Hebben gereformeerden seks?

samengenieten.jpgZoals de koningin lintjes laat regenen op haar verjaardag, zo kondigen de Gereformeerde Gemeenten in dit jubileumjaar een lawine aan strafmaatregelen af. Deze keer is het Eleos-seksuoloog Piet Wagenaar die van het avondmaal wordt geweerd omdat hij samen met zeven collega’s een ‘vies boekje’ heeft geschreven over seksualiteit in het huwelijk. De kerkenraad van ‘s-Gravenpolder, waar Wagenaar ter kerke gaat, vindt bepaalde expliciete beschrijvingen in het boek ‘Samen genieten’ in strijd met het zevende gebod, ‘Gij zult niet echtbreken’. Hij wordt van het avondmaal geweerd tot hij schuld heeft beleden.

Hoe een beschrijving van de lichamelijke liefde tussen man en vrouw binnen het huwelijk tot een clash met het zevende gebod kan leiden, volgen we niet helemaal. Tenzij seks in GG-kringen feitelijk geen deel uitmaakt van het huwelijk. Daar kunnen we ons gezien de blafemische werking die gekleurde hoedjes al hebben wel iets bij voorstellen. Vraag is dan waar gereformeerde kindjes vandaag komen. Het antwoord ligt voor de hand: uit de boerenkool. En waar ze wel uit de moederschoot tevoorschijn sprongen, is er bij de geslachtelijke daad in ieder geval nadrukkelijk niet genoten.

17 Reacties op “Hebben gereformeerden seks?”

 1. Henk zegt :

  Hahaha, omdat de Heidelberger catechismus “zeer terughoudend” is op het gebied van seksualiteit, moet er nu, 4 eeuwen later, nog steeds niet over gesproken worden?
  Mijn hemel, wat een bekrompenheid. Natuurlijk moet je respectvol en ingetogen spreken hierover. Maar dit is werkelijk genant.

  Het lijkt de laatste tijd wel alsof de Gereformeerde Gemeenten maar wat snel naar tuchtmiddelen als ontzegging van het Avondmaal grijpen als een ‘broeder’ of ‘zuster’ weer iets te wereldlijk uit de hoek komt. Hebben ze nog andere antwoorden dan tucht en wijzen op een catechimus die relevant was voor 4 eeuwen terug?

 2. debutler zegt :

  Ik dacht altijd al: hoe is het mogelijk dat die mensen met hun vele kinderen er uitzien alsof ze nooit seks hebben?

  Het is dus toch de boerenkool!

 3. Rocker zegt :

  zwijgt over den verwerpelijke daad van seksualiteit enkel dienende lichamelijk genot, en onderwijst uw kroost in den leer van den boerenkool zodat zij hoogzwanger verplicht zijn om als jongeling in het heilige huwelijk te treden. Uw famillieleven zal dan vrucht dragen ende vroomheid uitstralen.

 4. Joke zegt :

  Die kerkenraad in ‘s-Gravenpolder heeft dat boek over ‘gereformeerd vrijen’ blijkbaar wel in detail doorgelezen, want ze weten precies waar ze opgewonden over moeten raken.

 5. Ettje Kole zegt :

  Het meest trieste in dit verhaal, waar blijkbaar alle reageerders tot nu toe overheen hebben gelezen, is: dat er nog steeds kerkenraden zijn die menen dat zij het recht hebben om mensen van de Maaltijd van de Heer te weren. Alsof zij en niet Jezus zelf ons uitnodigt aan Zijn Tafel. Het is in en in triest.

 6. Joeri. zegt :

  Je kan toch ook gewoon thuis avondmaal vieren, of telt dat niet?

 7. Gert-Jan zegt :

  *agrees with Ettje*
  Dit is gewoon belachelijk. Jezus zegt “vier avondmaal”, de kerk zegt “maar jij niet”. :-S

 8. peter zegt :

  Weet iemand eigenlijk wat er op die bewuste bladzijden staat? Niets mis met gezonde preutsheid overigens.

 9. Arnold van H. zegt :

  De EA heeft besloten een interkerkelijke commissie in het leven te roepen om dit boek te bestuderen. We hopen binnen negen maanden een rapport uit te brengen.

 10. Joke zegt :

  Nee, wisten we maar wat er in stond. Ze zeiden dat het ‘te expliciet’ was. Voor een handboek over seks kun je niet expliciet genoeg zijn, lijkt me.

  Kan iemand het boek bestellen en hier op Goedgelovig.nl recenseren? Lijkt me zonder meer boeiend.

 11. John zegt :

  De mannenbroeders van de kerkenraad te ’s Gravenpolder reageerden geprikkeld. Het boekje zou het aanzwellen in het broekje stimuleren.
  Piet met zijn perverse anekdotes gaat veel te ver over het legale ‘te ver gaan binnen het huwelijk’. Daar moet een stokje voor gestoken worden; onthouding van gemeenschap met de Heiland aan de Avondmaalstafel. Och, mocht die Piet nog maar eens in de schuld komen.

 12. maxplanck zegt :

  Over aanzwellingen gesproken; dan is wakkerworden voor mij tot nader order ook des duivels…
  Geen Avondmaal dan maar morgen.

 13. arnold van heusden zegt :

  Het valt mij op dat onder mijn voornaam (Arnold) met de toevoeging “van H.” dingen worden ingezonden die niet van mij afkomstig zijn. Ze zijn overigens zo flauw en kinderachtig dat niemand die me enigszins kent ze met reacties van mij zal verwarren. Goed lezen doet vermoeden dat ze uit dezelfde pen vloeien als een aantal van de kinderlijk-banale artikeltjes op deze site.

 14. sjaak zegt :

  Oei, dat is een reactie die me bijna zou verleiden tot een kinderlijk-banale opmerking.

 15. goedgelovig zegt :

  @ Arnold: Ja, het komt wel eens voor dat mensen bij wijze van grap onder pseudoniem reageren. Andries K. klaagde ook al dat zijn naam werd misbruikt. Hebben we op zich geen probleem mee, zolang het bij speelse en humorvolle opmerkingen blijft. Anonimiteit is een groot goed op internet, en het siert je dat je desalniettemin onder eigen naam reageert. Laten we het er maar op houden dat elke gelijkenis met werkelijk bestaande personen op louter toeval berust.

  Een officiële aanmoediging van EA-zijde hadden we als redactie van Goedgelovig.nl echt niet verwacht. Dan zouden we ons misschien ook zorgen moeten gaan maken. Voor je het weet ben je ingelijfd in de evangelische beweging, of althans wat daar van over is. De EA is niet echt het toonbeeld van beweeglijkheid. En het schijnt dat je als EA-lid je gevoel voor humor beter bij de deur kunt achterlaten. Je zou de o zo gevoelige evangelische samenwerking eens kunnen verstoren met een verkeerde opmerking.

  Je mag ons best kinderlijk-banaal vinden. Zonder twijfel sta je in culturele ontwikkeling ver boven onze redactie. En we begrijpen best dat je het niet leuk vindt dat de EA ook eindelijk eens wordt geparodieerd. No hard feelings. Nu wil echter het toeval dat een aantal redactieleden van Goedgelovig.nl via de clubs waarvoor ze in real-life werken lid zijn van de EA en in die hoedanigheid volgend seizoen weer bij je om de tafel zitten. En je weet niet wie die mollen zijn. Dat moet knap irritant zijn.

 16. Sigmund zegt :

  Ik vind Goedgelovig.nl psycho-analytisch gezien briljant.

 17. emy zegt :

  ik begrijp binnen vriendschappelijke relaties steeds minder van de houding van gereformeerde jongens. Waarom is de afstand zo groot. Je kunt wel veel over seks praten maar daar gaat het helemaal niet om. Seks is niet zo platvloers dat je zomaar , meteen al middenin de actie begint. Het begint altijd met praten,oogcontact, dichterbij komen en een beetje aanraken als je het allebei leuk vind. Over nabijheid en seks kun je heel goed praten, niets moet als een van de partijen het er niet mee eens is dan kun je weer afstand afspreken. Waarom moeten emoties zonder woorden blijven? Weet iemand van u ook wat de bijbelse uitspraak betekend; ‘dat een man door zijn moeder wil worden gekend” en waar staat dat. Ik ben zelf katholiek maar maak geen onderscheid tussen mensen.”

%d bloggers liken dit: