onze verantwoordelijkheid weg om te toetsen en te vermanen.

  Hieronder een link van iemand die uitvoerig getoetst heeft en zijn bevindingen vanuit Gods Woord weergeeft:

  http://www.toetsalles.nl/htmldoc/trin.ha.htm

  Voor de geinteresseerden natuurlijk.

 209. aafke zegt :

  @musje
  Goed gezegd dat MvdS en TRIN luwte nodig hebben om tot bezinning te komen…

  Het lijkt me echter dat deze club en haar directeur steeds zelf op de voorgrond treden en dan ook telkens in staat zijn de toch al bijzondere indruk welke er van bestaat aan te vullen met nieuwe op zijn minst onverstandige verwikkelingen.

  Dan vraag je om reactie.

  Ik duid hier op de contacten met Patricia King, de komst van Ken Gott, het feit dat men teksten aan de gelovigen doet uitgaan om deze vervolgens zonder nadere vermelding of excuus weer te verwijderen.
  Dat kritiek niet wordt gezien als een aanleiding om je kwetsbaar op te stellen en te verbeteren, maar eerder als een regelrechte aanval uit het rijk van de boze, een boze die ook nog gebonden moet worden…

  Een dezer dagen hoorde ik dat een oudste van een Tringehechte kerk aan een van zijn kritische gemeenteleden een waarschuwing had voorgehouden aan de hand van het verhaal van Mirjam die melaats werd omdat ze ongehoorzaam was.
  Dat zou deze kritische broeder ook wel eens kunnen overkomen…

  Dat is de sfeer en de houding die al enige maanden helder wordt vanuit het Trin-huis.

  Nog even en positief kritische kerkleden worden niet gebonden, maar
  verbannen en roepen daarna in koor als ze in de buurt komen van zo’n kerk: Melaats, Melaats!!!

 210. musje zegt :

  @just me
  ja,dat snap ik,mijn reactie was enigzins off topic ,dat had ik al vermeld
  ik zit regelmatig op Toets alles/Marc verhoeven

  toets ALLES en behoud het goede!
  de onderste steen moet boven,alleen de waarheid maakt vrij,maar niet iedereen is daarvan gediend…….dat is wel duidelijk,met alles wat de doofpot in gaat………koste wat het kost!

  beiden,ja verantwoording dragen en bidden,mee eens

  @aafke,Christenen die de Waarheid liefhebben worden al sinds jaar en dag verbannen…en erger
  het is zoals in Openbaringen al omschreven wordt;

  Wie kwaad doet,laat hij verder kwaad doen en wie vuil is,laat hij vuiler worden
  wie goed doet,laat hij verder goed doen en wie heilig is,laat hij heiliger worden

  Doch de Heere zegt;Zij die de leugen liefhebben,hen zal Hij een krachtige dwaling brengen en verblinden vanuit God’swege…
  Gelukkig ben je als men jou versmaad en vervolgt door liegende allerlei kwaad tegen jou te doen omwille van Mij

 211. wachteropdemuur zegt :

  @aafke, dat voorbeeld van die gemeente en dreiging met melaatsheid is gewoon pure manipulatie! Afschuwelijk!

  Hier een interessant goed artikel (wel in het Engels) over de vaak misbruikte tekst ‘raak de gezalfde des Heren niet aan’. Dit artikel zou ik bijna naar TRIN sturen…

  http://exitchurchianity.wordpress.com/2009/06/16/the-untouchables-touch-not-gods-anointed/

 212. Ruitje zegt :

  Eh, wachteropdemuur, is Ruitje. Stond nog automatisch op mijn youtube-naam vanwege reactie op andere wordpress-site…

 213. musje zegt :

  @just me
  sorry,met “ieder zn ding “bedoel ik de overdreven aandacht die -geweest- is voor trin/matheus,het kwam er een beetje ongelukkig uit,

  @aafke het is schreeuwen om aandacht wat TRIN doet,dat is niet meer gezond,het is een”club”in diepe geestelijke nood,
  en geestelijke zaken, verworden tot wantoestanden,moeten ook geestelijk benaderd worden,
  de Waarheid tegenover de Leugen
  Licht tegenover Duisternis

  dat is wat waar het hier om gaat,gelukkig zijn er nog Christenen die met innerlijke ontferming bewogen zijn om mede ,Christenen ,die afdwalen…..om die in liefde te blijven vermanen……………….tot stichting van de gemeente

  onderscheiding der geesten;Gave om de oprechte en valse leraars te onderkennen en de gemeente te waarschuwen

  *we hebben niet te strijden tegen vlees en bloed
  maar tegen de overheden en machten in de
  hemelse gewesten

 214. Ettje zegt :

  EO mag dan wel staan voor Evangelische Omroep, maar van den beginne was dat bedoeld als: een omroep die getuigt van het Evangelie van JC, en da’s wel wat anders dan evangelisch… Want evangelisch is totaal iets anders dan HET Evangelie verkondigen en laten doorklinken in je programma’s! Daar staat de EO al jaren mijlen ver vanaf.

 215. Ruitje zegt :

  @GG. TRIN gaat lekker door met de opwekking en transformatie. Nieuwsbrief is net binnen, een Fireweekend in Alkmaar.

  “Drie avonden lang met Mattheus van der Steen, Ken Gott, een bekende opwekkingsprediker uit Engeland en Jim Paul, een geweldig profeet uit Canada. Samen geloven ze dat Nederland klaar staat voor een opwekking en dat veel mensen gered zullen worden en de Here Jezus gaan volgen. Deze visie deelt Trin met een groot aantal kerken en organisaties in Nederland.

  Tijdens dit weekend krijgen we sleutels aangereikt over hoe te wandelen in opwekking en transformatie, hoe een eventuele tegenstand er uit ziet en hoe je hiermee om gaat. Zijn we als kerk klaar voor de grote oogst?”

  Tot zover uit de nieuwsbrief. Ben benieuwd wat ze aanhalen als voorbeelden hoe tegenstand eruit ziet. Misschien wordt GG wel genoemd… 😉

 216. pb zegt :

  @Ruitje,

  Als (!!) je er heen gaat, neem dan genoeg knoflook mee!

 217. erik salteau zegt :

  Opwekking is toch alweer afgelopen? Dat wandelen wordt dus (lucht)fietserij? Voor een fiets heb je immers wel sleutels nodig; helemaal in het Nederland dat klaar staat voor de transformatie 😉

 218. Henny Snijder zegt :

  Ruitje, volgens mij worden deze avonden in Alkmaar via livestream uitgezonden.

 219. Zeezout zegt :

  @pb

  Een brandblusser is misschien ook een idee? 😛

 220. Ruitje zegt :

  @pb, bedankt voor de tip. Volgende week (27 juni) zijn ze in Ede en is er een genezingsdienst (kleinzoon van TL Osborn komt). Ik heb bijna de neiging om er heen te gaan met mijn kruk… 😉

 221. Ruitje zegt :

  TRIN legt ineens veel nadruk op dat ze gesteund worden blijkbaar door andere kerken en gemeenten… Tja, las je niet geloofwaardig bent ga je natuurlijk dit soort taal te gebruiken om je geloofwaardigheid te verstevigen… triest.

 222. Ruitje zegt :

  correcite: als i.p.v. las 😉

 223. rob zegt :

  @ruitje, stel je voor dat je daar dan ineens geneest

 224. pb zegt :

  @Ruitje,

  Die kleinzoon van Osborn is wel okee, die ken ik nog wel van vroeger uit mijn Maasbach tijd.

 225. Ruitje zegt :

  @rob, tja, dan mag ik hier niet meer reageren op TRIN-stukjes 😉

 226. baldadige zegt :

  Zijn jullie nou allemaal werkelijk zo kortzichtig??

  Jullie weten zelf ook vast wel dat mensen met knippen en plakken een heel “verhaal” uit zijn context kunnen halen, en dat is precies wat er gebeurd is bij deze reportage!

  het is nogal logisch dat als er belooft word een oprecht, naar waarheid berust profiel van TRIN te schetsen, dat achteraf een misleidende reportage geworden is, dat je dan wilt dat hij niet uitgezonden wordt.

  Jullie kennen allemaal vast het akkefietje met Michael jackson nog die ook een journalist z’n huis inliet en alles liet filmen. Deze journalist was eerst zo lief voor MIchael en zou laten zien hoe hij echt was, maar toen de reportage klaar was probeerde die Michael alleen maar onderuit te halen. Dit is PRECIES dezelfde situatie, alleen was Micheal Jackson zo slim om alles ook met zijn eigen camera’s te filmen, waardoor er later een EERLIJKE documentaire te zien was.

  De tv wereld is een harde wereld, en een spectaculair verhaal en kijkcijfers gaan altijd voor alles. Ik had wel verwacht dat jullie wat slimmer zouden zijn, maar goed… had kunnen weten dat jullie dit weer met beide handen zouden aanpakken om een lekker veroordelend postje te plaatsen.

  TRIN heeft helemaal niks te verbergen want netwerk mocht alles en overal filmen en kijken waar ze maar wilden. Ze gingen tijdens Heaven on Earth zelfs mee de kleedkamers in!

  p.s neem geen moeite om hier driftig tegenin te gaan want ik lees de reply’s hierop toch niet

 227. Zeezout zegt :

  Natuurlijk lees je die wel!

  Maareehhhh, misschien kun je ons dan even uitleggen wat er nou precies niet klopte? Kunnen wij namelijk ook een eerlijk oordeel vormen, in plaats van te moeten uitgaan van rare vage reacties en stilzwijgen….

 228. musje zegt :

  @Ruitje niet met je kruk gaan slaan he 😉

 229. Ruitje zegt :

  @musje, zo’n kruk is ook handig om te blijven staan en niet te vallen in de geest als Ouweneel gaat bidden 😉

 230. Ruitje zegt :

  @baldadig leest niet meer, jammer en zielig dat hij niet de discussie hier aan durft… zegt mij ook weer genoeg.

 231. Ruitje zegt :

  Zou ‘baldadige’ mattheus zelf zijn? Heeft wel erg veel ‘inside information’.

 232. ATTENT zegt :

  BALDADIGE

  Het lijkt er sterk op dat je uit de Trin-organisatie reageert. Maar goed dat mag hoor! Zou het ook zo kunnen zijn dat de TRIN organisatie al een tijd aan het KNIPPEN en PLAKKEN is op allerlei sites en in het bijzonder op hub eigen site! De POT VERWIJT DE KETEL! NIETWAAR

 233. rob zegt :

  wellesnieteswellesnieteswellesnietes

 234. Joost zegt :

  Ik lees het toch niet = ik sluit me af voor mensen met een andere mening.
  Ook vreemd om te beginnen over een onevenwichtige megaster die zoveel vreemde dingen heeft gedaan.

 235. rob zegt :

  Misschien is die vergelijking wel profetisch 🙂

 236. Lilian zegt :

  Het lijkt me stug dat de EO geen evenwichtige documentaire maakt terwijl een groot deel van hun achterban charismatisch evangelisch is.
  Ik had eigenlijk verwacht dat Mattheüs van der Steen tijdens Hemelvaart zou opstijgen, omdat hij al een tijd preekt dat 2009 het jaar van de wonderen is. Misschien heeft de EO gefilmd dat dit niet lukte en wordt het daarom niet uitgezonden? Wij hier in Harderwijk wachten ondertussen rustig op een wonder. Zodra het Randmeer open splijt laat ik het weten.

 237. Ds Dre zegt :

  Baldadig doet even zijn behoefte hier en loopt hard weg voor zijn eigen stank. Valt me op dat dit de laaste tijd wel vaker gebeurd. Is er een grote ontluchting gaande?

 238. rob zegt :

  vandalisme, even een ruitje ingooien en wegwezen

 239. Jubilee zegt :

  Er is ONRUSTbij Trin. Ze mogen NIET meer naar GG kijken van de LEIDER. Iedereen spreekt er over!!! Thuis kijken ze toch hoor! Ze vertellen elkaar wat ze allemaal zien op GG en niet weten!!!

 240. Ruitje zegt :

  @rob, als ze mij maar niet ingooien 😉

 241. Ruitje zegt :

  @Jubilee, als het zo is dat ze van de leider niet mogen kijken naar GG, dan begint het echt op een sekte te lijken… ‘follow the leader’…

 242. Ruitje zegt :

  oeps, met zo’n video mogen ze vast helemaal niet meer kijken…

  hier nog eentje

 243. Ruitje zegt :

  Interessant berichtje op Manna of MvdS en Knevel

  http://www.manna-vandaag.nl/?post=5805

 244. rob zegt :

  die eerste doet het niet. die tweede is leuk 🙂

  GG wordt erg serieus genomen door TRIN
  Een kat in het nauw maakt vreemde sprongen

 245. Ruitje zegt :

  @rob, inderdaad die doe het niet, komt omdat hij niet ingesloten mag worden. Maar de tweede zegt ook genoeg 😉

  Het wordt eng als mensen geen dingen mogen lezen die misschien kritisch zijn. Dan mogen mensen dus blijkbaar niet meer zelf nadenken en zodra je dat pad inslaat ben je gevaarlijk bezig.

  Gelukkig mogen we bij GG nog wel denken wat we willen en naar TRIN kijken 😉

 246. Ds Dre zegt :

  Commentaar van Manna: ”
  “We verheugen ons wel in het feit dat “miljoenen moslims” langs deze weg het Evangelie horen. En al zou dat een niet-terechte superlatief zijn: Al zou maar een handjevol moslims het Evangelie van Jezus Christus langs deze horen en aangespoord worden Hem te zoeken, dan nog beschouwen we dat als een geweldig winst! ”
  Oeps dat is weer eens een belediging naar MvdS. Een handvol?

 247. musje zegt :

  in de hemel is het feest als 1 zondaar zich bekeerd

 248. rob zegt :

  Ds Dre, wat is nou het evangelie. Zouden ze dat echt te horen krijgen via MvdS?
  Een bekering naar een valse jezus heeft geen zin, kan je net zo goed moslim blijven.

 249. musje zegt :

  God werkt ook door valse lering heen,Hij heeft niemand nodig,de Heilige Geest doet het werk…………

 250. pb zegt :

  @musje,

  In Matt. 28 worden de discipelen wel opgeroepen om het (echte) evangelie over de hele wereld te verkondigen. God gebruikt in de eerste plaats mensen daarvoor. En het NT waarschuwd voldoende tegen dwaalleraren en een verkeerd evangelie. Daar kan God volgens mij niet doorheen werken, omdat dit misleidend is.

 251. pb zegt :

  Een verhelderend en nuchter stukje in het ND!

 252. Johan zegt :

  @ pb: Eigenlijk vind ik het een weinig verrassend artikel. De evangelische leiders houden zich weer eens op de vlakte. Enerzijds… anderzijds… hoog Ferry Mingelen-gehalte.

 253. rob zegt :

  @Musje,
  als je de dwaalleer gelooft, dan maakt het niet uit .
  Het volgen v een valse Jezus is een dwaalspoor, net als boeddhisme, occultisme, of de islam

 254. pb zegt :

  @Johan,

  Het is voor het eerst dat ik kritische geluiden van evangelische leiders hoor in het openbaar (weliswaar anoniem), maar het is een begin. Ook bevestigd dit het beeld dat TRIN niet met kritiek om kan gaan. En het is goed dat meerdere media eens naar TRIN gaan kijken.

  Al met al zit er toch langzaam wat schot in de zaak.

 255. Zeezout zegt :

  HOewel ik het ten dele met je eens ben, rob, moet ik wel zeggen dat er niemand op deze wereld rondloopt die 100% het juiste onderwijs geeft.

  Naar mijn idee zal God mensen redden, ook via dwaalleraren, maar niet vanwege die dwaalleraar, maar omdat hij de persoon in kwestie liefheeft en overtuigt. Zo ken ik verschillende mensen die in een extreme groep tot geloof kwamen en er vervolgens uit weggingen, om daarna serieus te groeien in hun geloof en relatie met God.

  Iemand die zich bekeert tot God en eerlijk zoekt naar de waarheid, zal door de Heilige Geest de ogen worden geopend in dergelijke groepen. Waarschijnlijk is er op GG ook wel een aantal van dit soort gelovigen die dat hebben ervaren.

  Geen reden dus om een dwaalleraar maar zijn gang te laten gaan, maar we moeten God toch echt zien als groter dan zo’n kwiebus.

 256. rob zegt :

  @zeezout, eerder heb je geschreven dat, ergens hier bij dit onderwerp, dat je een valse heilige geest hebt gevolgd, en dat dit je heel veel gekost heeft.
  Is het nooit meer hersteld?
  Zelf heb ik in het occultisme gezeten en mijn huwelijk heeft behoorlijk onder druk gestaan.

 257. rob zegt :

  @Zeezout, helemaal mee eens.
  Ik had het over VOLGEN van een dwaalleer.
  Zolang je de dwaalleer VOLGT, ben je niet op de goede weg.
  Die andere weg leidt naar hetzelfde als de islam.

  Er zijn islamieten die Jezus gaan volgen, omdat ze de waarheid willen weten over God.
  En dan kan God verder met je.

 258. musje zegt :

  @zeezout

  dat bedoel ik ,de tovenares van Andor is daar een goed voorbeeld van, David had zn toevlucht genomen tot deze tovenares met een waarzeggende geest,ze moest iemand uit de dood opwekken,ze schrok zo erg,want het was niet zij die de dode opwekte maar God Zelf,dus door die tovenares HEEN , zo zijn er meer voorbeelden
  de valse leer is het werk van de satan,die op meesterlijk wijze Gods werk na aapt,die ruimte krijgt hij van God……maar hij wordt wel door God beperkt!!

  hoewel God niemand nodig heeft ,heeft Hij toch grondpersoneel,die onvolmaakt is en waarvan sommigen zelfs een valse leer verspreiden,uit eigen belang of iets dergelijks,
  natuurlijk is God blij met personeel die zuiver de leer en de Waarheid het Evangelie verkondigt,,maar God WEETdat er “rotte appeltjes”tussen Zijn personeel zitten,
  nochtans belemmerd Hem dat niet om mensen aan te raken met zijn Liefde en Zijn Geest die Waarheid is en overtuigd van zonde,Die de Helper en Trooster is,De HG onderzoekt alles,ook de diepten Gods, dus ook Gods grondpersoneel

  Er zijn al teveel leiders die zelf met de eer strijken,`kijk is hoeveel mensen wij tot geloof brengen,je moet bij ons zijn`en dan niet God de eer geven die Hij alleen toekomt,wij Christenen mogen slechts zaaien en de groei de wasdom,dat is het werk van Gods Geest

 259. Zeezout zegt :

  @ rob

  Nee, de schade was onherstelbaar. Gelukkig hebben we een God die vergeeft en je niet laat vallen, maar soms is de schade niet meer te herstellen.

  Wel ben ik vrij gekomen van die macht en zijn mijn ogen daardoor opengegaan. Ik herken namelijk heel sterk diezelfde geest in veel leiders van gemeenten, kerken en stromingen.

  Juist omdat ik het zelf heb meegemaakt (ik was wérkelijk overtuigd dat ik voor God ijverde) kan ik de persoon nog enigzins los zien van de leer die hij volgt of predikt. Ik ben zelf ook in die situatie geweest.

  Daarom blijft het goed om voor dergelijke dwaalleraren te bidden, want ook zij kunnen gevangen zitten in de macht van zo’n valse heilige geest.

  Maar om daarvan vrij te komen is absoluut nodig dat je bereid bent om je zonden te belijden en te accepteren dat je fout zat. In mijn opinie kun je dan ook niet ‘even’ herstellen en vervolgens weer doodleuk een ‘bediening’ op je nemen. Je bent beschadigd en zult het aan God moeten overlaten hoe je verder gaat.

  Het probleem met deze ‘geestelijke leiders’ (een term waar ze volgens mij aardig op lijken te kicken, net zoals op de term ‘pastor’) is, dat ze hun ogen sluiten voor de kritiek en niet bereid zijn om waarschuwingen serieus te nemen. Zij zijn immers ‘verlicht’ en de criticus is een ‘rebel’.

  Bij mij kon de waarheid tot me doordringen via een EO-uitzending (jaja, ze doen ook nog wel eens wat goeds 😛 ), waarop uiteindelijk een pijnlijke en moeilijke weg naar bevrijding en genezing begon. Het is namelijk absoluut niet leuk wanneer de schellen van je ogen vallen en je moet toegeven dat je er naast zat en je dus niet die ‘geestelijke kei’ was die je dacht te zijn….

  Maar de enige weg tot herstel is deze: bekeren, belijden en de schade zo goed mogelijk herstellen. Dan zul je ook merken dat God je nooit in de steek heeft gelaten en vanaf dat punt gewoon met je verder wil gaan.

  Net zoals David de gevolgen van zijn zonde niet kon uitwissen en de consequenties moest dragen, toch een man naar Gods hart werd.

 260. Zeezout zegt :

  Even ter verduidelijking: ik ben nooit voorganger geweest of zo 😉

 261. musje zegt :

  ik ben er van overtuigd dat God mensen die via een dwaalleer met het Evangelie in aanraking zijn gekomen ,dat God die mensen toch in de Waarheid leid, door Zijn Geest die Waarheid is en die vrij maakt,

  de valse apostelen discipelen voorgangers van deze tijd ,die zullen vroeg of laat vallen
  Er moet gewaarschuwd worden tegen valse leer ed,zoveel mensen worden verblind
  er zijn zoveel mensen die het niet meer weten,omdat er zoveel variatie, zoveel aanbod is de `geestelijke menukaart `’ …en geen keuze kunnen maken en dus maar een club achterna lopen….het smaakt goed ziet er goed uit dus….het zal wel goed zijn

 262. Fordo zegt :

  ik ben nu toch wel benieuwd naar de bronnen… Als ik het met mensen over Trin heb is het niet sterk om de zin te beginnen met: op de satirsche website goedgelovig stond….

 263. musje zegt :

  God Zelf brengt een krachtige dwaling over de mensen die de leugen liefhebben
  er staat in Zijn Woord ` Zij die de leugen liefhebben,hen zal Hij een krachtige dwaling zenden en verblinden vanuit Godswege 2 Thessalonicenzen 2 vers 10 en 11

  met andere woorden wat doe je daar tegen,bidden voor die mensen……
  de leugen blijft niet ongestraft,

  en neem geen deel aan de onvruchtbare werken der duisternis maar ontmasker ze veeleer ,Efeze 5 vers 11

 264. rob zegt :

  @Zeezout, dank je wel voor je verhaal.
  Herken er veel v.

  Je zegt dat je niet even snel kunt herstellen.

  Die weg v herstel. Wil je daar wat meer over kwijt ?

 265. Job 28:28 zegt :

  @ Zeezout

  Interessant! Zou ik zo onbeleefd mogen zijn om te vragen of je iets meer kunt vertellen over hoe je in dit soort dingen verzeild bent geraakt en wat er toe heeft geleid dat je er anders naar bent gaan kijken? Als dat te persoonlijk wordt, begrijp ik het ook, maar ik vind het persoonlijk wel interessant om te begrijpen hoe iemand daar in terecht komt en vooral wat je aan het denken heeft gezet…

 266. Koekje zegt :

  Het is goed te zien dat het ND en Manna-vandaag ook hun kritische kanttekeningen plaatsen bij TRIN. Dat betekent dat we in ieder geval niet alleen staan.

  @ goedgelovig

  Waar ik nu best wel nieuwsgierig naar was, komen de ‘troll-berichten’ van figuren als Marc, baldadige en anderen. veelvuldig van dezelfde IP-adressen? Als uit privacy-overwegingen of door een andere goede reden deze informatie niet verstrekt mag worden, begrijp ik het volkomen.

 267. goedgelovig zegt :

  @ Koekje: We geven in principe geen privé-informatie van lezers vrij, dus ook geen ip-adressen. Marc reageerde onder drie verschillende nicknames, waardoor discussies zich voortdurend onder een andere naam herhaalden. Bij correcties van onze kant stak hij een dikke middelvinger op. Daarom heeft hij nu een ban.

 268. Ruitje zegt :

  Video naar het programma van MvdS en Arjan Knevel…

  Let op dat ‘jezus’ je helpt met financiele problemen…. en dit wordt uitgezonden in arme landen als India en Pakistan. Twee rijke westerlingen in de Keukenhof (Heaven…).

 269. pb zegt :

  @Ruitje,

  Ga je nu reclame maken voor TRIN??

 270. musje zegt :

  nou ze zitten lekker knus tussen 2 toppertjes in Joyce Meyer en bennie hinn

 271. Zeezout zegt :

  @ rob

  Misschien later…

  Ik wil er wel wat meer van vertellen, maar moet erg oppassen met wat ik zeg. Ik wil namelijk niet anderen in verlegenheid brengen, want mijn verhaal is nogal persoonlijk herkenbaar voor sommigen. Ik hoop dat je dat begrijpt 😉

  Niet iedereen kan daar goed mee omgaan en dus hou ik me wat dat betreft liever wat op de vlakte.

 272. Ettje zegt :

  Heb net even naar het filmpje gekeken. Zijn er werkelijk mensen die geloven in zulke malloten, en daar ook nog geld voor over hebben. Dan moet je toch wel heel erg wanhopig zijn als je denkt dat dit hét is. Bah!!!

 273. rob zegt :

  @zeezout: is ok, snap het 🙂

 274. Zeezout zegt :

  @rob

  Thanks 🙂

  Wat ik er wel over kan zeggen, is dit:

  Voor ik tot geloof kwam, was ik bezig met diverse occulte dingen. Niet diep, maar wel mee bezig. Nadat ik tot geloof kwam (wat bij mij een proces van heel veel vragen stellen was) heb ik dat allemaal afgelegd en werd ik daar later (dacht ik) ook van bevrijd.

  Ik heb sindsdien altijd God willen dienen en strekte me onder andere uit naar zaken als profetie, beelden zien en woorden horen, wat me ook werd aangeleerd in een bepaalde gemeente.

  Het probleem was dat niemand begreep hoe gevaarlijk dergelijke dingen waren. Ik werd op een voetstuk geplaatst en kreeg een taak toegewezen waarvoor ik eigenlijk helemaal niet geschikt was. Maar ik voelde me vereerd en wilde werkelijk voor God leven, dus nam ik het op me.

  Daarna liep het al snel fout en verviel ik in zonde. Ik kan natuurlijk de leiding van de kerk de schuld geven, daar ze me niet begeleidden en mij helemaal vertrouwden vanwege referenties, maar feitelijk was er gewoon zonde in mijn hart en was ik verblind voor de waarheid. Ik zag het gewoon niet!

  Nu ik terug kijk weet ik dat ik eigenlijk gewoon wist dat wat ik deed fout was. Ik zag het op dat moment alleen niet in, wàt anderen me ook zeiden. Tekenen, wonderen en al dat soort dingen kwamen op mijn pad, dus het moest wel van God zijn. Je zou sommige dingen niet geloven, maar ze gebeurden wel. En wanneer je dan door drie onafhankelijke, mij zelfs onbekende, ‘pastors’ een bevestigend woord krijgt aangereikt…

  Hoe erg kan een mens dwalen! In mijn ijver om God te dienen was ik vergeten naar Hem te luisteren. Pas toen het al veel te laat was, werd ik geconfronteerd met de waarheid, als gevolg van een EO-uitzending over bezetenheid.

  Details over mijn bevrijding kan ik je niet geven, maar geloof me dat het erg ontluisterend voor me was. Aan de andere kant heeft God me wel opgevangen en me laten zien dat Hij nog steeds van me houdt. Sterker nog: ik kan nu op fora zoals deze, waarschuwen voor de gevaren van geestelijke manipulatie, ‘profetische leer’ en indoctrinatie e.d.. Niet omdat ik zo goed ben, maar omdat ik er zelf geweest ben.

  Ik geloof nog steeds dat God kan en wil genezen en ook dat Hij soms mensen een profetie of taak kan geven, maar ik geloof dus niet dat dit gebeurt op de manier zoals Berea en Trin dat ‘proclameren’, wat voor mij gewoon een verchristelijkt sjamanisme is.

  Satan maakt vervalsingen van wat God geeft. God geeft profetie en genezing, maar satan maakt daar zijn eigen variant op. Het onderscheid tussen die twee is soms moeilijk te zien, maar voor wie eerlijk is naar zijn eigen hart toe en alles in God licht brengt, is er steeds de Heilige Geest om duidelijkheid te geven.

  We moeten alleen wel willen luisteren en dat is soms nogal moeilijk….

  God gaat met je verder, ook wanneer je bent gevallen en beschadigd bent. Niet meer zoals vroeger, maar God heeft voor IEDEREEN die Hem gelooft en stopt met zelf voor God te spelen, een plek en een toekomst.
  Mijn plek lijkt nu te zijn op fora en in geschreven woorden. Het is goed. God zij geloofd!

  Nogmaals: ik kan niet alle details geven, maar ik hoop dat je hier iets aan hebt om licht in je eigen situatie te brengen.

 275. Franklin zegt :

  @Zeezout, klopt wat je verteld over Berea en Trin, verchristelijkt sjamanisme!

 276. Ruitje zegt :

  @zeezout, bedankt voor je getuigenis en openheid.

 277. Ruitje zegt :

  @pb, nee geen reclame voor TRIN, maar om te laten zien waar ze mee bezig zijn. Arjan Knevel brengt een prosperity gospel. Jezus heb je nodig voor je financiële problemen en huwelijksproblemen.

  Ik dacht dat Jezus was gestorven vanwege onze zonden, dat Hij de straf heeft gedragen die wij hadden verdiend. Niet om te zorgen dat wij voortaan voorspoed hebben op alle gebieden (wat TRIN ook belooft aan partners).

  En bedenk dat dit wordt uitgezonden in India en Pakistan. Arme mensen die gelokt worden met voorspoed door twee wel doorvoede westerlingen in de Keukenhof… Vind je het gek dat veel mensen dan ‘een beslissing’ voor ‘jezus’ maken…

  Dus geen promotie van TRIN, maar gewoon om te laten zien waar ze mee bezig zijn.

  Het is zo Amerikaans. Ze schijnen dit uit te zenden op een zender waar ook Benny Hinn zit (MvdS had toch ook zo’n wit jasje laatst in India?). Zou me niet verbazen als ze straks in het publieke bestel willen…

 278. aafke zegt :

  Je zal toch als “arme moslim” je TV aanzetten en hopen dat je naar de Bold and the beautiful mag gaan kijken op “prime time” en je merkt dat niet Ridge en Brooke het beeld vullen, maar Matthew and Arjan.
  Als je even hebt gekeken denk je dat je bent beland in een TelSell programma en vraag je je af wat je moet betalen voor een
  “special TV offer of Dutch Flowerbulbs”.
  So wonderful, Amen, Halleloejah, Fire, Water….

 279. Franklin zegt :

  Die zit Aafke!!!

 280. rob zegt :

  @Zeezout,
  Het onvermijdelijke gebeurt natuurlijk, bij het lezen van jouw indringende verhaal, dat het nieuwe vragen oproept.

  Raakvlakken met mijn verhaal:
  Eerst occultisme. Daarna christendom.
  Ik had toen ik Christen was geworden tegen God gezegd dat ik NOOIT MEER wilde dwalen.
  God had mij bevrijd en ik wilde NOOIT MEER de pijn en de schaamte voelen dat zou blijken dat ik naar leugens had geluisterd Sterker nog, mij erdoor had laten leiden.

  In het occulte wereldje was ik gewend dat er van alles gebeurde.
  Als een stelletje @#$% demonen in staat waren om zich aan mij te openbaren, dan zou dit voor God ook mogelijk zijn.
  Dus,
  Ik ging ervan uit dat God Zijn bestaan ook zou bevestigen in beelden, woorden, dromen.

  En dat gebeurde ook.

  tegelijkertijd maakte dat mij ook angstig, want in het occultisme beleefde ik ook v alles en het bleken leugens te zijn.
  Aan de andere kant:
  Ik kon niets met een God Die stil bleef.
  Als God stil bleef, wilde ik die God niet.

  Dus ik bleef mij open stellen voor ervaringen.
  En dat ging goed.
  Tot ik meegenomen werd, als vrij verse christen naar een conferentie van een dwaalprofeet.
  Het ging over spiritual warfare.
  Ondanks mijn onrustige gevoel hierover liet ik toch een stuk van die dwaalleer toe in mijn gedachtegang.
  En weldra presenteerde zich een valse jezus.
  Die mij een mooi gevoel gaf.
  Samen met die @#$%^&*valse jezus heb ik nog wat gebieden vrijgezet.
  (ik schaam mij om dit te typen, maar ach)

  Toch bleef een onrustig gevoel knagen. Ook omdat ik de bewijzen voor die theorie uit de bijbel wat mager vond.

  Het begon zachtjes tot mij door te dringen dat de mogelijkheid groot was dat ik WEDEROM in de maling genomen werd.

  Uiteindelijk viel het kwartje compleet.
  De leer was een dwaalleer en de uitingen in mijn gebedsleven waren van een valse jezus.

  Hoe kon het gebeuren dat ik toch de teil weer in gegaan was.
  Als het zo moeilijk was om de waarheid te volgen, kon ik misschien maar beter afhaken. Want kon ik in het doolhof wel de waarheid vinden?
  Vette crisis.

  Toch kon ik het geloof niet loslaten, want Christus had mij bevrijd.
  Zonder tussenkomst overigens van een pastoraal werker, zonder gegil of gekrijs. het gebeurde gewoon. Ik werd wakker en de wereld zag er anders uit. Onrustige gedachten waren weg.

  God had dus een basis gelegd die te stevig was om los te laten.

  Ik moest hard na gaan denken waarom het mis gegaan was.
  Ik kon maar tot 1 conclusie komen:
  Gebrek aan onderwerping aan De Waarheid, De Waarheid en niets anders dan De Waarheid.

  Ik had niet geluisterd naar de stem van de Heilige Geest.
  de stem vd Heilige Geest was niet woordelijk te verstaan geweest. De Heilige Geest had mij tijdens die conferentie een onrustig gevoel gegeven.

  Motivatie was ook wel dat het een kick gaf belangrijk te zijn als gebedsstrijder voor Nederland. Die verdwazing heeft gelukkig maar een paar weken geduurd, en gelukkig niet in het openbaar.

  Andere motivatie was dat God niet verder kon gaan met mij., Door die valse jezus te volgen, liet ik de Echte Jezus niet toe. Die met mij verder wilde op Zijn weg.

  Die weg is, dat er nog veel meer onwaarheid in mijn leven was, dan alleen het occultisme. Het occultisme was maar een klein onderdeel van het probleem. Het probleem dat in elk mens zit en zondeval heet.
  halelujah, amen? amen.

  gelet op mijn eigen verhaal en dat van jou, zijn er overeenkomsten en ook verschillen.
  Er zijn uitspraken die mij verontrusten, waarvan ik denk dat je nu weer in een andere teil zit.
  Maar ja, zo zit het leven in elkaar.
  We hoppen van teil naar teil, en we zijn er slecht uit te halen door God. Dus denk niet dat je hier alleen in staat.

 281. goedgelovig zegt :

  @ Allen: We hadden al een bericht over de Indonesië-trip in concept staan en hebben dat iets naar voren gehaald.

  https://goedgelovig.wordpress.com/2009/06/21/indonesie-hier-wie-kum/

 282. Zeezout zegt :

  @rob

  Bedankt voor je eerlijke verhaal.
  Ik moet nu weg, maar hoop er morgen op in te gaan 🙂

 283. rob zegt :

  @Zeezout, daar hou ik je aan 🙂

 284. albert zegt :

  @ Zeezout
  @ Rob

  Dank voor jullie ‘story’. Volg het met interesse. Ondanks de grappen en grollen (die ik erg graag volg) toch mooi dat het hier een plaats kan vinden. Leerzaam en nuttig, en ik hoop niet alleen voor mij. Thnx!

 285. rob zegt :

  he, ben je er weer 🙂

  Zijn die blunders en bloopers en stommiteiten toch nog ergens goed voor Albert

 286. albert zegt :

  @ Rob,

  Klopt ! Wordt nooit ‘eigen’ baas: heb je verdikkeme nog verplichtingen….(ik klaag niet, elk voordeel heb z’n nadeel…)
  😦 🙂

  En: we blunderen, blooperen en stommi-treiteren lekker door
  🙂

 287. Simon zegt :

  @zeezout
  @rob
  Erg bedankt voor jullie eerlijke verhalen. Ga alsjeblieft door. Ik volg het met grote interesse.

  Simon

 288. Zeezout zegt :

  @rob

  Ik heb dat ik nou niet teveel onzin schrijf, want ik ben nog maar net wakker 😛

  Vragen zullen er altijd opkomen bij het lezen van andermans getuigenissen. Dat is normaal. Het geeft ook meteen aan waarom de ‘succesverhalen’ die door veel sprekers worden gebruikt, niet altijd goed zijn. Je kunt namelijk eigenlijk geen twee mensen op die manier vergelijken.

  Ik herken ook veel in jouw verhaal. Wat ik echter het meest herken, is dat jij door dezelfde golven van emoties, geloof en hoop bent gegaan (gaat) als ik.

  Je zoekt wat goed is, bent blij wanneer je het denkt te hebben gevonden, maar loopt steeds weer tegen die teleurstelling aan dat je het nog steeds niet voor 100% hebt begrepen.

  Je wordt gekwetst door mensen en gebeurtenissen waarvan je meende dat het werkelijk goed zat en langzamerhand durf je niet meer te geloven, je open te stellen voor anderen of voor onderwijs. Wat jij schreef over die teiltjes.

  De strijd om de waarheid te volgen is hard en moeilijk, zeker in deze tijd vol dwaalleraren, die handig gebruik maken van de media en je langzaamaan doen geloven dat jij er wel helemaal naast moet zitten omdat jij niet al die GEWEEEEEELDIGE zegen ontvangt.

  Let wel, ik praat hier ook over mezelf.

  Ik struikel ook het ene teiltje uit, om in het andere te vallen en daar weer uit op te krabbelen in mijn pogingen om oprecht God te volgen en me niet weer te laten ringeloren.

  We zullen tijdens ons aards bestaan echter nooit perfect zijn en moeten dat ook beseffen. Denken dat we wél perfect kunnen zijn, is het volgen van een dwaalleer.

  Accepteren dat we niet perfect zijn, maar datgene doen waarin we denken dat we het goede, Bijbelse, doen, is naar mijn mening iets wat je vrijmaakt van die opgelegde dwang door gemeentes en sprekers.

  Accepteren dat we niet perfect zijn is namelijk gewoon hetzelfde als accepteren dat we vanuit onszelf zondaren zijn en het zonder God gewoon niet redden.

  Ik ben wel benieuwd welke uitspraken je nou bedoelde over die andere teil, trouwens 😉

  Komende week heb ik niet zoveel tijd, maar reageren doe ik zodra mogelijk…

 289. rob zegt :

  @Zeezout,
  Ik zit nu niet op het punt dat ik twijfel aan de waarheid die ik gevonden heb.
  Ik heb er meer problemen mee om toe te passen wat ik weet.
  Ik moet veel en veel meer God als uitgangspunt gaan nemen ipv mijn eigen vlees en egoisme.
  Dan ga ik doen wat God wil.

  Die andere teil, uitspraken die je doet die mij verontrusten zijn deze:
  1-‘Aan de andere kant heeft God me wel opgevangen en me laten zien dat Hij nog steeds van mij houdt”
  2-“God gaat met je verder , OOK (???) wanneer je bent gevallen en beschadigd bent.
  Niet meet zoals vroeger (???) maar God heeft voor iedereen die in Hem gelooft en stopt met zelf voor God spelen een toekomst (!!!!)

  1-je was gevallen. Alleen als je erkent dat je gevallen bent (en dat deed je) kan God je opvangen en laten zien dat Hij van je houdt.
  Met trotse mensen die het prima zonder Hem kunnen, doet God geen zaken en zal Hij Zijn liefde niet tonen.

  2-God KAN alleen DAN met je verder, als je TOEGEEFT dat je gevallen bent en beschadigd.
  Het is niet OOK, het is een voorwaarde.

  Niet meer zoals vroeger??????
  Waarom zeg je dat? Heb je toch het idee dat Hij minder van je houdt dan vroeger?
  Of zou het juist meer kunnen zijn?

  Deze laatste zin is helemaal waar: Maar God heeft voor iedereen die in Hem gelooft en stopt met zelf voor God spelen een toekomst 🙂

  Stoppen met zelf voor God spelen=erkennen dat je zondaar, gevallen en beschadigd bent
  Is dus voorwaarde.

  Door de schijnbare tegenstelling in wat je schrijft, ben ik bang dat je het 1 toch niet echt met het ander verbonden hebt.
  Raar is dat. En dat zou die teil kunnen zijn. Dat je toch ergens nog denkt dat God vooral iets kan met mensen die alles op een rijtje hebben en geen fouten maken.
  Die gedachte is strijdig aan het evangelie.
  Het evangelie verwoord je wel heel mooi in die laatste zin. Dus vreemd vreemd vreemd.

 290. Zeezout zegt :

  @Rob

  M.b.t. 1 en 2: ik heb nog wel eens de neiging om mijn gedachtengangen op te schrijven. Daarbij leg ik ook mijn emoties vast in de zin. Dit is er een van. Hier gaat het meer om een denkproces, dan om een statement.

  1. Helemaal mee eens dat het erkennen een absolute noodzaak is, maar God is ook genadig en komt ons soms in onze zwakheid te hulp. Wanneer we ons erkennen en belijden niet perfect doen, simpelweg omdat we bv. niet begrijpen hoe, dan is Hij er om ons in dat proces op te vangen en te ondersteunen. Zijn liefde blijkt uit 1 Kor. 13, waarin ook wordt gesproken over hopen, geloven, blij zijn met de waarheid. God kent onze onvolkomenheden, maar ziet ons hart aan en handelt op de richting van ons hart: naar God toe, of van Hem af…

  uitspraak 1 was dus vooral een emotionele uitspraak, die aangeeft dat er , naast en na de ontluistering, ook genade en liefde was.

  God doet inderdaad geen zaken met trotse mensen, daar die zichzelf tot god maken. Zijn liefde betoont hij echter wel degelijk, door het bv te laten regenen over goede én slechten. Trots is echter duidelijk een hindernis voor een leven met God.

  2. Hier is ‘OOK’ meer gericht op het eigen gevoel. Je kunt namelijk voor jezelf het gevoel hebben dat je het niet meer waard bent, terwijl God anders zegt. Het FEIT is dàt God met je verder gaat wanneer je de zonde belijdt en je bekeert, maar je gevoel hoeft daar nog niet altijd meteen op aan te sluiten.

  Wanneer je het idee hebt dat je het serieus hebt verknald, maar wel je fouten inziet en hebt beleden e.d., dan vergeeft God. Punt. Maar je gevoelsleven is nog niet altijd meteen hersteld. Zo heb ik nog steeds erg veel moeite met weer naar een kerk gaan omdat ik niet kan omgaan met de dingen die ik daar zie en tegenkom.

  Uitspraak 2 gaat dus vooral over het gegeven dat ook een val je niet voor eeuwig van God afsnijdt en je ongeschikt maakt om door Hem te worden gebruikt. Wanneer er belijdenis en vergeving is, gaat God VANAF DAT PUNT een nieuwe weg met je verder, die waarschijnlijk anders is dan vóór je zonde, maar evengoed zinvol is! Zonde kan bijvoorbeeld een bediening dermate beschadigen, dat je nooit meer in die bediening terug kunt komen, maar dat zegt niet dat je ook totaal ongeschikt bent om nog iets voor God te doen.

  Zou bijvoorbeeld Rob Allart WERKELIJK (!!) tot bekering komen, zich verootmoedigen en zelfs alle gevolgen van zijn daden kunnen terugdraaien, dan NOG kan hij imo nooit meer voorganger zijn. Die taak is naar mijn idee absoluut afgesloten, want hij is niet meer van onbesproken gedrag. Maar hij zou wél andere taken kunnen uitvoeren, zoals waarschuwen tegen praktijken die hij voor zijn bekering uitvoerde.

  Het ‘niet meer als vroeger’ heeft dus alleen betrekking op eventuele oude bedieningen.

  😉

 291. rob zegt :

  @Zeezout,
  ik zou liever een bekeerde Allart als voorganger hebben, als iemand die altijd v onbesproken gedrag is geweest.
  Iemand waarvan ik vrees dat hij het woord bekering wel uitspreekt, maar nooit gevoeld heeft dat de noodzaak groot was.

  Ik weet alleen niet of ik de collecte aan Allart zou toevertrouwen 🙂 geintje

  Eigenlijk is het evangelie een omgekeerd proces.
  We denken dat we leven, maar eigenlijk zijn wij dood.
  Doordat we sterven (is toegeven dat je dood bent zonder God), worden we levend.

  gevoelsmatig is dat de wereld op zijn kop.
  Je gaat door een dal van berouw en angst en verdriet. En je durft je amper aan Jezus te laten zien. En als je naar Jezus toegaat met het lood in je schoenen, staat Hij daar met Zijn vergeving.

  het lastige vind ik zelf, eigenlijk dat bekering steeds een doorlopend iets is. Ik zou graag gearriveerd willen zijn,. Klaar, rein mooi. Zonder zonde.
  Dat ik dit lastig vind,geeft dus aan dat mijn trots nog veel te groot is.
  Ik wil niet door het stof gaan. Stom, dom, achterlijk arrogant schepsel, minkukel, idioot,halve gare, dwaas

 292. Zeezout zegt :

  ofewel: we zijn beide mensen 😀

  We kletsen wel verder in een andere thread, want nu moet ik steeds weer deze opzoeken 😛

 293. Franklin zegt :

  N.a.v het filmpje: Conclusie: Oproep voor geld, ze motte weer poen hebbe!

 294. JW zegt :

  @GG Mis ik iets of zou er nog een vervolg komen op dit verhaal?
  “Goedgelovig schetst in deze en de komende bijdragen een ontluisterend beeld van wat zich achter de schermen heeft afgespeeld.”

 295. goedgelovig zegt :

  @ JW: We hebben dat even aangehouden om wat ontwikkelingen af te wachten. De essentie van wat we te melden hadden staat trouwens wel in dit stuk.

 296. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Vergadering.nu schrijft over deze kwestie:

  “Blijkbaar werd de EO-Netwerk reportage afgelast omdat er zoveel onzin verkondigd werd dat de EO de verstandige beslissing nam om haar oren niet te laten hangen naar de ondeugendheid van een klein groepje kwaadsprekers.”

  “Het volgende verslag in het ND van 22 juni 2009 getuigt nou ook niet bepaald van veel kennis over het fenomeen TRIN en de deskundige leiding en begeleiding die er reeds is.”

  Vergadering.nu kan zichzelf beter Struisvogelpolitiek.nu noemen.

  http://www.vergadering.nu/leesmap20090616-uitdaging-eo-zwicht-voor-druk-trin-en-ouweneel.htm

 297. albert zegt :

  @ GG
  De Trinfilters op VG.nu werken goed…ben benieuwd wanneer ze verstopt raken op deze eenmans-site….

 298. Ruitje zegt :

  @GG, is vergadering.nu van de groep die Ouweneel aanhangt?

 299. albert zegt :

  @ Ruitje
  gemene vraag Ruitje !
  🙂

 300. pb zegt :

  Wie moet ik nu geloven, vergadering.nu of Goedgelovig?? En wie zijn die kwaadsprekers?? En wat zeiden ze?

 301. albert zegt :

  @ pb
  en dat zijn nou weer een stevige vragen !

 302. pb zegt :

  Ik zie nu wat tegenstrijdige berichten en dan wil ik daar graag het naadje van de kous over weten! Er schuilt in mij een potentiele speurder!

 303. Henny Snijder zegt :

  Ik had begrepen dat de website vergadering.nu los staat van de Vergadering der gelovingen …

 304. Franklin zegt :

  Klopt vergadering.nu is van Harry Sleister die ware christenen aanklaagd, iedereen die kritiek heeft op Trin en hun werken, en hij verdedigd Trin en hoort bij die kliek.Vergadering der gelovigen is een andere, maar ook daar heb je weer verschil in, sommigen zijn ook afvalligen en gaan naar Trin….anderen zijn God trouw gebleven.

 305. Henny Snijder zegt :

  Ach ja Franklin 😛 om alles maar makkelijk te maken en te houden he 😛

 306. albert zegt :

  @ Henny

  als echte -en enthousiaste- vergaderaar kan ik jouw opmerking bevestigen, Henny. Het is een eigen initiatief van Harry Sleijster zoals elders op deze site is te lezen (zoekfunctie: sleijster en je hebt ‘m). Sinds hij zelf bij TB Joshua in Nigeria is geweest, is hij -net als Ouweneel- ‘om’ en kan het niet extreem genoeg…
  Dat is de rode lijn.
  De overgrote meerderheid van de VG’s moet er overigens niets van hebben maar daar trekt Sleijster zich niets van aan. Door het ontbreken van formele posities binnen de VG’ s kan Sleijster claimen wat hij wil. En dat doet hij dan ook graag (met hulp van Ouweneel).
  En dan zijn we gelijk aangekomen bij de vragen van pb…Opletten dus pb, doorgaan met speuren wat mij betreft! Net als GG….Het is (helaas) hard nodig….

 307. pb zegt :

  Ik help GG wel een handje!!!

  Maar beter nog als we met z’n allen blijven speuren, nadenken en als het kan, ook nog positief-kritisch en opbouwend.

 308. albert zegt :

  @ pb

  zo is het ! Is echt nodig….
  Klinkt wellicht vreemd uit mijn mond maar hoewel Ary Geelhoed wel eens wat doorslaat, heeft hij inmiddels wel bewezen over behoorlijk ‘profetische gaven’ te beschikken (zie via zoekfunctie op GG: Geelhoed)
  Wat nu gebeurt met Ouweneel, Sleijster maar ook met uitgever Medema, heeft hij voorzien.
  Intelligente man met veel Bijbelkennis. Als het om dit ‘dossier’ gaat lijkt hij volledig gelijk te krijgen (helaas). De meeste bezoekers op deze site ontgaat dit, ze letten alleen op de extreme charismatische uitwassen (symptoom gerichte reacties). Op zich prima maar het zou naief zijn te denken dat er geen diepere (gestuurde) laag onder zit. Die zit er en ik spreek nu even als insider…
  Ouweneel is een wetenschapper en gaat doordacht en strategisch te werk en ‘gebruikt’ Sleijster daar (ook) voor. Groot alarm wat mij betreft….Let niet alleen op de symptomen, blijf zoeken naar de bron/oorzaak….
  De impact is namelijk groot in de evangelische wereld.

 309. Franklin zegt :

  Insider Albert, treed dan openlijk naar buiten toe, bel van mij part naar de EO of maak een site zodat mensen gewaarschuwd worden.Als het van binnenuit komt
  en je kunt dat bewijzen, kunnen er nog mensen gered worden!

 310. rob zegt :

  @Albert, ben benieuwd wat jij als diepere gestructureerde laag ziet..
  Naar mijn mening kom je altijd uiteindelijk uit op een nog diepere laag. En dat is gebrek aan onderwerping, trots ego

 311. pb zegt :

  @albert,

  Mensen als Geelhoed worden over het algemeen niet serieus genomen omdat ze OVERAL tegen zijn. Als er een betere balans zou zijn, dan zou dat al helpen.
  En wat ook een nadeel is dat Geelhoed vooral tegen charismatische dingen is. En dat is tegen het zere been van de ‘gewone” charismatischen die ook tegen de extreme zaken zijn.

  Pinkstermensen worden al sinds 1906 zwart gemaakt door anti-pinkster mensen. Dus ik voorzie alleen een oplossing als de Pinkstermensen hun zwijnestal zelf gaan opruimen. Dat zal geen eenvoudige klus worden.

 312. albert zegt :

  @ Rob

  jij bent een wijs man Rob (of vrouw)
  🙂

  Ik ben er nagenoeg zeker van dat jij de spijker op de kop slaat. Je zit hiermee op het fundament….
  Zat je er maar naast !

  Wat die diepere laag betreft (die op het fundament ligt): die beschrijft Ary Geelhoed heel doeltreffend en analytisch. Je kan er gewoon niet omheen.

 313. albert zegt :

  @ pb

  mee eens PB. Zo is het. Dat bedoelde ik ook met: hij slaat wel eens wat door….
  Toch zou hij in dit specifieke dossier heel serieus genomen moeten worden. De VG is een klleine club, iedereen kent vrijwel iedereen. Daarom mijn opmerking: Geelhoed (en Rob, zie laatste comment) doorzien wat er loos is.
  Een zwijnestal opruimen is niet leuk maar wel nodig !

 314. pb zegt :

  Maar ik denk niet dat Geelhoed de man is die de charismatische zwijnenstal moet opruimen. Dat moet van binnenuit komen. Door de VPE bijvoorbeeld. Maar die is ook weer geinfiltreerd door mafkezen door JSP bijvoorbeeld. Dus ik weet het nog niet. Mischien moet ik maar een anti-zwijnenstal beweging oprichten.

  Maar in principe wil ik liever ergens voor zijn, dan ergens tegen. En dat mis ik bij Geelhoed (een beetje veel)

 315. albert zegt :

  @ pb
  ik denk ook zeker dat beide nodig is…
  Balans dus, anders verzuur je zelf of wordt je erg naief…

 316. JW zegt :

  Ik heb Geelhoed nooit serieus genomen, omdat hij zeker zoiemand is die het kind met het badwater weggooit. Alles wat maar riekt naar charismatisch is bij voorbaat al verdacht. Hij is niet in staat uit zijn eigen kader te stappen en verheft dat tot het absolute en daarom is er geen eerlijk gesprek mogelijk.
  Dit soort mensen begaan zo vaak ook de fout van verkeerde associatie. A is fout. B heeft contact met A. Dus B is ook fout.

 317. Franklin zegt :

  Als men eens eerlijk wil zijn weet iedereen dat de leer vanuit die kringen niet deugt en niet eens de Heilige Geest kennen, hun gedoe hierover klopt van geen kanten!Lees je bijbel zelf eens, en laat je toch niets “wijs” maken dan zie je karaktereigenschappen v/d H.G. o.a geduld beheersing liefde barmhartigheid enz.heeft niks met die hysterie te maken…

 318. nobody zegt :

  @Albert:

  Jij klinkt niet zo zeer als echte en enthousiaste vergaderaar, maar als één van die groep die bij de grote splitsing van de VvG van een paar jaar terug aan de meest rechter kant is blijven hangen (en waar ook Geelhoed onder valt.) De groep waarbinnen Ouweneel allang niet meer welkom was.

 319. albert zegt :

  @ JW

  dat zijn idd risico’s JW. Maar dat wil nog niet zeggen dat je hem nooit serieus hoeft te nemen.
  In dit dossier heeft hij nl. (aantoonbaar) gelijk….
  (zoals ik eerder schreef: helaas)
  Heb je wel eens een ‘eerlijk’ gesprek met hem geprobeerd dan ?

 320. albert zegt :

  @ JW

  Toevoeging:
  laten we in dit geval even niet letten op de boodschapper maar op de boodschap. Je kunt de boodschapper verbaal ‘afschieten’ om moverende redenen (terecht of onterecht), de boodschap verandert er echter niet door…
  Dat bedoel ik ten diepste

 321. Arie-Jan zegt :

  Het is mij zo duidelijk als Het licht zelve. Ik heb al vele events mee geholpen bij TRIN en weet dus hoe trin gemotiveerd en gepasioneerd werkt. Het lijkt me overduidelijk dat de EO waar ik lid ben, zich gepasseerd voel en bang is om leden te verliezen. de EO sla de plank goed mis en mist hiermee HET VUUR van de Heer. Als gelovige onder elkaar is samen werking juist de kracht om als 1 bruid te zijn voor de Heer. TRIN heeft een prachtige zalving van de Heer, die de EO op deze manier misloopt.
  Gods Zegen aan elk gelovige, Waar 2 of meer te samen zijn daar zal de Heer int midden zijn. Dat geld ook interkerkelijk.

  gezegend een ieder die dit leest,

  Groeten,
  Arie-Jan

 322. Ds Dre zegt :

  @Arie-Jan. Dan snap ik de oproep van MvdS niet om je kerk te verlaten, gezien je opmerking “Waar 2 of meer te samen zijn daar zal de Heer in het midden zijn.”

 323. Ruitje zegt :

  Tjonge Arie-Jan, wat manipulerend om te zeggen dat de EO (of ieder ander die niet achter TRIN staat) iets misloopt. Angst aanjagen is manipuleren en intimideren. BIjna sektarisch. Wist je dat dat toverij is? Zegt veel over de ‘zalving’ van TRIN.

  Wegblijven als ik jou was. Of je bent al zo gehersenspoeld dat je het niet meer ziet…

 324. Franklin zegt :

  Onzin Arie-Jan, het enige wat men misloopt is in een dwaling verstrikt te raken.Je bent zelf ook echt blind als je dat niet ziet.

 325. Tom zegt :

  @Arie-Jan

  Dat TRIN gemotiveerd en gepassioneerd werkt ben ik helemaal met je eens.
  Ik vind het niet terecht dat je afgeeft op de EO, ze stellen zich behoorlijk neutraal op. Ik las het stukje over Heartcry, en kan toch niet zeggen dat de EO het met hen eens is.

  Ik denk dat het voor de EO heel lastig is om een goede lijn te kiezen gezien de verdeeldheid binnen de achterban.

  Waarom ben je zo teleurgesteld in de EO?

 326. rob zegt :

  De EO zou niet gehoorzaam moeten zijn aan de achterban v mensen, maar aan God.
  Maar dat is lastig. Dat is nog lastiger dan rekening houden met de hele mensheid bij elkaar.

 327. Tom zegt :

  @Rob

  Ben ik met je eens, maar de realiteit is anders. Ook binnen de EO zelf is verdeeldheid hierover, dus wat moet je dan naar buiten toe uitdragen?

  Groet,
  Tom

 328. aafke zegt :

  @Arie Jan

  Sinds enige tijd ontwaar ik in de uitingen van Mattheus van der Steen ook van die vurige samenwerkings-wensen. Die houding staat haaks op veel uitingen daarvoor en is ook niet geheel te matchen met de door hem in Alkmaar geuite one liner “Flikker toch op met je theologie”.

  Echte samenwerking bloeit pas goed als partijen in staat en bereid zijn verantwoording af te leggen naar elkaar en naar de buitenwereld.
  Van het afleggen van verantwoording is bij TRIN geen sprake; als het even te heet wordt onder de voeten kiest men binnen de onderneming voor absolute radiostilte en als na die radiostilte de televisie probeert de stilte te doorbreken, breekt de pleuris uit.
  Iedereen heeft het gedaan en het is niet eerlijk….

  Het is TRIN en Mattheus blijkbaar gelukt jou in deze nepwens tot eenheid te coachen. Zelfs het dreigement is je aangeleerd.

 329. snico zegt :

  @tom
  ‘binnen de EO is verdeeldheid’; wat is hierover bekend?

  en verders, het is idd veel moeilijker om God gehoorzaam te zijn dan mensen, want bij de Eerste moet je wel eens (vaak?) impopulaire keuzes maken…

  daarnaast, bij mensen doe je het nooit goed, alhoewel ik de EO -al een tijdje- niet meer kan volgen;
  ik krijg van (niet gelovige) collega’s vragen over waar ze nu helemaal mee bezig zijn met de arie’s en de manuels die ze bezig zien….
  grappig eigenlijk, proberen ze een beetje erbij te horen, wordt het niet eens gewaardeerd…

 330. arie-jan zegt :

  even ter verduidelijking. In mijn vorige tekst, heb ik geen dreiging geuit en mocht het zo over komen dan was dat zeker zo NIET bedoeld. Ik ben ook niet teleurgesteld in de EO, ze doen ook goed werk. Mijn mening is dat wij als gelovigen juist als 1 tegen de bolwerken van het duister moeten zijn. Zowel voor de EO als voor TRIN en elk ander gelovige is het lastig om de goede lijn te vinden en vast te houden. Er is maar één goede lijn en dat is de HEER volgen en aan de kant van God te staan.

  Gezegend een ieder die dit leest

 331. rob zegt :

  @Arie Jan,
  je bent niet in de positie om anderen te zegenen.
  TRIN houdt zich bezig met een vals evangelie.
  Dat zou je een duister bolwerk kunnen noemen.
  Die bezorgheid )jullie lopen God mis’ zou als eerste voor jezelf moeten gelden.

 332. Huig zegt :

  Mijn vorige reactie ging niet over Trin, maar over de tekst “Raakt mijn gezalfden niet aan”. kreeg ik te lezen. Nu heb ik gelezen hoe “gezalfden des Heren”reageren als iets niet gaat zoals men wenst. Gelukkig hebben ze nog geen vuur van de hemel gebeden om de makers van Netwerk de mond te snoeren. Je weet maar nooit. We kennen in Nederland “Hoor en wederhoor” dus als een uitzending niet de juiste informatie verstrekt dan kan daar op worden gereageerd; toch? Ik weet natuurlijk niets van de inhoud van het programma en kan daar niet over oordelen, maar de verschillende reacties die daarna blijkbaar zijn gesignaleerd geven toch wel te denken, hoor. Juist zouden zulke omgangsvormen niet mogen plaatsvinden, lijkt me. Op het niveau waarop mijn broeders en zusters functioneren hebben ze, dacht ik, een voorbeeldfunctie te vervullen. Verhulling is geen Openbaring en waarschijnlijk zullen we het daarmee moeten doen. Hoewel, Ik ken nog wel een verslaggever die het naatje van de kous zal onderzoeken en onthullen. Ik denk dat het verhelderend zal werken. Zeker na de afgelopen commotie die in het nieuws is gekomen. Wordt vervolgd.

 333. Mustafa zegt :

  WTH is er met die uitzending over Goldschmeding gebeurd?

 334. goedgelovig zegt :

  De reactie van Harold over zijn kleine piemeltje en de daar op volgende reacties zijn verwijderd.

 335. WoodyFlow zegt :

  ah harold was juist zo eerlijk 😀

 336. Hendrik zegt :

  @WoodyFlow
  … en Harold is niet op z’n p** getrapt (was lastig mikken) maar anderen kennelijk wel.

 337. sluwo zegt :

  @GG
  thumbs up!

 338. Rob zegt :

  ik vond het eigenlijk wel leuk.
  ik was wel benieuwd naar het onderwijs van TRIN in deze kwestie 🙂

  Misschien zoiets:
  Gij zult uwe man altijd behagen, zelfs als hij een kleine eh auto heeft, zodat u zult voorkomen dat uw man in bitterheid ondergedompeld zal zijn, met als gevolg dat uw man zich tegen godsvruchtige organisaties gaat keren zoals TRIN, welke dan weer een onvergeeflijke zonde is.
  Geef satan geen voet en behaag uw man met zijn kleine auto 🙂

Trackbacks / Pingbacks

 1. Top Posts « WordPress.com - 17 juni, 2009
%d bloggers liken dit: