Geen avondmaal voor Mr. Bram

brambart.jpgAdvocaat Bram Bart mag niet meer aan het avondmaal in zijn Gereformeerde Gemeente in Krabbendijke. Hij heeft namelijk een boek geschreven waarin hij de zware prediking van de GG (niet te verwarren met GoedGelovig) bekritiseert. Deze vormt volgens hem (o, open deur) “een blokkade voor mensen om tot geloof te komen.” En dat soort dingen mag je dus niet hardop zeggen, ook al is het een waarheid als een koe. Dan word je meteen uitgesloten van het avondmaal in afwachting van kerkelijke tucht of censuur. En dat valt in principe nog mee; in de tijd van Calvijn zou Mr. Bram’s tong zijn uitgerukt en zijn boeken verbrand. Naar die goeie ouwe tijd verlangen de kerkleerwaakhonden van de GG vast met nostalgie terug. Kerkgaande gergemmers rest niets anders dan de mogelijkheid een overdosis pepermunt te nemen. Althans als je van die wekelijkse hel-en-verdoemenis preken al niet een gereformeerde depressie hebt opgelopen.

Wie zich wil verdiepen in wat er dan precies mis is met de leer van de GG, kan dit interview met Mr. Bram even lezen. Het spitst zich vooral toe op de ‘heilsorde’, ook wel ‘standenleer’ genoemd. Dat zijn de verschillende – nogal omslachtige – stappen waar een mens doorheen moet van ‘zondaar op zoek naar de hoop van verlossing’ tot ‘gereformeerd kerkbezoeker met een zware kerktraditionele steen om z’n nek en nog steeds twijfelend over zijn mogelijke verlossing’. Koel. En dat noemen ze dan ‘genadeleven’. Best wel knap eigenlijk dat iemand daar dan toch nog 220 pagina’s over kan volschrijven, in de wetenschap dat het binnen twee maanden voor 1,50 euro bij De Slegte ligt. 95 Stellingen lezen dan toch een stuk sneller weg.

Het is wel bewonderenswaardig dat Mr. Bram als een moderne Luther voet bij stuk houdt: “Mijn leven is in God’s hand. Ik moet doen wat noodzakelijk is en blind zijn voor de gevolgen. Maar ik vrees wel voor de gevolgen.” In de praktijk betekent dat waarschijnlijk dat deze held censuur krijgt opgelegd. Zo gaat dat bij sektes. Bram, neem onze raad ter harte: ga lekker golfen op zondagochtend of spreek net als je naamgenoot stemmetjes in voor Walt Disney en de TomTom. Da’s een stuk relaxter, en met jouw navigerende aanwijzingen in onze auto raken we tenminste de kerkelijke weg niet kwijt.

Naschrift: Afgelopen vrijdag werd bekend dat imam Abdullah Haselhoef, zo’n beetje de enige imam die vloeiend Nederlands spreekt, uit Krabbendijke is vertrokken. Hij is naar eigen zeggen “weggepest” uit het streng-gereformeerde dorp waar de helft van de inwoners zondags de kerkbanken van de GG warmhoudt. Na 25 ingegooide ramen, lekgestoken banden en om de lantaarnpaal gevouwen fietsen heeft hij nu zijn heil in Duitsland gezocht.

16 Reacties op “Geen avondmaal voor Mr. Bram”

 1. ChristenHedonist zegt :

  Ach, vrezen wij niet allen de dissidenten, de revolutionairen en de oproerkraaiers? Geen genade voor zulke lieden, voordat zij ons hele kaartenhuis van zelf-en vooringenomenheid in elkaar doen donderen!

 2. Henk zegt :

  Trieste bedoeling daar in Krabbendijke.

  Maar ik vind het advies van GG (Goedgelovig) om dan maar op zondagochtend te gaan golfen ook erg vreemd. Verzaak je bijeenkomsten niet!

 3. Gert-Jan zegt :

  Haselhoef zal ik niet missen, die rel-imam had al lang uitgezet moeten zijn. Maar dat verhaal van Bram vind ik toch wel beetje vreemd. Men vindt blijkbaar de regeltjes van de kerk belangrijker dan oprecht geloof in God, waarbij kritiek op de kerk wel eens kan voorkomen…

 4. gerard zegt :

  Is niet vreemd als je bedenkt dat van heel veel kerkgangers(er staat dus niet christenen!!) de regeltjes en strukturen hun god is. Zonder dat ze dat zelf weten.
  Even voor de duidelijkheid ik zeg dus niet dat er geen christenen in de GG zitten, voorwaar voorwaar welzeker wis en waarachtig niet.

  Lieve GG broeders en zusters houd moed.

 5. Grover zegt :

  @ Gerard
  “ik zeg niet dat er geen…” gevolgd door “voorwaar voorwaar welzeker wis en waarachtig niet” – dat is niet echt “even voor alle duidelijkheid”.

 6. gerard zegt :

  Was ook niet de bedoeling

 7. Rocker zegt :

  Ik zeg: Haselhoef en Bram moeten gaan samenwerken! weledele Bram Islam en Abdul Grefocool samen tegen de Krabbendijkse Krampachtigen!

 8. Grover zegt :

  @ Gerard
  Oké, dan is dat tenminste (on)duidelijk

 9. judith zegt :

  Triest dat meneer Bram niet aan het avondmaal mag(dat is juist niet aan de mens om daarover te oordelen vind ik), triest dat imam Haselhoef is weggepest.

  Maar als je dan zulke commentaren geeft:
  “En dat valt in principe nog mee; in de tijd van Calvijn zou Mr. Bram’s tong zijn uitgerukt en zijn boeken verbrand. Naar die goeie ouwe tijd verlangen de kerkleerwaakhonden van de GG vast met nostalgie terug.”

  Ik snap waar het vandaan komt, en er wordt veel fout gedaan in de christelijke wereld, maar als je op zo’n manier over die mensen praat is het geen humor meer, dat is puur kwetsen. En feitelijk ben je nu net zo “erg” als hen, onder hun(de gergemmers) zijn mensen die anderen veroordelen omdat ze zich niet aan hun leer of sociale regels houden, maar jij(als in schrijver van dit artikel) veroordeeld hen net zo hard hier.

  En dat is ook triest.

  Je toon impliceert dat je zelf wel denkt buiten je eigen kaders te kunnen denken, maar als dat zo is, kun je de opvoeding, omgeving, geschiedenis en e.a. sociale omstandigheden van de gergemmers in acht nemen en een wat andere toon aanslaan. Dat jij er geen bent, komt misschien puur omdat jij in een ander milieu bent opgegroeid of je met veel moeite uit het zware milieu hebt ontworsteld en je je frustratie daarover op die mensen afreageerd, omdat zij zo zijn gebleven.

 10. Ber zegt :

  Kom op mensen, beetje die VOC-mentaliteit terughalen. En dan kesteren met je donder! Lekker bezig, GG. Laat ook af en toe je goede hart zien, dan leren mensen je kennen. Pak die kwetsbaarheid!

 11. Floor zegt :

  Volgens mij houdt Goedgelovig gewoon een spiegel voor en gebruiken ze overdrijving om een punt te maken. Vind ik heel prima. Laten we niet zo overgevoelig doen. Als van evangelische clubs wordt gezegd dat ze zwijmelen in feel-good oppervlakkige opwekkingsliedjes, hoeven toch ook Opwekking en half opwekkingsliedjeszingend Nederland zich niet gekwetst te voelen? Wat verwacht je dan op een satirische site? Pastorale artikelen?

 12. Koos zegt :

  Bram Bart is onder censuur geplaatst, lees ik in het ND:
  http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=96454

 13. tychikus zegt :

  “Zijn ‘heil’ in Duitsland gezocht” lol

 14. Bram Bart de Echte zegt :

  Welk een verschrikking, mijn naamgenoot is een gristen, en wat voor één. En wat is dat fotootje triest: hij ziet er uit als 55, terwijl hij tien jaar jonger is dan ik!
  Zit ik laatst te googlen op mijn eigen naam, kom ik al deze ellende tegen. Eén opmerking: ‘stemmetjes inspreken’… hoho, niet zo geringschattend! Zo makkelijk gaat dat niet. Probeer het maar es. Als er vijftig mensen zijn in Nederland die het kunnen heb je het wel gehad.

 15. Maggie zegt :

  Als de heer Bart zoveel moeite met de leer in die kerk heeft/had waarom zou hij dan zelf nog deel willen nemen aan het avondmaal, of zoals de Bijbel zegt, gemeenschap willen hebben met die “heiligen”. Staat er niet in die zelfde Bijbel: “Wijk af van dezulke”? Rest hem niets meer dan als Paulisiaans soldaat te vergeten wat achter hem ligt en zich te strekken tot hetgeen voor hem is, jagende naar het wit tot den prijs der roeping Gods, die van boven is in Jezus Christus.

 16. goedgelovig zegt :

  UPDATE: Bram Bart heeft de GerGem inmiddels verlaten.
  http://www.nd.nl/htm/dossier/gergem/artikelen/071002a.htm

%d bloggers liken dit: