Emerging church

Er zijn gristenen die het niet meer zo goed kunnen vinden in de kerk zoals we die kennen. Het moet toch ánders kunnen – holistischer, creatiever, interactiever, postmoderner. Dus wordt er actief nagedacht over nieuwe vormen. En dat noemen we dan emerging church, de naar boven drijvende kerk.

Natuurlijk moet ook de stijl van leiderschap veranderen.

Voor bestaande kerken vormen de emergers een bijzonder groot gevaar.

21 Reacties op “Emerging church”

  1. Lieke zegt :

    Begrijp ik hier goed uit dat de Emerging Church naar boven drijft, terwijl de rest van de kerk ten onder (of naar de haaien) gaat? Ik heb altijd gedacht dat die emerging gasten in een duikboot zaten om de bestaande kerk (zo’n groot, log passagiersschip) te torpederen met allerlei nieuwe paradigma’s enzo… Zet die Aso Jezus me toch even helemaal op het verkeerde been.

  2. Hendrik zegt :

    Hmmm… dat geeft het begrip ‘U boot’ weer een heel andere lading…

  3. Citroenboom zegt :

    Volgens mij doelt men hier op Emergent Church (zie onderschrift plaatjes). Dat is heel iets anders dan Emerging Church. Die laatste is wel Bijbels bezig.
    Hoewel het een Amerikaans veschijnsel is lijkt het me wel goed om beestjes bij de juiste naam te noemen.

    (doen we in Nederland ook: geferormeerd, gereformeerd synodaal, gereformeerd vrijgemaakt, nieuwe vrijgemaakten etc)

  4. goedgelovig zegt :

    @ Citroenboom: De termen ‘emerging’ en ‘emergent’ zijn uitwisselbaar. Het is niet alleen een Amerikaans verschijnsel; ook in Europa, Australië, Nieuw Zeeland, Azië en Zuid-Amerika zijn ‘emerging’ initiatieven. Het is geen denominatie zoals gereformeerd, katholiek e.d. maar een theologisch-missionaire beweging die in Nederland vooral aanhang lijkt te vinden onder gemeentestichters van evangelische en protestantse signatuur, die zichzelf liever post-evangelisch of post-protestants noemen.

  5. MB zegt :

    @goedgelovig; ik vrees toch dat citroenboom gelijk heeft. Emergent is een denominatie in Amerika, iets anders maar wel verwant aan Emerging dat bij voorbaat al geen denominatie wil zijn.

  6. goedgelovig zegt :

    MB: Misschien kun je de link naar dat kerkgenootschap ook even posten, zodat we het wonder gezamenlijk mogen aanschouwen.

  7. carter zegt :

    🙂

  8. Hendrik zegt :

    @MB
    Bedoel je
    http://www.emergentvillage.com/
    of
    http://www.emergent.nl/ het bureau voor samenlevingsontwikkeling??
    (overigens wel mooi dat in Nederland Emergent toch blijkt te staan voor samenleven, met misschien zelfs een jaarlijks Zuiker feest…)

  9. Vleertje zegt :

    Ja, als je nou met niemand meer door één deur kan, dan ga je gewoon bij elkaar zitten bitchen op de rest… Dat je beter bent, jij het alleen echt begrijpt en de rest zoooo vorige eeuw is… Gaaaaaaaaap!!
    Laten we de kerk van binnen uit vernieuwen en cultureel relavant maken is mijn iets minder cynische reactie… want EC heeft wel goeie ideeenen verzuiling is zooo vorige eeuw.. Samenwerken in het koninkrijk lijkt me een beter idee.

  10. de hokjesgeest uitdrijver zegt :

    @ vleertje: Je hebt gelijk, Maarten Luther kon op een gegeven moment niet meer door 1 deur met de katholieken, dus ging hij bichen met anderen, en kalkte de deur vol met zijn gebitch (95 stellingen) http://nl.wikipedia.org/wiki/95_stellingen
    volgens mij zijn veel emerging gasten niet anders dan maarten luther, na een tijdje proberen van binnenuit het bastion dingen te willen te veranderen. Op een gegeven moment raak je gefrustreerd, ga je bitchen met anderen, en daar ontstaat vruchtbare bodem uit voor iets nieuws, dus voor vooruitgang.
    god bless our bitching…

  11. goedgelovig zegt :

    @ MB: Emergent Village is geen denominatie, maar een vriendschapsnetwerk.

  12. Johan zegt :

    @ de hokjesgeestuitdrijver: Goed punt. Zonder frustratie geen innovatie. De meeste, zo niet alle uitvindingen hebben we te danken aan mensen die niet tevreden waren met de status quo en dachten: “het moet toch beter kunnen.” Ik vind die emergers helemaal prima. Zijn pionieren nu iets wat over tien jaar een duidelijke plek heeft in de kerk. En hopelijk staan er dan weer nieuwe emergers op.

  13. Rick zegt :

    Voor wie meer wil weten over Emerging in Nederland, er bestaat een emerging netwerk (let op: GEEN church):

    http://www.emergingnetwerk.nl

    En voor wie helemaal de diepte in wil: Haije Bergstra heeft er een thesis over geschreven, die is te downloaden door op de onderstaande link te klikken:

    Klik om toegang te krijgen tot VU_thesis_haijebergstra_2008.pdf

  14. Vleertje zegt :

    @ hokjesgeestuitdrijver.
    Zoals ik inderdaad zeg, ze hebben goeie ideeen.. Luther versus de RK rond 1500 is niet echt een goede vergelijking met nu hoor. Maar ik vind innovatie, discussie en varandering alleen maar goed. Ik word alleen zo vreselijk cynisch van bepaalde EC groepjes die zichzelf “zo ontzettend geweldig” vinden, en de rest zoooooo vorige eeuw. Terwijl ik hoop dat Johan gelijk heeft, dat de goede ideeen binnen tien jaar een duidelijke plek hebben binnen de kerken. Dat zou geweldig zijn 😀

  15. Rick zegt :

    @Vleertje niet voor niets is laatst een conferentie geweest over “mixed economy”: laat het oude naast het nieuwe bestaan en geef aan beide kanten ruimte om te leven, te groeien en te experimenteren.
    Want ook aan de geïnstitutionaliseerde kerkelijke kant zijn groepen die vinden dat zij alleen de waarheid hebben en als je daar maar even van afwijkt, je niet meer op de goede weg bent.
    Als je dat hebt meegemaakt dreigt het Lutheraanse gevaar: dan drijf je daarvan weg en ga je de ander verketteren.
    Ik zou zeggen: zo min mogelijk tegenover elkaar, zoveel mogelijk met elkaar en zoveel mogelijk ruimte laten om nieuwe dingen te laten ontstaan.

  16. Vleertje zegt :

    @ Rick .. AMEN!! Samenwerken.. verzuiling is zooo vorige eeuw 😉

  17. Hendrik zegt :

    @Vleertje
    Maar ook samen bijbellezen, samen bidden, samen zingen….

  18. Vleertje zegt :

    samen goedgelovig zijn, samen vliegen, samen bier drinken in Dwaze Zaken, samen leven 😉

  19. Johan ter Beek zegt :

    Emergent ziet zichzelf als een soort “conversatie” een groep van mensen die met elkaar in gesprek is, zorgt voor resources en zo…

    Emerging Church is een term ooit bedacht door Karin Ward uit Seattle, inderdaad ergens in de vorige eeuw 😉 en is gewoon een werktitel voor een tijdelijke zoektocht.

    Centrale idee van EC is: we zitten in een enorme transformatie van tijdperken: de bekende (post…) post christelijk, postmodern, post industrieel, post koloniaal etc… het is niet duidelijk wat er gaat ontstaan, maar het oude gaat voorbij.

    Wat is de missie van de kerk, hoe bouw je voor Gods Koninkrijk, hoe identificeer je jezelf met Jezus? Al dat soort vragen worden opnieuw gesteld.

    Een beetje zelfrelativering en humor kon hierin trouwens geen kwaad. Goed dat EC ook voorkomt op Goeggelovig. Mzzl

  20. marty zegt :

    We weten inmiddels zoveel meer 🙂