De striptease van de EO

stripteaseGaat 2009 het jaar worden van de kruipende EO-presentatoren? Nog geen drie weken geleden ging Andries Knevel door het stof, gisteravond kroop Arie Boomsma achter hem aan: “Ik kan niet anders dan begrip hebben voor het afwijzende standpunt van de EO-directie. Ik zal deze maanden gebruiken om het vertrouwen van de EO en onze achterban in mij te herstellen.” Arie Boomsma is voor drie maanden geschorst! Wat is er aan de hand? Heeft ook Arie handtekeningen geplaatst onder verklaringen? Is Arie van zijn geloof gevallen? Heeft Arie lelijke dingen gezegd?

Door: Boele P. Ytsma

Nee, Arie Boomsma heeft voor het magazine Linda geposeerd. In zijn onderbroek mag ik aannemen, want dat een oud-fotomodel poseert voor een magazine zal het probleem niet zijn. De gewraakte foto’s zijn dan ook nog niet beschikbaar, als ik het goed begrijp. Toch is directeur Arjen Lock (what’s in a name?) verbolgen over deze vreselijk actie: “Het past niet bij de EO dat onze medewerkers opzettelijk schaars gekleed in welk blad dan ook poseren. Omdat dit de missie van de EO schaadt, hebben we met deze schorsing een duidelijk statement willen afgeven.”

lindacoverHet kost me vandaag werkelijk moeite om niet ontzettend cynisch te worden. De vraag is wat beschamender voor de EO is: een presentator in zijn onderbroek of een directeur in zijn hemd. Het getuigt van ontzettende domheid om elke keer zoveel ophef te maken van een bedenkelijk geachte actie van een medewerker. Het gevolg is immers dat het veel meer aandacht krijgt. In het geval van Knevel kreeg de gewraakte uitzending van ‘Het zal je maar gebeuren’ na slechte kijkcijfers plotseling een ongelofelijke belangstelling. En de uitgever van Linda zal vandaag ook wel een bloemetje bezorgen bij Arjen Lock: wie krijgt er zoveel gratis ‘free publicity’?

Wat mij nog de meeste weerstand ontlokt is overigens de houding van de ‘zondaren’ nadat ze kennelijk bestraffend zijn toegesproken. Knevel betuigde spijt dat hij mensen had afgeleid van de ‘kern van het geloof’. Iemand moet hem dat onzinnige verwijt gemaakt hebben! Nu zegt Arie spijt te hebben van de ‘schade’ die hij de EO berokkend heeft. Wat gebeurt daar toch allemaal achter de schermen, dat mannen die ik tot voor kort niet verdacht van lafheid zo tam en nederig door de knieën gaan? Waar wordt mee gedreigd? Ontslag? Of vallen er grotere woorden?

Volgens de website van de EO zegt Arie zelf: “Ik wil mij ook in de toekomst inzetten voor de EO en in mijn leefomgeving laten zien wat het geloof in Jezus voor mij betekent.” Ik kan deze woorden op de weblog van Arie zelf niet terugvinden, maar laten we aannemen dat hij dat gezegd heeft. Dan vraag ik opnieuw: Pardon? Hoezo, was dat in het geding dan? Ik hoor hier opnieuw de echo van een veelvuldig geuit verwijt: “Jij schaadt niet alleen de EO, jij schaadt het evangelie, jij schaadt God…!” En dat is beslist niet alleen denkbeeldig, ik heb dat zelf meegemaakt en heb in het pastoraat veel van dergelijke verhalen gehoord. En ja, wie zulke grote verwijten krijgt te horen, gaat wel door de knieën: wie zou dat willen: de Eeuwige schaden…? Maar wie dit in de mond durft te nemen treft groter blaam!

Arie Boomsma staat in zijn onderbroek, Arjen Lock in zijn hemd, maar de EO staat in haar blootje. Haar reprimandes achter de schermen zijn te doorzichtig. Voordat er nog meer personeel mede van mijn jaarlijkse tientje professioneel door het stof gaat, zeg ik mijn lidmaatschap van de EO op!

90 Reacties op “De striptease van de EO”

 1. GW zegt :

  Juist, weg bij de EO! Tijd voor de OBG! 8)

 2. DiaKonos zegt :

  Het verbaast me ook allemaal nogal. De omhef rond Knevel bleek een storm in een glad water omdat slechts 200 EO-leden bereid waren hun handtekening te zetten onder de actie om de Eo terug te voeren naar het geloof der vaderen. Eh sorry, die waren niet zulke fundamentalisten. Het geloof van Ouweneel van de jaren 70.

  En nu met A.B.? Er moet meer achter zitten, zou je denken.

  Arjen Lock is de kwaadsteniet, is mijn ervaring. Die lijkt me een deugdzame broeder, maar wel een die van lachen houdt geloof ik. Dus daar zit het hem niet…

  Er is iets gaande, maar wat?

 3. Lieke zegt :

  Leuk dat strippende teddybeertje.

  Er is een duister complot aan het werk achter de schermen van de EO. En wij gaan dat met elkaar ontrafelen. 🙂

  Meneer Lock heeft de foto’s van Arie niet gezien, zei hij, dus ik denk dat Arie heeft zitten opscheppen over zichzelf en dat meneer Lock toen dacht: straks willen al die homomannen lid worden van de EO en dat kunnen we natuurlijk niet hebben. Dus hoppa op non-actief.

 4. Kaas zegt :

  Volgens mij ben ik al een poosje geen lid meer, maar ik ga het toch maar even checken straks….

 5. Joost zegt :

  Het logo is nu nog groen/blauw? Misschien moet het ook roze worden, het is ten slotte de kleur van de liefde.

 6. Martijn zegt :

  Sorry, maar poseren in een homo nummer van Linda half naakt gaat mij inderdaad veelste ver!

  Waar is je verstand dan zeg??

  Ik vind het zelf onbegrijpelijk dat hij maar met 3 maanden schorsing eraf kan komen.

  Een partij lid van Partij voor de Dieren die reclame maakt voor unox rookworst en het niet overlegd, kan echt zijn spullen wel pakken. Dan heb je het niet begrepen.

  Het probleem m.i. ligt niet bij Arie Boomsma, maar bij de afdeling P&O die randchristenen aanneemt, en vervolgens inziet dat het niet helemaal past bij de identiteit van de omroep.

  Ik wil graag adviseren om de colum van Th. Bos op manna vandaag maar eens te lezen.
  Dat snijd meer hout dan het commentaar van Boele die totaal geen benul lijkt te hebben waar de EO voor staat en dat dit de missie van de EO inderdaad schade brengt.
  (overigens niet alleen deze actie, ik kan er nog wel meer uitlatingen bedenken)

 7. Roberto zegt :

  @DiaKonos: wat er gaande is zou dit kunnen zijn, denk ik: de EO zit waarschijnlijk nog vol met mensen die het maar niets vinden dat Arie en Andries zo progressief lopen te doen. En ook als je het wél prima vindt moet je het altijd aan de ledenraad (of hoe heet zoiets?) uitleggen, net nu Knevel flink stennis heeft lopen schoppen. Dus smoor je dat in de kiem en schors je Arie. Die is ook niet dom en snapt best dat hij de EO in de problemen brengt.

 8. Roberto zegt :

  @Martijn: wie bepaalt wat christenen en ‘randchristenen’ zijn? Ik vind het nogal ver gaan, om iemand die niet mainstream braaf christelijk is en er ook nog eens leuk uitziet (en zich daar niet voor schaamt) gelijk maar als randchristen te bestempelen. Bepaal jíj wie Jezus volgt, of bepaalt Jezus dat?

 9. Ds Dre zegt :

  @Martijn. Ik heb reeds in een ander topic commentaar op de colum van Bos gegeven.
  @Roberto. Martijn bepaald niet wie gristen is, maar het woord van God. Helaas wel volgens de interpretatie van Martijn, ofwel Martijn weet exact hoe God denkt. Heeft denk ik alleen een Gideon-Bijbel in huis waar het pornografische hooglied uitgelaten is.
  Hooglied 5: 3 “Ik heb mijn rok uitgetogen, hoe zal ik hem weder aantrekken?”
  Geschorst door de EO, Bos en co.

 10. Joost zegt :

  Vroeger deden ze niet zo moeilijk, toen hadden ze stickers met een regenboog en de tekst: Er is Hoop……

 11. Johan ter Beek zegt :

  @ DiaKonos
  Ik weet wat er achter zit maar je mag het niet doorvertellen hoor!
  De EO wil binnenkort een nieuwe naam aannemen. Evangelische Omroep wordt binnenkort Emerging Omroep. Er zijn nog enkele bestuursleden die het nog niet zeker weten, maar het komt er aan. Vandaar deze media aandacht. 😉

 12. Heldere Henkie zegt :

  Je lidmaatschap opzeggen omdat je het ergens niet mee eens bent is bijna net zo kinderachtig als iemand schorsen vanwege een paar foto’s. Je kan ook gewoon zeggen wat je ervan denkt en het daar bij laten.

 13. Droppie zegt :

  Ach joh Boele, ga niet zo tekeer. Natuurlijk is het niet handig dat de presentator van ‘veertig dagen zonder seks’ in tijgerprintslip in een homoglossy poseert.

 14. Martijn zegt :

  hi… voor mij ben je een randchristen (of geef het een ander naam) als je ontkent dat Jezus De weg is naar God de Vader (“er zijn verschillende wegen”) en zegt dat de bijbel vol met fouten zit.

  Dat zijn o.a. uitspraken van Arie Boomsma zelf.

  De EO had moeten begrijpen wie ze in huis haalden. Ik vind de actie van de EO dan ook hypocriet!

  Soms zijn wij denk ik wel eens vergeten dat de profeten of mensen als Johannes de doper, of een Paulus nogal radicale uitspraken hadden als het ging om mensen die nogal een dubbel moraal erop nahielden en Gods Woord niet rechtsneden.
  Ik weet het, past niet zo in het postmoderne denken, daarom hebben we ook goedgelovig en Boele 😉

  De verdraagzaamheid naar ‘randchristenen’ is in elk geval altijd duidelijk groter hier, dan mensen die ergens voor staan als bijv. Dorenbos of Th Bos. Opvallend is dat…

  BTW, het waren niet ‘gewoon wat foto’s’. Het was een fotoshoot voor een homo uitgave van Linda. M.a.w. sexy foto’s van Arie voor met name homomannen…

 15. John zegt :

  @Martijn.
  Dan blijven er volgens jouw eigen zojuist opgestelde definitie van een randchristen nog maar zeer weinig ‘echte christenen’ over. Veel plezier met hen in je eigen kleine hoekje 😉

 16. John zegt :

  En verdraagzame mensen staan dus nergens voor? Volgens mij heb je nog een hoop te leren jongen 😉

 17. eli zegt :

  Hoe groot is de oplage van ‘Linda’ en leest het gemiddelde EO lid dit blad eigenlijk wel? Ik EO tientjeslid (nog wel… en vooruit ik blijf het nog wel een poosje) heb nog nooit een Linda gelezen en was het tot op gisteravond ook niet van plan. Ik vraag me af wat er zou zijn gebeurd als er geen ophef over was gemaakt en Arie niet geschorst. Misschien wel helemaal niets….
  En nou moeten we ook de nieuwe serie van 40 dagen zonder missen… jammer hoor

 18. John zegt :

  En WTF heeft Manna-vandaag nu weer voor een stelling?!? :S

  “Moeten christenen streven naar grote gezinnen om zo getalsmatig de overhand te krijgen?”

 19. Maurits zegt :

  @John: God is tegen lopende band werk

 20. John zegt :

  @maurits.

  Tja…

  “Moeten niet-christenen meer kinderen krijgen om de komst van de anti-christ te bespoedigen” 😛

  [ ] Ja
  [ ] Nee
  [ ] Geen mening
  [ ] Wel een mening

 21. Hendrik zegt :

  Ik vind dat de EO alle leden die doorgaans de Linda kopen (of er zelfs op geabonneerd zijn….) moet schrappen uit haar ledenbestand, met als argument dat het randgristenen zijn!

 22. Hendrik zegt :

  @eli
  De Linda oplage is 157.485 stuks, volgens cijfers van Het Oplage Instituut (HOI).
  Da’s ongeveer net zoveel als de oplage van de EO Visie.
  Maar of er overlap is???

 23. de opservator zegt :

  Als je werkt b.v in het leger gelden daar gedrags codes, het is zoals dat je geen drugs mag gebruiken ,je in uniform en in het buitenland netjes dient te gedragen.

  bij tweemaal betrapt met te veel aclohol kun je je baan kwijt raken.

  als je vrowen anraakt tegen hun wens in, en sexueel in het verkeer aanbord van marine schepen kan het je baan kosten!

  Ik denk dat je als je bij de E.O werkt of in een door snee christelijke kerk je ook vol doen moet aan bepaalde gedrag regels ,arie is een bekende Nederlander gezichts bepaalend .

  Ik snap dat je wel eens daar als mens niet bij sytil kan staan , maar in deze denk ik dat arie even te ver liep gelukkig word hij niet meteen ontslagen en dat is in iedergeval iets wat ik simpatiek vind ,maar net als manuel vender Bos verleden jaar uit haalde met z,n gay boten zaak kon je weten dat zulke zaken gevoelig liggen .

  Gelukkig kwam arie Boomsma tot bezinning en is zelf naar zijn direckteur gestapt om te melden dat e.a fout is gelopen.

  Waar ik reeds al eens eerder voor gewaarschuwd heb dat men een evangelische bij klus cultuur aan het onstaan is waar belangen soms afgewogen te dienen worden.

  Ik denk dat we deze man die denk ik niet zo schriftuurlijk alles op een rijtje heeft staan een kans moeten geven laten we hopen dat de jongen honden weer even wat minder matjo br (Tatoo) gedrag gaan vertonen en weer even na denken over het spreek woord <<bezint voor Gij begint<<

  Arie je spontaniteit kan je sterkt zijn maar ook je zwakte dus even tjeken voor af en wees niet al te goed gelovig in de tijdends je drie maandelijkse retrete heb je eens tijd om de Bijbel weer eens op te gaan pakken en kom je er sterker uit dan je er in gegaan bent, stekte man

  Keep it cool !

  Keep it nice !

  keep it wice ! : whit a smile of brother ice

 24. John zegt :

  @de opservator

  Je hebt nog een hoop te leren waar het observeren betreft 😉
  evangelische bijkluscultuur 😛
  goeie vergelijking ook met het leger en de kerk

 25. Ds Dre zegt :

  @John. Leger des Heils is toch een beetje leger en beetje kerk.

 26. bbq zegt :

  hmmm…

  interessant dat boomsma zo snel buigt. snelle spijt ten spijt, wat een snelheid om tot inkeer te komen. ben ik de enige die dat niet snapt??

  en lidmaatschappen, wie is er tegenwoordig nog ergens lid van. de verzuiling is voorbij. godzijdank.

 27. Johan zegt :

  @ Martijn: “… voor mij ben je een randchristen (of geef het een ander naam) als je ontkent dat Jezus De weg is naar God de Vader (”er zijn verschillende wegen”) en zegt dat de bijbel vol met fouten zit.”

  Wil je deze uitspraak die je aan Arie Boomsma toeschrijft even onderbouwen met een bronvermelding? Het lijkt me sterk dat hij dat zo gezegd of bedoeld heeft.

 28. josti zegt :

  ik ben geen lid van de eo, dus het kan mij eerlijk gezegt de broek niet bollen…. de foto’s van arie overigens ook niet…

 29. Martijn zegt :

  Arie Boomsma zegt wel meer, wat m.i. net zo kwalijker is dan halfnaakt poseren voor een homonummer van Linda. Dat maakt dus dat ik de reactie van de EO hypocriet vind. Dit interview hier onder kon ze geen bal schelen, maar nu in eens wordt de EO wakker. Mmmm…. Vaag…

  Er wordt gevraagd naar bronvermelding:

  Bij dezen een interessant interview, met een lieve onzekere jongen die geen ruggengraad kent en postmodern mee bazelt:

  http://player.omroep.nl/?aflid=7538451

  Kijk bij 8.55 (Jezus is niet DE maar een weg)

  en/of 10.50 (zonder Jezus met een deugdzaam leven kom je in de hemel)

  Maar kijk het gewoon even helemaal, er wordt nog wel meer gezegd. Zo rookt God graag een joint mee en meer van dat populaire gelul.

  Oja, later heeft Boomsma na commentaar op dit interview ook zijn excuses aangeboden. Hij had het allemaal niet zo bedoeld… De sorry cultuur weet je wel. Jaha…

 30. Kaas zegt :

  @Martijn: Geen ruggengraaT en lekker postmodern meebazelen…, maar verder ben je niet veroordelend? Goed zo!

 31. Mustafa zegt :

  Martijn, ik heb dat interview net gekeken en ik ben het niet met je eens. Het is een eerlijk gesprek met een zeer scherpe interviewer, en ik vind het goedkoop om Boomsma’s open antwoorden af te schrijven als postmodernistisch of ‘randchristelijk’. Je leeft echt onder een steen als je denkt dat alleen randchristenen er zo over denken.

  En die sorry-cultuur, daarvoor moet je toch echt bij de EO zijn — die is telkens de initiator van de knievallen en boetedoeningen. Dat is volgens mij ook Boele’s punt.

  Overigens ben ik het eens met Droppie hierboven: er is natuurlijk iets niet in de haak als je jezelf als presentator van 40DZS exposeert in een glossy. Dat mag Boele best erkennen.

 32. Kaas zegt :

  Willen de ware christenen die precies weten hoe het moet en wat je moet doen dan nu opstaan?

  Fijn, dan ga ik nu even aan de andere kant van de kamer staan!

 33. Elsa zegt :

  wel een beetje een zwaktebod Kaas. Je maakt een karikatuur van kritiek en/of kritische vragen. Alsof je dan direct een überchristen bent. En ik denk trouwens niet dat wij in een staat van onwetendheid hoeven te verkeren waar jij wel in lijkt te berusten met je ‘aan de andere kant van de kamer gaan staan’.

 34. Jan Anders zegt :

  Mij bekruipt het gevoel dat de EO na de Knevel-affaire gewoon bang is leden kwijt te raken. Drie maanden schorsing, dat is dan na de telling van de leden in april. Probleem opgelost. Natuurlijk weet ik dit niet zeker, ik kan niet in de harten van de verantwoordelijken bij de EO kijken.

 35. Martijn zegt :

  Kaas: Fijn, dan ga ik nu even aan de andere kant van de kamer staan!

  @ Kaas, ben blij dat jij in elk geval niet veroordeeld.
  Duh.

  Overigens, idd. ook postmodern. Dat van: ‘ik voel me veroordeeld’. We moeten gewoon alles lekker relativeren en vooral niet een mening hebben over wat iemand zegt.
  De uitlatingen van Arie Boomsma in het interview zijn inderdaad in dat kader volkomen normaal… yeah…

  Kom inderdaad gerust onder die steen vandaan en lees je bijbel en leg het naast de uitlatingen van Arie Boomsma…

 36. Ds Dre zegt :

  @Martijn.
  lees je bijbel en leg het naast de uitlatingen van Arie Boomsma…

  Hooglied 5: 3 “Ik heb mijn rok uitgetogen, hoe zal ik hem weder aantrekken?”

 37. Johan zegt :

  @ Martijn: Bedankt voor het clipje. Frenk is een uitstekende interviewer die tot de kern van mensen kan doordringen. Arie wordt er voor mij alleen maar sympathieker door. Hij benoemt gewoon eerlijk waar voor hen in het geloof de spanningsvelden zitten en dat wat voor sommige christenen ‘zekerheden’ zijn dat voor hem niet zijn. Dat vind ik eerder integer dan verwijtbaar. Het zou mooi zijn als de EO-directie ook op zo’n punt komt.

  @ Jan Anders: Ja, het gaat overduidelijk om de leden. Ik vind het een zwaktebod van de EO-directie. Ook die ‘knieval’ van Knevel: onbegrijpelijk. Mag die man het alsjeblieft ook eens hebben over de verandering in zijn leven? De EO had gewoon moeten zeggen: “Sorry, dat van die ondertekening van Knevel was niet handig, een onnodig provocerend statement, maar zijn mening mag er natuurlijk zijn. De creationisten hebben ook zendtijd. Over en uit.” En als de achterban dat niet snapt, gaan ze maar naar Family7 of de Reformatorische Omroep.

 38. Joost zegt :

  De EO is gewoon de weg kwijt.

 39. John zegt :

  @martijn.
  Dus post-modern is iets niet goeds, en jou pre-post-moderne opvattingen wel? Ik snap er steeds minder van 😉

 40. John zegt :

  @joost
  En die weg is volgens jou…. ?

 41. grbn zegt :

  @Johan: precies! Ik denk dat de EO zichzelf onnodig veel schade doet door zo paniekerig te reageren. Wat een tucht moet daar heersen achter de schermen… maar dan niet vanuit overtuiging maar vanuit angst voor het ledenaantal. Zie bv Knevel: zijn veranderde inzichten waren allang bekend, maar pas toen het leden kon gaan kosten was het einde zoek. Idem dito bij Boomsma: een modernere chirsten met een open blik voor pijnpunten scoort goed bij jongeren, maar dergelijke uitspraken kunnen daardoor dan ook door de beugel, maar een fotoshoot is opeens een serieus probleem… ik weet het allemaal niet zo. De peildatum van 1 april zou inderdaad best eens mee kunnen spelen…

 42. Jan Anders zegt :

  Johan. Het staat mijns inziens los van welke opvattingen je hebt. Ik kan me niet zo vinden in de opvattingen van Knevel en heb ook vragen bij de benadering van Arie Boomsma. Maar durf wel voor je overtuiging uit te komen, wees daarin authentiek en durf ook als omroep een koers te varen, en niet een beetje van dit en een beetje van dat. Ik zou meer waardering hebben voor mensen die gewoon zeggen: dit is waar ik voor sta, en ik ga me niet excuseren voor het standpunt dat ik inneem. Misschien heeft dat dan consequenties. Het zij zo.

 43. Glenn zegt :

  Beste Boele,

  Ik proef een hoop frustratie met als ‘sterke’ ondertekening het opzeggen van je lidmaatschap.

  In je artikel zeg je dit: “Ik hoor hier opnieuw de echo van een veelvuldig geuit verwijt: “Jij schaadt niet alleen de EO, jij schaadt het evangelie, jij schaadt God…!””

  En dat omschrijf je goed, jij hoort het, maar ik vind het makkelijk en tegelijk flauw dat je dit Arjen Lock in de schoenen schuift. Voor zover ik het heb meegekregen heeft Arjen een punt gemaakt dat Arie zijn afspraken niet nakomt (fotoshoots moest hij overleggen en dat heeft hij niet gedaan) en dat hij het twijfelachtig vindt dat een bepleiter van innerlijke schoonheid zijn uiterlijke schoonheid breed uitmeet.

  Ik betreur het dat je in het verleden zo gekwetst bent door mensen die denken voor God te mogen spreken en jou daarbij hebben laten vallen. Maar Boele, probeer het ook eens los te laten en neer te leggen bij het kruis.

  Ik wens je alle goeds.

 44. Kaas zegt :

  Ik word een beetje moe van mensen die omdat iemand er een andere, wat ruimere opvatting op na houdt, en die persoon leest heus de Bijbel wel hoor, zo iemand gelijk een stempel opdrukken.

  Als ik de Bijbel lees en dan vooral het NT zie ik Jezus nergens (!) iemand veroordelen… Maar dat kan aan mij liggen. Gelukkig zijn er hier nog übergristenen die wel de eerste steen durven te gooien. Chapeau!

  Arie moet gewoon lekker zijn biezen pakken. De EO kon mijn contract stoppen waar de zon niet schijnt als ik Arie was. Was ik Arie maar… die knappe kop, dat mooie lijf, die glimlach… eeeh… nou eh dat dus!

 45. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Bert Brussen kopt ‘m weer lekker in.

  “Dat Arie fotomodel is, prima, dat Arie onbijbels lang haar heeft, vooruit, dat Arie zijn lichaam zondig heeft volgekalkt met tatoeages, het zij hem vergeven en zelfs het feit dat Arie oorspronkelijk van het duivelse Veronica vandaan komt is geen doodzonde. Maar half naakt, in de Linda, nota bene voor een homothemanummer? Nee. Daar valt in geen veertig dagen tegenop te bidden. Jezus is voor veel zonden gestorven aan het kruis, maar ook Hij had zijn grenzen.”

  http://www.bbrussen.nl/2009/03/04/arie-boomsma-en-ander-eo-naakt/

 46. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Sjit, Theodor Holman gooit GG van één naar twee op de zoekterm ‘arie boomsma naaktfoto’. Hij zegt wel wat leuks:

  “Kijk, dan die Eva Jinek van het NOS Journaal. Ook een presentator. Haar tieten werden nieuws! Ze werd niet geschorst. Zo hoort het. […] Heerlijke grappen waren meteen te lezen: ‘Is er nog nieuws… jongens.’ ‘We zagen bij de NOS slechts het topje van de ijsberg.’ ‘Bij Hans Laroes, moeten ze uit de bloes.’ ‘Eva Jinek had de beste opening van het journaal,’ etc. Arie Boomstammetje steekt hier schril bij af. God koos duidelijk voor Eva.”

  http://www.parool.nl/parool/nl/508/Theodor-Holman/article/detail/195441/2009/03/04/Arie-en-Eva.dhtml

 47. de opservator zegt :

  @ john evengelische bijklus cultuur hi,hi
  IN het leger mag er bij verdient worden indien de baas ervan weet en er netjes belasting betaald word.

  Met het verdienen van geld is geen probleem, wel als je door het bij verdienen te moe word je echte bron van inkomsten je vaste baan in gevaar komt en tevens je werk niet doet zoals dat hoort met de volle inzet

  Helaas zijn velen goed bedoelde voorgangers zo druk met anderen zaken dan het leiden van hun gemeentes en zitten in allerlei commissies betaald dan wel of hebben zaakjes ,bedrijfjes naast hun eigelijke werk dat zaken war voor ze aangenomen zijn niet meer goed gaan Hi

  Helas zijn deze basjes zo de baas in hun onderneming (kerk) dat ze niet willen horen dat ze heerlijk door mogen gaan met hun eigen agenda en eigelijk niet zo gemotiveerd waren om hun eigelijke roeping voorganger na te komen

  Of je te weinig verdient in je functie als betaald voorganger is de vraag als je het vak (de roeping ) goet verstaat zal door groei van de inversteringen in je werk als voorganger de gemeente groeien en wie weet de finaceele beloning ook wel.

  Gelukkig zijn er nog heel wat voorgangers die hun roeping naast een betaalde baan doen daar er geen finacele drag kracht is in hun gemeente en dit werk als voorganger met liefde doen tja het is me wat in het evangelisch achterlandje ik opserveer maar wat raak, john fijn dat je met mijmee kijkt smile.

 48. Paul zegt :

  Ontzettend domme, conservatieve en contraproductieve actie van de EO-directie.

  Als niet EO-lid (en dat blijft nu zeker zo) vind ik dat de nieuwe generatie TV-gezichten en radio-stemmen van de EO een brug slaan tussen de Amish-achtige EO-fundamentalisten en degenen die niet geloven, maar wellicht meer naar de Leer leven dan de wél gelovigen. Ik doel daarmee op velen die dan misschien op zondag niet rusten, de kerk links laten liggen, niet bidden, niet overdreven vroom zijn en zich niet als zondaar profileren, maar die wél werkelijk een bijdrage leveren aan de Grote Problemen op deze wereld (bestrijden armoede, hongersnood, AIDS, water, recht op onderwijs enz.). Tijs en Arie slaan die brug iedere dag weer op Radio1 en zelfs Knevel lijkt “vooringenomenheid” te laten evalueren (vergeef mij de woordspeling) tot “bereidheid tot dialoog”.

  Gewoon goede, kritische journalistiek. Valt niets op af te dingen. En om deze “goede werken” te belonen met een schorsing staat in geen verhouding tot een (nog niet eens aanstootgevende) fotoshoot. Zelfs een EO-er loopt er zomers toch wel eens zo bij ? (of houden die een hoed op op het strand ?).

  Ik geloof ook helemaal niets van de politiek correcte spijtbetuiging van Arie. Is waarschijnlijk het resultaat van wat onderhandelingen tussen woordvoerders en juristen, maar heeft niets met de essentie te maken. Arie heeft n.l. helemaal niets fout gedaan. De oproep in de header van deze pagina (“Zeg mij na : Ik Arie heb diep gezonigd………………”) is dan ook niet alleen misplaatst en grievend (ook voor EO-leden die wel eens naar het strand gaan), maar vooral kleinzielig en heel, heel ver verwijderd van de essentie van het Leven. Als EO-pubers het gymnasium bezoeken worden ze met wel “engere” zaken uit de klassieke oudheid geconfronteerd (maar ja, dan heet het “Kunst & Cultuur”).

  Ik heb nog nooit een glossy gekocht, maar ik heb de foto’s al wel gezien !! (ja, ik durf het gewoon te zeggen). Ik vermoed dat Linda lid is geworden van de EO als tegenprestatie voor de enorme publiciteitsstunt en gelukkig kan iedereen lekker lang nagenieten van de foto’s : bij de kapper en in de wachtkamer.

  Ik kijk enorm uit naar de eerstvolgende column of conference van Youp van ’t Hek. Dit kan hij niet zomaar aan zich voorbij laten gaan !!

  En voor Arie : hou de eer aan jezelf en laat de EO links liggen. Zoek BNN op en probeer daar je boodschap uit te dragen (of word je bij BNN geschorst als je daar een passage uit de Bijbel voorleest ?).

 49. Johan zegt :

  @ Paul: De ironie in de banner waar je naar verwijst is je toch niet ontgaan? 😉

  Ik ben het met je eens dat die spijtbetuiging de EO on(geloof)waardig is.

 50. Naftali zegt :

  Volgens mij is het ArjAn Lock;) Verder wacht ik, voor ik oordeel, even de foto’s af;)

 51. karel zegt :

  @ Martijn. Doe svp niet zo eng.

 52. GW zegt :

  GG, wat een ge-wel-di-ge banner! 😀

 53. Martijn zegt :

  Kaas:
  Als ik de Bijbel lees en dan vooral het NT zie ik Jezus nergens (!) iemand veroordelen… Maar dat kan aan mij liggen.

  @ Kaas, lees voor de ‘gein’ dan maar eens Openbaring 2 en 3. Hij wist precies de vinger op de zere plek te leggen bij de gelovigen in de kerk.
  ik heb tegen u dat… Indien jij je niet bekeerd, dan…
  Veroordelen is m.i. wat anders dan wijzen op en de gezonde bijbelse leer voorhouden. Iets waarvan Paulus al zei dat er mensen zullen komen die deze bijbelse leer niet meer kunnen verdragen…
  (Schande Paulus, shame on you!! )

  @ Karel, boeh!

 54. Lieke zegt :

  Ha ha, mooie banner. Says it all… 🙂

 55. DiaKonos zegt :

  Martijn – je ziet Jezus nergens iemand veroordelen? Je zou nog eens moeten lezen hoe hard hij tekeer gaat tegen de Farizeeers. En hij mag dan tegen mensen zeggen dat hij ze niet veroordeeld, maar hij geeft ze wel opdracht hun levensstijl te verbeteren.

  Kom op zeg, je kan toch niet met droge ogen beweren dat het als semi-naakt model meedoen aan een foto-shoot erg lijkt op de levensstijl die Jezus voordoet en voorzegt?

 56. Martijn zegt :

  uh, heb je het tegen mij DiaKonos ??

  In groep 4 kreeg ik vroeger begrijpend lezen op school. Sommigen hebben dit waarschijnlijk niet gehad op school 😉

 57. DiaKonos zegt :

  Ach ja sorry. Kaas natuurlijk. Ik zeg sorry, ga diep door het stof, en zal me drie maanden niet roeren… wat een sukkel ben ik. Ik heb mijn collega’s geschoffeerd en schaam me zo.

  Wil je het vergeven Martijn? Ik slecht mens. Stof ben ik een worm eigenlijk. Een deurmat.

 58. Ds Dre zegt :

  @DiaKonos. In het jaar 0-100 werden er nog geen foto-shoots gemaakt.

 59. DiaKonos zegt :

  Jaja, en toen waren er ook geen massavernietigingswapens, dus dat is ook prima nu.

 60. GW zegt :

  Jezus oordeelde er inderdaad tamelijk vrolijk op los, als Hij iets niet goed vond. Het verschil is alleen (en daarom gaat dat hele “WWJD-gedoe” ook niet op), dat Jezus God(s Zoon) was, en wij zijn dat niet.

 61. hj zegt :

  “Kom op zeg, je kan toch niet met droge ogen beweren dat het als semi-naakt model meedoen aan een foto-shoot erg lijkt op de levensstijl die Jezus voordoet en voorzegt?”

  Ik zie Jezus anders ook regelmatig met niet meer dan een lendendoekje om aan het kruis hangen.

  Verder is het natuurlijk wel enorm hypocriet om constant te zeiken over zware broeders en als je zelf met kritiek wordt geconfronteerd wordt beweren dat de ander niet zo moet ‘oordelen’.

 62. Martijn zegt :

  Bedroefend de bijbelkennis. Alleen Jezus sprak oordelen uit, Paulus, Jaobus en Johannes bakken inderdaad zoete broodjes. Welke bijbelvertaling is dat eigenlijk?
  Het is geen wonder dat mensen een actie van Arie Boomsma recht proberen te praten als je uitgaat van een humanistische kijk op het leven.

  @ hj, zou Jezus misschien naakt gekruisigd zijn om de straf van de zonde te dragen. Weet je over Wie je het eigenlijk hebt?

 63. hj zegt :

  Ik denk zelf eigenlijk dat Jezus naakt gekruisigd is omdat die Romeinse soldaten z’n mooie jurk voor zichzelf wilden houden. Voor Arie Boomsma lijkt het iig geen straf te zijn om zich naakt te vertonen met zijn goddelijke lijf. ;P

  Overigens vind ik een humanistische kijk op het leven ook een stuk gezonder dan een religieuze, misschien ligt het daaraan.

 64. Ds Dre zegt :

  @DiaKonos. Inderdaad volgens de EO is er niks mee met die massavernietigingswapens, helemaal al niet in de jaren 80 toen ze “ons beschermde” tegen de goddeloze Russen.

 65. DiaKonos zegt :

  Ja o mijn deugd weet je dat nog? De EO als voorvechter van de kruisraketten en zuidafrika… ik herinner me zelfs nog een mooi interview van Jan vd Bosch met de maker van die auto, DeLorean of zoiets? De portee van het verhaal was dat veel geld verdienen goed en mooi was. Nou ja spekje naar Jan’s bekje natuurlijk.

 66. Jesus Quintana zegt :

  He Martijn: wat is volgens jou de missie van de EO?
  Ik help je even: Jezus Christus bekendmaken aan heel Nederland.
  Hoe….nee….HOE?!…doe je afbreuk aan deze missie als je in een homoglossy zegt dat God van iedereen houdt, ook van mensen met homoseksuele gevoelens?

  Ik weet wel wie er hier schade aan de missie van de EO doet: de EO-leiding met het angstzweet voor de ‘achterban’ gutsend in de bilnaad. Heel niet-gelovig Nederland vraagt zich nu werkelijk af waarom zij ooit serieus hebben nagedacht eens nader kennis te maken met de God van de EO. Die God blijkt nu namelijk tegen fotoshoots te zijn en ook nog eens echt heel erg homo’s te haten. Voorgoed de deur dicht voor Jezus.

  Walgelijke actie van de leiding van de EO aangespoord door achterbanners als jou. Goedgelovig ziet het weer scherp. Arie ik ken je hart.

 67. Paul zegt :

  Jammer van de toonzetting in het laatste bericht van JQ, maar wel helemaal waar. Ik schreef het al eerder : Arie, zet je missie voort bij BNN of ga LLink helpen in hun denkbeelden (die wel eens dichter bij de Leer zouden kunnen staan dan die van de EO).

 68. Paul zegt :

  Laatse bericht van JQ is opeens weg………..: Hand van God ?

 69. Johan zegt :

  Laatst las ik een column van iemand die de VPRO de Verenigde Profetische Radio Omroep noemde omdat deze omroep (in tegenstelling tot de EO) het meeste cultureel-maatschappelijke engagement laat zien en ook kritisch-betrokken docus uitzendt die hier op GG al eens zijn behandeld (zoals Jesus Camp en What Would Jesus Buy). Maar misschien is de VPRO wel iets te intellectueel voor Arie?

 70. goedgelovig zegt :

  @ Paul: De hand van onze moderator. Maar dat komt op hetzelfde neer. 😉

 71. Ruitje zegt :

  @Johan, ik zit al een tijdje te overwegen ook maar lid te worden van de VPRO. Goede reportages (o.a. Tegenlicht) en inderdaad bijna ‘profetisch’ (zagen beursval in 2005 al aankomen met repro ‘De dag dat de dollar viel’).

  En laat Arie toch maar niet naar VPRO gaan, dat zou het niveau naar beneden halen (niet vanwege zijn looks, maar vanwege zijn minder intellectuele niveau en minder journalisitieke kwaliteiten en meepraten met iedereen…).

 72. Ruitje zegt :

  @Johan, misschien is Arie iets voor de Emerging Omroep van Lieke? 😉

 73. Lieke zegt :

  @ Ruitje: Nee hoor, voor de Emerging Omroep ligt het intellectuele nivo nóg hoger. 😉

 74. Ruitje zegt :

  @Lieke, dat vermoeden had ik al (met vrouwen aan het roer is het niveau sowieso altijd hoger) 😉

 75. Lieke zegt :

  AMEN Sister! 🙂

 76. Mustafa zegt :

  Martijn schrijft “Weet je over Wie je het eigenlijk hebt?”

  Sorry Martijn dat we aan Jouw Jezus komen!

 77. Paul zegt :

  Toegegeven ik had Wikipedia nodig om ’t op te zoeken, maar heb toch eens even de 10 Geboden nagelezen. Zag niet direct het verkeerde aan een fotoshoot in een glossy, wel zag ik staan dat je geen valse getuigenis uit mag spreken tegen je naaste. Zal volgens de theologen wel uit z’n context gerukt zijn, maar als ik bij de EO directie zat zou ik me toch eens achter de oren krabben.

 78. Jesus Quintana zegt :

  Excuses van toonzetting in weggepoetst bericht….8 year olds…eight year olds, dude.

  Paul slaat spijker op kop. Als we dan toch elkaar en Arie gaan meten naar de Wet, hoe komt het dat de Ins, zoals Johan ze noemt, hun eigen enorme plaat beton over het hoofd zien in deze zaak? Met de schuimvlokken om de oren vliegen ze op de monddode presentator af.

  Het puzzelt mij.

 79. Vleertje zegt :

  @ Johan Whahahahahahaha WAT IS DIT??????

 80. Refo zegt :

  @ Johan, Haha ha zo komt de aap, eh Arie, nog eens uit de mouw!

 81. Ruitje zegt :

  My goodness… als de EO-directeuren dat zien…

 82. pb zegt :

  Misschien kunnen ze er een vervolg-soap van maken. Als z’n hempje maar goed zit….

  @Ruitje,
  Heb je de nieuwe Uitdaging al uit? Je grote vriend staat erin!

 83. goedgelovig zegt :

  Ha ha… je grote vriend Andries.

 84. pb zegt :

  Ik bedoelde eigenlijk ons aller vriend Mattheus. Hij is gestopt met het bidden voor een opwekking. Dat vond ik de mooiste quote van het interview.

 85. Ruitje zegt :

  @pb, ik heb Uitdaging niet, lees CV Koers en Leadership 😉
  Staat het ook online?

  Is hij gestopt met bidden voor een opwekking? In Nederland zeker omdat er al jaren wordt geroepen dat ‘nu’ de opwekking uitbreekt… en maar wachten… 😉

 86. Rick zegt :

  De EO staat in zijn blootje: niets dan de naakte waarheid!

  Arjen Lock staat in zijn hemd: kan het iets minder??? Heeft de EO ook minder problemen!!!

  Arie Boomsma in zijn onderbroek in een gay-uitgave van Linda: komt niet de aap uit de mouw, maar Arie uit de kast!!!

 87. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Na 40 dagen zonder seks nu 90 dagen zonder Arie Boomsma. Bram Grandia van de IKON zegt dat de EO de IKON nu links passeert. Leuke column.

  http://www.ikonrtv.nl/pastoraat/column.asp?oId=543&oItem=32

 88. Hendrik zegt :

  @goedgelovig
  Schokkend dat juist Grandia nu mee loopt te zoeken in het IKON pand naar iemand van de collega’s die uit de kleren wil (moet) vanwege de links inhalende EO en de kijkcijfers.
  Zijn functie is namelijk (regulier):

  “Bram Grandia houdt zich bezig met de column Ruis op Zondag en is eerste aanspreekpunt bij Seksueel Misbruik in Pastorale Relaties (SMPR). “

  We zouden nog kunnen discussiëren over de vraag of uit de kleren gaan om acties van de EO te neutraliseren (en voor de kijkcijfers) onder de term ‘seksueel misbruik’ valt.
  Maar waar moeten de (echte) slachtoffers van seksueel misbruik nu naar toe in gristelijk Nederland? Naar Bram? Die loopt keurend te loeren in het IKON pand…