Kunst in chocola

chocjesusfront.jpgVandaag is het 1 april, waarschijnlijk de enige dag in het jaar dat we het ons als redactie van Goedgelovig.nl kunnen permitteren om een serieuze bijdrage te leveren aan de verbetering van onze maatschappij. Daarom besteden we vandaag in onze nieuwe rubriek Kunst en Cultuur aandacht aan het chocoladebeeld van de Italiaanse kunstenaar Cosimo Cavallaro getiteld ‘My Sweet Lord’.

Er schijnt nogal wat commotie over te zijn onder katholieken, zoveel zelfs dat de Manhattan Lab gallerie in New York naar verluidt onder zware druk van katholieke belangengroeperingen van expositie heeft afgezien. Bill Donohue, waakhond van de Catholic League, gaf kunstenaar Cavallaro er op CNN zelfs zo van langs (zie filmpje), dat het ontluisterend werd, en niet voor de schepper van het chocolade Jezus-beeld. Na de rellen over de Mohammed-cartoons van vorig jaar hadden we toch enigszins de hoop dat gristenen niet zo oversensitief zouden reageren als moslims. Helaas.

Ter compensatie van het cultuurbarbarisme van onze geloofsgenoten, biedt Goedgelovig.nl Cavallaro – die naar eigen zeggen katholiek is, en nu door zijn eigen mensen in de steek is gelaten – gratis expositieruimte. Wij vinden het bijzonder dat een kunstenaar uit 90 kilo chocola (hij werkt met voedsel als materiaal) zo’n stijlvol Christus-beeld weet te scheppen. “Maar Christus is naakt,” zeggen de critici. Ja, allicht – zo ging dat in die tijd als je werd gekruisigd. Is een kunstenaar eens waarheidsgetrouw, dan is het weer niet goed.

Wij vinden dat dit beeld gezien hoort te worden, er hoort over gepraat te worden. De week voor Pasen is dé tijd om dit beeld te exposeren. Cavallaro bepaalt mensen in ieder geval bij Jezus in plaats van bij de paashaas, die ook van chocola is. Als hem iets verweten kan worden, dan is het dat hij melkchocola heeft gebruikt in plaats van puur.

3 Reacties op “Kunst in chocola”

 1. Paul zegt :

  Ik hoorde vanmorgen een prachtig commentaar op BBC radio. Ik zal kijken of ik een link naar die radio-column kan vinden, dan plaats ik hier nog een comment. In de afsluitende zinnen zei de commentator: “Wat zou Jezus hier van vinden? Ik denk dat Hij er vooral waarde aan zou hechten dat het beeld een eerlijke weergave is en dat de chocola ‘fair-trade’ is”. Mooi gezegd.

  Dit staat nu op de BBC site:

  George Heslop’s work is part of an Easter exhibition at the Ale and Porter gallery in Bradford-on-Avon, Wiltshire.
  The artist, from Jarrow in Tyneside, said the chocolate crucifix was not meant to debase Christianity.

  He said it intended to provoke thought about religion, but local Christians said the work provoked a “trivial” view of the symbolism of the cross.

  Mr Heslop countered however, that his work relates to everyday lives and how the true meaning of Easter has become overlooked.

  “I am actually using chocolate to draw attention to this time of year and the increased amount of commercialism that involves chocolate,” he said.

  “I’m taking advantage of it to draw attention to this special day in our history which is the murder of Christ and his resurrection. I won’t be making any money out of it.”

 2. douwe zegt :

  Ik ben overtuigd christen,
  ik voel me niet in het minst beledigd oid.
  het beeld is prachtig! Hulde aan de artiest.
  Dat Jezus een piemel heeft, is door de kerk en de theologen al veel te lang ontkend. Jezus was ‘waarlijk’ mens, staat in een van de hele oude belijdenissen van de kerk. Waarom nu zoveel ophef over een kunstenaar die dat op een eerlijke manier laat zien?
  Wat wil je dan voor Jezus?
  Eentje die ergens ver boven deze werkelijkheid zweeft? Dan weet je zeker dat hij ook niets met deze wereld en de mensen te maken heeft. Jezus was een warm hartstochtelijk mens, daar hoort een piemel bij! Haal je die piemel eraf, dan hou je een gedrocht over.

 3. joost zegt :

  douwe
  of een meisje
  joost

%d bloggers liken dit: