10 tips voor een succesvolle collecte

500-eurosVeel kerken in Nederland moeten rondkomen van dubbeltjes, ouwe knopen en pepermuntjes. Die ‘geest van armoede’ is niet Gods wil; dat kan veel beter! Laten we leren van succesvolle organisaties als TRIN. Vorig jaar op de ‘Heaven on Earth’-conferentie harkte de ingevlogen spreker Wesley Campbell als een veilingmeester een megacollecte van 500.000 euro bij elkaar. Ook dit jaar deden alle sprekers van TRIN enorm hun best om de emmertjes vol te krijgen. Goedgelovig keek mee en presenteert vandaag de eerste vijf van tien tips voor een succesvolle collecte. Een bloemlezing van de meest creatieve collectepraatjes en de slimste financiële truukjes om een zo groot mogelijk ‘liefde-offer’ op te halen.

1. Ga voor gratis, maar collecteer in elke dienst, gelegen of ongelegen

Iedere charismatische bedienaar van naam weet het: een (bijna) gratis conferentie of campagne met collecte- en salespraatjes van gemiddeld 20-30 minuten in elke dienst levert veel meer op dan een conferentie waarvoor een redelijke toegangsprijs moet worden betaald. ‘Gratis’ trekt meer mensen, en als je ze eenmaal binnen hebt, kun je uitgebreid op ze inpraten en ze in de stemming brengen om te geven en allerlei producten aan te schaffen. Van maandelijks partnerschap tot ‘red een kind’, van boeken en cd’s tot reizen. Gratis websites moeten het toch ook hebben van irritante pop-up reclames? Nou dan. 

2. Presenteer geven als een positieve ervaring waar mensen zelf beter van worden

Semantiek is belangrijk. Noem collectes ‘liefde-offers’. Collectes worden namelijk geassocieerd met de kerk, ouwe knopen en pepermuntjes, en dat moet je niet hebben. Geven moet juist een positieve ervaring zijn en associates oproepen met liefde, orgasmische aanbidding en ‘offers’ die God nu eenmaal toekomen. Als je niet bijdraagt of vóór het collecteren de kerk uit gaat, onthoud je God je liefde, en dat is zonde.

De boodschap waar ieder calculerend mens ontvankelijk voor is, is deze: hoe meer je geeft, hoe beter je er zelf van wordt. Daarom zei Arjen Knevel: “De Heer wil u overvloedig zegenen, maar er is een voorwaarde.” Hij snapt het. God kan je pas zegenen met miljoenen euro’s als jij eerst je geld aan TRIN geeft. Het mag ook een andere ‘geloofsbediening’ zijn, maar dat geloof is wel belangrijk. Geloof vermenigvuldigt zegen.

Maar omdat geloof mensen niet van nature is gegeven, kun je de gevers het beste eerst in de stemming brengen met een paar getuigenissen van hoe God wonderbaarlijk heeft voorzien. Of sla de Bijbel open bij de gedeelten over tienden geven, voorraadschuren, voorspoed, geld brengen bij de voeten van de apostelen, of zaaien en oogsten. Laat de aanbiddingsband rustige, gezalfde achtergrondmuziek spelen. Bid voor een ‘geest van vrijgevigheid’ of ‘het vrijzetten van geloof’ of ‘het overbrengen van de rijkdom van de wereld naar de bankrekeningen van de gristenen’. Laat het volk weten dat God hen rijk kan maken als ze maar eerst voor jouw bediening zorgen.

3. Benadruk dat offeren veel radicaler is dan tienden geven

Op een opwekkingsconferentie komen hongerige mensen af die radicaal voor Jezus willen leven. Daar kun je gebruik van maken. Houd hen voor dat radicaal voor Jezus leven alles heeft te maken met profetisch leren vlaggen, extreem met je hoofd te schudden, mee op outreach gaan, én radicaal geven. Zo radicaal dat je het echt in je portemonnee voelt en in geloof zelfs meer geeft dan je hebt. Met een machtigingskaart onder elke stoel is dat geen enkel probleem. Neem een voorbeeld aan Willem Ouweneel, onze Onderwijzer des Vaderlands: “Tienden zijn oudtestamentisch. Je moet je niet afvragen hoeveel je moet geven, maar hoeveel je mag houden!” En als mensen nog niet weten hoeveel ze moeten geven, bid je net als Willem vanaf het podium: “Heer, maak ze onrustig in hun hart, maak ze onrustig in hun ziel.”

4. Wie veel vraagt, zal veel ontvangen

Waarom tientjesleden werven als je ook in één keer grote bedragen binnen kunt halen? Hoe groter de bedragen die je noemt, hoe meer het geloof en de verwachtig van je toehoorders wordt opgerekt. Ga er van uit dat de zaal vol zit met gierigaards en hard-to-give types die nodig van hun binding aan Mammon moeten worden bevrijd. Communiceer grote doelen en grote getallen. Che Ahn: “Om opwekking te brengen in Nederland en de maatschappij te veranderen is geld nodig. Ik moet denken aan de megacollectes die er bij Todd Bentley werden opgehaald. Laten we daarom niet te klein denken: wie wil er vanavond 150.000 of 200.000 euro geven aan Mattheüs? Ja, zo werkt God!”

Wat ook helpt is een grafiek tonen met het financiële doel dat je voor de conferentie hebt gesteld. Zet wel een ruime marge bovenop wat je écht nodig hebt. In de TRIN-grafiek kun je zien dat de eerste 375.000 euro voor het dekken van de conferentiekosten zijn. Wat extra wordt gegeven, gaat naar de zendingsprojecten.

trincollecteoverzicht450

Nooit doen: laten doorschemeren dat 375.000 euro voor ruim vier dagen charismatisch entertainment best wel veel is, en dat misschien van dat bedrag duizenden arme kindjes in India en Oeganda kunnen worden geholpen. Dat is killing. Blijf dus vooral groot denken. Ook als je op de basisschool best wel rekenen hebt gehad en weet dat 375.000 euro gedeeld door 4.125 geregistreerde bezoekers maar 90 euro per persoon is, hang je dat niet aan de grote klok, want dan houd je er niets aan over. Neem een voorbeeld aan Jaap Dieleman: “Als we gaan rekenen, kost je stoel 100 of 150 euro. Jan Sjoerd zegt zelfs 500 euro. Zou het niet geweldig zijn als we vanmiddag alle conferentiekosten kunnen afbetalen, zodat alle andere collectes voor de zending zijn?” Zo hoort het. ‘De zending’ is het trekkertje, ook al weet je dat het meeste geld dat je ophaalt daar toch niet naar toe gaat.

5. Profeteer dat mensen grif gaan geven, dat bouwt geloof

Dit snapten ze al bij Berea, en TRIN past die kennis ook toe. Nadat Georgian Banov een half uur de collecte had staan opwarmen, kwam het geheime wapen – Gerard de Groot – het podium op. “Ik geloof dat er op dit moment in Nederland een zakenman of zakenvrouw is die het in de geest krijgt om 200.000 euro te gaan betalen, en dat die persoon dat deze avond laat weten! Ik zet de engelen van God hiervoor nu vrij, en ook een geest van voorspoed in Jezus’ naam. Dat deze persoon het in zijn hart krijgt om vanavond nog de kosten van 200.000 euro te betalen, zodat alles wat nog gegeven gaat worden, rechtstreeks naar de zending gaat. Ik zegen dit in geloof! Vader, zet mensen vrij van schuld, en zet hen vrij om te geven.” Deze persoon heeft zich helaas niet gemeld, maar je houdt nu eenmaal altijd ongehoorzame mensen die het woord van de Heer willens en wetens weerstaan.

LEES VERDER in Deel 2

Advertentie

86 Reacties op “10 tips voor een succesvolle collecte”

 1. Sunrise zegt :

  Willem vanaf het podium: “Heer, maak ze onrustig in hun hart, maak ze onrustig in hun ziel.”

  @gg: is dit een letterlijke quote? Ik ben ook benieuwd wat er hiervoor of hierna over werd gezegd. Ik schrik van de zin, maar de zin op zichzelf kan me misleiden. Help me out here.

 2. martijn zegt :

  @ sunrise, ja dat heeft WJO gezegd. En het is nog maar een topje van een ijsberg. Hij stond als een marktverkoopman een veiling te houden. Wie wil er 500 euro geven, laat die gaan staan wie wil er 400 geven… enz. enz. Het sloeg werkelijk alles.

  Mensen irriteerde zich mateloos aan deze manipulatie. Wat er met Ouweneel aan de hand was/is, ik zou het werkelijk waar niet weten. Zo in en in triest hoe zo’n wijsgerige man zich aan het verlagen is.

 3. goedgelovig zegt :

  @ Sunrise: Alle citaten zijn opgetekend door redacteuren en lezers van Goedgelovig (Ruitje, Kaas en nog twee mensen die de diensten hebben bekeken of bijgewoond). Uiteraard zo zorgvuldig mogelijk. Maar mocht uit het videomateriaal van TRIN straks blijken dat de strekking niet klopt (wat we niet verwachten), dan zullen we de tekst waar nodig aanpassen.

  De stijlvorm en toonzetting van dit bericht zijn geheel voor rekening van Goedgelovig. De citaten en voorbeelden komen rechtstreeks van de HOE-conferentie van TRIN.

 4. Ruitje zegt :

  @Sunrise, die zin was nog mild. WJO wilde zelfs een stout woord uitspreken, maar dat deed hij niet. (volgens mij was het ‘lullig’). Ik heb een groot deel van het verhaal van Ouweneel gehoord (tot ik het niet meer aankon… misselijk!) en het was pure koehandel en manipulatie. Zelfs grove uitspraken af en toe (liefdeloos en arrogant). Heel jammer, dit had ik niet verwacht van good old Ouweneel.

  @GG, jullie brengen Ouweneel op een idee. Misschien wordt dat wel zijn volgende boek:

  ‘Gezalfd collecteren kun je leren’

  😉

 5. Mustafa zegt :

  Die grafiek! Je moet wel heel grondig verblind zijn door het licht van de geest om de geldklopperij hier te missen.

 6. Lieke zegt :

  Hoera, Schroefstrik en Galsem zijn terug! (voor wie ze niet kent: CS Lewis, Brieven uit de hel)

  Ik geniet erg van deze vlijmscherpe satire. Briljant stuk met lekkere zinsnedes als “voor het collecteren de kerk uit gaan” en “onze Onderwijzer des Vaderlands”. Smullen.

 7. Sunrise zegt :

  @gg: Ja, de disclaimers zijn nogal evident, iets anders verwacht ik ook niet van jullie. 🙂
  Ik bedoel meer een reactie zoals die van martijn die me een beeld geeft van in welke context de zin moet worden gezien, thanks.

 8. goedgelovig zegt :

  @ Ruitje: Je beschikt over profetische gaven. We hebben uit zeer betrouwbare bron vernomen dat WJO inderdaad aan een boek over geld werkt. We zijn nu via onze mol bij uitgeverij Medema aan het uitzoeken hoe dat zit, en zullen hier zodra we meer weten een bericht aan wijden.

 9. rob zegt :

  geweldig, ik lig weer onder mijn stoel van het lachen.
  Ik denk erover mij aan te sluiten bij de leiding v HOE, kijken of er voor mij ook nog een graantje bij zit.
  Ik ben toe aan een nieuwe auto, de @#$%%^fort gaat roesten

 10. Ruitje zegt :

  @GG. zal ik vragen of ik volgend jaar op HoE mag spreken en profeteren? Net als Stacey Campbell? 😉

  Zal alleen niet zo schudden met mijn hoofd… misschien alleen met mijn linkerbeen en -arm en zwaaien met mijn kruk.

 11. Johannes zegt :

  Nu weet ik wat ze bedoelen als ze iedere keer “Meer Heer” roepen.
  In en in triest is het.

 12. Johan zegt :

  @ Ruitje: Bij TRIN spreken terwijl je nog op krukken loopt? Dat zou wel revolutionair zijn… 😉

 13. Ds Dre zegt :

  Ik ben reuze benieuwd naar de volgende 5. Erg leuk.
  Even bij 4 nog een gezegde die bekend is bij de statistici. Je hebt leugens, heel erg grote leugens en statistieken.

 14. HB zegt :

  De conferentiegangers moesten toch 10euro registratiekosten betalen?
  4125 aanmeldingen X 10euro= 41.250euro wat ze al binnen krijgen.
  375.000euro-41.250euro=333.750euro dat nog nodig was.

  Quote: Jaap Dieleman: “Als we gaan rekenen, kost je stoel 100 of 150 euro”, dit is toch niet te geloven! Zij zelf kiezen er toch voor om hun droom uit te leven of na te jagen? Misschien dat Jaap Dieleman zijn huis kan verkopen? Of heeft hij daar te weinig geloof voor? Een overbruggings hypotheek zou ook nog van pas komen 😉

 15. Ruitje zegt :

  @Johan, ja ze roepen daar altijd dat mensen met ms zullen genezen (riep Bentley ook steeds trouwens), dus dan zou het inderdaad revolutionair zijn als ze mij toelaten met krukken en laten spreken 😉

 16. Sunrise zegt :

  Eerlijk is eerlijk, er sprak tijdens TRIN iemand met een heftige evenwichtsstoornis die steeds het podium op geholpen moest worden (Pasterkamp).

 17. Ruitje zegt :

  @ Joahn, en dan zeg ik gewoon dat ik More Spirit heb dan zij 😉

 18. Sunrise zegt :

  ehm..nu ik m’n comment nalees kan er in het kader van geestelijke dronkenschap en dat soort zaken iets onbedoeld humoristisch in mijn comment worden gezien.
  het ging om een daadwerkelijke stoornis als gevolg van een infectie/operatie.

 19. Bodem zegt :

  Mag ik een profetische gooi doen naar de volgende vijf tips?

  -Zorg dat je voor noodgevallen een arm, zwart kindje in de buurt van het podium hebt, zodat mensen kunnen zien wie er moeten lijden als ze niet geven
  -Vraag geloof van de toehoorders, maar zorg dat ze zich niet gaan afvragen hoe het zit met het geloof van de conferentie leiders. (Als ze dat hadden, hadden ze de eerste vijf ton naar de zending gestuurd en geloofd dat God genoeg zou geven om ook de conferentie te betalen.
  -Breng een competitie element in de zaal. Niks geen gedoe over linker en rechterhanden. Laat mensen die meer dan 500 hebben gegeven naar het podium komen voor een speciale zalving. Mensen die een machtiging van meer dan 50 euro in de maand invullen krijgen een gratis CD. Voor de grootste gever staat op het podium een nieuwe mountainbike klaar.
  – Schuif de financiele verantwoordelijkheid af op de zaal. Als jullie dit bedrag niet bijeen brengen, is het jullie schuld dat onze organisatie ene probleem krijgt/we niet meer van dit soort mooie conferenties kunnen houden.
  – Vergeestelijk de doelen zo veel mogelijk. Als mensen erover denken dat met hun geld vliegtickets betaald worden, zalen schoongemaakt worden, bandleden gehuurd worden enz, werkt dat demotiverend. Nee, met hun geld wordt de opwekking in Nederland gefinancieerd. Dat is pas de moeite waard!

  Ik weet niet of het bij TRIN allemaal zo werkt hoor, maar dit zijn zo wat tactieken die ik heb zien voorbij komen in mijn christelijke loopbaan.

 20. Johan zegt :

  @ Sunrise: Dat Pasterkamp een ernstige evenwichtsstoornis heeft, was me uit het vorige artikel al wel duidelijk. 😉

 21. rob zegt :

  Je moet dan wel diezelfde conferentie nog genezen, hoor Ruitje,
  Je kan een nepgenezing laten zien, als het te heet onder je voeten wordt.
  Gooi je je krukken met veel bravoure weg, en strompel je naar huis, of je bestelt via de achterdeur een ambulance

 22. goedgelovig zegt :

  @ Bodem: Eeeeh… in dat geval worden het er 15! 🙂

 23. Antonie zegt :

  @sunrise Dacht ff dat je een grap maakte & was al hartelijk aan het lachen totdat ik je disclaimer zag.

  Overigens, MvdS krijgt dus GEEN salaris van TRIN. Voordat daar weer opmerkingen over komen. Ondanks de geldklopperij vind ik dat wel degelijk in zijn voordeel spreken.

 24. Ruitje zegt :

  @rob, goed idee! En dan ga ik later op GG vertellen hoe goedgelovig ze daar op HoE zijn… 😉

 25. Bodem zegt :

  @GG: Dus ik zit er helemaal naast:(

 26. Ruitje zegt :

  @antonie, dat zeggen meer van die mensen die grote bedieningen leiden (zelfs Benny Hinn)… dat ze geen salaris krijgen. Laten we hopen dat het bij MvdS wel oprecht is… maar ik geloof dat niet zo snel meer. 😦

 27. Ruitje zegt :

  @Bodem, volgens mij zit je er niet naast denk ik… blijkbaar zijn er veel meer tips dan die 10. Misschien komen we wel tot 100 als we even doordenken en luisteren en kijken naar alle tactieken die er in binnen- en buitenland worden toegepast om geld binnen te krijgen. 😉

  Kan er zo ook nog een boel noemen.

 28. rob zegt :

  ik heb niet veel tips hoe je geld binnen moet krijgen , wel hoe je het uit kan geven.
  Heeft iemand daar nog iets aan?

 29. Johan zegt :

  @ Antonie: Beetje naïef. ‘Geen salaris’ betekent in de praktijk ‘geen inzage in inkomsten’. Ik heb GG wat gemaild naar aanleiding van het jaarverslag van TRIN. Zonder in details te treden is daar m.i. uit op te maken dat Mattheüs al zijn reis- verblijf- en promotie- en kantoorkosten vergoed krijgt vanuit TRIN en een auto van de zaak heeft.

  Op de charismatische avonden en conferenties waar hij spreekt of die hij zelf houdt worden grote collectes opgehaald waaruit in de regel ook ‘spreekgeld’ wordt meegegeven. Ik heb zelf eens meegemaakt (in Nederland, maar niet bij TRIN) dat een buitenlandse spreker op een charismatische conferentie een bedrag met vier nullen meekreeg, en ik ben ervan overtuigd dat dit geen uitzondering is in die kringen. Maar goed, Mattheüs mag van mij best een goed salaris hebben, ik stoor me alleen aan het gebrek aan openheid.

  In het ND zegt hij dat alles tot op de cent nauwkeurig kan worden verantwoord, maar GG heeft aangetoond dat er nog behoorlijk wat open vragen zijn waar geen antwoord op is gekomen.

 30. Bodem zegt :

  @ antonie
  Het kan in het voordeel van MvdS spreken, maar dat hoeft niet! Als jij een gewoon salaris krijgt, dan zijn er een aantal mensen die weten hoeveel dat is en als het boven een bepaald bedrag komt, moet het openbaar gemaakt worden. Maar als jij leeft van een vriendenkring, en vooral als je iemand bent met veel invloed waaraan mensen graag geven, hoef je niets te verantwoorden en kun je sloten met geld binnenkrijgen. Even voor de duidelijkheid, dit geldt niet voor gewone zendelingen, want voor hun wordt door hun kerk of organisatie een budget vastgesteld en als er meer giften binnenkomen dan voor de zendeling gebudgetteerd is, verdwijnt dat in de grote pot. Nog afgezien van het feit dat het voor een huis- tuin- en keukenzendeling vaak heel moeilijk is om het gebudgeteerde bedrag in giften daadwerkelijk te krijgen.
  Nu kan het zijn dat MvdS een werkgroep heeft die de giften reguleert, maar dat weet ik niet. Hij gelooft in elk geval niet dat christenen in tweede hands kleren hoeven te lopen, gebruikte meubels in huis hoeven te hebben of in een oude auto hoeven te rijden. Daaruit concludeer ik dat hij meer verdiend dan de gemiddelde zendeling.

 31. Johan zegt :

  @ Bodem: Ik zou willen benadrukken dat dit vooral voor charismatische leiders geldt die veel ‘podiumwerk’ doen. De meeste gewone zendelingen moeten van veel minder rondkomen.

 32. Thomas zegt :

  Is er uiteindelijk nog genoeg geld binnengehaald om ook wat naar de zending te sturen? Kan dat nergens vinden.. (ben niet een heel goede zoeker)

 33. Johan zegt :

  @ Thomas: Volgens TRIN is er 200.000 euro opgehaald.

 34. Bodem zegt :

  @ Johan,
  Dat zei ik ook, toch?

 35. Nelleke zegt :

  ik citeer: 9 februari op Goedgelovig: Wat betreft de discussies op Goedgelovig: we hechten erg aan de vrijheid van meningsuiting en modereren daarom zo min mogelijk, maar verzoeken onze lezers wel om de regels in acht te nemen, afgewogen en eerlijk te reageren, en geen hetze tegen TRIN of Mattheüs van der Steen te voeren. Sommige reacties zijn goed onderbouwd/gemotiveerd, andere zijn wat tendentieus. Laat ieder zichzelf hierin scherp houden.

  @ Goedgelovig….. toevallig toch onbedoeld in een hetze tegen Trin beland?
  Er zijn inmiddels verdacht veel blogjes van jullie hand verschenen, of zijn jullie door Hogerhand opgeroepen voor een kruistocht?

 36. Rogier Bos zegt :

  Erg goed om dit aan de kaak te stellen. Herkenbaar, ontluisterend en schokkend.Ik heb dit soort taferelen vaak genoeg zelf meegemaakt en vind dat dergelijke gedrag manipulatief en onethisch is. Tijd om de tafels van de geldhandelaren weer eens ondersteboven te keren…

 37. hoi zegt :

  de laatste avond, zonder love-offering, waar MvdS op z’n knieeen vergeving vraagt voor de dwingerige collectes die laten we voor het gemak maar even weg

 38. Johan zegt :

  @ hoi: Ik denk dat GG daar nog wel wat over zegt in het tweede deel (wanneer komt dat, GG?) Het was zeker spectaculair en niet de eerste keer dat MvdS zo’n stunt uithaalt.

 39. Marianne zegt :

  @ Hoi,
  Dat maakt niet ongedaan dat het wel is gebeurd.
  En natuurlijk moeten wij het vergeven, maar vergeten en het maar wegstoppen kan simpelweg niet meer.
  Er zijn en zullen veel meer leiders, sprekers en kerken dit toepassen, omdat ze merken dat dit wel heel handig is.
  Ondanks dat hij vergeving heeft gevraagd, mag je het wel beoordelen en met een kritisch oog naar blijven kijken en het onderzoeken.

 40. Ruitje zegt :

  @hoi, o ja, heeft hij daar letterlijk vergeving voor gevraagd? En ook voor de verhalen (manipulerend!) die de collectevragers hielden?

  Dat had hij eerder kunnen bedenken, denk ik dan…

 41. Ruitje zegt :

  @Rogier Bos, helemaal mee eens. En dan ook de tafels met dvd’s, boeken en cd’s…

 42. Redmonkey zegt :

  Sommige pastors en zo hebben rare kronkels.
  Ze roepen om geloof bij het volk en om veel geld.

  Jezus: geef je broodjes en visjes aan mij en alles komt goed.
  In de handen van Hem krijgt alles zijn werkelijke bedoeling.

  Jaren was ik leider in een gemeente tot 8 maanden terug.
  Ik vroeg mensen ook uit het hart te geven. Altijd spannend om te vertrouwen op Hem en niet met spierballentaal te komen.

  Mooi is om te vertrouwen in een God.

 43. Suzan zegt :

  Verdienen jullie geld hiermee of zo? Trin levert voor jullie ook wel erg veel extra werk op met al die reacties. Hmm… beetje in de gaten houden dat Goedgelovig….

 44. ijsbrand zegt :

  Een zeer scherpe kijk op de zaak, wat een openbaring,zou g.g Nederland dan eindelijk wakker worden shaberdebarhbah ,de geest van ontmaskering ,wat een openbaring ,Ja een krachtig zakelijk evangelie ,wij houden van geld en ik Van de Here Jezus dat zei ik eens tegn berea Hermans manager hi,hi.

 45. goedgelovig zegt :

  @ Suzan: Ja, we hopen hier wel geld mee te verdienen. We kregen gisteren een profetie van Gerard de Groot dat zodra er 2000 reacties op TRIN komen, een zakenman of -vrouw het ‘in de geest’ krijgt om het aantal reacties te vermenigvuldigen met 100 euro. Dan lopen we eindelijk een keertje binnen en gaan we met de hele redactie een week naar de Canarische eilanden. Of we nemen Dwaze Zaken in z’n geheel over om daar een satirische opwekking te beginnen.

 46. Suzan zegt :

  @goedgelovig haha. Tze spirit is moving. Nu maar hopen dat hij wat centjes meeneemt.

 47. Suzan zegt :

  @goedgelovig. Ik krijg spontaan een lachopwekking

 48. filip zegt :

  Even een engelse quote er tussen gooien die ik las nav een artikel van James Smith over ‘abundance’ en ‘prosperity’:

  Someone once heard the question posed directly to Walter Brueggeman in a public lecture: “What is the difference between [a gospel of] abundance and prosperity?”

  As we’d expect, his answer was simple and brilliant. He said it’s a difference between “us” or “me”.

 49. Bram zegt :

  @Goedgelovig moet je nog wel de engelen en een geest van voorspoed vrijzetten, want dat ontbreekt echt aan ons land. In Afrika en India en zo hebben ze dat wel, maar hier is er een bedroevend tekort aan de geest van voorspoed en zitten de engelen ook nog vast! . En dat komt omdat mensen zoals jullie dat soort dingen gewoon vergeten!

 50. goedgelovig zegt :

  @ Bodem: Bedankt, we verwerken je tips nog even in het tweede deel.

  @ Bram: Maar die engelen had Gerard de Groot toch al vrijgezet?

 51. rob zegt :

  @GG, die engelen raken steeds weer gevangen, want Ana Mendez, had de engelen in 2001 al vrijgezet. Er is al een hele spirituele oorlogvoering geweest in Nederland.

  Sjonge, het wordt tijd om Jezus op het matje te roepen, Hij doet Zijn werk niet goed, Djezuuuuuus

 52. Tja wat dan nog zegt :

  mvds heeft dus vergeving gevraagd boor iets dat hij zelf en een aantal van zijn ‘geestelijk’ vaders hebbem gedaan

  Ok ik ga even heel cynisvh zijn (hij kan, en ik hoop het, immers oprecht zijn). Wat nou als hij vergeving vraagt juist omdat ze die target niet gehaald hebben. Zo kan hij allen die niet gaven omdat er gemanipuleerd werd toch overhalen nu hij immers inzichtelijk bekeerd is. Of komt die bekering uit zijn prosperity denken voort. We hebnen de 500.000 niet gehaald dus moet ik zonde beleiden om de stroom weer vrij te zetten.

  Ik hoop het niet maar kan niet helpen het even te noemen.

 53. Ruitje zegt :

  Over engelen gesproken: het is toch gek dat ook MvdS net als Bentley het volgende ging roepen… ‘release the angels’? De engelen van God zit echt niet vast of gebonden… de enige engelen die vrijgelaten zouden moeten worden, zijn de gevallen engelen dan waarschijnlijk. En dat is niet zo fraai om die te roepen, lijkt mij… 😉

 54. Ds Dre zegt :

  @Hoi. Inderdaad jammer als MvdS dit heeft gedaan en dit hier niet gemeld is.
  Wellicht kan iemand dit hier nog plaatsen?
  Toch blijf ik met een paar vragen zitten. Dhr VdS heeft een aantal mensen omzich heen die hem coachen. Kennelijk is er niemand, van de aanwezige “geestelijke leiders” op die avond zo alert geweest om hem hiervan te behoeden. Advies aan MvdS om deze coaches in te ruilen voor goede.
  Nog een advies aan MvdS voeg de daad bij het woord. Bied aan dat je het geld terug geeft wat kennelijk “oneerlijk” is opgehaald.

 55. goedgelovig zegt :

  @ Allen: We zullen jullie niet langer in spanning laten. Morgen deel 2!

 56. Peter Pit zegt :

  @ Ds Dre: Auw, je hebt een sterk punt. Als je ergens vergeving voor vraagt moet je het daarna ook rechtzetten. Toch?

 57. Yeah right zegt :

  Wilde ff kwijt:
  Ik heb ooit bij een zendeling gezeten. Hij woonde in een mooi vrijstaand huis, hageltje nieuw. En toevallig net voordat alles duurder begon te worden. Het was een grote zegen van God……… Ik kon er niet bij dat het zo beleden werd. Hij vond het werkelijk te verantwoorden dat hij zo’n grote zegen verdiend heeft……… Ik ben niet jaloers op het bezit, ik kreeg alleen een onpasselijk gevoel bij het feit dat hij van giften leeft en zegt dat deze woning een zegen is.

 58. Bodem zegt :

  Wat het vergeving vragen van MvdS betreft even wat vraagjes. Ik heb het stukje zelf niet gezien, dus wellicht kan iemand mij verhelderen.

  -Klopt het dat MvdS vergeving vroeg voor de manipulatieve manier waarop de andere leiders het geld binnen hadden gehaald? Gebruikte hij dat woord manipulatie? Als dit zo is dan lijkt het mij logisch dat de andere leiders zelf vergeving vragen, en als ze dat niet willen, dat MvdS vanwege deze zware aanteiging onmiddelijk deze leiders een enkeltje naar huis geeft om de TRIN volgelingen in de toekomst tegen dit misbruik te beschermen.

  -Als MvdS inderdaad heeft erkend dat mensen op onterechte wijze geld uit de zakken is geklopt, dan zou hij met zijn pinksterleer toch moeten erkennen dat dit geld ‘besmet’ is, dat er geen zegen op rust en dat de enige bijbelse weg die van Zacheus is, teruggeven dat bedrag en machtigingskaartjes verbranden.

  -Begreep ik goed dat hij onmiddelijk na deze erkenning ging leuren met een Afrikaans kindje en alsnog om geld ging vragen? In dat geval lijkt me dat je het vergeving vragen met een korreltje zout kunt nemen.

  – Was het vergeving vragen echt voor de zakkenklopperij, of voor het feit dat MvdS zijn geloof niet in God maar in het publiek had gesteld?

  -Bedenk wel dat de methodes van collecteren gebruikt of HoE niet op zichzelf staan. Ze zijn gemeengoed in de welvaartsbeweging, en de mensen die HoE naar Nederland haalde hadden ook een reputatie op dat gebied. Dus als MvdS zich echt bekeerd heeft op dit gebied, dan betekend dit een breuk met de mensen die deze collectes hielden, met de internationale club waar hij deel van uitmaakt, en dan zullen we deze bekering moeten merken in de fondswervingsbrieven die TRIN stuurt, alle collectes op volgende conferenties, en dan verwacht ik bovendien in de toekomst degelijk bijbels onderwijs over geld geven om recht te zetten wat ze tot nu toe aan onbijbelse dingen hierover verteld hebben. Als dit allemaal niet gebeurd, dan lijkt het vergeving vragen voor de manipulatieve collectes een PR stunt.

  – Als laatste, en ik hoop echt dat dit niet op vdS van toepassing is, vergeving vragen kan ook een manier van manipulatie zijn. Je schiet daarmee bij voorbaat al alle kritiek af en mensen die meer gegeven hebben dan ze eigenlijk wilden kunnen nu niet meer klagen, want ze moeten immers vergeven. Maar goed, of dit zo is zal spoedig genoeg blijken. Een bekering op collecte gebied zal zoals hierboven beschreven grote gevolgen hebben die ons niet zullen ontgaan. Als die gevolgen uitblijven kunnen we nog eens overwegen wat MvdS wel op het oog had met zijn vergeving vragen.

 59. Mustafa zegt :

  Bodem, goede punten altijd.

  Ruitje, over dat ‘release the angels’: de engelen in MvdS’ visie zijn zeg maar de Piet Hein van de bovennatuurlijke machten, en ze worden ‘vrijgezet’ om de zilvervloot te kapen.

  Het leven is dus eigenlijk een schimmenspel met het bovennatuurlijke. Heel spannend als je erin meegaat, bijna lachwekkend (denk aan die zwaardscene met Angela Greenig) als je er buiten staat.

 60. Ds Dre zegt :

  @Peter Pit. Ik ben niet chari-eva maar katholiek dus wellicht hebben MvdS en ik een andere visie op vergeving. Volgens mij zal je indien mogelijk wat je verkeerd hebt gedaan ook rechtzetten. Simpel voorbeeld: Ik steel van jou € 100,–. Ik heb die nog in mijn zak zitten en ga naar jouw toe om vergeving te vragen. Dan lijkt het me toch een logisch gevolg dat ik dan ook die € 100,– aan jou terug geef?

  Dus als er inderdaad machtigingsbriefjes zijn ingezameld is het heel gemakkelijk voor MvdS om dan gelijk te zeggen dat hij die heeft vernietigd omdat hij het vindt dat dit op onjuiste manier is gebeurd. Hij is tenslotte de leider van de HOE.
  Wat meer geloof vraagt het om mensen aan te bieden dat zij wat zij contant hebben gegeven terug te geven.
  Dan zul je er op moeten vertrouwen dat die ander eerlijk zegt wat die persoon gegeven heeft.
  Maar ja is dat niet een teken van een groot geestelijk leiderschap?

 61. Ruitje zegt :

  @Ds Dre, helemaal met je eens.

  Zacheus betaalde de mensen die hij afgeperst had ook terug. Zelfs meer: hij vergoedde ze viervoudig en gaf de helft van zijn bezit aan de armen.

 62. Ruitje zegt :

  @Mustafa, jij hebt een punt. Dat is dus het probleem met TRIN, maar ook met de mensen die zij om zich heen hebben (vanuit Amerika en Canada). Die zijn te gericht op ‘the supernatural’ en de ‘spirit realm’.

 63. Ruitje zegt :

  @Bodem, helemaal met jouw reactie eens.

  Vooral je laatste punt over dat vergeving vragen. Heidi Baker begon haar tweede preek ook zo vanwege iets wat ze de avond ervoor zou hebben gezegd over mensen die hun verstand gebruiken…

  Maar na dat emotionele vergeving vragen, was haar boodschap eigenlijk dezelfde, maar dan anders verpakt…

 64. Bodem zegt :

  @ ruitje
  zou jij misschien de vragen in mijn bovenstaande post kunnen beantwoorden? Jij had dat stukje toch gezien? Ik kon je post erover niet zo snel meer terug vinden. Je hebt er heel wat gestuurd:)

 65. Ruitje zegt :

  Ok Bodem, zal even je vragen heel goed lezen en antwoorden.

 66. Bodem zegt :

  @ ruitje
  Ik was benieuwd naar zijn bewoording en wat daarna gebeurde…

 67. Ruitje zegt :

  Op je eerste vraag: MvdS nam het woord manipulatie niet in de mond. Hij vertelde dat God hem had laten zien dat hij niet meer om geld moest vragen en moest gaan geven. En vervolgens ging het dus alleen maar over geld en haalde hij dat Oegandese jongetje bij zich en knuffelde het joch en vertelde iets over hoe kinderen geholpen werden. En toen kwam er iemand 1000 euro brengen (ik vroeg me ineens af wie er zoveel geld contant bij zich had??) en dat noemde MvdS nadrukkelijk: “Weer 1000 euro!” En nog een keer.

  Hij zei niet woorden als ‘geld uit de zak geklopt’.

  Na die ‘act’ kwam Stacey Campbell en die ging daar subtiel op door en mensen laten zien dat ze alles moeten delen met elkaar. Dat in Handelingen mensen alles aan de voeten van de apostelen legden. (wat dus eigenlijk net was gebeurd toen MvdS met dat jochie op het podium zat).

  Dus in die zin ging het vragen om geld door, alleen anders verwoord.

  MvdS vertelde iets dat hij op God moest vertrouwen… maar dat zei hij dus pas bij de laatste middagdienst… Had God hem dat dan niet aan het begin van de conferentie duidelijk kunnen maken?

  Verder weet ik het niet precies meer, zou in de posts ergens moeten staan. Sommige dingen had in word gezet (zoals dat van Stacey), andere direct gepost.

  Er is nog iets terug te zien op het videokanaal van TRIN van 5 mei. Misschien zit het er tussen.

 68. Ruitje zegt :

  Weet je wat ik me ook even afvroeg? Zou dat aanbieden van de 1000 euro niet gewoon door iemand van de organsatie zelf zijn geweest om mensen hierin mee te sleuren? Omdat een gewone man echt geen 1000 euro in zijn zak heeft (misschien een stoute gedachte, maar ik kijk nergens meer van op).

 69. Bodem zegt :

  OK, dus dat is voor vele interpretaties vatbaar. De meest waarschijnlijke lijkt me
  “de Heer heeft gezegd dat ik op deze conferentie niet meer om geld moet vragen” Dat hoeft dus niet te betekenen dat hij terug kwam op de methoden van collecteren of dat hij voortaan nooit meer zo gaat collecteren. Van een bekering hiervan hoeft dus geen sprake te zijn, en de kritiek van GG op de collecte methoden van TRIN is dus terecht.

 70. Ruitje zegt :

  @Bodem, in het tweede deel van 10 tips staan de exacte citaten van MvdS.

 71. Ruitje zegt :

  Inderdaad Bodem, zie tweede deel. Nog erger dan wat we al lazen.

 72. Johan zegt :

  @ Yeah right: Misschien had hij gewoon jarenlang gespaard? Ik voel wel aan wat je zegt, hoor. Maar we moeten er wel op letten dat we van onze zendelingen geen armoedzaaiers maken. Het beste is als zendelingen ongeveer dezelfde levensstandaard hebben als degenen die ze bereiken.

 73. Ruitje zegt :

  @Johan, interesant zin aan het eind.

  Dan ga ik denk ik maar evangeliseren onder miljonairs 😉

  Zijn die Sunday Adalaya en Martin de Jonge (Gabriel’s Call) zo gek nog niet…. 😉

 74. Johan zegt :

  @ Bodem: Uitstekende en terechte reactie. Zelf denk ik, wat GG ook in deel 2 schrijft, dat het een pr-stunt is. Maar ik laat me graag verrassen.

  Van wat ik heb gezien was het vergeving vragen voor het feit dat MvdS zijn geloof niet in God maar in het publiek had gesteld. Wel vond ik het ontluisterend dat hij de collecties zoals hij die al jaren houdt een ‘kermis’ noemde waarbij ‘truukjes’ worden toegepast. Hij heeft het dus blijkbaar zelf heel goed door, maar heeft er nooit reden voor gezien met die praktijk te breken.

  Het vrij volledige verhaal van Mattheus staat onder punt 10:

  https://goedgelovig.wordpress.com/2009/05/09/10-tips-voor-een-succesvolle-collecte-2/

 75. Johan zegt :

  @ Ruitje: Slim van je. Aanvulling: je moet qua levensstandaard natuurlijk ook niet veel hoger gaan zitten dan de mensen die je supporten. 😉

 76. Bodem zegt :

  @johan
  Dat is heel lastig, de mensen die ons supporten varieren van uitkeringstrekkers tot milionairs. De mensen waaronder we werken trouwens ook. Nog meer goede raad:)

 77. Bodem zegt :

  En ik ken inderdaad zendelingen die onder zakenmannen in China werken en een (voor henzelf) dure auto hebben gekocht om een beetje serieus genomen te worden in dat wereldje (waarin mensen nog veel duurdere auto’s hebben).

 78. Ruitje zegt :

  Zou Paulus ook met veel gouden sieraden en met een prachtige koets naar Rome zijn gegaan? 😉

 79. Bodem zegt :

  Ik zal je zeggen, met geld omgaan als je van giften leeft is verrekte lastig. Neem nou kleding. Mensen zoals MvdS vinden dat je een geest van armoede hebt als je tweede hands kleren draagt. Sommige van je supporters vinden dat je, omdat je van het geld van anderen leeft geen cent teveel uit mag geven. Loop je in tweede hands dan ben de de stereotype armoedige zendeling, koop je nieuwe goede kwaliteit kleren, dan is dat ook weer verdacht. Geeft iemand je een mooie laptop cadeau, dan moet je dat voor iedereen geheim houden, want stel je eens voor je achterban zou denken. En dan heb ik het nog niet eens over de dillema’s die je krijgt als je op vakantie wilt…
  Dus, christenen van Nederland, een beetje genade voor zendelingen graag, de meesten willen echt integer met hun geld omgaan! (De echte geldwolven gaan meestal niet de zending in 🙂

 80. Ruitje zegt :

  @Bodem, daar heb je een punt. Ik ben het met je eens dat een zendeling niet te krampachtig hoeft te leven. Ik heb dat in mijn omgeving gezien hoe iemand die gesteund werd zo krampachtig ging leven dat het niet gezond was. Het gaat ook hier weer om de juiste balans (zowel bij zendeling als bij supporters).

  En inderdaad: de echte geldwolven leven in luxe en gaan af en toe even paar dagen of weken naar een arm land om daarna weer snel terug te vliegen naar hun warme luxe nest. (zoals een Benny Hinn met zijn eigen jet, helaas). Echte zendelingen die ik ken, laten alles achter en gaan wonen bij de mensen die ze willen bereiken. En daar heb ik diep respect voor.

 81. pb zegt :

  En zo kan het ook:

  Volgens Gankema is de organisatie uit de kosten. Een derde van het budget – zo’n 300.000 euro – moest worden opgebracht uit collectes. ,,Het was de afspraak dat we zouden stoppen met collecteren zodra het geld binnen was.”

  Dat gebeurde zondagochtend. ,,Iedereen heeft grandioos bijgedragen. Daardoor kunnen we de volledige collecte van maandag, 92.000 euro, weggeven aan de zending.”

  Tijdens conferenties in meer charismatische kringen komt het voor dat collectes landurige en indringende verzoeken om geld worden, inclusief de bewering dat ‘hoe meer je geeft, hoe meer God je zal zegenen’. Zo niet bij Opwekking. Zondagochtend beperkte de collecte zich tot enkele zakelijke mededelingen, die in een paar minuten werden gedaan, waarop het publiek machtigingskaarten kon invullen.

  ,,Bij de afspraken hoorde ook dat wij niet wilden ‘melken’ om geld”, zegt Gankema. ,,Transparantie is hierbij erg belangrijk. Vertel gewoon kort, duidelijk en eerlijk wat er precies nodig is. Dat doen wij al tientallen jaren en ook nu zijn we weer rijkelijk gezegend.”

  bron: http://www.nd.nl/artikelen/2009/juni/03/opwekking-loopt-tegen-z-n-grenzen-aan

 82. Juda zegt :

  Ja inderdaad, behoorlijk zielig wat daar gebeurd is!

  Die Ouweneel heeft al een huis van €670.000!!!!!!!
  ik heb nu maar een kamer van 10m2.

  Die Ouweneel begint wel wat op Camiel Eurlings te lijken, beroven waar je kan, man man wat triest.

 83. Kees zegt :

  Wat zijn jullie toch een ziek volkje.

  Als je niet bijdraagt of vóór het collecteren de kerk uit gaat, onthoud je God je liefde, en dat is zonde.
  De boodschap waar ieder calculerend mens ontvankelijk voor is, is deze: hoe meer je geeft, hoe beter je er zelf van wordt. Daarom zei Arjen Knevel: “De Heer wil u overvloedig zegenen, maar er is een voorwaarde.” Hij snapt het. God kan je pas zegenen met miljoenen euro’s als jij eerst je geld aan TRIN geeft.

  Belachelijk!

%d bloggers liken dit: