Bam! Pow! Opwekking!

Mag een opwekkingsprediker mensen slaan om ze te genezen? Een soort charismatische shocktherapie? Nee, zegt Lee Grady, hoofdredacteur van Charisma, de belangrijkste spreekbuis van charismatisch Amerika, dat mag nooit. Hij doelt op genezingsevangelist Todd Bentley die in Florida volle zalen trekt met dit vuurwerk. Bentley, die overigens maar af en toe free fight-technieken toepast, verdedigt zich door te verwijzen naar wijlen Smith Wigglesworth, een Engelse opwekkingsprediker die mensen ook in de maag stompte om ze te genezen. Mep je zo’n ziekmakende demon maar hard genoeg, dan schud je meteen slapende gristenen wakker, zo is de redenering.

Maar Grady – zelf al eens aangerand in een genezingsdienst – moet er niets van hebben. Het gebeurt aan de lopende band dat mensen in charismatische diensten gewond raken en dat moet maar eens afgelopen zijn. De redenering is vaak: “Hoe meer lichamen op de vloer, hoe sterker de zalving,” maar dat is zonder meer discutabel, stelt Grady. Misschien kan GOD TV bij die uitzendingen van Bentley duidelijk vermelden: “Don’t try this at home.” Maar beter is het dat Bentley dat soort onzin gewoon achterwege laat.

Doe je dat niet, dan loop je bovendien het risico voor de rechter te worden gesleept en een forse schadeclaim aan je broek te krijgen. Zo eist Matthew Lincoln (foto) 2,5 miljoen dollar schadevergoeding van de Lakewind Church in Knoxville, Tennessee, omdat hij in de ‘tijd van bediening’ niet gevangen was door een ‘catcher’ en daardoor op zijn achterhoofd viel. Sindsdien functioneert hij niet meer helemaal goed en daar moet zijn voormalige kerk nu voor opdraaien. Wie mensen al boksend geneest of omduwt is dus gewaarschuwd.

38 Reacties op “Bam! Pow! Opwekking!”

 1. Lieke zegt :

  Ik ben niet zo’n bezoeker van charismatische spektakeldiensten, maar heb eens een hele dikke meneer ‘in de geest’ zien vallen bovenop een heel tenger vrouwtje. Ze kreunde, kraakte en piepte. Daar had ik toch wel mee te doen.

 2. Kaas zegt :

  Weet je zeker dat het in de geest was? Niet gewoon in complete verliefdheid was? 😉

 3. fordo zegt :

  verliefde mensen die op elkaar vallen kraken en piepen doorgaans niet, dat kreunen echter….

 4. IkWilOokWatZeggen zegt :

  @frodo, dikke mensen hebben toch last van ademhalingsproblemen bij zware inspanning? Vandaar dat piepen

 5. cornelis zegt :

  het is meppen of gemept worden.
  en die matthew lincoln is echt niet gek met zijn eis om te kunnen cashen!
  volgens mij functioneert hij prima!

 6. cornelis zegt :

  @lieke. weet je wel zeker dat het een opwekkingsdienst was?

 7. theiz zegt :

  Ik ben zelf eens een keer tegen de grond gegaan in een dienst van destijds mijn eigen kerk, een vriend van mij lag ook en we keken elkaar vanuit liggende positie aan van” what is this !?” geen gevoel van zalving geen pijn van het vallen we lagen albei gewoon. Die middag hebben we het er nog eens over gehad en bij nader inzien hebben we het omdat het voor ons niks beteende maar afgedaan is gebeurt en er niet veel aandacht meer aan geschonken…

 8. Vleertje zegt :

  @Ikwilookwatzeggen
  Mmmmmm, ademhalingsproblemen bij dikke mensen?? Bij Draadstaal sturen ze je dan naar Yoga ipv een “klapvoorjekop” genezingsdienst..

  😀

 9. de opservator zegt :

  Wie mij mist ,doet zijn leven geweld aan spreuken 8:36

  Het is zeer jammer dat Charismatische christenen de bijbel niet onder zoeken !

  Niet door kracht of geweld maar door mijn Geest zegt de Heer

  vaak zien we dat mensen de weg kwijt zijn en veel pas bekeerde goed bedoelde gelovige evangelisten zo op het Charimatische plat vorm staan als prediker ik ben zelf op geroeid tussen de plaatjes mannen de getatoeerde kerels

  Zei droegen hun tatoos vaak om anderen te imponeren slangen ,tijgers, leeeuwen koppen draken enz hoe meer hoe imposanter je was helaas werd met deze tatoo wereld eigen kwetsbaar zijn verdoeseld en het recht van de sterkste geprofileerd tato mannen zijn vaak zachte kwets bare mensen maar door stoer gedrag te tonen verdoeselen ze hun werkelijke karakter daar velen al eens in hun leven emotioneel geraakt en verwond zijn geweest door anderen!
  zij gebruiken tatoos om anderen af te schrikken pas op ik ben een madjoman!

  Tatoplaatjes zijn een soort talisman wat de ander moet afschrikken maar ook in relieus gebruik werden zei getoond om te vertellen waar men voor stond in de misdaad organisaties was het een herkennings teken van je bent en van onze clain.
  Todd bentley gebruirktr geweld om anderen te imponeren helaas dit vind ik nergens terug in de bijbel!

  Je kunt veel roepen van een platvorm ,maar wat je zegt kun je dat bijbels onder bouwen?

  Israel moest vaak knokken maar deed dit in oorlogen met de Here God deze streeed voor hen en gaf hen de overwinning strijd en geweld heeft te maken met vijandelijke legers en niet tijdends de predikking het imponeer gedrag keur ik af en zie ik niet terug wel orde en rust in de samen komsten

  In zacharia 4:6 dit is het woord des Heren tot zerubbabel : NIET DOOR KRACHT NOCH GEWELD MAAR DOOR MIJN GEEST! ZEGT DE HERE DER HEERSCHAREN.

  Jammer dat men altijd wijst naar zaken die genezend werken ,maar niet meer kijkt wat we doen en presenteren hetde Bijbelse toetsering kan verdragen, de duivel geneest ook !
  maar mensen die de Here God dienen ,volgen het veilige pad van zijn Woord .

  Todd bentley is een entertainer en teatherman en
  ja zo verdien je snel geld .

  Het zijn de rijken die u geweld aan doen hi,hi staat ook in de Bijbel het is maar dat je het weet haaha!

 10. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Charisma Magazine meldt dat Bentley door ‘apostelen’ als C. Peter Wagner is ‘bevestigd’ in zijn bediening en dat het vuurwerk nu kan worden geëxporteerd naar de rest van Amerika.

  http://www.charismamag.com/cms/news/archives/0624082.php

 11. Johan zegt :

  @ de opservator: ik denk niet dat het Todd gaat om de pegels, de bijeenkomsten zijn gratis.

 12. Johan zegt :

  Ik las trouwens een heel evenwichtig artikel in Joel News over deze opwekking. Kan alleen niet vinden waar dat online staat.

 13. de opservator zegt :

  The gospel industrie moet blijven draaien er is een opwekking nodig om zaken aan de man te brengen.

  IN echte opwekkingen stonden niet hypes en wonderen centraal maar berouw en in keer tot het treug keren naar de basis en dat is het volgen en doen wat de Here God zegt!
  het vragen om vergeving wat men verkeerd gedaan heeft(zonde beleiden) God word aanbeden en krijgt de eer!

  Tijdends fake opwekkingen kun je zien dat er flink geofferd moet worden geld en machts vertoon zijn ken merken ook spektakel ,geschreeuw en de heer staat niet centraal in de dienst maar de boodschapper!

  teken en wonderen openbaring 13 waarschuwd dat er mensen zijn die grote tekenen wonderen gaan doe zelf aan de hemel en sterren en zelf vuur uit de hemel op de aarde naar beneden laten komen.

  Als je het boek de kracht van het latenten kracht van de ziel gelezen (schrijver wachmenee) heeft gelezen, zal zien dat er een geestelijke wereld van de duivel is die ook wonderen en tekenen laat geschieden dit heeft te maken met de belofte van het eten van de boom van kennis van goed en kwaad dat de mens zal worden als god genesis 3:5 simon de tovenaar en de mannen aan het hof van de faro,s beschikte ook over deze bovennatuurlijke krachten en maakte daar gebruik van.

  Gelukkig kan ik vermelden dat Gods kracht altijd groter is dan deze occulte manifisaties maar dat ze er zijn en ook simon de tovernaar er in de eerste christelijke gemeente mee bezig was mag duidelijk zijn.

  Tekenen wonderen moet je toetsen of ze uit God voor komen of uit de kracht van de ziel die ook in staat is geneeszing te veroorzaken prediking zonder het kruis van de Here Jezus is dwaas .moses liet ons zien dat god het is die zijn volk geneesde van de doodelijke slagen beten in de woestijn door op te zien naar de koperen slang op de stok die verheven was van de vervloekte slang van de aarde in dit beeld is het offer wat de here jezus voor zijn volk zou vast leggen gelegd toen de Here Jezus aan het kruis stierf en ook onze ziekte op zich nam zie jesaja 53

  Opwekking zonder de here Jezus is leeg en hol wie en wat stat er centraal in een opwekking wel eens over na gedacht?

 14. fordo zegt :

  veeeel te lange comment…

 15. goedgelovig zegt :

  Mee eens. Opservator, probeer wat bondiger te reageren, je comments zijn halve artikelen.

 16. de opservator zegt :

  zie hosea4;1t/m6

 17. Citroenboom zegt :

  Dat is een kort, bondig en begrijpelijk comment 🙂

 18. Johan zegt :

  Linkje inmiddels gevonden:

  http://www.joelnews.nl/lakeland.htm

 19. Erik-Jan zegt :

  Bedankt voor de link Johan.

 20. Hans zegt :

  @ de opservator

  (Het is zeer jammer dat Charismatische christenen de bijbel niet onder zoeken !)

  Wie bent u om hierover te oordelen? Laat dit alstublieft aan God zelf over.

  Het is natuurlijk wat anders hoe je de Bijbel interpreteert, maar dat is een discussie die al minstens 2000 jaar voortduurt…

 21. Johan zegt :

  @ Hans: Dit is een stereotype. Ik ken tig charismatische christenen die hun bijbel wel degelijk onderzoeken. Je kunt je ook afvragen waarom zoveel reformatorische christenen hun bijbel niet onderzoeken, want daarin wordt toch wel degelijk gesproken over de uitstorting van de HG, tekenen en wonderen, en zelfs merkwaardige profetische opdrachten en verschijnselen.

 22. de opservator zegt :

  @ hans ik ben in het gesprek met diverse leiders uit de charismatische wereld geweest ,natuur lijk zijn er gelukkig mensen uit wat of welke richting dan ook die hun Bijbel bestuderen ,maar als je het blad charisma leest opwekking en uitdaging zie je dat nieuwe hypes direckt omarmt worden gelukkig komt er een kleine kentering op gang maar de bediening van een voorganger legt in het dienen en in het herder schap ,de laaste jaren zie je dat de voorganger in leider is vervangen en heerst.

  velen mensen geen beeeld bij het dienen meer hebben laat staan het herderschap zaken die vroeger in iedere charimatische kerk wel gewoon aan wezig waren je hebt gelijk dat ik een wat aangezet saccent op de zaak leg dit komt om dat ik veel met slachtoffers van verkeerd leiderschap in aan raking gekomen ben.

  Hans mijn ervaring is dat de laaste jaren mensen van uit posities regeren in hun gemeentes op de goede nagelaten en zet bewust de zaak aan omdat ik persoonlijk heel wat voorgangers aan gesproken heb in de kerk omtrend mis standen maar zo als ik al zei er is sprakken van net wek bulding en ieder is verbonden met de ander en maen is bang om elkaar te vermanen en corrigeren dus sorrij alsds jij in een vijne gemeente komt was deze boodschap niet voor jou weg gelegd.

 23. de opservator zegt :

  trouwens hans we kennen elkaar maar dat is van velen jaren terug als jij Hans esbach bent dus in schagen hadden we daar een evangelisatie campnge met JFC dat was gewelldig dus ik hoop dat je de zelfde hans gebleven bent als je toen was zonder ds titel want bij God is er geen aanziens des persoons en deze ouwe makker loopt net als jou een tijdje mee in het gelovige wereldje mijn feiten die ik vermeld kun je toetsen bij de vtmcg je kent leen en ria de Lariviera zei kunnen je heel veel vertelen over het geestelijk misbruik wat er plaats vind en de manipulatie door geeslijke ??/leiders dus Hans toets mij eens en bewelkom in de club je zul schrikken shalom groetjes een vriend ijsbrand visser alias ,,de opservator!!!!!!!.

 24. Hans zegt :

  Hmm. Ik ben wél Hans, maar kom niet uit Schagen en ben ook niet vele jaren terug op een evangelisatiecamping geweest, ik ben nog maar 22… 😉 Op dit moment woon ik in Groningen, maar wel bedankt voor je reactie de opservator! Ik ben benieuwd wat Leen en Ria de Lariviera mensen kunnen vertellen over het geestelijk misbruik. Hebben ze ook een boek geschreven ofzo?

 25. jnet zegt :

  onlesbar die opserfator

 26. fordo zegt :

  @jnet: onleesbaar of onlesbaar?

 27. goedgelovig zegt :

  @ jnet: Opservator liet ons weten een vorm van dyslexie te hebben. Wat natuurlijk niet wegneemt dat hij zijn reacties best even door de spellingchecker van Word kan halen voordat hij ze post.

 28. de opservator zegt :

  lieve vrienden de opservator heeft ops(oplosmidelen vergiftiging dat is een ziekte die vroeger schilder ziekte heete helaas heb ik last met m,n geheugen op korte termijn en last dat mijn nederlands niet zo goede meer is.

  Toch is het een groot wonder dat ik er nog ben medicsh gezien had ik dood geweest moeten zijn daaar ik een dosis gif naar binnen gehad heb die ratten 2 maal gedood moesten hebben en zie het als G,d genade dat ik hier met jullie mag spreken

  @ hans de Vtmgcm is een vereeniging tegen manipulatie in christelijke groepen helaas zijn er afgelopen drie jaar wel zeker 15 boeken in de evangelische markt gebracht die over dit onderwerp hebben .

  In de bijbel zie je dat de Heer het toelaat de fouten kant van diverse mensen (ook leiders ,koningen ) te laten zien niet om zaken belachelijk te maken maar om er leering uit te trekken binnnen het vtmcg zijn er gespreks groepen en ook opvang door mensen die hulp bij slachtoffer verwerking geven .

 29. Citroenboom zegt :

  In iedere kerkelijke richting komen misstanden voor die je tot stereotype kunt verheffen. Laten we dat hier maar even niet doen. Beetje off-topic, toch?

 30. de opservator zegt :

  @ citroenboom autocratie binnen Gods koninkrijk leid tot dictatuur en sektarisch gedrag.

  Als we mensen zoals todd benley niet toetsen op wat ze doen en zeggen kan de boel uit de hand lopen !

  De christelijke kerk vind zijn oorsprong in de Joodse gemeente, helaas kennen wij de minjan cultuur niet meer dat is dat er 10 wijze mannnen aan wezig moeten zijn voor dat de dient begint deze wijze mannen /mogen van mij ook vrouwen zijn toetesen de rabijn op wat hij zegt en mogen hem corrigeren helaas zijn we door dat de kerk zijn wortels is kwijt geraakt met haar Joodse cultuur veel waarde vollen zaken kwijt geraakt

  Toesten van de boodschap die gebracht word is nood zakkelijk maar door de jaren is het een one men show geworden en vaak wil men zaken niet horen of kijkt een andere kant op dit is zeer hypocriet ,wegowistisch,de Here Jezus ging geen conflickten uit de weg met de toemalige geestelijke leiders en hield zijn mond niet.

  Op zich is dat leerzaam om te zien onze kerk vanvandaag te tam geworden is en slaafs volgszaam gemaakt word ik probeer dat te delen rebelie is wat anders dan een gesprek voeren met elkaar op feiten die de schrift (bijbel ) ons leert

 31. Johan zegt :

  @ opservator: bij Bentley is geen sprake van autocratie, hij werkt in teamverband en heeft ook zijn ‘wijze mannen’.

 32. Johan zegt :

  Hier nog een linkje dat ik tegen kwam:

  http://www.gloryofzion.org/lakelandreport.htm

 33. de opservator zegt :

  @johan in team verband is ook autocratie mogelijk juist met een tunnelvisie zal je ook al zijn zaken niet bijbels onder bouwd het systeem volgen en niet meer kijken hoe het zit ook in zaken Rob allart volgde velen leiders hem blindelings mensen die crijtisch werden werden uit het team verband gegooid follow the leader

  In berea gemeentes heeft follow the leader systeem veel schade gebracht en nog steeds zijn er leiders uit berea die niet zien dat hun geloofs fudament verkeerd gelegd is geweest en maken de zelfde fouten in hun bedieningen wederom dus een team verband wil niet zeggen dat zaken er veilig aan toe kunnen gaan.

 34. Citroenboom zegt :

  @ opservator
  In de traditionele kerken is er vaak een kerkeraad die beslist. De dominee is in dienst van hen en kan ontslagen worden.
  Dat is ook een raar systeem. Zo kom je ook niet echt ergens.

  Je hebt leiders nodig in een kerk. De ‘volgers’ blijven zelf nadenken en mogen toetsen wat de leiders zeggen/willen/doen. Maar het blijven leiders.
  Die leiders zorgen vervolgens dat er mensen zijn die hen mogen vermanen/aanspreken/terechtwijzen/bemoedigen. Zo heb je een betere ‘controle’.

  Ik bid voor mijn leiders (moet ik van Paulus) en ik heb onderzocht of ze God volgen of iets anders (systeem, eigen plannen) omdat ik mij aan hen moet ‘onderwerpen’ (Paulus, again) en zij verantwoording voor mij dragen (als lid van hun gemeente).

  Als ik me niet zou willen/kunnen onderwerpen aan hen dan ga ik wel weg.

  Disclaimer:
  Ik wil me niet aan leiders onderwerpen die zich niet aan Jezus onderwerpen en ik onderwerp me eerst en vooral aan Jezus. Hij is mijn grote baas.

 35. Citroenboom zegt :

  Maar ik bedoelde dus dat we hier geen charismatische kerksystemen moeten gaan bashen. Anders weet ik er nog wel een paar (PKN ofzo) en dan is het einde zoek.

 36. de opservator zegt :

  wie is de leider wie wordt de lijder kik them in the face hallelujha ,is er ook een dokter in de zaal bij todd bentley

 37. de opservator zegt :

  opwekking is af gekeken zie youtube

  The Bam Bam- The Flintstones Theme Intro
  http://www.zelan.be/zelan/filmpjes/3659/Pretty_boy_Bam_Bam.html

 38. PB zegt :

  Het is “helaas” al weer afgelopen! Todd Bentley stopt er voorlopig(?) mee.

  http://iedereen.gelooft-in-jezus.nl/index.php?post=3481

%d bloggers liken dit: