Geen doden op zondag

lijkkDe zwarte kousen-bolwerkjes Staphorst, Genemuiden en Kamperzeedijk houden dodenherdenking dit jaar één dag eerder omdat 4 mei op een zondag valt. De bevindelijken vinden het niet gepast om op de Dag des HEEREN de doden te herdenken en grijpen de gelegenheid aan om nu twee hele dagen in zwaarmoedigheid en grafstemmig zwart over straat te kunnen gaan. Nico Dijkshoorn schreef daar op nu.nl een bijtende column over, die zelfs shocklog GeenStijl (nu opeens roomser dan de paus) te gortig was, en natuurlijk piepen onze eigen Amish nu dat er sprake van is van discriminatie van gristenen.

Voor de kerkgeschiedibeten onder ons: de zondag is door Constantijn de Grote ingevoerd als algemene rustdag. De heidenen gebruikten deze dag toch al om de zon te aanbidden, dus konden ze nu mooi de opstanding van Jezus gedenken. Bovendien had hij het niet zo op met de joden en hun sabbat. Zondagsverafgoding zondagsverheiliging is dus heidens en antisemitisch, en (ook volgens gereformeerden) niet eens bijbels. Daarom is het heel consequent van de Staphorstenaren, Genemuiders en Kampzeedijkers om de dodenherdenking naar zaterdag 3 mei te verplaatsen. Lekker de voor joden belangrijke sabbat ontheiligen door (onder meer) de massamoord van heidense nazis op hun zes miljoen voorvaderen te herdenken. Soms wordt de gristelijke verafgoding van de zondag wel heel pijnlijk.

Advertenties

26 responses to “Geen doden op zondag”

 1. RELIREL says :

  Heeft die Nico toch nog z’n radicale relsite gevonden in de vorm van GOEDGELOVIG.
  Heel flauw die column trouwens van hem, moet wel een heel slechte schrijver zijn…

 2. RELIREL says :

  Het klopt trouwens dat de zondagsrust niet bijbels gefundeerd is. De bijbel spreekt wel over de sabbat (zaterdag dus), maar het NT maakt duidelijk dat er helemaal geen onderscheid meer is tussen de dagen. Het fabeltje dat Jezus op de zondag is opgestaan uit de dood en dat we daarom de rustdag tegenwoordig op zondag houden houdt ook geen stand, Jezus stierf weliswaar de dag voor een sabbat, maar dat was w.s. geen gewone sabbat, maar een speciale jaarlijkse sabbat die niet op zaterdag viel. Zoek het allemaal maar na.
  Regelmatig rust houden en af en toe een beetje bezinning blijft natuurlijk wel van belang…

 3. Rocker says :

  over de doden niets dan goeds… over de levenden valt anderzijds genoeg te klagen..

 4. Ben says :

  @ Relirel: helemaal mee eens wat betreft onderscheid tussen dagen. Maar Jezus op zondag opgestaan een fabeltje? Lees ik niet in Mark de zestiende dat Jezus op de eerste dag der week opstond? Aangezien de Shabbat (zaterdag) altijd de laatste dag is geweest, moet die eerste dag toch een zondag geweest zijn? En hoewel de ene dag in het NT niet “meer” is dan de ander lees ik in datzelfde NT toch ook dat men op de eerste dag van de week bijeenkwam voor het ‘breken van het brood’ (Handelingen der Apostelen, waarvan het twintigste hoofdstuk, en aldus het zevende vers) – wat overigens helemaal in het teken van dodenherdenking past, aangezien dat broodbreken het herdenken van de dood van Christus zelf is…

 5. Lik-me-visje- says :

  Soms word ik zo moe van die zwarte kousen christenen! Door hun gedrag moet ik teleksn weer als christen uitleggen hoe het zit.

 6. peter says :

  Nou, nou, er wordt hier weer van alle kanten moeilijk gedaan. Laat de folklore de folklore en maak er geen woorden aan vuil.

 7. Achmed says :

  ies koeltoer, moet afbljven!

 8. bavaria says :

  een vriendelijk verzoek voortaan op zondag geen oorlogshandelingen meer te plegen, laat staan op deze gewijde dag te sneuvelen!

 9. MB says :

  zeg, moeten we constantijn weer zwart maken? de eerste 1600 jaar geschiedschrijving is die man zo ongeveer God-himself, maar de laatste 100 jaar lijkt hij toch wel steeds meer horentjes te krijgen…

  ps. ja, ben weer terug, hebben jullie me gemist?

 10. Ettje says :

  Laat de doden, op hun eigen tijd, hun eigen doden herdenken!

  @Rocker; Er staat: Over de doden niet anders dan op een goede manier. Dat is wel even iets anders.

  En die meneer Dijkshoorn, jammer hoor dat iemand zó gefrustreerd is geraakt door het gristendom. Moet heel wat meegemaakt hebben. Geeft stof tot nadenken.

  Aan de andere kant, waarom accepteren wij als gristenen, zonder slag of stoot, dat er zó gesproken en geschreven wordt over Hem die ons zó lief had/heeft?

 11. Ettje says :

  @MB; Natuurlijk heeft iedereen je gemist!! :-p Hoef je toch niet te vragen?

 12. RELIREL says :

  @Ben: geloof jij zomaar alles wat er in die vertaling staat? dat het in onze NBG, NBV of SV er zo staat wil ten eerste niet zeggen dat het er zo staat in de grondtekst, en ten tweede zegt het waarschijnlijk meer over de bril die de vertalers ophadden. maar, ik vind het verder niet zo heel boeiend hoor, laat je vooral niet teveel wijs maken zou ik zeggen; houdt de goede dingen van het geloof vast en laat alle onzin die er later bij is bedacht gewoon voor wat het is. als mensen op 4 december sint nicolaas willen aanbidden gaan ze ook niet naar de hel…

 13. Rocker says :

  @ Ettje : waar staat dat?
  (in mijn comment staat wat anders…)

 14. Grover says :

  Ja, daar ben ik weer! 🙂
  Ik heb elke dag een rustdag. En ’s nachts slaap ik meestal ook. En toch is mijn leven niet dodelijk saai.

  Zouden die sombere zwartkijkers niet in de gaten hebben dat veel mensen hun leven hebben gegeven voor onze VRIJHEID?

  Zouden ze het ook ongepast vinden dat Jezus op zondag uit de dood is opgestaan? Dat had toch ook best een dag later gekund?

  Zo, dat is wel weer genoeg commentaar. Nou even lekker achterover leunen en heerlijk uitrusten. Het moet wel leuk blijven.

 15. EO Radio 5 says :

  Ja, veel reformatorischen zijn helaas een machtig instrument des satans. Ze doen er alles aan om het christelijk geloof belachelijk, aanstootgevend (in de verkeerde zin des woords) en onaantrekkelijk te maken, waardoor mensen moeilijker tot Christus kunnen komen. Matteüs 23:13.

 16. van Pastoorkramp says :

  Tja, de klok en de klepel he.
  De Joodse Sabbat begint op vrijdagavond en eindigt …inderdaad luisteraartjes..zaterdag avond.
  Dus zaterdagavond als de doden herdacht worden, dan is het volgens de Joden al zondag.
  Op die manier is het toch weer op zondag….

  Eigenlijk wel gaaf……

 17. dappere dodo says :

  Zou deze dappere columnist ook zo’n column durven schrijven over allah, mohammed en moslims? De scheitert.

 18. Johan says :

  @ van Pastoorkramp: Is het niet van vrijdagavond zonsondergang tot zaterdagavond zonsondergang? Aangezien de dodenherdenking op 4 mei om acht uur is, is het dan nog licht, dus sabbat. Toch?

 19. MB says :

  @ johan; het is allemaal de schuld van de zomertijd, of was het nou de schuld van geert W.?

 20. Vleertje says :

  Waarom plaatst GG een collum die zelfs Geen Stijl unaniem te ver gaat??? Waarom moet iemand zoveel ongenuanceerde haat kunnen plaatsen?? Zelfs Wilders gaat niet zo ver. Waarom???? En de inhoud van het GG bericht is al niet veel beter… Waarom zooo boos?? 😦
  (@Relirel.. Bijzonder sabbat was niet op een ANDERE dag slechts een speciale sabbat.. Geen Jood houdt Sabbat op een andere dag, doen alleen christenen..)

  MB 😀 Welkom terug, ik ben Velvet Elvis aan het lezen, wil je die recentie nog dan mail je me maar..

 21. Ettje says :

  @Rocker; Even een andere comment zoeken. Nooit denken dat die ene gelijk heeft. En anders even in de grondtekst duiken.

  @Johan; Wanneer is de dag ten einde? Als de eerst drie sterren (de zwaan, de arend en de lier) aan de hemel verschijnen, nog voor zonsondergang. “Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de eerste dag.”
  De NBV heeft dat een beetje verprutst, door te vertalen: “Het werd avond en het werd morgen. De eerste dag.”

 22. goedgelovig says :

  @ Vleertje: Correctie: een hyperlink naar een column opnemen zodat onze lezers de bronnen kunnen controleren is niet hetzelfde als een column plaatsen. Wij signaleren slechts dat deze kwestie speelt.

 23. Ben says :

  @Relirel: aha, gaan we het daarop gooien… moet je me toch eens uitleggen hoe dat zit. Want toch lastig als het er toch echt staat, vertaling of niet. Of denk je dat iets anders dan de 1e dag van de week bedoelen met “en de tei mia ton Sabbaton”? Ben ik wel nieuwsgierig naar. Sta altijd open voor suggesties.

  Overigens zie ik volledig het humoristische karakter van deze zaak in, aangezien ik – zoals ik al aangaf – het nogal grappig vindt dat men dodenherdenking niet met op zondag wil houden, terwijl men (hoewel de eerste dag dus vooral staat voor de opstandig) toch vooral stilstaat bij het sterven en leiden van Christus, met maar al te vaak – helaas – de daarbijbehorende grafstemming.

 24. MB says :

  @ ben; mooie verspreking. ik denk inderdaad dat het lijden van Christus op een bepaalde manier ook het leiden van Christus was.
  @ Vleertje; mail maar door naar GG, die sturen het wel door naar mij (toch?)

 25. Ben says :

  Dank je MB. Het duurde even voordat ik zag wat je bedoelde… maar thanx voor je correctie en de mooie draai die je eraan geeft