Praisefeesten met Hill$ong

hillsong.jpgWie tegenwoordig een evangelisch feestje organiseert, verzekert zich tenminste van de aanwezigheid van één van de leden van de praise-drie-eenheid Michael W. Smith, Kees Kraayenoord en Darlene Zschech (spreek uit: check of cheque) van Hillsong. Dat kost je bij deze laatste act wel een bedrag met vier nullen, maar dan heb je ook wat: een glitter & glamour praisespektakel dat gegarandeerd uitverkoopt. Zo geeft Hillsong United op 15 september een concert voor de pinksterbeweging in een met 25.000 plaatsen volgeboekt Olympisch Stadion in Amsterdam. En op 6 oktober komt Darlene Zschech naar Arnhem voor een eveneens volgeboekt Gelredome, op uitnodiging van de Evangelische Omroep.

De populariteit van Hillsong uit het Australische Sydney kent geen grenzen. Het imperium van senior pastor Brian Houston heeft inmiddels gecloonde ‘dochtergemeenten’ in tientallen steden wereldwijd, allemaal in dezelfde happy clappy praise & prosperity stijl, en bij elkaar goed voor zo’n 100 miljoen dollar. Parodies, die zich vooral toespitsen op het commerciële succes van Hillsong en het bijbehorende welvaartsevangelie, konden dan ook niet uitblijven. Extravagante worship leidt tot extravagante inkomsten en een extravagante levensstijl.

41 Reacties op “Praisefeesten met Hill$ong”

 1. debutler zegt :

  Hellsong: it’s all about Jesus… and money, and religion, and feelgood, and photoshop, and mass media, and…

 2. Henk zegt :

  1. Het concert in Amsterdam is gratis.

  2. Hillsong richt zich niet op een welvaartsevangelie, dat is een fabeltje van nukkige criticasters aan de zijlijn. Lees het boek Extravagant Worship en je weet waar het werkelijk om draait.

  3. Het succes van Hillsong komt omdat ze bijbelse teksten (waarheid) combineren met intense aanbidding (geest). En overal waar aanbeden wordt in waarheid en in geest, daar gebeuren dingen. Een succesformule? Ja. Maar niet met als doel succes…

 3. Paul zegt :

  Ja, succes is gevaarlijk – in de wereld en in het evangelische wereldje. Maar is het echt allemaal ellende wat Hillsong heeft voortgebracht? Zijn de aanbiddingsliederen echt alleen voor de bühne en voor het geld? Zo ja, hoe weet je dat zo zeker? En wat geeft debutler het recht om deze muziek tot “hellsong” te bestempelen? Is hij niet blij met een ander geluid in de kerk dan pijporgelmuziek en psalmen op hele noten? Ik snap de kritische houding wel, en die is ook goed, maar het is aan de andere kant ook erg gemakkelijk om tegen Hillsong aan te trappen. Heb je zelf al betere muziek voor de wereldwijde gemeente van Christus geschreven? En – als je dat doet of gedaan hebt, ga je de opbrengsten dan overmaken aan Compassion, Tear, Amnesty International of een ander goed doel?

 4. Henk zegt :

  4. Eindelijk verlost van die kerkorgels…

 5. MB zegt :

  ok, heilig huisje. ik ben het niet eens met jullie kritiek op Hillsong, volgens mij is dat wat de kort door de $ocht.
  maar het is natuurlijk wel typisch dat ik overal ter wereld dezelfde liedjes kan zingen in de kerk (de Geest van Creativiteit…)

 6. Lieke zegt :

  Ik ben (op enkele liederen na) geen Hillsong fan, ik luister liever echte muziek, maar het Hellsong noemen of Hill$ong schiet zijn doel wat voorbij. Volgens mij gaat dit bericht vooral over de celebrity-cultuur die de evangelische wereld doortrokken heeft en dat mensen al gaan kwijlen als ze de naam Michael W. Smith horen. Daar is natuurlijk wel wat over te zeggen.

  @ Henk: dat van dat welvaartsevangelie (met Jezus kun je succes hebben) klopt volgens mij wel, en dat mevrouw Zschech en meneer Houston er goed van leven ook. Van mij mogen ze, hoor, maar er zit wel een wat dubieuze theologie achter. Kijk bijvoorbeeld eens naar de titels van de boeken van Brian Houston:

  http://www.hillsong.com/music/section.php?xSec=24

 7. Henk zegt :

  Juist door Hillsong, Vineyard, Chris Tomlin, Tim Hughes, Brian Doerksen, en noem ze maar op, is het aanbod aan liedjes nog nooit zo groot geweest. Na 4 eeuwen dezelfde liedjes te hebben gezongen rond het harmonium is het tijd voor wat anders.

  Hillsong is natuurlijk gewoon een product van deze tijd: massamedia, internet, vlotte muziek, jeugd op zoek naar waarheid, mensen op zoek naar een God die actief aanwezig is in hun leven, etc. Niks mis met massamedia en succes. Konden zij bevroeden dat dat clubje van 50 enthousiastelingen van 20 jaar terug (Darlene was koffiejuf…) zou uitgroeien tot iets wat veel mensen aanspreekt?

  En meer dan dat: eindelijk een kerk die de wereld niet volgt, maar juist zelf voorop loopt.

  Ja, je kunt bovenstaande argumenten ook gebruiken als kritiek, zoals de topicschrijver van Goedgelovig. Maar dat zegt meer over de schrijver dan over Hillsong.

  Nogmaals, wat is er mis met vlotte muziek, succes en een grote aantrekkingskracht? Niks. Mits God erachter staat…

 8. Henk zegt :

  @Lieke. Het klopt dat Hillsong staat voor principes als ‘het maximale uit je leven halen’ en ‘Gods zegen vollop aanwezig laten zijn in je leven’. En ja, Hillsong is gezegend en verdient er wat centjes aan.

  Toch staat dat niet gelijk aan: ‘als je dicht bij God leeft, dan word je rijk’, zoals echte welvaartsevangelisten claimen. En vice versa: als je arm bent, leef je niet met God.

  Ik heb verder bij Darlene en Brian juist helemaal niet de indruk dat het ze om geld te doen is, of dat ze baden in rijkdom. De door Hillsong verdiende centjes worden weer omgezet in: professionele trainigen, opleidingen, nieuwe CD’s, nieuwe kerken, boeken, conferenties, etc. Elk jaar nieuwe initiatieven. En dat kan alleen dankzij geld dat binnenkomt. Op de groei gericht dus. En vooral op persoonlijke groei naar God.

 9. Lieke zegt :

  @ Henk: Het aanbod is toegenomen, maar ook vervlakt tot ‘feel good’, ‘Jezus en ik, ‘ik hou van God’, ‘God houdt van mij’, zeg maar het niveau van Frans Bauer. Dat kun je in vergelijking met middeleeuwse Gregoriaanse gezangen een verrijking of verruiming van het aanbod noemen, maar dan denk ik toch dat we iets missen.

 10. Vleertje zegt :

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Gregorius_I
  @ LiekeVoor wat achtergronden bij Paus Gregorius…

  En MB heeft het door…dit is inderdaad een heilig huisje voor veel mensen…blijkbaar 🙂
  Zeer vermakelijk dit gekat over en weer…

 11. Rocker zegt :

  Achterstevoren afdraaien, die Hillsong liedjes!

  De tenen van envangelische gristenen worden volgens mij steeds langer.. heeft dat met groeien in het geloof te maken?

 12. debutler zegt :

  Haha. Betere muziek wordt er voortdurend geschreven, en ook wel aangeboden. Maar het moet de massa aanspreken anders verkoopt het niet.

  Dat is het venijnige, kwalijke dingen vermengen met heel goede dingen. Het goede recept verpesten met slecht zuurdesem.

  En wie niet een beetje spot kan verdragen neemt zichzelf wellicht te serieus…?

 13. goedgelovig zegt :

  @ Henk: Goedgelovig.nl gebruikt uitvergroting als stijlvorm om te helpen relativeren en kritisch nadenken. Van de meeste onderwerpen (of lijdende voorwerpen) op deze site kunnen uiteraard ook positieve dingen worden gemeld.

  @ MB: We kegelen inderdaad graag een heilig huisje om.

 14. Henk zegt :

  Lieke schreef:
  “@ Henk: Het aanbod is toegenomen, maar ook vervlakt tot ‘feel good’, ‘Jezus en ik, ‘ik hou van God’, ‘God houdt van mij’, zeg maar het niveau van Frans Bauer.”

  Hm, ik weet niet naar welke relizender jij luistert, maar er is zo enorm veel worshipmuziek tegenwoordig. Je kunt juist niet zeggen dat het vervlakt is. Er zijn nog nooit zoveel smaken geweest. Als je inderdaad de hele dag WOW Worship deel 36 hoort, dan lijkt het oppervlakkig en een pot nat… Heb je je wel eens verder verdiept in het rijke aanbod? Wát is het precies dat je mist? Dan noem ik de bijbehorende artiest voor je op…

  Jammer ook dat sommigen hier reageren met “De tenen van envangelische gristenen worden volgens mij steeds langer..”. Waar in dit topic laten evangelischen lange tenen zien? Volgens mij is er gewoon een gezond gesprek gaande.

 15. Henk zegt :

  @Goedgelovig: Als je uitvergroting als stijlvorm wilt gebruiken, moet er ook creativiteit aan toegevoegd worden. Het bericht is nogal platvloers en lijkt ergens een simplistische aanklacht dan een satirische uitvergroting.

 16. goedgelovig zegt :

  @ Henk: Die discussie over insteek en vorm gaan we niet bij elk bericht opnieuw voeren. Zie ‘Gedonder bij de Rouvoetjes’ en ‘Soul Survivor wordt kerkgenootschap’ voor eerdere verantwoordingen. Wij vinden dat er in de kern enkele relevante punten naar voren worden gebracht.

  Het filmpje is qua stijl vrijwel een kopie van een gemiddelde Hillsong-kerkdienst. En inderdaad: dat origineel is weinig creatief. Het is een one-man show met een massa fans die het geweldig vinden wat er op het podium gebeurt. Wat dat met Jezus volgen te maken heeft? Geen idee. Maar het is natuurlijk prima om het daar in de comments-sectie over te hebben.

 17. Sven zegt :

  Euh, goed voelen mag niet of wat? En wat maakt het uit of je veel geld hebt of niet. Als je naar die voorspoedpredikers luistert of iets wil te zeggen hebben over groepen zoals Hillsong dan moet je echt wel je oren opendoen in plaats van kritsch te kijken.

  Laat ze gaan met hun glitter. Als ze daar nu eenmaal van houden, sowhat… dat is toch hun keuze. Ik hou ook van glitter… 🙂

  Voorspoed gaat niet om geld, maar het kan er wel bijkomen. Als je ooit de moeite hebt gedaan om een eindje te LUISTEREN naar die preken en predikanten ietsjes beter leert kennen dan zul je merken dat geld en de ‘aardse’ dingen het laatste is waar ze zullen achter jagen.

  Een tijdje geleden hoorde ik commentaar op Benny Hinn… Wat dat allemaal niet moet kosten en dat hij wat te kieskeurig is en ga zo maar door. Moet je wel weten dat hij meer dan de helft van de conferentie heeft bekostigd in Nederland. (uit een persoonlijke bron) Laat die mensen dan kieskeurig zijn, als ze het dan zelf betalen en als ze het niet zelf betalen, zorg er dan voor dat je ze ten volle in de watten legt… Toon wat gastvrijheid hé.

  Grrr… laat die mensen toch doen… Ze brengen goed nieuws is dat dan niet goed? En ja, ze verdienen geld… so what? Ze doen toch niks verkeerd? Neem er een voorbeeld aan, het zou je wel eens goed kunnen afgaan….

 18. Henk zegt :

  Het filmpje reflecteert in geen mijl een gemiddelde Hillsong-kerkdienst. Er heerst een totaal andere Geest. Maar ja, als je zelf de Geest niet hebt, is het moeilijk hem te onderscheiden. En dan lijkt het fimpje inderdaad op een gemiddelde Hillsong-dienst. Of op een van die 10.000’en andere kerkdiensten die elke week overal ter wereld gevierd worden.

  Is de RK-kerk dan geen one-man-show? Staat er in een refokerk dan niet een uur lang iemand hoog boven de massa verheven onbegrijpelijk te prevelen over bevindelijk geloven? Wat heeft dat allemaal met Jezus-volgen te maken?

  Daarom mijn oproep: kijk eens naar de inhoud, niet naar de buitenkant. En TOON met bewijzen aan dat Hillsong zich schuldig maakt aan zelfverrijking en misleiding van miljoenen jongeren, in plaats van wat schekscherend en passief aan de zijlijn van die moderne evangelische kerken (niet alleen Hillsong) te staan en gniffelend het gebeuren in die kerken uit te lachen.
  Kom die polder uit en LEEF. En als je het niet snapt, ga dan eerst terug naar huis.

 19. Lieke zegt :

  @ Sven: Van die 100 miljoen aan giften en collectes die Benny Hinn op jaarbasis binnenfietst kan hij zijn eigen conferenties ook wel betalen, inclusief overnachting in een vijfsterrenhotel en het onderhoud van zijn privéjet. Kijk, mij persoonlijk maakt het niet uit, ik ga nooit naar dat soort bijeenkomsten, dus heb er ook geen ‘last’ van. Maar je kunt toch moeilijk zeggen dat Jezus hierin het lichtende voorbeeld is geweest. “Volg Mij na, zoals Benny Hinn mij navolgt.” Sorry hoor, maar ik vind Moeder Teresa, de mensen van de Voedselbank en zelfs André Rouvoet een stuk inspirerender in hun christen-zijn.

  @ Henk: Dat verschil in geest/Geest voel ik wel met je mee. De andere kerken zijn ook vaak one-man shows, ja. Ook niet goed dus.

 20. goedgelovig zegt :

  Henk, je zet het wel zwaar aan. Goedgelovig heeft niet beweert dat miljoenen jongeren misleid worden. Door ons dit soort dingen in de mond te leggen, help je de discussie niet echt.

  Heb je de linkjes in het bericht ook bekeken? Er zijn op het internet verschillende verhalen van mensen die in Hillsong ‘misbruikt’ zijn. Maar er zijn veel meer verhalen van mensen die in Hillsong gezegend zijn. Een discussie voeren in of/of-termen: Hillsong is helemaal goed of helemaal fout, daar schieten we niets mee op. Toetst alles en behoudt het goede.

  Praktisch puntje: Hillsong staat erom bekend dat ze aan buitenstaanders geen openheid van zake geeft over haar financiën. Dat is jammer en geen goed voorbeeld.

 21. Henk zegt :

  @Goedgelovig: nee, ik gebruikte de stijlvorm ‘uitvergroting’. Zoals jullie ook een verhaaltje aan elkaar schrijven…

  De links en de verhalen over Hillsong zijn bekend. Maar zelfs in dat lange artikel van Signposts over het vermeende welvaartsevangelie va Hillsong komen alleen wat ‘ooggetuigen’ voor die vermeend slachtoffer zijn geworden. Tsja, hun woord tegen het andere. Vaak zit een situatie complexer en verfijnder in elkaar dan dit artikelen en andere verhalen willen doen geloven.

  Openheid van financiën: ze zijn het niet verplicht tegenover ons.

 22. Ontwaak! zegt :

  Denk dat goedgelovig voor de eerste keer de boot mist..

  Zoals Lieke aangeeft dat het bericht vooral over de “celebrity-cultuur die de evangelische wereld doortrokken heeft” moet gaan en dat “mensen al gaan kwijlen als ze de naam Michael W. Smith horen”, is leuk en Darlene Cheque als uitvergrotende stijlfiguur gebruiken is goed gedaan. Zo worden mensen op satirische wjize aan het denken gezet.

  Vanaf “15 september..” gaat het fout. Daar wordt Hillsong volkomen ten onrechte als zwart schaap in een witte familie te kijk gezet en worden er verschrikkelijke bronnen gequote.

  Die er m.i. niet op uit zijn om mensen aan het denken te zetten, maar om bedieningen kapot te maken. Dat gaat het doel van Goedgelovig voorbij.

  Groetz,

 23. Ontwaak! zegt :

  Over welvaart valt ook altijd veel te zeggen, vooral als het niet over jezelf gaat, maar ik bedenk altijd dit:

  Jezus kwam om leven te geven en that more abundantly (joh. 10:10).

  En wat zegt spr. 10:22 ook alweer?

  Euh even denken..;

  Alleen de zegen van de Heer maakt …., zwoegen voegt daar niets aan toe.

  A. Rijk
  B. Arm

  Dus dan is blijkbaar de zegen van de Heer verbonden met of A of B.. 🙂

 24. debutler zegt :

  Tja, de Heere zelf zegt toch: ‘Raakt mijn gezalfde idolen niet aan.’
  Dus geen kritiek geven op de christenlijke supersterretjes.
  Alles heel serieus nemen, en dan zal alles goed komen.
  Echt! Stil maar, wacht maar…

 25. goedgelovig zegt :

  Het pinksterfeestje in Amsterdam kostte 300.000 euro, weet het Nederlands Dagblad te vertellen:

  http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=99924

  Een niet onaanzienlijk deel daarvan zal, zo vermoeden we, verband houden met de locatie en het optreden van Hillsong United en andere sterren aan het praise-firmament. Misschien kan Henk ons vertellen hoeveel collectes er zijn gehouden om die onkosten te dekken.

 26. Johan zegt :

  In Trouw stond een verslag van deze bijeenkomst. Hillsong United heeft ook gespeeld als evangelisatie-act op de Dam. Trouw tekent op:

  Hillsong United, een razend populaire evangelische band uit Australië, is begonnen met optreden. Op de Dam begint ook het evangelisatiewerk. Maar valt er wel wat te evangeliseren? Het gratis concert van Hillsong United heeft vooral veel christenen naar de Dam gelokt. Hier vieren zij nu hun feestje, terwijl er bijna niemand te bekennen valt die nog bekeerd zou moeten worden. De populariteit van de band vermindert de kracht van de actie dus aanzienlijk.

  „Leef niet zonder God. En vooral: sterf niet zonder God.” Met die woorden eindigt het optreden op de Dam. Het feest is hier afgelopen, maar gaat verder in het Olympisch Stadion. Daar zijn tegen de avond 23.000 mensen bijeen voor het concert van Hillsong United. Dan hoeft er even niet geëvangeliseerd te worden.

  Linkje:
  http://www.trouw.nl/deverdieping/religie_filosofie/article798000.ece/Zorg_dat_ze_dorst_krijgen_

 27. Henk zegt :

  Jullie zaten op het verkeerde feest begrijp ik?

  Het feestje in het Olympisch Stadion kostte 80.000 euro. Er is een geheel vrijwillige, sobere – dus helaas geen Amerikaanse taferelen waar we weer een mooi op hadden kunnen foeteren – collecte gehouden. Je kreeg ook nog eens een boek cadeau.

 28. DebbieDeborah zegt :

  Als mensen het willen zien als iets commercieels, doe je ding…
  Maar zie in, dat God alsnog alle macht in handen heeft…
  Waarom zou God een kerk zo erg zegenen met talentvolle mensen…
  Zodat een Inmens grote kerk als Hillsong zijn eigen profijt eruit haalt?!
  Hillsong heeft potentie om een verandering te zijn in de Wereld…
  en God gebruikt hun, geen enkel kerk, klein, of groot is perfect…
  Wees God dankbaar voor hun invloed over heel de wereld…
  maakt de wereld een stuk draaglijker!!!!

  Kijk je moet het zo zien, hun liederen zijn puur vanuit het hart, en als het jou enigszins helpt om je dichterbij God te brengen, waarom niet… Hillsong is gezegend met talentvolle mensen, Waarom er geen gebruik van maken als God het de kerk geeft… En misschien mogen de oudsten er veel geld aan verdienen, maar is het misschien niet juist van God, ze hebben hun ziel en leven aan de kerk gegeven ook gezien als het lichaam van Christus, en God heeft hun daarvoor gezegend… staat er niet ergens in de Bijbel dat alles wat je geeft vele malen terug krijgt, ben niet echt een goede Bijbel kenner… Badhabbit 😛 maarjaa…

 29. DebbieDeborah zegt :

  @DeButler;

  wel heel sarcastisch bezig hehh zie alles toch op een positief manier…
  Geniet van alle tonen en woorden die God in de wereld heeft geplaatst…
  Hoe slecht of hoe goed een worshipleader mag zijnn… Let is be a sweet sweet sound UHUH 😛
  het gaat erom dat jij zijn naam verheerlijkt overal en nergens toch?!…
  So stop the Judging &nd’ knowing better, It’s all about worshipping the Father

 30. Johan zegt :

  @ DebbieDeborah: Misschien toch een idee om de Bijbel wat vaker te lezen?

 31. Steef zegt :

  Iedere band doet het op z’n eigen manier. Ik vind zelf de teksten van bijvoorbeeld Stellar Kart iets doordachter en origineler, maar bands als Hillsong zijn er meer voor de minder poetisch aangelegde christenen, echte feel good en shout nummers, of zoals we het thuis noemen: Prunk (praise and punk).

  Ik geniet nog altijd van hun muziek en ik ben ervan overtuigd dat dat ook het main goal van de groep is: Zoveel mogelijk mensen bereiken met het goede gevoel van deze muziek! Je mag als mens best wel eens van het goede uitgaan, tot het tegendeel bewezen is.

 32. sergej zegt :

  Leuke discussie!
  Hillsong is een westerse uitvinding. Je ziet een soort mcDonalds-cultuur ontstaan in de christenwereld, met de evangelicals in de States als vlaggendragers: overal ter wereld wordt hetzelfde voer verspreid: relatief goedkoop, makkelijk verkrijgbaar, voor iedereen een zoete en eenvoudige smaak, zonder veel moeite te verhapstukken, nauwelijks training voor nodig.
  Muzikaal gezien zeker geen avontuur. Dat we nu eindelijk nieuwe liedjes zouden hebben, nieuwe muziek, is klinkklare onzin: muzikaal gezien zit hillsong qua “popmuziek” een een soort Sky-Radio-halverwege de jaren 80-stijl, en dan nog de liefste nummers ervan. “Someone Loves You Honey”, You Are So Beautiful”, dat soort songs, daarmee kun je modern praise & worship vergelijken. Ondertussen waat een hele hoo pecht mooi muziek de kerk uit, en wordt er niets gedaan met wat er tegenwoordig in e popmuziek gebeurt.
  Natuurlijk brengt Hillsong veel goeds voor de mensen. Maar op een gegeven moment ga je toch diepte missen. Kijk naar de psalmen: daar zit altijd een rauw randje aan (de bijbelse psalmen), daar wringt altijd iets. Er zit pijn in, en nog veel meer andere emoties. Dat heeft diepte, dat sluit echt aan bij mensen. P&W is alleen maar zweven op een verheven gevoel… dat is het echte leven met God niet. En is ook muzikaal geen groots offer aan God, zo 13 in een dozijn… of luisteren jullie alleen maar restaurantmuziek?

 33. Joop zegt :

  Hillsong is goed. Maar ook wel inderdaad dezelfde juich, pastor prince stemming.
  Nee, dan gewoon af en toe ook even muziek met ballen: Brian Doerksen! De diepte die je ook in Psalmen tegenkomt. En dat mis je bij Hillsong, maar dat is bekend. Een aangezien veel christenen (meest jongeren?) tegenwoordig liever luisteren naar pastor prince en zijn plastic feel good evangelie (die geen diepten meer kent) is het logisch dat Hillsong het goed doet.

  Praisze!

 34. Inge zegt :

  @Joop: Ik vind het jammer… Dat iedereen zo achter hem aanloopt.

 35. Karl zegt :

  De kritiek op Hillsong is van de duivel!

 36. suus zegt :

  Echt belachelijk dat filmpje! Hillsong word gewoon keihard belachelijk gemaakt, maar God net zo hard! Ik kan me hier echt kwaad om maken. Dat mensen dat doen terwijl ze er niks van af weten..!
  Echt belachelijk…

 37. Justed zegt :

  @sergej Die mcdonalds cultuur begint inderdaad steeds meer te groeien. “Zolang het maar lekker voelt”, zo zijn er serieus websites van organisaties die aanbiddingen leiden een kopje op hun website hebben met “Hoe weten we dat het goed is”.

  Het antwoord is serieus het volgende “Mensen worden rustiger, genezen, voelen zich blij, en voelen zich vernieuwd”. Dat is de hele toets die het happy-clappy volk kent.

  De christenconsument wordt heerlijk verwend met muziek, feel-good diensten en inderdaad het voorspoeds-evangelie. Terwijl in de meeste delen van de wereld broeders en zusters omwille van hun geloof in Christus onthoofd worden, gevangen worden, gemarteld worden enzovoorts. Weinig prosperity daar te vinden zeg maar …

  Ik ben toen ook bij zo’n hillsong bijeenkomst geweest, er hing zeker wel een geestelijke sfeer. Alleen de geest die er hing was niet uit God moet ik helaas zeggen, er klopte die avond helemaal niks van. En als ik dan aan mensen ging navragen keken ze een beetje schaapachtig om hun heen, en als ik dan vroeg waarom ze ineens gaan klappen krijg ik als antwoord “weet ik niet, omdat iedereen dat doet denk ik”.

  Om even het niveau van de avond aan te duiden 😉
  Geef mij maar een kale woestijn waarin ik God zoek in plaats van een avond vol met afleiding.

 38. Maarten zegt :

  Ik vindt persoonlijk dat bij de laatste 3 cd’s van hillsong meer diepgang zit. En vooral de laatste cd “this is our god” is erg goed!
  Maar zelf luister ik ook graag naar Chris Tomlin/Matt Redman of Brian Doerksen. Daar is de muziek kwalitatief mischien iets minder dan Hillsong maar de teksten (vooral van Chris Tomlin en Matt Redman) zijn erg goed!! Veel diepgang! Zoals in Psalmen.

 39. brambonius zegt :

  geef mij maar de psalters, of oude sacred harp-gezangen, of soul-junk… MCHillsongs lust ik niet…

 40. Don-Key-Shot zegt :

  Ok dit fimpje is zo grappig 🙂

 41. Erik zegt :

  hm, ik had meer van de parodie verwacht, het is totaal niet in de stijl van hillsong namelijk. Dit is meer your average radio popsong.
  Nu maar eens wat echte hillsong luisteren, dat is wél mooi 😉