Opwekking breekt met HQ Event

pastorprince.jpgGoeie genade! Stichting Opwekking, bekend van de jaarlijkse megapinksterconferentie, heeft het HQ Event (het complete jongerenprogramma) de deur gewezen. Reden: de leer van Pastor Joseph Prince (foto) uit Singapore. De leiders van het jongerenprogramma, schrijver-tekenaar Willem de Vink,  jeugdkerkoprichter Marcel Gaassenbeek en EO-Ronduit corifee Constantijn Geluk, hadden deze ‘genadegoeroe’ enkele jaren geleden naar Calvijnië gehaald om zijn ‘bevrijdende’ boodschap te brengen. Maar in het kielzog van de jonge succesvolle prediker die een megakerk voor yuppen leidt kwam ook het welvaartsevangelie mee.

Geïnspireerd door Prince begonnen Gaassenbeek, Geluk en De Vink op tal van jongerenavonden in het land het evangelie van genade en voorspoed te prediken. Ook maakten zij de Singapore-theologie het hoofdthema van het HQ Event. Al snel viel ook EO Ronduit voor de frisse Singaporees. De boodschap kreeg vat op veel jongeren, met volgens critici als merkwaardig bijverschijnsel dat velen schuldbelijdenis en de Tien Geboden niet meer nodig vonden. Jezus had immers aan het kruis alles al gefixt?

Het duurde niet lang of er kwam naar goed Nederlands gebruik kritiek op Prince (voor een overzicht van ontwikkelingen, zie dit artikel in het Nederlands Dagblad), waar ze bij Opwekking met hun overgevoelige achterban vreselijk nerveus van werden. Dus werd na langduring getwijfel en overleg, waarbij het trio De Vink, Gaassenbeek en Geluk hun genadepoot stijf hielden, het besluit genomen om het hele HQ Event maar te excommuniceren.

Waarschijnlijk dacht Joop Gankema na het 666-debacle: “Laat ik nu maar eens ruggegraat tonen. Het is belachelijk dat het jeugdevent – wat de breedte van evangelisch Nederland moet bedienen – wordt overgenomen door zo’n vanuit het buitenland ingeplugde genadegoeroe.” (1-0 voor Gankema) Willem de Vink vindt de kritiek wat overdreven. “T.L. Osborne (een genezingsevangelist die in de jaren ’50 naar Nederland kwam) was ook controversieel, maar hij heeft toch een enorme duw gegeven aan de charismatische beweging in ons land, waar Opwekking destijds uit voort gekomen is.” (1-1) Hoe de wedstrijd had kúnnen eindigen zullen we nooit weten, want het spel is uit.

115 Reacties op “Opwekking breekt met HQ Event”

 1. Vleertje zegt :

  Is het niet handiger om dan maar gewoon nieuwe mensen aan te nemen ipv de hele boel de laan uit te sturen?? Wel weer triest dat een nieuwe hype de boel weer verstiert, zoals gewoonlijk. Het lijkt wel of mensen “toets alles en behoudt het goede” niet meer kunnen ofzo.. En wie zijn de klos? Precies, de jongeren….. zucht 😦

 2. Hendrik zegt :

  Aha, ik vond de laatste tijd de evangelische jongeren al zulke big spenders met hun MP3 spelers. scooters, breezers, GSM’s, laptops, nikes… etc.
  De collecte op opwekking bracht toch ook genoeg op? Ook bij het HQ event?

 3. Lieke zegt :

  Doe mij ook maar een portie genade en een Mercedes.

 4. Simson zegt :

  @GG: ik vind dat jullie nu toch wel heel eenzijdig meegaan in een stuk ongenuanceerde kritiek. Ik ken pastor Prince niet en wil hem ook niet verdedigen, maar als ik het stuk uit het ND lees kom ik al een aantal andere geluiden tegen, toch niet van de minsten.
  Willem Ouweneel vindt bijvoorbeeld niet dat de ‘levensheiliging’ bij Prince ondergesneeuwd raakt. ,,Dat wordt beweerd door mensen die zijn boodschap verkeerd oppakken. Keer op keer waarschuwt Prince in zijn preken dat mensen uit zijn strikte genadeboodschap niet moeten concluderen dat ze er op los kunnen leven.’’

  Dat zei Paulus in Romeinen 6 ook al:
  “Betekent dit nu dat we moeten blijven zondigen om de genade te laten toenemen? Dat in geen geval. Hoe zouden wij, die dood zijn voor de zonde, nog in zonde kunnen leven? Weet u niet dat wij die gedoopt zijn in Christus Jezus, zijn gedoopt in zijn dood? We zijn door de doop in zijn dood met hem begraven om, zoals Christus door de macht van de Vader uit de dood is opgewekt, een nieuw leven te leiden. Als wij delen in zijn dood, zullen wij ook delen in zijn opstanding.”
  (Rom. 6:1-5)

  Dit deel van de boodschap van Prince is gewoon bijbels onderwijs. Dat hij op sommige punten doorslaat of verkeerd kan worden uitgelegd (dat laat ik even in het midden), dat zal best. Ik vind het doodzonde dat er nu zo allergisch op gereageerd wordt. Op deze manier wordt de jongeren van Ronduit een kans op volwassen worden onthouden, namelijk: hoe leer je om een boodschap te ontdoen van eventuele menselijke tekortkomingen en vertekeningen zonder de bijbelse kern met het badwater weg te gooien. Waar zijn we bang voor, dat onze jongeren teveel vrijheid krijgen? Uit het bovenstaande blijkt duidelijk dat je er weinig van begrepen hebt als je de boodschap van genade aangrijpt om er maar lekker op los te gaan leven (omdat de genade toch groter is). Dat sommige jongeren dit toch doen doet niets af aan de genade. De jongeren uit angst of intimidatie maar weer terugtrekken in de oude religieuze cocon van schuld en veroordeling doet volgens mij veel meer schade.

  ,,Als je er nog nooit van beschuldigd bent dat je te veel genade predikt, heb je nog nooit de genade gepredikt. Deze boodschap levert altijd verzet op van mensen die genade moeilijk kunnen accepteren.’’ (Lloyd Jones)

  Nogmaals: ik heb geen enkele behoefte om Prince te verdedigen, het gaat helemaal niet om de persoon. Waar het mij om gaat is dat we volwassen worden en ons juist niet afhankelijk opstellen van welke theoloog of demagoog ook, maar van Gods Woord, en dat is heel duidelijk: de boodschap van genade is niet moeilijk om te begrijpen, maar het is niet gemakkelijk om het te accepteren…

 5. Lik-me-visje zegt :

  Hmmm, doet de boodschap er iets toe als de verpakking ook al aangenaam is om naar te kijken 😉

 6. Marnix zegt :

  @ Simson: Ik vermoed dat er aan beide kanten fouten zijn gemaakt. Van de HQ-mensen was het niet handig om een heel programma (zelfs verschillende jaren achter elkaar) op te hangen aan één (niet omstreden) boodschap/persoon. Van Opwekking is het niet kien om nu een breuk te forceren.

  Ik werk zelf veel met jongeren. Ik vind niet dat we ze in bescherming moeten nemen, laat ze maar zelf leren nadenken. Maar heb me wel verbaasd over de manier waarop deze hype (want dat is het) om zich heen heeft gegrepen. Sommigen zijn door de genadeboodschap werkelijk veranderd en in een nieuwe ruimte/vrijheid in God gekomen. Hebben als het ware het juk van veroordeling (met name in gereformeerde kerken heel sterk) afgeworpen. Maar ik heb ook jongeren meegemaakt die vonden dat één keer zonde belijden voldoende was voor de rest van hun leven. Dat is niet hetzelfde als permissie om “erop los te leven”, maar theologisch wel discutabel. Dat dat door de leiders van HQ niet duidelijk is gecorrigeerd geeft te denken.

 7. Marnix zegt :

  Sorry, het moet zijn: niet on-omstreden boodschap/persoon.

 8. geronimo zegt :

  Grote klasse van Opwekking. De uitspraken van Prince onderaan het ND-artikel zijn echt te bizar.

 9. Lieke zegt :

  Eindelijk is er nu ook een christelijke versie van ‘The Secret’.

 10. RELIREL zegt :

  @Marnix: ik betwijfel of de leiders van HQ dit niet hebben gecorrigeerd. wat wel duidelijk wordt uit de achtergrondverhalen is dat het gaat om uitwassen aan de rand van het spectrum en dat de meeste jongeren het juist als een bevrijding hebben ervaren. laten we ons niet teveel op de negatieve bijeffecten focussen, dat doen de media al genoeg.

 11. Marnix zegt :

  @ Relirel: Ja, misschien heb je gelijk en moeten we wat minder krampachtig doen.

 12. Lik-me-visje zegt :

  Volgens mij trekt het ND ten strijde tegen alles wat cahrismatisch en Evangelisch is. Getuige onderstaande links uit het verleden:

  http://www.oneway.nl/nieuws_artikel.php?nieuwsID=23949

  http://www.oneway.nl/nieuws_artikel.php?nieuwsID=24132

 13. oker zegt :

  Achja, íemand moet het toch doen… 😉

 14. Erik-Jan zegt :

  @Lieke
  Janis Joplin zong het jaren terug al:

  Oh Lord, won’t you buy me
  a Mercedes Benz
  My friends all drive Porsches
  I must make amends
  Worked hard all my lifetime
  no help from my friends
  So Lord, won’t you buy me
  a Mercedes Benz

 15. Vleertje zegt :

  http://nl.youtube.com/watch?v=C-GFqhCq2HA
  En dit is met geluid Janis Joplin ….

 16. Lostie zegt :

  Tsjonge jong, Opwekking, HQ, Pastor Prince…..

  ’t gaat allemaal weer precies zoals je het bedoeld had, Jezus

 17. Mart Jan Dolk zegt :

  Terecht dat “Prince” geweerd wordt! Er zijn al jaren lang discussies geweest achter de schermen tussen Gaassenbeek (die toen maar wegging) en andere lui van de Jong en Vrij kerk. Pas later kwam dit in de media…
  Het is ongezond als een interkerkelijke Ronduit Club en idem dito voor HQ vooral wordt gedomineerd door mensen uit een bepaalde kerk en denkrichting. Er was gewoonweg geen ruimte voor anders denkenden.

  Ronduit lijkt zich wat te herstellen. Dat moet gezegd worden. Misschien dat Marcel Gaassenbeek wat minder ruimte heeft gekregen op de Ronduit redactie??

  Prince heeft goede dingen in zijn onderwijs, maar veelal is de focus echt wel welvaart, geld, aanzien, gezondheid, en alle andere aardse geneugden… Veel van deze zaken komen helemaal niet zo prominent naar voren in de schrift. Prince heeft er een eigen theologie van gemaakt.

  Jammergenoeg zijn de oren van veel leiders van deze beweging doof geweest voor kritiek. Mensen die verontrust waren werden snel afgedaan met uitspraken als: Ze zijn onder de wet…
  Behalve Willem de Vink, hebben mensen als Gaassenbeek, Geluk, Jaap de Schipper en anderen te weinig theologische kennis (bijv. alleen al van de talen Grieks/Hebreeuws) om zaken werkelijk goed te kunnen toetsen.
  Ook Prince gaat er prat op geen theologische opleiding gehad te hebben. Nu hoeft dat ook niet perse, maar als je met zulke vergaande conclusies en uitspraken komt moet je beslagen ten ijs komen. Dat heb ik gemist. Het is veelal teksten plukkerij om je eigen systeempje vast te houden van welvaart en gezondheid door de goedheid van God in Jezus.

  Ik heb mij soms verbaasd hoe bepaalde studies van Prince domweg worden overgenomen, zonder er ook maar bij stil te staan of het allemaal zuivere koffie is.
  Daarmee is Prince een goeroe geworden. Levensgevaarlijk!

  Opwekking zal volgend jaar gewoon weer een goed jongerenprogramma neer zetten! En hopelijk voldoende focus op genade als fundament en zekerheid, maar ook die andere kant…. radicaliteit, geloofsgehoorzaamheid en levensheiliging. Begrippen die je bijna niet meer tegenkomt in de klas van Prince en Jong en Vrij.

 18. Lik-me-visje zegt :

  @ Oker ik denk niet zoeer dat we elkaar moeten bestrijden en onze eigen heilige huisjes moeten oprichten. We moeten aan Gods Huis werken.

 19. Jonathan zegt :

  Heel jammer dat er geen HQ meer zal zijn op opwekking, is wel een reden voor mij om misschien niet meer naar Opwekking te gaan.
  En wat zijn er belachelijke en slecht onderbouwde leugens over Joseph Prince geschreven!

  Hij preekt gewoon pure genade en puur Jezus. En dan gaan mensen hem beschuldigen dat hij een welvaartsevangelie preekt! Een gevolg van Jezus preken is welvaart, gezondheid, mensen die vrij komen van verslavingen enz. Sorry hoor mensen, geen veroordeling, maar ga je Bijbel lezen! Ga z’n preken onderzoeken via de Bijbel en niet door op omstandigheden te focussen of omdat je gelezen hebt in een artikel dat het een valse leer is!

  Sorry voor mijn kritiek (is vooral een reactie op Mart Jan Dolk), maar al die vaak slecht onderbouwde kritiek op Jong en Vrij en Joseph Prince wordt ik een beetje zat. Genade en waarheid kwam door Jezus!

 20. De rijke jongeling zegt :

  @Jonathan
  Heb ik het toen toch verkeerd begrepen?
  21 Jezus antwoordde hem: ‘Als je volmaakt wilt zijn, ga dan naar huis, verkoop alles wat je bezit en geef de opbrengst aan de armen; dan zul je een schat in de hemel bezitten. Kom daarna terug en volg mij.’
  22 Na dit antwoord ging de jongeman terneergeslagen weg; hij had namelijk veel bezittingen.

  23 Jezus wendde zich tot zijn leerlingen: ‘Ik verzeker jullie: slechts met grote moeite zal een rijke het koninkrijk van de hemel binnengaan.

 21. Jonathan zegt :

  @ De rijke jongeling

  Dit stukje in de Bijbel kun je op verschillende manieren uitleggen, ik zou het graag willen uitleggen voor je, maar niet via een berichtje op deze manier.

  Rijkdom is een zegen, maar het moet niet alleen maar draaien om die rijkdom. Als je bezeten bent door geld en alleen maar meer wilt, geloof ik dat God ons dat geld niet zal geven. Omdat geld dan ons bezit en wij niet dat geld (als je begrijpt wat ik bedoel).
  Als je veel geld hebt, kun je ook veel uitdelen. Doordat God veel geeft, krijgen wij het ook het verlangen om veel te geven en uit te delen. God loves a cheerful giver 🙂

  Als ik kijk naar bekende mensen uit het Oude Testament, zie ik dat God ze zegent met rijkdom, veel rijkdom! Hier zijn een paar namen: Abraham, Jozef, Jakob, David enz! Het draaide bij deze mensen niet om geld, ook streefden ze niet naar rijkdom. Maar toch kregen ze het, en behoorlijk veel ook. Jezus houdt van ons en wil ons zegenen op allerlei manieren, zijn naam Jeshua betekent o.a. ook rijkdom! Hij werd arm, zodat wij rijk mogen zijn.

  Laten we dan ook de volle eer geven aan Jezus en Zijn lijden voor ons door te genieten van zijn zegeningen en van Hem te ontvangen.

  Ow ja, nog even dit: Als je er nog nooit van beschuldigd bent dat je te veel genade predikt, heb je nog nooit de genade gepredikt. Deze boodschap levert altijd verzet op.

 22. Johan zegt :

  @ Jonathan: Dus evenzo: als je er nog nooit van beschuldigd bent dat je teveel over geld hebt gepreekt, heb je nog nooit materiële rijkdom gepredikt? Met zo’n statement kun je dus alle kanten op. Het is een non-argument.

 23. Jonathan zegt :

  @ Johan

  Sorry Johan, maar je begrijpt me helemaal verkeerd. Misschien dat het zo overkomt dat ik met genade preken, welvaart preken bedoel, maar daar gaat het helemaal niet om. Genade preken is niet welvaart preken, maar 100% Jezus preken.
  Paulus werd ervan beschuldigd dat hij gezegd zou hebben: Laten we meer zondigen, zodat de genade toeneemt. Hier wordt Joseph Prince nu ook van beschuldigd. Als mensen dit gaan zeggen, betekent dat dat de genade daar zo radicaal gepreekt wordt, dat mensen het verkeerd kunnen gaan opvatten.

  Vind je het niet opvallend dat andere prekers hier bijna nooit van beschuldigd worden? (van teveel genade preken) Er is amper of geen commentaar op al die sprekers van wettische preken en de focus op zonde en onszelf (niet dat alle prekers dit doen), maar zodra er iemand echte genade gaat preken, komt er van alle kanten kritiek.

  Ook vind ik het heel opvallend (of je het nu wel of niet met zin prediking eens bent) dat er heel veel gave dingen gebeuren in de kerk van Joseph Prince: Heel veel genezingen, mensen die loskomen van verslavingen, mensen die financieel gezegend worden en andere hele gave wonderen. Ook als ik zijn preken beluister of in de dienst van Jong en Vrij zit, ervaar ik een grote rust en blijdschap en merk ik dat de Heilige Geest de woorden die er gesproken worden bevestigd in mijn hart (wat ik daarvoor veel minder had). De bijbel leeft nu veel meer voor mij (terwijl ik al heel lang christen ben), ook ben ik nu veel enthousiaster over m’n geloof en krijg ik steeds bevestigingen door Gods woord en door preken heen.

  Misschien betekent dit niets voor je, maar ik daag je uit om gewoon es wat preken te luisteren van Jong en Vrij en/of Joseph Prince en dan zelf een oordeel te vellen en niet een oordeel te vellen vanwege slecht onderbouwde kritiek (niet perse voor jou bedoeld Johan, ik weet niet hoe je er verder instaat)

 24. Johan zegt :

  @ Jonathan: ik reageer alleen op je argumentatiestijl. Het is niet houdbaar is om te stellen dat als er kritiek op iets komt, dit wel zal komen door een teveel van het goede. Soms is kritiek gewoon ook steekhoudend, ook al ben je het er niet mee eens. Daarom kun je dit soort discussies beter puur inhoudelijk voeren in plaats van retorisch. En het is niet zo dat kritiek nu opeens opduikt bij genadeprediking; moet je de bijdragen op deze site over de gergem maar eens lezen. Er kan (en er moet) ook kritiek worden gegeven op legalisme en dogmatische starheid.

  Je zegt dat de genadeprediking je gesterkt heeft in je geloof. Dat getuigenis ontvang ik in dankbaarheid.

  Toevallig heb ik al wat materiaal van Prince beluisterd. Heel eerlijk: ik was niet erg onder de indruk. Maar als je van jongs af aan met Calvijn om de oren bent geslagen, kan ik me goed voorstellen dat dit bevrijdend onderwijs is.

 25. Jonathan zegt :

  @ Johan

  Ik begrijp je opmerkingen, hoewel ik het niet helemaal met je eens ben. De kerk waar ik eerst in zat voordat ik naar Jong en Vrij ging, was een evangelische kerk. Toch was het onderwijs van Prince en andere genadeprekers echt wel bevrijdend voor mij. Mijn denken werd totaal veranderd.

 26. Dr. Love zegt :

  Als je meer wilt weten over wat Joseph Prince predikt is het misschien handig om eens YouTube te kijken (zie link bij mijn naam). Geef het een eerlijke kans zou ik zeggen, want het is de moeite waard (voor mij in iedergeval wel!) :-))

 27. Calvijn zegt :

  Tjonge, daar kan ik nog een puntje aan zuigen. Wat een calvinisme spreekt uit zijn preken: God die in wrake Christus gestraft heeft voor onze zonden. Wow. Alleen dat ‘halleloooeeeja’ daar heb ik niet zoveel mee.

 28. Lieke zegt :

  Wat voor oogschaduw gebruikt die Pastor Prince? Ik vind er niet zoveel op aan te merken op zijn preekjes. Hij is alleen zo glad, gelikt, glibberig.

 29. Dr. Love zegt :

  @Calvijn

  Ik zie Calvijn inderdaad ook niet zo snel ‘halleloooeeeja’ roepen, eerder een bescheiden ‘dolletjes’.

  @Lieke

  Geen zorgen, je hoeft niet met hem te trouwen, hij is al voorzien van een vrouw 😉

 30. Lieke zegt :

  Pfoe… gelukkig.

 31. Vleertje zegt :

  @ Jonathan.
  Heb je de Hebreeen brief wel eens gelezen??
  En dan ook het hele hoofdstuk uitlezen graag en even doorlezen kan ook geen kwaad in hoofdstuk 12…
  Fijn dat je wat hebt aan het genade onderwijs, want genade is de basis van het evangelie. Er is alleen meer over te zeggen en dat probeert ongeveer iedereen hier. En als je schrikt van kritiek, is het niet zo dat er leugens staan… Alleen dat jij dit blijkbaar nooit gelezen of gehoort hebt van deze mensen. De uitsprakenlijst onderaan het bericht is ronduit schokkend. Maar goed, onderzoek alles en behoudt het goede. EN lees vooral eens in Hebreeen 11 en 12.

 32. Dr. Love zegt :

  @ Vleertje

  Ik denk niet dat je Jonathan verder helpt door een bijbelgedeelte aan te dragen waar verschillende uitleggen over zijn. Ook al begrijp ik heel goed dat het een oprechte reactie van je is.

  Ik wil even de andere kant belichten. Er is gewoon een groep mensen die enthousiast zijn over een enorme verandering in hun leven; ze maken een opwekking mee in hun leven. Dit heb ik zelf ook meegemaakt en dan kun je het niet voor je houden, vandaar dat ik deze kant nu belicht. Ze hebben een ontmoeting gehad met Jezus en Zijn liefde voor hen geproefd. Als het een hype is, dan is het een Jezus-hype. Want dat is wat er nu aan de hand is met mensen die geraakt zijn door het onderwijs van Joseph Prince e.a. De kracht van het onderwijs is dat het ontzettend Jezus-gericht is. Dan komt het vreemd over als er iemand met een geheven vingertje en bijbel in z’n hand vervolgens verteld dat wat je gelooft verkeerd is. Alsof je even terug moet draaien wat je hebt meegemaakt en weer terug moet naar je oude leven, een leven zonder rust die je ontdekt hebt in Jezus. Zo werkt het gewoon niet, en zo kom je ook niet tot een gesprek.

  Kritiek is mij niet vreemd, sterker nog, ik denk inmiddels dat ik bijna alle hoeken en gaten ken van de “genadeleer” waar mensen vragen over hebben, en vragen hebben geeft niet, daar mag ruimte voor zijn. Ik heb ook nog steeds niet op alles een eenduidig antwoord, maar ik wil mijzelf de ruimte geven om daarin te groeien, en niet alles dichtmetselen met kant-en-klare interpretaties van bijbelteksten, zonder dat het iets met mijn hart doet. Ondertussen geniet ik van Jezus liefde voor mij 🙂

  Have a nice day!

 33. Vleertje zegt :

  Ach Dr. Love, het was ten eerste aan Jonathan gericht en niet aan jou. Hij kan prima voor zichzelf denken lijkt mij gezien zijn reacties. En ten tweede staat je reactie in geen enkele verhouding tot wat ik zeg of bedoel.. Zucht. Het aloude “Lees wat ik schrijf” komt weer eens uit de kast. Ik hef noch een vingertje op ,noch doe ik lullig over positieve gevolgen van genade leer, of zeg dat zijn geloof verkeerd is.
  Ik benadruk slechts dat uit het artikel van het ND blijkt dat er rare uitspraken zijn gedaan door die man, en dat die niet altijd leugens zijn.
  Juist Jonathan benadrukt het feit dat je zelf moet onderzoeken en bijbellezen, en dat ben ik geheel met hem eens. Hulde Jonathan. Ik heb slechts geoppert om Hebreeen 11 en 12 eens te lezen. Doe dat eens voordat je me afkraak. Mijn ervaring is dat deze hoofdstukken weinig gelezen worden door ‘positivo’s”.. Daar staat dat God soms hemelhoge wonderen doet en soms niet… Die laatste nuance mis ik in het artikel over Prince. Voor de rest ben ik blij als mensen Jezus leren kennen zoals hij is. Maar leg me geen dingen in de mond. Ik reageer fel op rare uitspraken van Prince, niet het ontluikend geloof van jongeren die oprecht Jezus volgen. En nu ga ik weer een rondje vliegen….

 34. Jonathan zegt :

  Wow, wat wordt er veel gereageerd op mijn berichten… vet

  Eerst even dit, ik wil absoluut niemand veroordelen met mijn reacties (ook als dit misschien wel zo overkomt). In mijn enthousiasme ga ik soms een beetje te snel en zeg ik dingen die ik gewoon wat subtieler kan brengen.

  @ Dr Love, je doet je naam eer aan met je uiterst genadige bericht waar ik het volledig mee eens ben, bedankt daarvoor 🙂

  @ Vleertje, Ja Hebreeën! Een van mijn favoriete bijbelstukken. Vooral Hebreeën 10 is zo ontzettend gaaf! Ik ken ook het 11e en 12e hoofdstuk, ik kan niet in een paar zinnen uitleggen hoe ik tegen deze hoofdstukken aankijk. Dan zou je me even moeten mailen. (freakyaragorn@gmail.com)

  Onderzoek alles en behoud het goede, daar ben ik het helemaal mee eens. Ga zelf onderzoeken of theorieën van Prince waarheid zijn of niet, en beoordeel ze niet op basis van uitspraken van andere mensen. Bekijk bijv. dit filmpje van Prince eens: http://uk.youtube.com/watch?v=X5ILvjvr-5U

  Ik zou nog veel meer gave dingen kunnen vertellen over hoe deze boodschap van genade mijn leven veranderd heeft, maar dat doe ik even niet. Ik zou heel graag meer willen vertellen, maar niet via deze manier, ik wil het niet pusherig laten overkomen. Als je vragen of zo hebt, please mail me, ik zou zeer graag willen proberen ze te beantwoorden, of ga zelf kijken wat Gods prachtige Boek zegt.

  Wees allemaal gezegend met Gods genade

 35. Hendrik zegt :

  @Vleertje
  Nou Vleertje het is niet zo’n lekker weertje
  En te zien aan je grote gaap
  is het tijd voor winterslaap.

 36. Shee zegt :

  Onzin dat Gaasenbeek, Geluk en De Vink de grondtalen van de bijbel niet zouden kennen, zoals iemand hierboven beweert. Ik ben regelmatig naar hun diensten geweest en ze beheersen deze talen wel degelijk.

  Jammer dat in het artikel van het ND alleen uit zijn verband gerukte citaten staan van PP. Zo kan ik ook makkelijk een eenzijdig beeld van een theologie creeren. Want dat is nu volgens mij aan de hand: terwijl EO Ronduit, Jong&Vrij, Prince e.a. beschuldigd worden van eenzijdigheid, doen de critici hier net zo hard aan mee door eenzijdige kritiek te leveren op deze organisaties/personen.

  Ik ken veel mensen die lid zijn van bovengenoemde kerken en heb bij hen geen buitensporig gedrag opgemerkt; niemand van hen is eropuit gegaan om “omdat er toch vergeving is” maar allerlei zonde te begaan. Eerder viel mij een enorme toewijding aan en liefde voor Jezus op, die ik tegenwoordig maar in weinig kerken tegenkom.
  Het ‘evangelie van genade’ (om met die termen te spreken) is inderdaad een risico: wie het niet serieus neemt, kan menen ongelimiteerd te kunnen zondigen. De vraag is of zo iemand dan oprecht is. Wie echter oprecht gelooft dat Jezus alle zonde heeft ‘betaald’, zal eerder meer liefde en bewondering voor Jezus krijgen, omdat hij/zij zich realiseert wat een offer Jezus heeft gebracht en hoe goed Hij is.

 37. Yohan zegt :

  @ shee
  Grondtalen is mooi maar je hebt er niets aan als je denkt met losse woorden indruk te maken. Bij J&V vliegen er regelmatig griekse en hebreeuwse woorden door de zaal, meestal als bewijs voor een theologie. Alles bijbelteksten zijn bewijsteksten.
  Prince hanteert een megasterk wet-genade antithese verhaal, met zegen en vloek als interpretatie-kader + bedelingensausje + absolutisme op charsimatisch gebied.
  Geen probleem natuurlijk, maar het is absoluut niet neutraal. En naar mijn mening ook zeer onbijbel en zelfs gevaarlijk. Maar daar mag je van mening over verschillen, natuurlijk!

 38. Strator zegt :

  Ik zag dit stuk hier staan en moest even glimlachen. Ik vraag mij inderdaad ook af of de theologische kennis van de beperkte Jong en Vrij groep sprekers (ze hebben maar iets van 5 sprekers die voor mogen gaan en vooral allemaal hetzelfde zeggen als Prince) zo groot is. Mensen die een beetje het onderwijs van Prince kennen, kennen o.a. wel zijn fabeltje van Alef Taf. Prince doet voorkomen of dit een unieke letter combinatie is welke slaat op Jezus in het oude testament. Een vriend van mij liet mij een DVD zien hier over en een studie van ik meen Gasenbeek die dit gewoon had overgenomen. Met een beetje onderzoek was is er al snel uit dat dit echt gebakken lucht theologie is. Helaas slikken J&V’ers het voor zoete koek. Zo ook mijn vriend. Wilde ook niet aannemen dat het echt flauwekul is.
  Maar dat is het wel: een volkomen onzin verhaal!!
  Mijn vader is theoloog en kent de grondteksttalen en heeft duidelijk laten zien dat alef taf gewoon een grammaticaal iets is wat duizenden keren voorkomt in het oude testament en alles behalve slaat op Jezus (die zich alpha en omega noemt).

  Maar goed, binnenkort allemaal naar eurospirit. De bakermat van charismatische gelukzoekers en de grote promotor van Benny Hinn… Prince hoort daar ook thuis en alle andere schapen die kritiekloos het westerse geluksgeloof omhelsen en God als psychotherapeut nodig hebben….

  Ben ik kritisch? Oeps…. Sorry: no condemnation!!!

 39. Jonathan zegt :

  Goeiedag Strator, jij hebt echt nog een hele boel te leren…

 40. JvB zegt :

  Ik vind de reactie wel grappig Jonathan.
  Ik heb ook het e.e.a. gehoord van deze PP en begrijp wel waarom mensen geboeid zijn door zijn spreekstijl. Hij vertelt ook mooie dingen over Jezus, maar hij is ook een grote entertainer.
  Vind het ook onbegrijpelijk dat mensen als Willem de Vink niet afhaken als hij zo extreem, ongenuanceerd en eenzijdig de bijbel uitlegd als het gaat om genezing, voorspoed, lijden, enz. Dat doet hij weinig pastoraal.

 41. IJsbrand zegt :

  de beste prince is een choco prins tja echte kwaliteit smaakt beter dan namaak hi

 42. Ireen zegt :

  Ik lees dit allemaal achteraf. Net nu ik het boek van Prince aan het lezen ben.
  Ik word werkelijk niet goed van de meeste reakties…
  zo blijven we elkaar lekker veroordelen he?
  NIET DOEN!
  onderzoek alles en behoudt het goede, ik neem aan dat iedereen dat wel voor zichzelf kan doen en dat we niet voor anderen hoeven te denken.
  Geniet gewoon van de overvloedige genade die God ons heeft geschonken!

 43. Rocco zegt :

  Hallo allemaal,

  Ook ik lees deze reacties vrij laat, maar ik ben het niet met Ireen eens. Ook ik heb vragen – na het lezen van het boek van Prince en in aanraking gekomen te zijn met ‘zijn leer’ – waar ik eerlijk gezegd niet vrolijk van wordt.
  Laat ik het er op houden dat ik het een ‘vernauwing’ van de Bijbelse boodschap vind, waarbij het leven als ‘opgestane’ in het licht komt, maar het leven als ‘gekruisigde’ uit het licht wordt gehouden. Ik denk dat st. Opwekking terecht hen de deur heeft gewezen. De wijze waarop zij (Prince en de zijnen) zeggen de waarheid in pacht te hebben vind ik griezelig en sektarisch aandoen.
  En dan heb ik het nog niet eens over de wijze waarop ze de Schrift uitleggen om die ene genadeboodschap er uit te ‘destilleren’ die ik meer inlegkunde als uitlegkunde vind. Het is zoals je het in de bespiegelingen terug kunt vinden: iedereen die het er niet mee eens is, wordt aan de andere kant van het spectrum geplaatst: bij de dieven en de rovers (Joh. 10).. Dit gaat wel erg ver en het is maar de vraag of ze gelijk hebben. Ik heb het zelf onlangs meegemaakt in een kerkdienst waar een van de ‘genadeleraars’ sprak. .. Mijn devies: blijf er van weg.

 44. Jan Prins zegt :

  Nou de ene leugenaar zegt tegen de andere leugenaar dat hij een leugenaar is. De één het voorspoed evangelie en de ander een Evangelie naar Elisa en dan met dit fake Israël als afgod. Kijk zowel Opwekking staat onder de geest van de antichrist met hun leugenleer van Israël die rechtstandig staat onder de geest van de antichrist en hiermee zien we dat ze beiden nog nooit het Evangelie van het Koninkrijk hebben gehoord, want ze verloochenen de God van Abraham Izaäk en Jakob en verwelkom de geest van de antichrist binnen de stichting opwekking, maar ook in alle kerken en gemeenten in Nederland. Kijk daar werkt juist de geest van Christus, doorat men zegt onder het Christendom zitten; hebben ze zichzelf weer onder de wet gezet en dus weer onder die valse boom, maar dan aan de zogenaamde goede zijde, dan is het houden aan de wet en zelfrealisatie, wat de twee elementen zijn. Nu de voorspoed zit bij de Pinksteren ergens anders. Zij komen met dit soort valse leraars als die pastoraal therapeuten, die menen een leer uit de wereld te moeten halen o het vervolgens in het Evangelie van Jezus Christus te voegen. Die de leer va die verdwaalde Ben Hoekendijk heeft, die het Charismatische van de opstanding van Jezus Christus in een gemeente heeft gezet , waar ze de wedergeboorte verwerpen en dat satan met die wonderen en tekenen aan de haal gaan en dan op een wijze zoals satan werkt als een engel des Lichts en zo zet hij de mens weer onder waar hij staat, namelijk onder geest van de antichrist en Opwekking blijft maar een afgod maken van een fake Israël die door de geest van de antichrist op deze aarde is gezet, terwijl het ware Israël in de Hemel zit.

  Dus beiden zijn leugenaars, maar beiden op een verschillende wijze en wat je wat het verdrietige is? Dat ze beiden onder de geest van de antichrist zitten; dat ze wel geloven dat Jezus Christus is gestorven voor de zonden daarvoor Zijn leven gegeven heeft e dat Hij is opgestaan, maar ze geloven dus niet dat ze met Christus gekruist zijn,maar dat ze dus niet geloven dat ze met Hem in de dood en in Zijn opstanding gegaan zijn en dan zien we dat ze nog moeten opstaan met Christus en dat ze nog steeds in de geestelijke dood leve dat er van wedergeboorte bij die persoon geen sprake van is. Dat betekent dat ze maar een half evangelie hebben en een half evangelie is maar een halve waarheid en een halve waarheid is een dubbele leugen. (Gal. 1:6-9)

  Dus zowel Opwekking als die jongerenclub zitten onder een leugen. Ben j daar in opgegroeid of weet je niet beter dan dat dit zuiver zou moeten zijn n ben je door hun betoverde, dan mag je daar blijven, maar beiden zijn ze dwaze maagden en mogen in bezinning hoe ze geestelijk staan. Niet best, want de lauwen die zal God uit Zijn mond spuwen.

 45. Johan zegt :

  @Jan Prins: Ben jij de nieuwe BHS of zo? Man, in wat voor sektarisch kokertje leef jij nou weer?

 46. rob zegt :

  @Prins
  ik kan je niet zo goed volgen. In het vuur van je betoog let je niet echt op een goede zinsopbouw.
  Volgens mij zit Israel niet in de hemel, maar verblijft Israel gewoon nog op de aarde, op de landkaart.
  Hoezo fake Israel?
  Ga voor een paar dagen eens in de schoenen van een israeliet staan.

 47. Jan zegt :

  @Johan,

  Zoek je een sekteleider? Ik ben niet in de aanbieding. Heerlijk is het om door Christus zelf geleerd te worden, buiten de kerken om. Zie je dat die halve zolen nog het evangelie van het Koninkrijk tot een leugen maken ook en Christus tot ee leugenaar. Beste mensen; wanneer kom jullie eens onder de geest va de antichrist uit!!

 48. Jan zegt :

  @rob,

  En toch is de Israëliet net zo dood voor God als een onbekeerde dood is voor God. Lees Amos en je ziet dat heel Israël en de Joden in de dood van Christus zitten, daarom moeten beiden tot geloof komen; de Jood en de Heiden om één in Christus te kunnen zijn (Lukas 11 en Epheze 2:11-22).

 49. Jan zegt :

  @Ireen,

  Wanneer ga je eens in de Bijbel lezen in plaats van die valse boeke van Derel Prince./ Die vent is een valse leraar en ligt nu in de diepste poorten van de afgrond (Opb. 22:18-19 en Galaten Galaten 1:6-9). Dus waarom zou je nog in zijn leer verdiepen? Niet nodig. Koop een statenvertaling of een Wilibrordvertaling (beter) en een concordantie. Bekeer even en ga dan naar Christus toe en laat ej alleen maar door Hem leren. Ik hoef die vuilnis van die valse leraars niet die met een schijn van godzaligheid komen, maar zo op die wijze kan satan verdoezelen dat hij als een engel des Lichts in dat leven van die voorganger zit. Of wel De Pinkster en volevangelie en Evangeliegemeente is de creme a la creme van het werk van de geest van de antichrist. Niets meer en niets minder. Maak dat je er weg komt. Anders ga je als dwaze maagd de afgrond in.

 50. Jan zegt :

  Bijvoorbeeld: Stichting Opwekking zit ook onder de geest van de antichrist waar satan werkt als een engel des Lichts; alleen ze weten het zelf nog niet.

 51. Jan zegt :

  @dr. Love,

  De Genade evangelie is ook een vals evangelie. Immers het zet de genade op als een soort elfde gebod waar je dan aan zou moeten houden en het is weer opgelegd. Immers Christus was niet gekomen om de genade te brengen in de eerste plaats, maar het zwaard, zodat er scheiding kwam tussen de gelovigen en ongelovigen. Dit heet het Evanglie van het Koninkrijk, die we kunnen vinden in Mattheus 24:14:”En dat Evangelie des Koninkrijk s zal in de gehele wereld gepredikt worden tot een getuigenis allen volken; en dan zal het einde komen”. Dus het komt uit de vier windstreken der aarde.

  Voorts zien we dan ook dat de bedelingen leer en het letterlijk nemen van de symboliek achter de tijdaanduidingen ook roet in het eten heeft gegooid. Immers wanneer we lezen dat een dag is als 1000 jaar en 1000 jaar als één dag (2.Petrus 3:8), dan zien we dat het NU plaats vind wat al op de aarde heeft plaatsgevonden. Zitten ze nog steeds het moment te berekenen, wat Johan doet, wanneer de wederkomst van Christus zou zijn, die allang is wedergekomen bij Zijn opstanding en daarna zijn tweede opstanding weet in de hart van de mens wanneer Hij het Evangelie van het Koninkrijk op aarde (dus in het hart) wilt brengen. Want zo is het wanneer we uitgaan van de tijdindeling Gods. Dan moeten we niet doelen op de bedelingeneer van Scofield, want dat was van Scofield en niet van Christus, maar op wat er in 2. Petrus 3:8 staat. Dan kijken we naar Lukas 11 en dan kijken we naar Galaten 4:4-5 en daarna naar Dan. 9:24-27.

  Verder Johan en Dr. Love; kijk ik niet naar dat evangelie van de genade, want dat is een fake genade die nergens in de Bijbel te herleiden valt. Immers de teksten die je daarop aanwijst zijn eerst door dit soort lieden verkracht geweest; daarna omgebogen naar hun valse leer, dat men maar in de zonde kan blijven leven opdat de genade te meerder worde (Rom. 6:1) en dat ze vervolgens dan maar in de zonde kunnen blijven leven, want we zijn toch gered uit geloof en door het geloof is ons de genade verkregen. Lijkt heel erg bijbels, maar hier zit de poot van de geest van de antichrist in, want ze hebben dus wederom de genade tot het elfde gebod gemaakt. Zo lopen ze dan wederom in het geestelijke en in het natuurlijke als een dronkenlap rond.

  Ik blijf bij wat me door Christus is geleerd, want ik weet waar jij staat Johane, want dat evngelie wat jij hebt leidt de mens via het drijfzand naar de afgrond en ik weet ook waar dat vandaan komt, namelijk van de verklagerd er Broederen Ab Klein Haneveld en dat is ook zijn leraar. Doch het was Jakob KLein Haneveld geweest die van zijn zoon een zeven maal ergere kind der hel heeft gemaakt dan dat hij zelf was en heeft nu al 22 jaar ervaring in het Hadeslopen. Hades is de afgrond voor de mensen die daar nog niet thuis in zijn. Zo’n leer als de genade evangelie is de hoogste troef die satan heeft om zo ook maar de uitverkornen te kunnen misleiden. Natuurlijk is er genade en dat op grond van het geloof, doch we dienen dit niet als een wetmatigheid op te dienen. Immers bij die groep zit die genadeleer in het hoofd, maar in het hart zit de valse Christus, dus de geest van de antichrist en ze zitten zelf namlijk nog onder de wet.

  Amen.

 52. Eva zegt :

  Ik was vandaag in de Bijlmer Poort (winkelcentrum in zuid-oost) waar weer vollop prosperety evangelie op straat werd gepredikt. Ik vind dat wel ironisch hoor, in een wijk waar zoveel mensen onder de armoeder grens leven.

 53. bijbelonderzoek zegt :

  @Eva,

  Ik kan me dat voorstellen. God zorgt inderdaad voor de Zijnen. Dat is in zijn geheel juist, maar doordat deeltje van het evangelie en verder niet trouw te zijn in wat Hij te verkondigen heeft, dan zie je dat God nooit kan zegenen. Dus wat zie je? Ze hebben dat deeltje tot evangelie gemaakt, maar ze hebben dan niet gesproken over het geloof en welke leer je volgt en dat het Evangelie van het Koninkrijk tot doel heeft mensen naar Christus te leiden, zodat Christus Zijn willen en werken door de mens heen kan doen; is er niet bij, maar dat wilt God wel (Philip. 2:13). Met de P{rosperity Gospel hebben de predikers door naar de mensen hun mond te praten heel veel geld van de mensen afgezogen, en de mensen die dat evangelie gloven zijn ze er alleen maar meer en meer kaalgevreten geworden door die valse voorgangers. God zal dit soort llieden krijgen, die dat evangelie brengen, maar de mens die daar naar luisteren en het als waarheid aannemen; laat God ook niet ongespaard, want dat evangelie wekt de doden niet op ofwel zet niemand van de duisternis in het Licht. Dus ze blijven nog steeds ongered en dus niet van Chistus. Ze hebben wel een religie bijgekregen, die hen verder van Christus weg brengt en hen dieper in de poorten van de afgrond zet.

  Zulke mensen die dit soort evangelie prediken; die zet ik totaal te schande over het gehele plein waar ze staan zet ik ze zo te schande zoals ze op het plein de Heer Jezus Christus te schande zetten. Aan de andere kant zie je ook dat het de eindtijd is, dus het is de tijd ervoor dat er vele valse leraars zullen komen.

  Groet,

  Jan.

 54. Jabir zegt :

  Aha.. Ouweneel heeft die tien geboden verdwijntruc dus van onze 50.000 dollar per maand toucherende voorganger uit Singapore geleerd.

 55. rob zegt :

  @Jan de bijbelonderzoeker

  Wat te denken van een leer dat zegt dat de bijbel alleen door een klein gedeelte vd gelovigen uitgelegd kan worden, laten we zeggen, 14 mannen uit Amerika?
  Die wijze mannen uit Amerika wisselen nogal eens van standpunt. De wijze mannen uit Amerika hebben ook nogal eens foute voorspellingen gedaan over het einde der tijden.
  Deze mannen, die zelf claimen de waarheid te hebben, zijn dus valse profeten.

  En dat is nog niet het ergste van alles.
  Die valse profeten hebben bedacht dat er 2 getuigen nodig zijn om een misdaad te bewijzen als verkrachting of kindermisbruik.
  Als er geen getuigen zijn geweest heeft het slachtoffer totaal geen recht van spreken.
  (alsof de verkrachter netjes wacht tot er 2 getuigen bij zijn als hij zijn misdaad pleegt, de waanzin)

  Hoeveel leed is er veroorzaakt door deze wijsheid van dat clubje mannen?
  (voor verdere info over dit onderwerp: silentlambs.org)
  Deze misstanden zetten Jezus nog veel meer te schande dan welk prosperity geloof dan ook.

 56. engel zegt :

  @Rob,

  Bedoel je dat de door jouw genoemde website http://www.silentlambs.org deze misstanden aan de kaak wil stellen?

  En je doelt waarschijnlijk op de Jehova’s Getuigen?

  Ik denk overigens niet dat je dit moet vergelijken met het prosperity geloof. Dat zijn appels en peren. Of goudreinetten en peren.

 57. rob zegt :

  @Engel
  Juist, die ja,
  Het leek mij juist voor bijbelonderzoeker (=oud woord voor jehovagtuige) fijn om behulpzaam te zijn met het vergelijken van de goudreinetten en de peren.
  Zijn eigen peren in het bijzonder 🙂
  Ik neem aan dat de website in perenland niet zo bekend is, vandaar.

 58. Jan zegt :

  @Rob,

  Neen, wanneer je een beetje kent, dan zie je in Mattheus 7 dat er een brede weg is en een smalle weg. Breed is de weg die naar het verderf leidt en smal is de weg die naar het eeuwig leven leidt. Nu dat is allen die niet in een gemeente of kerk zit en zich laat brainwashen, zoals dat zo mooi heet, maar dat zij door de weg van de wedergeboorte (Johannes 3) Christus in hun hart ontvangt en dan door Christus zelf laat leren. Immers wie zich door de Geest Gods laat leiden die is een kind van God (Rom. 8:14).

  Ik hoop dat dit je vraag beantwoord. Daar heeft een 14 tal Amerikanen; Nederlanders enzovoort niets van doen die bepaalt hoe het evangelie in elkaar moet zitten. Immers dat is inderdaad linke soep. Daar ben ik het heel erg met je eens.

  Fijne dag,

  Jan.

 59. Sjeel zegt :

  Hoezo JP`s leer? Wiens leer? Welvaartsleer? Waar zijn we nu helemaal mee bezig?

  Eindelijk eens iemand die oprecht lef toont en het evangelie verkondigt in het harnas van `the gospel` en dan natuurlijk…ja, dan is er ophef!
  Want ophef is er tegenwoordig over alles wat niet netjes in een hokje te plaatsen is. Niet stoer genoeg, niet behoudend genoeg, niet vroom genoeg, niet werelds genoeg, niet gekleed genoeg, niet ontkleed genoeg.
  Je mag wel geloven maar…het `t moet wel binnen `ons` hokjesdenken geplaatst kunnen worden. Graag aangepast a.u.b. Anders moet er wel iets mis zijn! Daarom rennen we tegenwoordig met z`n allen meer de kerk uit of van de één in de andere, niet? We blijven maar zoeken, we blijven maar een mening hebben.

  Het lijkt me dat God daar lak aan zou hebben, die kletspraat, net als Jezus zelf die wars door alle doctrines van de Farizeeën heenging om de genade alszijnde Hijzelf neer te zetten. Ook Hij werd neergesabeld. Te radicaal bevonden. Te gevaarlijk. Is die Waarheid dan te gevaarlijk misschien voor sommigen onder ons? Wat als Hij in volle glorie zich geopenbaard had als Koning? Met goud omhuld en edelstenen op Zijn borst? Dat had niet gemogen? Hoe zou de hemel dan ogen kan je je afvragen.

  En dan volgt natuurlijk weer de vraag; wat is dan DE waarheid? Velen weten niet. Voelen niet. Ze toetsen de Geest niet. Kennis ontbreekt. een mening ontbreekt niet. Dus als we het niet weten dan is het eng. Onder het mom van `wie het lef heeft er mee naar buiten te komen wordt geslacht`? Hou het binnen de norm? Hoe bekend is dat, grijns.

  Het gaat niet om Prince…het gaat om wat hij te verkondigen heeft. Radicaal genade. Genade die een naam heeft. En radicale genade dat is een persoon; Jezus!
  Prince doet dat oprecht goed met vaak Hebreeuwse/Griekse grondtekst ernaast. Nog nooit zoveel geleerd. Geen kerk gezien die het zo diep uitlegt.
  Nu spreekt iemand vol van hart tot de jongeren die nog niet vastgeroest zijn in hun denken. Begrijpelijk. Interessant. Vol van Jezus. Luister eens echt! Prince is niet de enigste die dit verkondigd en waar de beschuldiging glashard neergelegd en uitvergroot wordt. Schijnbaar gaan geloof en materiële armoede hand in hand, anders is het niet nederig genoeg? Misschien toch maar eens goed gaan spitten in die bijbel dan…dan kan je wel eens opmerkelijke ontdekkingen doen.

  Zoals ik begrijp verkondigt Prince een geestelijke rijkdom. Daarbij gaat hij materiële bezittingen niet uit de weg. Ook een christen mag materiële dingen `hebben`, hoeft niet arm te zijn. Geld is om te delen. Daar ontvang je het voor. Wanneer je het hebt dan kan je een zegen zijn voor een ander. Tis maar in welke context je het plaatst. God voorziet zegt Prince. Niets nieuws. Dat is notabene bijbels. Het brengt tgt een verzoeking en dat weet hij net zo goed. Ook de bijbelse Ruth ontving genade. Mooi voorbeeld. Het is nooit te laat om te ontvangen.

  Over klefheid en popi-commercieel gedrag kan je discuseren. Ik zie dat bij een aantal voorgangers inderdaad. Daar wordt ik ook naar van. Alsof het evangelie een verkooppraatje is. Sales produkt. Daar zie ik Prince niet in terug. Dat maakt zeker verschil.

  Dat Prince leuk oogt daar is niets mis mee. Grijze muizen die op de kansel de slaap opwekken zijn al te lang een feit geweest. Zie de teloorgang van de kerk! Een frisse wind erdoor is hard nodig. Inderdaad: opwekking.
  Tradities zijn er om doorbroken te worden. terug naar de kern en dat is genade.

  Wanneer je iedere week Prince volgt dan zie je veel meer. Dan hoor je veel meer. Niet wat hier beoordeelt wordt…welvaartsprediking, maar een geheel plaatje.
  Hoge bomen vangen veel wind zullen we maar zeggen.

 60. bodem zegt :

  @ Sjeel
  Ik zag bij Prince in de kerk vooral een ding. Prince. Niet een keer, niet tien keer, niet honderd keer, maar duizenden keren. Prince, Prince en nog eens Prince. Overal zijn hoofd. Ja, hij had het wel over genade. Maar hij had het vooral over zichzelf.

 61. Ruitje zegt :

  @Sjeel, het is beter Jezus iedere week te volgen in plaats van Prince…

  En Prince weet het dus blijkbaar beter dan de apostel Paulus…. die kende armoede, strijd, rampspoed en tegenslag in dit leven (lees de tweede Korintebrief maar eens). Tja, en dat klopt niet met de boodschap van Prince.

  En misschien moet hij eens gaan kijken in Noord Korea, China en bepaalde moslimlanden waar christenen hevig onderdrukt en zelfs gedood worden. Nee, Prince weet het beter. En dat vind ik triest. Laat hij maar eens spreken met mensen die huis en haard en geliefden zijn verloren door vervolging. Daar kan hij nog wat van leren.

  De leer van Prince is Word of Faith, Prosperity. Hij giet er een mooi sausje van genade overheen, maar het klopt niet.

 62. Ruitje zegt :

  @Sjeel, ik heb toespraken van hem gehoord. Zo heeft heeft een eng beeld van het avondmaal, alsof het een kracht is waardoor je beter en voorspoedig wordt. Hoe vaker je het viert, hoe meer zegen je zou ontvangen.

  Jezus stelde het avondmaal met maar één reden in: zodat we Zijn dood zouden gedenken totdat Hij terugkomt. Niet als een speciaal iets waar kracht in zou zitten.

 63. ThaFizzy zegt :

  En als antwoord daarop waarde gemeenteleden gaan we zingen een lied van Prince; het komt van de B-kant van de single Purple Rain en het gaat over God, zoals wel vaker:

 64. Onno zegt :

  @ Sjeel, als ik denk aan diep gelovige mensen in Afrika die wonen in een hutje van leem met een dak van stro, hebben die geen geloof genoeg dat ze geen dure auto onder hun kont hebben of nog erger, als ik denk aan voorgangers die gevangen zitten tussen de ratten als politiek gevangene in China omdat ze mensen van Jezus hebben verteld? Hoe zou je het vinden als een buitenlander die mensen zou bezoeken en hen zou vertellen dat ze moeten geloven dat God hen rijk zal maken en dat voorspoed hun deel is als ze Jezus volgen? In een van de bekendste evangelische boeken van Nederlandse hand van dit moment wordt nog beschreven dat een zendeling die in het buitenland op een oude fiets rijdt geen getuigenis is van Jezus. Zum kotsen. Het welvaartsevangelie is extreem schadelijk als het verder gaat dan dat God voor je zorgt en dat Hij je te eten zal geven en Hij je zal helpen zonder schulden te leven of daarvan af te komen en Hij je vrede en rust zal geven in je leven. Welvaartsevangelie is een list van de duivel om mensen verliefd te laten worden op Mammon en aardsgericht te laten worden in plaats van zich te richten op het Koninkrijk van God. We zijn niet van deze wereld, slechts in deze wereld voor een korte tijd. Aardse welvaart leidt slechts af van waar het om gaat en zal er niet voor zorgen dat we dichter bij God komen, integendeel. We zien dat ook in de verhalen in de Bijbel. Ging het Israël voor de wind en werden ze rijk, dan deed God er niet meer toe en werden ze vanzelf goddeloos en nam de wetteloosheid toe. Aardse armoede kan in die zin een zegen zijn. Mensen in arme landen zijn vaak veel gelukkiger met het weinige wat ze hebben en zijn prettiger in de omgang dan rijke westerlingen is mijn ervaring en rampspoed treft iedereen een keer(soms meerdere keren) in het leven, arm of rijk, gelovig of ongelovig.

 65. Onno zegt :

  @bodem, dat zie je in Nederland ook erg veel hoor als je een beetje oplet. Voorgangers die het vooral over zichzelf hebben en over de geweldige dingen die ze al voor God hebben gedaan. Dat zijn dan ook vaak voorgangers die nogal VS/prosperity-geörienteerd zijn maar dat hoeft ook niet altijd.

 66. Jan-Peter zegt :

  Wat een walgelijke muziek ThaFizzy! Bah.

 67. Ruitje zegt :

  Paulus had het al over die superapostelen die zichzelf promoten… 2 Kor. 10 en 11.

 68. ThaFizzy zegt :

  @Jan-Peter

  Gelukkig; zijn we dat in elk geval met elkaar eens. Ik zal er voor de volgende keer voor de zekerheid bij zetten [ironie] … [/ironie]. Dan ontstaat er minder snel een vergissing.

 69. bijbelonderzoek zegt :

  @Eva

  Ironisch is het wel, maar wat moet je anders. De prosperity aan de rijken verkondigen, die dat al hebben? Neen, dus daarom stele ze liever van de arme ofwel ze geven het prosperity evangelie liever aan de armen. Daarom ook is het een geestelijk begrip, namelijk, dat de armen armer worden en de rijker rijker en kunnen we er in het natuurlijke niets aan doen. Dus is het logisch dat het aan de armen verkondigd word. Ik had die mensen gruwelijk ter plekken trouwens te schande gezet. Dan gaat namelijk de Heilige Geest door me heen starten. Dan kunnen ze namelijk één ding doen. Dat is buigen of barsten.

 70. bijbelonderzoek zegt :

  Neen het is beter Christus te volgen dan een voorganger of bijbelleraar die denkt beter te weten dan God zelf. Immers daar zit het dodenrijk ook vol mee van dit soort leraars. Je komt ze tegenwoordig in ALLE Pinkster- en (vol-) evangeliegemeenten en daarbuiten tegen. Daarom word door Christus geleerd en niet van mensen en heb geen gemeenschap met hen. Immers zij behoren tot de hoer van Babylon.

 71. bijbelonderzoek zegt :

  @Rob,

  Even niet flauw doen. Daar waar 2 of 3 in Mijn Naam vergaderd zijn, daar is Christus in het midden. We dienen vaak uit te kijken voor de vierde man. Zo streng dienen we te zijn. God plantte huisgemeenten en niet een `astablished Church’ die staan onder de hoer van Bbylon ofwel onder de geets van de antichrist onder die valse meester Jezus van het Christendom met het zicht op het afgodisch Israël van heden ten dage. Dacht u dat ik daar enige tijd aan il besteden? Daar dien ik Christus niet mee. Voor God is dit Israël dood n ziet het geen eens. Ook dat volk wat er op leeft niet, tenzij ze tot Christus zijn gekomen. (Eph. 2:11-22).

 72. sluwo zegt :

  wow.. “voor God is dit Israel dood”… wow…

  ga je mond wassen met zeep bijbelonderzoek

  tsk!

 73. bijbelonderzoek zegt :

  neen, want wie Israël als volk van God ziet dan zit hij onder de geest van de antichrist.

 74. rob zegt :

  @Bijbelonderzoek
  WAt is Gods volk dan wel, en waar val jij onder?

 75. aafke zegt :

  Welke anonieme bijbelgoochelaar heeft Ich nu bij de poort gemeld…?
  Jan, wie is je uitgever?
  Je uitleg wordt gebruikt in onze zusterkring en we willen graag meer materiaal….

 76. jansen zegt :

  @bijbelonderzoek,

  Bedankt voor deze geweldige studie! Ik moet het even laten bezinken. Ik laat de evt. vragen graag aan een ander over.

 77. aafke zegt :

  @allen
  Deze broeder of zuster heeft duidelijk nog een kleine impartatie nodig. Zelf denk ik dat R.uben hierop nog wel een bijbelget.rouw antwoord had kunnen formuleren.
  Ik haak af.

 78. rob zegt :

  @Bijbelonderzoek
  Wat is die overwinning op satan dan?, Je schrijft : hij was eerst bijna net zo sterk als God en daarna niet meer?

 79. aafke zegt :

  @rob
  Heb je tijd over?
  Vraag een folder!

 80. rob zegt :

  @Bijbelonderzoek
  Inderdaad slecht leesbaar door gebrek aan alinea indeling en de veel te lange zinnen.

 81. rob zegt :

  @Aafke
  nee, eigenlijk niet, een foldertje lijkt mij wel handig 🙂

 82. sluwo zegt :

  @bijbelonderzoek
  ben je het dan met me eens dat de consequentie is dat alle ellende die voor Israel bedoeld was, OOK voor rekening van de kerk komt?

  of ben jij een rasoptimist (dan wel selectief vergeetachtig) en zijn alleen de zegeningen van ‘ons’.

  je theorie gaat zo onbeschrijfelijk mank.. ik zou zeggen: ga de bijbel es lezen!

 83. goedgelovig zegt :

  @sluwo: Sorry, we hadden die ellenlange bijbelstudie net verwijderd. 🙂

 84. sluwo zegt :

  @GG
  ik snapte de opmerkingen over een ‘ellenlange bijbelstudie’ ook niet… heb ik een prachtig staaltje theologie gemist of zal ik maar gewoon zo doordenderen?

 85. bijbelonderzoek zegt :

  Ben even wat uitleg schuldig. Zijn wij nu nieuwe wijn in oude wijnzakken of zijn we nieuwe wijn in nieuwe wijnzakken. Lees Rom. 11 nog maar eens en dan eens op een oprechte wijze. Nu zien we dat dit het afgodisch Israël is. Dat is ook door Jesaja geprofeteerd in Jesaja 6:2 tot einde. Dan zien we dat het Joodse volk tot aan de dood van Christus Gods volk zijn geweest, maar daar het bij de Opstanding van Christus Gods volk niet meer is; zijn alleen diegene die in Christus zijn Gods volk en dat betreft de ex-Jood en de ex-heiden die zich in Christus mogen noemen….. Eph. 2:11-22. Nu zien de Joden Jezus Christus niet als de Messias, maar hebben nog steeds haat tegen hem en kruisigen hem nog steeds. Wie dus die vervloekte Israël leer aanhangt, die kruisigt Christus opnieuw en maakt van Hem een open schande. Dus een Jood die zich niet bekeert heeft tot Christus gaat net zo gemakkelijk voor eeuwig verloren als een heiden die niet tot het geloof in Christus is gekomen. Wanneer beiden in Cghristus zijn, dan behoren ze Sion toe. Die zit in de Hemel bij Christus aan de rechterhand Gods in de tempel die door de Geest gebouwd is (Opb. 3:12). Dus niet de thoerentempel van Salomo (Kijk wat hij deed in 1.Kon. 11) en niet in de herbouwde tempel, die wel door God gezegend wrd, de oertempel van de heidenen (Nehemia 3), maar duidelijk is, dat het een geestelijke tempel is. Niet met stenen gebouwd, maar door de Geest Gods door Christus Jezus de zoon van de God van Abraham Ixzaäk en Jakob.

  Dus ik weet niet waar je die onzon vandaan hebt dat Israël Gods volk is, want dan volg je wel de god van Israël en dat is dus niet de God van Abraham Iaäk en Jakob, maar de geest avn de antichrist. We zien dat ook terug in Ezech. 36 en 37 en in Amos 5. Nu dit wetende zien we namelijk dat de Joden de rechtvaardigheid Gods verworpen hebben en kunnen dus Gods volk niet zijn, want ze hebben de Heer en Heiland Jezus Christus gekruisigd. Zo verdorven als dat oude Israël was wat we lezen in Amos 6; zo verdorven is ook het huidig Israël en met hun hoerentempel van Salomo erbij, want het is niet de Tempelberg, waar God Zijn zoon zal zenden, maar het is de Olijfberg waar Christus is opgestaan uit de doden en in Zijn dood de zonde van de wereld op Zich genomen heeft en dat Hij wedergekomen is onder de discipelen en de apostelen. Daar was zijn wederkomst. Dat is dus al zo’n 2000 jaar geleden geweest. Voltooid verleden tijd. Het is allemaal volbracht. De tempel is nu een geestelijke tempel van al diegene die in het Boek des Levens staan en dat zijn allen die in Christus zijn door de doop en ze behoren de geestelijke stad Sion toe.

  Dit staat er in de Bijbel; dat dien ik ook uit te spreken en zo zien we, dat zij niets van doen hebben meer als volk van God, daar na de opstanding van Christus een nieuw volk opstaat. Heeft God zijn belofte dan verbroken? Neen. Immers hij heeft niet het Joodse volk als die belofte gedaan, maar het gelovig overblijfsel die Jozef had toen hij verbannen werd naar Egypte. Nu wetende dat Egypte van den de wereld van nu is en dat het gelovig overblijfsel de Christenen van nu zijn, dan zenn we dat uit Ismaël de Islam is voortgekomen. Dan zien we in Ezech. 29:12-19, dat zij verstrooid zijn geraakt over het gehele Egypte land (de wereld) en dat we zien, dat zij het zijn die de laatste Grote Opwekking is en dan zien w2e dat de eersteling van de heiden Amalek is. Amalek is de kleinzoon van Ezau ofwel Edom (Gen. 25:30). We zien dat zijn tweelingbroer Jakob namelijk voor Ezau gezegend werd en de reden daarvan vinden we in Gen. 25:26-27 terug. Dus Ismaël; Ezau en Amalek komen wel uit de stamvaderen voort, maar alleen Ismaël werd geboren uit een bijvrouw van Abraham (Hagar) en Ezau is door satan zelf in de baarmoeder van de vrouw van Izaäk ingelegd (Rebekka), en dan zien we vervolgens dat zij namelijk Jakob als splitsing had, want hij had èn het eerstgeboorterecht van Ezau die als eerste moest uitkomen. Dat zien we dus in Pniël gebeuren. Iedereen mag het zijne van denken, maar de Bijbel spreekt anders, want Jakob vocht samen met God tegen die `een man’ welke de geets van de antichrist in hem had en waar dus het oude Israël geboren werd wetende dit feit, dat satan toen bijna net zo sterk was als God zelf; alleen hij was toen nog niet verslagen. Dat gebeurde pas bij de dood en opstanding van de Heere Jezus Christus. Nu dit wetende zien we dusw dat het werk wat Ezau zou moeten doe door Jakob gedaan werd. Nu dat zien we dus in Gen. 25:36, waar Ezau dus zijn eerstgeboorterecht verkocht aan Jakob. Dus wanneer Ezau tegen die `een man’ gevochten zou hebben zou hijj de dragter van de naam Israël zijn, maar nu was Jakob dat in het NATUURLIJKE en Jakob was dat voor Sion in het geestelijke toen alle natuurlijke namen in het geestelijke overgegaan waren na de wederopstanding van Christus zelf. Dus we hebben het oude natuurlijke Israël die in de dood van Christus is gegaan, maar daar is Sion in de Hemel voor teruggekomen. Dat zien we dus ook in Ezech. 36 en ook in Bethel in Gen. 28:10 tot en met het einde in de droom die Jakob had en in Gen. 35:11-15 was het moment dat de droom was uitgekomen. Nu dit wetende zien we dus, dat het oude Israël dood is. Het huidige afgodisch Israël was al in Jes. 2:6-22 al geprofeteerd door Jesaja, maar speelt geen rol in geestelijke betekenis in gods ogen. Wel in de ogen van de antichrist. Waarom niet? Nou we zien dan het volgende dat we het Joodse deel hadden uit de tempels van Salomo welke staat onder de grote hoer Oholiba en dat is Samaria enerzijds waar ook het oude Israël onder behoort en de kleine zuster de kleine hoer Oholiba die onder de Joden en de bevlekte heidenen plaats vind. Dan kijken we dus daarna in Ezech. 23:4 en dan in het zelfde hoofdstuk in vers 29 en 34, waar gesprofeteerd word over de algemene christelijke kerk ofwel de hoer van Babylon. Dan zien we dus dat dit doior de (geestelijke) dronkenschap van en jammer (vs 33) en dan zien we het werk van Oholiba, maar daarvoor was het van de grote zuster en dat was de beker van eenzaamheid en verwoesting. Dus het wek van Oholiba is wanneer we ook kijken naar Dan. 8:21 onder de harige bok ofwel de Koning van het Zuiden ofwel van Griekenland, dus de heidenen en dan zien we Samaria dat is Ohola en die gaat over Israël. Nu zien we dus de cloe, want dan zien we dat hier juist gesproken word dat Israël staat onder de grote hoer Ohola en de synagogen als hun tempels hebben, die onder de hoererij staat van Salomo en daarom heeft Salomo verbinding met de grote hoer Ohola en dan ook onder de vorst van Perzië (Dan. 8:20) en dan zien we dus Oholiba die hoereert over de Joden en over de lauwe Christenen en dan zien we dus dat hier dus de Vorst van Perzië boven staat en dat is dus ook waar dronkenschap e jammer de grondslag is, wat klopt wanneer we nu naar de gemeenten kijken, want bij hun hebben ze niet een leer van ‘het is volbracht’, maar daar hebben ze een leer van toekomstmuziek en het verbeteren dat wat God door Christus al dood verklaard heeft, dus van eenzaamheid en jammer, welke we ook zien in Ezechiël 23:33 en dat is daarom ook dat ze ziek en onderweg zijn en dat ze zich afscheiuden van de wereld, terwijl de Her zegt daar te zijn, want daar vind je diegene die tot het geloof in Christus komen. Waarom vinden wij hen juist in de wereld? Nou de wereld is Egypte ofwel Egypteland. Daar waar Jozef met het gelovig overblijfsel verbannen werd enzerzijds en anderzijds zien we dat nu diegene die onder Ismaël staan, dus de moslims, die in deze wereld zijn en de heidense religie Islam hebben, maar toch ook door de stamvaderen verwekt zijn en dus ook onder de belofte van Abraham zitten, die moeten worden beëvangeliseerd, want zij zijn het die de laatste grtote opwekking in zich heeft. Goed, dan zien we ook de reden wat in Ezech. 29:12-17, waarom ook de moslims verstrooid moeten worden en waarom de moslims ook in ons land wonen en in heel Europa, want anders kon God namelijk niet het evangelie aan ze prediken. De Islam is niet alleen een religie, wat Wilders maar half goed had, maar ook een totalitaire ideologie. Ofwel de moskee en de stat van de Islamitische landen zijn niet gescheiden van elkaar. Dus zij moesten dus ook in de verstrooiing. Goed dan zien we het volgende gebeuren. Ismaël, Ezau en Amalek zijn de drie “stamvaderen” van de heidenen en we zien in Zacharia 11 hoe dat in elkaar zit. Want nwat zien we in vers 14 van Zach. 11? Hel simpel. Lees:”Daarna brak ik mijn tweede staf aan stukken, de staf van het Verbond, om de broederschap tussen Juda en Israël te verbreken”. Toen sp-rak de Heer tot mij:’Rust u nogmaals toe als een herder die niet deugt. Want Ik zal in dit land een herder laten optreden, die ervoor zorgt dat het dier te gronde gaat, die ervoor zorgt dat het dier te gronde gaat, die het vermiste dier niet zoekt, het gekwetste niet heelt, het nog overeindstaande niet verzorgt, maar die het vlees van de vette dieren opeet en hun de hoeven afrukt. Wee de herder die niet deugt, die de schapen in de steek laat! Het zwaard zzal zijn arm treffen en zijn rechteroog.; zijn arm zal volkomen vergaan zijn rechteroog hlemaal verduisteren (Zach. 11:14-17). We zien hier dus Ismaël; Ezau en Amalek. Ismaël de oervader van de Islam; Ezau die de oervader is va de heidenen; zijn kleinzoon Amalek, die de eerste is van alle heidenen waar dus de heidenen, wij dus, onder vallen. Dus hier zien we dus de drie wijzen uit het oosten en dat zijn dezen dus. Z|ij staan dus onder de geest van de antichrist. De Joden en Israël hebben inmiddels afgedaan, want zij gaan door aar de laatste opwekking die nog komt en de verstrooiing die nu bezig is onder de moslims. Uit Jozef kwam het gelovig overblijfsel en God houdt zich alleen maar bezig met het gelovig overblijfsel. Altijd. Dan zien we dus dat het gelovig overblijfsel predikt zuivere Evagelie van het Koninkrtijk brengt onder de moslims en een grote schare moslims zal tot bekering komen in Christus. Niet de Jood maar de Moslim. Dan zien we dus dat een tijd (2000 jaar) aan de Joden zijn besteed; een tijd aan de heidenen (2000 jaar) en dan zien we 1000 jaar aan de moslims welke is een halve tijd. Dat zal een hele snelle engel zijn. Na de opwekking van de Moslims in Christus zal de Gemeente worden opgenomen, namelijk de tempel die door de Geest gebouwd is en waar het gelovig overblijfsel meegaat die uit de heup van Jakob komt (zie Gen. 32:24-32) en dan zien we dus ook uit Jozef, die ook geboren is uit Rachel en dan zien we vervolgens, dat Jakob de leiding heeft over de Gemeente in de Hemel bij Christus en hoe die tempel eruit ziet zien we in Ezechiël hoofdstukken 40-44 en dat is dus ook Opb. 3:12 en wat zien we daar voor een tempel? Die tempel heeft maar één pilaar en we zien namelijk ook, dat de tempel van Salomo twee pilaren heeft in 1.Kon. 7:21. Namelijk Boaz, die nog in de nieuwe tempel is overgebleven en Jachin. Nu Boaz weas geënt aan de Boom des Levens en Jachin aan de Boom van Kennis van Goed en Kwaad. De pilaar van Jachin is natuurlijk afgevallen, want goed en kwaad kennen we alleen in Egypteland ofwel in de wereld en dan zien we dus dat de Boom des Levens alleen is overgebleven. Dus is het Sion die zit onder de Boom des Levens en heeft een tempel die door de Geest is gemaakt en dan zien we vervolgens dat daar ;even en voorspoed in zit en een geestelijke wandel met Christus, die na Zijn dood Zijn volk is gaan maken die in Christus zijn, namelijk het gelovig overblijfsel, want deze behoren Sion toe. Daarom is het ook zo zoals Paulus het zegt in Eph, 2:11-22 en dat is de bekeerde Jood en heiden is één in Christus. De Jood is Christen geworden, daar hij in Christus is en de heiden is een Christen geworden, want hij is ook in Christus. Dat zijn dus de twee olijfbomen (Opb. 11:4) en de twee kandelaren. Er staat dus een getuigen boven de bekeerde Jood en er staat een getuige van de bekeerde heiden. Beiden zitten onder het gelovig overblijfsel, daar ze in Christus een nieuwe schepping zijn (2.Cor. 5:17) en dan zien we dus dat de wederkomst van Christus al 2000 jaar geleden bij de verschijning onder Zijn discipelen zijn geweest, want hij verschijnt dus niet in de toekomst, maar dat was dus 2000 jaar geleden anderts kon HIj en niet verschijnen in de Geest bij diegene die gedoopt zijn geworden, want bekering en doop gaan samen, en dan zien we dus dat Hij nooit in ons hart kan komen wonen en we zien dat ook in Openbaringen 11:12, waar staat:”En zij hoorden een grote stem uit de hemel, die tot hen zeide: Komt herwaarts op. En zij voeren op de hemel in de wolk; en hun vijanden aanschouwden hen. Dus hier zien we dat er alleen een grote stem te horen is en niet dat hij wederkomt op e Tempelberg of de Olijfbeg, want dat staat nergens, want dat Hij is opgestaan bij de Olijfberg en dat Hij verschenen is onder de apostelen en discipelen is `een tijd’ (2000 jaar) geleden. Dan zien we dat we dit soort wijsheden Gods alleen leren in de Binnenkamer en dat dit alleen geleerd kan worden aan het gelovig overblijfsel, want die zijn oprecht van hart en dat is dus het zaad die in de goede aarde is gevallen (Lukas 8:15). God doet dus niets met de Jood want dat heeft hij al gedaan. Een Jood moet eerst tot het geloof in Christus komen; juist die Christus die zo door hen worden gehaat, nog steeds, anders kunnen zij het Licht niet zien, maar God doet wat aan het gelovig overblijfsel, want die zijn in Hem en van Hem. Wellicht begrijp je het nu beter. Amen.

 86. bijbelonderzoek zegt :

  @Sluwo,

  Dat wat de Bijbel leert is dit. Zowel de kerke (lauwe Christenen en de Jodfen is het zelfde laken 1 pak. Immers de Joden hebben letterlijk Christus aan het kruis gehangen en de lauwe Christenen, zie Hebr. 6:4-8, hebben Christus wederom gekrtuisgd en Hem tot een open schande gemaakt. Dus beiden. Dus llen die niet in Christus zijn, want een valse ler brengt je niet in Christus, dus staan ze onder de geest van de antichrist. Is heel simpel. Ik kan me wel voorstellen, dat het voor jou mank loopt, want je behoort tot de lauwe Christenen en die zal God uit Zijn mond spuwen (Opb. 3:16).

 87. bijbelonderzoek zegt :

  @Rob,

  Heeft de Heer en Heiland niet bij de kruisiging dood en opstanding niet de kop van satan vermorzeld en loopt hij daardoor niet op water ofwel boven de geestenwereld van satan, want dat wordt er werkelijk mee bedoelt. Kijk als je dat nog niet weet vraag ik me inderdaad af of je wel met Christus bent opgestaan.

  Groet,

  Bijbelonderzoek.

 88. John zegt :

  Hoor je dat sluwo,
  je bent een lauwe christen en God spuugt je uit Zijn mond. Ik heb het altijd al geweten 😉

 89. Jan-Peter zegt :

  @Bijbelonderzoek: voor u is alles simpel en helder of niet? Dat moet een fijn gevoel geven…

 90. Flipsonius zegt :

  Hmmm een dwaalgast van het IKON-trollforum?
  OMG strax komen die anderen (‘Gardiaan’ etc.) er ook nog bij 😉

 91. sluwo zegt :

  @bijbelonderzoek
  laat ik beginnen met zeggen dat ik het waardeer dat je zoveel tekst besteedt om het me te proberen uit te leggen. moet gezegd worden dat je echt alles uit de kast trekt.

  wel wat jammer dat ik vervolgens een lauwe christen genoemd word. of hebben we het hier over ‘vet lauw’ en is dit een verkapt compliment?

 92. rob zegt :

  @Bijbelonderzoeker
  Dus door de kruisdood loopt Jezus nu boven satan in de geestenwereld?

  Kijk, als je dit schrijft, vraag ik mij af of je die bijbel wel onderzocht hebt.
  Satan heeft nooit boven Jezus gestaan, in die zin hoefde Jezus Zijn plek niet te veroveren boven satan.

  Dat is de kwestie dus nooit geweest.
  Je bent niet de enige die deze denkwijze heeft.
  Maar volgens mij is die theorie niet bijbels te verantwoorden.
  Die leer maakt de satan veel groter dan hij is, en wie maak je daar blij mee? Nou?

  de geest van de antichrist 😦

 93. aafke zegt :

  Ik zou zeggen: verwijderen die ellenlange flauwekul.
  GG de eerste ingeving was helemaal goed.

 94. Onno zegt :

  jongens, volgens mij is dit Jan Prins. Dat is een Hero in het 10voudig kwadraat. Niet teveel aandacht aan besteden is mijn devies. Ik heb ooit op Hyves al eens een hele korte discussie met hem gehad waarbij hij me ook lappen tekst met studies stuurde. Het is met deze man echt allemaal zonde van je tijd. Geloof me. Hij weet het precies hoe het allemaal zit en bijna iedereen om hem heen is verdwaald of lauw, alle bekende kerken vormen de antichrist en 99,9999999% van ons land gaat naar de hel.

 95. Ruitje zegt :

  Tjonge, die bijbelonderzoeker zit me toch lappen tekst te planten hier. Ben benieuwd of iemand dat helemaal leest. Ik in ieder geval niet.

  Enne, satan is slechts een geschapen engel… niet gelijk aan God, Jezus of Heilige Geest.

 96. John zegt :

  @Onno

  Bedoel je van deze kandidaat voor de Mockfish award 2011?

  http://bijbelonderzoek.punt.nl/?home=1

 97. John zegt :

  @Onno

  HAHAHA, en van deze fantastische gefotoshopte foto die een link legt tussen Maitreya en Obama 😛

  Ik heb me ziek gelachen, wat een dombo

 98. Aart zegt :

  @bijbelonderzoek:
  Vanmorgen ben ik gewoon in mijn eentje opgestaan. Er was geen andere in mijn kamer, zelfs mijn vrouw niet die op wintersport is. Dit even ter informatie.

 99. Pittig zegt :

  Ohhh… als ik die reactie van bijbelonderzoek lees, zijn er dus best nog langere reacties dan die van mij mogelijk…. Geeft weer perspectief!

  @ Ruitje

  Wijze woorden! Niet lezen en de duivel niet te hoog inschatten!

  @ Flipsonius

  O ja, 🙂 er zitten me toch een paar vreemde reageerders bij Kerknieuws! Die zitten hier ook wel, maar op GG vallen ze wat weg tussen alle grappige opmerkingen en discussies over de bijbel… 😉

  @ Sluwo

  Wat hoor ik nou? Ben jij een lauwe christen en wordt je uitgespuugd? Welkom in de club! 😉

  @ John

  En dat de neus van de Maitreya ineens breder geworden is, daar zit vast ook een duister plan achter! 🙂

 100. aafke zegt :

  @pittig
  Houd je in….
  Niet te lang meer…

 101. Aart zegt :

  Nu er geen cassettebandjes meer zijn……. als je sommige mensen achteruit laat lopen, lijken ze ook net op Matreiya. By the way: is de voornaam Ayiertam al ergens gesignaleerd?

 102. John zegt :

  En hier reageert een andere “bijbelonderzoeker” ook even fijn subtiel op het emotionele relaas van een geboren man zonder geslachtskenmerken die ervoor koos om zich tot vrouw om te bouwen. Jan Prins komt verderop in de discussie ter sprake omdat hij zich van het pseudoniem “Harm van Vliet” bedient. Een zeer onkies gezelschap, die bijbelonderzoeker:

  http://boinnk.nl/blog/?p=6852#comment-7357

  http://boinnk.nl/blog/?p=6852#comment-7329

 103. John zegt :

  Hier de ontmaskering van Jan Prins:

  http://boinnk.nl/blog/?p=6852#comment-7363

  en hier het bewuste commentaar van “Harm van Vliet”

  http://boinnk.nl/blog/?p=6852#comment-7361

  Ik ben het met Onno eens. Gewoon links laten liggen deze halve zool.

 104. Aart zegt :

  @john
  Ik heb zijn bijdragen even bekeken. Die bijbelonderzoeker moet wel echt een reborned christian zijn, want hij spreekt zulke kiese woorden: hij vervloekt, scheldt, minacht en nog veel meer.

 105. aafke zegt :

  Nee dat zijn liefhebbende christenen, Jan en Harm.
  Ik vermoed zo maar dat je het er niet levend van af brengt als je in hun buurt zegt dat je het niet met ze eens bent.

 106. Aart zegt :

  Meen je dat aafke? Dus als ik zeg dat ik het niet met Jan en Harm eens ben……

  “Jan en Harm, horen jullie me? Ik ben het niet met jullie eens!”

  Krijgen we nu dan weer een Goede Vrijdag?

 107. aafke zegt :

  @Aart
  Ik zou zeggen: vluchten.
  Maken dat je weg komt.
  Je gaat vreemd rieken als deze typen je raken…
  🙂

 108. Aart zegt :

  @aafke: dan word ik dus toch nog eens een lijdende knecht des Heren.

 109. aafke zegt :

  @Aart
  Als je notaris mocht zijn dan ben je meer leidend… 🙂

 110. Onno zegt :

  @John bedankt dat je me nog even eraan herinnert dat Jan, naast dat hij volkomen verward is en eigenlijk naar mijn idee bevrijd of opgenomen zou moeten worden in een niet nader te noemen plaats(ik wil niet beticht worden van schelden en op de man spelen), ook nog eens heel aggressief kan zijn en heel goed kan schelden om te laten zien dat de god die hij zegt te dienen liefde en genade is. Eigenlijk is het heel zielig als je zoals hij zo’n enorme tot aan de hemel reikende stapel borden voor je kop hebt en zo psychisch in de war bent. Aan de andere kant zou ik ook niet graag in de buurt van zo iemand wonen. Je weet nooit of zo iemand ooit een keer tot geweld over gaat omdat hij daartoe een commando van zijn god gehoord heeft.

 111. Sermon8 zegt :

  Zonde …
  ik heb teveel zonden op mijn kerfstok
  om mee te mogen stenigen.
  Getfer!
  Wil ik een keer mee stenigen dan kan dat niet!

  Hoewel ..
  ik heb hem net gestenigd geloof ik. In alle kalmte. In mijn eentje. In de “cartoonsessie”.
  Goh ….. Jee … 🙂

 112. Tinus zegt :

  @preek 8
  jemig doe gewoon lekker mee…”in alle kalmte iemand stenigen”…Doe het gewoon bijna HD realtime 3-dimensionaal

  @Iedereen nog een keer

 113. Sermon8 zegt :

  @Tinus,
  thanx for inviting. Ik had er toch nog een paar over van Cor H.

  @Simson
  re: Simson, on 29 oktober, 2007 at 11:20 am
  ” … niet de minsten …”
  en dan le professeur noemen?
  Sterkte hier