Voor de goede kerkelijke orde

goedgelovig-481.jpgUitdaging, onze eigen evangelische Telegraaf, beweert in haar mei-editie dat alle berichten op Goedgelovig.nl verzonnen zijn. Voor de goede kerkelijke orde: dat is niet het geval, en dat had Uitdaging natuurlijk kunnen weten. Om alle goedgelovigen wat onderscheid van geest te bieden, hebben we de rubricering van deze site iets aangepast.

Er zijn nu zes rubrieken:

– Gesignaleerd: commentaar met een kwinkslag op het dagelijkse nieuws.
– Goedgelovig in Actie: ludieke lezersacties, zoals de verkiezing van de ‘Nederigste Bekende Gristen’.
– Jesus Club: de vaste rubriek van onze cartoonist Leopold Turyn.
– Nieuwsdienst: de enige rubriek die volledig aan onze fantasie is ontsproten; we maken nieuws en parodiëren en relativeren daarmee op werkelijke situaties, waarbij we overdrijving als stijlvorm gebruiken.
– Postbus Vaticaan: dienstmededelingen van de redactie van Goedgelovig.nl.
– Videotheek: stichtelijke filmpjes om gristenen toe te rusten in de bediening van humor.

Tenslotte nog een herderlijke vermaning: dooft de Geest van Humor niet uit, maar streeft veeleer naar de hoogste gave, die van relativering. Amen.

12 Reacties op “Voor de goede kerkelijke orde”

 1. MB zegt :

  de liturgie is duidelijk. volgens de traditie moeten wij bij uw ‘amen’ allemaal gaan staan en ook ‘amen’ roepen. toch?

 2. Gerben zegt :

  Ik hoop dat de rubriek Gesignaleerd de basis gaat worden waarop jullie bekend zullen worden. En niet de Nieuwsdienst wat ik maar een mislukte rubriek van tieners vind (platvloers zaken over organisaties verzinnen en citaten publiceren die nooit gezegd zijn is niet echt humor). Ongetwijfeld zijn jullie sterker in het relativeren van zaken met een kwinkslag. Dat kost misschien wat meer moeite dan uit de grote duim wat verzinnen, maar het geeft deze site wel cachet en toekomst.

 3. goedgelovig zegt :

  Beste Gerben, daar verdriet je ons toch wel wat mee, hoor. Blijkbaar heb je de subtiele kwinkslagen en parodies in deze berichten niet opgemerkt. Kan hoor, dat gevoel ontwikkelt zich meestal op wat latere leeftijd. 😉

  Maar we zijn sportief genoeg om het gewoon open te gooien. We horen graag de reacties van zowel fans als critici. Kom maar op.

 4. Marlous Wessels zegt :

  Ben vanmorgen even een hele vrolijke heiden. Afgelopen weken valt me telkens de sticker op die in Rotterdam-Zuid op een grauwe grijze prullenbak is geplakt: ‘Jezus komt’. Nooit verwacht dat God zó zou inbreken in mijn agenda:)
  Hulde voor de site. Erg leuk!

  Marlous

 5. Gerben zegt :

  Een fake nieuwsbericht met fake quotes van bestaande personen lijkt me weinig van doen met subtiele kwinkslagen.Nee, jullie kracht ligt -gelukkig – echt ergens anders.

  En kritiek afwenden door te zeggen dat iemand geen gevoel voor humor zou hebben? Is dat een definitie van ‘gewoon opengooien’.

  Jullie weten me te vinden 😉 . Ook voor content.

 6. Mieke zegt :

  Hé Gerben, je had je mening al gegeven he. Val niet in herhaling, dan wordt het zo vervelend voor anderen. Je gaf zelf nogal ongenuanceerd je mening in je eerste reactie (‘mislukte rubriek’, ‘platvloers’) en zegt dat het geen humor IS, terwijl je gewoon je persoonlijke mening geeft, dan kun je de bal ook terugverwachten.

  Ik deel je mening niet en vind juist de nieuwsberichten heel erg leuk. Vooral die over het ‘tongenboek’, daar heb ik hartelijk om gelachen. En het NBG die bijbelteksten zou schrappen. De mensen van Goedgelovig hadden ook gewoon kunnen zeggen dat ze het besluit van Opwekking slecht vonden, maar door het NBG hetzelfde te laten doen met de bijbel, wordt meteen duidelijk hoe belachelijk het eigenlijk is. Ik vind het dus heel goed gevonden als insteek voor parodie. Wat mij betreft doorgaan zo!

 7. Gerben zegt :

  @Mieke. Sorry, wilde niet in herhaling vallen maar een reactie geven op de redactie.

  De nieuwsberichten zijn uiteraard grappig om te lezen. Daar ging het me ook niet om. Het ging mij om het feit dat je niet zomaar echt bestaande organisaties en mensen kunt quoten. Maar nu val ik weer in herhaling 😉 .

 8. goedgelovig zegt :

  Ja, of je vanuit ethisch oogpunt werkelijk bestaande mensen kan/mag citeren in als parodie bedoelde berichten is een serieus afwegingspunt.

  Juridisch is daar niet zoveel tegen in te brengen, want programma’s als Kopspijkers en Koefnoen maken gebruik van exact dezelfde stijlvorm. Ze voeren met behulp van acteurs ook werkelijk bestaande personen op die ze van alles in de mond leggen. Wel altijd met een kern van waarheid, maar vervolgens enorm uitvergroot, waardoor we er om moeten lachen of tot nadenken worden gestemd. Het is hetzelfde wat tekenaars doen in cartoons van politici: ze vergroten opvallende gezichtskenmerken enorm uit, waardoor het veel meer spreekt. De context van de berichten op Goedgelovig.nl is – tenzij je van het naieve soort bent – volstrekt duidelijk: het betreft hier parodie, geen werkelijke nieuwsberichten. En Nederland kent voor dit genre (evenals columns) een grote vrijheid.

  Is het ethisch verantwoord? Oftewel: moet je het (al dan niet als ch/gristen) willen? In onze optiek is deze stijlvorm bij mensen en organisaties die zich in het publieke domein nadrukkelijk uitspreken/manifesteren, geoorloofd. Immers als je publiekelijk voor een bepaalde mening of zaak staat, mag je hierop ook aangesproken en geparodieerd worden. Vrije meningsuiting staat nogal hoog in ons vaandel. Wat niet wegneemt dat er wel grenzen zijn. Theo van Gogh ging daar over heen. Het mag niet ten koste gaan van respect voor mensen, en ook is het consequent stigmatiseren of demoniseren van mensen niet in lijn met het Grote Gebod.

  Om even het voorbeeld van Soul Survivor aan te halen, waar je blijkbaar wat moeite mee hebt… Wij hebben geen enkel moreel probleem met het citeren van Lambert Dekkers. Als voorzitter van deze actieve jongerenclub is hij een boegbeeld, en mag hij dus geparodieerd worden. Als redactie van Goedgelovig vinden wij Soul Survivor een prachtige beweging, en wensen hen veel succes toe. Ons bericht doet niets af aan het positieve werk van Soul Survivor in Nederland. Het is een parodie op het Soul Survivor subcultuurtje van ‘aanbidding, soaken, ministry, nog meer aanbidding, nog meer ministry, etc.’ Maar evengoed wordt aan de kerken met een kwinkslag deze vraag voorgelegd: waarom ervaar je Soul Survivor mogelijk als concurrentie? Is dat een reele perceptie? En als jongeren de kerk zouden willen inruilen voor een Soul-achtige club, waar komt dat dan door, en is dat werkelijk een probleem?

  OK, nu heb ik toch een schot voor de boeg gedaan met deze verantwoording. We hopen dat dit onze afweging enigszins verheldert. Je hoeft het er natuurlijk niet mee eens te zijn. Er zijn op dit punt altijd rekkelijken en preciezen.

 9. Gerben zegt :

  Ik ga helemaal in je beweegredenen mee. Aanspreken en parodieren: fantastisch 😉 . En ik twijfel ook niet aan jullie onderliggende beweegredenen (kerken en instituten aanspreken/laten nadenken over zichzelf is prima).
  Ik zit alleen met het praktische puntje dat het niet duidelijk is dat het fake berichten betreft. Al verschillende mensen en instanties hadden dat niet door.
  En persoonlijk vind ik een column of scherpe opinie met een kwinkslag leuker (maar da’s weer een herhaling).

 10. goedgelovig zegt :

  Ja, er zijn vast ook mensen die naar Koefnoen kijken en denken dat Balkenende echt over het Binnenhof huppelt. Een soort Ministry of Silly Walks a-la Monty Python. Moeten we nu echt overal een sticker opplakken met ‘PAS OP! Dit is parodie!’ Dan worden we een soort creche he. Als mensen echt denken dat Soul Survivor nu automatisch hun tienden gaat innen, dan is onze missie nog volop van kracht.

 11. maxplanck zegt :

  En lekker gezond voor gristenen die denken dat alles wat geschreven staat (of het nu in hun bijbeltje of op internet is) per definitie waar is.

 12. IkWilOokWatZeggen zegt :

  @MB

  Wel netjes 2 handjes omhoog he. Alsof God op boeddhistische wijze energie door de palm van je hand laat stromen

%d bloggers liken dit: