Betalen voor de (kerk)dienst

joden.jpgWie een dezer dagen, tijdens de joodse ‘High Holy Days’, een serie feestdagen van Rosj Hasjana en Jom Kippoer tot en met het Loofhuttenfeest, een dienst in een synagoge in Jeruzalem wil bijwonen, moet diep in de buidel tasten. De prijzen kunnen oplopen tot 50.000 dollar voor een plaatsje naast de voorzanger. De Hebreeuwstalige krant Yedioth Ahronoth maakte een belronde langs synagoges. Vrijwel overal moet betaald worden om op een van de heilige dagen naar binnen te mogen.

In de Grote Synagoge in Jeruzalem kost een stoel gemiddeld 73 dollar, maar wie op de eerste rij wil zitten betaalt 170 dollar. Als hij ten minste Israeli is. Voor diezelfde stoel betaalt een buitenlandse gast 700 dollar. Er is zelfs een speciaal bedrijf, Gal-Oren, dat als een soort ticketbureau fungeert en de synagogeplaatsen verkoopt. Duurste plaats is de stoel direct naast de admor (de leidende rabbijn) in de Belz synagoge. Dat is een chassidische synagoge. Wie die stoel wil bezetten moet bemiddeld zijn. Hij kost 50.000 dollar! Goedkoper is de Vishnitz-synagoge, waar de stoelen voor 1.000 dollar een tijdelijke eigenaar hebben.

Overigens: Wie voor zijn dure geld een stoel koopt, wordt wel geacht zijn mond te houden. Wie toch het woord wil voeren door bijvoorbeeld uit de boekrol voor te lezen, dient ook daarvoor te betalen. Het voorlezen uit de Torah na het ochtendgebed op Jom Kippoer is het duurst. Hier voert de Vishnitz-synagoge de prijslijst aan. Voor het lezen van een paar zinnen tekst moet 50.000 dollar betaald worden. Een zelfde bedrag vraagt de Kol Nidre synagoge van rabbijn Ovadia Yosef. De Kfar Chabnad synagoge doet het al voor 14.500 dollar. Ten slotte kost de simpele oproep tot het openingsgebed op Jom Kippoer ook geld: 7.250 dollar in de Kol Nidre synagoge voor twee of drie zinnen tekst.

Kerken in Nederland zijn niet in de luxe positie dat ze stoelen kunnen gaan verkopen. Mocht het ooit wel zover komen, dan zijn de plaatsen op de achterste rij waarschijnlijk duurder dan die op de voorste. De prijzen voor het preken worden dan gekoppeld aan de lengte: hoe korter en bondiger, hoe meer het schuift.

2 Reacties op “Betalen voor de (kerk)dienst”

  1. Henk zegt :

    Hillsong United is gratis vanavond…

  2. Gert-Jan zegt :

    Daar kan Jan Zijlstra nog wat van leren 😉