Agtereek weer actief

gertjanagtereekWie denkt dat de avonturen van pastor John in onze relisoap ‘De Gezalfde’ lichtelijk bizar zijn heeft gelijk, want de werkelijkheid is altijd nog erger. Dat bewijst pastor Gert Jan Agtereek van Outreach Center Nederland in Leiden. Deze zelfbenoemde pinkstervoorganger en zakenman trok de afgelopen jaren al een spoor van machtsmisbruik en bedrog, maar gaat vrolijk door met zijn activiteiten. Hij wil nu – o, ironie – een internationale academie oprichten voor het financieel en organisatorisch beheer van kerken. Sinds de kerk drie jaar geleden door een crisis ging, groeit het aantal leden weer, want er zijn altijd wel mensen te vinden die het heerlijk vinden om gemanipuleerd en misbruikt te worden, want dan krijgen ze tenminste aandacht en bevestiging (een soort Dysfunct Reality Church).

villanairobiHet Leidsch Dagblad publiceerde afgelopen weekend een saillant verhaal met alle elementen die een soap zich zou wensen: een sekteleider, een bodyguard, gristelijke breezermeisjes, exhorbitante uitgaven, bij elkaar gemanipuleerde collectes, een zelfmoord, oplichting, grootspraak, en weesjes in India die op straat worden gemieterd omdat de voorganger zijn villa in Kenia (foto) nog moet afbetalen. Ja, hap maar even naar adem.

Hieronder het complete artikel zoals dat in het Leidsch Dagblad verscheen.

ZATERDAG 7 MAART 2009

Omstreden Leidsche kerk smeedt nieuwe plannen

LEIDEN – Pastor Gert Jan Agtereek, wiens Leidsche pinksterkerk in opspraak raakte door wanbeheer, wil een internationale academie oprichten voor het financieel en organisatorisch beheer van kerken.

De leider van de omstreden kerk aan de Turkooislaan kondigt een ‘grote doorbraak’ aan op 9 september. Hij lanceert in het najaar zijn Agtereek University met vestigingen in New York en Hongkong, heeft hij in besloten kring aangekondigd. Ook zegt hij dat hij op 9-9-9 ‘de waarheid’ naar buiten zal brengen over de serie schandalen die zijn kerk de afgelopen jaren heeft achtervolgd.

Zijn Outreach Center Nederland (OCN) is een voortzetting van de in opgeheven Grote Opdracht Gemeente (of GCCI). Voorganger Dennis Sieval van OCN bevestigd dat er in september een onderwijsprogramma komt waarin ook ‘organisatorische en praktische elementen als financiën  en boekhouding’ aan de orde komen. De ‘lessen uit het verleden’ zijn daarin geïntegreerd, aldus Sieval. Agtereek die claimt vijf eredoctoraten te hebben, wil zelf niet reageren.

Agtereek en zijn kerk liggen al jaren onder vuur van tientallen ex-leden die veel geld hebben uitgeleend ten behoeve van eerdere, groots opgezette maar op fiasco’s uitgelopen projecten. Ze beschuldigen hem van geestelijke manipulatie, machtsmisbruik, verkwisting en bedrog. De pastor woont sinds 2003 in Kenia maar is regelmatig in Leiden.

Het kerkgenootschap aan de Turkooislaan heeft het afgelopen decennia voor naar schatting miljoenen euro’s schulden gemaakt. In 2006 kregen schuldeisers te horen dat ze hun geld voorgoed kwijt waren. De kerk ging daarna door als OCN. Inmiddels groeit het aantal leden weer.

Lijfwacht van de dominee

Wat doet de leider van een wereldomspannende kerkorganisatie als die tijdelijk terug is bij de moedergemeente in Leiden? Uitgebreid winkelen en dansen in de disco onder het motto ‘onderzoek doen naar de jongerencultuur’. En de kerkleden doordringen van de  noodzaak om nog meer geld te geven.

Het zijn de observaties van Ron Hek, die optrad als lijfwacht van pastor Gert Jan Agtereek tijdens zijn verblijf in Nederland. Na tien dagen had hij schoon genoeg van de manipulatie en de geheimzinnigheid die rond de omstreden kerkleider hangen.

Agtereek kon een lijfwacht goed gebruiken. Tientallen ex-kerkleden krijgen in totaal nog tonnen terug van de pastor. Daarom moet hij bij bezoekjes aan Nederland oppassen niet de verkeerde ex-broeder tegen het lijf te lopen. „Daar was hij echt bang voor”, zegt Hek. Keerde Agtereek ’s avonds terug in het Van der Valkhotel bij Schiphol, dan moest zijn chauffeur Robin Sieval, die de oude gezichten uit de kerk nog kende, eerst de lobby verkennen om zeker te weten dat iemand de kerkleider opwachtte.

De kring rond Agtereek nam de beveiliging echter steeds minder serieus , verteld Hek. „Zaten ze weer allemaal van twee tot zes te brunchen bij restaurant Beukenhof in Oegstgeest, moest ik buiten blijven staan. Iedereen kon gewoon naar binnen lopen. Ik kreeg de indruk dat hij het gewoon gaaf vindt om iemand te zijn die belangrijk genoeg is om een lijfwacht te hebben.”

Urenlang moest Hek wachten voordat Agtereek weer ergens anders heen wilde. Dat kon het Omniversum zijn, of er werd gewinkeld. Dat laatste nam in Amsterdam en Rotterdam twee volle dagen in beslag. De oogst bestond uit meer dan tien tassen vol nieuwe kleren voor Agtereek en zijn Afrikaanse secretaresse. „ Agtereek zei dat hij een belangrijke ontmoeting had met de premier van Kenia, daarom moest hij er goed uitzien. Het was me al opgevallen dat zijn koffers vrijwel leeg waren bij aankomst op Schiphol.”

Zwijgen

Hek merkte op dat de uitgaven werden voorgeschoten door Robin Sieval van de aan de kerk gelieerde verslaafdenopvang Winnersway. Die moest het maximale bedrag opnemen met zijn pas. Voorganger Dennis Sieval van de kerk ontkent echter dat Agtereek winkelde op kosten van de kerk of de opvang. Hij reageert namens Agtereek zelf, die zich stil houdt. Hek:„In elk geval drukte Robin Sieval ons op het hart dat we over het winkelen moesten zwijgen tegenover de anderen. Ook Agtereek zelf deed altijd geheimzinnig over zijn zaken. „Mijn leven gaat jullie niets aan, zei hij.”

De lijfwacht moest 24 uur per dag klaarstaan. Bijvoorbeeld als de pastor wilde gaan ‘clubben’, zoals hij dat noemde. Dat begon al de avond dat Agtereek op Schiphol was aangekomen. Twee meisjes werden uit de kerk opgetrommeld om mee te gaan, zegt Hek. Samen met voorganger Dennis Sieval trok de groep naar discotheek Escape in Amsterdam. Dat ging onder het motto van ‘onderzoek doen naar de jongerencultuur’. „Maar er was geen onderzoek. Ze kwamen het evangelie niet brengen, maar gingen gewoon dansen. Agtereek gedroeg zich irritant tegen andere bezoekers. Probeerde ze te foppen. Ik dacht:„Als hij zo doorgaat, krijgt hij klappen.”

Ook het volgende weekend wilde Agtereek naar de disco. „En als hij belt, moet je komen.. al is het twee uur ’s nachts. Dat geldt voor iedereen. Zelfs je werk moet onmiddellijk wijken als hij je nodig heeft.”

Onvoorwaardelijke gehoorzaamheid aan de leiding was ook in de kerk verplicht. Ron Hek zag het met zwijgende verbazing aan, net als hulpverlener Danny Kraaijenoord. Die werkte een tijd bij Winnersway, maar liet zijn contract niet verlengen omdat hij schrok van de wantoestanden die hij om zich heen zag. Zowel bij de kerk als bij de opvang, die in hetzelfde complex aan de Turkooislaan huizen. „Tijdens de dienst werden er machtigingskaarten uitgedeeld. Een dag later besteeg een boze Dennis Sieval het podium. Hij had de giften nageteld en de opbrengst was ‘belachelijk’. Er kwam dus een nieuwe inzameling en Sieval hoopte dat de gevers deze keer wel met zichzelf kunnen leven. Zo werd een halfuur doorgepraat. Een hele zaal mensen wed daar op de ziel getrapt.„Je proefde de angst.”

Bijbelstudie

Ook tijdens de Bijbelstudies ging het er stevig aan toe. „Agtereek riep tegen zijn leerlingen:’fuck you‚ ik heb schijt aan jullie, ik heb jullie helemaal niet nodig’. Je moest je aanpassen aan zijn visie en anders kon je opzouten. Agtereek suggereerde dat hij graag wilde dat mensen weggingen, zodat een harde kern zou overblijven. Ik heb nog nooit zo’n bijbelstudie gezien.”

Een paar weken geleden pleegde een 19-jarig meisje, lid van de kerk, zelfmoord door zich op te hangen in het Vrouwenhuis van verslaafdenopvang Winnersway aan de Lammenschansweg. Een dramatische gebeurtenis waar Kraaijenoord en Hek de nodige aandacht voor verwachtten in de kerkdienst een dag later. „Er is geen seconde over gesproken”, zeggen ze. Dennis Sieval spreekt dat tegen. „We hebben met iedereen meegeleefd en mensen getroost waar dat kon”, laat hij weten. „Niets van gemerkt”, houden Kraaijenoord en Hek vol. „Agtereek had het alleen over zijn grote imperium. Ik heb Dennis Sieval nog gevraagd naar de begrafenis, maar die was daar vaag over. De kerkdienst ging, zoals gewoonlijk, alleen over gehoorzaamheid aan de leiding en het afstaan van een flink deel van je inkomen.”

Fiasco op fiasco

De Grote Opdracht Gemeente (GCCI, nu Outreach Center Nederland) heeft een lange lijst van mislukte projecten op haar naam. Op de foto staat het restant van één daarvan: het betonnen karkas van een Bijbelschool van drie verdiepingen moest worden in India. Daaraan heeft de kerk in totaal 183.573 euro en 89 cent uitgegeven, blijkt uit interne cijfers. Dat bleek echter onvoldoende voor een heel gebouw en Agtereek liet het project vallen. Het bouwwerk is nu met planten overgroeid.

Voorbeelden van andere mislukkingen:
– Agtereek begon bedrijven, waaronder een rijsthandel en een reclamebureau met twintig man personeel. De bedrijven maakten tonnen verlies en gingen failliet.
– Kerkleden adopteerden weeskinderen en maakten daar maandelijks geld voor over. Het geld werd aan andere zaken besteed, zonder de donateurs in te lichten.
– Agtereek vestigde zich in Kenia om van daaruit een wereldwijd netwerk van kerken op te zetten. Hij liet een spoor van schulden na bij auto- en huizenverhuurders, muzikanten, chauffeurs en andere partners. De kerk in Kenia kwam tot stilstand.
– Een project voor ex-prostituees mislukte en de meisjes belandden ontgoocheld weer lop de straat. Daarop volgde intimidatie om de vrouwen tot zwijgen te dwingen.
– Een weeshuis in India moest kinderen wegsturen doordat de geldkraan in Leiden werd dichtgedraaid.

Vele kerken?

De Leidse kerk claimt het centrum te zijn van een netwerk van duizenden kerken.
De cijfers fluctuueerde in de loop der jaren nogal. Aanvankelijk ging de claim niet verder dn vier- tot vijfduizend kerken. Dennis Sieval noemde tijdens een preek in het Oostblok het aantal van twaalfduizend. In Kenia gaf Agtereek het getal van vijftigduizend op.

Het laatste cijfer dat voorganger Dennis Sieval hanteert, is ‘meer dan achtduizend’. Namen van de aangesloten kerken zijn onvindbaar. De enige instelling die online nog het GCCI-logo voert, is een kinderdagverblijf in Antwerpen. Agtereek schermt met duizenden weeskinderen en bijbelschoolleerlingen, maar ook daarvoor ontbreekt elk bewijs.

SILVAN SCHOONHOVEN

Advertenties

59 responses to “Agtereek weer actief”

 1. dikke b says :

  ik denk als je financiele adviezen zoekt voor je kerk dan hebben we altijd nog de hervormde kerk lekker degelijk en vol met financiele mensen (in gouda in ieder geval).

 2. piet says :

  bizar! dan is onze matje nog redelijk schoon.

 3. bodem says :

  Om zoiets kun je alleen maar huilen, en zo veel mogelijk mensen waarschuwen natuurlijk.

 4. Joop says :

  Een mooie brief van een gelovige:

  http://progcciagtereek.punt.nl/

 5. Kaas says :

  En is Ab Gert Jans Vader?… Is de soap “De Gezalfde” wel fictief? 😉

 6. Kaas says :

  En Vader hoeft dan niet met een hoofdletter natuurlijk… Ik bedoelde gewoon een kleine v 😉

 7. wandelaar says :

  hoe dom zijn zn schapen

 8. Mustafa says :

  Op die link van Joop: “Become part of Agtereeks Club 100! If you support GertJan & Margriet Agtereek. If you stand behind GCCI. If you believe in the vision and what they’re doing around the world. If you’re not ashamed to show your love and support, then we want you to become a part of Agtereeks Club 100!”

 9. relirel says :

  aha, ik dacht het al.
  zit Jan Potdorie soms ook achter GG?

  http://www.potdorie.nl/weblog/pivot/entry.php?id=81

 10. Matthijs says :

  @ kaas – Is de soap ‘De Gezalfde’wel fictief? Uhm…
  Op mijn achttiende heb ik inderdaad een maand met Gert Jan doorgebracht bij een zomeractie van Jeugd met een Opdracht in Amsterdam. Kan je nog meer fictieve elementen ontdekken?

 11. Droppie says :

  typisch gevalletje ‘klaar voor een langdurig verblijf in een gesloten instelling’. Hopeloos geval, als ik het zo lees. Moet tegen zichzelf beschermd worden. Waarom kunnen zulk soort mensen niet gewoon worden aangepakt… Zucht. Verbaas ik me ook altijd over bij het programma ‘Opgelicht’.

 12. dikke b says :

  trouwens wel klein geloof een club van 100.

 13. Kaas says :

  @Matthijs

  even Google’en wijst uit dat GJ en A Achterbeek related zijn als zoon en vader en dat A al jaren geen contact meer heeft met GJ… Ik weet genoeg Matthijs 😉

 14. dspolleke says :

  Jemig,

  Ik moet me steeds meer gaan schamen voor mijn broeders en zusters. Een flinke achterdocht tegen charismatische leiders is dus normaal!

 15. dikke b says :

  @dspolleke nee niet normaal en ik zou hem zeker geen leider noemen

 16. len says :

  “Agtereek University” – tja een universiteit met je eigen naam oprichten? Ik ken niemand die dat gedaan heeft. Zoiets moet je gegund worden door anderen.

 17. Kaas says :

  @dspolleke ja hoor dat mag je best normaal noemen. Lijkt me niks mis mee om ze bij voorbaat al met een korreltje zout te nemen. En GJA is weldegelijk EEN leider. Hij heeft mensen die hem volgens dus is hij voor die groep een leider…

 18. Johan says :

  @ len: Ik ken er wel wat:

  http://topverkopers.kro.nl/egbert-hennen.aspx

  Maar dat is ook een gladde glipper.

 19. dikke b says :

  @kaas maar hij is nog geen leider van DE charismatische beweging. en om hem zowieso een charismatisch iemand te noemen. hij komt op mij meer over als een patserige boer. niet echt een charismatisch iets

 20. Hero de Jong says :

  NB > al is de waarheid nog zo snel ?
  — de leugen achterhaalt ‘r wel …!!

 21. relirel says :

  heeft iemand de site van HERO al genomineerd voor de mockfish-award?

 22. Hero de Jong says :

  SVP … niet doen !! — elk jaar de award winnen ?
  — al deze aandacht ? — spaar mij liever ….

 23. Ruitje says :

  Weet je wie er ook terugkomt? Todd Bentley… Lui als Rick Joyner zijn hard bezig hem weer in the picture te krijgen.
  Zou me niet verbazen als van de zomer de ‘revival’ weer gaat beginnen… Walgelijk…

  http://www.morningstarministries.org/

 24. wandelaar says :

  what een sjit die todd en rick. in wat voor wereld leven dit soort types. ik wed dat ze allebei het boek klaagliederen niet in hun bijbel kunnen vinden zonder de index te gebruiken.

 25. Vleertje says :

  @ Ruitje… oh dear…. 😦

 26. HB says :

  Wisten jullie dat Todd B. hertrouwd is met een nieuwe vrouw?

 27. wandelaar says :

  HERTROUWD? dat zegt hij toch niet in die video…Wat een enorme sukkel is die man, een aanfluiting voor God. Hij ziet zijn scheiding gewoon als een opstapje voor een nieuw serie preken.

  Wat is dit voor heidendom met een vroom sausje. Braak

 28. len says :

  Is hij wel met een andere vrouw? Ik lees nl dat het een restauratie is en in de comments staat ‘his wife’. Suggereert toch zijn oude vrouw

 29. dikke b says :

  @len nee met de vrouw waarmee hij vreemd ging.

 30. wandelaar says :

  nou dan heeft Todd echt aan restauratie gedaan. gelukkig maar. dan kan hij over een paar maanden weer op het podium. ‘O Heer toon uw kracht en laat dat podium op het juiste moment inzakken.’

 31. goedgelovig says :

  UPDATE: Ook een manier om geld te vangen.

  http://www.ikonrtv.nl/kerknieuws/nieuws.asp?oId=15122

 32. pb says :

  Gelukkig komt er een onderzoek:
  http://www.manna-vandaag.nl/?post=5221

 33. pb says :

  @MMI,

  Heb je wat meer informatie? Dit is ook typisch zo’n zaak die jarenlang door de evangelische bobo’s in de doofpot is gestopt.

 34. pb says :

  @MMI.

  Ik ken deze verhalen al 15 jaar. Ik ben alleen op zoek naar een betrouwbare bron. Heb je openbare informatie over de aangifte? Misschien kun je me mailen via GG? Deze site is immers geen roddelsite.

  Agtereek staat trouwens nog op de sprekerslijst van Berea Amsterdam. (onder andere)

 35. MMI says :

  @Said
  Het zijn geen verhalen. Waarom zou je dit willen?

 36. pb says :

  @MMI,

  Ik bedoeld niet met verhalen dat het niet waar zou zijn. Ik weet dat het waar is, maar zou graag nog een objectieve bron hebben.

 37. goedgelovig says :

  UPDATE: Verslaafdenopvang Winners Way schiet ernstig tekort. De inspectie komt met maatregelen.

  http://www.oneway.nl/nieuws_artikel.php?nieuwsID=28398

 38. Bas says :

  UPDATE:

  Van de week is een nieuw rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg gepubliceerd waarin opnieuw forse kritiek is op WInnersway.

  http://www.minvws.nl/kamerstukken/lz/2009/winnersway.asp

 39. Han says :

  Winnersway vergooit ook tweede kans

  * Gepubliceerd op 08 september 2009, 08:52
  * Laatst bijgewerkt op 08 september 2009, 09:22

  Archieffoto: ANP
  leiden –

  Winnersway heeft een kans vergooid om misstanden te verbeteren. De Leidse verslaafdenopvangopvang aan de Turkooislaan doet te weinig om zijn leven te beteren. Dat zegt het zorgkantoor.

  Winnersway kreeg na twee uiterst kritische inspectierapporten de kans om een ‘verbeterplan’ in te dienen. , maar dat is tot nu toe onvoldoende, zegt een woordvoerder van het Leidse zorgkantoor.
  Die instelling nam de financiële handel en wandel van de opvang onder de loep. In juli was een vernietigend rapport het resultaat: de instelling had geld doorgesluisd naar de kerk en tonnen aan gemeenschapsgeld zijn niet goed besteed. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg rapporteerde kritisch.

  Dinsdag is een spoeddebat over de kwestie in de Tweede Kamer. Dat begint om 15.30 uur.

  lees meer in het Leidsch Dagblad van dinsdag

 40. Onno says :

  Vreselijk is dit. Dit heeft niks met geloof te maken. En voor de buitenwereld is het weer een reden om te zeggen; zie je weI, die gelovigen…..

  In de jaren 60 was er een Marjoe Gortner in de VS die ook een hoop mensen achter zich kreeg met mooie praatjes en die goed kon acteren en mensen met psychologische trucs in zwijm liet vallen en daarbij mensen uitkoos die ervoor open stonden om een show weg te geven van “vallen in de geest”. Die alleen maar gelovig was voor de show (zie filmpjes op Youtube), voor het geld wat hij ermee verdiende. Ik zie grote gelijkenissen maar dit in Leiden is zo mogelijk nog erger. En al die goedgelovige mensen die erin stinken. Triest maar het is van alle tijden en zal eerder meer worden dan minder vrees ik. Later gaf Marjoe ook eerlijk toe dat hij iedereen had bedonderd.

  Ik hoop dat deze mensen in Leiden streng worden aangepakt door justitie en dat ze het geld wat ze hebben laten verdwijnen zullen moeten terugbetalen. Ik vermoed dat ze net als Marjoe Gortner zelf niet eens in God geloven maar God misbruiken om rijk te worden over de ruggen van anderen, zelfs verslaafden die hulp nodig hebben. Bah, idd heel laag bij de grond. Ik zou niet graag in hun schoenen staan als ze voor Gods troon verschijnen.

  Verder zou het me niet verbazen als dit soort mensen nog steeds mag spreken bij Berea(als het waar is) want Berea heeft nooit echt blijk gegeven van het hebben van onderscheid en het toetsen van zaken. Maar eerder het stelselmatig negeren (of in sommige gevallen liefdevol wegwuiven met een bedankje voor de bezorgdheid) van waarschuwingen en kritische geluiden van bezorgde medegelovigen en het simpelweg accepteren van elke zichzelf Christen noemende charismatische spreker als gezalfde van God en het in huis halen van elke nieuwe beweging en wind van leer als zijnde een nieuw werk van de geest. Ik heb het toetsen in ieder geval niet kunnen bespeuren in al die jaren dat ik Berea van dichtbij heb kunnen gadeslaan. De ene keer was God aan het werk, de andere keer gebeurden er hele enge en kwalijke zaken. Berea staat natuurlijk niet op zichzelf daarin. In heel veel Charismatische kringen is men veel te goedgelovig en ontbreekt het aan waakzaamheid, nuchter nadenken en zaken op een Bijbelse manier toetsen in plaats van heel naïef leiders volgen en iedereen maar op zijn woord te geloven. Vooral als het lekker klinkt en wat leven in de brouwerij brengt dan is het snel geaccepteerd. Ik hoop en bid vurig dat er snel wat meer getoetst en nagedacht gaat worden in charismatisch Nederland en dat mensen wat minder naïef gaan worden. Maar ja, wie wil er nu zaken onderzoeken en serieus nadenken als je ook gewoon alles zonder nadenken voor zoete koek kan slikken en gewoon mee kan bewegen met elke nieuwe golf die een nieuwe kick brengt? Totdat men een keer op een harde manier wakker wordt en ziet dat ze ver zijn afgedwaald en heel erg misleid zijn en heel veel schade hebben opgelopen financieel zoals in het geval in Leiden en daarnaast zeker ook geestelijk.

  Conclusie: volg Jezus en volg geen mensen en toets alles en als het echt fout zit in de kerk waar je zit, blijf niet hangen maar snel wegwezen en een andere plek zoeken voordat je zelf schade lijdt. Laat je geen schuld aanpraten dat je ernstig zondigt als je van kerkgemeenschap verandert. Veel zaken die ons als waarheid zijn geleerd in de kerk staan niet in de Bijbel. Lees daarom zelf je Bijbel en blijf nuchter en waakzaam. (1 Petrus 5:8)

 41. goedgelovig says :

  UPDATE: Het gemanipuleer bij Winnersway en misbruik van gemeenschapsgeld gaat vrolijk door.

  http://www.leidschdagblad.nl/nieuws/regionaal/leidenenregio/article5202899.ece/Winnersway+vervangt+directeur+door+kerklid

 42. Mustafa says :

  En de nieuwe directeur is Jurgen Hanemaaijer! Die zit inderdaad diep in OCN. Heeft ook een tijdje op de NSL (Navigators Leiden) gezeten.

 43. Ds Dre says :

  @GG. Da’s ouwe koek. In zorgland werd gisteren breed bekend dat Bussemaker dreigt de stekker eruit te halen. Ook in ND te lezen.
  http://www.nd.nl/artikelen/2009/oktober/07/bussemaker-dreigt-met-sluiting-winnersway

 44. goedgelovig says :

  @ Ds Dre: Geen ouwe koek, maar een recente aanvulling, net als het bericht in het ND.

 45. rudolf says :

  A.s. Maandag en Dinsdag 12/13 oktober 2009,
  Komt agtereek en alle misstanden op 2 vandaag na 18.00 journaal.
  Tijdens deze uitzendingen zullen een hoop dingen duidelijk worden!!

 46. Fitter Stoke says :

  Wordt kennelijk weer vervogd. Houd vanavond Één Vandaag maar in de gaten…
  Het is nog niet afgelopen (zucht)

 47. Kaas says :

  Wat een schandalige bende zeg! http://www.eenvandaag.nl/ Shocking! Qua charismatisch vertellen valt de appel in de familie niet ver van de boom. Ik kan hier zo vreselijk kwaad over worden! Morgen deel 2 trouwens bij eenvandaag.

 48. Ruitje says :

  Heb even gekeken op de site van één vandaag. Vreselijk. En dit doet me denken aan Berea met Allart, en veel meer lui die zo bezig zijn, misschien iets andere stijl. Goldschmeding is er ook zo eentje, alleen stijlvoller en gericht op zaken en subtieler.

 49. Ruitje says :

  Interessante tweede video, vooral vanwege constructies met bedrijven/bv’s, zogenaamde hulpprojecten (kinderen adopteren)…. Zou Eén Vandaag niet eens kunnen kijken naar TRIN? Netwerk durft het niet.

  http://www.eenvandaag.nl/binnenland/35179/tientallen_volgelingen_gedupeerd

 50. Joost says :

  Ik werd er een beetje misselijk van 😯 maar heb daarna anderen gewezen op die uitzending.

 51. Schoolvriend says :

  Gert-Jan lijkt in niets meer op mijn oude lagere school kameraad.
  Wat zal zijn vader verdrietig zijn. ( als hij nog leeft )

 52. Henk says :

  Agtereek is volgens SpitsNieuws (andere bronnen vermelden het niet, dus waar SpitsNieuws het vandaan haalt?) weer actief:

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/provinciaal/2010/05/pastor_wil_seks.html

 53. engel says :

  @Henk,

  De bron is het Leidsch Dagblad. (dit melde ik eergisteren al op deze site) ZIj volgen Agtereek heel grondig.

  http://www.leidschdagblad.nl/nieuws/regionaal/leidenenregio/article6078612.ece

 54. aafke says :

  Van het bericht van bovengenoemde pastor krijg je het idee dat de Dwaze Schare als internationaal erkende kerk is doorgebroken.
  Jammer alleen dat men het idee heeft dat GertJan Agtereek in de oudstenraad zit….
  😀

 55. Ruub says :

  @aafke
  Dwaze Schare zou misschien eens contact moeten leggen met partijen zoals ‘Independent Gospel Missions’ en ‘Faith Ministries International’ om uit te vinden wat nou de werkelijke boodschap is, of niet?

  Ze staan nog niet op de lijst van ministrywatch (http://www.ministrywatch.com/pdf/donoralert2010.pdf), maar het is vast een behoorlijk uitgebreid netwerk.

 56. Houtkasteel says :

  Beetje mosterd na de maaltijd, maar vergeet de Oral Roberts University niet!