De lifestyle van Charisma

charismabanner2.jpgElke twee maanden valt bij ons (ongevraagd) het blad Charisma Nederland op de mat, sinds anderhalf jaar het persoonlijke lifestyle magazine van hoofdredacteur Mathijs Piet. Piet, gewezen voorganger van de Levend Evangelie Gemeente in Schiphol-Rijk, is vooral bekend als ondernemer van conferenties met charismatische publiekstrekkers als Ana Mendez en Emerson Ferrell, voor wie menig nog-niet-voldoende-gezalfde zegenzoeker naar verluidt al bij voorbaat in katzwijm valt.

Nu is dat voor- of achterover vallen en op profetisch-apostolische aanwijzing met praisevlaggen over steden zwaaien nog niet eens zo’n probleem (zie het maar als charismatische folkore). De goocheltruc die Charisma Nederland heet is veel doorzichtiger.

 Hoofdredacteur Piet heeft zich namelijk omgeven met redactieleden die ofwel ook de naam ‘Piet’ dragen, ofwel tot zijn eigen kring van sympathisanten behoren, en gebruikt het blad vooral om zijn eigen stichtingen en commerciële activiteiten te promoten. Iedere lezer van Charisma kan dit zelf eenvoudig controleren. We nemen de augustus 2007-editie even ter hand:

pag. 5 – Redactioneel met lachende Piet die de inhoud aankondigt, en direct daarnaast een advertentie van Gospel7, de onderneming van Piet’s rechterhand Sybren Verburg, die ook de administratie van Charisma beheert.
pag. 6 – Een paginagrote advertentie van Ambassadors Ministries, het conferentiebedrijf van Piet, dat als cashcow fungeert.
pag. 8 – Nog een advertentie van Verburg, deze keer een halve pagina.
pag. 10-11 – Een artikel van Jan Piet, die ook het redactiesecretariaat bestiert.
pag. 16 – Een paginagrote oproep om een abonnement op Charisma te nemen of het blad anderszins financieel te ondersteunen, met direct rechts ingeniet een machtigingskaart voor het Kinderhulp Afrika Sponsorplan, een stichting die door Piet wordt gerund.
pag. 17 – Een column van Jan Piet.
pag. 34-35: Een uitgebreid artikel over Kinderhulp Afrika, geschreven door Jan Piet over de stichting van Mathijs Piet.
pag. 39: Een artikel over Toronto-voorgangers John & Carol Arnott, met de vermelding dat ze in september naar Nederland komen voor een door Ambassadors Ministries (het bedrijf van Piet) georganiseerde toerustingsconferentie.
pag. 48-49: Een artikel van Wil Piet (vrouw-van) over het Immanuelle’s Children Home, een project van de Pietenclub Ambassadors Ministries, met ingeniet nog een machtigingskaart zodat je meteen kunt doneren.
pag. 50: Weer een advertentie van Verburg, deze keer samen met een gemeente waar Charisma-redactielid Hans de Klerk actief is.
pag. 52-53: Een artikel over een gebedsactie met Ana Mendez in Amsterdam, wederom georganiseerd door Ambassadors Ministries.
pag. 58: Een halve pagina advertentie voor WorshipEurope.com, een onderdeel van Verburg.
pag. 62-63: Charisma-wijst-de-weg agenda met vier verwijzingen naar conferenties van Piet en drie van Verburg, en in de rechterhoek opnieuw een oproep om een abonnement te nemen op Charisma.

Verder valt op dat twee artikelen gaan over bidden en evangeliseren in Den Haag (waar redactielid De Klerk actief is) en vier over bidden en evangeliseren in Amsterdam (waar redactielid Beryl Voorhoeve het kinderwerk in Piet’s voormalige gemeente de LEG leidt). Daarnaast gaan twee artikelen over de Berea split-off God’s Embassy, één over de gemeente in Amsterdam en een ander van de hand van de Utrechtse Embassy-voorganger Martin de Jong. In de rest van Nederland gebeurt blijkbaar niets nieuwswaardigs, in ieder geval wordt dat door het ietwat verkokerde redactieclubje niet opgemerkt.

Wie denkt dat we met deze augustus-editie een ‘toevalligheidstreffer’ hebben, mag gerust de Charisma’s van de laatste anderhalf jaar nog even doorbladeren. Het beeld is niet veel anders.

Het is niet onze intentie om de hoofdredacteur van Charisma nu een zwarte piet toe te schuiven. We constateren alleen dat deze Piet al zwart ís. Dat dit blad naar eigen opgave van Charisma door 16.000 abonnees wordt ontvangen en door 80.000 goedgelovigen wordt gelezen, zegt natuurlijk ook iets over de naïviteit van het lezerspubliek. Waarom zou je een betaald abonnement nemen op een blad dat vooral de activiteiten en belangen van de hoofdredacteur lijkt uit te dragen? Wat in de rest van Nederland not done is omdat het een aantoonbare vorm van belangenverstrengeling is (wat zou je ervan vinden als Andries Knevel in ‘Het Elfde Uur’ zijn eigen autobedrijf zou promoten?), daar kom je in de charismatische hoek van de kerk meestal goed mee weg.

charismabanner.jpg

Advertentie

28 Reacties op “De lifestyle van Charisma”

 1. sjaak zegt :

  De vergelijking met Knevel gaat niet helemaal op. Knevel is een journalist. Ik denk niet dat Charisma journalistieke pretenties heeft. Feit blijft dat het raar is dat 16.000 mensen willen betalen voor een dun uitgesmeerde advertorial.

 2. Johan zegt :

  Mee eens. Charisma is allesbehalve een journalistiek medium. Het is een sponsored magazine, en inhoudelijk zelfs onder de maat van sponsored magazines zoals we die in Nederland kennen.

 3. Kansel zegt :

  Hij zou nog een pagina moeten voorzien waar elke gemeente dan een verhaal over zichzelf in kan laten plaatsen, Willem zou jaloers zijn op het nieuwe Algemeen Wereldtijdschrift voor Fundraising, Aanbidding, Geestelijkheid, Gaven en Charisma.

 4. Johan zegt :

  Willem? Welke Willem?

 5. debutler zegt :

  Heel lang geleden hebben ze mijn artikel ‘The Silence of the Lambs’ (gebaseerd op het boek Roaring Lambs) nog geplaatst. En dat was geen typisch verhaal voor de evangelische wereld.

  Maar nu overheersen de stropdassen evangelisten/zakenlui in dat blad.
  En je weet; een evangelische stropdas is soms een teken van gebondenheid…

  Maar in een wereld waar behoeftige mensen hun gevoelsverslavingen en laag zelfbeeld niet kunnen overwinnen zijn conferenties en Holy Ghost Idols zeer gewild.
  Het volk wil brood en spelen…

 6. m@rtijn zegt :

  Heeft Andries een auto-verhuur bedrijf? Dat wist ik niet! Vertel vertel!!

 7. goedgelovig zegt :

  Ja, hij handelt in Alfa’s en Omega’s.

  Voor alle duidelijkheid: dit is een fictief voorbeeld. Je moet het zo lezen: “Stel dat Andries Knevel een autobedrijf zou hebben, en dit in Het Elfde Uur zou promoten…”

 8. peTer zegt :

  “wij zijn van de wereld, maar niet in de wereld”…
  wie iedere dag zijn vette hap uit de charismatomatiek trekt wordt vet, vadsig en ondervoed. als op een dag het hart er mee ophoudt zal men dat verwarren met een geestelijke ervaring.
  c h a r i s m a

  3 8 1 18 9 19 13 1

  1 2 4 6 1 4

  1 6 6 5

  6 6 5 1

  6 6 6

 9. Cijfertjes zegt :

  Goochelaars met cijfertjes verliezen ook wel erg snel hun geloofwaardigheid hoor.

 10. Lieke zegt :

  @ Peter: Ja, hoe je van Charisma bij 666 komt snap ik ook niet helemaal. Na de tweede reeks cijfertjes volg ik het niet meer. Hoe maak jij stap 3?

 11. peter zegt :

  Klopt niet hoor. Geomatrisch is het 9.

 12. Henk zegt :

  Misschien kunnen jullie eens iets uitzoeken over het feit dat Verburg Services klakkeloos adresgegevens kopieert van de ene database naar de andere. Bestel je iets, zit je meteen vast aan allerlei andere info over initiatieven, evenementen, etc. Verburg vragend hiernaar: “Ja, waarschijnlijk ging er iets mis met de databases, we zijn ons van geen kwaad bewust.”

 13. Henk zegt :

  Het blad Charisma moet sowieso in de ban vanwege de wanstaltelijk lelijke opmaak van het blad en de advertenties. Het doet pijn aan je ogen.

  Maar ja, het is christelijk, en het is evangelisch, en dan slikt iedereen het.

 14. peter zegt :

  Zo te horen is Charisma nog betere camp dan vroeger! More!

 15. IkWilOokWatZeggen zegt :

  @Peter doe het nu eens in het arabisch chinees duits en engels.
  Als je er overal 666 uit trekt dan geloof ik je pas.

  Elke kerk is doordrongen van de duivel. Dat is pure logica, nergens waar de duivel zoveel te winnen heeft als in een kerk.

  Farizeërs zijn er nog steeds echter geen een kerk is goed. Alles wat door mensen gemaakt is is doordrongen van het slechte. (Rol kerk in de 2e wereld oorlog, kerk (** ook de protestantse) die ketters vermoordden. De kerk als organisatie draait helaas te vaak om macht. En ik heb wel mooie dingen zien gebeuren in de berea gemeente maar ook niet zo mooie dingen. Je moet enkel op God vertrouwen. Het is niet meer of minder 666 dan machtsspelletjes en ruzies in een nh kerk. Daar komen dezelfde dingen voor.

  En oja juist for the record: ik heb ook mooie dingen meegemaakt in een nh kerk.
  Geloof niet dat een kerk Goed is, er is er maar één Goed

 16. Gert-Jan zegt :

  Is het nu wachten tot hij een bouwbedrijf in zuid-afrika gaat beginnen?

 17. Hannus zegt :

  Niet helemaal eerlijk hoor. zo zuur dooen! De Grote Piet heeft van het begin af gezegd dat hij een advertentieblaadje wilde hebben waarin anderen voor zijn advertenties betalen, door te sponsoren en contributie te betalen. (Zie ND interview van ajren geleden.)
  Alleen als iemand zoiets bots zo plmpverloren zegt, dan geloof niemand het.
  Het gaat om centen, dat is duidelijk.

  In het begin vond ik Charisma trouwens beter dan nu. Nu is het helemaal Piet boven Piet.

 18. peTer zegt :

  He mensen,

  Na een paar dagen check ik de reacties en ik moet zeggen: ik heb me bescheurd.
  Nu werken veel artikelen op goeggelovig al aardig op mijn lachspieren, maar het gemak waarmee jullie je laten verleiden tot een losse-pols Kaballah-zoektocht naar de essentie van mijn cijfertruckje…
  Straks benoemen jullie mij nog tot opper-eindtijd-profeet en als ik dan zeg dat het allemaal als een grapje bedoeld was wordt ik prompt door een onfundamentalistische anti-milleniumist een koppie kleiner gemaakt. Of, stel dat dhr. Piet inderdaad de langverwachte antichrist blijkt te zijn, dan kan ik helemaal niet meer over straat zonder zwarte zonnebril…
  😉

 19. Vleertje zegt :

  Oh PeTer….. ben je al lid van Blaast de Sjofar?? Echt iets voor jou!! 😉
  https://goedgelovig.wordpress.com/2007/09/17/geboren-profetisch-geluid/#more-524

 20. jannie zegt :

  Ben blij dat de Jezus in de Bijbel totaal anders zou hebben gereageerd op dit alles, terwijl Hij ons zo voorhoudt op Hem te lijken.

  vreemd vreemd

 21. Jan zegt :

  Ik woon in Amsterdam en voelde vandaag de grondvesten van Amsterdam niet schudde 😉 hopelijk komen ze noooooit meer terug! Wat een afgang!

 22. Vleertje zegt :

  @Jan… verkeerde item 😉 hihihi, je hebt het over Anna, niet charisma…
  Maar ehhh, niks veranderd in onze prachtige hoofdstad volgens jou ???

 23. Lieke zegt :

  Volgens mijn was vandaag de training, en is morgen pas de actie. Dus wie weet komt het schudden nog.

 24. Mark zegt :

  Wat is het probleem precies?

  Dit is toch gewoon een christelijke bediening, die werkt met media, conferenties, barmhartigheidswerk en een gemeente. Heeft men nooit van een apostolische bediening gehoord? En waarom mag je inkomsten en bediening niet combineren? je werkt zelf toch ook aan je toekomst?

  Waarom zijn mensen toch zo kritisch in Nederland? Waarom zijn we niet blij met mensen die initiatief nemen om een verschil in Nederland te maken. En als je dan iets ziet wat misschien wat beter kan, bid er dan voor en zegen het. De kans is groot dat je ogen open gaan voor wat God aan het doen is door zo’n bediening die je misschien nog niet eerder had ontdekt. Tenminste wanneer je langs je eigen balk kunt kijken.

 25. RELIREL zegt :

  Beste Mark,

  goegelovig is helemaal niet kritisch, het is satire. dat is iets wezenlijks anders.
  sterkte met het verwerken van deze paradigma-shift…
  😉

 26. Alec zegt :

  @ RELIREL
  Eh, nee, satire is niet wezenlijks iets anders dan kritiek.
  Satire is een vorm om kritiek te leveren. Niets meer, en niets minder. Milde kritiek of forse kritiek, heel vaak maatschappijkkritiek: maar kritiek it is.
  Zonder kritiek is satire helemaal niets. Een appeltaart zonder appel erin.

 27. John zegt :

  @Alc.
  Misschien is Relirel daar na 2 jaar wel anders over gaan denken 😉

%d bloggers liken dit: