Apostelen op klompen

Nederlandse wannabee-apostelen opgelet! In navolging van Amerika en met dank aan Mattheüs van der Steen, oprichter, directeur, voorganger, pionier, apostolisch leider en CEO van TRIN, krijgt ook Nederland een heuse superapostelcoalitie. Het clubje heet Revival Alliance Nederland en is volgens Van der Steen “een platform voor leiders, voorgangers en business mensen die geloven in opwekking en geen water bij de wijn willen doen” (lees: Lakeland kritiekloos omarmen als “de meest pure vorm van opwekking.”)

Deze Nederlandse alliantie komt direct onder de Amerikaanse te hangen, zodat we ons tot en met 2010 verzekerd weten van de laatste apostelteachings uit het land van de onbegrensde macdonaldisering van het evangelie. Met de RAN (of is het RAM?) krijgt Nederland ook een geheel eigen ‘Dutch Outpouring’, een mix van Lakeland, Jaap Dieleman en TRIN.” De ‘Dutch Outpouring’ vindt plaats in Rotterdam en wordt dagelijks gelivewebstreamd op iworshiphere.com.

75 Reacties op “Apostelen op klompen”

 1. Citroenboom zegt :

  Op de website staan een aantal dingen dubbel … maar dat zegt natuurlijk niets over of dit van God is of niet 😉 (vind het wel een beetje onprofessioneel)

  De geloofsbelijdenis is wat te absoluut voor mij (ik weet niet of ik dat allemaal kan, maar met Jezus hulp kom ik er vast wel). Het hele gebeuren geeft me wat kriebels (vervelende), en dat hoeft niets te betekenen, ik ben maar een mens. De opmerking aan het einde van de belijdenis doet mij besluiten niet verder te gaan met deze organistatie en twijfels te houden:

  Opmerking: Let op wat niet in deze geloofsbelijdenis staat.
  Jezelf een zondaar noemen of zwak of ellendig of dom, die uitspraken staan niet op de lijst.
  Niets negatiefs, alleen positieve uitspraken van God. Je strekt je uit naar hoe God je ziet in
  Zijn Zoon Jezus Christus
  Proclameer Gods hoopvolle uitspraken vol heil,vrede en toekomst.
  Je bent immers al Gods Zoon en of dochter en je mag groeien van heerlijkheid tot
  heerlijkheid.
  J e identiteit is in Christus!

  Klik om toegang te krijgen tot belijdenis.pdf

  Volgens de brieven van Paulus ben ik wel een zwak mens en is het vlees sterker dan mijn wil. Daarom heb ik Jezus nodig en dat is imho best goed te belijden.

 2. Kaas zegt :

  Sonja Bakker kan wel inpakken. God geneest ook je overgewicht door bovennatuurlijke vetverbranding! Als je maar bidt:

  http://www.trinevents.com/?module=article&action=item&item=22

  In de reclame / marketing noemt men dit nieuwe markten aanboren…

 3. Hendrik zegt :

  Op iworship staat wat meer over Mattheus cs.
  He also started RAN (Revival Alliance Netherlands) what is part of the Revival Alliance in de USA. TRIN is a covenant partner of Iris Ministries and close friends with Rolland and Heidi Baker where he regular ministers in Pempa Mozambique.

  They also have crusade’s in Pakistan – Indonesia and in India/

  Mattheus en Rebekah just opened trin bases and office in Uganda, Pakistan, Indonesia and in India. Recently more than 7000 people came to their heaven on earth meetings in Holland from all over the world.

  Da’s toch een teken van moed, gewoon weer een kruistocht organiseren in landen waar (heel) veel moslims wonen!

 4. Vleertje zegt :

  @Hendrik, 😀 je bent echt erg!!! Whahahaha

 5. de opservator zegt :

  Helaas heeft mattheus een verkeerd voorbeeld gehad in zijn geestelijke opvoeding .
  Zijn vriend rob allart heeft hem veel bij gebracht jammer dat zijn grote sponser nu eens stopte met deze man die jongeren oproept hun dromen te volgen en niet hun aardse verantwoordelijkheid af te maken en hun schol opleidingen af te maken ,
  dan nog mar niet te spreken over een samen komst waarin matteus centraal stond en iedereen werd op geroepen hen geld toe te werpen.

  Jammer dat deze man als leider vereert word en niet getoest word op zijn functioneren als hem een brief word gestuurd met feiten die fout gegaan zijn met jongeren die hun droom gingen volgen en nu bij de pakken neer zittten geeft onze matteus niet thuis.

  Iedere man van god durft verantwording af te leggen maar ja zo als rob was volgt matteus zijn voetsporren maar dan in een nieuw charismatisch sausje wie wakker is let op!

 6. de opservator zegt :

  Trin is geen gemeente en doet dan ook niet aan nazorg het is een organisatie!

  uit het boek:Toen de bomen tot in de hemel groeide

  Toen kwam de pastor ,toen kwam de apostel ,daarna de bishop en toen dacht de leider ik ben God zelf,tot dat de stoel poten onder zijn troon van hoogmoed kraakte en al vallend op de grond terrechtdeed komen, en zich als een openbaring uit de hemel gegeven tot de slot som kwam help ik ben net een mens, zijn positie was niet de hemel waar uit hij regeerde maar de natte aarde waar hij op zat hem uit zijn droomboek deed ontwakken!

 7. Johan zegt :

  @ opservator: Ik neem het even voor Mattheus op. ‘Durf te dromen’ is een prachtig boek dat jongeren helpt om hun dromen te dromen en te verwezenlijken. Een auteur kan niet de pastorale verantwoordelijkheid nemen voor mensen die eventueel niet goed met zo’n boodschap omgaan.

  Waarop baseer jij dat Mattheus zijn geestelijke opvoeding bij Rob Allart heeft gehad? Kun je dat onderbouwen? Volgens mij klopt dat niet.

 8. goedgelovig zegt :

  @ Citroenboom: Je dubbele reacties zijn verwijderd. Link naar geloofsbelijdenis in je reactie is door ons toegevoegd.

 9. Rick zegt :

  Ik heb de aankondiging op de website gelezen. Prachtig dat God bekend maakt dat er in ons land een opwekking komt. Maar ik vraag me af of die er komt door het Amerikanisme met CEO’s, top-down geleide organisaties en grootse samenkomsten. Of zal ons land juist door God worden veranderd door kleine, schijnbaar nietszeggende plekken die langzaam maar zeker groter worden?
  De komst van de Messias voorspelde ook geweldige dingen. Maar toen hij kwam, dacht iedereen: deze kan het toch niet zijn?
  Voor de rest bid ik dat onder de bediening van Mattheus veel mensen de Heer mogen vinden en zo min mogelijk mensen er een trauma van zullen oplopen.

 10. PB zegt :

  Mattheus heeft inderdaad contacten gehad met Rob Allart in het verleden, zoals ik het kan reconstrueren.

  Hij heeft namelijk geruime tijd in Kosovo gewerkt, vermoedelijk via st De Brug, wat in het verleden onderdeel uitmaakte van het Herstelteam wat geleid werd door: inderdaad: Rob Allart.

  Mattheus heeft m.i. voldoende rondgekekeken in de keuken van bv Berea Amsterdam. (figuurlijk wel te verstaan)

 11. Citroenboom zegt :

  @goedgelovig
  ik werd aangestoken door de website van TRIN denk ik.
  Bedank iig.

 12. Glenn zegt :

  Mattheus beweert dat men op zoek is naar echtheid en dat daarom RAN is opgericht. Ik vraag me dan af waarom men zó in de picture moet staan als het allemaal om die oprechtheid draait. Het wordt allemaal zo’n menselijke show.

  Overigens zijn wij slechts een ‘select groepje christenen die de opwekking Lakeland tegenwerken’, aldus Manna Vandaag. Oogkleppen anyone? 🙂

 13. Steve zegt :

  Geef die Van der Steen de tijd, hij is nog jong en vast wel opgegroeid in gekleurde omgevingen. Naar mijn idee begint hij langzaamaan meer open te staan voor meningen van mensen om hem heen, als het maar respectvol is en niet keihard er tegenin (op basis van relatie). En laten we vooral niet een perfect rolmodel verwachten, dan valt het altijd tegen.

  Misschien moeten we maar eens het voordeel van de twijfel geven aan wat er gebeurd, dat is momenteel mijn houding. Als er na verloop van langere tijd alsnog op geen enkel gebied lering getrokken wordt dan liggen de zaken natuurlijk anders, maar gun deze jonge beweging de tijd om te leren wat ze goed en fout doen, wat anders moet.

 14. Johan zegt :

  @ PB: Da’s wel een wat indirecte link. ‘Geestelijke opvoeding’ veronderstelt een directere relatie.

  @ Rick en Steve: Helemaal mee eens.

 15. erik-jan zegt :

  Mattheus heeft een paar keer bij ons in de kerk gesproken.
  Een ding moet ik hem nageven. Hij heeft een enorme passie voor Jezus en om de liefde van Hem te delen met andere mensen.

 16. druif zegt :

  Is hij de zoon van Willy?

 17. Lieke zegt :

  Suske en Wiske in Charismatowakije.
  Of is het Suske en Wiske en de Arrogante Apostel?
  De Rusteloze Revival?
  De Tripperige Trin?

 18. Hendrik zegt :

  @Lieke
  Suske en Wiske en het goudstofmysterie

 19. Rick zegt :

  De Twaalfde Apostel van TRIN-RAN?

 20. Rick zegt :

  ….bijna Yin-Yang

 21. Vleertje zegt :

  @ Lieke..
  Suske en Wiske en de beukende bidder

 22. Citroenboom zegt :

  @Vleertje

  🙂

 23. Hendrik zegt :

  Suske en Wiske en de Beenhakker
  (bondscoach van TRIN idad en Tobago)

 24. Dirkey zegt :

  Sinds 28 juni, start Fire Nights in Rotterdam, heb ik Mattheus leren kennen als een ‘God-pleaser’ en niet als een ‘men-pleaser’. Thank God, eindelijk iemand die zich door God laat leiden en niet door mensen.
  Keep the fire burning and going Mattheus! B Blessed

 25. Vleertje zegt :

  Fire nights??
  Suske en Wiske en de biddende brandstichter..
  Suske en Wiske en de voorbiddende vuurspuwer..
  Sorry hoor, flauw 😉 ik weet het.. maar er zijn toch minstens 200 S & W ???

 26. Nando zegt :

  Als we één ding niet moeten gaan doen is als nuchtere Hollanders gelijk hier boven op gaan zitten. Ik ken zowel Lakeland als Matteüs al een beetje en heb ook het boek van Matteüs gelezen. Laten we niet vergeten dat het alle belangrijkste is dat Jezus aan de wereld bekend wordt gemaakt! En omdat te doen heb je veel verschillende manier nodig, je bereikt nou eenmaal niet iedereen op één manier. Laten we dus alles toetsen maar ook gewoon zegenen wat God aan het doen is, want hoelang wachten we al niet in Nederland op beweging van de Heilige Geest? En dan lijkt er iets op te komen en gelijk zitten we er bovenop! Come on!
  Ps. Hiermee wil ik natuurlijk niet zeggen dat ze ontastbaar zijn, zowel Bentley als van der Steen moeten getoetst worden en op eventuele fouten worden gewezen. Maar dit zijn ook maar mensen. En mensen mogen fouten maken. Daarvoor is Jezus toch ook gekomen?

 27. Hendrik zegt :

  @Nando
  “want hoelang wachten we al niet in Nederland op beweging van de Heilige Geest”
  Kijk, dat vind ik nou zo jammer… steeds weer stellen dat de HG nog in actie moet gaan komen.
  En maar gaan wachten en wachten en wachten…
  Reikhalzend uitkijken naar de volgende leider/evangelist/apostel/CEO of het nog eens komen zal. Iets groots, iets HEEEEL GROOTS VAN GOD!!! JA!!!

  Luister naar het gefluister van de vele duizenden mensen die ieder jaar weer in Nederland Gods Zegen ervaren, bekering en redding ervaren.
  Nee, die hebben geen GOD.TV od HDTV webchannel, da’s waar. Maar gelukkig kent God ze wel…

 28. Nando zegt :

  @Hendrik
  Daar heb je inderdaad een punt, maar het is ook net hoe je die regel interpreteerd. Er gebeuren ook geweldige dingen in Nederland. Ik ben zelfs deel van een aantal evenemten. Maar ik denk dat er nog veel meer is, God heeft nog veel meer dingen voor ons klaar liggen.

  Weetje, wat ik een beetje bedoel met die beweging van de Heilige Geest is een grote opwekking die heel Nederland zal treffen. Nog steeds zijn er heel veel mensen die God niet kennen en die God zo hard nodig hebben. En ik denk inderdaad dat we misschien wel te veel wachten en te weinig in actie komen. Dus laten we niet wachten maar gewoon in actie komen :-)!

 29. Glenn zegt :

  @Nando, natuurlijk heb je gedeeltelijk gelijk :). Maar de informatie die mij bereikt is dat Lakeland en TRIN vooral al mensen die christen zijn bereiken en niet zo zeer de ongelovigen.

 30. Citroenboom zegt :

  @Nando
  in geval van bep. gem. in Groningen moeten we juist w88.
  Tenminste, op die opwekking. Verder moeten we bezig met gem. bouw, uitreiken, etc.

  Dus niet altijd in actie komen als je zelf zin hebt. Misschien heeft God nog even een ander plan en moet je eerst iets anders doen …

 31. Citroenboom zegt :

  Lakeland:
  Lets preach the gospel and reach out to the nations who already know the Lord but just do not act the way we do!!!

 32. Mattheus van der Steen zegt :

  Bedank voor jullie reacties! Ik lees graag goedgelovig.nl en ben ook echt blij dat jullie bestaan!
  Het is altijd goed om kritisch en met respect te kijken naar de dingen in het leven. Ik heb alleen nog nooit echt een gesprek gehad met Rob Allart, heb wel een en ander gehoord over de zaken die zijn gebeurt maar persoonlijk echt gesproken heb ik die man nog nooit en ook binnen de hele Berea groep heb ik niet echt mensen die ik ken – ik heb wel voor een korte tijd voor de Brug gewerkt in Kosovo – ik zou zeggen Durf te dromen – wandel in je bestemming!

 33. Johan zegt :

  Hé Mattheus, leuk dat je langskomt en reageert. Nu je hier toch ben: waarom heb je die apostelcoalitie opgericht en wat wil je er precies mee bereiken?

 34. Johan zegt :

  O ja, nog een vraag: waarom noem je jezelf CEO? Dat is een term die vooral in de Amerikaanse zakenwereld wordt gebruikt. Zie je TRIN als je bedrijf?

 35. druif zegt :

  @ Nando. Ik heb het boek van Mattheus ook gelezen en van Lucas en Marcus en Johannes. ECHT boeiend!! 😉

  @ Mattheus: Durf te dromen is een thema die ik meer gehoord heb…http://forloveandgrow.nl/

 36. Onno zegt :

  @ Vleertje: “Suske en Wiske en de beukende bidder”

  Ik lag blauw van het lachen toen ik dat las 🙂
  Heel leuk gevonden en ik denk niet dat God het erg vindt dat we af en toe tussen alle serieuze discussies even kunnen lachen om zulke grapjes 🙂

  Ik maak me grote zorgen om TRIN en al die andere groepen die in navolging van Lakeland met hetzelfde “vuur” wat ze daar hebben opgehaald nu opwekking willen starten in Nederland. Veel mensen lopen die samenkomsten na zonder dat ze de eigenlijke achtergrond weten. Het zou beter zijn als Trin en al die anderen duidelijk zouden vertellen op website e.d. wat de gedachte erachter is en dat ze hier in Nederland dat Lakeland gebeuren wilden brengen en dat vuur daar hebben opgehaald waardoor dezelfde tekenen nu hier gebeuren als daar. Als de die engel Emma van satan is die daar de boel heeft aangezwengeld dan is Trin nog gevaarlijker dan Todd Bentley want bij Todd Bentley zullen mensen eerder de wenkbrouwen fronsen dan bij Mattheus.

  Ik ben zelf in opwekkingen geweest en er zijn er heel veel gaande in de wereld op dit moment en ik heb veel gelezen over opwekkingen van vroeger en ik kan met 100% zekerheid zeggen dat er niks is in Lakeland wat ook maar lijkt op een opwekking. Geloof het of niet maar heel wat Charismatische leiders, ook van eerdere opwekkingen in de VS zijn het met me eens. Mattheus is een beste jongen met een goed hart en ik vind het mooi hoe hij zich inzet voor de verlorenen en de weduwen en wezen maar ik kan Lakeland absoluut niet als opwekking zien. Laat staan in de meest pure vorm. Ik vraag me af of hij dan wel eens beelden ziet van andere opwekkingen die vandaag plaatsvinden in andere landen. Lakeland zou hooguit een vernieuwingsbeweging kunnen zijn met veel genezingswonderen maar is dat het zelfs wel? De Christelijke en seculiere media in de VS konden niet 1 wonder verifiëren tot nu toe. Komt dat alleen omdat de media in de VS anti-charismatisch is dat in Lakeland geen en in andere opwekkingen wel kranten schrijven over wonderen die gebeuren door een uitstorting van de Heilige Geest? Daarnaast zie ik veel te veel onbijbelse dingen en mensen zeggen dat Todd zo nederig is. Maar wat ik gezien heb is hoe Todd in een uitzending van zichzelf zei dat slechts weinigen in de geschiedenis zo in geloof gewandeld hebben als hijzelf. En een groot deel van alles wat hij zegt is het aanprijzen van zichzelf en de grote bediening die de meest bijzondere van allen tot nu toe zou zijn. Al zijn getuigenissen over reizen naar de 3e hemel op elk moment wanneer hij wil, zijn gesprekken met Paulus, zijn ervaringen met engelen en zijn persoonlijk contact met Emma, het is er allemaal op gericht om van zichzelf een beeld neer te zetten van de grootste geloofsheld uit de geschiedenis. ik mis ook de massa’s ongelovigen die naar Lakeland stromen en onder tranen zich tot Jezus bekeren en ik mis de prediking over heiliging en het verlossingswerk van Jezus wat kenmerkens is voor een echte opwekking. Ik daag de mensen uit die het fijne ervan willen weten om op youtube te zoeken naar video’s van zowel voor- als tegenstanders van Todd Bentley. En kijk eens een dienst via God tv of andere kanalen als je de tijd hebt. Doe dat wel biddend en ga zelf onderscheiden en ga niet vanuit een overtuiging dat het slecht is op zoek naar fouten of vanuit een overtuiging dat Mattheus gelijk heeft je open stellen om te ontvangen wat er op je af komt.

  Dan nog iets over Emma waarvan Todd Bentley eerst zei dat die de beweging in Lakeland heeft gestart en een nieuwe zalving aan Todd heeft gegeven. Hij refereerde aan haar als een “zij”. Emma was een godin die aanbeden werd door de oude Germanen en later was ze een heilige voor de katholieken in Europa. Ook is er een Emma-o en een Emma Hoo te vinden op internet. De eerste is een bijnaam voor satan en de 2e is een Japanse godin van de dood. Zou er een engel van God kunnen bestaan met dezelfde naam? Zou iemand mij geloven als ik zei dat ik vaak contact heb met een engel van God die Astarte heet? Zou het kunnen dat Emma Todd vertelt om mensen te slaan en schoppen en zou zij bedriegelijke wonderen kunnen doen in Lakeland om mensen te misleiden? Todd Bentley begint nu te ontkennen dat er een engel is die Emma heet en die achter de beweging in Lakeland zit maar alle beelden van zijn eigen verhalen daarover zijn op videos op youtube te vinden en veel over Emma staat in zijn eigen boeken. Ik kan nog wel 1000 dingen opnoemen die volgens mij niet kloppen maar iedereen die alles wil weten kan zelf op zoek.

  Veel te veel mensen lopen anderen achterna in vertrouwen op diens geestelijk onderscheid en zo trekken we elkaar met zijn allen al snel mee in alle vormen van misleiding. Ieder heeft de Heilige Geest ontvangen als het goed is en dient zelf te onderscheiden en niet alles zomaar te aanvaarden.
  Wonderen vind ik heerlijk maar ze moeten wel van God zijn en anders hoef ik ze niet.

  Het wordt tijd dat er weer onderwijs komt over het beproeven van geesten waar de Bijbel over spreekt. Hand.20:29-31 zegt zelfs dat Lukas 3 jaar lang onder tranen de kerk heeft gewaarschuwd voor wolven die uit hun midden zouden opstaan om anderen te misleiden. Was hij overdreven? Was dat nutteloos? De Bijbel zegt dat vele valse profeten zullen komen die wonderen zullen doen in Jezus naam. Volgens velen in onze Charismatische kringen echter bestaan die valse profeten niet in de Charismatische kerk van vandaag want elk wonder wordt als van God gezien. Misschien moeten ze al die waarschuwingen dan maar uit hun Bijbel scheuren als ze er niet in geloven? Velen in bepaalde kringen veroordelen daarentegen alles wat met wonderen te maken heeft en velen volgen dus juist alles wat met wonderen te maken heeft in combinatie met het noemen van de naam van Jezus maar waar is het onderscheid? Kritisch zijn is gezond maar doe het wel op een goede en Bijbelse manier en loop ook niet alles zomaar achterna.

  Tot slot: volg geen wonderen maar volg Jezus en de wonderen zullen jou volgen. Wil je opwekking zien? Lees dan 2Kron.7:14. Zoek Gods aangezicht, lees het Woord, leef het Woord en vertel de verloren mensen over Jezus. Gods belofte is dat de wonderen jou dan zullen volgen. Volg je wonderen dan ben je reeds verblind en sta je open voor alle misleiding van satan en loop je kans dat je een stuk speelgoed voor hem wordt. Verlies je focus niet. Je focus is Jezus. Blijf op Hem gericht en geloof in Zijn belofte dat als je trouw bent dat dan de rest vanzelf zal volgen. God wil opwekking. Het enige wat rest is dat mensen gaan bidden en gaan doen wat de Bijbel zegt met hun focus op Jezus.

 37. Peter zegt :

  Ik wil toch ff terugkomen op TRIN en geld zeker na de oprichting van RAN. ZOals je kunt lezen worden er regelmatig Amerik\anen ingevlogen omdat het evangelie in het Engels nu eenmaal krachtiger is dan in het Nederlands. Maar dat kost dus wel geld!
  EN kijk een snaar de afgelopen week. Een achterpagina van de visie, gewoon om de verkoop van ‘het Boek’ (van Mattheus de CEO) en een CD van de Hemeltje op Aarde conferentie te propmoten. fff snel uitgerekend komst dat op bijna EU 6200!
  Sommige mensen moeten daar een aardige tijd voor werken.
  Dan komt het Pietenblad de Charisma voorbij…..twee volle paginas TRIN! dat is zo’n slordige 1200 euris per pagina, dus bijna 2500 Euro. Dan heb je het over 8700 euro kosten in een week tijd! EN wie weet stond het ook wel in de EVA of CV koers, De Telegraaf of Panorama. DUs. Niet zo zuren dat TRIN RANzig met geld omgaat. Die vrijwillers moeten wel voor een fooitje werken anders is het niet te betalen!
  Ik hoop hiermee de neagtieve houding t.o.v. de financiele kant van TRIN een beetje te corrigeren!

 38. Onno zegt :

  In de VS is de valse opwekking zo goed als voorbij nu triest genoeg Todd Bentley gaat scheiden en een buitenechtelijke relatie heeft met een vrouw in zijn team al een tijdje. Tuurlijk is er genade maar in zonde leven en mensen voor de gek houden en net doen alsof je vol bent van de Heilige Geest? Nog voor geen miljoen had ik mij de handen op laten leggen door die engerd en wat willen onvangen van wat hij heeft.

  Ik hoop dat nu de ogen open gaan van alle misleide mensen op de hele wereld en ik zou niet graag in Todd’s schoenen staan en verantoording moeten afleggen voor zoveel leugens en misleiding van honderdduizenden wereldwijd met hulp van bekende leiders en God tv.

  Al met al weer een triest verhaal wat schadelijk is voor de kerk en het imago van de kerk.

  laten we niet vergeten te bidden vooral voor de mensen die misleid zijn hierdoor en dat het verkeerde vuur wat naar Europa gehaald is z.s.m. uitgebannen zal worden.

  Ik hoop en bid dat er meer onderscheidingsvermogen zal zijn als de volgende Todd Bentley in andere verpakking opstaat en nog grotere tekenen doet en minder overduidelijk rare fratsen uithaalt.

 39. Ruitje zegt :

  @Onno: de volgende ‘Todd Bentleys’ staan al weer voor de deur. Komende maanden komen er een aantal naar Nederland. O.a. John Crowder (bij TRIN), Joshua Mills (via Ambassadors Ministries) en David Tomberline (die stond ook heel veel avonden met Bentley op het podium in Lakeland en verkondige af en toe ook hele vreemde dingen)… Dus ik vraag me af of mensen hier echt van leren. Ik hou mijn hart vast…

  Ik merkte dat aanhanger eigenlijk heel laconiek doen over dit laatste trieste nieuws over de Bentleys. Als je erover begint, vinden ze dat er niet zo’n ophef over gemaakt moet worden. Maar Bentley heeft zelf de publiciteit vanaf het begin gezocht, dan moet je ook niet vreemd opkijken dat deze nieuwe situatie breed wordt uitgemeten…

  En ik ben overigens nog steeds benieuwd hoe TRIN hierop gaat reageren, en met hen Ouweneel, Arjan Knevel en nog een aantal voorgangers die naar Lakeland zijn geweest… Ik vind het nog verdacht stil.

 40. John zegt :

  Mattheus liegt hier ook zie ik. Heb vroeger in de rockchurch regelmatig Rob Allart langs zien komen om te spreken. Mattheus en Rob kennen elkaar zeker weten wel. Hij doet het nu net voorkomen alsof ze elkaar nauwelijks gesproken hebben, maar dat is niet waar. Maar ja, zo gaan die dingen. Eerst de beste vrienden, totdat iemand door de mand valt, en dan kent niemand je meer om zelf maar niet in opspraak te geraken.

  Ik lees ook dat we hem “tijd moeten geven”. ik geef hem al 13 jaar de tijd, heb alleen genoeg puinhopen gezien die hij achter zich laat om te durven zeggen dat die gast zn kans wel gehad heeft. Maar ook hierin: in de charismatische wereld blijkt mismanagement bijna een vereiste voor een uitverkiezing van God.

 41. John zegt :

  @ Ruitje
  Ga er maar niet van uit dat je hier iets van hoort van TRIN. Er wordt denk ik gewoon met geen woord meer over gerept, en ze gaan straks vrolijk verder met hun Revival Fire Nights. Wellicht worden alle connecties met Todd Bentley verbroken, door middel van het stilletjes verwijderen van alle Lakelandberichten van de TRIN-website, maar ze gaan echt niet met een verklaring komen.

 42. John zegt :

  Voor iedereen die geïnteresseerd is in de achtergronden: probeer bij de EO eens te regelen dat ze afleveringen van het EO-programma “Ermelo 3851 PX” op internet zetten ofzo. Was een 6-delige serie uit 1999 waarin verschillende jongeren van de rockchurch in Ermelo werden gevolgd. Ik meen in aflevering 3 gaat het over Mattheus. Aan het begin van de aflevering zijn er grote woorden over (jawel) een opwekking in de buurt en dat God “echt iets aan het doen is”. Aan het einde van de aflevering dient Mattheus zijn “ontslag” in omdat niet alles ging zoals hij dacht dat het ging. Hilarisch, en best triest tegelijk, een hoop jongeren in verdriet achterlatend die zich met hem hebben ingezet voor het realiseren van deze “opwekking”. Weg dromen, weg hoop, geloof en vertrouwen (dat soort puinhopen dus).

 43. Ruitje zegt :

  John: interessant wat je zegt over dat programma bij de EO… Ben heel benieuwd. Ik zal eens kijken als ik weer aan het werk ga (heb nu vakantie). Ik denk niet dat het gestreamed is, kan wel even zoeken in de streamarchieven aldaar, maar ik denk niet dat ik wat zal vinden 🙂

 44. D zegt :

  waar hebben jullie het over?
  als je het over triest hebt? ga iets nuttigs doen en niet hier mattheus en trin zwart lopen maken. jullie kennen ze niet eens en redaneren van alles en proberen vn alles aan elkaar te linken! STOP het oordeel is aan God en zeer zeker niet aan mensen als jullie die niet eens de halfe waarheid kennen. DUS oordeeel niet. en goedgelovig.nl>> dit is zwaar triest. goedgelovig? jullie zijn het voorbeeld van hoe je NIET moet zijn als christenen! al zouden mattheus en todd verkeerde dingen vertellen.. is dat u zaak? ik bid u toe dat u ogen geopend worden. en dat u uw zondenbeseft ook op dit punt van roddelen.. mijn vraag aan u is, kent u Jezus persoonlijk? en aanvaard u hem als u redder? zo ja, hoe kunt u dit dan doen? over zijn kindern praten en slecht reageren.. wel is nagedacht hoe dat voor God de Vader moet zijn? Zijn kinderen die ruzie hebben en slecht praten over de ander? en zo nee. dan praat u over dingen die u zelf niet hebt.

  ik zou zeggen stop deze site! en bekeer u!!!!

 45. John zegt :

  @D
  Lees eens even verder, ik ken Mattheus dus wél. Je hebt het over niet oordelen, maar zoals zoveel christenen haal je de termen ‘oordelen’ en ‘ergens een mening over hebben’ door elkaar.

 46. Ruitje zegt :

  @ D… Paulus zegt in de Korinthebrief dat wij als christenen elkaar wel mogen beoordelen, maar niet veroordelen. Helaas kunnen sommige mensen niet tegen kritiek of terechte opmerkingen van zorg… En bij goedgelovig is het soms wat humoristsch en soms wat cynisch, maar daar moet je doorheen lezen…

  P.S. Ik geloof in de goede intenties van TRIN, maar ze hebben denk ik niet door dat ze zelf ook misleid worden door alles wat uit Amerika en Canada halen… (en ik baseer me niet op ‘van horen zeggen’, maar eigen ervaring en onderzoek).
  Maar dat is mijn mening, en die mag ik hebben toch?

 47. goedgelovig zegt :

  @ D: We hébben ons al bekeerd, daarom zijn we juist met deze site begonnen. 😉

  Technisch puntje: roddel is kwaad spreken door onwaarheid te verkondigen, niet het publiceren van feitelijkheden en waarheid. Je zult in dit bericht niets vinden wat feitelijk niet klopt en niet gebaseerd is op uitspraken van TRIN zelf. Zie ook:

  https://goedgelovig.wordpress.com/regels/

 48. Bert zegt :

  Mwoah, wat is dit nu? Dit blog is wel zo gekleurd als de regenboog, dusdanig subject en suggestief dat het wel héél erg op het randje van waarheid/onwaarheid balanceert niet? Of is dat dan weer het werk van de commentators op elke post?

 49. John zegt :

  @Bert
  Je bedoelt ‘abject’ en ‘infaam’ 😉

 50. goedgelovig zegt :

  @ John: 🙂

  @ Bert: We leveren gezouten commentaar in allerlei kleuren van de regenboog, maar baseren ons wel op de feiten en linken naar de oorspronkelijke berichten. GG is geen roddelsite.

  Ja, het is inderdaad vreselijk wat onze lezers soms beweren, daar kunnen we maar in beperkte mate voor instaan. 😉

 51. John zegt :

  @Bert
  En geloof me: een paar van mijn berichten zijn al verwijderd, dus ik hou me heel erg tegen je in 😉

 52. Ray zegt :

  Ik denk dat we idd uit moeten kijken met mensen veroordelen, want dit kan uitlopen op mensen vervloeken, en ik denk dat dit ook één van de redenen is dat mr Bentley gescheiden is, en zeg nou zelf daar is alleen maar een iemand bij gebaat!

 53. Johan zegt :

  @ Ray: beoordelen is niet veroordelen, en veroordelen is niet vervloeken. Tip: koop een goed woordenboek.

  Meneer Bentley die gescheiden is doordat mensen kritiek op hem hadden? Da’s net zoiets als Karadzic die genocide pleegt omdat het Westen kritiek op hem had. Het moet niet veel gekker worden. Dit heet in boerennederlands gewoon het afschuiven van verantwoordelijkheid.

 54. WatEenZooitje zegt :

  Tjonge jonge, wat een discussie zeg. Wel interessant hoor. Maar uiteindelijk gaat het toch om wat Gods Woord zegt. En die zegt ons om alles te toetsen. Dus ook alles wat er in Lakeland is verkondigd. En als Jezus Christus, Onze Redder, niet als het belangrijkste wordt verkondigd, dan moet je gewoon kritisch zijn. En het maakt niet uit welk persoon iets leert, je moet het toetsen aan Gods Woord. En als je gewoon nuchter research doet, en dat is niet alleen de Lakeland beweging, maar ook mensen en/of organisaties die daarmee gelinkt zijn, en ziet dat deze lieden bepaalde zaken en termen gebruiken die rechtstreeks uit de New Age hoek komen, dan moet je gewoon oppassen. Een site waar je wat uit kunt halen is deze. http://endtimespropheticwords.wordpress.com/
  Het is wel in het Engels. Er staan daar links in naar artikelen waar men meer leert over de beweegredenen van waarom mensen zo graag een opwekking willen, en met welke ideëen deze lieden graag deze bewegingen als opwekking laten doen voorkomen. Ook zijn er links naar bizarre videos en nieuwe leerstellingen. Bekijk het eens en ga er maar met de Heer in gesprek of dit van Hem is of niet.

 55. PB zegt :

  TRIN is helemaal van slag, want ik lees op hun site dat alle conferenties geannuleerd zijn!!!

  http://trin.nl/?page=conferences

 56. Hero de Jong zegt :

  Het misbruik van de term APOSTEL, komt vooral uit de
  engels`talige (anglicaanse) wereld — probleem hier is,
  dat men domweg niet_weet : wat een apostel is, noch
  hoe zo iemand behoort te functioneren — want … het
  is NIET een leider of machthebber, maar juist iemand
  welke voorgaat in eenvoud — doch tevens iemand die
  moet voorkomen dat de gemeente van Christus, wordt
  overgenomen (take`over) door : leiders, machthebbers,
  en reli_bonzen — dus : de APOSTEL moet verhinderen
  dat mede`gelovigen, over elkaar zouden gaan heersen !!
  |
  Conclusie > leiders die zichzelf kronen met de titel van :
  “APOSTEL”, zijn precies datgene wat een APOSTEL nu
  juist niet_moet zijn — het is een leerproces waar de kerk
  doorheen zal moeten — de VALSE apostelen & profeten,
  effenen dus het pad, voor de echte die na hun komen …?

 57. Ruitje zegt :

  @Hero de Jong, dit is wel een satirsche site… iets anders dan Manna.

 58. Hero de Jong zegt :

  @Ruitje … (effe serieus) moeten hier
  alle reacties, ook *satirisch* wezen ?

 59. John zegt :

  Oh Hero, mijn hemel, kun je alsjeblieft lekker op het forum van manna-vandaag je ideeën over het naderende einde van de wereld en over hoe je een ufo-motor in elkaar zet, inclusief lelijke zinsopbouw, schrijf- en interpunctiefouten, spuien? Das dan het nadeel van het internet als plaats van het vrije woord.

 60. goedgelovig zegt :

  @ Hero de Jong: Mensen die nieuw zijn op Goedgelovig mogen de eerste paar maanden alleen satirische en grappige reacties plaatsten. Pas na twintig satirische reacties is het toegestaan om ook serieuze comments te plaatsen. We willen er namelijk zeker van zijn dat de vaste reageerders over een goed gevoel voor humor beschikken. Iedereen die niet door de selectie komt sturen we door naar Banna Vandaag.

  Dus voordat je weer een halve bijbelstudie plaatst: eerst twintig satirische reacties. Oké?

 61. GW zegt :

  Hé, ik kan me van een reformatorisch forum (dat met die vragenrubriek) herinneren dat daar ook een Hero zat. Die was toen héél irritant. En kon ook niet spellen. En had ook geen gevoel voor satire. En heel veel ideeën over de eindtijd etc.

  Maar dat was vast iemand anders.

 62. Ruitje zegt :

  @GW, ik denk dat het dezelfde is…

 63. Ds Dre zegt :

  @GG. Ik vind de bijdrage van Hero meestal erg hilarisch, net als zijn website. Een prima karikatuur van een doorgeschoten self-made apostel. Hero mag w;m:b_BLIJVEN!?-:)

 64. John zegt :

  @GW

  Zonder het gelezen te hebben kan ik je verzekeren dat het dezelfde is 😉

  Onze vriend Hero zat op oudejaarsavond 1999 in zijn bunkertje met zn blikjes eten omdat hij de profetie had doorgekregen dat de aarde dan zou vergaan en computerstoringen het leven ondraaglijk zouden maken, zo’n type 😉

  @ goedgelovig.

  Als ik jullie criteria lees, hoe kan het dan dat ik ook nog steeds mag reageren hier? 😉

 65. John zegt :

  @Ds Dre.

  Zie ik daar nou daadwerkelijk een smiley staan in je berichtje? 😉

 66. goedgelovig zegt :

  @ John: Om je vrijwillig de hoofdrol speelt in onze relisoap, zien we dat graag door de vingers. 😉

 67. Hero de Jong zegt :

  OK !! — ik heb begrepen hoe hier de stemming is … 😉

 68. goedgelovig zegt :

  UPDATE: In september opent het apostolisch centrum van TRIN haar deuren.

  http://www.trin.nl/index.php/arch

 69. Ruitje zegt :

  @GG, apostolisch centrum? Het slaat ze echt in de bol. Duidelijk beinvloed door Peter Wagner met zijn International Coalition of Apostles…

 70. Ruitje zegt :

  Ik lees het net in de nieuwsbrief.

  Het is allemaal Amerikanen nadoen hier. Jakkes. Niks apostelen op klompen, nee, apostelen op bikerboots.

 71. John zegt :

  @Ruitje.
  “We hebben een droom … een grote droom voor Nederland. We dromen van een land waar God de eerste plaats krijgt. We dromen van een land waar iedereen in overvloed kan leven. We dromen, we dromen over ons land

  In ons hart is er een diep verlangen dat er een verandering gaat plaats vinden in dit mooie land.

  In de komende jaren willen we mensen mobiliseren en trainen voor opwekking en transformatie in Nederland. We geloven dat als mensen getraind gaan worden en op weg gaan dat er een verandering gaat plaats vinden in ons land.”

  Jajaja, blablabla, we dromen, we dromen, wij willen zien dat…enz enz enz.

  Hebben ze dan nog steeds zelf niet door hoe compleet inhoudsloos dit klinkt na 12 jaar? Ik ben wel benieuwd naar de doelstellingen van TRIN, en welk effect ze op nederland hopen te bereiken. Hier gaat weer een heleboel geld in zitten en er komt toch niks uit. Ze zullen vast wel wat voor een groepje ‘weduwen en wezen’ kunnen betekenen, maar erg veel effect gaat dit toch niet hebben. Over een paar jaar zetten we er een commissie op dit onderzoek doet naar de effectiviteit en kijkt of de doelstellingen behaald zijn, maar ik kan je nu al garanderen dat dat 0,0 zal zijn. Oke, misschien 0,1 dan 😉

 72. John zegt :

  Is overigens het jaarverslag van 2008, inclusief de verantwoording van die megacollecte van €500.000 al eens binnen?

 73. Jaap Kooiman zegt :

  En zo groeit Harderwijk langzaamaan uit tot het Evangelische epicentrum van Nederland. CP, die jongen van Helms, heeft een eigen gemeente gesticht als loot aan de TRIN-stam (en is misschien al los van de stam???), nu komt er in het Cultureel Centrum van H’wijk iedere zondag ook weer een club bijeen. Tjonge, tjonge, het moet ook niet gekker worden, zeg ik nog tegen m’n vrouw.

 74. pb zegt :

  @John,

  De verantwoording is alleen door Netwerk ingezien….. Tijd voor een utizending dus….

 75. John zegt :

  @pb.
  Tja, was het maar zo’n feest.