Flitsende refo’s maken gratis krant

reflits.jpgWat doe je als je behoort tot de gereformeerde gezindte en de gratis OV-dagbladen Metro en Spits! te wild en te werelds vindt? Dan maak je met een aantal soortgenoten gewoon je eigen krant. En dat is Refl!ts geworden, de gratis reformatorisch verantwoorde Sp!ts voor jongeren. Tien moderne, ondernemende studenten van het Hoornbeeck College in Rotterdam (in donkere pakken en oerdegelijke rokken, dat dan weer wel) werkten samen onder de naam Refl!ts College Company om deze alternatieve krant te realiseren. En, eerlijk is eerlijk, het is een vlotte krant geworden.

De studenten werken aan een eenjarig project met als doel “het uitgeven van een gratis krant voor christelijke/reformatorische jongeren.” De artikelen zijn geschreven door zeven eerstejaars studenten journalistiek en één vierdejaars student communicatie van de Christelijke Hogeschool Ede. Ze zijn bijgestaan door een ervaren RD-journalist uit Ede, die – zo vermoeden wij – waarschijnlijk is toegevoegd om te voorkomen dat de refojongeren wat al te vrij en vrolijk te werk zouden gaan. Zie de frivole voorbeelden in de rubriek RAAR van Yord – de jongerensite van het RD. Overigens, wie de berichten in deze rubriek leest, kan zelf concluderen dat er onder de refojeugd een merkwaardige belangstelling bestaat voor losse hoofden, afgesneden tongen en dito duimen. 

Een ander opmerkelijk onderdeel van de Yord-site is de vragenrubriek van Ds. J.M.D. de Heer (wij hebben dit echt niet verzonnen) die jongelingen een goed reformatorisch antwoord geeft op de vraag: “Waarom bidden als je toch niet uitverkoren bent?” Gelukkig spreekt de dominee de taal der jeugd en geeft hij heldere, verlossende antwoorden: “Nu heeft God in Zijn eeuwig welbehagen een weg uitgedacht dat zulke zondaren nog bekeerd kunnen worden.”

Refo’s in een boerka: “het kan altijd nog erger!”

Tja, heel fijn, dank U dominee. Maar we flitsen even terug naar de gratis jongerenkrant waar wij dit bericht mee begonnen. Voor het belangrijkste artikel – een opmerkelijke vorm van onderzoekjournalistiek – hebben refojongeren zich in een heuse boerka gehesen om te zien hoe er in de straten van de grote stad op hen gereageerd wordt. Dat onderzoek hadden zij wellicht beter op de Veluwe kunnen uitvoeren, want daar schijnen de jongeren nog meer last te hebben van xenofobie. Maar goed, deze vorm van kritische zelfreflectie verdient onze bijval. Wij vermoeden namelijk dat de refojongeren zich verwant voelen aan orthodoxe moslims die door sociale druk en genadeloze traditie strenge kledingvoorschriften moeten volgen. Kijkend naar de boerka-dragers, zullen de refomeiden waarschijnlijk opgelucht denken: het kan altijd nog erger!

maartjewordtrefo.jpg

Extreme Makeover in refo-stijl

Hoogtepunt in het nulnummer van de gratis krant (te verkrijgen bij de betere christelijke boekhandel en op elke refoschool bij u in de buurt) is een Extreme Makeover. Een aantrekkelijk ‘werelds’ meisje wordt voor deze fotorubriek verlost van haar neuspiercing en strakke spijkerbroek om daarna opnieuw gekiekt te worden met opgestoken haar, enkellange rok en collegeschoenen. Ja, ja, dat vinden wij inderdaad een enorme verbetering! (klik op het plaatje voor een scherper beeld)

De redactie van Goedgelovig.nl ziet goede mogelijkheden om christenjongeren met deze Extreme Makeover-rubriek blijvend te interesseren voor deze gratis krant. De jeugdige redactie moet dan echter niet volstaan met een before & after fotoshoot, maar dient ook alle tussenstappen van het verkleedfeest fotografisch vast te leggen. Wij nemen dan direct een gratis abonnement en lezen deze krant van achteren naar voren!

17 Reacties op “Flitsende refo’s maken gratis krant”

 1. Henk zegt :

  Interessant fenomeen. Na eigen reformatorische hogescholen, een eigen reformatorische omroep (want de EO is niet goed genoeg) nu ook een eigen krantje? De laatste stuiptrekkingen van een beweging die in de 18e eeuw al vernieuwd had moeten worden? Aan te moedigen of een trieste constatering? Wat is het doel? Behoud van reformatorische waarden? Of vernieuwing van het geloofsleven van de individu en de Gemeente? Ik vrees het eerste.

  Over dominee De Heer:
  “Waarom bidden als je toch niet uitverkoren bent?” Gelukkig spreekt de dominee de taal der jeugd en geeft hij heldere, verlossende antwoorden: “Nu heeft God in Zijn eeuwig welbehagen een weg uitgedacht dat zulke zondaren nog bekeerd kunnen worden.”
  Dat is toch geen antwoord op de vraag?

 2. Gert-Jan zegt :

  Haha, die makeover is gek. Wel heel herkenbaar, veel refo’s zijn zo gigantisch herkenbaar.

 3. Rocker zegt :

  Dus wereldse heidenen worden in rokken en zwarte kousen gehesen? welkom gelijkvormigheid en daag,daag onderscheid! Zo maak je het de zoekende mensch wel erg moeilijk om de ware gristen te vinden in dit verdorven land..

 4. peter zegt :

  Refo-girls rock. And you know it.

 5. Paul zegt :

  @ Henk, nee dat is inderdaad geen antwoord op de vraag. De dominee heeft natuurlijk nog wel iets meer gezegd, maar dan moet je even op de link klikken voor zijn hele antwoord. De toon van dat antwoord is kenmerkend voor de benauwde sfeer die heerst onder veel reformatorische gelovigen. Het is ook vreemd om te zeggen dat de eerste vraag van de vragensteller goed is, maar de tweede niet. (Elke goede leraar en opvoeder weet dat er alleen domme antwoorden zijn…)
  Laten we hopen dat er onder reformatorische gelovigen in ons land een doorbraak komt. Ik bid dat deze mensen bevrijd zullen worden van hun kramp en mogen ontdekken dat ze in Christus echt vrij mogen zijn (Rom. 8:1).

 6. maxplanck zegt :

  “Kortom, je eerste vraag was goed. Maar je tweede vraag niet. Als zo’n gedachte in je opkomt moet je de Heere bidden om ervan verlost te worden. Want als je zo gaat redeneren, ben je heel dicht bij het moedeloze én goddeloze besluit om maar te stoppen met bidden. En dat kan toch niet?”

  Refo’s zijn zalig!

 7. Rocker zegt :

  jammer van al dat papier.. ieder clubje heeft nu inmiddels haar eigen gratis krantje.
  Arme, arme bomen. Onze wereld gaat ten onder aan advertenties..

 8. Loen zegt :

  Sorry, ik ben het op sommige punten met jullie eens, maar de toon is ronduit gemeen en beledigend. Op zo’n manier ga je niet met je medemensen om, toch? Wat dat betreft zouden jullie nog wel het een en ander kunnen opsteken van de christelijke normen en waarden…

  Jammer, de hele toonzetting!

 9. margreet zegt :

  ik wil ook wel in een boerka lopen, gewoonweg om te kijken hoe dat voelt, ik ben gek op andere culturen! ik vind dat meisje veele mooier in haar spijkerbroek!!mag zij ook zichzelf zijn?????? ik ben een echte christen durf ik te zeggen, en ik loop er ook zo bij;) wordt tijd dat jullie een gratis roddelkrantje beginnen;p

 10. niki en daphne zegt :

  we zijn officieel zonder kleren geboren
  in de bijbel staat dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen dames en heren kleding
  moet je daarvoor een rok dragen nee !
  een man kan evengoed een rok dragen kijk maar naar moslims of in schotland

 11. Refo zegt :

  Respect komt altijd en juist naar voren als je het niet met de ander eens bent.
  Je zult dan afstand moeten nemen van je eigen achtergrond. Als je dat niet doet, ben je bevooroordeeld en kun je alleen cynische over anderen schrijven. Dat heeft ook wel ‘bekrompen’.

  1. Het citaat van ds. De Heer is, zoals jullie zelf heel goed weten, enigzins uit zijn verband gerukt, gelukkig begrijpt de doelgroep de zin “Nu heeft God in Zijn eeuwig welbehagen een weg uitgedacht dat zulke zondaren nog bekeerd kunnen worden.” wel.

  2. `Ze zijn bijgestaan door een ervaren RD-journalist uit Ede, die – zo vermoeden wij – waarschijnlijk is toegevoegd om te voorkomen dat de refojongeren wat al te vrij en vrolijk te werk zouden gaan.` Oh ja, natúúrlijk! Daarom maken ze natuurlijk een eigen jongerenblad.

  3. “Kijkend naar de boerka-dragers, zullen de refomeiden waarschijnlijk opgelucht denken: het kan altijd nog erger!” Hmm, wel eens van overtuiging gehoord?

 12. wolterkabolter zegt :

  Hmmm, wel eens van satire gehoord?

 13. Maggie zegt :

  9 margreet, Smaken verschillen want ik ben het niet met je eens. Eigenlijk wil ik die krant ook wel. Ik ben wel benieuwd wat ze te melden hebben. Als ik het niet gelezen heb kan ik er ook niet over oordelen, toch? Zijn er in het noorden des lands ook uitgiftepunten?

 14. hendrina zegt :

  Oh oh wat een prachtig stuk dit he;) Ik weet direct dat de schrijver niet té enthousiast is over de refoclub. Ik heb de krant zelf gelezen, hij is érg leuk. Het artikel ‘maartje wordt refo’ is zelfs spottend bedoeld, omdat de refo maartje er heel erg refo uitziet… té erg. het prototype van refo zegmaar…
  Laten we gezellig verder sámenleven en inderdaad niet teveel terugkeren in een eigen wereldje.. maar zeg nou zelf, zijn metro en spits echt kwalitatief goed?

 15. Rianne zegt :

  Wat een reacties. Ik denk eerlijk gezegd dat deze krant is bedoeld voor haar doelgroep. Dat dit ook geen evangelisatie-materiaal is, en daar zien een aantal het wel voor aan. Heel goed opgemerkt dat de refo’s onder elkaar ook te bekrompen vinden qua levenshouding. Dit heeft meer te maken dat ze de godsdienst maar ‘leven’ (uiterlijk) dan ‘beleven’.
  Wat wil de mens maar graag met de massa mee doen. Er net als de anderen uit zien. Toch heeft deze groep er voor gekozen herkenbaar te zijn, en daarmee vooruit te komen dat ze christen zijn.
  Ook kwam in het artikel naar voren dat christelijke jongeren verkeerde dingen doen die ‘hun groep’ of de bijbel verboden hebben. Wat is er anders aan die jongeren vergeleken met anderen? Zij worden op die dingen gewezen. Ook in hun (en mij!) leeft een zondig hart.
  De vraag die wordt aangehaald ‘Waarom bidden als je niet uitverkoren bent’ vraagt veel van je om het te begrijpen. Wij mogen het gelukkig van een andere kant zien. Waarom genade als we het toch niet verdient hebben?
  Mensen, het is écht de moeite waard je in het christendom te verdiepen!! Je zult haar mooie kanten zien!!

 16. Joost zegt :

  Inderdaad wat een zondaars, maar liefst 28% maakt zich schuldig aan asociaal gedrag? (poll op yord.nl) Waar gaat het heen met onze jeugd?

 17. doezie zegt :

  @ paul ik voel me heerlijk in mijn kramp, mijn kramp is me lief

%d bloggers liken dit: