63 Reacties op “De Geest maakt vrij!”

 1. Hendrik zegt :

  Eindelijk snap ik nu hoe het historisch zo gegroeid is dat er kerkbanken in die mooie kathedralen enzo gezet zijn. Zelfs bovenop de grafzerken.

 2. Glenn zegt :

  Geweldig die ‘teapot’ 😛

 3. de opservator zegt :

  http://www.trouw.nl/deverdieping/religie_filosofie/article472790.ece/Kerken_vluchten_voor_kille_cijfers
  een beetje sporten in de geest kan geen kwaad!

  Skate banen in de kerk hebben velen jongeren tot christus geleid in duitsland werkt dit al sinds 1995

  grappig dat de Heer verrassend en nuchter kan werken shalom1

 4. BB zegt :

  Dit is wel erg makkelijke humor.
  Naar mijn smaak iets te veel “Geen Stijl” feeling.
  Ik volg de berichtgeving op deze website nu al een tijdje, en vind de onderwerpkeuze en afbrekende humor erg jammer. Achtergrond over de schrijvers van deze posts kan ik nergens vinden, maar ik ben erg benieuwd of jullie jezelf christen noemen… zoniet, begrijp ik de keuze voor de humor en schrijfstijl volkomen! en zeg ik ga lekker door met kritiek op het, in mijn ogen bijbelse en positieve, werk van TRIN e.d. Ik zie veel satire over de uiterlijke gedragingen van deze beweging en ben zelf nu al een tijdje bezig met onderzoek naar manifestaties ed in de bijbel. Ik ben in dit onderzoek nog geen tegenstrijdigheden tegengekomen.
  Maar ik kan natuurlijk geen discussie aangaan over het “bijbels” en “positief” zijn van deze bewegingen als de schrijvers en eigenaren van “goedgelovig.nl” de bijbel zelf niet zien als “woord van God” en zichzelf geen volgelingen van Jezus noemen.
  Als jullie doel is om schokkende (ik moet zeggen leuk om te lezen) berichten te schrijven en makkelijk veel bezoekers trekken doen jullie het erg goed, complimenten!

 5. Hendrik zegt :

  @BB
  Of goedgelovigen zich christen noemen? Nou, da’s niet een twee drie te beantwoorden.
  Gristenen zijn het in ieder geval wel.
  https://goedgelovig.wordpress.com/regels/
  O, en ook nog christenen!

 6. BB zegt :

  Ik heb de regels gelezen.
  Er was inderdaad al wat gezegd over het niet “Geen Stijl imiteren”

  De volgende stelling viel me extra op.
  “We parodiëren godsbeelden en menselijke godsdienst. Dat is niet hetzelfde als spotten met God.”

  Vooral de posts van “ASO Jezus” vind ik parodiëren van het werk van de Heilige Geest, en dùs God. Je kunt ongetwijfeld een fenomeen als vallen in de Geest bespreekbaar maken en discussieren of het wel of niet bijbels is. Maar wat hier gebeurt is het parodiëren en belachelijk maken van dingen als “woorden van kennis” “profetiën” en in de reacties op de posts heb ik het “spreken in tongen” belachelijk zien maken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit een erg gevaarlijk gebied vind. Want door deze uitingen belachelijk te maken, trek je dus al gelijk de conclusie dat ze niet van God komen maar menselijk of zelfs van de duivel zijn. Jezus zegt in Mattheus 12:31-32 dat het lasteren van de Heilige Geest een onvergevelijke zonde is. Dit zegt hij wanneer hij een boze geest heeft uitgedreven en de farizeën (lees: “gristenen”) zeggen dat hij dit deed met behulp van de duivel.
  Is dit niet prècies wat hier in Nederland zo veel gedaan wordt? Bij TRIN komen tientallen mensen per dag tot geloof, mensen worden bevrijdt, genezen en gemotiveerd om anderen het evangelie te vertellen. Ik ben blij te lezen dat de redacteuren van Goedgelovig aangeven zelf actieve christenen te zijn. Maar zèlfs al zouden deze bewegingen niet volledigde bedoeling van God zijn, ik heb zelf ook mijn vragen bij bepaalde uitingen ed, Ik kan met zekerheid zeggen: Parodie en spot zijn géén vruchten van de Heilige Geest.

 7. Vleertje zegt :

  @BB, ok, Vleertje wordt even serieus. Jij wilt een goede positieve verhandeling over manifestaties van de Geest, door een charistmaat en bijbels onderbouwd? Nou lees eens “Surprised by the power of the Spirit” van Jack Deere (uit de school van John Wimber). Een klassieker over het onderwerp. Maar om alles op het gebied van extreem gedrag gelijk werk van de Heilige Geest te noemen moet je voorzichtig zijn. Toetsing en “niet met alle winden meewaaien” is heel belangrijk. Ik ben het met je eens dat mensen te snel roepen dat alles van de duivel is en een aantal reageerders hier zijn van dat kaliber. Maar humor is bijbels, als er 1 volk lollig is zijn het de joden. En Jezus was ook gewoon een Jood hoor 😉 . En als je er nou zo’n moeite me hebt, met die humor, waarom lees je het dan? Er is niemand die je dwingt om hier te zijn…. Je bent echter wel van harte welkom broeder, voel je thuis bij de draakjes van Goedgelovig.* Einde serieus* Hihihhi teapot.. 😀

 8. Glenn zegt :

  Beste BB,

  Je moet wellicht wat langer meelezen hier om de grap te begrijpen. Deze tekening heeft niet tot doel de spot te drijven met de gaven van de Geest, maar mensen eens te laten nadenken over het feit dat elke gekke uitdrukking door veel mensen klakkeloos wordt aangenomen voor werk van de Geest. Daarom is deze cartoon ook zo goed, het zet je aan het denken.

  Zelf heb ik het idee dat we elkaar soms maar voor de gek houden, door te roepen dat al die vreemde uitingen maar van God zijn. In dat opzicht alles is GG heel christelijk en bijbels: ‘Onderzoekt alles en behoudt het goede, maar houdt u ver weg van het kwade.’

  Zegen,
  Glenn

 9. BB zegt :

  @Vleertje: humor vind ik zelf ook erg belangrijk. Maar afbrekende humor vind ik niet nuttig. Ik moet zeggen dat ik de posts door de schrijvers zelf wel meevallen qua spot. Het gaat vooral om de reacties van bezoekers. De uitspraken die soms gedaan worden, zorgen ervoor dat de humor van de schrijvers doorschiet naar spot.

  @Glenn: “onderzoek alles en behoudt het goede” doe ik door naar een dienst van TRIN te gaan en in plaats van mezelf als toeschouwer en criticus op te stellen, God ga zoeken. Als de hele zaal plat ligt op de grond negeer ik dat en ga ik mijn bijbeltje lezen of bidden voor andere dingen.
  Het goede dat ik behoudt van TRIN is oa dat ik geactiveerd wordt om meer maatschappelijk betrokken te worden
  TRIN is namelijk ook erg actief in hulp aan wezen en weduwen (jak 1:27)
  en me meer ga uitstrekken naar de gaven van de Geest. (1 kor 14:1 NBV). Dít noem ik onderzoeken en behouden. Wat ik veel mensen zie doen is alleen het onderzoeken, vervolgens wordt er gefocust op de dingen waar men het niet mee eens is. Het goede wordt niet “behouden” maar aan de kant.
  Ik was afgelopen zondag bij TRIN geweest en zag Willen Ouweneel. Ik ken hem toevallig en weet dat hij niet veel heeft met dingen als vallen in de geest en trillen ed. Maar ondanks dat zag ik hem wèl bidden voor een jongen die krachtig bevrijdt werdt van een demon. Hij zal ongetwijfeld zijn twijfels hebben, maar zet dat even aan de kant en focust zich op het werk van God.

 10. jeftavarwijk zegt :

  ik heb niks gelezen, zal ook niet veel doen, maar de header is behoorlijk hilarisch! En dat uit het toetsenbord van een jongeman die de lakeland gebeurtenissen omarmt!

 11. kaas zegt :

  ouweneel was een paar jaar geleden anders knap ondersteboven van die medicijnman uit Nigeria… Daar gebeurde wel wat meer dan vallen en schudden.

 12. Quinten zegt :

  Dat christenen vandaag de dag zich nog afvragen of vallen (onder invloed van een engel, de Geest , een openbaring of gewoon God…) wel bijbels is of niet verbaast me wel een beetje. In ieder geval voor hen die wel eens gevallen zijn, dit ter bemoediging: je verkeert in goed gezelschap! Check: Abraham (Gen 17:3 en 17), Jozua (Joz 5:14), Ezechiel (Ez. 43:3), Daniel (Dan 8:17), de discipelen van Jezus (Mat. 17:6), Paulus (Hand. 22:7) en Johannes (Op. 11:7). En in de hemel is het al helemaal een grote valpartij want die 24 ouderlingen doen niet veel anders (Op. 4:10, 7:11, 11:16). Lekker blijven vallen dus!

 13. Glenn zegt :

  @BB, goed punt dat het goede niet altijd behouden wordt. Dat is/kan zeker een valkuil zijn. Ik ben regelmatig bij diensten van Mattheus geweest, toen hij op Baan7 sprak. Daar vond ik het wisselend.

  Het is ook absoluut niet zo dat TRIN hier wordt weggezet als een clubje apen die maar met gaven strooien. Nee, er wordt met een humoristische blik gekeken naar mensen/organisaties die met hun hoofd boven het maaiveld uitsteken, in zowel positieve als negatieve zin. Een ieder komt wel eens aan de beurt. Zeker als je een PR-machine hebt lopen die soms niet altijd de waarheid spreekt (zie eerder op GG). Het houdt je scherp, zorgt voor de nodige discussie en laat ook een andere kant zien. Want mij bekruipt, als ik zo om me heen hoor, dat de manier van TRIN momenteel de enige weg tot God is. Dat is niet zo, dat weet ik, maar laten we mensen ook alsjeblieft met beide benen op de grond houden. Er is meer dan TRIN en ik vind het persoonlijk wat ‘eng’ worden dat TRIN pretendeert voorspoed en zalving van God te kunnen fixen als je hun financieel steunt, om maar eens een zijstraat te noemen.

  Gegroet,

  CEO, oprichter, manager, advertentieverkoper, PR en moderator van een één of andere gristelijke site.

  😉

 14. Lieke zegt :

  Ha, dat staat mooi op je visitekaartje, Glenn. 🙂

 15. IkWilOokWatZeggen zegt :

  Heilige Geest heeft weinig te maken met je laten omduwen door een stukje garismatisch gristenleider.

  Ik heb toevallig nog een documantaire gezien over Wacco USA en die sekte daar. Die David Koresh was ook een garismatisch gristenleider.

  Vallen in de geest is voor mij een herinterpretatie van de bijbel voor mensen die het gristendom te saai vinden.

  Mensen die wel gristendom willen, maar dan met een vleugje jomanda zegmaar

 16. Quinten zegt :

  @IkWilOokWatZeggen, als je denkt dat vallen in de Geest met omduwen te maken hebt dan heb je het mis, al zal dit misschien ook wel eens gebeuren. Ook twijfel ik er niet aan dat een paar procent van de valpartijen misschien gewoon fake is (maar is dat dan trouwens een ernstige zonde?). Het doet echter niets af aan het feit dat als Heilige Geest echt op je komt dat je alleen al door een zacht handcontact van de betreffende ‘bedienaar’ kunt vallen (ik zeg niet ‘moet vallen’). Opstaan doe je daarna even niet meer, neem dat van mij aan. Maar het vallen is natuurlijk helemaal geen doel op zich, het gaat om wat God in je doet en de vrucht (bekering, genezing, bevrijding, vervulling) op lange termijn. Wat dat betreft gaat er helaas veel aandacht naar de manifestaties, terwijl het eigenlijk alleen maar een bijzaak is. Waar vaak ook misverstanden over ontstaan is dat demonische manifestaties als schreeuwen en dierengeluiden worden toegeschreven aan Heilige Geest.

  Het op een lijn zetten van David Koresh of Jomanda met christelijke leiders gaat mij wel heel ver: deze mensen kan je toch werkelijk geen christen noemen (ik geloof ook niet dat ze dit ooit werkelijk over zichzelf gedacht hebben)? Sektes worden per definitie bepaald door sterke sociale controle, afzondering en exclusief denken. Als we het nu toch over het veelbesproken TRIN hebben: alles is live op de webcam te zien, niks geheim, niks stiekem en iedereen mag mee op zendingsreis! In Waco hing echt geen webcam….

  Wat mij ook opvalt is dat je de woordcombinatie ”garismatisch gristen” hanteert. We zijn toch allemaal ”gewoon” christen? Ik lees in de bijbel ook nergens over onderscheid tussen ”evangelische”, ”charismatische” of ”hervormde” christenen? Je praat toch ook niet over een ”gered christen” of een ”gedoopt christen” of een ”gelovig christen”, dat zit toch allemaal al in het woord ”christen” gevangen (net zoals een beetje ”charismatisch” mag ik hopen)?

  Verder ben ik het absoluut wel met je eens dat we niet naar manifestaties moet gaan jagen als een vorm van entertainment en dat we bij elke oproep maar naar voeren moeten rennen om ”gezegend te worden” om het ”gezegend te worden”. Goed punt. Er moet vrucht zijn en resultaat, maar zo af en toe, als het op je pad komt, kan het echt wel iets vrijzetten of uitwerken als je een stevige aanraking van Heilige Geest krijgt!

  Zegen!

 17. BB zegt :

  Ik denk dat het evenwicht erg belangrijk is, nuance. Het ene moment kan je wat leren van christenen die de nadruk meer leggen op de charismatische kant van het christendom. Het andere moment kan je weer wat leren van een christen die de nadruk meer legt op het grondig bestuderen van de bijbel.
  In ieder geval niet neerkijken op één van deze kanten.
  In de bijbel vind ik Paulus een goed voorbeeld van een genuanceerd persoon. Hij had een goed stel hersens waarmee hij de geschriften goed bestudeerd had en verbaal erg vaardig was, hiernaast legt hij wel veel nadruk op het belang van de bovennatuurlijke wereld waar je, als het ware, je verstand even niet gebruikt.
  Wat ik nu veel zie gebeuren is dat hoog opgeleide mensen snel de neiging hebben om neer te kijken op de ,veelal laag opgeleidde, “charismatici”. (Overigens waren de 12 mannen die Jezus uitkoos niet hoog opgeleidt.)
  Op hun beurt kijken deze “charismatici” weer neer op de rationele manier van geloven van andere christenen.

  Ik moet zeggen dat mijn mening tov deze site verbeterd is, maar nog steeds vraag ik me af of het oorspronkelijke doel van de schrijvers van deze site behaald wordt. Vooral in reacties van lezers zie ik meer spot dan dat ik het idee heb dat mensen aan het denken gezet worden.. Maar dat kan mijn interpretatie zijn.

 18. Glenn zegt :

  @BB: hoe kom je zo bij die opleidingsverschillen? 🙂

  Daarnaast heeft Quinten wel grotendeels gelijk, feit is alleen wel dat destijds met Heaven On Earth gigantisch de nadruk op de manifestaties (en de boekenverkoop) werd gelegd. Dan kan je nog zeggen dat manifestaties ‘bijzaak’ zijn (een mening die ik deel), maar dat strookt dat niet met wat ‘je’ zegt.

  Overigens denk ik dat de populaireit van deze website ‘m juist zit in het feit dat kritisch zijn binnen christelijk NL nog lichtelijk taboe is. En natuurlijk is internet heerlijk veilig om een ongezouten mening te droppen 😉

 19. Quinten zegt :

  @Glenn Wat betreft Heaven on Earth, de vraag is natuurlijk altijd WIE de nadruk op manifestaties legt ;).
  Is dat TRIN of Heilige Geest of de bezoekers zelf? Dat is altijd het lastige als mensen over TRIN praten of andere broeders, uiteindelijk gaat het natuurlijk alleen maar om Jezus en Zijn Koninkrijk. Dit laatste wordt altijd goed benadrukt door TRIN vind ik persoonlijk. Daarnaast werkt God door mensen heen, dus spelen zij ook een rol en maken zij keuzes over wat ze wel niet benadrukken. Wat betreft manifestaties: ik ben ook wel eens op een profetische conferentie geweest, jaren terug, waar de profeet die sprak een oproep deed en daarbij tegen de mensen die naar voren kwamen, zei: ”Laten we vandaag maar een blijvens staan”, en niemand viel tijdens het gebed! Echt lachen ;). Het gaat om Jezus en laten we in eenheid wandelen als christenen. De één stuitert wat meer dan de ander, so what….

  P.S.: nog een pro-TRIN puntje en wat volgens mij een beetje vergeten is met alle kritiek op ”het gebedel en de boekenverkoop”. De hele HoE-conferentie was GRATIS en alle Revival FireNights zijn GRATIS toegankelijk, dat lijkt me ter nuancering wel eens goed te zeggen. En zoals de Amerikanen zeggen TINSTAAFL (”There is no such thing as a free lunch”)…

 20. Glenn zegt :

  @Quinten, mooi dat zo’n iemand dan zegt dat we maar eens blijven staan vandaag 🙂 Anderzijds geeft dit ook wel weer aan dat het tegenovergestelde (vallen liggen blaffen) dus ook menselijk kan worden opgeroepen. Weet je, mensen zijn zo gevoelig voor suggestie en emoties. Ik heb er dan ook wat moeite mee dat door sommigen klakkeloos al die manifestaties maar als iets van God worden toegeschreven. Zie ook de filmpjes van Derren Brown op YouTube. Hij is geen christen maar laat zien dat bepaalde dingen die wij van God noemen, hij ook prima kan weten/nadoen. Het feit dat een prediker/profeet/apostel zegt dat het van God komt, bewijst nog niet dat het ook zo is. Jezus waarschuwt daar zelfs voor.

  En natuurlijk, ik snap die boekenverkoop ook wel. Maar hee, als je werkelijk gelooft dat God zo voorziet, waarom dan regelmatig 20 minuten tijd besteden aan de complete Mattheus van der Steen-collectie?

  Weetje, ik zit een team dat regelmatig christelijke diensten voor jongeren organiseert. Wij komen financieel geen druppel tekort, we merken de zegeningen en we praten amper over geld. Collecte wordt gewoon gedaan, boeken/cd’s/shirts verkopen we niet en ook bij ons is toegang en drinken gratis. Wat ik hiermee wil zeggen, bescheidenheid is ook een stap in geloof!

  Overigens is dit één van de weinige plekken waar pro-TIN en con-TRIN met elkaar in een vreedzame discussie is. Ik vind dat positief bijzonder!

 21. Hendrik zegt :

  @Quinten
  Nog een tekst voor je reeks:
  1 Korinthiers 10
  12 Laat daarom iedereen die denkt dat hij stevig overeind staat oppassen dat hij niet valt.

 22. Quinten zegt :

  @Glenn Je punt is duidelijk, los van TRIN is het gebedel op sommige zenders (zoals TBN, waar ik overigens graag naar kijk), soms wel erg veel van het goede. Maar ja, gelukkig kunnen we dan naar God Channel zappen als daar even geen collecte is :-), ha, ha. Ach ja, we hebben allemaal veel genade nodig en het blijven allemaal ”free-to-air zenders” net als TRIN(-TV). Maar inderdaad wat is wijsheid als het om geld gaat…., misschien moet je er soms ook niet te veel woorden aan vuil maken: God voorziet.

  Wat betreft manifestaties: ik zal eens naar die filmpjes kijken. Je moet natuurlijk ook alert zijn op massa- pschyologische effecten (wat natuurlijk nog niet direct occult hoeft te zijn). Ik heb er trouwens zeker geen behoefte aan om een theologie pro- of con- manifestaties op te bouwen. Ik ben niet zo’n theologisch type (nee, dit is geen voorzetje).

  @ Hendrik: bedankt voor ”je woord”, ha, ha, hij is zeker leuk :-).

 23. Kaas zegt :

  “laten we vandaag maar eens blijven staan”? Die ‘profeet’ bepaalt dus dat er niet gevallen wordt en legt dus de HG een beperking op… Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Of zei hij “Ik krijg van de Heer door, dat we vanavond maar eens moetsen blijven staan’?

  In mijn optiek is het allemaal show en juist de uitspraak ‘laten we maar eens lekker blijven staan vanavond’ bevestigt dat. Die gekke hedendaagse profeten ook… Je blijft met (en vaak ook om) ze lachen.

 24. Quinten zegt :

  @ Kaas leuke reactie!, ik denk dat het gewoon erg krap was vooraan en dat de profeet dacht, laat ik maar even adviseren dat het beter is te blijven staan :-), zo’n stoel in je nek is ook niet fijn….en de gemeente luisterde naar wat Heilige Geest te zeggen had :-);
  no ‘medical bills’ dus :-).

  Ik respecteer trouwens je mening en ik denk dat we als christenen vaak te bang zijn als we van mening verschillen. Dat geldt niet alleen met zaken als vallen, maar ook dingen als het 1000 jarig-vredesrijk, hoe en wat omtrent de wederkomst , etc., etc. Er zijn nog steeds verschillende visies en dat geeft ook niet. In de basis gaat het om het volbrachte werk van Jezus en Zijn bloed. Zo snel sta je niet buiten de genade. God is goed!

 25. Glenn zegt :

  Amen.

 26. Ik zegt :

  Waarschijnlijk willen ze schoppen tegen het charismatische, omdat ze zelf niet uit die hoek komen.

  Alles vind ik wel kunnen, maar bedroef de HG niet, want hier is geen vergeving voor!!

  sorry maar dit moest ik ff plaatse

 27. Ruitje zegt :

  Hey ‘ik’,
  ik ben al meer dan 20 jaar charismatisch, maar zie de humor van de cartoons helemaal zitten. Omdat charismatischen inderdaad af en toe helemaal doorslaan en uit belans raken. Waarom? Omdat ze niet meer in hun bijbel lezen… Dus ik schop niet tegen het charismastiche, maar probeer ze wakker te schudden, net als ASO Jesus wil doen volgens mij 🙂

 28. goedgelovig zegt :

  @ Ik en Ruitje: De tekenaar van ASO Jezus is niet anti-charismatisch. Sterker nog, hij maakt uitsluitend geestvervulde cartoons.

  Uit betrouwbare bron hebben we trouwens vernomen dat ook de Geest zich niet zo herkent in het beeld van wat de charismatischen van Hem of Haar hebben geschapen als een soort kruising tussen Jomanda, Sinterklaas en de directeur van een dierentuin. Hij of Zij vindt het ook niet leuk om te worden afgekort tot HG en is daar enigszins bedroefd over. Je zegt toch ook geen GDV tegen God de Vader? Een beetje respect alsjeblieft.

 29. Lieke zegt :

  @ GG: touché! 🙂

 30. Ruitje zegt :

  Amen, goedgelovig. Ik ben al een paar maanden onderzoek aan het doen naar al die charismatisch doorgeslagen bendes. Je schrikt je rot. Dus laat ASO Jezus vooral doorgaan… misschien dat inderdaad de Geest zich daar meer in herkent dan al charismatische ramBAM.

 31. Ruitje zegt :

  Je had toch wel door dat ik het niet helemaal met ‘ik’ eens was??? Ik reageerde omdat hij dacht dat charismatischen de humor van ASO niet leuk zouden vinden… en dat alleen anti-charismatischen kritisch zijn.

 32. Vleertje zegt :

  @ quintin.. Hoezo is er geen gratis lunch???.. Jezus had er 5000 bij zich hoor …..

 33. Michael zegt :

  Veel mensen hier zijn gevangen in hun bekrompen denken. Ze zijn als mannen die zeggen ‘Ik zeg nooit tegen mijn vrouw dat ik van haar hou, en geef haar geen complimentjes, want ze weet dat ik van haar houdt.’ En na een x aantal jaren is de liefde gedooft. Het zijn die mensen die zeggen “Waarom zou ik uit mijn dak gaan tijdens de aanbidding, want God kent mijn hart en dus als ik stil sta en wat zing is het ook goed.” Kijk naar Koning David. God had welbehagen in deze man. De grote koning David danste uit alle macht dat zelfs zijn eigen vrouw zich voor hem schaamde. Waarom had God zo’n welbehagen in deze man? Omdat hij zich volledig gaf en gehoorzaam was. Ouweneel zei gister ook mooi dat hij eerst niet snapte dat een doek op iemand leggen iemand kon genezen. ‘Als God iemand wil genezen kan dat ook wel zonder doek.’ Maar waarom smeerde Jezus dan modder op iemands ogen? Of waarom genezen mensen na het ontvangen van een handdoek lees Handelingen 19 vers 11. Door het denken in oude patronen had Ouweneel dit stuk vele malen gelezen zonder dat het was opgevallen. Maar nu hij met een open houding dit principe onderzocht viel zijn oog na een gebed gelijk op bovenstaande tekst. Ik bid de critisie een openhouding en de wil om de wil van de Vader te zoeken.

 34. Johan zegt :

  @ Michael: ik vind het nogal bekrompen om mensen die je niet kent bekrompen te noemen omdat ze wat ruimdenkender zijn dan jij. Er is me dunkt niets mis met uit je dak gaan of zakdoeken op zieken leggen. Beide staan in deze cartoons niet ter discussie.

 35. Ruitje zegt :

  Zakdoekje leggen? Was dat niet een oud spelletje? ‘Zakdoekje legge, niemand zeggen…’

 36. Michael zegt :

  @Johan
  Wie de schoen past trekke hem aan. De cartoon laat diverse dingen zien die bekrompen mensen raar vinden, en niet van God. Jezus zelf werd ook voor opper demon uitgenmaakt omdat mensen niet begrepen wat Hij deedt. Tevens wordt op dit blog dit soort cartoons humor genoemd. Humor is echter wat anders dan spotten, en spotten vindt God niet grappig. Kortom het lijkt me hier een hol van farizeers die het verschil tussen humor en spotten niet kennen.

 37. Glenn zegt :

  @Michael,

  Weest blij! Mensen die hier komen, mezelf incluis, zijn juist op zoek naar de Vader en Zijn wil. Waar we niet naar op zoek zijn zijn wonderen, tekenen, heftige (financiele) impartaties en al dat soort gebeuren.

  God is geen drive-in-gaven-bar die op commando je een lading gaven geeft die zo zwaar zijn dat je er van gaat liggen, schreeuwen, lachen of blaffen.

  Dit soort cartoons alsook de reacties alhier zijn geen kritiek, spot of minachting jegens God, Jezus en de Heilige Geest. Hier wordt een spiegel voorgehouden richting ‘predikers’, ‘geestvervulden’ en andere personen die met de gaven van de geest strooien alsof ze hun tuintje aan het inzaaien zijn. Jezus was soms ook confronterend.

  Tevens hadden ze in de tijd van Jezus nog niet de bijbel zoals wij die nu wel kennen. Een bijbel die ons oproept alles te toetsen aan het Woord, inclusief de gaven en de uitingen van de Geest. Dankzij het door God gegeven woord kunnen we checken of duivels is of niet. Maar als dat gedaan wordt, dan zijn de toetsers van de satan. Overigens best wel een goede cirkelredenering.

 38. Michael zegt :

  @Glenn
  In de tijd van Jezus hadden ze wel de geschriften. En het mooie is dat de farizeeërs precies zo redeneerden zoals jij.

  Als je Jezus zou kennen zou je weten dat hij inderdaad recht en to the point was. Maar hij bespotte nimmer iemand.

  Tot slot klopt je laatste alinea van geen kant. Er staat ‘toets alles en behoudt het goede.’ Maar bij goedgelovig is het ‘toets alles, en als er iets niet klopt gooien we alles overboord.’ Ik hoop dat je het nuance verschil hierin ziet en zal toepassen.

  Gods rijke zegen.

 39. Glenn zegt :

  Hoi Michael,

  Wellicht was ik niet helemaal duidelijk als ik het nu zo teruglees. Ik bedoelde de evangeliën. Die hadden ze nog niet in de tijd van Jezus, immers, de geschiedenis werd toen juist geschreven. Wat we vooral uit de evangeliën kunnen halen is hoe Jezus deed. En ik vind de extreme uitingen daar niet in terug. En ja, ik was en ben nog steeds op zoek naar de bijbelse onderbouwing daarvan. Ik sta daar serieus voor open.

  Ik mag stellen dat ik Jezus ken. Ik ben als kind gedoopt, ik heb een bewuste keuze voor Jezus gemaakt en heb me als gevolg daarvan als ‘volwassene’ laten dopen. Daarnaast durf ik te stellen dat ik vervuld ben met de Heilige Geest. Overigens ben ik het er niet mee eens dat mensen hier bespot worden, ik heb dat geloof ik ook nergens beweerd dat we dat zouden doen.

  Wellicht mis ik een IQ-punt, maar ik zie nog niet helemaal in waarom mijn laatste alinea niet zou kloppen. Overigens is Goedgelovig een satirische en overdreven site, dus ja, bepaalde dingen worden enorm uitvergroot. Ik vergelijk het altijd maar een beetje met het cabaret van Kopspijkers of Koefnoen. Uiteindelijk weten we allemaal dat het zó erg ook niet is.

  Wat betreft de Farizeeërs: zij hadden niet de kennis over Jezus en de Heilige Geest die wij nu wel hebben. Zij oordeelden over kennis die nog niet bekend was. Die kennis hebben wij nu wel (de Bijbel). Daarnaast hadden de Farizeeërs een dubbele agenda, ze gingen voor hun eigen eer en gewin. Ik doe dit niet voor m’n eigen eer. Nee, ik maak me serieus zorgen om de beïnvloedbare mens die zich hier volledig in stort, maar bij een geloofsdip enorm veel moeite heeft om er bovenop te komen. Daarnaast heeft satan enorm veel dingen gekopieeërd dus het lijkt mij niet meer dan logisch om waakzaam te zijn dat we allemaal zuiver blijven. Dat zie ik om me heen gebeuren en zal misschien een uniqum zijn.

  En o nee, ik heb absoluut niet de enige waarheid in pacht. Ik plaats slechts wat kritische kanttekeningen bij de dingen die gebeuren. Net als jij dat bij mij doet. Gelukkig mag dat en toets jij mij nu ook. Dat vind ik fijn, want ook ik heb feedback en een spiegel nodig. Ik besef dat ik fouten kan maken. Uiteindelijk is het belangrijkste dat we geloven in Jezus als redder, verlosser en opgestane Zoon van God. Later (of eerder) kom ik naar je toe en geven we elkaar daarboven een hand.

  Bless,
  Glenn

 40. Glenn zegt :

  *leest terug*

  Dit is wel heel serieus voor een goedgelovige website 😉

 41. Michael zegt :

  Hoi Glenn
  Ik snap dat je de evangelien bedoelde. Ik doelde echter op het feit dan men nu en toen geschriften gebruikt om kritisch te zijn. Dat kritisch zijn is niet zo’n probleem, maar meer het feit dat alles overboord wordt gegooid als er iets niet klopt. Terwijl je het goede zou moeten behouden.
  Betreft die extreme uitingen denk ik dat je handelingen 19 hebt overgeslagen? Daarbij is in veel vertalingen bijvoorbeeld ‘zij vielen neer’ vertaald met ‘zij lieten zich neervallen.’ Het een impliceert dat ze er zelf controle over hadden, het ander het tegenovergestelde. De tekst in het grieks of hebreeuws lezen schept in veel gevallen duidelijkheid.

  Betreft dat bespotten. Ik denk dat je de definitie van spotten er even bij moet pakken. “zich met belachelijk makende of oneerbiedige scherts uiten.” Iets is dus niet spotten omdat jij of iemand anders dat zo noemt. Of iets is spotten, of niet. Als je met iets spot waarvan je niet 100% zeker weet of het van God is of niet, ben je niet slim bezig. Zelf als je zou weten dat het niet van God is kan het zo zijn dat je mensen bespot die juist het vaderhart willen bereiken, maar niet jouw kennis hebben. Jezus zou het niet grappig vinden dat je dat doet. Dat spotten is vaak het gevolg van een hooghartige houding. Namelijk jij denkt/weet dat iets niet van God is, en die domme mensen niet. Echter als je Jezus handelen bekijkt in het nieuwe testament, zie je dat hij eerder met die domme mensen zou omgaan, die zich af en toe laten vallen omdat ze het zo graag willen, dan dat hij met de slimme hoogintelligente mensen zou omgaan die de hongerigen bespotten. Jouw vergelijking Koefnoen en kopspijkers geeft al aan dat je op de spotterige weg zit. Tevens denk ik dat je beter nieuwe dingen kan doen, dan in gedachten je te laten inspireren door wereldse concepten.

  Kortom die beinvloedbare mens is juist degene die hongerig is naar het evangelie. En juist de personen die jij zou moeten bereiken. En niet door ze te bespotten, maar door zelf onderzoek te doen naar wat die mensen drijft en met een open houding te kijken of zij zich misschien niet veel makkelijker overgeven aan de Heilige geest dan mensen die het allemaal beter weten. Er staat immers zelf geschreven dat onze wil voor controle het werk van de Geest in de weg staat.

  Tevens wil ik je vragen dit stuk eens te lezen. http://www.willemouweneel.nl/#p=0;b=401

  Ik heb een vriend die bijv. alles van Bennie Hinn overboord gooit omdat hij een x aantal dingen niet volgens het woord heeft gedaan. Nu gaan veel mensen ervan uit dat als je door de Geest vervuld bent je geen fouten kan maken. Echter zit God nooit aan onze vrije wil. Dus ook als je super vervult bent met de Heilige geest kan je eigen woorden ertussen door spuwen. Dat betekend echter niet dat je alle wonderen van Bennie Hinn dus maar op het conto van Satan moet schrijven.

  Toets alles, maar behoudt vooral het goede.
  En stop met spotten 😉

 42. Johan zegt :

  Interessant stuk van Ouweneel. Bedankt.

 43. Glenn zegt :

  Ha Michael,

  Wellicht komt het zo over alsof ik/we (laat ik het nu op mezelf betrekken, dus ik) alles overboord gooi. Ik denk niet dat dat zo is. Als een dienst dingen heeft waar ik niet achter kan staan, ook in m’n eigen gemeente, neem ik het goede mee. Ik kan dat andere prima naast me neerleggen. Echter, de tekst ‘Onderzoekt alles, maar behoudt het goede’ gaat nog verder dan meestal geciteerd wordt. Namelijk: ‘en houdt u ver weg van het kwade’. Dat is voor mij regelmatig een lastig punt. Natuurlijk moet je het goede behouden, maar stel even dat bijv. Lakeland onomstotelijk kwaad is… hoe kan ik het goede dan behouden terwijl ik me ver weg van het kwade moet houden? Dat lijkt me een onmogelijke opgave. Met andere woorden, ik geloof dus ook weer niet als iemand maar *iets* goed we meteen maar achter hem/haar aan moeten hobbelen en wel degelijk soms bepaalde zaken volledig overboord mogen gooien. Overigens ben ik er voor mezelf nog steeds niet uit of Todd nu compleet afgeschreven moet worden, of hoe je het ook wilt omschrijven.

  Over het bespotten: ik denk dat nog steeds een kwestie is van hoe je dat ervaart. Ik denk niet dat het spotten met God/Jezus is, ook niet als je dat naast de definitie van spotten legt. En in hoeverre zou ik m’n denken laten inspireren door wereldse concepten?

  Ik merk dat je in diverse alinea’s stelt dat ik dingen zou moeten. Prima, ik snap hoe je het bedoelt, maar wanneer dit omgekeerd gebeurt richting een TRIN of Lakeland wordt diegene uitgemaakt als Farizeeër. Vreemd, is het niet? En waar is dan de waarheid. Ik stel hier niet dat mijn gedachten waarheid zijn, ik ben een onderzoeker, een zoeker naar Hem door alles heen wat op m’n pad komt. Het moeilijke van het zwaar charismatische is dat je absoluut maar niet kritisch moet zijn, omdat je dan wel eens God zou kunnen kwetsen/afdoen. Het komt op mij juist over alsof de charismatische beweging momenteel van zichzelf vindt dé en de enige beweging van God vindt. Als je het dan over nederig zijn hebt…

  Het stuk van Ouweneel heb ik vorige week gelezen. Een duidelijke leidraad. De vragen die hij stelt heb ik ook nog lang geen antwoord op.

  Bennie Hinn heb ik nog maar weinig van meegekregen. Maar ik denk dat een stuk nederigheid en openheid vanuit de charismatische beweging naar de rest van christelijk Nederland én visa versa een hoop goed zou doen.

 44. Michael zegt :

  @Glenn
  Een farizeer denkt natuurlijk niet dat hij slecht bezig is. Ook denkt hij niet dat alles wat hij doet voor eigengewin is. Bestudeer de transformatie van Saulus naar Paulus maar.
  Daarmee doel ik niet perse op jou. Maar meer op het feit dat we allemaal de neiging hebben om langzaam in een farizeer te veranderen als we zeer gedreven zijn om naar Gods regels te leven, zonder Zijn uiteindelijke wil steeds voor ogen te houden.
  Ik geloof, en kan dit ook onderbouwen, dat wat Todd Bentley doet zeker niet van satan is, maar van God. Dat neemt niet weg dat er wellicht ook vleselijke elementen tussen zitten. Maar dat hou je.
  Kwaad kan je herkennen aan de vruchten. Todd Bentley´s vruchten zijn door Gods genade goed. Bekeringen, genezingen, geven om weduwen en wezen, vriend van Israel, etc.
  Spotten is geen kwestie van hoe je het ervaart. Dat is wat mensen ervan hebben gemaakt. Ik denk dat koefnoen en kop spijkers dé spotprogramma´s zijn die spotten op alles rond hen heen. Goedgelovig met hen vergelijken onderbouwd mijn standpunt dus alleen maar.
  Dat je iets bestempeld als charismatische beweging geeft volgens mij ook jouw hokjes denken weer. Ik stond op de laatste revival fire night te dansen naast een belgische pastor-monik en een katholieke priester. Allebei in traditionele kledij. Dat vindt ik mooi. Dat de charismatische beweging zoals jij dat noemt zich de enige beweging van God vindt kan ik dus niet plaatsen. Wat ik wel denk is dat je in die zogenaamde charismatische beweging de meest hongerige mensen vindt. En bijvoorbeeld in de katholieke kerk de meest traditionele en onverschillige mensen. Met het steeds groeien in tradities en rituelen en religies groei je in hokjes en belemmert men het werk van God. Dat je dus tijdens zo´n opwekking die grenzen ziet vervagen is super.
  Ook de openheid die je mist snap ik niet. Waarop is die gebaseerd. Ik kan ergens wel begrijpen als mensen als bennie Hinn hun inkomen niet bekend maken, want het zorgt toch alleen maar op kritiek. Je kan als man van God nooit te weinig verdienen volgens sommigen. Als ondernemer kan ik echter begrijpen dat als je extreem wilt presteren je ook veel tijd en geld in luxe en leuke dingen moet stoppen. Kortom als ik Bennie Hinn was zou ik ook de meest luxe hotelkamers huren en dure auto´s rijden. Niet omdat het geld op moet, maar omdat dit vereisten zijn om zo extreem veel reizen te maken en zo veel diensten te houden. Uiteraard worden die dure uitgaven weer niet geapprecieerd door de critici. Kortom je doet het nooit goed.
  Gelukkig hebben de donateurs niet zo veel moeite met die uitgaven.

  We kunnen hier nog uren over praten. Maar ik ben ervan overtuigd dat je niet dingen moet bespotten die mogelijk van God zijn, of mensen bespotten die hongerig zijn naar God. Iets kan spottend zijn en niet zo worden ervaren. Maar zelf met jouw definitie van spotten is pas spotten als het zo ervaren wordt, dan kan ik je zeggen dat er mensen zijn die dit ervaren als spotten, en dus is het volgens jouw eigen definitie spotten.

  Zelf denk ik ook wel eens van ´die laat zich zelf vallen´ of die pastor duwt mensen om. Dat zijn dingen die je mag denken, maar je kunt je beter concentreren op de dingen die God voor ogen heeft. En ik kan je zeggen. Gods gedachten zijn hoger dan onze gedachten. Hij is zo onvoorstelbaar buiten alle hokjes dat alles wat er gebeurd zal uitkomen ten goede.

  Ik hoop dat je die mensen die makkelijk te beinvloeden ook zult zien als hongerige mensen. En ik bidt dat jij en vele anderen ook zo hongerig naar God zullen zijn, dat we samen als hongerige mensen God zullen zoeken, en de grote dingen van Zijn hand mogen aanschouwen. Deze zullen al onze voorstellingen te boven gaan, en ze zullen in geen enkel hokje passen.

  Gado bless.

 45. Johan zegt :

  @ Michael: Wie zegt dat je niet mag spotten met mensen en godsbeelden? De Bijbel geeft daar toch verschillende voorbeelden van. En is ‘honger naar God’ heilig, ook als die gepaard gaat met een grenzeloze naïviteit?

  Als een voorganger mensen omduwt of mensen ‘faken’ manifestaties, dan moet je daar niet ‘overheen stappen’, maar dit aanspreken. Vlees brengt vlees voort en de Geest geest.

  Wat je zegt over Benny Hinn is maar gedeeltelijk waar. Ik ben zelf ook ondernemer, dus snap waar je het over hebt. Als ik reis en overdag in allerlei vergaderingen zit, wil ik ’s avonds goed kunnen slapen, dus neem ik een hotelkamer voor mezelf. Waarschijnlijk eentje met internet en een ligbad en een kamer aan de achterzijde zodat ik geen verkeerslawaai heb. Geen probleem, dan kan meestal voor 75 euro per nacht. Maar Benny Hinn betaalt rustig 1000 euro per nacht voor een suite. Het is echt onzin om te claimen dat je dat nodig hebt om overdag goed te kunnen presteren. Dat ben je gewoon een verwend goudhaantje.

  Jezus zegt dat hij geen steen had om zijn hoofd op te leggen, Paulus sliep regelmatig in de kerker, en Jezus gaf zijn discipelen opdracht om bij mensen thuis te overnachten. Je moet de bijbel wel heel veel geweld aandoen om te menen dat ‘apostelen’ vandaag in vijfsterrenhotels moeten slapen. Het is volledig terecht dat dit wordt geparodieerd en bespot.

 46. goedgelovig zegt :

  @ Michael: Kleine toelichting op de term ‘charismatische beweging’. We gebruiken deze voor de breedte van deze stroming, dus ook de katholieke charismatische beweging.

 47. Ruitje zegt :

  Het verbaast mij hoe elke keer dat genezingen, wonderen, glorie en zalving etc als vruchten worden gezien. Lees Galaten 5:22,23. Vrucht is iets wat zichtbaar wordt door je leven heen, wie je bent, je integriteit, zachtmoedigheid, zelfbeheersing(!) etc. Niet of er iets gebeurt als een wonder en mensen die tot bekering. Dat is geen vrucht. Mensen die tot bekering komen heeft te maken met vissen binnenhalen, maar vrucht is wat op lange termijn te zien is van jouw overgave aan God, van het werk van Jezus, het kruis in jouw leven. Elke dag je kruis opnemen, je leven verliezen…

 48. Glenn zegt :

  Indien jij stelt dat je kwaad kunt herkennen aan vruchten noem ik bijvoorbeeld geweld. Daarnaast noem je zijn goede vruchten. Het moeilijke is dat zijn goede vruchten nagenoeg niet na te trekken zijn. Hoe graag ik dat ook wil geloven dat het zo is. En daar kom je opnieuw, zodra je iets wil ‘prooven’ heb je een geest van kritiek en geloof je niet genoeg. Vele religieuze sektes werken ook op die manier. Zolang je enthousiast bent, ben je welkom, maar critici worden weggezet eng, duivels etc etc.. In mijn bediening binnen de kerk ben ik ook wel eens aangesproken op zaken die beter konden of niet goed waren. Ik ben blij met deze mensen. Ik ervoer ze niet als Farizeeërs of mensen met de geest van kritiek, maar als mensen waar ik van kon leren en heb geleerd. Ik leer hierdoor keer op keer nederig te zijn, te beseffen dat ik misinterpretaties maak en dat ook ik niet feilloos ben. Gelukkig maar, anders was die genade voor niets geweest.

  Spotten is volgens jou dus geen persoonlijke interpretatie maar een vast gestelde norm? Dan is iets leuks of vervelends ook een norm? Ik kan er niet met je in mee gaan dat de scheidslijn van wel of niet spotten zo duidelijk is.

  Hokjes/vakjes: ik benoem nu graag even het hokje en het vakje ja, anders is er van mijn post helemaal niets meer te maken. Overigens heb ik jaren met tieners uit verschillende denominaties gewerkt en dat is het leukste om te doen. Dus zo hokjes/vakjes ben ik nu ook weer niet 😉

  Als je niet snapt dat ik openheid mis zou ik eens proberen met een charismaat (oei hokjevakje) een gesprek discussie aan te gaan over het vallen/schreeuwen/trillen in de ‘geest’. Die discussie wordt regelmatig gesloten met de opmerkingen ‘je ziet het verkeerd’ of’ je hebt de geest van kritiek’. Zie ook de column ‘wil het echte werk van God opstaan?’ op GG.

  Daarnaast lees ik graag waar de beste Benny Hinn zijn luxueuze levensstijl bijbels gezien op baseert. Het feit dat er zoveel gegeven wordt aan dit soort mensen betekent nog niet dat het automagisch wel een goede bediening moet zijn. Zie ook het stukje over Peter Popoff, tv-dominee in de US:

  >> His earlier claims were debunked in 1987 when noted skeptic James Randi and his assistant, Steve Shaw, researched Popoff by attending shows across the country for months. They discovered that radio transmissions were being sent by Peter’s wife, Elizabeth Popoff, where she was reading information which she and her aides (Volmer Thrane, the brother of his manager Nancy Thrane, and Reeford Sherrill) had gathered from earlier conversations with members of the audience. Popoff would simply listen to these promptings with his in-ear receiver and repeat what he heard to the crowd. After tapes of these transmissions were played on The Tonight Show Starring Johnny Carson, Popoff’s popularity and viewing audiences declined sharply, and his ministry declared bankruptcy later that year.[1] << Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Popoff

  Gelukkig zijn we allemaal mensen die uiteindelijk allemaal de genade van Hem nodig en Zijn lijden vroeg of laat eens zullen ervaren. Dan zijn alle $$$-verworvenheden, de aandacht op het podium en meest heftige uitingen van de ‘geest’ bijzaak en komen we tot rust bij Hem.

  Zijn Zegen,
  Glenn

 49. Ruitje zegt :

  @Glenn: Amen! De beste plek is in de stilte aan de voeten van Jezus, luisteren naar zijn Woord en waarheid.

 50. Michael zegt :

  Abraham en vele na hem waren rijk. Ik denk dat de agenda van Bennie Hinn vele malen drukker is dan die van Johan. En over de rijkdom van Jezus en Paulus kan ik ook wel wat schrijven.
  Genezingen, zalving etc zijn niet alleen vruchten, maar vooral bekeringen en hulp aan weduwen en wezen. Ofwel een impact hebben op het leven van mensen om je heen. God heeft er weinig aan als je de hele dag loopt te bidden en vasten maar de mensen om je heen laat verotten. Je bent hier niet op aarde om zelf maar zo heilig mogelijk te worden zodat je in de hemel mag.
  Sektes zenden niet streaming uit op TV maar zijn naar binnen gericht.
  “Het feit dat er zoveel gegeven wordt aan dit soort mensen betekent nog niet dat het automagisch wel een goede bediening moet zijn.” Helemaal mee eens. Maar een goede bediening herken je aan goede vruchten. En heel simpelweg valt me op dat de critisie minder geld en tijd hebben uitgegeven aan evangeliseren en armen helpen dan aan critiseren. Kortom als je meer mensen hebt verteld over het evangelie en meer mensen die arm en behoeftig waren hebt geholpen dan de mensen die je becritiseerd heb je recht van critiseren.

  Kortom veel succes met bidden, vasten en het kruizigen van je eigen leven, om zo op die manier tijd te verliezen die je had kunnen besteden aan het helpen van weduwen en wezen, evengeliseren tot de verschoppelingen deze aarde.
  Matth 25: 31-46

  Jesaja 58: 6-11 < Als we omkijken naar de zwakken zal God ons genezen.
  Psalm 68:6 < God is de vader van wezen.
  Psalm 103:6 < rechtvaardigheid voor verdrukten.
  Psalm 140:13 < zwakken en armen
  Deut 14:28-29 < Je zult rijk worden als je de behoeftigen helpt.

  Kortom je wordt rijk en gezegend als je de behoeftigen helpt. En dit is dan ook wat we moeten doen als we als Jezus willen zijn. Armen helpen, het evangelie verkondigen, en mensen genezen. En ik zie deze drie punten waar Jezus zo veel mee bezig was als de punten die ook tot uitdrukking komen in het leven van de mensen die hier veel bekritiseerd worden.

  Kortom wees niet gefocust op je eigen behoudenis en alleen maar vasten, bidden en werken aan je eigen Heiligheid. Maar wees gefocust op het binnenhalen van zielen, het helpen van armen en het genezen van mensen. Stap uit je hokje in geloof, en wees als Jezus. Doe als Jezus. En je zal gezegend worden.

  @Ruitje
  De beste plek is in de stilte aan de voeten van Jezus. Maar niet om daar te blijven zwijmelen. Maar om geinspireerd te worden en uit te gaan om te doen zoals Jezus deedt.

 51. Glenn zegt :

  Rijk worden:

  Deut 14: 28 Elk derde jaar moet u het tiende deel van de opbrengst in zijn geheel afstaan en het opslaan in de stad. 29 De Levieten, die geen grond bezitten zoals u, en de vreemdelingen, de weduwen en de wezen die bij u in de stad wonen, mogen daarvan dan nemen zo veel als ze nodig hebben. De HEER, uw God, zal u erom zegenen in alles wat u onderneemt.

  Ik haal hier absoluut geen belofte tot financiële rijkdom uit.

 52. Johan zegt :

  @ Michael: Knap dat je bovennatuurlijk inzicht hebt in mijn zakelijke agenda. Maar je hebt gelijk: vergeleken met Benny Hinn ben ik veel minder druk met het vliegen in privéjets, het bubbelen in yakuzis, golfen, mensen omduwen, met jasjes zwaaien, per limousine van het ene vijfsterrenhotel naar het andere scheuren, en allerlei theologische onzin uitkramen op satelliettelevisie.

 53. Johan zegt :

  Over Benny Hinn’s zorg voor de ‘weduwen en wezen’: heb je je daar echt wel eens in verdiept, hoeveel geld van zijn ministry daar daadwerkelijk naar toe gaat? Volgens mij wordt er veel mee gedweept, maar gaat slechts een fractie werkelijk naar dit soort projecten.

 54. Ruitje zegt :

  Valt mij ook op dat veel bedieningen met ‘weduwen en wezen’ op de proppen komen. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd of iemand dat ooit onderzocht heeft… wat gebeurt er in die verre landen?

 55. Marie zegt :

  Ik vind meneer Hinn gewoon een grote engerd.

 56. Quinten zegt :

  Wat ik in de discussie over de bekende bedieningen mis is dat men blijkbaar vergeet dat mannen als Benny Hinn, Creflo Dollar, Joel Osteen en T.D. Jakes bestsellers schrijven en niet alleen in Amerika, maar wereldwijd en daarbij echt grote volumes boeken verkopen. Simpel rekensommetje: verkoop 10 miljoen boeken met 10 dollar winst, dat is dus even 100 miljoen dollar. Wat deze heren met dit geld doen moeten ze maar lekker zelf met God uitzoeken. Voor mijn part kopen ze er een vliegtuig van. Ik heb er in ieder geval niet direct een oordeel over, maar het is in dat niet geval niet uit de zakken van ”de arme schaapjes” geklopt. Bovendien verplicht niemand iemand iets aan deze mannen te geven…

 57. ChingChuan zegt :

  Wellicht een wat late / off topic reactie, maar wat vallen in de geest betreft:

  1. Soms is een lichte aanraking op de juiste plek genoeg… Ik ben redelijk ‘gevoelig’ voor aanrakingen op mijn zenuwknopen en een klein duwtje is letterlijk voldoende om me achterover op de grond te doen belanden. Zelfs wanneer je je actief gaat ‘verzetten’ val je,
  De reden dat je soms even blijft liggen (als het bij de nek gedaan is, van andere punten weet ik weinig af) is omdat de baroreceptoren (druksensoren) die je bloeddruk in de gaten houden daar (ook) zitten. Als je dus naar de nek gaat, heb je dus grote kans dat je behalve een zenuw dus ook die receptoren stimuleert. Als dat gebeurt, denkt je lichaam dat je bloeddruk te hoog is, en gaat je bloeddruk dus abrupt omlaag (normaal gebeurt dat op een minder abrupte wijze, maar als zo’n receptor goed wordt geprikkeld… Sommige mensen zijn daar gevoelig voor.) waardoor je je dus duizelig etc. etc. kunt gaan voelen en je kunt dus ook niet direct opstaan…

  2. Iedereen die in de Bijbel ‘viel’, viel toch voorover? Lijkt me logisch, want als je voorover valt, kun je jezelf nog opvangen, maar achterover niet. Het lijkt me sterk dat God iemand in gevaar zou willen brengen door ‘m onverwacht naar achteren te gooien…

  Dus ja, voor mij zegt de logica eigenlijk voldoende…

 58. Peter zegt :

  @ChingChuan Als het goed is vallen mensen alleen maar omdat ze niet meer kunnen blijven staan. Ik heb mensen zien vallen zonder enige aanraking. Soms door even op de buik te blazen (met pepermuntje…) soms door handen aan te raken. Ja het gaat om snappen maar het gebeurt en staat uitgebreid in de bijbel (moet je wel de statenvertaling nemen!) De richting van het vallen.. mensen lief! Wat een gedoe. Trouwens er staan wel degelijk mensen in de bijbel die achterover vallen..bijvoorbeeld de Romeinse soldaten die JEzus gevangen willen nemen.
  Achterover is veel praktischer, die kun je goed vangen. Soms vallen lieve zusters voorover in je armen en dan sta je met een krachteloos lijf dat je niet vast wil houden ook niet los kunt laten.
  Ik vind veel belangrijker of er wat met mensen gebeurt in goede zin. Veranderen ze naar Christus of is het gewoon een kick.

 59. Ruitje zegt :

  @Peter…. ik geloof zeker wel dat je kan vallen, maar het is ook heel vaak een kick, hype…

 60. Glenn zegt :

  @Peter, zou je die tekstplaatsen waar dat staat eens willen opzoeken?

 61. Quinten zegt :

  @ Glenn/Peter: ik had al eerder teksten gepost over vallen (zie boven) maar als je specifiek kijkt naar vallen, waarin niet gespecificeerd is of het voor- of achterover betreft kom je uit bij Job (Job 1:20) en Paulus (Hand. 22:7). Daarmee kan je dus alle kanten uit… Als degelijk reformatorisch opgevoede jongen heb ik er uiteraard de Statenvertaling op nageslagen: hier wordt over vallen gesproken in Johannes 18:6. Dit is de tekst waarnaa Peter verwijst en waarin het zeer aannemelijk is, dat er achterover gevallen wordt. In het NT wordt hiervoor het Griekse πίπτω (‘pipto’) gebruikt (check Strong G4098). In het NT wordt er ook vaak een aanduiding gegeven, zoals χαμαί (”chamaí”) (Strong G5476), wat betekent ”naar de grond”. De King James vertaalt Johannes 18:6 dan ook als: ”As soon then as he had said unto them, I am he, they went backward, and fell to the ground”. De statenvertaling vertaalt dit als: ”Als Hij dan tot hen zeide: Ik ben het; gingen zij achterwaarts, en vielen ter aarde.” Het is echter wel zo dat de NBV op sommige plaatsen het ”vallen” heeft vertaald als ”wierpen”, wat naar mijn mening geen recht doet aan de grondtekst. Wat dat betreft is de Statenvertaling zo slecht nog niet…. :-).

 62. ChingChuan zegt :

  Hm… Aannemelijk, maar het staat er niet… De reactie ‘naar achteren deinzen’ en vervolgens op de grond vallen / je op de grond werpen is ook wel enigszins begrijpelijk, toch? De NBV heeft die route genomen , en op grond van de grondtekst lijkt me dat niet heel vreemd…

  Als er nu gewoon alleen had gestaan ‘ze vielen achterwaarts op de grond’, maar er wordt eerst gezegd – ‘ze gingen achterwaarts’ en dan pas vallen ze op de grond…. Waarom die toevoeging als ze echt achterover op de grond vielen?

  (overigens houd ik me hierbij aan The Online Greek Bible – ik kan wel een klein beetje Grieks maar 2 jaar is toch niet genoeg om het te kunnen… Had ik in de bovenbouw maar Grieks genomen ipv Latijn ;)).

  @ Peter: Tja, ik denk dat de richting van het vallen wel degelijk uitmaakt. Er is lang niet altijd iemand op je op te vangen! Het mag wellicht een gedoe lijken, maar ik denk dat je dit type dingen vanuit alle perspectieven moet bekijken… Als je achterover valt, loop je nu eenmaal meer kans op schedelbreuken en dergelijke, omdat je niet echt reflexen hebt die daarop zijn ingespeeld.

 63. Jan zegt :

  Errug serieus hoor!