Theologische evolutie

Prof. dr. Willem Ouweneel, de man die sneller schrijft dan God kan lezen, wisselt ook sneller van standpunten dan sommige goedgelovigen kunnen bijbenen. Was hij vroeger een warm pleitbezorger van het creationisme (God heeft de aarde letterlijk in zes dagen gemaakt en alle ijstijden, fossielen en het uitsterven van de dinosaurussen passen met wat goede wil en verbeeldingskracht in een tijdsbalk van pakweg 6.000 jaar), nu heeft hij daar afscheid van genomen. Het is nog geen knieval naar Darwin, maar de creationisten moeten het voortaan wel zonder hun dogmaticus Ouweneel doen.

Het is niet de eerste theologische zwaai die Ouweneel maakt. Eerder verraste hij vriend en vijand door door zijn cessationistische visie (de opvatting dat de Heilige Geest nadat Paulus in Rome aankwam even op vakantie is gegaan tot Jezus terugkomt) in te wisselen voor een voluit charismatische theologie. Ouweneel voegde bovendien de daad bij het woord en werkt sinds enkele jaren actief mee aan charismatische genezingsconferenties zoals die van TRIN. Door het charismatische smaldeel werd Ouweneel met open armen binnengehaald als Archimedes die zojuist de opwaartse kracht heeft uitgevonden. Charismatischen kenden het bestaan van die kracht allang, maar hadden nu eindelijk een zwaargewicht in hun midden die er ook een goed boek over kon schrijven. 

Deze move leverde Ouweneel flink wat kritiek op. De beste man zou opeens geen ruggegraat meer hebben en theologisch zwabberen, of het spoor zelfs helemaal bijster zijn. Van gristenschrijvers en opinieleiders wordt namelijk verwacht dat zij eeuwig trouw blijven aan de opvattingen van hun jeugd en eenmaal ingenomen standpunten, en zich vooral NIET ontwikkelen, geen kritische vragen stellen bij hun eigen theologie, niet volwassen worden. Het is bepaald geen aanwinst om geleerd én geestvervuld te zijn, God als Schepper te kennen én open wetenschap te bedrijven, eerlijk toe te geven dat je als dertiger nog niet de ruimte van denken hebt die een zestiger (hopelijk) wel heeft.

Advertenties

24 responses to “Theologische evolutie”

 1. Peter says :

  Op de een of andere manier heeft TRIN er altijd iets mee te maken….
  Maar als ik de oude wijsheid.. vertel me wie je vrienden zijn en ik vertel je wie jij bent…volgt…..
  Dan denk ik toch ….What happened to Dr. W.??????

 2. Vleertje says :

  Neee, niet ook hij bij TRIN…. 😦 dat menen jullie toch niet??

 3. maxplanck says :

  Dit is echt wel al heel oud nieuws, Ouweneel heeft al een hele tijd afstand genomen van het creationisme en heeft zich ook al een hele tijd geout als pinksterspringer.

 4. karel says :

  Tja. Het is fijn dat ook Ouweneel in staat is zijn opvattingen enigszins aan te passen aan de realiteit. Alleen wel opvallend dat de meeste van zijn generatiegenoten daar toch een stuk vlugger mee waren. Overigens blijft het onduidelijk wat Willem O. nu wel gelooft, want evolutie is het volgens hem ook niet. Of is hij ook een aanhanger geworden van het verkapte creationisme in de vorm van ID?

 5. Frits says :

  Zou het zo kunnen zijn dat Ouweneel, doordat hij zoveel schrijft, geen tijd heeft om na te denken over wat hij schrijft?

 6. goedgelovig says :

  @ maxplanck: klopt, geen nieuws, maar wel een onderwerpje dat we nog eens aan de orde wilden stellen en dat recentelijk opnieuw in de media verscheen. Zie ook de andere bijdrage vandaag.

 7. Johan says :

  @ Frits: 🙂

  Schrijf jij maar eens een boek van het niveau Ouweneel. Heb je zijn dogmatiek gelezen?

 8. maxplanck says :

  @ goedgelovig: ik zie ernaar uit 😀

 9. maxplanck says :

  Dr. Dino goes emerging church, zoiets? 🙂

 10. Hendrik says :

  Moet die Ouweneel leven van de opbrengsten van z’n boeken? Dan begrijp ik die moves wel hoor. Da’s gewoon een nieuw marktsegment aanboren. De schoorsteen moet ook bij de Ouwenelen blijven roken.

 11. Ben says :

  Ome Willem heeft dit al jaren, inderdaad. Om de 3 jaar zo ongeveer maakt hij wel een bijzondere omslag. Wel knap voor een man die vervolgens tijdens die 3 jaren ogenschijnlijke rust met enorme verve en (eigen?) wijsheid dat standpunt verdedigd – not to mention alle boeken die hij er inderdaad dan ook over schrijft.
  Tegen de tijd dat je als lezer schoorvoetend tot de conclusie komt dat Oom Wim gelijk zou kunnen hebben, is hij weer verder gegaan en hangt hij weer een nieuwe, soms volstrekt tegenstrijdige mening aan. Wel frustrerend soms…

 12. Johan says :

  @ Ben: Dan houdt hij ons wel lekker scherp, toch?

  @ Hendrik: Hoeveel boeken van Ouweneel staan er bij jou in de kast? Eerlijk antwoord geven.

 13. Vleertje says :

  Vleertje heeft geen boeken van Ouweneel.. jaaaa die mensen bestaan nog.. Maar is het echt waar dat hij bij TRIN zit?? Dat ie lekker charistmatisch wist ik al heel lang, en das leuk 😀 , maar TRIN 😦 .. Is dat echt waar??

 14. Johan says :

  @ Vleertje: Hij spreekt en ‘bedient’ wel eens op een TRIN-conferentie. Ik denk niet dat hij deel is van het team zelf.

 15. Felix says :

  Dat Ouweneel het werk van de Heilige Geest omarmt en daar les over geeft, is alleen maar positief. Maar zijn actieve medewerking aan nogal dubieuze genezingscampagnes en schreeuwerige conferenties begrijp ik niet zo goed.

  Dubieuze types als T.B. Joshua, Victor Emenike, Bert Panhuise en Mattheüs. Door daar aan mee te werken bevestig je dit soort ‘bedieningen’, inclusief de minder mooie kanten, zoals manipulatie, collectepraatjes, omduwen van mensen, en wat niet al. Je kunt dus ook geleerd zijn, geestvervuld én een beetje naïef.

  Maar misschien denkt Ouweneel wel: “What the heck, er is overal in de kerk wel wat mis” en spreek hij daarom zonder aanziens des persoons overal waar hij wordt uitgenodigd. Wat ook wel weer een radicaal statement is.

  Overigens heb ik los hiervan veel respect voor het werk van Ouweneel. Als hij dan ‘omgaat’, onderbouwt het hij wel. Daar kan menige reageerder op Goedgelovig nog een puntje aan zuigen. 😉

 16. Hendrik says :

  @Johan
  Eén boek en dat moest eigenlijk alweer ingeleverd zijn bij de bibliotheek
  http://www.bijbelbieb.nl
  maar ik weet niet of ze dat nu nog terug willen hebben

 17. Johan says :

  @ Hendrik: Schaam je, een christen die een christelijk boek te laat terugbrengt bij de christelijke bieb. Tsss…

  Maar als jij nou meer van Ouweneels vroegere werk had gekocht, had hij niet de financiële noodzaak gehad om te blijven schrijven, en hadden we dit hele probleem niet gehad.

  😉

 18. Ruitje says :

  Laatst had ik Ouweneel een mailtje gestuurd over zijn column over Lakeland een tijd terug en of hij een vervolg zou schrijven toen Bentley door de mand viel. Ik kreeg een kort antwoord, waarin hij aangaf dat hij toen geen mening had en ook nu niet. PUNT. Het viel me erg van hem tegen…. (ik heb overigens boeken van hem, jaja, maar de laatste tijd vind ik hem erg dwarrelen… ouderdom?).

 19. Johan says :

  @ Ruitje: Ik vind de reactie van Ouweneel op Lakeland wijs. Hij laat zich niet meeslepen in deze hele discussie en geeft nuttige richtlijnen om zélf te toetsen ipv naar leidsman Ouwneel op te zien.

  http://www.willemouweneel.nl/#p=0;b=401

 20. Recensie says :

  Ik kan iedereen Ouweneel’s boek over de schepping van harte aanbevelen! Hij zet duidelijk onderbouwd en genuanceerd zijn mening op papier. Ik heb er niets onbijbels aan kunnen ontdekken. Maar ook dat is maar een mening….

 21. cornelis says :

  ach ja, hoe lang is het nu alweer geleden, dat broeder ouweneel samen met broeder dorenbos aan het e.o. programma -adam of aap- gestalte gaven.
  weemoed vervult mijn hart als aan mijn geestesoog dit alles voorbij trekt.
  o tijden, o zeden………
  wie zou hierom niet wenen!?

 22. erik-jan says :

  Wie nooit van mening is veranderd, heeft zelden iets geleerd…..

 23. peter seeleman says :

  wat een gezeur allemaal zeg

  god geeft zijn zegen niet aan mensen die de verkeerde kant op gaan dus wacht gewoon maar af, en kijk eerst naar je eigen hart!! waar je hart vol van is stroomt je mond van over en violgends mij hoor ik iets van afwijzing of niet?

  trouwens hebben jullie de mensen in de rimboe en china en india enz verteld over jezus? en ze genezen(dat moeten we doenstaat in de bijbel) en de arme eten gegeven?? nee he? de trin wel!! en waarom? hun hebben maling aan de meningen van anderen! en dat vind ik geweldig

  dus kom op en laat je niet meeslepen

  liefs